agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Güler 16-12-2008 05:15

Ayy, ne kadar heyecanlandım bilemezsin. Bir an, oniki sene evvel kendi bahçemi tanzim etmeye başladığım zamanlar canlandı gözümde. Allah kolaylık versin Nurbahar işin zor ama bir o kadar da keyifli. Hele böyle bile bile bilinçli işe başlamak.....
Seninle daha evvel de konuştuk ya, bahçenin C bölümüne mutlaka yeni bir oturma ünitesi yap, arkadaki duvara da güzel sarkan çiçekleri bulunan saksılar koyabilir, oturduğunuz alanın üstüne, açılıp kapanan tente monte edebilirsin.
Yazacağım daha çok şeyler var, ama arkadaşlar da fikirlerini versin, daha sonra yine buluşur, kâğıt kalemi elimize alırız, ne dersin?

Kiraz 16-12-2008 09:23

Güler Hanım, bahsettiğiniz köşeyi çizmek için sabırsızlanıyorum ama önce çimin sınırlarını kesinleştirmem gerekecek. Oturma alanı da çim üzerinde mi olsun dersiniz?

Güler 16-12-2008 09:30

Çim üzerinde olursa çok ezilme oluyor, ben Silivri'deki Salkım söğütten biliyorum.
Aralarından hafifçe çim gözüken geniş kayrak taşları olabilir meselâ.

Kiraz 16-12-2008 09:35

Haklısınız, biçmek de zor olacak. Bu bölgenin, A bölgesi ve yürüyüş yollarıyla da uyumlu malzemeden olması gerekiyor sanırım.

sabah 16-12-2008 09:35

Çok güzel başlangıç yapmışsınız, eminim bahçeniz de çok güzel olacak.:rolleyes:

A alanındaki yosunlanmayı avantaja çevirmek için siz de yosun kullanılan bir düzenleme yapsanız nasıl olur?
Gölge bitkileri, taş ve yosunlar kullanılan örnek düzenlemelere bakalım derim. Beğendiğim bazı düzenlemelerde yosun kullanıldığı için ben hayıflanıyorum, bizde gölge bile zor bulunuyor. Ayrıca C'ye oturma alanı yaptığınızda A'da seyirlik bir köşeniz de olur.

B alanı için çimle uğraşmamak çok mantıklı.

Not:
1) Benim daha önce beğendiğimi söylediğim merdivenler hangi bölgede kalıyor?

2) Çizimler, güneşli alan gösterimleri çok güzel olmuş. Hem sizin alanı anlamak hem de bizim daha iyi çizim yapmamız için fikir verici oldu.

Kiraz 16-12-2008 09:42

Yosun ve taşlar da güzel fikir Sabah Hanım, bunu araştırayım.

Planda üst solda yukarıya çıkan merdivenler ve yanında yeşilliklerin olduğu setler var. (1. no mesajda verdiğim)

Çiçekli merdivenler ise daha yukarıda, evin giriş kapısından arka bahçeye inişte.(2 no.lu mesaj).

Kiraz 16-12-2008 16:20

1 Eklenti(ler)
Çim sınırı için alternatif 2:
Sağ üst tarafa yakın güzel bir ağaç düşünebilirim (mavi ile işaretli). Daha önce aşılı mavi ladinim vardı, kurudu. Yine mavi ladin ya da tek başına güzel vurgu yapabilen, yaprak dökmeyen (kırmızı yapraklı akçaağaç döker ama onu da çok severim), rüzgara karşı çok hassas olmayan bir ağaç oabilir belki.

Çim sınırını da biraz değiştirdim ama hâlâ içime sinmiş değil.

