agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Lonicera / Bahçe (avlu) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/40666.htm)

Lonicera 04-07-2017 13:23

1 Eklenti(ler)
Nihayet çiçek açtığını görmek, mis kokusunu doyasıya koklamak nasip oldu...Madagaskar yasemini.

Lonicera 09-07-2017 13:58

1 Eklenti(ler)
Natal plum... Ne akar ne kokar misali diyeceğim ama diyemem çünkü çiçeği çok güzel kokuyor. Bilmem kaç yıldır bizimle. Bir dönem ilgi odağı iken şimdilerde unutulmaya yüz tutan yasemin kokulu , dikenli kendi halinde bir bitki.

Lonicera 09-07-2017 14:01

1 Eklenti(ler)
Yine bilmem kaç yıldır bizimle olan sarı guava. Tohumdan yetiştirdiğimiz bu bitkinin meyvelerini görmek nasip olmuştu. Ardından dışarıda kışı atlatabildi ama büyük hasarla. Anaç öldü, geriye bu yavruyu bıraktı. O da bir garipsedi yerini, havasını, suyunu. Ne gelişti ne kurudu. Ağır aksak bu da yola devam ediyor.

Lonicera 09-07-2017 14:02

1 Eklenti(ler)
Meksika petunyası mix halinde yerini sevip gelişenlerden. Bu yıl çiçeklenir mi bilemiyorum.

Lonicera 11-07-2017 11:51

1 Eklenti(ler)
Kudüs kirazı meyveleri olgunlaşmak üzre. Keşke yenebilen meyveleri olsaymış:))

Lonicera 11-07-2017 11:59

3 Eklenti(ler)
Nisan ayı ortalarında tohumlarını ektiğim Zülf-ü aruz(Vigna caracalla) yani selluka, Temmuz ayı ortasında çiçeklenmeye başladı. Normalde Ağustos sonuna doğru çiçeklenmesi lazımdı. Yıllardır deneye deneye sonunda epey deneyim sahibi olduk:)))

Resimler nedense biraz kötü çıkmış, artık tam açtığında yeniden resimlerim. İlk resim yeni sürgünün diğer ikisi ise çiçek oluşumunun başlangıcı.

Eklenti 653605

Eklenti 653606

Eklenti 653607

Lonicera 24-07-2017 15:24

1 Eklenti(ler)
Bergamut bu yıl biraz keyifsiz gibi. Üzerinde meyvesi de eskiye göre daha az. Biliyorum onun derdini ama elden bir şey gelmiyor ne yapalım. Şimdi girse kökü mis gibi bir bahçe toprağına. Daracık saksısından çıkıp ferah ferah yerde gelişse ne güzel olurdu değil mi. Vallahi biz de bir sürü şey istiyoruz ama olmayınca olmuyor. Katlanacak bu duruma şimdilik.( şimdilik deyince insan ne güzel kendini de kandırabiliyor :dilli:)

Lonicera 24-07-2017 15:28

2 Eklenti(ler)
Yer kirazında 3.parti hasadı da tamamladık. Bir kaç tanesini tohum için dalında bıraktık.
Kaliteli bir bitter çikolata ile enfes oluyor, hele o meyvesinin kendine has mis gibi kokusu yok mu:))))

muratcolak 24-07-2017 19:46

Buneki

birnefestoprak 24-07-2017 21:40

Burda yapan çiftçi arkadaşlar var. Onlar her sene bir kere uygulamalı gösteriyorlar. Bir dahaki uygulamada gidip resim çekerim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1507248)
Sn birnefestoprak, kendimiz için değil ama bitkilerimiz, enzim ve kompost çayı için yapmayı düşünmüştüm. Fakat miktar olarak fazlaca elde edemeyince deneyemedik. Bu yıl biraz daha fazla tohum ektik, bir aksilik olmaz ise bu sezon denemek isterim. Becerebilirsem şuradaki yöntemi biraz da kendimize uyarlayıp deneyebiliriz diye düşünüyorum. Bildiğiniz daha basit bir yöntem varsa şimdiden öğrenmek isterim.

Lonicera 25-07-2017 06:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1514017)
Buneki

Tat ve koku konusunda ahkam keserken adını yazmayı unutmuşuz. Yer kirazı...

muratcolak 25-07-2017 06:20

Altin cilek..cok sanslisnz..Benimkiler daha yeni cickteler

akçabardak 25-07-2017 08:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1514055)
Tat ve koku konusunda ahkam keserken adını yazmayı unutmuşuz. Yer kirazı...

İlahi sevgili Lonicera siz çok yaşayın emi... o meyvelere uzun uzun baktım bunlar ne meyvesi böyle diye, dönüp yukarıda ki mesajlara baktım belki daha önce yeşil halleri var mı diye ama göremedim :D hiç bir şeye benzetememiştim.

Kendi kendime şöyle mırıldandım... Lonicera bu, kim bilir hiç duymadığımız bir meyve olsa gerek, hiç böyle kahverengi sarı bir meyve görmemiştim dedim, ve sayfanızdan ayrıldım.

