agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Kiraz 10-07-2009 15:07

Teşekkürler sevgili Uzman16 ama hiç bir zaman dediğiniz gibi süper olamayacak herhalde. Şimdiden, seneye tamamlayacağım eksiklikleri, değiştirmem gerekenleri düşünmeye başladım. Havaların sıcaklığından fiili olarak hiç uğraşamıyorum ama kafamı oyalıyor yine de. Yakında hangi çiçek yerlerinde hata yaptığımı da yazarım, aynı çiçekleri kullanacak olanlar varsa belki fikir verir.

limon 10-07-2009 21:07

Kirazcığım, Yer Açelyaları ne kadar güzel olmuşlar, Maşallah. Seneye unutturmayın bana da...

Kelebeğin de pek büyümüş, O'na da kocaman Maşallah :)

Seneye yapılacaklar listem benim de dolmuş taşmış durumda. Fazla karışık bitkiler diktiğim yerlere tek bir bitkiyi yoğun dikeceğim. Internette dolaştım da Lavantalar bile sadece bir köşede yoğun dikilince bir başka albenili görünüyorlar. Bu sene denediklerimi seneye değiştirmek istiyorum. Hep böyle mi sürecek... ;)

Kiraz 10-07-2009 22:39

Sevgili Limon, yer açelyaları hiç unutulmayacak:)
Bu sene grup halinde ekmeye-dikmeye çalıştım, geçen seneden daha iyi oldu ama boylarda renklerde yine düzenleme yapmam gerekiyor. En zoru da çeşidi azaltmam lazım. Bir de açış zamanlarını gözlemeye çalışıyorum, biri biterken yanında diğeri gelmeli. Dediğin gibi bu hep böyle sürecek, sonu yok:)

Teşekkürler Sevgili Bennur.

Adalet Yağcı 11-07-2009 08:17

Sevgili Kiraz, bu sene ilk baharda ben de yer açelyası ekmiştim, çimlendirmeyi başardım ama bir türlü fide haline gelemediler.
Tohumları evde viyollere ekmiştim, siz direk bahçeye mi serptiniz?

Bu konuda ki deneyimlerinize ihtiyacımız var, yazarsanız seneye bizim de yer açelyalarımız olur.

Kiraz 11-07-2009 08:33

Adalet Hn, bunu en iyisi yer açelyasında yazayım, burada görmeyen arkadaşlar da görür.

Adalet Yağcı 11-07-2009 11:06

Tamam, başlığı okudum, demek sonbaharda toprağa serpeceğiz tohumları.

Kiraz 11-07-2009 11:16

Adalet Hn, bütün tohumları riske atmayın, bir kısmını deneyin. Kış sert olursa ne olur bilmem:)

fikreteren 11-07-2009 23:39

of çekilecek kadar var.çok güzel olmuş.karışık çicekler daha güzel duruyor gibi geliyor bana bende karışık tan yanayım.

Kiraz 12-07-2009 11:03

Karışık çiçek güzel de yine kendi içinde bir uyum istiyor yine. Bakalım bunu ne zaman öğreneceğim ya da her seneye denemeyle geçecek:) Ama çok düzenli, sınırları ip gibi belirlenmiş bir bahçe bana göre değil.

Ferda Ülkümen 12-07-2009 11:26

Pek öğrenilemiyor gibi sevgili Kiraz.
Devamlı yeni bitkilerle tanışıp, onları yerleştirecek yer ararken, ipin ucu kaçıyor.

Kiraz 12-07-2009 12:07

Öğrenilmemesi daha iyi değil mi? İsteğimiz azalmadan her sene tekrar azimle çalışıyoruz. Zaten öğrenip bitirme olsaydı, bahçe de sıkıcı olmaya başlardı:)

fikreteren 12-07-2009 12:11

önemli olan dikelecek olan çiceklerin renklerini ve boylarını bilmek bana göre uzun boyluları arka tarafa kısa boyluları ise ön tarfa dikmek gerek birde renk uyumu yapılırsa göz hoş durur.

