agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

nevsune 13-06-2009 21:23

Çeşme yanı çok hoş olmuş. Çiçek renk tonlamaları da gerçekten çok uyumlular. Pembe- mavi-beyaz-bordo geçişleri çok hoş.

İflah olmaz bir sarmaşık hastası olarak alacalı sarmaşığınıza (yanlış görmüyorum, değil mi) bayıldım. Çeşme yanına ne kadar yakışmış. Ne kadar zamanda bu hale geldi acaba?

Güler 13-06-2009 22:26

Sevgili Kiraz, ben de bahçende dolaştım.
Herşey çok güzel olmuş, ellerine sağlık.
Kahveyi nerede, hangi köşede içiyorsun?
Ezan çiçeğinin çok hafif güzel bir kokusu olur, ama açılışını mutlaka izlemelisin. Fırdöndü gibi açıyor, bana enteresan gelmişti.
Çok güneş alan yerlerde aslanağazı da güzel bir görüntü sergiliyor.

Canım, zevkini sür, güle güle, sağlıkla otur.

Kiraz 14-06-2009 12:07

Sevgili Nevsune teşekkür ederim. Alacalı hederayı iki buçuk yıl önce dikmiştim. Aslında çok daha uzumıştı ama rüzgar alan bir duvar olduğundan, bazen şidetli rüzgarda boyayla beraber tutunan dallar aşağı düşüyor, ben de kesiyorum. Renkli çiçekler ise; lobelia, allisium, camgüzeli.

Sevgili Güler Hn, evde olursam saat üçe kadar kahvemi verandada içiyorum, daha sonra burası güneş alınca banka geçiyorum. Bank sarmaşıkla kapanınca oturması daha zevkli olacak, şimdilik sadece güneşten kaçtığım için oturuyorum:)

Ezan çiçeğinin açışını yakaladım, tahminimden çok daha hızlı, bir kaç saniyede açıyor, hafif de bir kokusu var. Dün, kızım öğle ezanını duyunca çiçeğin yanına koştu, niye açmadı diye sordu. Ama artık sesle değil, ışıkla ilgili olduğunu biliyor. Güneşli yerlere bir kaç aslan ağzı diktim, saksıda aldığım geçen sene köklenmiş olanı soldu, dipten budadım, diğerleri de küçük gözükmüyor. Dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sevgili Nurcanaybay, Jineop teşekkür ederim ama çeşme yanının tamamını fotoğraflayamadım. Ayı pençesi ve rus ortancası dikeceğim alan şimdilik bomboş.

Güler 14-06-2009 12:22

Sevgili Kiraz, bence bahçede olmazsa olmazlardan biri de melisa, sende var mı?

Kiraz 15-06-2009 11:45

Melisam yok henüz, Güler Hn. Bir dergiden çıkan tohumları ekmiştim, onlar da daha çıkmadı.
Sevgili Jineop beklerim:)

gilan 25-06-2009 12:33

Yeni farkediyorum, burası daha birkaç ay önce darma duman olan bahçe mi gerçekten :)

Oğuz Alper 25-06-2009 12:37

Sn.gilan ' a kesinlikle katılıyorum. Ellerinize sağlık .

Kiraz 26-06-2009 08:05

4 Eklenti(ler)
Ortancalar, bu sene tüm ihmallerime rağmen yine çok güzel açıyorlar, henüz çiçekleri tam açılmadı.
Eklenti 89561

Eklenti 89560

Eklenti 89562

Evin girişkapısının karşısı. Buraya mozaik yapacaktım ama yasemin çok yakıştı, şimdiden 4 m.lik duvara tırmandı. Bahçemde kelebek çalısı kadar hızlı büyüyen bitki yok. Ortadaki sette olmasına rağmen, üst setteki tüm bitkileri geçti, her sene de 60 cm kalacak şekilde budama yapıyorum.
Eklenti 89563

Adalet Yağcı 26-06-2009 08:24

Sevgili Kiraz, tek kelime ile muhteşem...
Ortancalarınızın cinsi de rengi de süper, işte ben de bahçemdeki 'giriş sağ ve sol kısma böyle bir görüntü istiyorum.

