agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Vildan Sönmez 30-06-2009 22:40

Sevgili Kiraz çiçekleriniz formunda yine.

Bana sorarsanız, bu henüz hazır değil dediğiniz yerleri de gösterin bize. Çünkü sizin bahçenizin en güzel yanı, ya da benim en çok sevdiğim yanı bu: Emek ve sevgiyle neler yaratılabildiğini görmek

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 454640)
Daha banklı duvarı, çeşme yanını gösteremedim, şu an bazı şeyler oraya öylesine konmuş gibi, eminim bu halini kimse beğenmez. Ne yapalım olmayana, olamayana değil de; olana bakıp mutlu oluyoruz:)
...

Hülya 30-06-2009 22:56

Sevgili Kiraz,
Bahçeniz verdiğiniz emeğin karşılığını, rengarenk çiçeklerle gösteriyor. Ne kadar güzel bir duygu. Emek verdiğiniz bitkilerin coşarak sizi karşılaması bahçenizde. Güzel günler diliyorum,mutlu,huzurlu.
Yer açelyalerının tohumlarını biriktirmeyin, çıkmalarını istediğiniz yere serpin. gelecek yıl fidelerinizi çıktıkları yerden şaşırtın. Daha sağlıklı fideleriniz olacak. Ben öyle yapıyordum .
Sevgili Limon, Yer açelyalarınızın olduğu yerde, toprakta zararlı bir böcek olabilirmi? Anlattığınız olayın aynısını geçmişte bazı bitkilerimde yaşadım. Toprağı karıştırınca ,Kadı lokması denen zararlıyla karşılaştım.Bitkilerin köklerini yiyorlar.. bitkilerde bir günde ölüyordu.
Sevgiyle kalın, iyi günler.

Kiraz 01-07-2009 18:27

Sevgi Limon, yer açelyasını bu sene ilk ektim, geçen sene sende görüp çok beğenmiştim:) Seninkilerde bu sene sorun olması üzücü. Ebegümecinin gülkurusu rengini daha önce duymamıştım, eminim çok güzeldir. Aslında beyaz da almıştım ve ektiğimi sanıyordum ama çıkan yok, unutmuşum herhalde.

Sevgili Çiçeksever70 teşekkür ederim. O yağmurlardan biraz bize de düşse. Ne kadar sulasak da yağmur gibi olmuyor.

Vildan Hn, haklısınız, aslında eski ve yeninin farkını görmek benim de hoşuma gidiyor. Öylesine bir kaç bitki koyduğum gölge alan için kafam biraz karışık, belki beraber planlarız.

Sevgili Farezya güzel dilekleriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Umarım yakında "kadılokması" görmem:) Nedense burada öğrendiğim bir böcek ya da hastalık kısa zaman sonra başıma geliyor. Beyaz sinek, kırmızı örümcek, unlu bit, külleme,... nedense hep öğrenince başıma geldi.... Tabii ki şaka, bu hastalıklar ya da zararlılar zaten oluyordu ve ben ne olduğunu anlayamadan çiçeğim soldu, çiçeğim öldü diyordum belki. Şimdi yaprağının duruşundan, karıncasından, renginden şüphelenince hemen bakıp nedenini az çok bulabiliyoruz ve bu takibi de sürekli yapmak gerekiyor. O kadar çoklar ki bazen bunaltıyorlar:)

limon 01-07-2009 19:31

Güler Hanım gölge alan için Hosta nın değişik çeşitlerini dikmemi tavsiye etmişti. Ben henüz alıp dikemedim ama çok istiyorum. Aslında Heuchera olabilseydi çok istiyordum ama zor galiba... Hostaların da yaprakları güzel oluyor. (Belki sende vardır, biliyorsundur)

nurcanaybay 01-07-2009 19:43

Ben de , Limon ´la katılıyorum.Hosta narin bir bitki değil ,benimkiler den bazıları üç kez yer değiştirdi bazılarının yumrusu eşelenip toprak üzerine çıkarıldı.Tekrar diktim yine yaprak çıkardı.Aynı şey galaların da başına geldi ,onlarda tekrar yaprak çıkardı.
Çeşmenin olduğu bölüme ,ortancaların önüne de düşünebilirsiniz.

jineop 01-07-2009 21:35

Merhaba,
Soğandan ektiğim tüm hostalar firesiz çıktı. 2 kere yerleri değişti ,yine de gayet keyifleri yerinde.Canınızı sıkmayın.

