agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Kiraz 01-10-2009 08:28

Sevgili Hozat, siz de çok güzel anlatmışsınız, teşekkürler.

sabah 01-10-2009 10:59

Duvardaki sarmaşıklar, bank ve diğer köşelerdeki gelişmeler, fotoğraflar çok güzel.

Duvar dezavantajı sizde avantaja dönüştü. :rolleyes:

Bir mesajınızda çiçek grupları için tablo demişsiniz ya eminim o duvar da tablo gibi olacak.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 495528)
... Karşı setin önünü bu sonbahar ve gelecek baharda tekrar düzenleyeceğim... Bu sınıra küçük çiçekli, küçük yapraklı ve açık renk çiçekler dikip mesafeyi biraz uzak göstermek istiyordum. Kullandığım bitkiler, canlı renkli köşelere nazaran bu göz yanıltmasını yaptı ama karmaşıklığı azaltmak için sadeleştirmek ve her mevsim yaprakları canlı duracak bitkiler dikmeyi düşünüyorum. ...

Düşünceniz mantıklı görünüyor. Japon bahçelerinde de bu çeşit yanılsamalar yapıldığını okumuştum.

Çiçek kombinasyonları konusundaki görüşleriniz de çok doğru. Düzensiz ve karışık görünen İngiliz bahçeleri de aslında özenli seçilmiş çiçek kombinasyonlarından oluşuyor. Dergilerde de uyumlu çiçek grupları listeleniyor.

Kuruttuğunuz çörekotu nasıl duruyor, merak ettim.:rolleyes:

Kiraz 01-10-2009 19:54

1 Eklenti(ler)
Sevgili Sabah, haklısın, evi alırken çok tereddüt ettiğim duvar, şimdi en sevdiğim yer oldu. Üzerinde oynanması çok zevkli, gelecek sene oraya dikeceğim çiçekleri hayal etmek güzel, sarmaşıkları sevdiğim için orada onları ve hızlı gelişmelerini görmek güzel, duvara onu mu asayım- bunu mu takayım derken düşünmek güzel, en sıcak saatlerde duvarın gölgesinde oturmak ayrı güzel. Gelecek yıllarda çiçek dolu yalancı bir merdiven mi yapayım, yalancı pencere gibi çiçekli demir mi takayım diye düşünmek de güzel. Kısaca monotonluktan kurtarıyor, her gün yeni şeyler yaşıyor ve yaşatıyor. Bu günlerde çok vakit bulamasam bahçeye çıktığımda duvardaki mavi çan sarmaşığımı gözlemekteyim:)

Hayattaki her şey yukarıda anlattığım güzel görünmüyor elbette ama sıkıntıların arasında bu kısa mutlulukları yaşatan duvarımı da seviyorum işte:)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 469830)

Çörekotları da hala güzel. Arasına bir ay önce koyduğum vapurdumanı hala solmamış o da güzel, lavantalar solmuş ama kokuları çok güzel...Eklenti 105656

Kiraz 17-10-2009 13:47

5 Eklenti(ler)
Hastanede geçen çok can sıkıcı bir haftadan sonra, neyse şimdi her şey yolunda. Şimdi kendime gelmek için bahçede nefes alıyorum, her şey geçmişte kalıyor, unutuyorum ve sonbaharın bahçeye ne kadar can kattığını görerek mutlu oluyorum.

Bütün yaz içindeki çiçekleri büyütemeden bekleyem saksım şimdi mutlu.
Eklenti 108453

Katmerli cam güzelimden geçen sene çelik alıp kışı evde geçirtmiştim. Bu mevsimde iyice gelişti.
Eklenti 108454

Yürüme yoluna döktüğüm mıcırların arasında yüzlerce cam güzeli çıkıyor, bazıları açmaya bile başladı. Yol kenarındaki kesin hatlar kayboldu, daha doğal hale geldi ama ben daha çakıl alıp üzerine seremedim, bahara kaldı.
Eklenti 108455

Bodrum papatyaları tek tük açıyor.
Eklenti 108456

Baharda, duvara nasıl can vereceğim, yeşillendireceğim derken, sarmaşıklar inanılmaz hızla büyüyorlar.
Eklenti 108457

Kiraz 17-10-2009 13:51

3 Eklenti(ler)
Latin çiçekleri çok farklı renklerde açmaya devam ediyor. Ağustos ayında ektiğim latinler de açmaya başladı.