Hiç aklımın köşesinden bile geçmedi ki yer kirazı olacağı, bittere batırıp böyle bir sunum olacağı :D

g.c. 25-07-2017 08:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1513994)
Yer kirazında 3.parti hasadı da tamamladık. Bir kaç tanesini tohum için dalında bıraktık.
Kaliteli bir bitter çikolata ile enfes oluyor, hele o meyvesinin kendine has mis gibi kokusu yok mu:))))

Yetiştirmesi sizin deneyimlerinize göre kolay mı sayın lonicera? İlk kez balayında tatmış idik ve ayıla bayıla sepetteki tüm altın çilekleri bitirdik :)

Mümkün olursa kendi bahçemde yetiştirmeyi çok isterim.

Lonicera 25-07-2017 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1514056)
Altin cilek..cok sanslisnz..Benimkiler daha yeni cickteler

Sizin gibi ben de tohumunu sezon başında ekseydim ben de meyvesini bu yıl zor görürdüm. Cape aynı yıl çiçeklense bile sezon sonuna doğru meyve bağladığı için olgunlaşmasına fırsat kalmadan soğuklardan etkileniyor.

Bendeki bitkiler bir yıl öncesinden yetiştirdiklerim. Bitkiyi saksıda yetiştirdiğim için kışın dondan korumak için içeriye alıyorum. Dışarıya çıkarma zamanı geldiğine hemen çiçeğe dönüp meyve tutuyorlar.

İşin sırrını çözdüğümden beri kaç yıldır bu şekilde üretiyorum. Sayfamı takip ettiyseniz bir kaç mesaj yukarılarda yeni tohum ektiğimden bahsetmiştim. Bu yeni fidecikler kışın içeriye alınıp önümüzdeki sezon erkenci şekilde ürün verecekler. Yeriniz müsaitse bu şekilde bir deneyin derim.

muratcolak 25-07-2017 12:31

Yer musaitte.kisin iceri alsakta evevalamayacagimz icin bag evinde soguktan etkilenmezleemi.Bir tanesini iceri alirim diye saksida buyutuum.Ciceklenmis artik onu alacagim oceri..Tohumlarida seneye yilbasindan itibaren evde dikip fideleri buyutecegim

Lonicera 25-07-2017 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1514060)
İlahi sevgili Lonicera siz çok yaşayın emi... o meyvelere uzun uzun baktım bunlar ne meyvesi böyle diye, dönüp yukarıda ki mesajlara baktım belki daha önce yeşil halleri var mı diye ama göremedim :D hiç bir şeye benzetememiştim.

Kendi kendime şöyle mırıldandım... Lonicera bu, kim bilir hiç duymadığımız bir meyve olsa gerek, hiç böyle kahverengi sarı bir meyve görmemiştim dedim, ve sayfanızdan ayrıldım.

Hiç aklımın köşesinden bile geçmedi ki yer kirazı olacağı, bittere batırıp böyle bir sunum olacağı :D

Sevgili akçabardak, sormayın ben de kaptırmış gidiyorum hep. Hiç aklımın ucundan geçmedi bitkinin ismini yazmak. Sanki hep beraber buradaymışız, avludaki tüm bitkileri her gün kontrol ediyormuşuz gibi. Üstüne üstlük meyveleri hanımın misafirlere ikram için hazırladığı browni için erittiği bitter çikolataya çaktırmadan bandırdığımda, sanki hepimiz bu suçun ortağıymışız hissiyatıyla hareket etmişim ki ne olduğunu belirtme gereği duymamışım sanki...:D:D:D

Lonicera 25-07-2017 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1514095)
Yer musaitte.kisin iceri alsakta evevalamayacagimz icin bag evinde soguktan etkilenmezleemi.Bir tanesini iceri alirim diye saksida buyutuum.Ciceklenmis artik onu alacagim oceri..Tohumlarida seneye yilbasindan itibaren evde dikip fideleri buyutecegim

Bağ eviniz ısıtılmadığı için ha içerisi ha dışarısı aynı olur galiba. Şöyle yapabilir misiniz, şimdiden tohumları ekip küçük saksılara şaşırtın. Bu küçük saksıları eve alın.

Ben öyle yapıyordum ilk zamanlar. Büyük saksı olunca hanımın fırçaları da büyük oluyordu. Shrek filmindeki çizmeli kedinin bakışıyla bakmaya çalıştımsa da( ne de çok benzemişimdir ya ona) bu durum değişmedi. Ben de işi çok küçük ve çok sevimli renkli saksılarla çözdüm. Hanımın zaafını keşfettim de diyebiliriz. Daha sonra bu işi defalarca tekrarlayıp sonra işi iyice arsızlığa vurup büyük saksıları da içeriye almayı başardım.:p

muratcolak 25-07-2017 12:41

Peki ufak saksilar.seneye nisana kadar ufak gelmememzmi

Lonicera 25-07-2017 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1514063)
Yetiştirmesi sizin deneyimlerinize göre kolay mı sayın lonicera? İlk kez balayında tatmış idik ve ayıla bayıla sepetteki tüm altın çilekleri bitirdik :)

Mümkün olursa kendi bahçemde yetiştirmeyi çok isterim.