Kiraz 01-07-2009 22:23

Bir hostam var ve bu bitkiyi çok seviyorum. Değişik cinslerde edinmek istiyorum ve en iyi yetişeceği yer çeşme yanı. Aynı şekilde gala miktarını ve çeşidini de arttırmayı düşünüyorum. Bunları grup halinde dikeceğim.

Hostalar gerçekten dayanıklı, geçen sene büyük bir toprak saksıya dikmiştim, çok gelişmemişti ama fena değildi. Kışa doğru saksıda çok su birikti, yapraklar bozuldu. Saksı deliğinde problem olduğunu düşünerek içini boşalttım, delik olmadığını farkettim. Tek deliksiz saksım vardı, onu da buna kullanmışım ve haftalarca çamur içinde kalmasına rağmen çürümedi. Şimdi toprakta ve daha mutlu, rengi güzel ama daha iri yapraklılarını daha çok beğeniyorum.

Kiraz 03-07-2009 10:34

3 Eklenti(ler)
Söz verdiğim gibi beğenmediğim yerleri de fotoğrafladım. İşte benim kel bankım!

Üstü sarmaşıkla kapanmadan hep kel kalacak. Asıl isteğim yaseminle kaplamak ama onlar yetişene kadar sabah sefaları ve çan sarmaşığı sardırdım, yaz sonu bir şeye benzer herhalde. Sarkan saksıların boş gibi olanında beyaz suzan var, yeni açmaya başladı.

Bankın önü şimdilik çim, ileride çim aşınınca ahşap ya da taş kaplayacağım. Ama bu şekilde kullandığım iyi oldu, bahçedeki eğimi, bank konunca farkettim, ayaklarını taşla dengelemek zorunda kaldım (2. fotoğraf). Döşeme yapılırken eğimi gözönüne almam gerekecek.

Fotoğrafta çıkmamış ama banktaki küçük yastıklar, rahmetli kayınvalidemin çeyizinden, üzerleri sarma ile rengarenk çiçek işlenmiş.
Eklenti 90547

Eklenti 90548

Her sene bir-iki kere yapraklarını tazelediğim şapka. Çok sağlam çıktı, rüzgardan uçtuğunda nerelerden topladım, bir kaç gün de kar altında kalmıştı.
Eklenti 90549

Kiraz 03-07-2009 11:03

3 Eklenti(ler)
Bu da yine tamamlanamayan kel ve dağınık köşem! Ön kısımlara elimde olan bir kaç bitki ile bir kaç mevsimlik çiçek ( bodur papatya, cezayir menekşesi, şimşir, sarı kantaron, camgüzeli, lobelia, allisyum,...) diktim. Saksının solu ve arkası boş. Duvar diplerinde ortancalar var ama henüz küçük, köşede de bir akuba var.

Şimdilik bu alan toprak ama arada (2. resimde yeşille sınırladığım yer) çakıl zemin nasıl olur diye düşünüyorum. Bunu düşünmemde bazı nedenler var: Bahçenin en kuytu yeri ve genelde gölge, dışarıdan görülmeden rahat oturulacak bir yer ve yazın esiyor. Ortaya bir açılır koltuk (şezlong tarzı-annemin dedesinden kalmış) veya çapraz bir hamak belki olabilir. Bu durumda çeşmenin önüne gelecek alana boylu ve iri yapraklı bitkiler (hosta- galla-..??.), önüne kısa renkli çiçekler dikmek gerekecek ki iyice kuytuluk sağlasın. Mıcırın üzerine çakıl sereceğim, bu alana da yola uygun olması için file üzerine çakıl yapıştırarak biraz dairesel ya da sarmal formlu bir uygulama yapabilirim???