Kiraz 13-07-2009 15:37

Haklısınız Sn. Fikreteren . Daha önce denemediğim çiçekleri pakette yazılan boylara göre yerleştirdim. Kozmozlar ya yerini sevmedi ya da cinsi başka, 1 m olmadıkları için yer açelyalarının arkasında kayboldular. Çoğunda değil de bir-iki çiçekte aynı durum var.

Renk uyumu gerçekten düzeni çok etkiliyor. Mavi-pembe-mor-beyaz çiçeklerin tarafına diktiğim sarı altın başak (ne olduğunu bilmiyordum mor açacak zannetmiştim) ve galla diye alıp canna çıkan turuncu çiçek inanılmaz rahatsız etmeye başladı. Bitmiş bir resme yanlışlıkla değen kirli fırça gibi duruyor, sonbaharda ilk iş karşı köşeye alacağım.

Küçük ve otsu yapraklı çiçeklerin bir arada olması da dağınık görüntüye neden oluyor. Geçen seneki "dağınık köşem" deki neden buydu sanırım, çiçek renkleri uyumlu olmasına rağmen çok karışık görünüyordu. Bu nedenle arada iri yapraklı bitkiler gerekiyor.

Tek renk ve farklı çiçekleri bir arada kullanmak da güzel sonuç veriyor. Açma zamanlarına göre konumlarını belirlemek de çok önemli, ....

Kısaca her sene deneye deneye, olmayınca seneye...

Kiraz 15-07-2009 15:23

1 Eklenti(ler)
Eklenti 92963

Kaç gündür bulutlar geçiyor, başka bahçelere yağmur bırakıyordu. Ben de sulamakla sulamamak arasında kalıyordum. Tam bahçem isyan edecekti ki;

Baharda açtım, şımardım,
Sonra güneşle yandım, kavruldum.
Bağrımdaki çime ağladım,
Ortancalar boyun büktü dayanamadım,
Su su diye bulutlara yalvardım...

Sonunda duydu sesimi bulutlar,
Yağdı gökten umutlar.
İçtim kana kana suyumu,
Kiraz bilir benim huyumu,
Az serinde iyi olur çocuklarla oyunu.
"Kiraz'ın bahçesi"

nariçi 15-07-2009 18:04

Dar alanda kısa zamanda çok türleri bir ahenkle düzenleyip büyük işler başarmışsınız. Zengin bir canlı çiçek kolleksiyonu olmuş. Bizim bahçeler yanında konuşulmaz bile. Sağlıcakla mutlulukla yaşayın.

Kiraz 15-07-2009 18:39

Sn. Nariçi, sizin bahçeye laf ettirmem; o bahçe, benimki bahçecik. Dediğiniz gibi dar alanda kısa paslaşmalarla oyalanıyorum işte:)

limon 15-07-2009 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 462243)
Eklenti 92963

Kaç gündür bulutlar geçiyor, başka bahçelere yağmur bırakıyordu. Ben de sulamakla sulamamak arasında kalıyordum. Tam bahçem isyan edecekti ki;

O kadar aynı şeyleri yaşıyoruz ki şaşırıyorum :) PAzartesi günü havanın yağışlı olacağını duyunca, hava da kapkara olunca alelacele çimleri biçtim ki yağmurla sulansınlar istedim. 2 gün bekledim ha yağdı ha yağacak, deniz üzerinde şimşekler çakıyor, gök gürül gürül gürlüyor, bize yağmur uğramıyor. En sonunda sulamak zorunda kaldım. O gün sabaha karşı kısa süreli ama yoğun yağdı, hemen geçti. Bugün deli fırtına, yağmur bulutları ilerden tepemize doğru geliyor, seviniyorum. Sarıyer'e pazara indim, kovadan dökülürcesine yağıyor. Çabuk işimi halledip eve doğru yolu yarıladım, tepede deli yakıcı güneş, toprağa bir damla düşmemiş. :) Yine sulasam mı sulamasam mı ikilemi... :)

