agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Lonicera / Bahçe (avlu) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/40666.htm)

Lonicera 28-02-2017 14:17

Lonicera / Bahçe (avlu)
 
Aslında çok önceden açmam gereken bir sayfaydı...Hep bir ''bahçem olsun da bahçe sayfasını öyle açarım''deyip durdum. Baktım bahçe mahçe olacağı yok, yaş da ilerliyor. ''Bu çiçeğin de adı neydi yav'' aşamasına gelmeden kıyıdan köşeden bir giriş yapayım dedim. Şimdiye kadar tüm bitkilerimi söz konusu bitkilerin başlığı altında anlattım, resimledim. Böylece daha derli toplu olur herhalde.

Zekoş 28-02-2017 15:07

Sayfanız hayırlı olsun Sayın Lonicera...
Öncelikle tohum cimlendirmeden baslarsanız bir kac tüyo da sizden kapmıs oluruz:)
Kolay gelsin...

Muda 28-02-2017 16:07

Sayfanız hayırlı olsun. Paylaşımlarınızı, deneyimlerinizi nihayet topluca görebileceğiz.

Lonicera 28-02-2017 16:39

Sn Zekoş, teşekkür ederim. Tohum çimlendirme konusunda üstatlar varken bize söz söylemek pek düşmez. Ama elimden geldiğince, dilim döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım.

Lonicera 28-02-2017 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1497128)
Sayfanız hayırlı olsun. Paylaşımlarınızı, deneyimlerinizi nihayet topluca görebileceğiz.

Aynen dediğiniz gibi sevgili Muda, her şey daha derli toplu olur böylece. Neredeyse tüm bitki sayfalarına iyi kötü bir şeyler yazıp resim eklemiştim. Onları bulmak neredeyse imkansız hale gelmişti artık.

Lonicera 28-02-2017 17:12

1 Eklenti(ler)
Hadi bakalım ilk bergamut ile başlayalım. Turuncu renk almasına en az 1 ay daha var. O zaman kokusu en yoğun halini alacak. Kabuğunu rendeleyip çaya , keke koydunuz mu tadına doyum olmuyor. Hele reçelinin tadını ailecek çok seviyoruz. Unutmazsam zamanı geldiğinde resimlerim reçelini.

Sn ahmeter' in tavsiyeleri ile edinmiştim bilmem kaç yıl önce. 50 litrelik saksıda düzenli sulama, gübreleme ve budama ile hiç aksatmadan ürün veriyor.

Lonicera 28-02-2017 17:24

3 Eklenti(ler)
Bunlarda çimlenmesini en çok istediğim ve çimlenme bilgilerinin en fazla araştırıp titizlendiğim tohumlar.( Aronia ve Amalanchier) 14.12.2016 tarihinde nemli vermikulit içerisine koyup( içerisine az miktarda fungisit de ekleyerek) ara ara açıp havalandırıp kontrol edip yeniden buzdolabının sebzeliğine (+4/5 derece aralığında) yerleştiriyordum. Bugün vermiculitten temizleyip bir güzel yıkayıp arındırdım. Ardından 1 ppm lik giberellic acit 'i saf suda eritip tohumları içine koydum, 24 saat boyunca bu sıvıda bekleyecek. Sonra elenmiş ince perlit ve elenmiş cocopeat ile karıştırıp zip poşetlere konacak. Katlama 15 Mart (aronia için) ve 15 Nisan (saskatoon için) sonlanmış olacak.

Sn Zekoş, bu tohumlar biraz özel oldukları için özel muameleyi hak ediyorlar. Belki sizin de işinize yarayabilir.

Zekoş 28-02-2017 18:50

Tesekkür ederim Sayın Lonicera;) soguk katlamayı duymustum bazı bitkilerin cimlenebilmesi icin bu yonteme ihtiyacı varmis bu sene dogal olarak yapıyım dedim ve basta karayemis olmak üzere birkac tohum dikip dogal soguk karlı ortama bıraktım hic ümidim yok ama ya tutarsa:)) Açıkcası Sayın Lonicera bu tur isler bilgi basta olmak üzere tecrübe ve sabır gerektiriyor...yani hic benlik degil;)Burada sormak istedigim asitli ortamda bekletmekteki amac nedir? Şart mı?
Soguk katlama yaptıgınız meyveleri de ilk defa duyuyorum arastıracagım..

dongyul 28-02-2017 19:41

Sayın Lonicera; sayfanız hayırlı olsun sizlerden öğrenecek çok şeyimiz var ^^

saleri 28-02-2017 19:56

Sn Lonicera. Sayfanız hayırlı olsun. :D

ParlakYıldızlar 28-02-2017 23:32

Syn,Lonicera,Sayfanız hayırlı olsun.