Şimdilik giriş sağ tarafa ortancaları yerleştirdim, sonbaharda sol tarafa da dikeceğim, ama araları fazla açık oldu diye düşünüyordum, sizin bahçeyi gördükten sonra bu şekilde bırakmaya karar verdim, çabuk gelişiyorlar ne olsa boşlukları doldururlar değil mi?
Renkleri muhafaza etmek için herhangi bir uygulama yapıyormusunuz?
Ortanca bahçe için mükemmel seçim, uzun süre ve bol çiçekli kalması çok güzel, kafamda bazı şeyler daha da netleşti şimdi.
Kelebek çalısı ve yasemin de süper olmuş, huzurla oturmanız dileği ile.

Kiraz 26-06-2009 08:35

Sevgili Adalet Hn, araları yaklaşık 80-90 cm, iki buçuk senede çok geliştiler, bu sonbaharda seyreltmeyi düşünüyorum ama boylarına ellemeyeceğim.

İlk defa geçen sene açtı, ben renklerini daha önceden döktüğüm sirkeye (suyumuz çok kireçli) bağlamıştım ama değil galiba, kendi renkleri. İki senedir hiç gübre ve sirke vermedim.

Kasım ayında fidanlıkta kalanları almıştım, pek yaprakları bile yoktu, renkleri benim için sürpriz oldu. Duvar dibi az güneş aldığı için de keyifliler.

Vildan Sönmez 26-06-2009 08:38

Sevgili Kiraz siz bu bahçeyi yarattınız tek kelimeyle. İlk mesaja bakıyorum zaman zaman.
Çevremizde böyle apartman bahçeleri öyle çok ki. İsteyince ne güzelliklere dönüşebiliyor.
Her köşesi ayrı güzel. Tekrar kutluyorum. Sağlıkla tadını çıkarın...

Kiraz 26-06-2009 08:53

Teşekkürler Vildan Hn. Ama gönül her gördüğü yerde uygulamak istiyor:) Dün birini ziyarete gittim, apartmanın kocaman bahçesi var, önceden dikilmiş bir kaç ağaç da var ama her yeri ot-çöp kaplamış. Balkonda oturunca da bunlara bakıyorsunuz, hemen bahçeye girişmek istedim. Özellikle bu görüntüler iştah kabartıyor nedense:)

Vildan Sönmez 26-06-2009 09:01

Çok haklısınız. Ben de sitemizde Güler Hanım'ın, Adalet Hanım'ın Limon'un, Çiçeksever'in, hozat'ın..............bahçelerini gördükçe, bahçeli bir evde yaşama isteği ile yanıp tutuşuyorum adeta. Şeytan diyor bırak artık çalışmayı, git Enez'e, git Datça'ya . Ne işin var buralarda ?

sabah 26-06-2009 09:36

Bahçeniz gittikçe güzelleşiyor.

Çeşmenin çevresi bana da eskisinden daha güzel geldi. Arkasını yapraklar sarsa da öndeki taşlı yol gene de ona dikkat çekecek.

Ortancalara bayıldım. Farklı kuşaklarda olduğumuz nasıl belli, bizdeki kelebek çalısında daha hareket yok.

Bankın üstündeki tele asılı yuvarlak bir saksı var ya onu merak ediyorum. Bir ara yakından fotoğraflar mısınız? Bahçede bizden saklı gizli köşe kalmasın.:rolleyes:

Kiraz 26-06-2009 10:32

Sevgili Vildan Hn, işlerinizi kısa zamanda yoluna koyup gönlünüze göre bir yerde yaşamanızı dilerim ama sizin gezileriniz ve fotoğraflarınız da bizi imrendiriyor.Ayrıca bahçenin, terasın keyfini de çıkarıyorsunuz:)

Sevgili Sabah Hn, çeşmenin olduğu alana şimdilik çıplak kalmasın diye geçici bir düzenleme yaptım, bu gidişle tamamlamak seneye kalacak. Bu sıcaklarda (hazır da bu hafta evdeyken) canım da bir hamak çekti, seneye çeşmenin soluna hamak bile koymayı düşünmeye başladım. Bahçenin en kuytu yeri burası, dışarıdan da gözükmüyor, üstelik gölge ve esiyor. Sete diktiğim kara üzüm tutarsa ona nasıl olsa bir direk gerekecek, hamağın direğinin birini buldum bile:)

Kelebek çalım geç bile kaldı, güneş seven bir bir bitki ama benimki az güneş alıyor, geç açtı.

