agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Sevgi Durul 10-06-2011 11:54

Sevgili Kiraz, pencere önündeki pembe sardunya çok hoş görünüyor. Değişik bir cins gibi geldi, bana. Yakın çekim bir fotoğrafını eklemeniz mümkün mü?

Tarçın'ın bakışları sevgi dolu, bu arada.

Kiraz 10-06-2011 12:06

Sevgili SDurul, yalınkat çiçekli sakız sardunya. Bu cinsin çiçeği daha az gösterişli ama daha verimli, çok beğeniyorum. Burada her iki cins sakız sardunyanın fotoğrafı varmış.

nurcanaybay 10-06-2011 12:23

Pencere önü gerçekten çok hoş olmuş .Çörekotu da çiçek yapısı ve renkleri ile göz kamaştırıyor.Ama en güzeli Tarçın :))

Sukulent'in yakının da ki Afrika zambağı mı ?
Eğer öyle ise kaç kök dikmiştiniz ...çok güzel gelişmiş .

Kiraz 10-06-2011 12:33

Sevgili Nurcanaybay, teşekkür ederim. Bahçe bu sıralar güzel renklendi, havalar da ısındı ama ben pek oturamıyorum. Zaten zamanım olsa da oturamam, yapılacak işler çok birikti :)

Saksının yanındaki afrika zambağı, beş sene kadar önce annem, saksıda vermişti, bahçe tadilatından beri (2 sene önce) aynı yerde ve her sene çoğalıyor. Geçen sene yanlış hatırlamıyorsam üç çiçek açmıştı, bakalım bu sene ne kadar açacak.

nurcanaybay 10-06-2011 13:00

Emin olamamıştım çünkü yaprağı bu kadar gelişmiş olanını görmemiştim.Kökleri sıkıştıkça
daha çok çiçeklendiğini okumuştum.Açınca çok güzel görünecek.

Kiraz 10-06-2011 13:10

İlk iki yıl çok büyük olmuyor, şakayık gibi kökü güçlendikçe yaprakları da büyüyor. Çiçekleri çok güzel ama çiçeksiz halini de çok seviyorum, sadece donlarda yaprakları zarar görebiliyor. Sevgili Nurcanaybay, hatırlatırsan uygun zamanında sana da gönderebilirim.

günebakan 10-06-2011 13:15

Sevgili Kiraz kızının pencere önündeki sardunyalara bayıldım çok güzel görünüyorlar. Kırmızı gül demirleri sardığın da eminim muhteşem olacak.Ellerine sağlık:)

Kiraz 10-06-2011 13:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 820151)
Sevgili Kiraz kızının pencere önündeki sardunyalara bayıldım çok güzel görünüyorlar. Kırmızı gül demirleri sardığın da eminim muhteşem olacak.Ellerine sağlık:)

Teşekkür ederim :)

nurcanaybay 10-06-2011 13:19

Teşekkür ederim ,ben de 7 kök var .Hatta 5 tanesini çok ucuza bulduğum için geçen ay almıştım.Sanırım saksı da oldukları için bu kadar gösterişli değiller .Her şey toprakta daha güzel gelişiyor.Bu kadar güzel geliştiğini görünce bilgi almak istedim.
Sağlıkla tadını çıkarın.

Uzaylı 10-06-2011 13:43

Fotoğraflar harika. İnanın içim açıldı. Favorim 780. mesajın 3. ve 4. fotoğrafına bayıldım. Ayrıca Tarçın da maaşallah şeker gibi. Ne kadar güleç. Gözleri sevgi dolu. Bell ki fotoğrafı çekeni çok seviyor. Maaşallah.

gilan 10-06-2011 17:54

Çörek otları etrafta uçuşan perilere benziyor. ;)

Tarçın'ın bakışları ne kadar sevgi dolu. Canım benim. :)

Kırık saksıdaki muhteşem sukulentin sağındaki ve solundaki coşkulu yapraklar nelere ait? Soldakiler amarillis gibi bir soğanlı mı sanki?

fatma sunay 10-06-2011 21:30

Sevgili kiraz pencere önündeki sardunyalar gerçekten çok güzeller yerlerini sevmiş alımlı alımlı oturuyorlar.

zenfree 10-06-2011 21:52

Pencere önündeki sardunyaları ben de çok seviyorum. Belediye de elektirk direklerindeki sarkan sepetlere bu türden dikiyor. Çok güzel sarkıyorlar. Hemen her gün civardaki fidanlıklara bakıyorum ama bir türlü bulamıyorum. Bulsam lobelyalara birlikte dikeceğim.

