agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Kiraz 18-12-2008 19:01

1 Eklenti(ler)
Çıplak halde oturma yeri.
Eklenti 56458

Ferda Ülkümen 19-12-2008 01:58

1 Eklenti(ler)
Sevgili Nurbahar, kolay gelsin.

Bu aşamada karar vermesi zor görünse de, işe başlayınca arkası geliyor nasılsa. Bunun da zevki ayrı, tadını çıkarmak lazım.

Duvarları sardırmada en sevdiğim, Duvar sarmaşığı-Parthenocissus tricuspidata, duvarı kaplayıp, hafif bir rüzgarda bile dalgalanması çok hoşuma gider. Sonbaharda kızarması da ayrı bir güzellik. Ama kışın yapraklarını dökmesi olumsuz tarafı.

Eklenti 56556

Mor salkımı istediğin form'da tutmak çok zor olabilir, inan filizleri 3-5 günde 50 santim uzayabiliyor. Bizim balkonda görüntüyü kapatmaması için elimden makas düşmeden devamlı budamak zorunda kalıyorum, günde birkaç kere de dökülen çiçeklerini süpürmek gerekiyor.

Gölge alanlara da dikebileceğin çiçek açan bitkiler var;

Acanthus, Pembe çiçekli kısmet ağacı (Rus ortancası), yer örtücü veya duvardan sarkıtarak kullanabileceğin Cezayir menekşesi.

Her ne kadar yeni bitkiler almayı düşünmediğini söylesen de, öyle olamayacağından eminim, bahçene birçok yeni bitki eklenecektir.

Kiraz 19-12-2008 08:16

Ferda Hanım, bu sarmaşıktan bir kaç kol, duvarın sağından geldi (7 m aşağıdan tırmanarak). Bu yaz başı leylandilerin arkasındaki demirlere yönlendirdim ama çok hızlı büyüdüğü ve ağaçlara sarıldığı için o tarafı kesmeye karar verdim.

Benim de çok sevdiğim bir sarmaşık, duvarın sağ rafına (gülün sağına) alsam mı diye düşünüyorum. Korkum, uzanamayacağım yerlerde kontrol edememek ve yanındaki bitkilerin alanından çalması . Yaprakları çok yoğun olduğu için, ortada değil de kenarda kullanırsam belki problem olmaz??? Kararsızım ama yanda ve arkada yine duvarlarım var, bir yerde köklendirmiştim, sayılarını arttırabilirim, teşekkürler.

egetropical 19-12-2008 09:11

2 Eklenti(ler)
Sevgili Nurbahar, kolay gelsin.
duvar sarmaşığı yerine daha orjinal passiflora caerule dikebilirsin. bu tür yapraklarını dökmüyor. çiçekleri harika ancak meyveleri yenmiyor.

[ATTACH]Eklenti 56621[/ATTACH]

egetropical 19-12-2008 09:20

Yalnız bu çeşit çok arsız olduğu için kökleri her yeri sarıyor. köklerin her tarafı sarmaması için 80-90 cm çapında, 50 cm derinliğinde açılan çukurun kenarlerına plastik malzeme koymanda fayda var. 3 - 4 kök 1 yılda duvarı komple kaplar. soğuktan etkilenmiyor. diğer passiflora çeşitleri meyvesi yeniyor. aromaları çok nefis ancak istanbul da kışına dayanır mı bilmiyorum. kolay gelsin

Güler 19-12-2008 09:38

Sevgili Nurbahar, resimlerini inceledim. Sanki oturma ünitesini çok küçük tutmuşun gibi geldi bana. Başka bir yer daha vardır mutlaka ama bu mekanda da biraz daha geniş tuttsan daha güzel olmaz mı?
Ben güllü kameriyeyi yaptığımda ki güller artık iyice sarmaya başlamışlardı, oğlum, anne sen burada 6-7 kişi mi oturmayı düşünüyorsun demişti de, kızmıştım. Oğlum '' evin önünde 18m balkon var, yukarıda yine kocaman bir teras var dedim. Ama baktım gelen dostlar hep güllü kameriyede oturmak istiyorlar, mecburen büyüttüm ve bayağı da zor oldu.

Silivri'de bir arkadaş, passiflora sardırdı, hem çabuk sardı hem de görünümü hoş.
Kısmet ağacı'nın da bahçede herhangi bir yerde görünümü güzel oluyor, şemsiye gibi. Çiçekleri çok hoş kokulu ama çiçek sonrası tohumları ve yapraklarının kokuları bence felâket, aynen bemix vitamini gibi.