Bankın üzerindeki saksı ise aslında duvara asılmayı bekleyen iki saksının karşılıklı konmuş hali. Yeni duvara çivi çakmak imkansız, matkap bekliyorum. Duvara yaptığım sarmaşık çitleri ile beraber bu saksıları da asmam gerekiyor. En kısa zamanda tamamlamam gerekecek, sabah sefaları sabredemeyip, etrafındaki çiçeklere sarılmaya başladılar. Yakında fotoğraf eklerim.

nurcanaybay 26-06-2009 11:30

Sizi, tekrar kutlamak istiyorum.Bu kadar kısa süre de , sil baştan oluşturdunuz.Bu büyük bir başarı ,bunun için de favorilerim arasındasınız .
Ellerinize sağlık.

Kiraz 26-06-2009 13:35

5 Eklenti(ler)
Teşekkürler Nurcanaybay, sizin bahçenizin yanında pek bir bir şey değil ama yine de hızlı değişim benide şaşırtıyor.

Eklenti 89612
Bir ay önce... Eşim, çimi azalttım, toprak gözüküyor diye biraz söylenmişti...

Eklenti 89613
Bugün.... O zaman ekili olanlar büyüdü, çoğu açmak üzere, toprakta basacak yer kalmadı. Arkadaki kozmoz ve zinnialar açtı ama boyları henüz kısa, çıtalar matkap bekliyor...

Eklenti 89614
İki gündür çörekotu çiçekleri açmaya başladı.

Eklenti 89615
Bu hafta evdeyim, her molada otururken burayı seyretmek hoşuma gidiyor. Arkadaki leylandiler ve koyduğum kırık saksı hariç. Yer değiştiren leylandilerin ikisinden ümidimi kestim, biri yaşayacak gibi, sonbaharı bekleyeceğim. Kırık saksı için hayallerim vardı ama hesap tutmadı:( İçine koyduğum toprak kolayca ufalanan cinsten. Üzerine ektiğim tohumlar ne kadar dikkat ettiysem de sularken, toprakla beraber aktı ve eğimden dolayı burayı nemli tutmak zor. Çıkardığım ders: Bu tür uygulamalara köklü bitkileri dikmek daha uygun, sardunya olabilirdi. Dün, içindeki tek tük kalan buz çiçeklerini çıkarıp küçük saksılara diktim ve tekrar saksılarıyla beraber buraya yerleştirdim.Şimdi sulama daha iyi oluyor,bakalım toparlanacaklar mı?

Arka bahçedeki ortancalar inadına koyu renk, önceki sene döktüğüm sirkeden olduğunu sanıyordum; salata malzemesini yıkadığım bütün sirkeli suları bunun dibine döktüğüm halde bu da inadına beyaz. Çıkardığım sonuç: Her ne kadar toprak su yapısı önemli olsa da asıl cinsleri, renklerinde etkili oluyor.
Eklenti 89616

jineop 26-06-2009 14:17

Sevgili Kiraz,
Bahçeye ,sihirli değnek değmiş gibi,çok güzel. Kırık saksının arkasındaki pembeleri merak ettim. Ayrıca ben beyaz ortancayı daha çok seviyorum ,uğraşmayın çok güzeller.

gilan 26-06-2009 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 452597)
Bu hafta evdeyim, her molada otururken burayı seyretmek hoşuma gidiyor. Arkadaki leylandiler ve koyduğum kırık saksı hariç.

Ben de resme bakarken o saksı ne kadar da yakışmış araya diye düşünmüştüm :)

Bu iki resimle aradaki gelişimi görmek çok güzel olmuş. İnsanı motive ediyor :) Arada papatyalar görüyorum sanırım değil mi? Onları da tohumdan mı ektiniz?

Bir de bildiğim kadarıyla beyaz ortancalar renk değiştirmez.