Lonicera 01-03-2017 05:24

Sn Zekoş, çimlenme engeli bulunan tohumları bazı işlemlerden geçirmek suretiyle çimlenme ihtimalini ve yüzdesini artırabiliyoruz. Tohumları giberrelline tabi tutma da bu işlemlerden sadece birisi. Şart değil ama araşırmalar bu asitin tohumdaki dormansiyi kırdığı yönünde olumlu sonuçlar verdiği yönünde. Bunun yanında farklı pek çok yöntem daha var.

Aronia ve Amalanchier yetiştirmeye değer iki süper bitki, eliniz altında olmasını tavsiye ederim.

Lonicera 01-03-2017 05:26

Sn dongyul, Sn saleri ve Sn ParlakYıldızlar çok teşekkür ederim.

Resulgur 01-03-2017 08:04

Sn. Lonicera daha önce sayfanız var mı diye bakmıştım , hayırlı olsun. Sizin gibi tecrübeli üyeden çok güzel şeyler öğreneceğiz eminim. Detaylı paylaşımlarınızı bekliyoruz, kolay gelsin .

Lonicera 01-03-2017 11:36

Sn Resulgur, teşekkür ederim. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Ben de sizleri elimden geldiğince, yaşım da elverdiğince takip etmeye çalışıyorum:))

Lonicera 01-03-2017 11:44

5 Eklenti(ler)
Nerede kalmıştık? Geçen sene çeliklediğim altın çilek fideleri içeride kışı atlattı, bu yıl bol meyve bekliyorum. 4-5 yıldır bu şekilde yetiştiriyorum yer kirazlarını. Tohumdan ekildiğinde gelişimini sezon sonuna doğru tamamlayıp meyve bağlıyor ama bir türlü olgunlaşamadan soğuklara yenik düşüyordu.

Ben de tohumdan yetiştirdiklerimi ilk yıl sezon sonu içeriye alıp erkenden dışarıya çıkarıyorum. O zaman havalar cıv cıv sıcaklara yakalanmadan çiçek meyve bağlayıp olgunlaşıyordu. Hem de ilk yılına göre daha fazla meyve vererek. Daha sonra tohum işini tamamen bırakıp sezon ortasında çelikleme ile çoğaltma yolunu tercih ettim. Her yıl bol bol ürün alabiliyorum bu şekilde.

Eklenti 639771

Gün güzeli soğanları öyle coşkulu sürgün verdiler ki...Bakalım çiçeklenme nasıl olacak. Bu yıl saksı değişimi yapmadım, yavrular çoğalmıştır içinde.


Eklenti 639772

Kayısı üzerine aşıladığım kırmızı katonya erik çiçeklendi.

Eklenti 639773

Cinsini bilmediğim honeyberry ' nin bendeki 2.yılı. Uçlarında çiçek tomurcukları var. Tozlanıp meyve tutması için başka bir türe daha ihtiyacı varmış. Bende başka yok, çiçekle idare edeceğiz artık:))

Eklenti 639774

Geçen yıldan kalma pembe zıpçıktıların saksısını büyüttüm. Yavruları ayırdım ve yaprakları biraz kesip yeniden diktim. 7-8 adet soğana kurt girip çürütmüş:mad:

Lonicera 01-03-2017 12:54

5 Eklenti(ler)
Bu yılki etkinlikte de paylaşıp , büyük tüplerde yetiştirmeye çalıştığım belçika endivyeler sıcağı görünce atak yaptılar. Biraz daha ısınırsa acılaşma artacak.

Eklenti 639776

Yine 2 yıl önce tohumunu paylaştığım ege turp otları iyice gelişti. Bununla 3.kez salata yapmış olacağız. Daha sonra Urla, Karaburun dağlarına kendimizi vurup bahtımıza ne çıkarsa toplarız artık. Şimdilerde tilkişen, sarmaşık, radika vb. başlamıştır çıkmaya.

Eklenti 639777

15 litrelik saksıda 3 kök olarak yetiştirdiğim kalıcı ıspanağın 2.yılı. Biraz salyangozlar daha fazlasını tabii ki de biz tükettik, çiçeklenmesini bekliyoruz artık.

Eklenti 639778

Geçen yıldan kalma, tohumluk olarak ayırdığım brokoli yakında çiçeklenecek gibi duruyor. Yan dallanması çok fazla olan ve artık gübresinden mi havasından mı, suyundan mı bilemediğimiz çok lezzetli bir türmüş. Neredeyse alt yapraklarına kadar yedik:))) Urlanın köyünden bir teyze vermişti, cinsini bilmiyorum. Tohum için gözüm gibi sakındığım bitkilerden biri.