Eklenti 108460

Eklenti 108461

Çan sarmaşığı çok hızlı büyüyor, çiçeklerini bekliyorum, sabrımı sınıyor.
Eklenti 108462

hozat 17-10-2009 14:12

Sevgili Kiraz,

Öncelikle geçmiş olsun, sağlıklar diliyorum.

Bahçeniz ve çiçekleriniz ikinci baharını çok renkli yaşıyor. Katmerli cam güzelinin yaprak rengi de çok hoş.
Ellerinize sağlık, zevkle izledim.

Kiraz 17-10-2009 14:16

Teşekkürler sevgili Hozat. Bu cam güzeli diğeri kadar bol çiçek açmıyor, biraz daha nazlı ama açınca güzel oluyor. Tohum oluşumunu göremedim, zaten dibinde çimlenenler de ona ait değil.

Adalet Yağcı 17-10-2009 14:52

Coşmuş coşmuş, beni de coşturdular, ne o cam güzellerinin hali öyle, bereket fışkırmış her yerden, demek ki, tohumlarından saçılmış, hiç bir şey yapmadan kendiliğinden çıkması da harika, kışa kalmaz sanırım, bari büyükçe bir saksıda toplayın yazık olmasın.

Yıldız çadırına benzeyen sarmaşık da çok güzelmiş, ilk defa görüyorum, harika.

almira 17-10-2009 14:58

Sevgili Kiraz; geçmiş olsun. Seni ve bahçenin güzelliklerini özlemiştik. Yine muhteşem güzelliklerle döndün. Çan sarmaşıkları gerçekten bir harika. Bu güzelliği görmek için beklemeye değer. İnşallah tohum bağladığı günleri de görürüz. Özellikle çan şeklindeki çiçeklerin tohum yapması zor oluyormuş. Bir sitede döllenmeyi sağlamak için tükenmez kalemi yünlü bir giysiye sürterek elektiriklenmesini sağlayıp polenleri topladıklarını ve döllenmeyi sağladıklarını görmüştüm. Ayrıca çan çiçeğini kopartıp su dolu bir kaseye çiçek yukarıda kalacak şekilde koymuşlar polen alımını bu şekilde yaparak diğier çiçekleri döllemekte kullandıkları polenleri yukarıda anlattığım şekilde toplayarak döllenmeyi sağlıyorlardı. Bahçendeki güzelliklerin devamını bekliyoruz.

Kiraz 17-10-2009 16:53

Teşekkür ederim arkadaşlar, normal hayata dönük artık.

Adalet Hanım, camgüzeli kolay çimlenir ama bence keramet mıcırda. Düşen her tohum çimlenmiş, her boyda var. Alttaki örtü ve mıcırın sağladığı nem tutma sayesinde böyle olduğunu düşünüyorum. Kışa girerken birazını saksılara alıp, aydınlık cam önüne koyacağım. Bahara da mıcırlara biraz tohum serpiştirmeyi deneyeceğim:) Diğer sarmaşığım ağustostan sonra çok hızlı büyüyor, eylül ekimde çiçekleniyor. Aslında çiçekler sabah sefası gibi sabah açıyor ama bu ay tüm gün açık neredeyse.

Sevgili Almira umarım tohum alırım. Yanında açan başka çiçeklerin olması belki işi kolaylaştırır, tohum alırsam haber vereceğim.

limon 17-10-2009 16:57

Kirazcığım, geçmiş olsun, şimdi okudum bilmiyordum hiç.

Çan Sarmaşığın tomurcuklanmış , gözün aydın :)

Seneye ben de edineceğim Katmerli Cam Güzelinden, çok güzelmiş, eline sağlık. Bu tür de diğeri gibi gölge mi seviyor?