Eklenti 56220

Adalet Yağcı 16-12-2008 16:52

Sevgili Nurbahar, çok kıskandım valla.
Demek bahçe düzenlemesi benim bildiğimden daha ciddi bir işmiş, öyle güzel bir çalışma hazırlamışsınızki, her şeyi ince ince düşünmüssünüz.
Bu aşamada ben hiç karışmayacağım, bu konu beni aşar, Sevgili Güler hanım ve sevgili Sabah bu işte uzmanlar, onların yanında fikir yürütmek ne haddime, uslu uslu oturup seyrederim, bir şeyler öğrenirim.
Ama derseniz ki, şu tohum lazım, elimden geleni yaparım, neyim varsa paylaşırım.
Ellerinize sağlık, Allah kolaylık versin.

Kiraz 16-12-2008 16:53

4 Eklenti(ler)
A alanını aşağıdaki gibi çakıllı yapıp, üzerine gölge çiçekleri yerleştirebilirim.Kaplumbağa da çok hoş, yapabileceğimi sanıyorum.
Eklenti 56223

A alanında duvar dibinin böyle de olmasını çok isterdim ama gölgede her zaman böyle güzel açan çiçekler bulmak zor:(
Eklenti 56224

Çeşme yanının zamanla bu şekilde dolmasını istiyordum. Yer nedeniyle bankı çeşmenin karşına değil de yanına (C alanına) koymayı düşünüyorum.
Eklenti 56225

A alanına serpiştirilecek taşlarda yosun da yetiştirilebilir :)
Eklenti 56226

Kiraz 16-12-2008 17:09

Adalet Hanım, böyle düşünürseniz oyun bozanlık yapmış olursunuz :) Ben eğlenceli bir oyun olarak görüyorum. Bunu zaten profesyonelce yapmıyoruz, hem araştırıp öğreniyoruz, deniyoruz, hem de kendi dünyamızı kendimiz yaratıyoruz, bunun da zevki burada. . Katılmanız sizinki için de prova olur :)

Herkesin fikrine açığım, her konuda aklınızdan geçeni yazabilirsiniz. Sonuçta kendime uyan, mantığıma ters düşmeyen seçimlerden birine karar vermek durumundayım. Aklıma gelip, yazamadan unuttuğum çiçekler var, pratik çözümler olabilir, bazılarımız kendi deneyimlerinden örnekler verebilir, bazı fikirlerim çok yanlış olabilir ama ben farkında olmam,...

Yanlış da olsa dünyanın sonu değil, o probleme çözüm aramak da bizi güzel oyalar :)

limon 16-12-2008 18:25

3 Eklenti(ler)
Nurbahar hanım A Alanının duvar dibine Orman Gülü çeşitlerinden dikebilirsiniz. (Gölge bir bölüme ben de dikmek istiyorum)
Eklenti 56251

Eklenti 56252

Oturma bölümünün duvar kısmına da şöyle bir çeşitleme nasıl olur?
Eklenti 56253
Ağaç olarak ben olsam çiçek açan yaprak dökmeyen ağaç türlerinden tercih ederdim. Mesela Mimoza...

Kiraz 16-12-2008 18:29

Evet Limon, ben de çok seviyorum ve almıştım ama maalesef yaşatamadım. Aldığımda da iyi durumda değildi.

A alanının verandaya yakın yerinde (giriş yolunda) düşünüyorum. Uygun fiyatlı bulursam alacağım ya da daha ileride almak üzere yerini ayıracağım. Senin araştırman da haberdar olmak isterim, teşekkürler.

Kiraz 16-12-2008 18:34

Duvar kısmı için gönderdiğin fotoğraf çok güzel. Duvarın ölçülerine göre bitki adedine karar vermem gerekiyor, yakında çizeceğim. Aklımdakiler; sarmaşık gül, clematis, yasemin, küçük yapraklı hedera,sabah sefası, yıldız çadırı,... Duvarım çok ama bunların çoğu güneş seviyor, bakalım nelere yer olacak? Başka ne olabilir?

limon 17-12-2008 07:36

3 Eklenti(ler)
Orman Gülü için şu anda ben de bütçe ayıramıyorum, orta büyüklükte keyifli bir bitkinin fiyatı 60 YTL'den başlıyor.