Kiraz 26-06-2009 15:45

Aman sevgili Almira, sakın hastalanmayın, hastalanmamak için bunlarla uğraşıyoruz, ortanca isterseniz kışa doğru hatırlatın.

Sevgili Jineop, saksının arkasındakiler ebegümeci. Henüz açmaya başladılar, üzerleri tomurcuk dolu. Beyaz ortancayı ben de seviyorum, akşam karanlığında da çok güzel duruyorlar. Ne var ki suyu ziyan etmeden kullanmam için en kestirme yer orası, fazlası da zarar vermiyor:)

Sevgili Gilan, saksının içinden çiçekleri görebilsem daha iyi olacaktı. Bir iki tohum çimlenebildi, toprağı aktı, kalanlar da susuzluktan canlanamadı. Sanırım yeni düzenlemeyle bir iki haftaya kadar toparlanacaklar. Ortadaki büyük papatya geçen sene çeşme papatyasından çelikle çoğalttıklarımdan, solda pembe olanı da Migrosta görüp aldım, çiçeklerini kesince tekrar açıyorlar, çoğaltmaya çalışacağım. Saksının yanındakileri de Migrostan 35-40 kuruşa almıştım, hala açıyorlar. Saksının arkasındaki büyük papatya da çelikle çoğalttıklarımdan.

limon 26-06-2009 20:45

Kirazcığım tek tek okudum yazdıklarını, fotoğraflarını zevkle seyrettim. Ellerine, emeğine sağlık, herpsi birbirinden keyifli, birbirinden güzel.

Beyaz Ortancanın rengi değişmezmiş diye yazacaktım ben de Gilan önce davranmış. :)

Duvarı mozaikle kaplayıp boşuna masraf etmeyin, nasıl olsa Yasemin her yeri kaplayacak.

Evimizi ilk aldığımızda duvara çok kafayı takmıştık. 35-40 metre duvar, sadece demirine servetimizi yatırdık :) derken taş kaplamaya paramız kalmadı. Aldık elimize ruloları, kiremit rengi boyaları 2 saatte boyadık gitti. 2. yılında duvar hiç görünmez hale geldi, şimdi duvarın varlığından bile bihaberiz. ;)

Kiraz 27-06-2009 08:10

Sevgili Limon, biz de önce duvara kafayı takmıştık. 40-50 m uzunluğunda, 4-7 m yüksekliğinde kocaman gri duvar, çukurdaki ev de çok kötü durumdaydı, her yer dökülüyor, bahçe yamaç... Bazı arkadaşlarımız buranın adam olmayacağını ve yerinin kötü olduğunu da söylemişti.

İlk baştan beri boyasını dert etmiyordum çünkü yeşil görmek için sarmaşığa en başta karar vermiştim. Yeşillik görmek için bahçeli yerde oturmayı tercih ettim, niye duvar göreyim:) Yüksek duvarların bize avantajı oldu, rüzgardan koruyor, gölge alan oluşturuyor, bahçeye kuytuluk veriyor. Düz yol üzerinde bir bahçem olsaydı bu kadar rahat kullanamayacaktım. Fazla gölgeli yerleri de ona göre bitkilerle değerlendirmeye çalışıyorum.

Merdivenin olduğu duvarda, toprak olmadığı için buraya bitki sardırmanın zor olacağını düşünmüştüm. Ev kapısı karşısına ve merdiven çıkışına vakit buldukça mozaik desenler yaparım diye düşünüyordum ama sağolsun yasemin çabuk gelişiyor. Merdivene çıksın diye sol tarafa dal attım ama o hızla yukarı doğru, inşaat olan bahçeye tırmanıyor, yer yer duvara sabitleyerek merdiven duvarına yönlendireceğim. Bir tarafta yasemin, diğer tarafta hanımeli düşünsene, merdiven eziyet olmaktan çıkar:)

Sevgili Almira, Bennur tekrar teşekkürler.

nevsune 27-06-2009 08:42

Ortancalarınız tek kelimeyle harika. "Atın bir kenara bir çelik, bırakın kendi kendine açsın dursun:rolleyes:" demek elbette sizlere haksızlık ama bakımsız böyle oluyorlarsa, e bir de baksanız ne olacak kimbilir:D Çok güzel olmuşlar gerçekten. Şimdi iyice karar verdim ki bu çiçeğin doğal ortamı İstanbul. Zaten İstanbul denilince benim ilk aklıma gelen anılardan biri de çocukluğumun Boğaz'ındaki, Erenköy ve Bakırköy'ündeki evlerin bahçelerindeki ortanca görüntüleri oluyor.

