![]() |
Alıntı:
Sellukalarımız inşallah bahara tekrar canlanacak:)Dibine bol miktarda at gübresi ve saman karışımı koyun ve hava almasın diye bastırın..Bu oldukça iyi koruyormuş.. |
At gübresi bulmam mümkün değil:((
|
Sayın Kiraz küpeler harika.Ben bu sene 20 çeşit küpemi kaybettim.Hatamı da öğrendim.Sık sık ilaçlamak gerekiyordu.Sıcak ve hastalıklar onları yok etti.Halbuki onları elde etmek için ne paralar ödedim.
|
Sn. Fikreteren, bu küpe artık ortama alıştı. İlk aldığım, ilk susuz kaldığında ölmüştü. Bunu üç sene önce aldım, suyuna dikkat ettim ama iki sene beyaz sinekten nefes alamadı. Arapsabunlu, yağlı ev ilacı iyi geldi ama sürekli yapmayınca yine beyaz sineğe yenik düştü. En son bu sene neemazal denemiştim, bir daha hastalanmadı. Ya kökü iyice kuvvetlendi ya da neemazal iyi geldi.
Suyuna dikkat etmek gerekiyor, doğrudan güneşi sevmese de çok aydınlık yer istiyor. Besin takviyesine ihtiyaç duyuyor ve verince kısa zamanda farkını gösteriyor. Kısaca yeteri nem, vitamin ve ışık olmazsa olmazı. Şartlar iyi olmayınca çabuk hastalanıyor. Bu yaz, güneşten etkilenmesin diye koyduğum yerden iyi ışık alamamıştı, sıcaklar geçince açık alana asınca ışık ve yağmurun etkisiyle coştu, vitamin bile verdiğimi hatırlamıyorum. İki sene önce kışı dışarıda geçirdi ama üzerine kar yağmamıştı, bu sene çelik alıp yine eski kökü bahçede bırakacağım. Aslında kışa dayanıklı, ağaç formundaki küpelerden edinmek istiyorum. |
Evet Kiraz hanım bütün özelliklerine dikkat ettim. ama olmadı.Aslında hanımın sözünü dinlemedim.hepsini toprağa diksemdim küpelerime bir şey olamayacaktı.Saksıda yazın pek olmuyor.Bir iki tane kalan oldu onları ekimde toprağa dikmiştim ikiside çoşmuş üzerlerinde tomurcuk bile var.Kışın bir şey olur diye toprağa dikmeye korkmuştum ama korkmaya gerek yok sanırım.
|
Abuliton mu diyorsun Kiraz?
Yaz sonuna doğru yol üstündeki çiçekçide çok güzel ve gelişmiş formlusunu görüp çok beğenmiştim. Şimdi var mıdır bilmiyorum ama seneye görür görmez kaçırmam senin için. Eğer istediğin Abutilon ise. :) Bunun bir de "Abutilon megapotamicum" adında türü varmış ki ben bunu daha çok beğendim ama hiç görmedim. Diğerini de beğendim ama yaprak formunu pek sevmedim, fazla iri ve dut ağacına benzer yaprakları var. Çiçekler yaprak boyuna göre ufak kalıyor. Ama Abutilon megapotamicum fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla daha albenili. Fotoğraflar yanıltmıyorsa. :) |
Hayır Limon, abuliton çimlendirdim ama bir ara susuz kalınca öldürmüşüm. Bahsettiğim küpe sarkık dallı değil, oldukça boylanıyor ve kışa daha dayanıklı. Ben görmedim ama seneler önce kardeşim bahsetmişti, arkadaşının evinde (Koşuyolu'nda) senelerdir bahçede duruyormuş.
Burada fotoğraf buldum. Burada da var. Abutilon megapotamicum, gerçekten güzelmiş. |
Bütün çiçekleriniz çok güzel,küpe çiçekleriniz de öyle hele tarçın muhteşem .Ne diyeyim ,fazla söze gerek yok .Mutluluk her anınızda olsun.
|
Teşekkürler Yeşil Çay. Aslında küpe fotoğrafta güzel çıkmış, çünkü saksının tamamını almamışım :) Çok fazla dalı yoktu ve dip kısımlar yapraksız bir şekilde uzamıştı. Olan bir kaç dalı budadım, umarım tutar ve eski kök yeni sürgün verir.
|
2 Eklenti(ler)
|
Sevgil Kiraz bahçeniz ve çiçekleriniz çok güzel. Baştan sona kadar bahçeyi gezdim sizi takdir ettim. Çok emek vererek bu hale getirmişsiniz sağlıkla oturun. İyi seneler.
|
Sevgili Hozat, çook teşekkürler. Ben de size güzel bir yıl diliyorum, çiçekleriniz sabah sabah çok iyi geldi.