Bence yaprak dökmeyen sarmaşıkların arasına kokulu çiçekleri olan türlerden de dikebilirsin. Hanımeli(Kırmızı çiçeklisi de çok güzel oluyor), Mor Salkım vb...

Eklenti 56289Eklenti 56288

Beyaz salkım çiçekli bitkinin ne olduğunu bilmiyorum ama beyazla morun beraber çok güzel göründüğünü düşünüyorum.
Eklenti 56290

Kiraz 17-12-2008 07:46

Günaydın Limon,
Duvar dibi aynı zamanda oturulacak bir köşe de olduğu için kokulu arayışı içindeyim aynı zamanda. Burası için hanımeli kökletmiştim. Morsalkım da köklendi ama çok yer istediği için ve çimlere yaprak döküleceği için sarmaşık şeklinde değil de, uygun bir yer bulursam budayarak ağaç şeklinde yetiştirmeyi düşünüyorum??? Yukarıdaki fotoğraflar çok güzel.

Aslında en kısa zamanda duvar çizimini yapıp, sarmaşıklara karar vermek gerekiyor galiba. Gönül hepsini istiyor ama duvar ne der bakalım :) Çim sınırına karar verince de sarmaşıkların önündeki çiçekleri hesaplamaya sıra gelecek.

Bu arada mimozayı araştıracağım. Sevdiğim bir ağaç ama bakalım o, bu köşeyi sever mi?

Teşekkürler Limon, çim sınırı için de fikrini yazarsan sevinirim :)

Güler 17-12-2008 08:08

Mor salkımı ben de çok seviyorum ama arkadaşımız Ferda, oturma ünitesi üstünde olanlarının çok yaprak ve çiçek döküntüleri olduğunu ve daima temizlik istemelerinden şikâyetçi.
Bu yüzden daha ilerde ama görüntüsünün güzelliğini seyredebilecek bir yerde olması tavsiyedir.
Mimozayı 4-5 sefer denedim, hem de boy boy fidan alarak. Ama ben de muvaffak olamadım derken bir tanesinin dibinden süren gürgün yüzümü güldürdü. Şimdilerde boyu 5 m yi geçti. Ama bu sefer de ben kırpıyorum. Zira sürgün verenin yeri en az istediğim mekândı. Bir de benim allerji sorunum var ya.... ne kadar kokusunu seversem seveyim, biraz dikkat etmem gerekiyor, elim yüzüm şişiyor.

limon 17-12-2008 08:16

Oturma köşesinin zemini için de bir önerim var. :) (Sıfırdan bir bahçe yapacak olursam uygulamak istiyorum) Oturma köşesinin zeminin önce aydınlatma tesisatlarını döşemek gerek, sonra üzerine yabani ot çıkmaması için serdiğimiz siyah mebran türü bir malzeme ile kaplayıp, üzerine beyaz veya istediğimiz renkte mıcır büyüklüğünce taş seriyoruz. Diyelim ki oturma alanımız 3 x 5 metre. Taşları serdikten sonra, 2,5 x 4,5 metre ebadında, yüksekliği 8-10 cm olarak hazırladığımız dış mekana uygun ahşaptan yapılmış zemini taşların üzerine ortalayarak yerleştiriyoruz. Gece ahşabın altından aydınlatması olacak. (Yazarak anlatmak zor geldi, en iyisi çizmek ;) )

limon 17-12-2008 08:19

Hanımelinin de döküntüsü olur. Güler Hanım'ın yazdığı gibi tam oturma köşesine değil ama oradan rahat görülecek ve kokusu gelebilecek bir yere dikmek gerek. Bahçede güzel kokulu bitkiler olmazsa olmaz bence :)

limon 17-12-2008 08:34

3 Eklenti(ler)
Anlatmak istediğim uygulamaya benzerini buldum. Ahşap zemin düz olduğundan masa, sandalyeyi rahat kullanırsınız. Kayrak taşı vs.. malzemelerde zemin çok düzgün olmadığından kullanım rahatlığı olmuyor.

