![]() |
sayın kiraz bahçenizdeki gezilerimde çay diktiğinizi gördüm şu an ne durumda merak ettim bende 1970 senesinde bakırköyde dikmiştim birbuçuk yıl kadar baktım sonra memlekete dönünce kurumuşlar sizinki şuan filiz vermiş olması lazım sağlık ve huzur içinde çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim
|
Sevgili Kiraz , bahçenizi büyük bir keyifle gezdim,çok beğendim.
Aynı zamanda gezerken her bir karedeki emeği hissederek gezdim. Her birsi ayrı güzel ayrı emek . Ellerinize ,emeklerinize sağlık. Yeni bir balkon meraklısı olarak hayran kaldım,sizden çok şey öğreneceğiz kesin. Sevgilerle ... |
Arkadaşlar teşekkür ederim.
Sevgili Nardane, öğrenmek bitmiyor, paylaşım ve bilgi alış verişiyle karşılıklı öğreneceğiz. Sn. R.ali, çayım yağmurlarla daha iyi gözüküyor ama yeni filiz vermedi, umarım yaşatırım. Sn. Tunatuna, bankın olduğu demirlerin bir tarafı yaseminle sarıldı, üzeri tomurcuk dolu; diğer tarafında ise sarmaşıklar 1 m bile olmadı, yanından gelen sarmaşık gülü üzerine doğru yönlendireceğim. Bu sene demirlerin %40'nı belki kapatabilirim, istediğim yoğun görünüm için en az iki-üç sene daha gerekecek. Bankın sol yanında telefon hatlarının olduğu kuyu yeni hatlardan dolayı iptal edildi, içini toprak doldurup uygun bir şey dikmek istiyorum. Yakında fotoğraflarını paylaşırım, fikirlere ihtiyacım olacak. Sevgili Hanndan, size de kolay gelsin. |
3 Eklenti(ler)
Hava yağmurlu, güneş yok ama onlar bir kaç gün güneşin ardından patladılar, rüzgara direniyorlar.
Morsalkım, girişteki lambaya iyice dolandı, başımın hizasında ve geçerken mis gibi kokuyor. Eklenti 209379 Daha üçüncü çiçekli yılı ama çirkin demirleri gür bir şekilde örtmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Eklenti 209380 Şakayık açtı, yağmur rüzgardan yoruldu, başını kamelyaya yasladı. Kamelya da henüz yerine alışamadı, üzgün, ne yapalım bu sene birbirlerine destek olacaklar. Eklenti 209381 |
Sevgili kiraz, morsalkım ben de diktim. Daha çok minik. Sizinki üç yılda epey büyümüş. Büyümesi için sık sık gübre versem olur mu?
Şakayığınız çok güzel açmış. Çiçeklenme süresi ne kadar? |
Mor salkımlar çok güzeller. Şakayık ise muhteşem.:)
|
Sevgili Kiraz mor salkım harika görünüyor maşallahı var Şakayık ne kadar tatlı öyle çiçeklerin bile birbirlerine ihtiyacı olup birbirlerine yaslanması nekadar güzel elinize emeginize saglık...
|
Morsalkım ilk iki sene çiçek açmadı, bu normalmiş. Kökü, yolun 3 m kadar altında ve gölgede. Hızla duvarı tırmanıp kapıya geldi, bundan sonra bol güneş almaya da başladı. Gelişimi çok hızlı, her sene demirlere fazla sarılanları buduyorum. Alt gövdeden bir çatal daha yapmıştı onu da yukarı uzattım ama altlarda fazla dallanma olmasına izin vermiyorum, zaten o da güneşli alanı tercih ediyor. Boyu istediğim yere gelince, daha fazla uzamasına izin vermeyeceğim, uçlarından budayarak sıklaşmasını sağlayacağım.