Sevgili Fatma Sunay teşekkür ederim, size de iyi seneler dilerim. |
kamelya
Merhaba Kiraz Hanım;
Bu güzel bahçeye kamelya çok güzel yakışacak. İnşallah diktiğinizde bizimle paylaşırsınız. kamelyavadisi |
Sayın Kiraz
Bahçenizi dolaştım, önce yavaştan çayımı içe içe. Sonra hızlandım, iki öğün yemeği gezerken yedim, en son unda pes ettim. Bir solukta okunup bitecek roman değil miş bu. Sık sık bakılacak sözlük gibi. Ha.. şimdilik ne kaldı aklımda; Karlı acemhalısı, buzlu yasemin, yerini kendisi seçmiş labelya ve Deniz bal özü 12 Haz.2009 Yazan ellerinize sağlık. |
Sn. Kamelyavadisi. Kamelyamı çok beğendim, çiçek açınca kim bilir nasıl olacak. İşten geç döndüğüm için henüz kamelyayı yerine dikemedim, bu hafta ilk fırsatta dikeceğim. Bir yandan da yerini düşünüyorum. Hem ona uygun ortam olmalı, hem benim görüş alanımda olmalı hem de yaramaz köpeğim zarar vermemeli. Bu hafta sonuna kadar paylaşmayı umud ediyorum.
Sn. Ligustrum, geziniz beni mutlu etti. Kısa zamana çok şey sığdırmışım, her tadilat yeni bir başlangıç olmuş ama bahçe şimdi dinlenmede ve çok renksiz, çok sessiz. İşim ne kadar çok olursa olsun, bahar beni yine harekete geçirecek, yerimde duramayacağım, o günler çok yakın, yine beklerim :) |
Sevgili Kiraz toplantıda aldığım selluka çeliklerinin üçü de filizlendi.Çok sevindim, sağol....
|
Sevindim Vildan Hanım, bendekiler de yeşerdi, umarım kök yaparlar.
|
5 Eklenti(ler)
Kamelyamı bugün bahçeye diktim. Yer seçiminde zorlandım, alt bahçedeki yarı gölge uygun ama içeriden görecek şekilde dikince ortalıkta kalacaktı, kenara dikince ben kışın göremeyecektim. Bu nedenle evin giriş kapısına diktim. Kışın bahçeye çıkmasam da her gün en az iki kere kapıda oluyorum ve bol görüşeceğiz :) Yaprağını döken şakayığın etrafı kışın çok boş kalıyordu, şimdi biraz daha iyi oldu. Yarı gölge ve aydınlık yerde, umarım mutlu olur.
Eklenti 193050 Eklenti 193051 Bu da çay denemem, İstanbul'da biraz zormuş ama sağolsun Sn. Kamelyavadisi destek verecek. Çay da dikince alay konusu oldum, eşim denemelerde sınır olmadığını görünce yakında bir de inek istersin diyor. Bir kere de olsa ona yeşil çay demleyip, utandırmak isterim :) Eklenti 193052 Mayer limon yaz sonundan beri çiçekte, bu dönem az meyve tutarmış ama ne döktü ne açtı. Eklenti 193053 Nuh'un gemisi... Geçen sene çok bitkiyi donda kaybedince bu saksıya iki dal çeşme papatyası, arkadaşım için maviş, renk katsın diye begonya ve bahçedeki donabilir korkusuyla bir selluka çeliği diktim. Eklenti 193054 |
1 Eklenti(ler)
Yaprak begonyayı bir saksıda bir kaç renk olunca çok sevdim, yazın bahçede gölge alanlara ekeceğim.
Eklenti 193056 |
Sevgili Kiraz, kamelyanızı güle güle büyütün, bol çiçekli olur inşallah.
Çayın olup olmayacağını merak ettim. Yaprağı güzelin iki rengini, geçen yıl aynı saksıya dikmiştim. Renk alışverişi yaptılar. tam olarak hatırlamıyorum ama, beyazlı olanın beyazları pembe bir renk almıştı sanırım. Bir de, vapur dumanı tohumlarını tam olarak ne zaman ekiyorsunuz? Bilgi verirseniz sevinirim. |
Sevgili SDurul, teşekkür ederim. Yaprakgüzelinin rengi aldığı ışığa göre değişiyor, şimdilik yeşilli yaprakta kızarma göremedim. Seneye bulabilirsem mor tonlardan yetiştirmek istiyorum.