Diğer Cam Güzelinin tohum kesesi bir acaip patlayıp her yana saçılıyor. Tohumunun bu kadar arsız olduğunu ben de bu sıralar her yerde çıkan fidelerinden görüyorum. Fideleri toplayıp, saksıya geçirip, içeriye camın önüne mi dizdek ne dersin? :)

Kiraz 17-10-2009 18:30

Limoncuğum, katmerli de gölge seviyor. Dev gibi olan kına çiçeklerinin altına dikmiştim, kınaları kesince iyice ortaya çıktılar.

Camgüzellerinden bir kısmını kışın içeri almanı tavsiye ederim. Geçen sene katmerliden aldığım çelik yanında, yazın dışarıda duran saksılarda kendiliğinden çimlenenler de içeride çok güzel oldular. Bir tanesi begonvil saksısında çimlenmişti. Aydınlık cam önüne koyabilirsin, yazın olduğu kadar sık sulamana gerek yok.

Vildan Sönmez 18-10-2009 16:43

Sevgili Kiraz,
Şöyle bir dolaşayım istedim bahçeni, ki bu mesajı gördüm, geçmiş, olsun, yeterki çaresi olsun, hastalanacağız, iyileşeceğiz...
Hele bu bahçe insana ne iyi gelir, sonbaharın bile rengarenk.

Limon gibi senin çan sarmaşıkların da çiçekleniyor ya bu bana cesaret veriyor. Benimkiler 2 metreyi geçen boylarıyla tomurcuklanamadan solmaya başladılar..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 512919)
Hastanede geçen çok can sıkıcı bir haftadan sonra, neyse şimdi her şey yolunda. Şimdi kendime gelmek için bahçede nefes alıyorum, her şey geçmişte kalıyor, unutuyorum ve sonbaharın bahçeye ne kadar can kattığını görerek mutlu oluyorum.

Eklenti 108457

Kiraz 19-10-2009 12:07

Tüm geçmiş olsun dileklerinde bulunan arkadaşlara teşekkür ederim, iyi ki varsınız.

Vildan Hn, darısı başınıza. Kökünde problem yoksa siz de çiçeği görürsünüz, dayanıklı bir bitkiye benziyor ama bende yerini sevmeyen bir kök 1 m bile uzamadı.

Kiraz 17-11-2009 19:29

Çiçek boylarında ve açma zamanlarında tahminlerim tutmadı

1 Eklenti(ler)
Daha önce yazdığım gibi, duvar dibine; en arkaya sarmaşıklar, önüne küçük ağaç ve çalılar, daha öne orta boy çiçekler ve sınıra bodur bitkiler kullanmayı düşünüyordum.

Sarmaşıklar duvarın üstüne kadar çıktı (tek yıllıkları artık söktüm), çalılar yavaş yavaş büyüyor, istediğim boyda, çeşme papatyalarının büyüyeceğini biliyordum ama bir sene geçmeden çapları 80 cm kadar oldu. Buraya kadar iyi...

Bundan sonra;
-Pembe papatya küçük kalacak sandım, çok büyüdü, arkasındaki aslan ağzı kayboldu.

-Sınıra alisyum diktim, arkadaki vapur dumanları o kadar gelişti ki, alisyumlar kayboldu.

-Sonbaharda vapur dumanları ve pembe papatya bozulur, kasımpatılar gözükür dedim; kasımpatılar bodur çıktı, azgınlaşan öndeki çiçeklerin arkasında kayboldular.

-Bu köşeyi yazın mavi, beyaz, pembe tonlarında çiçekler için düşünmüştüm. Sarı ve kırmızı tonları bu renklerle beraber kullanmayacaktım, sonbaharda sadece kasımpatılar açar diye hesaplamıştım, o da tutmadı...

Seneye, kafam geçen seneki kadar karışık olmasa da yeniden düzenleyeceğim, bu düzenleme ölene kadar devam edecek herhalde... Şaka bir yana, papatyaları çok sevdim, papatya ve alisyum gibi kalıcıları esas alacağım. Vapur dumanını ilk defa denedim ama sardunya ve cam güzeli gibi bütün yaz açacak fazla çiçek yoktur diye düşünürken yanıldığımı gördüm; temmuz ayından beri sürekli çiçekliler, ilkbaharda solan çiçeklerin yerine dikilebilir.

