agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Güler / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/7121.htm)

Güler 16-04-2015 13:35

1 Eklenti(ler)
Saksı toprağından çıkan menas zararlıları (bunlar sadece bir saksıdan çıktı).

Güler 16-04-2015 13:39

2 Eklenti(ler)
Boş saksı içine yerleştirdiğim poliüretanın görünümü, ve 1/3 bahçe toprağı, 1/3 yanık hayvan gübresi, 1/3 yıkanmış dere kumu + 3x15 gübre ve perlit + biofarm karışımı ile hazırlanmış taze toprak.

h_dogan 16-04-2015 14:37

Güler Abla bu manas zararlısı için çiçek topraklarına ilaç karıştırsan daha iyi olmaz mı?

Güler 16-04-2015 14:37

3 Eklenti(ler)
Evet sevgili sakdag, 2 sap üzerinde 10 tane 4 tane de alt kısımda, toplam o saksıda 14 adet katmerli harika çiçek var.

Güler 16-04-2015 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1371322)
Güler Abla bu manas zararlısı için çiçek topraklarına ilaç karıştırsan daha iyi olmaz mı?

Zaman zaman karıncalar geliyor diye toprağını hazırlarken dipterex koyuyorum.

Güler 16-04-2015 17:18

3 Eklenti(ler)
Yukarıdaki mesajlarımda büyük saksıları nasıl daha hafif hale getirdiğimi yazmıştım.

Daha evvel de paylaştığımı hatırlıyorum ama merak eden arkadaşlar için bir kere daha anlatayım istedim.

Önce plaka halindeki bir straforu alın. Boş saksıyı bunun üzerine koyarak hafifçe bastırarak saksının taban izini çıkartın.

Bu izi 5cm büyülterek bir daire kesin. Daire üzerinde suyun alta geçebilmesi için kalemle 10-15 tane delik açın.

Daireyi keserken sağından solundan çıkan strafor parçalarını saksı içine doldurun ki daireyi koyup da üzerine toprak koyduğunuzda ağırlığı ile çökme yapmasın.

Bunun üzerine daireyi yerleştirin alt kısımda 15-20 cm kadar hafif bir boşluk kazanmış oluyorsunuz.

Güler 16-04-2015 17:20

3 Eklenti(ler)
Saksı dibi izini her taraftan 5cm büyülterek kestim.

aleydi 16-04-2015 18:17

[QUOTE=Güler;1371306]Sevgili aleydi'nin dikkatine

Sevgili aleydi çok işim olmasına rağmen hiç üşenmeden bu fotoğrafları sizin için çektim.

Çok teşekkür ederim Güler hanım ,zahmet etmişsiniz ( ne kadar yoğun bir hazırlık evresinde olduğunuzu takip ediyorum ) . Benim annemde 75 yaşında . Bütün gün hiç oturduğunu görmem . Biz nesil olarak sizlerden biraz daha tembeliz galiba :) . Bizden sonrakileri hiç sormayın :) . Oğlumu bahçeye bile çıkaramıyorum .Sanal ortam , teknoloji bizi esir almış durumda :) . İşin latifesi bunlar .

Taktirle izliyorum sizi , yaptıklarınızı .İlk foruma girdiğimde şaşırıp kalmıştım . Bu bitkiler gerçek mi . Nasıl bu kadar güzel olabiliyor diye . Sonra farkettim ki ; hepsi çok özverili bir emeğin neticesi . Sizin karanlıkta bahçede yaptığınız ölçümü okuyunca daha çok anladım .Yapılan övgüler , size duyulan saygı forumun her köşesine yansımış durumda .

Eşime sık sık bahsediyorum . Güler hanım , ( çimlerin üstünü kapatabilmek için , naylonla kapatmayı önermiş ) .Öyle yapalım . Gülleri budarken , Gülerin hanımın budamayla ilgili anlatımlarına bak . Bahçeye her çıktığımızda , sizde bizimle birlikte oluyorsunuz .Çok ve sağlıklı yaşayın , biz de deneyim ve bilgilerinizden her dem faydanalım . Saygılar

Sudenur 16-04-2015 22:17

Sevgili Güler hanım, sardunya toprak değişimi ve saksı doldurma tekniğiniz hepimiz için altın değerinde, açıklamalarınız için çok teşekkür ederiz. :) Bir soru da ben sorsam? :o ;) Kışı kapalı balkonumda geçiren sardunya saksılarımı yarın bahçeye indirmeyi planlıyorum, ben genelde saksı değişimi yaparken toprağı ve kökleri oynatmamaya gayret eder, boşluklara gübreli toprak ilave ederdim, olası zararlı ihtimaline karşı kökleri eski topraktan tamamen arıtmak mı gerekiyor? Teşekkür ederim.. :)

Güler 17-04-2015 07:12

Merhaba sevgili Sudenur, seni tekrar aramızda görmek çok güzel, mutlu oldum.

