agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Güler / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/7121.htm)

DefneD. 28-08-2009 21:27

Güler Hanım, kırmızı biberler hakikaten ağız sulandırıyor. Dolmasını ben de çok severim. Karışık kızartma yaptığımda muhakkak üç-beş tane kırmızı biber de kızartırım. Çok lezzetli oluyor.

Bu arada, mavişin size selamı var. Diyor ki ''Beni gönderdiğin bu yaban ellerde yaşama savaşını sanırım kazandım. Oramdan buramdan minik yaprakçıklar çıkıyor. Balon arkadaşım da iyi. Tomurcuğunu büyütmekle meşgul. Bizi merak etme, iyiyiz.'' :)

kazim polat 28-08-2009 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 487916)
Dün akşam üzeri, bahçedeki kırmızı biberleri topladım. Bu ikinci parti. İlk partiyi çocuklara ve dünürlere postalamıştım.
Bu parti de kolilenecek. Daha da yığınla var.
Bundan sonraki partiyi de biber salçası yapmayı plânlıyorum. Mübarek biber, topla topla sonra ver suyu yine de pıtır pıtır döküyor.
Ben bu biberleri sabah kahvaltısında yemeyi de çok seviyorum.
Denememiş olanlarınız varsa bir de etli dolmasını yapsınlar. Yerken kabukları incecik soyuluyor ve kırmızı kısmı da etli etli çok güzel bir tat veriyor.

Güler Abla merhaba. Ben de bayılırım bu kırmızı biberlere.
Onları birgüzel yıkayıp kocaman bir tepsiye doldurur, hani geldiğinizde "katmer ve pidelerini" yediğimiz fırın var ya, işte oraya götürür, orada közlettikten sonra dediğiniz gibi ince kabuklarını soyar, kesme tahtasının üstünde ince ince kıyar ve buzdolabı poşetlerine porsiyonlar halinde doldurur ve derin dondurucuya koyarım.

Kışın biberlerin olmadığı zamanda onları çıkarır, sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırır, üzerine zeytinyağı gezdirip acı biber ekerek yemeklerin yanında sunarım ki, yemeyen toktur! Siz bahçenizdeki köy fırınınızda da közleyebilirsiniz tabii.
Oğuz Ağabey'e de bolca selamlar...

Güler 28-08-2009 22:33

Sevgili kazim polat, ben başka türlüsünü yapıyorum ama sizin dediğinizi de en kısa zamanda denerim.
Teşekkür ederim.
Siz de güzel eşinize selâmlarımı iletin, minikleri de öperim.

Ödemiş gezisinin tadını halâ unutmadım.

Güler 29-08-2009 07:27

3 Eklenti(ler)
Bu sabah açmaya devam eden güllerin birkaç fotoğrafını çekmek istedim.
İkigün evvel sulama yaptığımda gayet iyiydiler, ama bu sabah pek çoğunda külleme hastalığının başladığını farkettim.
Bu akşamüstü eğer hava rüzgârlı olmazsa iyi bir ilaçlama yapmam gerekecek.

Güller....

Eklenti 100161

Eklenti 100162

Eklenti 100163

Güler 29-08-2009 07:30

3 Eklenti(ler)
Eklenti 100164

Eklenti 100165

Eklenti 100166

Güler 29-08-2009 07:31

1 Eklenti(ler)
Eklenti 100167

Güler 29-08-2009 07:33

1 Eklenti(ler)
Sabah sabah elmalar da gözüme bayağı hoş göründü SEBO.

Eklenti 100168

Sebahattin Sargın 29-08-2009 10:45

Evet baya hoş göründü bende burada baya bir bayılmış gördüm kendimi ;)

28 Eylülde okulum açılıyor Bandırmada olacağım, Eylülün 14'ünde ise ders kayıtlarım için ve ev tutmak için Bandırmaya geleceğim. Eğer fırsat bulabilirsem size bir ceee yapacağım Oğuz abiyi de sizi de çok özledim...

Sevgiler ;)

Güler 29-08-2009 12:08

Bekleriz, ama önce bir telefon et, İstanbul'da olma ihtimalim de olabilir.
Oğuz'un doktor kontrolü var.

byfatih 29-08-2009 13:39

Bu bahçede kaç işçi çalışıyor acaba :) Ürünlere kıyasla bir kişinin altından kalkacağı bir durum söz konusu olamaz. Hepside çok güzel ama kırmızı biberler harika gözüküyor. emeğinize sağlık maşallah.

Güler 29-08-2009 14:08

Sevgili byfatih, bu bahçenin bir numaralı işçisi benim arkamdan eşim gelir.

Bayır eteği olan bahçeyi bu hale getirmek onüç-ondört senemizi aldı. Duvarların örülmesinde, salıncakların kurulmasında usta getirsek de ya harcın karılmasına ya da kaynak yapılırken ustaya çıraklık yapan yine bendim.