Eklenti 114435Taze fotoğraf, iki günlük.

limon 18-11-2009 13:08

Kiraz, seneye bir de kırmızı-beyaz köşesi yapalım.

Cam güzellerini hep pembe-beyaz alırım. Fakat bu yaz bir bahçede çok yoğun dikilmiş kırmızı ve diğer tarafına da beyaz Cam güzellerinde aklım kaldı. Senin de beğeneceğinden eminim. Cam güzeli olması şart değil.

Vapur Dumanları bahsettiğin kadar güzeller gerçekten. Ben onun yapraklarının küçük olduğunu düşünüyordum ama bayağı iriymiş. Her sene değişiklik yorucu oluyor ama bir o kadar da keyifli oluyor. Artık kalıcı bitkiler dikip, bir daha uğraşmayacağım desem de mevsimlik tohumlardan vazgeçemiyorum. :)

nurcanaybay 18-11-2009 14:15

Vapur dumanının bu kadar büyümüş halini ilk kez görüyorum.Tam olarak hangi saatler
arasın da güneş gördüğünü öğrenebilirmiyim ?
Tek fotoğraflamı yetineceğiz :)

sabah 18-11-2009 14:57

Umduklarınız ve ortaya çıkanlarla ilgili yaşadıklarınız canınızı sıksa da yazdıklarınızı okurken gülümsedim. Çok tatlı tatlı yazmışsınız. :rolleyes:

Fotoğrafta o köşe gene de gayet iyiymiş.

Duvarın 400. mesajdaki halini atlamışım, çok güzel görünüyormuş.

Atladığım mesajlarınız arasında hastaneyle ilgili olan da varmış, geçmiş olsun.

Kiraz 18-11-2009 18:10

Sevgili Cemo, Denizkdisi, Fikreteren, çiçeksever70 teşekkür ederim.
Deneme yanılma uzun yıllar devam edecek ama ben yine de iyinin ya da kötünün sonuçlarını paylaşayım. Her şey yolunda olursa sonraki seneler ne yaparım:)

Sevgili Limon, kırmızı-beyaz düzenleme bence de güzel olur, hele ortada bir yerde daha da güzel diye düşünüyorum. Fazla güneşli alanım yok ama gölgede alanım çok, kırmızı-beyaz camgüzelini beraber kullanabilirim. Bu sene camgüzelinin çok rengini almıştım ama en güzel olanı ve iyi gelişeni kırmızı renk oldu, beyazlar da onlardan geri kalmadı. Setlere seneye camgüzeli dikmeyi düşünüyordum, bu iki rengi deneyebilirim.

Vapurdumanı tohumları, dışarıdan hediye olarak gelmişti, burada yetişenlerden oldukça iri ve çiçekleri büyük. Tohumunu almam iyi olacak, paylaşırım.

Sevgili Nurcanaybay, fotoğraftaki kısım yazın öğleden önce 3-3,5 saat kadar güneş alıyor, şimdi neredeyse güneş almıyor.

Sevgili Sabah, umduklarım olmayınca çok da canım sıkılmıyor açıkçası; devamının olabilmesi, yeniden düşünmek ve uygulamak beni güzel oyalıyor. Ama kuruyan bir ağaç, yeri değişmesi gereken bir ağaç canımı sıkıyor gerçekten, bu nedenle ağaçların yerini belirlemeden bazen günlerce düşünüyorum (yer küçük olunca, ağaç yerleştirmek gerçekten daha sıkıntılı oluyor).

Duvarı ise sormayın, "nasıl yeşillenecek" derken, "eyvah çabuk kapanmaya başladı" dedim ama bu sene güzeldi.

epsody 29-11-2009 08:31

Bahçelere bayram gezilerim.