Yasemin yerini beğenmiş, bence hiç boşa uğraşmayın mozaik için. O çok daha güzel bir görüntü veriyor doğal bir duvarda.

Küçük çiçekler de açınca inanın cennetten bir köşe olmuş. Her geçen gün de daha güzelleşiyor. Sevgili Kiraz, hamakta uzanıp kitap okurken arada bir gözünüzü bu cennet köşenize kaydırmak, gördüklerinizi içinize doldurmak harika olacak.

Kiraz 27-06-2009 18:47

Teşekkürler sevgili Nevsune... Dediğin gibi, bitkiler doğal ortamında problemsiz büyüyorlar, farklı ortamlarda, şartlar da farklıysa büyütmek, çiçek açtırmak için zorlanıyoruz. Bahçenin bazı yerlerinde toprak o kadar kötü ki, ektiğimi-diktiğimi zor ayağa kaldırıyorum ama orada doğal olarak çıkan bitkiler nasıl hızlı gelişiyorlar, üstelik bakımsız, susuz olsa da. Biz burada begonvili 1 m uzatmak için uğraşıyoruz, Bodrum'da evi olan bir komşum " başa çıkamıyoruz, her yeri sardı, neredeyse baltayla kesiyoruz." deyince inanamamıştım.

Ortanca Karadenizde de yaygınmış, demek ki çok rahat yetişiyor, mezarlıklarda bile kullanılıyormuş. Nemi seviyor, çok sıcaklarda hemen pörsüyorlar, aşırı soğuklara uygun değiller. Bu nedenle Ankara onları biraz zorlayabilir, yazın çok su isteyebilir.

Eh, ben de kapalı, yeşil görmeyen evlerde kendime gelemiyorum, ortamımı bulunca ve bahar gelince hastalık dinlemeden elimden geleni yapıyorum. Benim yerim de toprağa yakın; yeşil dalların üstünde değil, altında olmalı:)

Kiraz 30-06-2009 14:28

5 Eklenti(ler)
Eklenti 90116
Bunlar yarı gölgedeki latinler. Tam güneşe ektiklerim (kırık küpün yanına) daha önce açtılar ama bunlar şimdi daha iyi gelişti ve çiçeği daha çok.

Eklenti 90119
Büyük yapraklı gallanın sağ ve sol tarafına ektiğim (fotoğrafta ön ve arkasında kalıyor) yer açelyaları tomurcuk dolu, sabredemeyip şimdiden fotoğraf çektim, tamamı açınca kim bilir nasıl olacak? Eşim, bahçeyi yine doldurup karmakarışık yaptığımı söylüyor. Ne kadar istesem daha sade yapamıyorum, ne yapalım ben bu karışıklıktan memnunum, her gün ayrı sürpriz var:)

Eklenti 90120
Ebegümeci tüm çiçeklerini açtı, yakında geri sayım başlar:(

Eklenti 90118
Sevgili İmgelem'in tohumlarını gönderdiği zinnialar. Bu çiçekler açınca farkettim ki ben bunları çok eskiden tanıyorum. 10-12 yaşlarındayken bir komşumuz vermişti, taç yapraklarının sertliğinden dolayı "kağıt çiçeği" diyorduk. Bu nedenle daha da çok seviyorum, her sene bahçemde yer ayıracağım. Bu sene bir kısmını duvar dibine ve bir kısmını da sarı, kırmızı (sıcak) renklerin olduğu güneşli köşeye diktim, seneye hepsini duvar dibi tarafına yani pembe, beyaz, mavi çiçekli tarafa alacağım.

Eklenti 90117
Ortanca çeşmenin yanına çok yakıştı. Diğer yanına mis kokulu abelya ve çan sarmaşığı diktim ama onlar adam olana kadar sabredemeyip, seneye oraya da ortanca dikebilirim.