Clematis mutlaka olmalı ve harika görüntüsü var, ama biliyorsun onun kökü gölge kendisi güneş seviyor. Kökünü nekadar kamufle de etsen bizim memlekette büyümeleri, yurt dışındakiler gibi güzel olmuyor, ne kadar özen de göstersen.

Bütün bunları yazıyorum ama emin ol, şu inşaat işi bir bitse de seninle orada başlasam çalışmaya diye can atıyorum. (Sanki kendi işim az da-olsun yenilik daima daha güzeldir)

Kiraz 19-12-2008 12:37

Sn. Egetropical, yukarıdaki passifloradan bende var ama tamamen unutmuştum, hatırlattığınız için teşekkürler. Giriş merdivenleri bol güneş alıyor diye büyük bir saksıya dikmiştim ama ya saksıyı sevmedi ya da ben az suladım, çok gelişemedi. Geçen sene onu bu bahçeye mi alsam diye düşünüyordum.

Kışın donar gibi olsa da yeni sürügünler veriyor. Köklerinin böyle olduğunu bilmiyordum, uyarınız için tekrar teşekkürler.

Güler Hanım, ben de sizin gibi esas oturma yeri geniş, burası idare eder diye düşünmüştüm ama haklısınız galiba. Bir de bahçe geniş olmadığı için, ortadaki çim alanı azaltmaya cesaret edemiyorum. Her sene birer karış oradan buradan çim çıkararak çiçek alanını genişlettim ama fazlasına cesaret edemedim, bir yandan da yazın çimin problemlerine, sulamasına söylenip, seneye azaltacağım diyorum :) Alana tekrar bakayım, ortaya taşmayacak şekilde genişleteyim. Kenarlara açmak istemiyorum, çiçek alanımı daraltır, gerçi onun da çözümü var, saksıda çiçek kullanabilirim :). Bahçenin genişliğini düşünebilmeniz için şunu söyleyeyim: Sağda direğe sarılı yaseminden itibaren veranda başlıyor.

Clematis konusunda kararsızım. Köklerinin gölgesinde problem olmaz, önüne çiçek gelecek ama fazla gelişemediği için orada hiç gözükmeyecek galiba. Onun yerine karagözlü suzan nasıl olur?

Kısmet ağacını da hemen araştıracağım.

Sizin bahçeniz büyük, işiniz de çok. Verdiğiniz fikirler yeter sağolun. Sizi çalışmaya değil de herşey bitince kahve pardon çay içmeye çağırırım :)

Güler 19-12-2008 13:39

Sevgili Nurbahar, senin heyecanını o kadar iyi anlıyorum ki.
Oturma ünitesini biraz da yanlara kaydır bence, kayrak taşların üzerine şık saksılarda yığınla çiçek koyabilirsin.
Black eyed Suzan'ı Silivri'de bir arkadaş duvar boyu tellerine sardırmıştı, çok da güzel olmuşlardı. Gerçi senin nereye ekmeyi düşündüğünü bilmiyorum.
Sana sarmaşık gül çelikleri hazırlayacağım ama biliyorsun hemen ekemezsin, köklenmelerini beklemen gerekecek.

Kiraz 19-12-2008 16:42

Güler Hanım, clematisi gülün yanına koymuştum, vazgeçip suzan dikmeyi deneyeceğim. Suzan paketinde 1,5 m boy yazıyor, uygun bir boy, clematisten de çok ve uzun süre açar diye ümid ediyorum.

Çelikler için teşekkürler. Sizi güllerin hepsi güzel ama, gülün yakından bakıldığında güzelliğinden, kokusundan çok uzun süre ve çok açan cinsi varsa oraya daha uygun olur diye düşündüm. Çünkü bulunduğu konum, diğer noktalara zaten uzak. Köklenmelerini beklerim, gerekirse bu sene için oraya tek yıllık çiçekli sarmaşık dikerim.

Kiraz 19-12-2008 18:39

Ferda Hanım, Acanthus çok güzelmiş. Yayılımı bir m'yi buluyormuş ve bakımı kolaymış. Bundan kesin ekmem lazım.