Sevgili Sudenur, sorun hakkında ziraatçi arkadaşlar sana daha doğru cevap vereceklerdir mutlaka ama ben bahçemde kendi bitkilerime tatbik ettiğimi paylaşayım sesinle.

Önce dışarıda hava sıcaklığı 16-17 derece olunca bitkilerini çıkarmanı öneririm.
Kışa girerken sardunyalarında budama yapıyor musun? Ben genelde yapmam çok şekilsiz olmuşlarsa nisan ayında saksı değişimi esnasında yapıyordum ama bu sene hepsi limonlukta oldukları halde dondukları için yeni bitkiler ediniyorum.

Eğer bitkin iki-üç yaşından büyükse zaten saksı değişimi yapmak zorundasın. Bitkiyi saksıdan çıkartırken edebildiğin kadar toprağını muhafaza et, elinle eski toprağı biraz sağından solundan ufala ve çok uzamış kökleri temizle, bir bahar temizliği olsun..

Benim saksılarım çok büyük olduğu için genelde zararlılar köklerin sardığı-kalıp haline getirdikleri toprak alanda değil de saksı içindeki fazla toprakta bulunur.

Senin yerinde olsam bitkiyi toprağı ile saksıdan tamamen çıkartır, kök yapılarını kontrol eder, yeni saksı içine veya eski saksıya ekeceksem-saksı büyültmesi yapmayacaksam, eski saksı içini güzelce fırçalar-yıkar taze hazırladığım temiz toprakla doldurur, kök kısımlarından biraz eski toprağı ufalar ve yeni yerine yerleştirdikten sonra iyice temiz toprak takviyesi yapardım.

Bitki eski saksı içindeki topraktaki bütün vitamini kullanmıştır, yeni vitaminli toprağa ihtiyaç duyar. Toprak içindeki vitaminlerin çözümünü daha kolaylaştırmak, çabuklaştırmak adına saksı toprağına bir tatlı kaşığı kadar da leonardit ilave edersen daha da güzel olur.
Sende leonardit yoksa bana adresini gönder sana bir miktar göndereyim, biz bunları çuvalla aldığımız için bol miktarda var bende.

Daha sonra can suyunu da verirsin. Pek çok yerde okuyorum "sardunyalar suyu ve bol güneşi çok sever" diye, ben buna katılmıyorum. Sardunya saksılarının toprağı kurudukça su verilmeli. Bütün gün güneş alan yerde de pek güzel olmuyor. Günde 4-5 saat güneş alsın yeter.

Umarım sana yardımcı olabilmişimdir sevgili Sudenur.

(Eğer böyle yapamıyorsan, sezon içinde iki defa insektisit karıştırılmış suyu hafifçe saksı toprağına da döksen çare olabilir diye düşünüyorum ama ben denemedim. Ben saksı toprağının hazırlanma safhasında toprağa bazen dipterex veya gusation karıştırıyorum, karıncaların gelmesini önlüyor.)

Güler 17-04-2015 07:23

2 Eklenti(ler)
Sabah erken saatte evin kapısını açar, temiz havanın içeri dolmasını isterim.
Bu sabah kapıyı açar açmaz karşımdaki vişne ağacı beni adeta büyüledi.

Sizlere de göstermek istedim

Güler 17-04-2015 07:24

1 Eklenti(ler)
Geçen sene kuruyan kiraz yerine yeni bir fide dikmiştik, mini haliyle çiçek tutmuş.

Güler 17-04-2015 07:27

2 Eklenti(ler)
Ayva ağacına yapılan aşılar tutmuş gibi.

salih66 17-04-2015 07:39

Manyas'la Yozgat arasında iklim farkı galiba 15-20 gün,bizim bahçedeki vişne kirazlar daha tomurcuk oluşturmakala meşgul,Güler hanım sizinkiler maşallah çiçek açmışlar.

Güler 17-04-2015 07:59

Sanırım öyle sayın inside. Erikler meyvede, ayva, vişne, kiraz çiçekte, kayısılar ve bademler erken çiçek açtıkları için 4.4.2015 donu ile bütün çiçekleri yandı üzerlerinde hiç meyve yok gibi.

Güler 17-04-2015 08:02

Bahçedeki ot boyu 60 cm den uzun, Allah Oğuz'a yardım etsin, benzinli tırpan ile işe girişecek de ne zaman.

Ben 5-10 tane gül çanağı dibindekileri biraz temizledim ki güneş alıp da toprak tava gelsin, çıkan otlar daha şimdiden 7-8 el arabasını doldurdu. Bu sene iyi kompost olacak gibi....

salih66 17-04-2015 08:09

Burda da o tarihte don oldu bizde de zarar çok özellikle ticari amaçla üretim yapanlarda,bizim bahçede 10 adet kayısıdan 2 agaç kısmende olsa kurtuldu o da evin dulda tarafında kalanlar.