Vapurdumanı çiçeğini İstanbul'da bu zamanlarda evde çimlendirip, mayıs başında bahçeye şaşırtıyorum. Siz belki nisanda şaşırtabilirsiniz. Çimlenince küçücük oluyorlar ama şaşırtmadan sonra hızla gelişiyorlar. Çimlenmesi geç ve güç olmuyor, hatta biraz seyrek ekmekte yarar var. Kışın donlara kadar çiçek açıyorlar. |
kamelya
Alıntı:
Kamelyanız çok yakıştı. Çiçeğini açtığında , çevreden görenler hayranlıkla seyredecekler. Umarım bahçenizin diğer bölümlerine de başka renk kamelyalarla donatırsınız. Bu arada çay fidesi çok yakıştı. Umarım filizlenir. Bu arada yerin müsaitse inekte gönderebilirim. :) İstanbul'da çayı yetiştirebilirsen ilk olacağını da unutma. Sağlıcakla kalınız. |
Sn. Kamelyavadisi, geçen gün sitede dolaşırken bir kapının önünde açmış pembe kamelya gördüm, benimkinin iki katı kadardı ve çok yakışmıştı. Ben de tomurcukların açmasını bekliyorum, mutlu edebilirsem ve köpeğim biraz uslanırsa alt bahçeye de alacağım.
"Bahçenin ortasına bir koyun bağlayacağım hem çimlerimi biçer hem de gübre yapar, ben uğraşmam." demişti dostumuz... İnek için hiç yerim yok :) Salyangozlar için pekin ördeğine kesin karar vermiştim ama vakit ayıramayacağımdan ondan da şimdilik vazgeçtim. |
Sn. Kiraz bahçenize bayıldım.Hele eski hali ve yeni hali olarak fortoğraflamanız beni çok mutlu etti. Neymiş ne olmuş işte buna derler.Vallahi bahçe dergileri sizin yanınınızda çok sönük kalıyor.Onlarda bahçenin eski ve yeni halini fotoğraflıyorlar sözüm ona.Birkaç saksı biblo koyup yeni hali diyorlar.Sizinkinde gerçekten köklü bir değişim olmuş,bir birikim var,emek var. Olay birkaç saksıdan ibaret değil.Zaten buraya takıldıktan sonra o dergileri satın almayı bıraktım.Sağolun varolun.Ağız tadı ile bahçenizin tadını çıkarın.
|
çörekotu
Çörekotu benim bahçemdede var.Çok güzel ve dekoratif duruyor.Bunun tohumları mutfakta kullandığımız çörek otu mu? Çok faydalıymış severek tüketiyorum. Aynıysa tazesini tüketeyim diye düşündüm. Tadına baktım aynı değil gibi .Bu farklılık taze ile kurusu arasındaki farktanda kaynaklanıyor olabilir.İkisini yanyana getirdim aynı. Mutfakta kullandığımı ektim ama çıkmadı.
|
Bahçelerde hayvan bakımlarının önemi.
Alıntı:
Bana göre güzelliklerin yaşanması bitkilere de odaklanmadan madem doğanın içinde yaşamdan haz alıyoruz daha objektif olmamız gerekmektedir, aramızda bitkiler dışında kedi ve köpek sevgisi olan arkadaşlarımızda olsa bu yeterli bir açıklama olmamaktadır, genelleme yaptığımızda. Doğal yaşamın temelinde çeşitlilik esas olmakta ve güzelikler bütünlük kazanmaktadır, şehir hayatı insanı betonlar içinde hapsedereken, ruhlarımız ancak bu doğallıklar içinde sukut bularak gerçek huzura kavuşmaktadır, hobilerimiz içindeki bu uğraşılar bize terapi uygulaması ile kendi kendimize sağlık bulmaktayız. Sevgili Kiraz bu mesajı hayvan yetiştirmeye yönelik bir yorum olsada, sizin bu güzel düşüncenizin topraklar yönündeki bazı sakınçalarını açıklama gereği olarak bahçede salma hayvan bakmanın mahzurlarını ortaya koyacak paylaşımlarım olacak, bilindiği üzere benim yorumlarım genelde toprak çalışmaları içinde edindiğim tecrübelerimin bilgilerini hem sizlerle paylaşmak vede geliştirmek maksadına yönelik olmaktadır. Topraklarımız bitkilerimizin yetiştiği ortamlar olarak canlılığının korunması ile bitkilerimiz daha güzel yetişeceklerdir, bahçemizin toprağını bütün ele alarak bu canlılık düşünülebilir, salma bıraktığımız hayvanlarımız bastıkları noktalarda toprağımızın yapısını sıkıştırarak içindeki canl yaşamın düzenini bozmaktalar. Forumlarda hep takip ederek bahçe toprağımızı bitkilerimizin gelişmesini sağlamak için çeşitli mineraller takviye edecek için bir çok ek masraflara gireriz, bakacağımız hayvanlarımızın barınakları bahçemizin kenar köşesinde kurulmalı bunların dışkılarıda doğrudan toprağa uygulamamız gerekmektedir. Benim görüşüm topraklarımızın sağlığını korumada okisidasyonun etkileri olarak toprağımızın üstüne düşen bir yaprağın bile uygun olmıyacağı yönündedir, hele ki hayvanın dışkılarında zararlı olabilecek patojen bakterilerin bahçemizin toprağında hastalıkların yayılmasına sebeb teşkil edeceğidir. Yetiştirdiğimiz hayvanların dışkılarından yararlanmak istiyorsak, öncelikle bu dışkıların toplanıp bir köşede kompostlaştırlması gerekmektedir. Sizin başlığınızda hayvan bakma düşünceleriniz için getirdiğim bu yorumun bahçenizin başlığına gelen bütün arkadaşlarıma paylaşım için vesile yaptım ilgileriniz için şükranlarımı sunarım sevgiyle kalın. |
Sevgili Nergis06, çok güzel cümleler yazmışsınız ama daha yolun çok başındayım, ana eksiklerimi bile bitiremediğimden, detayına inemiyorum. İşte,eskiyen bahçeler yılların emeğiyle güzelleşiyor, dilerim benimki de güzelleşerek eskir; bunun yanında bakılmadığı kısa zaman içinde hemen güzelliğini kaybediyor.