Sizin bahsettiğiniz rus ortancası (kısmet ağacı), Güler Hanım'ın bahsettiyle aynı mı? Eğer tepe yayılımı fazlaysa (şemsiye şeklinde), gölge yaptığı için ve bahçede güneşli alanlarım çok az olduğundan, sağ tarafta tek ağaç dikeceğim yere dikemem. Ama farklı bir cinsse (çalı gibi ) ve gölgede yaşıyorsa iyi bir seçim olur. Rus ortancası hakkında net bir bilgi bulamadım.

Cezayir menekşelerinden geçen sene çoğaltmıştım ama onların güneş sevdiğini sanıyordum ve yerörtücü olarak düşünmemiştim. Gölge alanda yaşarsa kullanacağım.

Dediğiniz gibi elimdekilerle yetinmek çok zor ama uzun bir süre yeni çiçek alamayacağım. En azından yerlerini ayırır, alabildiğimde dikerim :) Yardımlarınız için teşekkürler.

Ferda Ülkümen 19-12-2008 19:58

Benim bahsettiğim Pembe çiçekli Kısmetağacı (Rus ortancası) ile Gülerin bahsettiği kısmet ağacı, aynı cins'in farklı türleri.

Gülerin bahsettiği Clerodendron trichotomum ağaççık, benim bahsettiğim Clerodendrum bungei çalı görünümünde.

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=969

Konunun Forumdaki linki,

http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=Clerodendrum

Kiraz 19-12-2008 20:49

Tekrar teşekkürler. Forumdaki linke ulaşmıştım ama agaclar.org'a kolay ulaşamıyorum, bazen de kilitleniyor. Nasıl olduysa sizin eklediğiniz sayfa kolayca açıldı.

Bu ortancadan bende bir kaç tane var. İlk açtığı sene, bir eksiklikten dolayı tamamının açmadığını düşünmüştüm :)) Çeşmenin yanına dikmiştim ama üzerine bir şey atmadılarsa yaşıyordur.

limon 19-12-2008 21:41

Nurbahar, senin banklı köşen için alternatifler araştırırken çok güzel fotoğraflar bulunca yeni konu açtım. Gördün mü? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11766

Bence oturma alanını dümdüz kare veya dikdörtgen yapma. Daha yumuşak köşeli değişik şekillerde yap... (Kimsenin zevki kimseye uymaz ama ben yine de karışmadan duramam ;) )

Kiraz 19-12-2008 21:51

Sevgili Limon sayfan süper gözüküyor, hemen dalacağım.

Güler Hanım'ın da genişletme teklifinden sonra, dikdörtgenden vazgeçmeye başlamıştım.

Sevgili Limon, karışırsan çok sevinirim, senin zevkin bana uymasaydı, bahçeni bu kadar sevmezdim.

oceanheart 20-12-2008 00:13

Nurbahar hanım, heyecanınızdan anladığım kadarıyla çok güzel bir bahçeniz olacak.
Umarım en az yap boz yapmak suretiyle bitkilrinizi yrleştirirsiniz.Yalnız Sn. Ferda Ülkümen'in bahsettiği bitkiler kökten yayılımcı bitkilerdir ve toprak altından yanlara büyüyen köklerden çıkan sürgünler önlem alınmazsa hertarafı sarabilir.

Kiraz 20-12-2008 08:05

Sn. Oceanheart, güzel olcak mı bilemiyorum. Yap boz yapmamak için bu planlara ihtiyaç duydum, umarım yapmam da.

Yukarıda, Acanthus dışında kökleri yayılan bitki var mı? Cezayir menekşesi sanırım yüzeysel yayılıyor. Uyarınıza göre önlem alacağım, teşekkürler.

Ferda Ülkümen 20-12-2008 12:36

Sevgili Nurbahar

Acanyhus kökten yayılan bir bitki değil, kökten yayılan Rus ortancası.

Onları güneş almayan, iki duvar rasındaki B bölgesi için tavsiye etmiştim.

Kiraz 20-12-2008 22:32

Ferda Hanım, bitki veritabanındaki bilgiye ulaşabildim, rus ortancası için burada bulduğum Clerodendrum Bungei ismiyle arama yapınca bir çok fotoğraf buldum. Benimki maalesef bundan değil :(

Yazdığınız gibi, B bölgesi için güzel bir seçim olur.