Eklenti 639779

Geçen yıl sonlarında güç bela bulduğumuz sakız enginar oldukça gelişti. Fazla baş yaparsa tadına da bakarız ama esas tohum için uğraşıyoruz.

Lonicera 01-03-2017 13:05

3 Eklenti(ler)
Biraz da üretimlere bakalım.

Geçen yıl tohumdan ektiğim murayyaların gelişimi gayet iyi. Kışı İzmir'de dışarıda atlattılar. 2 anacım var Antalya' da. Üzeri meyve dolu, bir aksilik olmaz ise bu yılki paylaşım etkinliği için toplayacağım. Tohumdan iyi bir bakımla 3.yılında kesinlikle çiçeklerini görüp koklamak mümkün.

Eklenti 639781

Arkadaşlarımın öve öve bitiremedikleri dikenli loganberry' i yurt dışından getirttim. Uç daldırması ile 4 tane daha fidem oldu. Bu yıl tadına bakabilirsek ne mutlu bize.

Eklenti 639782

Bu da nefis reçeli olan dikensiz loganberry. Yan dallarından kesip çelik yapmıştım. Birkaç tanesi uyanmaya başlamış. Bakalım köklenme ne düzeyde olacak?

akçabardak 01-03-2017 19:48

Sayfanız hayırlı uğurlu olsun sevgili Lonicera. Bereketi bol, her şey gönlünüzce olsun.

sonkez 01-03-2017 21:24

Sayfaniz hayirli,ugurlu ve bereketli olsun

Dutlubahçe 01-03-2017 22:15

Sayfanız hayırlı olsun. Epey istifade edeceğime inanıyorum.

Kaleminize, objektifinize ve en önemlisi yüreğinize sağlık.

Lonicera 02-03-2017 11:39

Sevgili akçabardak, güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim.

Lonicera 02-03-2017 11:40

Sn sonkez çok teşekkür ederim, umarım hepimiz için bereketli bir sezon olur.

Lonicera 02-03-2017 11:41

Sn Dutlubahçe, çok teşekkür ederim. Ben de sizlerden her gün yeni bir şeyler öğreniyorum. Hele o hevesli, heyecanlı çabalarınız görülmeye değer.

Lonicera 03-03-2017 11:54

4 Eklenti(ler)
Bugün de sert kabuklu ahududu tohumlarını ekmek için ön işlem yaptım. Bu yöntemi daha önce de kullanmıştım, işe yarıyor. Bunlardan ilki mekanik aşındırma yöntemlerinden biri olan tohum çizme yöntemi. Burada tohum dış kabuğunu aşındırabilecek malzeme gerekiyor. İster küçük cam parçacıkları(ben pek önermiyorum çünkü hem camları ufalarken hem kullanırken çok dikkat etmek gerekiyor. Göze sıçrama ihtimali de yüksek) ister dişli dere kumu, ister keskin kenarları olan çakıl taşı, pomza vb. kullanabiliriz.

Önce tohumdan biraz büyük olmak kaydıyla seçtiğimiz malzemeyi ve tohumları ağzı kapaklı bir kavanoza koyuyoruz. Sonra 3 dakika kadar yorulana kadar bu kavonozu şiddetli şekilde çalkalıyoruz. Daha sonra tohumları kullandığımız malzemeden ayırıyoruz. Burada eski zamanlarda pirinç ayıklayanların doğal olarak bizden çok daha başarılı olup kısa sürede ayıklayacağı su götürmez:)))Üşenirseniz aynı malzemeyle beraber( cam kırığı hariç) tohumlarınızı ekebilirsiniz. Burada amaç sert tohum kabuğunu aşındırıp kolayca nemlenmesini sağlayıp tohumun şişmesini sağlamak. Genellikle hünnap, döngel, kuşburnu vb. gibi çok sert kabuklu tohumlarda kullanılıyor.

Eklenti 639950
Eklenti 639951

Bir başka mekanik aşındırma yöntemi ise çok ince, ıslatılmış dere kumunda tohumları çizmek. Öncelikle steril bir dere kumu alacağız. Çok ince gözlü bir elekle yaklaşık üç yemek kaşığı kadar kumu eleyeceğiz. Altta kalan çok ince kumla tohumları karıştırıp ardından bunu ıslatacağız. Daha sonra bu harcı avucumuzun içine alıp iki elimizin arasında birbirine sürteceğiz.