Vildan Sönmez 15-07-2009 22:35

Hayırlar olsun. Görümcem bu gün Kadiköy'de yağmura yakalanmış, iliklerine kadar ıslanmış. Yeşilköy ve Küçükçekmece'de hava açık, bir damla düşmedi yere.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 462584)
Bugün deli fırtına, yağmur bulutları ilerden tepemize doğru geliyor, seviniyorum. Sarıyer'e pazara indim, kovadan dökülürcesine yağıyor. Çabuk işimi halledip eve doğru yolu yarıladım, tepede deli yakıcı güneş, toprağa bir damla düşmemiş. :) Yine sulasam mı sulamasam mı ikilemi... :)

Kiraz 21-07-2009 18:48

5 Eklenti(ler)
Eklenti 94201
Tohumdan yetişen vapur dumanı çiçekleri, beklediğimden daha güzelmiş. Çiçek büyüklüğünün ve yoğunluğunun artacağını umuyorum.

Eklenti 94202
Çiçekleri solunca dipten budadığım aslan ağzı tekrar yeşerdi ve açıyor.

Eklenti 94210
Zavallı pasiflora önceki iki seneyi saksıda geçirdi ve yeteri kadar sulayamıyordum. Bu sene yerini sevdi ilk meyvelerini gördüm. Sanırım bu türün meyveleri yeniyor, henüz araştırmadım.

Eklenti 94205
Saksıda horoz ibiği, ortadaki uzun olan tohumdan, boşluklara da vapur dumanı dikmiştim, daha çok küçükler.

Eklenti 94206
Abelya açmaya başladı.

Kiraz 21-07-2009 19:12

5 Eklenti(ler)
Eklenti 94214
Komşumla aramızda açan ortancalar akşam güneşinde. Öndeki beyaz benim, diğerleri komşumun bahçesinde ama bütün dallar ve çiçekler benim bahçeye girdi; komşuda pişer, bize de düşer:)

Eklenti 94212
Açık renkli petunyayı sevdim. Çok güneş almıyor ama güneş alana göre daha keyifli. Sepet de çok eski kararmış ve işe yaramayacak bir sepetti, iki sene önce rulo fırça ve yağlı boyayla yeniledim.

Eklenti 94213
Glayöller rüzgara dayanamayıp kırılınca vazoya kondu.

Eklenti 94215
Yıldız çiçekleri açmaya başladı.

Eklenti 94211
Veranda önündeki cam güzelleri. Her sene aynı yere dikilince veriminin düştüğünü geçen sene Güler Hanımdan öğrenmiştim ve geçen sene gerçekten çok gelişmemişlerdi. Bu sene toprak yenilendiği için tekrar diktim ama haberim olmadan deterjanlı suya maruz kaldı, yeni toparlanıyor.

nurcanaybay 22-07-2009 10:41

Çok güzel çooookk , aynı anda bu kadar bitkinin çiçekte olması...hele o cam güzellerinin
hali bayıldım.
Siz de de damlama su sistemi mi kullanılıyor ?

Kiraz 22-07-2009 16:49

Sevgili Nurcanaybay, Koyu Yeşil, zbk74 teşekkür ederim.

Sevgili Nurcanaybay, damlama sistemi bu sene kurmayı düşünüyordum ama malzeme alamadım, bakabildiğim yere çok geç geldi. Diğerleri üç gün susuz da kalıyor ama ortancalar dayanmıyor, 15 m kadar bulduğum hortumu ortancaların altına serdim, şimdilik iyi gidiyor, seneye buranın durumuna göre hattı başka yerlere de ilave etmeyi düşünüyorum.

Adalet Yağcı 22-07-2009 17:36

Sevgili Kiraz, kışın stresinden kurtulmuşsunuz hem bahçeniz hem de siz :)
Petunyanın pembesi harikaymış, ilk defa görüyorum bu rengi, cam güzelleri nefis, hele o çeşmeye aşığım.
Harika bir bahçeniz oldu, benim bahçemdeki güzellikler hep detay, sizin bahçeniz bütün olarak kusursuz.
Güle güle oturup keyfini çıkarın, bazan sabah kahvemi bahçenizde içiyorum, haberiniz var mı?