Kiraz 25-12-2008 18:38

1 Eklenti(ler)
Bu akşam geldiğimde, duvarın kalıpları çıkarılmıştı, temel üzerinde yol yaparak drenajı kanalizasyona bağlıyorlardı. Yarın da çukuru dolduracaklar. Beklediğimden hızlı ve programlı yaptılar bu iyi ama duvar eskisinden yüksek oldu, bu da kötü :(

ATTACH]57146[/ATTACH]
Oturma yerini genişlettim. Çapı 4 m civarında olacak şekilde, yarım daireye yakın bir şekilde çizdim.

Kiraz 25-12-2008 19:18

1 Eklenti(ler)
-Sökülen çok yıllık bitkileri listeledim ve yerleştirmeye çalıştım. Yerleştirirken güneş isteyenleri sağ tarafa (güneşli alana) koymaya çalıştım. Filbahri de güneş sever ama oturma yerine yakın olursa koklama imkanı olur:)

-Boşluklara elimdeki tohumlardan çimlendirebildiklerimi ya da yarı gölge için yeni önerileri dikeceğim.

-Çim sınırındaki kavise geçen seneki gibi camgüzeli mi diksem, kararsızım.

-Güneş olmadığında duvar koyu gölge yaptığından, kırmızı, bordo, turuncu gibi renkleri nedense bu tarafa yakıştıramıyorum, sanki gölgenin içinde morarıp boğuluyorlar. Bu nedenle kısa boylu çiçekleri beyaz, mavi, mavimsi ya da uçuk pembe düşünüyorum.

-Duvar için bu sene çok yıllıklarım yetişmiş olmayacak, sabah sefaları çabuk uzadığı için bu baharda kullanmayı düşündüm. Boş alanlar için bir-iki sarmaşık daha düşünmem lazım. Sarmaşık ortanca da bulursam dikeceklerimden.

Duvar kışın çıplak kalmasın diye, aralara yaprak dökmeyen ama diğer bitkileri boğmayacak cins sarmaşık dikmem gerekecek.Şimdilik küçük yapraklı hederayı düşünüyorum.

-Bazı boşluklara da duvar saksısı takacağım (yer kalırsa :))

Elimdeki bitkiler:
hedera (büyük ve küçük yapraklı)
pasiflora
filbahri
çalı leylak
lavantalar
çeşme papatyaları
glayöl
afrika zambağı
kasımpatılar
hosta
kalla
sabah sefası tohumları
yıldız çadırı tohumu
muhtelif tohumlar
.

Eklenti 57150

Kiraz 29-12-2008 17:06

Oh be! Bugün pencere önündeki tahta paravanlar kaldırıldı, fazla toprak atıldı, zemin biraz düzeltildi. Bahçeye küçük diyordum ama bu hali kocaman geldi :)

Haftalardır çamur içinde olan merdivenleri de yıkayıp gitmişler.

Kızım biraz yeni yıl süsü yapmak istiyordu, ben de hiç süs ağaç almaya yanaşmıyordum. Saksıdaki leylandilerin birini camın önüne getirdik ve eski süsleri bulup taktık. Bu arada kar da yağıyordu.

Bu keskin soğuklar geçer geçmez saksıdaki bitkiler yerlerine dikilecek :)
.

Kiraz 30-12-2008 12:06

1 Eklenti(ler)
Yeni sayfa açıldı.

Eklenti 57522

Karşıdaki çatıyı görmemek için önüne leylandi dikmiştik, şu an saksıdalar. Leylandi yerine buraya ilave edilecek demirlere sarmaşık (hedera veya yaprak dökmeyen başka bir bitki) sardırılabilir mi? Demir parmaklığa tırmanır mı? Rüzgara dayanır mı?

egetropical 30-12-2008 12:50

1 Eklenti(ler)
yapragı dökmeyen sarmaşık şık olur. çiçek açan pasiflorayı düşünebilirsiniz. anacak demirler fırtınaya dayanacak kadar sağlam olsun. aşırı rüzgarda sorun olmaz. ben pasiflorada hala ısrarcıyım. Bu arada değişiklik olsun bir köşeye goji berry dikebilirsin. hem meyvesinden de yararlanırsın.
http://egetropical.blogcu.com/goji-b..._17910191.html

Eklenti 57525

sabah 30-12-2008 17:30

Kuzeye bakan duvarlar için önerilen sarmaşıklar içinde sizin seçtiklerinizden sarılıcı ortanca ve hedera'ya ek olarak clematis türleri de var.