Bu işlemi yaparken alta büyük bir kap koyalım ki dökülen kum ve tohumlar burada biriksin, etraf batmasın. Yoksa hanımın fırçaları nedeniyle oluşan stresten böbreğinizde veya safra kesenizde mevcut taş kum vb. varsa bunları da döküp mekanik aşındırma malzemesi olarak kullanabilirsiniz:))

Daha sonra bu kaptaki harcı ilk kullandığımız çok ince gözlü eleğe koyup üstten yıkayacağız. Kumlar gözlerden suyla beraber giderken tohumlarımız üstte kalacak. Artık bundan sonra ister hemen ekim yapın ister ılık suda bekletip daha sonra ekin.

Ben ahududu tohumları için üsttekini, kuşkonmaz tohumları için alttaki yöntemi kullandım. Gelişmeleri buradan aktarmaya çalışırım.

Lonicera 06-03-2017 12:01

1 Eklenti(ler)
Honeyberry açtı açacak derken nihayet çiçeğini gösterdi. Kokusuz ve gösterişsiz bir çiçek ve bitki. Meyve tutması için farklı bir çeşide ihtiyaç duyuyormuş. Çiçeklenme bittikten sonra son duruma bakıp karar vereceğim. Büyük ihtimal Antalya' ya yolculuk yapacak. İzmir'deki bitkiler arasında tutmanın bir anlamı yok artık. Belki ileride farklı çeşitler edinirsek o zaman yine gündeme alırız kendilerini.

Lonicera 06-03-2017 12:06

1 Eklenti(ler)
Russian Comfrey Bocking 14 çeşidi karakafesten ümidi kesmiştim ama yeniden coşarak gelmiş. Ne güçlü ve dayanıklı bir bitkiymiş bu. Keşke bu cinsi de tohum verseymiş. Bu yılki gübreleme için yeterli gelmeyecek gibi. Diğer çeşidinin tohumlarını ektim ama henüz çimlenme olmadı.

Lonicera 06-03-2017 12:09

1 Eklenti(ler)
Tulameen cinsi ahududu dibinden bir sürü sürgünle baharı karşılayan bitkilerden biri. Meyvesi diğer ahududulara göre biraz daha küçük. Kim bilir belki ben tam manasıyla bakım yapamadım da o yüzden cılız kaldılar.

Lonicera 06-03-2017 12:12

1 Eklenti(ler)
Dipten çok sert budadığım kırmızı frenk üzümü de erkenden sezona merhaba diyenlerden. Kuzeni bektaşi üzümü henüz hareketlenmedi.

Lonicera 07-03-2017 12:33

2 Eklenti(ler)
Dipten budama sonucu naneler tam gaz yola devam...

Eklenti 640240

Çok az olan bahçe toprağına yeşil gübreleme için bakla ekmiştik. Çiçeğe durdular, yarın hepsini toprağın altına alacağız. Tabii her yanı istila eden kuş otlarıyla beraber:))

Lonicera 08-03-2017 11:53

2 Eklenti(ler)
İzmir'de dün geceden başlayıp hiç ara vermeden hala yağan yağmur hiç kimseye iş güç yaptırmamıştır herhalde. Ben de biraz saksı harçlarınla oyalandım.

Benim için altın değerinde olan leaf mould 2010 yılında tesadüfen internette rastlayıp o günden beri aralıksız her yıl yapıp kullandığım bir malzeme haline geldi. Saksı harçlarına çaya çorbaya koyar gibi azar azar koyup sonuçlarını da görünce karakafes çayı gibi başucu malzemem oldu.

Eklenti 640309

Bu da her türlü organik atıklardan yaptığımız özellikle karakafes otu çayından sonra arta kalan yaprakları karıştırdığımız kompost. Elenmiş hali ile kaba malzemelerden oluşan bu harç saksı üstlerine malç olarak çok işe yarıyor. Elenmiş ince kısmı da saksı harcı malzemelerinden biri olarak yerini alıyor.

Zekoş 08-03-2017 16:52

Kolay gelsin Sayın Lonicera,
Ve yine bana soru sorma fırsatı çıktı iyiki de acmıssiniz bu sayfayı:)
Sayın Lonicera benim de frenk üzümü var nerdeyse 5 yasında ..iki senedir de az da olsa meyvesini yiyoruz.Budandığını bilmiyordum ne zaman budamak gerekiyor acaba?

Lonicera 08-03-2017 17:09

Sn Zekoş, sizin orada gözler uyanmamıştır herhalde. Gerçi uyanmış olsa bile yine de budayabilirsiniz. Sizin 5 yaşındaki frenk üzümünüzün meyveden yıkılıyor olması lazımdı. Tabii budama yapsaydınız:)))

Her yıl düzenli budama yapılırsa iyi verim oluyor. Özellikle kalın, eski anaç gövdeden çıkarılıp genç sürgünlerle devam edilmeli. Az da olsa şurada bilgi vermiş, bir bakın isterseniz.