Kenarlardaki taşları bu kadar geniş düşünmüyorum. Bu kaplamayı çok beğendim.
Eklenti 56293

Taşın bu kadar görünmesi yeterli bence.

Eklenti 56294
Ne güzel şeyler çıkmış, senin için araştırırken canım sıfırdan ev yapmak istedi :) Bütçeyi doğrultur doğrultmaz terasın zeminini böyle yaptırmak istedim ;) Pütürlü taşın temizliği öyle zor oluyor ki...
Eklenti 56295

http://www.indeksyapi.com/

sabah 17-12-2008 09:30

Çim alan için C'deki verandaya ya da çeşmeye giden yol ile B bölgesinin önündeki yürüme taşlarını sınır olarak yapmak da fena olmayabilir. Böylece hem çim alan ile diğer bölgeler arasında ayırım yapılmış hem de çakıl ya da yerörtücünün sınırlanması da sağlanmış olur.

Kırmızı bölgedeki duvar önü sağ üst köşe için sedir ağacı da düşünebilirsiniz -bu duygusal bir öneri, ben sediri çok severim de :rolleyes:.

B bölgesi için kayalıklı fotoğrafı görünce acaba biriki kaya ile kaya bahçesi gibi düzenleme nasıl olur dedim. Kayaların ardına saksı ile uygun ağaçlar saklanabilir.

Çakılların, taşların fiyatını da hiç bilmiyorum, önümüzdeki yıl mecburen öğreneceğim. Bizim kaya bahçesi bahçede bulduğumuz kayalarla başladı :rolleyes:.

*Zar zor zaman ayırarak kendi bahçesini yapmaya çalışan biri olarak agaclar.net'de karşılaştığım kişilerin yanında kendime amatör bile diyemiyorum.

nurcanaybay 17-12-2008 09:35

Nurbahar hanım , gölge alanınız için benim önerim ,o bölümün yoğunluk kazanması için
eğrelti otları ve iki renkli kurdela çiçeğinden faydalanmanız olacak.Kademeli olarak örneğin
en arkaya müge ,hosta gibi çiçekliler ,aralara eğreltiler ve en alt sırayada kurdela
çiçekleri düşünebilirsiniz.

Kiraz 17-12-2008 11:24

Ne güzelll ! Bir çok fikir gelmiş.

Sırasıyla,
O bölgede mor salkımın kontrolsüz gelişimi ve yaprağı problem çıkarabilir. Ya sık budayarak ağaç formunu araştıracağım ( Sık budandığında gelecek seneye çiçeklenmeyi kötü etkiler mi? Bildiğim kadarıyla eski sürgünler çiçek açıyor). Ya da zaten yer sınırlı, giriş kapısına diktiğimle yetineceğim.

Mimoza için, mimoza sayfasına sorularımı yazacağım.

Zeminde çakılı çok severim. C bölgesinde sırf çakıl bile hoşuma gider ama daha kullanışlı yapabilmek için Limon'un da tarifindeki gibi düz bir zeminle beraber kullanmam gerekecek. Çakılla beraber ahşabın uyumu çok güzel, büyük taşlar arasında çakıl da kullanılabilir belki. Bunun için fotoğraf ekleyemiyorum, akşama eklerim. Limon, elektrik tesisatı duvar dibinden geçiyor, alttan aydınlatma için fotoğraf araştırayım.

Giriş merdivenlerimde yaprak dökmeyen hanımelim var ama külleme ile uğraştım, bir de enine yayılma da yapıyor, hanımeli konusunu tekrar düşünmem gerekecek.

Sabah Hanım, belirttiğiniz sınır bana da mantıklı geliyor ama çim oranını çok düşürmüş olmaz mıyım? Gerçi bu alanda yazın çimler sağlıklı yetişmiyor, onun yerine saksıda gölge çiçekleri ile yeşillendiririm.