Bahçen harika görünüyor Kirazcığım.:)

Kiraz 13-06-2011 09:24

Sevgili Nurcanaybay, benimki de saksıda olduğu dönemde gelişememişti, toprağa geçirmeni tavsiye ederim.

Sevgili Uzaylı, teşekkür ederim, Tarçın çok güleç, bir o kadar da çılgın. Fotoğrafı çekeni çok seviyor, çünkü o anda eve gelmiş, ona yemek verecek :)

Fatma Hanım teşekkür ederim.

Sevgili Zenfree, bir buluşmamızda hatırlat, getireyim. İki sene öncesinde neredeyse 30 kökü dondurmuştum, sadece bu saksıdakileri kurtarmıştım, yavaş yavaş yine çoğaltıyorum. Bunları lobelyalarla hiç denemedim, lobelyalar biraz suyu seviyor, bunlara arada bol su veriyorum. Bir de dalları çok uzuyor, lobelyaları kapatır mı bilmem. Belki de yanılıyorum, gayet güzel anlaşırlar.

zenfree 14-06-2011 10:46

Teşekkür ederim.:) Lobelyalara bir düzenleme görmüştüm. Bulunca buraya link yazarım.:)

Bahar 14-06-2011 15:59

Sevgili kiraz çiçekler harika doya doya gezdim bahçeni.
Kokuları ta buralara kadar geldi yasemenler desen benim favorim onlar, ne zazıkki
konyanın sert iklimine dayanamıyor bende uzaktan uzaktan kokluyorum onları.
Güzel bahçende ömür boyu mutlu ol.
sevgiler.

nevsune 14-06-2011 17:41

Sevgili Kiraz, bahar geldi yine şenlendiriyorsunuz ortalığı:)

O bankın olduğu yer ne kadar güzel olmuş. Bir saatte kitabınızı alıp, müziği de açacaksınız. Ohhh cennet vallahi;) Alacalı hederanız nerede, o duvarda değil miydi?

Çörekotu çiçekleri ne kadar güzel gelişmişler. Hem de zahmetsiz kendiliklerinden çıkıyorlar. Hasekiküpesi öyle pek bayıldığım çiçeklerden değildir ama sizinkinin rengi çok güzelmiş. Ellerinize sağlık.

Kiraz 15-06-2011 08:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 820315)
Çörek otları etrafta uçuşan perilere benziyor. ;)

Tarçın'ın bakışları ne kadar sevgi dolu. Canım benim. :)

Kırık saksıdaki muhteşem sukulentin sağındaki ve solundaki coşkulu yapraklar nelere ait? Soldakiler amarillis gibi bir soğanlı mı sanki?

Sevgili Gilan, çörekotları tarifine tamamen katılıyorum :) Artık çiçekleri geçmek üzere, yakında bir kaç tohumluk bırakıp sökeceğim.

Kırık saksının solunda afrika zambağı, sağında ise iri çiçekli papatya var.

Sevgili Bahar teşekkür ederim, ben de sizin gülleri kokladım doyunca.

Sevgili Nevsune, ah o bank da keyif yapmayı ne çok isterim ama bu sene sadece haftada bir iki kere acele ile çayımı içebiliyorum. Umarım, bir iki sene sonra, etrafı istediğim gibi yeşillendiğinde oturmaya zamanım olacak :)

Çörekotları gerçekten zahmetsiz, en iyi yanı da minik fidelerine bile salyangozlar hiç dokunmuyor :) Kötü yanı, çiçekleri iki haftada geçiyor ama tohumlu hali güzel olduğu için bir süre daha bırakabiliyorsunuz. Tohumlar patlayınca benim bahçede de olduğu gibi, çimlerin arasından bile ordu halinde çıkıyorlar.

cemo 15-06-2011 12:11

Sevgili Kiraz

Afrika zambağının olduğu köşe, dergilere kapak olacak hale gelmiş.
Sıkca diktiğim afrika zambaklarım hala küçücük:( Bu kareyi gördükten sonra, daha bir hevesle bekleyeceğim büyümelerini.

İnşallah bankın olduğu bölümde, hayalindeki kadar güzel olacak.
Zevkine ve azmine hayranım. Mutlu yaşa orada.

Kiraz 15-06-2011 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 822876)

Afrika zambağının olduğu köşe, dergilere kapak olacak hale gelmiş.

Sevgili Cemo, çok güldüm :)) Daha etim ne budum ne?

Cemo'cuğum afrika zambağı için sabret, iki sene sonra istediğin gibi olur. Dibine de fazla bir şey dikme, üzerini örter.