Sudenur 17-04-2015 08:20

Merhaba Güler hanım, öncelikle ilgiyle açıkladığınız sıcacık mesajınız için teşekkür ediyor sağlıklı günler diliyorum.. Sardunyalarım en fazla üç yaşında, tohumdan ürettiklerime ve taze dallı olanlara dokunmamıştım lakin içi boşalmış gibi görünen, siyahlaşan bir kaç bitkimi temizleyip, bit ilacıyla ilaçlayarak kaldırmıştım balkonuma. Önerilerinize bire bir uyacak Mayıs ayı girmeden çıkarmayacağım saksılarımı, zira gece eksilere düşüyor burada sıcaklık, fikrinizi sormakla büyük akıllılık etmişim çok teşekkür ederim.. Biofarm, dipterex, gusation? :confused: Onlar da nedir? Ne işe yarar? :o Çok eksiğim varmış çok.. Vitamin, gübre takviyesi, ponza, perlit, leonardit dışında hiç bir katkım olmamış bitkilerime.. :)

Güler 17-04-2015 08:20

.....;), dulda, bu tabiri hiç duymamıştım. Hemen google amcaya sordum; genelde Adana'lıların kullandığı bir tabirdir, kuytu-rüzgarı az alan yermiş.

Değişik yöre tabirlerini de öğreniyoruz, ne güzel. Teşekkür ederim inside.

Güler 17-04-2015 08:25

Sana mesajımda yanlış yazmışım hemen düzelteyim leonardit diyecektim. Biofarm organik bir gübre. Sıvı hali de var, büyük poşetlerde toprak şeklinde olanı da. Ben burada 25 litrelik poşetlerde alıyorum, tohum ve fide yaparken kullanıyorum.
dipterex, gusation da insecktisit, yani böcekler için kullanılır.

(Mesajımı düzeltiyorum sağ ol)

h_dogan 18-04-2015 07:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1371461)
Önce dışarıda hava sıcaklığı 16-17 derece olunca bitkilerini çıkarmanı öneririm.

Sıcak iklimi seven bitkiler genel olarak 13 derecenin üstünde sıcaklık istiyorlar. Bu sıcaklığın altında gelişimleri yavaşlar, istediğiniz gibi gelişim göstermezler.

Sıcaklık ortalaması olarak algılamayın çünkü bazen gece çok soğuk gündüzler de çok sıcak olabiliyor.

Güler 18-04-2015 18:06

2 Eklenti(ler)
Değişik bir tür kartopu, yaprak yapısı da değişik, çiçekleri de. Bir tür ortancalar vardır, çiçeklerinin ortası tomurcuk kenar taç yaprakları açık olan. Bu da aynen onun gibi. Çalı türünde tutmaya gayret ediyorum.

Güler 18-04-2015 18:17

3 Eklenti(ler)
Sarı sarmaşık ponpon yavaş yavaş açmaya başladı. Su deposunun bulunduğu odanın bütün çatısını ve duvarlarını sarmış durumda.

Sevgi Durul 18-04-2015 18:20

Sevgili Güler hanım, sarı ponpon gülü görünce bir hoş oldum. O da katledilenler arasındaydı. Artık sizin güzel süs ağaçlarını izlemekle yetinirim.:)

Güler 18-04-2015 18:24

3 Eklenti(ler)
Cezayir menekşesi.... öyle azgın bir şey ki, çit yaptığım bütün telleri sarmış durumda. Yolmaya da içim elvermiyor ama sardıkça da sarıyor. Seralarda bunun satılıyor görmek komiğime gidiyor.

salih66 18-04-2015 18:26

Güler hanım sarı sarmaşık coşmuş,ama benim favorim kartopu :)

Güler 19-04-2015 09:09

1 Eklenti(ler)
Dün esen aşırı rüzgar toprağı bayağı kuruttu. Oğuz da benzinli tırpanı alarak çok uzayan otları kesmeye başladı....

Hızını alamadı, üstü başı, saçı hatta kirpiklerine kadar ot olmuş her tarafı

Güler 19-04-2015 09:41

2 Eklenti(ler)
Mavi mavi rengi ile çok güzel görüntü sergiliyor. Yayılarak ilerlemesi ve kışa dayanıklı olması da güzelliğinin başka bir yanı.
Bahçenizde hafif bir yamaç varsa veya merdiven kenarı yanında çok güzel duruyor. Bir de adını hatırlayabilseydim....

Güler 19-04-2015 09:45

2 Eklenti(ler)
Kışı bahçede... güllü kameriye altında nisbeten kuytu bir yerde geçirdi. Yanındaki kameriyenin güzelliğinden destek almış olabilir, kışı geçirmiş ve baharda bana bütün güzelliği ile "merhaba" diyen ağlayan kalpler.

Ozlem A 22-04-2015 21:01

Oh, baktıkça içim açıldı Sevgili Güler Abla. Ellerinize sağlık. İşiniz başınızdan aşmış, Allah güç kuvvet versin, kolay gelsin :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025