B bölgesinde çakıl, kaya, obje kullanabilirim ama çok kayalı bahçelerden çok, bitkilerin arasına bunları serpiştirmek nasıl olur?

Sedir ağacına bakacağım ama büyük olmaz mı? Enine yayılmayan, mümkünse yaprak dökmeyen, kuzey cepheye uygun, biraz rüzgara maruz kalan, kök yapısı duvarlara zarar vermeyen, yarım gün güneş alan, tüm bunların yanında görsel olarak güzel bir ağaç bulmam lazım. Çok şey istiyorum ama :)

Nurcanabay, dün eğrelti otlarıyla gölge bahçeleri fotoğrafları buldum ve çok hoşuma gitti satılıyor mu bilmiyorum ama benim bahçe için uygun olacağını düşündüm. Kurdele çiçekleri kışa dayanır mı? Hostamın yaprakları tamamen gitti, umarım kışın bu normaldir. Hosta ve kalalarımı bu duvar diplerine düşünüyorum. Mügeyi uzun zamadır arıyorum, edinirsem çok sevineceğim.

Hepinize teşekkür ederim. Yan görünüş bitki çizimleri için sabırsızlanıyorum.

nurcanaybay 17-12-2008 11:40

Tekrar merhaba, eğrelti otu satılıyor Urlada seralarda görmüştüm.Kurdela çiçeği ise
çok dayanıklı ( gözlemim İzmir için geçerli )yaz kış yeşil kalması ,gölgeyi çok sevmesi,
kendi kendine yayılıp toprağı kaplaması, hem yerde hem askılı saksılarda hoş durması en
güzelide hiç huysuz olmaması :D
Okuyanda kurdela çiçeğini ben satıyorum sanıcak:p

Kiraz 17-12-2008 11:49

Teşekkürler Nurcanabay, evde kurdela çiçeğim var ama İstanbul'da kışı dışarıda geçiremeyebilir, saksıları içeri alarak kullanabilirim belki.

Kiraz 18-12-2008 13:49

2 Eklenti(ler)
Boş duvar. Bu duvar 1. nolu mesajdaki ilk resimde de var (sol yukarıdan çekilmişti).
Eklenti 56447


Önce arka planı düşündüm.
Elimde olanlar ya da çoğaltacaklarıma öncelik verdim.
1- Sarmaşık gül. Uzun dönem ve bol çiçek açan (kokusuz olabilir)
2-Küçük yapraklı hedera(elimde var, kışın duvarın çıplak kalmaması için)
3- Clematis. Hedera ve güllere sarmak için
4-kırmızı çiçekli sabah sefası (yaprakları çok güzel, çiçekleri yıldız çadırı gibi ama az sayıda açıyor)
5-İri çiçekli sabah sefası
6-Yasemin (elimdekinden çoğaltacağım.)
7-Mavi çan çiçeği (daha önce hiç denemedim, tohum buldum)
8-Çalı şeklinde leylak (elimde var)
9- Filbahri (elimde var, banka otururken kokusunu belki alabilirim)
10-Abelya(elimde köklenmiş var)
11-Ortanca (ölmediyse orada vardı)
12-Alt sınırda leylandiler
13-Hedera (mevcut yerinde var)

Bir de karagözlü suzan tohumum var, buraya olur mu bilmem.

Bankın sağında yaklaşık 4,5 m mesafe var. Şu an duvar olmadığı için gözle de kontrol yapamıyorum ama sanırım daha fazla da dikemem.

Şu an bahçeden sökülmüş 50 cm eninde, bir miktar demir parmaklığım var.Bunu, oturma yerinin üzerine ve yanlarına, duvara monte etmeyi düşündüm. Sarmaşık sardırabilirim, saksı asabilirim, üzerine saksı koyabilirim. Ne dersiniz?

Yukarıdaki sarmaşıklardan sizce uygun olmayanları var mı ya da nelerle değiştirebilirim?