Çörekotu konusunda ben de sizin gibi emin değilim. Mutfakta kullanılanlarda kavurma işlemi oluyorsa çimlenmemesi normaldir. Sn. Epsody, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, dikkate alınması gereken noktalar kesinlikle. Koyun konusunda dostumuz sadece şaka yapıyordu :) Herkesin bahçe anlayışı farklı tabii ki, kimi çiçeği vazoda sever, kimi bahçede, kimi bahçeden çok içinde yaşan hayvanı ya da çiçekten çok tabağına koyacağı rokayı. Kimi de toprak bulmuşken üzerine döker betonu... Ben ise yaz günlerini evden çok bahçede geçirmek istediğim için biraz çiçek, biraz böcek yanında temiz tutmaya gayret ediyorum, oturup baktığımda gördüğüm alanların içimi açmasını istiyorum. Bahçe de çok küçük olduğu için bunu bir evcil hayvanla yapmam çok zor, bu nedenle koyun, inek, tavuk pek bana göre değil. Kış döneminde pekin ördeğini ciddi olarak düşünmüştüm çünkü vereceği zarar, geçen sene salyangozların vereceği zarardan daha az olacaktı. Şimdilik vakitsizlikten vazgeçtim. Bu arada köpeğimiz bile ne çim bıraktı, ne çiçek ama uslanana kadar birbirimizi idare edeceğiz, yavaş yavaş çiçeklerin arasına girmemeyi öğreniyor. Bahçe büyük olsaydı o da rahat ben de rahat olacaktım . Burada öncelik önemli, bahçe benim için önemli ama Tarçın da önemli artık, çimi gözden çıkardım, diğer bitkileri korumaya çalışıyorum. |
Yolun başında böyleyse :)
Haklısınız piyasada satılan çörekotu kavrulduğu için tadı farklılaşmış olabilir.Bu çörekotuna taktım. |
Bahçemde Mart'ın rengi
5 Eklenti(ler)
Sessiz ve renksiz bir dönemden sonra yavaş yavaş renkler ortaya çıkmaya başladı. Geçen sene salyangozlara yenik düşüp açamayan nergisler, bu sene onlardan önce davrandı. Nergisleri yerlerinden hiç çıkarmıyorum, 20 cm aralıklarla dikmiştim, dört senede bu kadar çoğaldılar. Seneye belki seyreltmem gerekecek.
Eklenti 198139 Eklenti 198140 Eklenti 198141 Eklenti 198142 Eklenti 198143 |
3 Eklenti(ler)
Salyangoz korkusuna, laleleri saksıya diktim. Bahçeye diktiğim hercai menekşeler henüz üç yaprakta kaldı ve çiçekleri yok, hem salyangoz, hem soğuk, hem Tarçın...Ama saksıdakiler keyifli.
Lalelerin çiçek süresi kısa - saksıdaki süreleri uzun, bu nedenle hercai menekşelerle aynı yeri paylaşıyorlar. Sarı menekşelerin arasına koyu renkli laleleri, mor menekşelerin arasına da sarı laleleri dikmeyi amaçlamıştım ama soğanlar karışık olunca ne çıkarsa bahtıma... Bu en aceleci olanı: Eklenti 198148 İstanbul'da pek şansı yokmuş ama memnun edebilirsem "çay". Şimdilik keyifli, bakalım yağmurlar bitince keyfi kaçacak mı. Eklenti 198149 Amaryllis Belladonna kışı atlattı. Bütün yaz salyangoz saldırısına uğrayınca, sonbaharda yaprak çıkarmış ve kışa da böyle girmişti. Henüz hiç açmadı, bakalım bu sene ne yapacak. Eklenti 198150 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025