Yine bizlerden tecrübe etmiş arkadaşlar da var. Biraz uzun olsa da daha çok bilgi için forumumuzu inceleyebilirsiniz.

Sayfayı açma konusundaki fikrime gelince, sanki yavaş yavaş değişiyor gibi:)))

Zekoş 08-03-2017 21:10

Tesekkür ederim Sayın Lonicera insallah fikriniz iyi yönde degismeye baslamıstır ögrenmeye daha yeni basladım çünkü takipteyim ;)

Lonicera 09-03-2017 13:24

1 Eklenti(ler)
Bu yılki etkinlikte paylaştığım yabani kuşkonmaz tohumlarının çok düzensiz ve en geç çimlenen tohumlardan biri olduğunu ilgili sayfada belirtmiştim. 2016 kışında ekmiş olduğum tohumlardan 2 tanesi 1ay içerisinde çimlenmiş diğerlerinden haber yoktu. Bugün haber geldi:)))Şaka gibi, bir yılı geçti tohumları ekeli. Tüp kenarlarında ve ortalarda dikkatlice bakılınca ince uzun filizlenmeler farkedilebiliyor. Benden tohumunu talep edip soğuklamaya alanlara, ekenlere veya ekeceklere duyurulur:))

Lonicera 09-03-2017 13:28

1 Eklenti(ler)
Steviayı (şeker otu)geçen yıl çelikleyip köklenmesi için ana kökün etrafına dikmiştim. Epey tohum verip etkinlikte sahiplerini bulmuşlardı. Sonbahar sonlarında yaptığım bu çelikleme işlemi işe yaramış olmalı ki her birinin dibinden yavrular çıkmaya başlamış.

Lonicera 09-03-2017 13:38

1 Eklenti(ler)
En lezzetli nektarin çeşitlerinden star red gold çiçeğini artık dökmek üzre. Bir dalını resimledim biraz yakın olsun diye. Mutlaka meyve seyreltmesi yapmak gerekiyor. Ceviz büyüklüğüne gelince seyreltme yapılıyor. Hatta İstanbul'a civar kent ve köylerden bu koparılmış şeftali çağlaları gönderilip( geçen yıl kilosu 20 lira idi) oldukça iyi para kazananlar bile olmuştu.

Lonicera 09-03-2017 13:44

3 Eklenti(ler)
Üretimlere yeniden dönecek olursak,

sıfır dikenli kuşburnu çelikleri

Eklenti 640426

İri meyveli gojiberry çelikleri

Eklenti 640427

Kalikanthus çelikleri de uyanmaya başlamışlar....

Eklenti 640428

Zekoş 09-03-2017 15:45

Sayın Lonicera, bigun frenk üzümüne baktım gözler yeni uyanıyordu.Meyveler genc dallarda oluyor diye okudum bu yüzden 10 kadar kahverengiye donusmus dalı dipten kestim..acaba bu dallardan üretiliyor mu?
Bir de dikensiz kuşburnu bende de vardı ikinci senesinde dikenler çıktı..Sayın Lonicera celikleme yaptiginiz bögürtlenleri ne zaman bahceye alıyorsunuz onu ögrenebilirmiyim? Simdiden tesekkurler;)

Lonicera 09-03-2017 16:26

Sn Zekoş, frenk üzümünü taze sürgünlerden sonbahar ortalarında kesip hemen yarıya kadar bulunduğu yere saplasanız bile bahara kadar köklenmiş olurlar.

Dikensiz kuşburnunun bir resmini görsek, özellikle diken olarak bahsettiğiniz kısmının görüntüsünü. Neden soruyorum, rosa canina türü gül gibi kıvrık dikenli olur. Rosa rogusa ise ahududunun dikenlerine benzer, sert değildir. Avuç içiyle gövdeyi sıyırdığınızda ele pek batmaz yumuşaktır. Dikensiz dediğimiz tür ise rosa canina' dan türetilmiş. Meyveleri biraz uzunumsu ve sert olur. Diken belki bir veya iki adet belli belirsiz çıkabilir.

Böğürtlenleri genellikle uç daldırması ile üretiyorum. Loganberry bir melez, o yüzden çelikten denemek istedim. Ama her durumda iyice köklenmesini bekleyip ondan sonra her zaman toprağa alınabilir. Yeter ki çıplak köklü olmasın.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025