Rus ortancası ve ayı pençesi, almak istediğim bitkilerden. Eğer bu alanı tamamen yeşil yapacaksam bu bitkileri saksının olduğu alanda kullanabilirim ya da verandanın diğer yanındaki tam gölge yerde kullanabilirim.

Eminim daha önce de olduğu gibi güzel fikirler gelecektir.

Eklenti 90550

Eklenti 90551

Bu da aynı alanın banktan gözüken hali.
Eklenti 90552

manolya 03-07-2009 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 455951)
Bu da yine tamamlanamayan kel ve dağınık köşem!

:)) Sn. Kiraz, siz böyle düşünseniz de behçenizin her köşesi birbirinden güzel maşallah.

Maviş başlığında haseki küpesi ve mavişli rüyalardan bahsetmişsiniz, çok iyi anlıyorum, ben de son günlerde mavi yaseminli rüyalar görüyordum, neyse bugün mavi yasemin siparişi verdim de rahatladım:) Artık sizin çeşmenin yanındaki o güzel ortancayı görmem yakındır:)

nurcanaybay 03-07-2009 12:09

2 Eklenti(ler)
Çok çok güzel .Geçici bir çözüm olabilir diye düşündüğüm 2 fotoğraf yükledim.Asıl aradığımı bulamadım ama bir bakın ..
Genellikle ,tek renk ince tüller daha hoş duruyor.

Vildan Sönmez 03-07-2009 12:13

Beğenmediğim mi, bu hali bile ne kadar güzel. İnsan seve seve bekler o demirlerin sarmaşık kaplanmasını. Ne ekerseniz ekin güzel olacak.
O yastığı korumanız da çok yerinde olmuş. Hatırlıyorum, annemin böyle işlemeli dİvan örtüleri bile vardı, sonra goblenler çıkınca yok oldu gitti.

Bahçeniz yeterince güzel, yeşil ve çiçekli ama aklıma o duvarın tepesındeki sanırım komşunuza ait demirler geldi. Onlardan bahçenize doğru sarkan bitkiler ekili saksılar asmayı hiç düşündünüz mü ?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 455940)
Söz verdiğim gibi beğenmediğim yerleri de fotoğrafladım. İşte benim kel bankım!

Üstü sarmaşıkla kapanmadan hep kel kalacak.
.....................................
Fotoğrafta çıkmamış ama banktaki küçük yastıklar, rahmetli kayınvalidemin çeyizinden, üzerleri sarma ile rengarenk çiçek işlenmiş.

Eklenti 90549

Kiraz 03-07-2009 13:02

Sevgili Manolya, ortancayı rüyanda görürsen sonbaharda bana hatırlatırsın; ben anladım onu:)

Sevgili Nurcanaybay, sarmaşıklar çıkana kadar neden olmasın. Ama benim bu tür alış verişe gitmem biraz zor oluyor, alana kadar sabah sefaları tırmanacak galiba. Yine de alırım, özel günler için işe yarar, aradığın fotoğrafı bulunca tekrar gönderir misin?

Vildan Hn, hem de ne bekleme, her gün kaç cm çıktılar bakıyorum, bu sıralar çok hızlılar, günde 10-15 cm uzadıkları oluyor.

Komşu duvarına saksıyı geçen sene de düşünmüştüm, baharda su istemeyen ve çiçek açan buz çiçeği aklıma gelmişti. Hatta bir sulama hattı çekip, çatılarda kullanılan yağmur oluklarını demirin dibinde boydan boya kullanabilir miyim diye düşünmüştüm. Duvar 4 m'ye yakın, çiçekleri bir astım mı fazla müdahale edemem ya da iplerle aşağıdan çekerek, kaldırıp-indirecek şekilde bağlamam gerekir. Gelecek komşumu fazla tanımıyorum, sarmaşıkların tutunacağı ipleri demirlerine bağlamak için izin istediğimde tepkisini pek anlayamadım. Neyse, geçen sene sabah sefaları demiri aşıp, o bahçeye kadar geçmişti; rahatsız ettiği yerinden kesebileceklerini hatırlattım.