Sayın Kiraz bayram münesbetiyle üye arkadaşlarımın bahçelerini dolaşarak sizlerede uğramayı sohpet ederek bilgi birikimlerimizi paylaşmak, sonbaharda bahçede bakımları ile yapılması gerekenleri vurgulamak adına kendimin topraklara organik materyaller uygulamada malç çalışmalarıma paralel dal ve yaprak öğütücüleri başlığındaki paylaşımlarımı takip etmenizi önermekteyim.

Bahçenizin güzelikleri daim olması dileklerimle dini bayramınızı kutlar sevdiklerinizle beraber sağlıklı esenlikli mutluluklar dilerim,sevgiyle kalın.

Kiraz 30-11-2009 15:40

Sn. Epsody, ziyaretinize memnun oldum, sizin de bayramınız kutlu olsun.

Yazılarınızı takip ediyorum, bu sene bahçe atıkları ile çok ufak bir uygulama yaptım, seneye verilen bilgilerden daha çok yararlanarak ev atıklarını da işin içine katmak istiyorum.

nurcanaybay 30-11-2009 16:51

Sevgili Kiraz iyi bayramlar.Forum da Kocayemiş ile ilgili bilgi arar iken sizin de bir fidanınız olduğunu öğrendim.Şu an ki durumunu merak ediyorum ,bilgi verebilirmisiniz ?

epsody 30-11-2009 17:49

Sevgili arkadaşım Kiraz bayram münasebetiyle üye arkadaşlarımın bahçelerini gezerken genellikle tek bitkiye ağarlıklı olarak hep çiçekli bahçeler gözüme çarptı, sizin bahçede bu çoğunluğa uyarak, sizde çiçekli bahçe düzenlemişsiniz ben karma bahçeden yanayım hatta öyle diyebilirimki bitki sebze karışımı şeklinde düzenlemede bulunulursa kardeş bitkiler oluşturulup sebze ve bitkilerdeki hastalık yapıcı etmenlerin ilaç kullanılmadan zararlı mücadelesi yapılabilir.

Mesela bir iki örnek vererek açıklamada bulunabilirim çiçekleriniz uygun aralarına nane, kekik, lavanta, biberiye gibi baharatları ekerek denemeler yaparak netice alabilirsiniz sebzelerinizin arasınada kadife çiçeği,kasımpatı gibi düzenlemeler getirerek doğal koruma kalkanı oluşturarak zararlı mücadelesi yapılabilir.

Bahçenizde karma bir bitki yetiştirmeyi bu yüzden önermekteyim.

Benim paylaşım inancım akılcı samimiyetten geçiyor, forumlarda bazı arkadaşların çet anlayışı veya evet hayır şeklindeki paylaşımları yüzünden polemikler yaşamaktayım halbuki benimki hep iyi niyetli paylaşımlarla yaşamın güzelliklerine kısa yoldan yakalamaktır.

Sevgili Kiraz paylaşım inancım eyer uygun gelirde karşılıklı mesajlarımız da size bahçelerde sonbahar bakımları konusunda önerilerim olacak, sevgiyle kalın.

Kiraz 30-11-2009 19:55

Sevgili Nurcanaybay, sizin de bayramınız kutlu olsun. Kocayemişin bir ara fotoğrafını yüklerim, bir kaç tane de çiçeği var.

Sn. Epsodi, geçen sene alt bahçeyi sıfırdan başladığım için ve en çok burayı kullandığım için baharda çiçeklere ağırlık vermiştim. Bahsettiğiniz nedenlerden dolayı aralarda lavanta, ısırgan, biberiye, adaçayı, kekik, mercanköşk gibi bitkilerim de vardı.

Arka bahçeyi ise baharda sebze bahçesi olarak hazırlamak istiyorum, sanırım bir hata yaptığımı şimdi anlıyorum, aralardaki bu bahsettiğim bitkilerin bir kısmını, arka bahçeye taşımak için söktüm.

Sebze bahçesini kardeş bitkiler anlayışıyla hazırlamak istiyorum, okuduklarımdan, duyduklarımdan anladığım kadarıyla bir şeyler yapmaya, yanlışlarımı-doğrularımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sizlerden gelecek önerilere her zaman açığım bu konuda çok aç ve çok yeniyim.

Sonbahar için de yapılabilecekler konusunda bir şeyler bilmek ve yapabildiğimi yapmak isterim.