Ağaçların, çiçeklerin ekilmesi ve sebze bahçesi ile bağın tanzimini eşim ile beraber yaptık.

Ot yolmaya bazen de toprak bellemeye bulabilirsek dışarıdan işçi alıyoruz. Ama bu on dönüm bahçenin her karış toprağında parmak izimi görebilirsiniz.

byfatih 29-08-2009 14:20

Bende tam iş arıyordum :D
Gerçekten çok güzel ürünleriniz var Bu arada hünnap nedir.? kalın sağlıcakla allah bir gün bizede nasip eder inşallah bir bahçe.

Nejla K. 29-08-2009 14:36

Güler Hanım, çok emek verilmiş bir bahçe...Sağlıkla ve huzurla yaşamanızı dilerim... Size sormak istediğim bir şey var. Bahçenizde köstebeklerle nasıl mücadele ediyorsunuz? Biliyorum, bu konuda forumda ilgili sayfalar var ama en etkili yöntemi sizin gibi tecrübeli birinin kullandığını düşündüm. Şimdiden teşekkürler...

Güler 29-08-2009 14:51

Sevgili Nejla K. bu konuda şanslıyım herhalde. Manyas'da köstebekle hiç karşılaşmadım.

Silivri'de yan komşum bu konuda çok zor günler yaşadı. Allahtan orada da sorunum olmadı.
Ama komşunun sıra ile ektiği çiçeklerin sıra sonuna geldiğinde, sıra başındakilerin köstebek tarafından aşağı çekildiğine şahit olmuştum.
Onun bahçesini adeta metro istasyonlarına benzetmişti. Ana delikten tazzikli suyu bastığımızda, bahçenin her tarafından fıskıye gibi fışkırdığını gördük.
Eğer yanlış hatırlamıyorsam o bir tablet kullanmıştı. Ama ben bir yerde köstebeklerin sesden kaçtığını okumuştum.
Gözden çıkarttığınız ucuz ve ufak bir transistörlü radyoyu plastik torba ile çalar vaziyette toprağa gömün diye yazıyordu.
Bu konuda size fazla yardımcı olamadığım için üzgünüm.

Güler 29-08-2009 14:53

Teşekkürler.
Hünnap; erik büyüklüğünde güzel bir meyve. Yemediyseniz denemelisiniz. Faydalı olduğu da söyleniyor.

Lilium 29-08-2009 20:53

Güler abla o tazecik biberler fasulyeler için çok teşekkür ederim, kime niyet, bana kısmet çok kısmetliyimdir.
Eşim de çok teşekürler ediyor, görüşemediğimiz için üzgünüm. Oğuz abiye selamlar.

Ferda Ülkümen 29-08-2009 21:21

Afiyet olsun sevgili Lilium;)

Lilium 30-08-2009 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 488714)
Afiyet olsun sevgili Lilium;)

Teşekkür ederim ferda hanım, sizin kısmetiniz olan bana nasip oldu, kısmetin kime nasip olacağı hiç belli olmuyor, ama inanın yerken aklımdan siz ve bu sözcükler geçmedi değil, tekrar teşekkür ederim.

nazlı06 31-08-2009 08:54

Güler Ablacım, incir resmi için teşekkür ederim. Bizde olanın içi kırmızı.Kışa kadar dayanıyor. Mayıs ayında (Ülker'de) incir aşısı yapılırmış o zaman sizden bir çelik rica edebilirim.

Güler 31-08-2009 09:24

Ağaç daha tam uyanmadan, gözler patlamadan haber verirsen birkaç çelik gönderirim. Ama mutlaka hatırlat, işlerim çok yoğun olduğundan unutabilirim.

Aynı şeyi diğer arkadaşlardan da rica ediyorum. Kime ne söz verdim hatırlamam mümkün değil, evvelce deftere not alıyordum ama ipin ucunu kaçırdım.
Zamanı geldiğinde lütfen hatırlatın.
(Gönderdiğim kolilerden bazıları Aras kargoya geri geldiler, adreslerde bulunamadı gerekçesiyle.)

sevim4 31-08-2009 11:38

Merhaba sevgili güler hanım ogün size biraz sitem etmiş gibi oldum kusuruma bakmayın
herhelde duygulu bir günümdü sizi kendime yakın hissetmişim demekki.
Sizi kırdıysam tekrar özürdilerim.

sevim4 31-08-2009 11:45

güler hanım bana clematis tohumu gönderecektiniz.
Ben bütün çiçeklerin tohumundan çeliyinden istiyorum mümkünse eyer vallahi biraz apdallık gibi olacak napayım dayanamıyorum çiçelere.
güllerin tohumundan istiyorum mümkünse.

epsody 01-09-2009 11:54

Üye bahçelerinin gözdesi Güler

Üye bahçelerinin gözdesi Güler hanım.