Eklenti 56448

nurcanaybay 18-12-2008 15:41

Nurbahar hanım ,demir parmaklıkla yapacağınız uygulamanın işlevsel olacağını düşünüyorum ,solanumu sardırmak için bende benzerini yaptırmıştım ,benimki 60 cm enindeydi ,daha enli yaptırmadığıma pişman olmuştum(gölgesinden faydalanamadığım için).
Genişletme imkanınız olursa daha kullanışlı olacağı kanısındayım.

sabah 18-12-2008 16:50

1 Eklenti(ler)
Tekrar gibi olacak ama bahçe için düşündüklerinizin çizimi bile güzel...
Sizin bankı görünce aklıma iki fotoğraf geldi birini buldum. Bulamadığım fotoğrafta bankın üstü hanımeli ile kaplıydı.
Eklenti 56453

sabah 18-12-2008 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar (Mesaj 331381)
..belirttiğiniz sınır bana da mantıklı geliyor ama çim oranını çok düşürmüş olmaz mıyım? Gerçi bu alanda yazın çimler sağlıklı yetişmiyor, onun yerine saksıda gölge çiçekleri ile yeşillendiririm.

O bölge genel bakışın dışında kaldığı için toplamdan düşülebilir :rolleyes:

Alıntı:

..çok kayalı bahçelerden çok, bitkilerin arasına bunları serpiştirmek nasıl olur?
Ben de birbirine yakın duran birkaç tane ortaboy (?) kaya düşünmüştüm.

Alıntı:

Sedir ağacına bakacağım ama büyük olmaz mı?.. kök yapısı duvarlara zarar vermeyen...
Sedir ağacı dediğiniz gibi büyük olabilir. Teyit etmek için baktığım agaclar.org'a göre -bu vesileyle emeği geçenlere teşekkürler- genişliği 10 mt oluyormuş. Bizim bahçede de sedir var, o kadar genişlediğini umarım görürüz:rolleyes: .

Genel bilgi olsun diye yazıyorum, kontrol ettim sedir'in yüzeysel kökleri zarar vermezmiş.:rolleyes:
( www.agaclar.org, kaynak2 )

Kiraz 18-12-2008 17:46

Nurcanabay, işlevselliği gölge açısından mı düşünmüştünüz, başka problemler mi oldu? Eğer gölgeyse, benim için problem değil. Bu bölge belirli saatlerde güneş alıyor ve benim kullanacağım saatlerde koyu gölgede kalıyor.

Sabah Hanım, hanımeli sararsam aslında çok güzel olurdu ve kokusu kuvvetli olduğundan mis gibi de kokardı. Yasemini problemsiz, hastalıksız büyüyor ve döküntü yapmıyor diye tercih edeceğim galiba.

Çim sınırında haklısınız, yürüyüş yoluyla sınırı belirleyeceğim.

Sedir ağaçlarına ben de baktım, muhteşemler ama benim bahçenin tamamına yayılabilir. Bir gün daha büyük bir bahçem olursa neden olmasın. Ya da sizinkinin fotoğraflarına bakıp yetinirim :)

Bu arada, temelden sonra açılan iki kuyu 8'er m derinlikteymiş. Tamamı boşaltıldı, demirlendi, bugün temele ve kuyulara beton döküldü. Birkaç güne kadar duvarı yapacaklar.

Hafriyat atılıp, toprak düzeltilince bitkileri dikebileceğim ama çim için uzun süre beklemek gerekecek. Toprağın yerine daha çabuk oturması için ne yapılabileceğini firmayla konuşacağım. Oturacak toprak yüzeysel değil, oldukça derin ve geniş bir alanda. Bu konuyu önemsemezsem, zamanla diğer kısımlarla arada seviye farkı çıkar.

nurcanaybay 18-12-2008 18:10

Gölgesinden faydalanmanız açısından dikkat çekmek istemiştim.Zaten gölgeymiş ,
güzel olacağına eminim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025