Divan örtülerine gelince, eski bir divan örtüsü de var, eteği sarma işlemeli. Sağlam ve işlemeli yerini çıkarmıştım,burada değerlendirmeyi düşünüyorum. Yalnız bir problemim var, dışarıdan bahçeme giren kedi çok, çimlerin üzerine, çiçeklerin üzerine tuvaletini yapan da var. Dün bir tanesi gazanyayı darmadağın etmiş, henüz çimlere başlamamış, her tarafa sirke döktüm:) Bu nedenle ben yokken minderleri bahçede bırakamıyorum.

gilan 03-07-2009 14:07

Çok çok güzel resimler Kiraz Hanım :)

Çeşmeli resimdeki mıcırın, pembenin ve mavinin uyumu benim çok hoşuma gitti. Gelecek sene bu fikirden esinle birşeyler yapmayı düşündüm :)
Oradaki ortancanın türü de çok güzel. (Diğer ortancalarınıza zaten söyleyecek birşey yok :) Böyle ortancanın, yaseminin dışarıda yetişebildiği iklimlere çok özeniyorum.

Beyaz sepetin içindeki petunyalar da çok güzel.

Kedilerle bizim de başımız dertte. Çimleri pisletmeleri, geçerken çiçekleri kırmaları, minderlere oturmaları... Bazen geceleri çıkıp biraz bahçede oturayım dediğim ama minderleri çıkarmaya üşendiğim oluyor, o zaman daha da kızıyorum.

Sizin bankın iki yanına saksılarda limon servi güzel yakışırdı gibi geldi. Gerçi İstanbul'da dışarda yaşayabiliyor mu bilmiyorum.

Keyifle kalın ;)

sabah 03-07-2009 15:27

Bankınıza bakınca biz onu kel olarak görmüyoruz ki...:rolleyes:
Onun kapanacağını biliyoruz.

Duvardaki çıtalar çok iyi olmuş. Sarmaşıklara destek olacaklar ya bu arada da duvarın o kocaman boşluğunu yok etmişler.

nurcanaybay 03-07-2009 18:33

Sn.Kiraz, maalesef aradığım dergiyi bulamadım.Birikmeye başlayınca arkadaşlara dağıtıyorum ,büyük bir ihtimalle o dergilerden birindeydi.Yine de aradığıma benzer
bir fotoğraf görürsem sayfanıza yüklüyeceğim.
Ama arkadaşların dediği gibi ,kötü-kel-eksik hiç bir köşe yok.Bayıldım her köşeye.

Kiraz 03-07-2009 18:39

Teşekkürler sevgili Gilan. Mıcır çok ekonomik, burayı çim seviyesine getirmek için kullandım, üzerine farklı taşlar serpiştirilebilir. Bu alana merdivenden de su aktığı için çamurlaşma da önlendi. Eğer uygulayacağınız bölge, gölge ise bu çiçek renklerini tavsiye ederim ama çok güneş alan yerde soluk kalabilir. Kedilere gelince çok kedi var ama beni üzen sadece biri, onun da hangisi olduğunu iki senedir bulamadım. Kedi kovucu kullanmak istemiyorum, bahçemde olmalarından hoşnutum, farelere karşı da güvence ama tuvalet konusu can sıkıcı.

Teşekkürler sevgili Sabah, ben hep açmış yasemin çiçeklerinin altında oturacağımı hayal ettiğim için kel geliyor yine:) Çıtaları da dediğin gibi hem sarmaşıkların tutunması, hem de duvarı bölmesi için kullandım. Yakında tamamen kapanacaklar. Büyük olanına seneye sarmaşık gül ve yaban asması sardırmak istiyorum, yanında da pasiflora var. İstediğim küçük kafeslerden bulamadığım için, diğer küçük olanları basitçe hazırladım.