Bahçemi sanalda dolaşarak,beni onurlardınız sizin bahçenizin çeşitliliği, tertibi yanında bizim bahçe anlayışımız toprak sevgisine

paralel yaklaşımla birkaç gül ile hanımeli ile sınırlı,sebze ve meyveye dönük çalışmarlarla bahçe zevkini yaşamaya yönelik.

Resimlerdeki güller evin önündekiler güneşi fazla görmediğinden onların canlılığı haziranda bittiyor,
evin arkasındakiler açmaya devam ediyorlar fakat mayıs ayının canlılığı yok sayılır, benim güllerde bazı zaman yapraklarında yağlı

gibi parlalıklık oluşuyor akabinde yaprak bitleri oluşuyor ama bu sene sağlıklarında böyle birşey yaşamadım.

Düşünceme göre hastalık yapıcı fungal sporlarının bahçe toprağında bulunması ile topraktaki bitkinin beslenme dengesizliği yaşaması

havaların sıcak ve nemli oluşundan bu sporların aktif olarak beyaz küf şeklinde mantarlaşma yapraklarda tokside olarak hastalık

yayabiliyor.

Sonuç olarak gül bitkisinin toprak istekleri karşılanmassa geceleri çok nemli güzdüz çok sıcak oluşumu bitkinin strese

girerek,etmen olan fungalın sporları bitki üstünde etkinlikle, bitki bu hastalığa yakalanıyor.

Güler 01-09-2009 22:20

Sevgili epsody, iltifat ediyorsunuz, teşekkür ederim.
Fırsat buldukça ben de üye bahçelerini zevkle dolaşıyorum, güzellikleri görmek, arkadaşların verdikleri çabaları okumak çok hoşuma gidiyor.
Kimi arkadaşımız bahçesinde, kimisi balkon ve terasında ne harika görüntüler meydana getirmiş ve güzel bitkiler yetiştirmiş, gurur verici.

Gül yapraklarında olan yapışıklıkları bildiğiniz gibi böcekler yapıyor, bende olan külleme.
Ama dün hemen ilaçladım, bu ara sardunyalarda da keyifsizlik var. Onlara da biraz vitamin verdim. Ben dönene kadar idare ederler.

Sebzelerin durumu iyi, gelecek hafta salça işine girişeceğim.

trida 02-09-2009 09:58

Güler hanım,

birkaç gündür bahçenizin güzelliklerinden mahrum bıraktınız bizi.

Keyfiniz, sıhhatiniz yerindedir inşallah.

Ülker 02-09-2009 10:18

Güler Hanım, nerelerdesiniz?
Bitler, böcekler, külleme,...işiniz çok sanırım.
Bahçe bu kadar büyük, ürün yelpazesi de geniş olunca, emeği de çok oluyordur.
Allah sağlık ve kolaylık versin.

Güler 02-09-2009 10:41

Sevgili arkadaşlar buradayım.

Güler'in Bahçesini tıklama yüzbini geçince artık keserim diye düşünmüştüm.
Zaman zaman baktığımda yazdığınız mesajlara cevap vermek için giriyorum.

Bildiğiniz gibi çim alanı yeniden tanzim ediyorum.
Hazırlık safhasını, neler yaptığımızı sizlere tek tek anlatmak istiyorum. Daha sonra çim alan tesis eden bir arkadaşımıza yardımcı olur diye düşündüm.

Bahçemde değişiklik yok, çiçeklerim, güllerim güzel güzel açıyor, sebzelerim bol bol ürün veriyor, meyvelerimi sebzelerimi toplayıp, toplayıp eşe dosta dağıtıyorum.

Daha ilerde bazı değişiklikler yapmayı düşünüyorum.
Karanfil sepetini kaldırayım, otoparkın önündeki yeşilliği azaltıp oraya daha değişik bitkiler dikeyim, Clematislerin yerlerini değiştireyim diye aklımdan geçiyor.

Bu arada kivileri daha gölge bir yere taşıdım.
Osmanlı çilekleri aldılar başlarını gidiyorlar. Onları da zapt-ı rapta almak gerekiyor.
Dedim ya işler çoookkkkkk.
(Ben bunları lilium'a anlattım adamın gözü korktu)

ciceksever70 02-09-2009 20:45

Güler abla sen her zaman güzel mesajlarini resimlerini bizimle paylas. Senden ögrendigimiz o kadar cok sey var ki... Bu arada hala senden kokulu cali isimleri bekliyorum. Sevgiler...

Güler 03-09-2009 14:54

Sevgili ciceksever70, benim bahçemde bulunan ve kışın açan ama kokularını hiçbir şeye değişemeyeceğim iki tür var.
Birisi Chimonanthus praecox, diğeri de Lonicera Fragrantissima.
Bitki Veritabanında hem resimlerini hem de gerekli bilgiyi bulabilirsin.

Kitaplarımı karıştırsam daha başkarının da isimlerini yazarım.

jineop 03-09-2009 14:57

Sevgili Güler Abla,
Topraktan gelen çıtırdılar salyangozlarmış:)Yardımların için teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025