Bir de çalı leylak ilkbaharda açıyor, kasımpatılar ise daha geç. O arada yaprağıyla ya da çiçeğiyle o bölgeyi güzelleştirecek bir şey daha olsa iyi olmaz mı?

Kiraz 30-12-2008 17:31

Teşekkürler Sabah Hanım, şu an kar var diye bir şey yapamıyorum, soğuklar geçince ufak ufak başlayacağım.

Sn. Egetropikal, pasifloradan vazgeçmedim, duvar dibine dikeceğim. Ama karşı kenarda sarmaşıktan vazgeçtim. Goji berry hakkında pek bilgim yok araştıracağım hemen. Buraya olmazsa arka bahçeye dikebilirim.

Ligustrum japonica da teklif edildi, o da uygun gözüküyor. Yaprak dökmüyor, çabuk büyüyor, budamaya elverişli, çiçekli. Ayrıca bu köşede 1- 1,5 derinlikte duvar temeli var, bundan da etkilenmeyen bitki seçmem gerekiyor.

limon 30-12-2008 17:59

Ben de bu duvar temelinin (aynı sorunu yaşayan olarak) dikilecek bitkileri etkileyebileceğinden bahsedecektim.

Karşı çatıyı görmemek için yaprak dökmeyen bir Orman Sarmaşığı türünü tercih edebilirsiniz. Rüzgara dayanır hatta rüzgarı çok güzel keser. İstersen o sarmaşık arka planda yeşil duvar olarak kalır sen ön tarafına çiçek açan istediğin türde sarmaşıklar dikebilirsin.

Bahçedeki onlarca çeşit sarmaşıktan en çabuk büyüyen şu tür oldu;
http://www.agaclar.net/forum/showpos...49&postcount=4

Kiraz 30-12-2008 18:28

Limon, fotoğraflarındakiler yaprak dökmüyor değil mi?

O kısma demir parmaklıkla ek yapıp yükseltmeyi düşünmüştüm ama orman sarmaşıkları sarılarak çıkmadıkları için demire tutunabileceğinden şüpheliyim, üstelik rüzgarı da bol. Elimde yeni söküm yaptığım 3 adet yetişmiş hedera hazır aslında, bunları dikip önüne karagözlü suzan dikmek aklımdan geçmişti.

Az önce okuduğum "Duvar delen ağaçlar" başlığında da hedera listeye dahil edilmiş, şimdi daha da çekiniyorum.

limon 31-12-2008 13:28

O sarmaşık yaprak dökmüyor. Demir parmaklık yaptıracaksan önüne şu ucuz yollu ahşap paravanlardan monte edebilirsin. (ben böyle yaptım) O tavsiye ettiğim tür çok çabuk büyüyüp tamamen kapatıyor. Küçük alacalı yapraklı olanlar daha gösterişli duruyorlar ama geç büyüyorlar.

Öndeki çatıdaki antenleri en güzel kapatacak olan sarmaşık bence o tür. Yalnız o türe çok benzeyen biraz daha iri yapraklı bir sarmaşık türü daha var, o da yaprak dökmüyor, (çok daha geç büyüyor, yaprakları diğerine nazaran daha ince) karıştırmamak lazım. Hemen kapatması için 3 metre kadar boylu gelişmiş bir saksı alman yeterli olur. Bir ara çıkınca fiyatına bakarım.

Kökü zarar verir mi diye düşünürsen duvarın temel uzantısının (ustalar buna bir şey diyorlar ama hatırlayamadım) bittiği yere dikersin olmazsa. O sarmaşık yaprak dökmediği ve güzel kapattığından yeşil duvar olur, rüzgarı keser. Böylece kuytu olacak ön tarafına istediğin çiçek açan türü dikebilirsin istersen.

sabah 23-01-2009 15:51

Sizin gölge bölüme kekliküzümünü (Gaultheria procumbens ) bir düşünseniz. Çok güzel görünüyor. Belki saksı içinde olabilir.

Kiraz 29-01-2009 22:20

Sabah Hanım, büyük tesadüf ama;

Yan komşumla arada birbirimize sürprizler yaparız. Bugün evde yoktum, ne zaman geleceğimi sordu, bir bitki beğenmiş, bir tane de benim için almış, bahçe masama koymuş.

Şimdi gelir gelmez baktım, saksıda "Gaultheria procumbens" yazıyor! :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025