Sevgili Nurcanaybay, yine de çok teşekkürler, zahmet oldu.

Adalet Yağcı 03-07-2009 19:22

Ooooffff.... of... Bir şey demicem, Allah dicem :)
Sevgili Kiraz tam dört defa çileklerimin yerini değiştirdim, yetişmiş beş ağacımdan vazgeçmek zorunda kaldım(kestim demeye dilim varmıyor).
Bir yıdır sizlerin yaptığınız güzellikleri inceliyorum, hâlâ bir çok şeyi yanlış yapıyorum, ben sizin engin zevkinize çok güveniyorum, bahçem için fikirlerinize ihtiyacım var.

Kiraz 03-07-2009 19:40

Sevgili Adalet Hn, bitkilerin yerini değiştirmeyi çok sevmediğim için dikim öncesinde çok kafam karışık oluyor. Sabırsızım ama bunu netleştirmeden dikmiyorum. Şimdi aynı şey, Sn. Liliumdan aldığım lilium soğanları ile ilgili, hâlâ dikemedim. Güneş alan bir yerde ve kokusunu almak için veranda yanında olmasını istemiştim ama yazın fazla sudan çürüyebilirmiş (veranda sık yıkanıyor), uygun yer bulana kadar kafama takılı kalacak.

Bu arada ben de çok hata yapıyorum ama her hata bir ders veriyor. Hazır bahçeye konmaktansa, öğrenerek uygulamak daha bana göre. Yanlış olan şeyi sonraki dönemde düzeltme imkanı da olabiliyor. Bu nedenle hatalarla hiç moraliniz bozulmasın, ayrıca bahçeniz ve çiçekleriniz çok güzel, tohumlarınızdan bana bile düşüyor. Her bahçe sahibini yansıtmalı, onun istediği tarzda olmalı ama metod ve bilgi kısmına gelince hepimiz birbirimizin fikrine ve yardımına açığız zaten.

Bugün ben eksik (kel) köşelerimden örnek verdim, fikirler aldım; yarın da siz bizimle paylaşın, bahçenizi bir karıştıralım:)

limon 06-07-2009 23:18

1 Eklenti(ler)
Kiraz, bu bahar aldığım "Bodur Begonvil" o kadar güzel oldu ki, eğer kışı dışarda sorunsuz atlatırsa (bu türün dayanıklı olduğunu söylediler), seneye bir çok yerde kullanabiliriz diye düşündüm. Senin merdivenlerin için örnek buldum bile ;) Burdaki sarıcılı ama olsun biz bodurun da bu şekilde görünmesini sağlarız bir şekilde. Yeter ki kışı sağ salim atlatsın. :)
Eklenti 91129

Burası senin bahçen mi yoksa, çok benzettim :)

Kiraz 07-07-2009 18:40

Ah ne güzel merdiven öyle, dökülmüş gibi yapılan sıvalar dahil. O benim bahçem değil ama hayal ettiğime benziyor:)

Sevgili Limon, önceki sene dayanıklı begonvili neredeyse kurutmuştum ama soğuktan mı susuzluktan mı bilmiyorum, yaz ortasına kadar da yaprak çıkarmamıştı. Bu nedenle kışı içeride geçirdi, bu sene için cesaretim yok. Bodur, dayanıklı begonviller dikenli olmuyor mu? Benimki öyle ve merdivende problem olur. Aslında merdivenim bütün gün güneş alıyor, kışın koruma işini halletsem dikensizleri ne yakışırdı...

limon 07-07-2009 23:03

Bendeki tür dikensiz, rengi de aynı burdaki gibi, güneş vurunca insanın gözünü kamaştırıyor :) Ağustos sonu gibi bahçeye dikeceğim, Akvaryumun ön tarafına sırf bunlardan diksem ne güzel olurlar, şimdi aklıma geldi. :)

Tam güneşte duruyor saksısı, 2 günde bir suluyorum çünkü güneş o kadar yakıcı ki toprağı tamamen kuruyor. Bir takım elimdeki az az kalan bitirmeye çalıştığım, potasyum, magnezyum içerikli gübrelerden de verdim, belki onların da faydasıyla bu kadar çiçeklenmiştir.