Morsalkıma bu zamana kadar özel bir bakım uygulamadım. Ortancaların olduğu sete dikili, yerinden dolayı toprağı sürekli nemli, belki senede bir ortancalara verdiğim gübreden biraz alıyordur (en yakın ortancaya 2 m uzaklıkta). Bir de üç senedir saksıya çeliklediğim morsalkım var. Saksıda gelişim çok daha yavaş, boyu bir buçuk m olmadı henüz. Fazla uzamasına izin vermeden, gövdeyi kalınlaştırmaya çalışacağım, ağaç formunda büyütmek istiyorum. Henüz toprağa geçirip geçirmemekte kararsızım. Bu sene çiçek verir diye tahmin ediyordum ama çiçeği yok, belki Tarçın'a kızmıştır, geçen sene gövdeden çok ısırık aldı :) Şakayık yeni açtı, kaç senedir besin vermedim, bu sene çiçeklenmeden sonra vermeyi düşünüyorum, geçen seneki kadar iri açmayabilir ama üzerinde, fotoğraftakinden büyük çiçekler var. Şakayığın çiçeği genelde büyük olduğu için, sapları tarafından taşınamıyor, ana gövdeyi desteklemek için alt dalların arasına sopalarla destek yapıyorum. Çiçekler yaklaşık iki hafta kalıyor, geçen sene 15 kadar çiçek açmıştı. Bu sene hava daha serin olduğu için çiçekelr belki daha uzun kalabilir. Şakayık her sene enine de yayılıyor, kışın o alan bomboş kalıyor, yakınına kamelya dikmiştim ama şimdiden kamelyaya yanaştı, belki seneye kamelyayı taşıyacağım (toprak isteklerinin de çok farklı olduğunu öğrendim). |
Sevgili Kiraz;
Sizden çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim. Şimdide şakayık çiçek sapını desteklemem gerektiğini öğrendim. Henüz açmamışta olsa bir tomurcuğu var. Onuda ziyan etmek istemem. Hemen bugün ona destek çubuğu dikeceğim. Çarşamba'nın ortasından Yeşilirmak akıyor. Irmağın kenarında istinat duvarları ve duvar arkasında birkaç metre genişliğindeki peyzaj alanında onlarca mor salkım var. İlginç olan, oldukça eski olan bu mor salkımların çalı formunda budanmış olması. O Burada henüz çiçeklendikleri için görüntüleri harika. Yanıma makinamı almadığım için fotoğraflayamadım. Ama onlar açık alanda oldukları için sürekli güneş alıyorlar. Bu nedenle uzatılmaları gerekmiyor tabii. Bahçede soliter olarak yetiştirmek isteyenler için güzel bir örnek diye yazdım. Kolaylıklar diliyorum. |
Orhan Bey, rica ederim, öğretecetek kadar olmadım, ben de öğreniyorum.
Keşke morsalkımların fotoğrafını çekebilseydiniz. Benimkilerin bu hafta salkımları daha da büyüdü ve açtı, bakmaya doyamıyorum. Bu yaşına rağmen yoldan geçenlerin de çok dikkatini çekiyor. |
Sevgili Kiraz, benim mor salkım dördüncü yılı bu yılda açmadı, sizlerinkini gördükçe şaşıyorum acaba yalnış bir şeymi yaptım diyede düşünüyorum, hiç açmayacak olabilirmi bunuda bilmiyorum dört yıldır sabırla bekliyorum.
Şakayığın rengi ve çiçek yapısı çok güzel sağlıkla tadını çıkarın. |
Sevgili Satı Uğurtan, morsalkımın bol güneş alması gerektiğini biliyorum, eski dallar çiçekleniyor, zamansız ya da fazla budama yapıyor musunuz?
Ağaç formunda bütüteceğim kök, yaklaşık üçüncü yılında, onun da henüz çiçeği yok, geçen sene gövde oluşturması için yan sürgünlerini almıştım, belki nedeni budur. Bu sene bir kaç üst sürgüne ellemeyeceğim. |
Satı Hanım, gölge bir yerde mi dikili? Benimkini ağaçların arkasına dikmiştik, kök kısmı tamamen gölgede kalmıştı. 3 yıl ne uzadı ne kısaldı, hiç açmadı. derken 4.yılında atağa geçti birden boy attı, 2-3 çiçek açtı. Tepesi güneşi görmeye başladıktan sonra inanılmaz hızla gelişmeye ve uzamaya başladı. Bu sene ise coştu. Bence sizinki de zamanını bekliyor, seneye coşacak :)
Çok ters yöne giden dallar dışında hiç budamadım şimdiye kadar. |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 211836 Eklenti 211837 Eklenti 211838 Eklenti 211839 Eklenti 211840 |
Aman tanrım dedim offff.
Orhan hocam, bu ne güzelliktir. Fotoğrafı ceken ellerinize sağlık. Bakalım, ben kaç yıl bekleyeceğim bu görüntüyü görmek için. |
Alıntı:
Görüldüğü gibi hiç sarılıcı muamelesi yapmamışlar. Aynen bir çalı gibi budamışlar. |
Orhan bey cok güzel resimler. Mor salkin gercekten de en güzel cicekli bitkilerden biri. Hic kokmasaydi bile cicegi icin yetistirmeye deger.
|
Orhan Bey ne güzel olmuşlar. Ağaç formunda bırakma fikrinden hiç vazgeçmeyeyim, çok güzel oluyor. Ama benimki oldukça küçük bir ağaç olmalı ya da geniş bahçeli bir eve taşınmalıyım :)
Sevgili Çiçeksever, türüne göre değişebilir ama benimki oldukça kuvvetli kokuyor. Bizim sitede de oldukça çok kullanılmış morsalkımlar, genelde her evde bahçe duvarı olduğu için sokaklar şu an çok güzel. |
5 Eklenti(ler)
Manolyanın son çiçekleri... Kaç senedir açmıyordu, geçen sene az, bu sene daha çok açtı. Manolya kesin besin desteği istiyor, verdiğim yanmış inek gübresi işe yaradı.