Kiraz 30-06-2009 14:31

2 Eklenti(ler)
Yer açelyalarına da her sene yerim var.

Eklenti 90124

Eklenti 90123

nurcanaybay 30-06-2009 15:08

Hafta sonu ziyaretime gelen arkadaşıma sizin bahçenizi gösterdim ,kısa süre önce ki
ve şimdi ki halini.Çiçekle böcekle hiç ilgisi olmadığı halde çok beğendi.Bir ay gibi kısa süre de böyle güzel gelişen bitkilerinizi görünce , benim memnuniyetsizliğimin nedenini artık anladı :)
Her çektiğiniz fotoğrafta beğenim daha çok artıyor ,ellerinize sağlık.

Kiraz 30-06-2009 16:27

Sevgili Nurcanaybay, herkes kendi bahçesindeki güzelliklerin yanında kötü ya da eksik görüntüleri bildiği, gördüğü için memnuniyetsizlik normal. Daha banklı duvarı, çeşme yanını gösteremedim, şu an bazı şeyler oraya öylesine konmuş gibi, eminim bu halini kimse beğenmez. Ne yapalım olmayana, olamayana değil de; olana bakıp mutlu oluyoruz:)

Ben de sizin bahçenizi çok beğeniyorum, çoğu köşesinin sıcaklığına, canlılığına özeniyorum, çünkü benim bahçemin de "olması" için en azından bir kaç yıl yaşanmışlığının olması gerekiyor. İstenirse bir haftada bir bahçe yaptırılabilir ya da her şey sipariş edilir yerine konur. Ama benim için bahçe daha farklı bir şey; orada birilerinin emeğini, yürüdüğü çimdeki aşınmış yolu,çocukların oyun izlerini, bitkilerin birbirine sarılmalarını, arada çıkan yabani çiçekleri, duvardaki belki eski bir çivi izini, zaman zaman kucak açan sığınma yerlerini görmeliyim. Bunların olması için de bahçenin benimle birlikte biraz yaşlanması gerekir. Ben sabırsızlıkla bir an önce bir şeyler olsun istiyorum ama asıl istediğim bahçe zaman geçmeden olmayacak. Bir gün ben olmasam da bahçemde izim olsun çok isterim...

limon 30-06-2009 20:27

Kirazcığım Yer Açelyasını bu sene ilk mi ekmiştin? Eğer ilkse, her gün daha ne renkler açacak şaşacaksın. Geçen yıl yetiştirip hayran olduğum bitkilerdendi. Bu yıl da tohumu ekmeme rağmen tek tük cılız bir kaç kök dışında çıkmadılar. O cılızlar bile şahane çiçekleriyle şaşırtıyorlar. Ama ben Petunyalardaki sorunu bu çiçekte de yaşıyorum, bugün çok keyifli olan bitkiyi ertesi sabah pörsümüş buluyorum, kökünü çektiğimde odunsulaşmış, saçaksız bir kökle karşılaşıyorum.

Ebegümeçleri de şahane açmışlar. Şansına tek renk çıkmışlar, seneye karışık ek, gül kurusu tonuyla beyazı da pek güzel.

ciceksever70 30-06-2009 20:42

Sevgili Kiraz bahceniz cok cok güzel olmus. Cesme düzenlemeniz bir harika, özellikle ortancalariniz. Benim de bahcemin büyük bölümü ortanca dolu olmasina ragmen görmeye de yetistirmeye de doyamiyorum. Dilerim bahcenizin tadini doya doya cikarirsiniz. Bizler bu aralar araliksiz yagan yagmurlara teslim olduk özenle hazirladigimiz bahcelerimize cikamiyoruz bile. Balkonda bile oturmak mümkün degil. Bir düsüncenize katiliyorum uzun zamanda olusan sahibini yansitan bahceler büyük paralar harcanip bir günde olusanlardan cok daha degerli. Insanin bahcesini sevmesi icin gözünün gördügü her cicekte izi olmasi gerekir. Ben artik üc yil icinde bahcemin neresinde hangi yabani otlar cikar onu bile biliyorum. Sevgiler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025