Bu sene bankın yanını haziranda bol çiçeklendiremedim, tüm çimlenenleri salyangozlar temizledi, iki sene önce bankın üstü kel olsa da yanı daha güzelmiş.

gilan 15-06-2011 13:41

Valla bence de bahçe dergilerine rahatlıkla girebilir. :)
Çimin net bir sınırı var, bitkiler yoğun, kavisli bir çizgi. E daha ne? :)

serkan_istanbul 16-06-2011 09:41

Bahçenizi bende sık sık ziyaret ediyorum. Herşey çok güzel. Ellerinize sağlık sevgiyle kalın.

ayhan219 21-06-2011 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 822917)
Valla bence de bahçe dergilerine rahatlıkla girebilir. :)
Çimin net bir sınırı var, bitkiler yoğun, kavisli bir çizgi. E daha ne? :)

sevgili kiraz gilan a katılıyorum
bahçe dergilerine girenlerden farkı yok fazlası var hatta

Kiraz 23-06-2011 10:03

Bahçemin dönemlerini gözlem

5 Eklenti(ler)
Sevgili Serkan_İstanbul, Ayhan219 teşekkür ederim.

Bahçem son iki haftadır kimlik değiştirdi...

Sessiz ve renksiz bir kıştan sonra, baharla beraber önce sarılar, sonra beyazlar, sonra pembeler, morlar, maviler derken, her yer uçuşan, sarılan renklerle dolmaya başladı. Uçuşan görüntüleri daha çok çalı türü bitkiler veriyordu, sevinçle çıldıran, büyük hızla saçılan renklere, hızla uzayan çimler de eşlik ediyordu.

Havaların aniden ısınmasıyla, ilkbaharın getirdiği renkler önce soldu, sonra döküldü, çılgın çalılar budandı, çörekotları söküldü, çocukluğunu bitiren bahçem, ergenlikten olgunluğa geçer bir hal aldı bu günlerde, daha sakin, daha ne istediğini ve ne vereceğini biliyor, bazı çiçekler güzelliğinin farkında, çömertçe sunuyor.

Bahçeyi yapalı beri mayıs, haziran en renkli zamanlar oldu, sonra kızgın sıcaklarda renkler azalıyor, sabırsızlıkla ağustosun nemli havasını bekliyorum. İşte, haziran bu kadar güzel geçerken, gençlik gidiyor diye çabucak küsen bir bahçem olsun istemiyorum, orta yaş da çok güzeldir. Bu sene temmuz için biraz gözlem yapıp, seneye o renkleri de katmam gerekecek.

Sonra sonbahar, sonbaharı da ilkbahar kadar çok severim ama bahçem şimdilik farkında değil, dedim ya, o çabucak yaşlandığını düşünüyor, elini eteğini çok şeyden çekiyor. Sonbahar için de ona moral vermeliyim. Kaç yıldır en çok sevdiğim kasımpatılarla onu ısıtmak istiyorum ama bahçe ortaklarımı biliyorsunuz (salyangozlar), bir tane bile sağ bırakmıyorlar. Sonbaharda, ısınan, yazlık giysilerini çıkarma telaşında sararıp kızaran, gelecek kışa hazır sakin, huzurlu bir bahçe istiyorum.

Sonra da kış gelecek. Gri gök, kuru ama güzel dallar, her şey sessiz ve renksizken arada sürprizler yapsa ne güzel olur. Kar onu bembeyaz sarmalarken de seyrine doyum olmaz. Kışın, gidip kucağında oturamıyorum, cam kenarında çayımı içip seyrederken, bahar hayalleri kuruyorum.

Kısaca, her mevsim yaşayan bahçeye ömrüm yeter mi bilmem, şimdilik bir kaç ayı renklendirebildim. Çok yıllıklar ortalama iki hafta çiçekli kalırken, bu işin sandığımdan da zor olduğunu anlıyorum. Neyse ki bazen bitkilerin çiçeksiz de yaprağı, dalı, gövdesi seyirlik olabiliyor. Düşündüklerim hayal olarak kalsa bile, onun bu değişimi ile her gün yeni bir şey öğrenmek bana çok keyif veriyor.