Kiraz 01-12-2009 19:23

Biri biter diğeri başlar

2 Eklenti(ler)
Çan sarmaşığı ne tarafa gideceğini şaşırdı, sağ tarafa 4 m kadar gitmişti ki,solda da yeni kollar güçlendi.

Eklenti 115899

Eklenti 115900

epsody 01-12-2009 20:04

Kiraz arkadaşıma paylaşımlarım.

Sevgili Kiraz paylaşım samimiyetinize teşekkür ederim, kompost konusundaki çalışmalarımdan edindiğim pratikler sayesinde topraklar üzerinde organik özelikler kazandırmak toprak yapısını güçlendirerek hastalık ve zararlılarla mücadele de kimyasal yöntemleri terk ederek altarnatif olacak, doğal bir yaklaşımda solucanlar ve malç uygulamaların tıopraklarımıza ve bahçesi olan arkadaşlar la bu konuyu solarizasyon başlığında bu konuyu açıklamıştım, sizin gözünüzden kaçmış olabilir diyerek tekrar güncel olarak size sunmak isterim.

Solarizasyon'a Allternatif solucanlar ve malç.

Arkadaşlar bu haftaki solarizasyon başlığına yeni bir yaklaşımla, toprak altı zararlılarının bertafını sağlıyarak toprağı doğal bir yolla steril edecek ve yabani ot tohumlarının çıkmalarını engeliyerek yetiştireceğimiz bitkilerin gelişmelerine menfi hiçbir etki olmadan tertemiz topraklara sahip olmak düşüncesi ile solarizasyona alternatif uygulamayı paylaşmaya açıyorum.

Arkadaşlar burada önce solarizasyon mantığından yola çıkarak hedefimiz toprakaltı canlı populasyonlarında zararlı olanlarını elimine ederken, güneş ışınlarını etkilerini kullanıyorduk, solarizasyonun etkilerini arttırmak için kimyasal katkılar organik katkılar ve bu uygulamaların çeşit çeşit yöntemleri kulanıldı kimisi zararlı görüldüğü için uygulamadan kaldırıldı,sonuçta güneş ışınlarııyla etlikleşime girerek toksin gaz esasıyla solarizasyon uygulamalarının kimyasal ayağı çöktü şimdi tek ayaklı olanı yani tabiri caisse organik düşünülen fümegasyon gündemde görünüyor,bu ayağın bence tek tutarlı olan tarafı yabani otların, üretilen toksin gazlarla bertarafının sağlanması.

Lakin tutarsıs görünen taraf ekseriyetle, tutarlı olan tarafın sağladığı değerlere sünger çekiyor nedir bunlar derseniz zararlı zararsıs bütün faunayı(toprak altı canlıları) yok ediyor,hani bir insanin enfekte olmuş yarası için aldığı antibiotiğin yarayı iyileştiriyor ama sonuçta vucüdun bir çok hücre yapısında tahribatlar yapıyorya, sözün kısası bir yapıyor bir çoğunu bozuyor. İşte bunun gibisi yani insan bilimi bir adım ileri iki adım geri şeklinde işliyor,kazandıklarımızı görüyor kaybetiklerimizin hesabı ortalarda yok.

Arkadaşlar mademki bilimimiz var, bunu doğru kullanalım kendimiz uydurmayalım doğayı taklit edelim (insan uçmak isteyince kuşları taklit ederek bu günkü uçağa ulaştı,doğamız herşeyi dengede tutabiliyor lakin insanın aklı devreye girince denge şaşıyor, ama durmuyor dengeyi sağlıyor geçde olsa.

Uzun lafın kısası doğada herşeyin karşıtı var,her zararlının bir düşmanı var, biz burda aklımızla bize zarar yapanın karşısına onun düşmanını bulup dikmek kalıyor.

Size toprak altında dengeyi salıyacak bize zarar yapan zararlının düşmanını tanıtayım(SOLUCANLAR) evet bu canlılar taprak altında yaşarken beslenme olarak toprak yerler besinlerini, sindirim sistemlerinde öğütürken toprağın içindeki mikroorganizmaların yoğunluğunu azaltarak azgınlaşmış gurupları elimine olarak, hastalıklara neden olanlar azınlığı düştüklerinden baskılanmış olurlar.