Kiraz 09-07-2009 12:24

3 Eklenti(ler)
Yer açelyaları coştukça coşuyor. Sağındakini galla diye satmışlardı, toprağa geçince ilk defa bu kadar gelişti ve açmak üzere ama galla olmadığı kesin.
Eklenti 91623

Afrika zambakları az ama çok güzel açıyorlar.
Eklenti 91624

Bahçemin en güzel çiçeği (O kendine Kelebek diyor) tatilin keyfini çıkarıyor.
Eklenti 91630

nurcanaybay 09-07-2009 14:51

Sn.Kiraz ;
İlk fotoğrafta ki bence cana .
Hepsi herzaman ki gibi çok güzel.

Adalet Yağcı 09-07-2009 15:28

Sevgili Kiraz, yine muhteşemkarelerle mest ettiniz bizi, yer açelyası dediğiniz Ankara çiçeği namı diğer godetia değil mi?

Bahçenizin güzel kelebeğine sevgiler, öpün yanaklarından benim için.

Kiraz 09-07-2009 16:45

Haklısınız Nurcanaybay, çiçeğim cana. Yapraklarını zaten gallaya benzetemiyordum ama çiçekçi ısrarla bu sene de aynı şeyi söyledi. Son günlerde sap uzamaya başlayıp tomurcuk oluşunca galla olmadığı kesinleşti. Boyunu böyle tahmin etmiyordum, seneye yer değiştirmem gerekecek.

Evet Adalet Hn, Ankara Çiçeği.

Kiraz 09-07-2009 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 456053)

Sizin bankın iki yanına saksılarda limon servi güzel yakışırdı gibi geldi. Gerçi İstanbul'da dışarda yaşayabiliyor mu bilmiyorum.

Keyifle kalın ;)

Sevgili Gilan, limon servi burada yetişiyor ama bahçem fotoğraflarda görüldüğü kadar geniş değil, sıkışık olur. Bankın bir yanında da telefon hattının kapağı var, buraya sadece saksı koyabiliyorum. Bir de bahçe çok düzgün ve simetrik olmasın istiyorum ama o kadar karıştırıp dağıtıyorum ki, bazen içimden makası elime alıp hepsini aynı hizada kesmek geliyor(aman onlar duymasın).

gilan 10-07-2009 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 458524)
Yer açelyaları coştukça coşuyor.

Hakikaten coşmuşlar :) Çok güzel olmuş.

Yer açelyası bir adı da Ankara çiçeği aslında ama hiç çiçekçilerde görmedim burada. Siz tohumdan mı yetiştirdiniz?

Kiraz 10-07-2009 14:14

Evet yer açelyasını tohumdan yetiştirdim, nisan ayında doğrudan bahçeye ektim. Çimlenmesi ve yetiştirmesi çok kolay, üstelik çiçek süresi çok kısa değil, hala açacak tomurcuk dolu. Bu kadar güzel ve kolay yetişen çiçek nasıl olur da bu kadar yaygın değil ben de, bana gelen arkadaşlarım da şaşıyoruz. Agaclar.net olmasaydı ben de kolay kolay tanımazdım:)

uzman16 10-07-2009 15:01

Bahçeniz çok güzel oldu sevgili Kiraz. İşten başımı kaldırıp şöyle bir gezindim. İçim açıldı.
Ellerinize sağlık. Kelebeğiniz de bahçeniz gibi harika. :)

Kışın çektiğiniz tüm sıkıntılara değdi. Herşey harika görünüyor. Sepetteki petunyalar, yastıklar, çimler... Herşey süper. Maşallah.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025