Bizim burası için çok kolay. Antalya' da ise en kolayı. Orada kışın da dışarıda dayanabiliyorlar. İzmir'de ben ya iç mekanda Ocak ayı gibi tohum ekiyorum ya da normal şekilde sezon başında ekip bu bitkileri kışın içeriye alıp bir sonraki sezonda erknden çiçeklenmesini sağlıyorum. Bence yetiştirmesi çok kolay bir bitki. Neredeyse en verimsiz toprakta bile yetişiyor. Yeter ki su ve gübreyi fazla verip arsız yapmayın. O zaman sürekli boy yapıp çiçeğe geç duruyor. Gecikince de meyve tutsa bile soğuklara yakalanıyorlar. Bence deneyin, tadını da sevdiyseniz hiç durmayın. Özellikle bodur varyetelerinin tohumunu edinmeye çalışın.

Lonicera 25-07-2017 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1514098)
Peki ufak saksilar.seneye nisana kadar ufak gelmememzmi

Gelmez, zaten derdimiz bitkiyi çok büyütmek meyve almak değil. Belli bir kök yapısını sağlasa ve hayatta kalsa bizim için yeterli. O zamana kadar tüm saksıyı kök doldurmuş olur bile. Zaten daha önce yetiştirdiniz mi bilmiyorum ama oldukça hızlı büyüyen bir bitkidir cape. Tek sorun sulamayı kontrol altında tutmak olur.

muratcolak 25-07-2017 12:51

Ilkkez bu sene diktim..Aksam resimlerini atarim size .Tohumlati evde diktim mayis sonu gibi bahceye aldim O yuzden daha yeni cicek actilar .Bir tanesi saksida

muratcolak 25-07-2017 12:51

Sulamayi nasil yapmali

Lonicera 25-07-2017 12:55

Yazın normal sulama( saksı için), kışın iç mekanda toprak nemi kaybolmayacak şekilde. Bitkimiz çok miktarda kılcal ve yüzeysel kök yaptığı için bu durumu dikkate alarak hareket etmemiz lazım. Aşırı su ve havasız ortam kök çürüklüğüne davetiye çıkaracaktır.

Tadını beğenirseniz kolay kolay vazgeçemezsiniz ona göre:)))

muratcolak 25-07-2017 19:39

Zaten cok hevevsle diktim.Peki simdi cicege durdugu icin daha ekim sonuna kdar 3 ay var bu surede hic meyve vermezmi acaba.

Lonicera 26-07-2017 06:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1514145)
Zaten cok hevevsle diktim.Peki simdi cicege durdugu icin daha ekim sonuna kdar 3 ay var bu surede hic meyve vermezmi acaba.

Belki aşırı sıcaklar durulduğunda meyve tutar ama olgunlaşma için yeterli süre bulamayabilir. Zaten bu varsayımlar oluşmayıp meyvesini görüp tadına bakma fırsatı bulabilirseniz tüm bu angaryalar da ortadan kalkmış olur, normal zamanınında ekim dikim yaparsınız.

Daha ayrıntılı bilgi ve tecrübelerden yararlanmak için buraya ve buraya bakmanızda fayda var.

muratcolak 26-07-2017 06:28

Birde sunu sorayim bir baslkta okumustum.Ilk yil gelisen bitki ertesi yil kendiliginden bahceye yayilir diye.Biyle bir durururm varsa cok daha kolay isimiz.Ben onlem icin agustos sonu gibi cimlendirrcegim

Lonicera 26-07-2017 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1514165)
Birde sunu sorayim bir baslkta okumustum.Ilk yil gelisen bitki ertesi yil kendiliginden bahceye yayilir diye.Biyle bir durururm varsa cok daha kolay isimiz.Ben onlem icin agustos sonu gibi cimlendirrcegim

Neredeyse tüm bitkilerimi saksıda yetiştirdiğim için cape' nin bahçe toprağında nasıl davranacağını bilmiyorum. Saksıda ise dipten sürgün verdiğini hiç gözlemlemedim.

Lonicera 28-07-2017 13:39

1 Eklenti(ler)
Tamam kokun nefis, rengin çok hoş olabilir ama ne kadar güzel görünmeye çalışırsan çalış, meyve tutamadığın için hiç gözümde yoksun sen rosa rogusa...:mad:

Lonicera 28-07-2017 13:42

1 Eklenti(ler)
El ile tozladığım feijoa meyveleri sanırım kompost çayı ile beslendiğinden daha iri oldu bu yıl. Nasipse tohumunu paylaşacağım bitkilerden biri olacak. bu yıl.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025