Gelelim solarizasyonun yabani ot tohumlarını bertarafını sağlamasına organik mataryeli biz ekim yaptığımız toprağın boş kaldığı zamanlarda üstene sererek (MALÇ) yapıp örttüğümüzde bu organik mataryel bakteriler tarafından parçalanıp ayrışmaya başlatıldığında,toksin oluşumuyla toprakta var olan yabani ot tohumlarınıda oksidasyonla çürütüp bertaraf olacaklardır.

Sonuçta doğanın uyguladığı bu yöntem ikilisi(SOLUCANLAR ve MALÇ) Bizim solarizasyon alternafimiz olarak, doğadan alınmış tam teşekküllü tescil begemizin üstünde insanlar bir belge getiremiyeceklerdir. Saygılarımla

Arkadaşlar paylaşım mantığına göre bu yorumun ,iyi veya kötü yanlarını kendi yormunuzu eklerseniz paylaşımlarımızın devamınıda sağlamış olursunuz,aynı zamanda aldığınız bilginin hakkına sahip olursunuz.

Gülbeşeker 01-12-2009 20:56

sevgili kiraz bütün sayfaları bir çırpıda okudum yaptıklarına hayran kaldım ellerine sağlık güzel bahçende ailenle huzurlu sağlıklı mutlu çok uzun yıllar geçirirsin inşallah

Kiraz 03-12-2009 11:08

Sevgili Gülbeşeker, dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sayın Epsody, ilgili başlıklara baktığımda, çok yazıyı atladığımı ve çok konuyu kaçırdığımı gördüm. Önümüzdeki dönemde toprağın yapısını iyileştirmek ve evdeki-bahçedeki atıkları değerlendirmek istiyorum, bu nedenle tüm yazılanları zaman buldukça tekrar tarayacağım. Yazıları okumadan soru sormak istemiyorum, ileride uygulama ve öğrenme beraber giderken soracak çok şeyimin olacağını biliyorum.

Bu sonbahar bahçede bir hazırlık yapamadım. Yazdan kalma sebze köklerini ve dökülen yaprakları temizlerken, değerlendirmek aklımdan geçmedi değil ama bahçemde külleme çok olduğu için bir an önce hasta yaprakları uzaklaştırdım ve atmak zorunda kaldım. Öncelikle bunları biriktirip değerlendirebileceğim bir alan gerekecek sanırım, küçük arka bahçemde başka bitkilere zarar vermeden bu yeri bulmaya çalışacağım.

Her ne kadar toprağı doğal yollarla zenginleştirme konusunda bilgim ve eylemim olmasa da bu siteye üye olduktan sonra, çevreye-doğaya zarar vermeden zararlılardan korunmanın mümkün olduğunu ve en önemlisi doğada çok güzel bir iş bölümü, denge ve dönüşüm olduğunu öğrendim. Bundan sonra da bu dengeyi korumaya (daha doğrusu bozmamaya) kendi çapımda gayret edeceğim.

epsody 03-12-2009 16:02

Sevgili Kiraz mesajınızla doğa ve çevre dostu olmanızla bir arkadaş kazanmanın kıvancınıda sağladınız mesajınızda gerçek paylaşım arkadaşlığı gözleniyor bilgilerimin doğru hedeflere ulaşması beni ziyadesiyle memnun etti diyebilirim sizi daha yakından tanıyarak çevre doğa birliğimizi güçledirecek paylaşımlarda bulunmak isterdim ben forum anlayışı içinde fırsat buldukça sizlerle diğelok kurma içinde olacağım sizi tanıdığıma çok memun oldum tekrar forumlarda görüşmek dileğimle sevgiyle kalın Saygılar sunarım.

güldeste- 17-12-2009 10:48

Kiraz hanım merhaba:
Gerçekten bahçeniz çok güzel. Güle güle oturun.Bahçeniz de drenaj sistemi varmı acaba ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025