Cumhur Tonba 22-07-2009 23:53

Ah ah. Ben iki bitki delisine uydum, bahçe bahçe geziyorum. Fakat çok güzel oluyor. Sanki bütün bahçeler benim. Yakında bahçelerden seçmeler diye bir köşe açarsam şaşırmayın. Bu isim hakkı benimdir. Lütfen kimse kullanmasın. Patentini aldım. Birde sayın malinaya sorayım ya da Güler abla ya haber vereyim görüşsün. Siz o zaman görün benim bahçeyi. Hepiniz kıskanacaksınız.

336ncı mesajınızdaki çiçek ve şiir harika.

Erdinc_ist 23-07-2009 01:37

Gayet güzel bitkilendirme yapılmış setler biraz karmaşık .
Elinize sağlık keyif sürmeniz dileğiyle .

Kiraz 23-07-2009 07:25

Adalet Hn, teşekkürler ama bahçemi kusursuz görmeyin, kusurlar hep gözüme batıyor ben de yönümü çiçekli tarafa çeviriyorum. Kahve yalnız içilmez bir gün gerçekten beklerim.

Teşekkürler Sevgili Bennur.

Cumhur Bey, sabırsızlıkla bahçenizi bekliyorum, şimdiden planlara başlayın. Bahçeler burada paylaşıldığına göre neden bütün bahçeler sizin olmasın:)

Sn. Erolhas güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sn. Erdinç_ist, bitkilendirmede henüz deneme yanılmadayım. Setlerin karmaşıklığında haklısınız, karmaşıklık problemini genelde yaşıyorum, her sene azaltmaya çalışıyorum. Setler ilk başta o kadar çirkin görünüyordu ki, yüksek duvarların altında yine bir sürü karanlık duvar. Güneş almadığı için her istediğim bitkiyi dikemedim, çabucak kapamak için de en kolay ne bulduysam diktim. Bu sene o kısma el atamıyorum, sırada hiç düzenlenemeyen arka bahçe var.

limon 23-07-2009 20:11

Kirazcığım, ellerine sağlık güzel arkadaşım. Her şey yerli yerinde, düzenli, titiz, temiz... Şahane hepsi.

Kiraz 23-07-2009 20:21

Sevgili Arkadaşım, teşekkür ederim. Senin de önceki mesajlarında yazdığın gibi, fotoğraflar olduğundan daha güzel gösteriyor, bir gün gerçeğinin de öyle olacağını ümid ediyorum. Tecrüben benden çok, kıdemlisin, ben de seni takip ediyorum.

Kiraz 28-07-2009 11:13

3 Eklenti(ler)
Şimdi kuru çiçek toplama zamanı...

Ortancalar iyice bozulmadan toplanır, saplarına bir ip bağlanır, ters olarak gölgede asılır. Saç spreyi varsa sıkmak daha iyi sonuç verir.

İkinci bir yol da vazoda suya koyduğunuz ortancaları tamamen kuruyana kadar vazodan çıkarmayın. Böylece hem tazesini hem de kurusunu kullanmış olursunuz. Her iki yolda da yeni açan taze ortancalar iyi sonuç vermiyor, çiçekler pörsüyor.

Bu sene ik denediğim çörekotu da kuruyunca çok hoş oldu ama dayanacak mı, tohum keselerini patlatacak mi bilmiyorum.

Eklenti 95251

Eklenti 95250

Eklenti 95252

DefneD. 28-07-2009 20:24

Kuru çiçekler çok güzel olmuş sevgili Kiraz, elinize sağlık.
Ben de bu aralar bol bol çiçek kurutuyorum. İki kök düğme çiçeği, bir kök de bardak menekşesini özenle kökünden kuruttum:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025