Eklenti 213260 Şakayık da açtı, artık yavaş yavaş soluyor. Eklenti 213261 Çiçekleri kocaman. Eklenti 213262 Salyangozlara rağmen bu papatyalar üç senenin sonunda açtı. Salyangozlar olmasa halı gibi kaplayacaklarmış. Eklenti 213263 Güler Hanım'ın hediyesi heuchera yarı gölgeyi ve komşularını sevdi. Eklenti 213266 |
Sevgili Kiraz,benim yaprak döken manolyam henüz çok küçük. İki yıldır baharda gül gübresi veriyorum ve çok bol çiçek açtığını gözlüyorum. Sanırım gül gübresi her tür çiçek açan bitkiye çok iyi geliyor. Murat Pilevneli'nin blogunda da Magnolia grandiflorayı açtırmak için de gül gübresi tavsiye ediliyordu.
|
Sevgili Kiraz mor salkıma bayıldım her zaman yetiştirmek istediğim bir sarmaşık ama bahçe olmayınca hiç denemedim şakayık manolya ve diğerleri çok güzeller :)
|
Sevgili Eser İlhan, ben de gül gübresini deneyeyim, ne zaman veriyorsunuz?
Sevgili Günebakan, saksıda da açabiliyor:) |
Heucheranın yanındaki falezler çok iyi olmuş, kırmızı yaprakları vurgulamış. Yanına kontrast bir şey koymayınca toprak görüntüsüyle karışıyor. :)
Bellis paptyaları da çok tatlı. Oldum olası çok sevmişimdir. :) |
Sevgili Gilan, aslında heuchera ile taşlar arasında da yumrulu begonya vardı ama henüz çıkmadılar.
|
Alıntı:
|
Sevgili Kiraz şakayık ve manolya çok güzel maşallah ellerinize saglık
|
5 Eklenti(ler)
Teşekkürler Sevgili Periş.
Galamın çiçek ve yaprakları her sene daha büyük oluyor. İlk seneler gördüğüm yaprak ve çiçek boyutunun cinsinden kaynaklandığını sanıyordum ama yanılmışım, zamana ihtiyacı varmış. Eklenti 215230 Leylaktaki uç sürgünler 10-15 cm kadar dondan etkilenmesine rağmen bol çiçek açtı. Eklenti 215231 Kaç senedir aynısefalar uzayıp uzayıp az açıyordu, açanı da salyangozlar kapıyordu, bu sene nasıl olduysa istediğim gibi açtı. Sonbaharda mı ekmiştim onu hatırlayamıyorum, vardır elbet bir nedeni. Eklenti 215233 Kocayemişimin ilk iki meyvesi :) Eklenti 215234 Sevgili Hozat'ın bahçesinden gelen pandora sarmaşığı tohumundan. Bir kökünü ayırdım, bu, saksıda kalan. Nasıl da meraklı, ilerliyor. Eklenti 215235 |
2 Eklenti(ler)
Geçen seneler coşan hanımelim, bu sene kurudu.
Eklenti 215364 Bir çok kişiye dip sürgününden söz vermiştim, onlar da yok artık. Kabahatli burada :) Eklenti 215365 Yakında duvarı boyarken tamamını budayıp, tekrar uzatmayı düşünüyorum. Bedene sardığım tel kafes biraz işe yaradı ama arada ağzını sokup, açtığı delikleri kapamam lazım. |
Hanımeli tamamen mi kurudu ?
Eğer öyle bile görünüyorsa havalar ısındıkça dipten yeni sürgün verebilir .Sökmeyi düşünüyorsanız biraz bekleyin bence. Geçen gün gala'nın yaprakları benim de dikkatimi çekmişti.Merak edip ölçtüğümde 60 cm. kadar olduğunu gördüm. |
Hanımelinin dipten gelen kalın sürgünlerinin ( parmak kalınlığında en azından on sürgün) çoğunu Tarçın kopardı, sadece bir iki dalına ulaşamadı. Alt kısmından yeni sürgünler çıkıyor ama ölenlerle, sağ kalan uzun sürgün birbirine çok dolanmış, açamadım.
Alt kısmı iyice korumaya alıp, budayacağım, yerinden sökmeyeceğim. İki senede yine yukarı çıkar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025