İşte haziran renklerim:

Arka bahçedeki ortancalar renklenmeye başladı.
Eklenti 227581

Alt bahçede, komşumla aramla olan sınırda bu sene ortancalar daha güzel. Boylarını uzun tuttum, şimdilik doğal perde olmaya başladı.
Eklenti 227582

Güler Hanım'ın hediyesi heuchera yerini sevdi, sarı kantaron ile yakışmışlar.
Eklenti 227583

Bir de astilbe onun yanına yakıştı. Etrafında da çok sayıda hosta vardı ama tadı çok güzelmiş, şimdilik toprak hizasını geçemiyorlar :)
Eklenti 227584

Adalet Hanım'ın suzanları, bankın üzerinde salınmaya başladılar.
Eklenti 227585

Kiraz 23-06-2011 10:17

Haziran renklerine devam

5 Eklenti(ler)
Tek kök yasemin, dört buçuk senede ne hale geldi. İlk zamanlar hiç hayal edemiyordum ama Sevgili Limon söylemişti. Her yer, içerisi dışarısı yasemin kokuyor, özellikle geceleri.

Eklenti 227587

Oturma yerinin üzeri. Başımızı eğerek altından geçiyoruz, çiçeklenme bitince sarkan dalları budayacağım.
Eklenti 227589

Yasemine sarılı yaban asması. En son Tarçın dibinden budamıştı ama ona inat bu sene daha güzel açtı.
Eklenti 227590

Kel demirime tırmanan yaban asması.
Eklenti 227591

Sebze bahçesinde kara üzüm, çardakta salınmayı bekliyor ama henüz çardağı yok.
Eklenti 227592

üzüm 23-06-2011 12:18

Sevgili Kiraz,

Bitkilerin çok güzel, yasemin ise harika. Yaseminin 1 kök olduğunu okuyunca tekrar tekrar fotoğraflara baktım, inanamadım; çok güzel gelişmiş. Biraz nazlı olduğunu düşündüğüm için uzak duruyordum, sen ve Limon aklımı çeldiniz; bu görüntü için bütün nazı çekilirmiş. :)

'Bahçe dönemleri' ile ilgili yazın çok güzel. Dilerim renkli aylarımız gittikçe artar.

serkan_istanbul 23-06-2011 12:40

Kırkbir kere maşallah ne kadar güzeller . Ellerinize sağlık.

Satı Uğurtan 23-06-2011 12:50

Sevgili Kiraz, yasemine bayıldım bu kadar güzel görünümü sevgili Limonun bahçesinde görmüştüm, bende bahçemde aynı köşeye dikmiştim, benimkininde böyle olmasını sabırsızlıkla bekleyeceğim sevgiler:)

nurcanaybay 23-06-2011 13:11

Yazınız benim de çok hoşuma gitti ,sonunda Murat Plevni'nin ismiyle karşılaşacağımı
düşünmüştüm :))

Artık şundan kesin emin oldum ki ,bahçe de kalanı gideniyle 5 yıllık bir süreç gerekiyor.
Yerinden memnun olanlar kalıcı olup göz dolduruyor.Tıpkı yasemin gibi ...clematis'i yasemine sardırmanız çok iyi olmuş.Bir de uzun süre çiçeklenen türse yaseminin çiçeklenmesinden sonra boşluğu dolduracak.

Soligado isminde bir bitki alldım ,astilbe'nin yakın çekimini görünce öyle çok benzettim
ki gidip bir yaprağını koparıp karşılaştırdım ...değilmiş :))

Alacalı yapraklı ortanca da çok güzel ,clematis'in tonunda ...o bölüm de 1-2 yıla kadar
çoşacak .

Bahçenin de sizin de Tarçın'ın da keyfiniz daim olsun :)

boşluğu dolduracak.

gilan 23-06-2011 14:41

Sevgili Kiraz, ne güzel yazmışsın. :)

Dediğin gibi kalıcı bitkilerin ortalama çiçekli kalma süresi çok kısa oluyor. Bir köşeyi yıl boyu hareketli tutmak için sanırım 20'den fazla tür gerekir. :) 5 farklı bitkinin bile birbirini sevmesi, benzer su ve ışık gereksinimleri olması, soğuğa dayanması çok zor oluyor. Yanyana kullanılabilen bitkiler üzerinde araştırma yapmak lazım.

Ben bu sene bir de şöyle bir şey yapmaya çalışıyorum. Bir takvimin üzerine "şu gün güller açtı", "bu gün fare kulakları soldu" gibi pek çok bitkiyi not edip ileride faydalanmayı istiyorum. Biraz başladım ama biraz da tembellikle çok düzenli olmadı. :)

Bu arada yasemin kar fırtınası gibi olmuş, muhteşem! Clematisle de çok yakışmışlar. Mor ortancalarına da bayılıyorum, bir an önce tam renklenseler de izlesek. :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025