agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   aleydi / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/35715.htm)

sinbas 14-11-2015 22:47

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1420427)
Sevgili Akçabardak ablacım söylediğiniz alıç bu değil mi. Meğer bizim alt yolda çok fazla varmış. Mor olanlarda yaban mersini. Akrabalarla toplanıp topladık biraz. Hem güzel bir gün geçirdik. Hemde faydalı oldu. Ben yaban mersinini çok severim. Bu kadar yakınımda olduğunu sizin sayenizde keşfettim, teşekkür ederim.

Eklenti 585431

Alıç büyüklüğü nohut kadar veya nohuttan küçük ise biz buna yemişen derdik kırağı düştükten sonra çok lezzetli olurlardı. :) ağacın yaprakları ve meyvenin görüntüsü bire bir bizim yemişenle örtüşüyor.
Alıçlar biraz daha büyük olur yaklaşık kabuklu fındık kadar,
Eklenti 585485
Eklenti 585486
Eskiden mahallelerde ipe dizili satarlardı.

aleydi 15-11-2015 00:23

Pazarda ipe dizilip satılmış hali çok hoşuma giderdi. Şimdi bile, kolye gibi boynuma asıp yemişliğim vardır:D.

Haklısınız belirtmem lazımdı Sn Sinbas. Bu bahsettiğimiz yabani alıç (Yemişen). Bizimkilerde yemişen diyorlar:). Yol kenarında ağaçlarda kendiliğinden yetişen bir tür. Kırmızı, nohuttan birazcık daha ufak kırmızı tatlı, ekşi arası sulu meyveler:). Çekirdek yapısı, alıçla aynı:).

Kocaçay deltasına gittiğimde bu meyvayı görüp fotoğraflamıştım. Etrafta kimse olamayınca sorup öğrenemedim. Fotoğrafı gören Sevgili Akçabardak ablam, Bahsetmişti adından, yaralarından.

Meğer yanı başımda da varmış. Bizim evin hemen altındaki yolda. Yol boyunca hemde. Bakmakla görmek çok farklı, bir kere daha bunu idrak ettim:). Teşekkür ederim.

akçabardak 15-11-2015 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1420513)
Alıç büyüklüğü nohut kadar veya nohuttan küçük ise biz buna yemişen derdik kırağı düştükten sonra çok lezzetli olurlardı. :) ağacın yaprakları ve meyvenin görüntüsü bire bir bizim yemişenle örtüşüyor.
Alıçlar biraz daha büyük olur yaklaşık kabuklu fındık kadar,
Eklenti 585485
Eklenti 585486
Eskiden mahallelerde ipe dizili satarlardı.

Sayın sinbas evet bu fotoğraftakiler de alıç, bahçelerimizde yetiştirdiğimiz, pazarlardan satın aldığımız alıç, çok ta severim, ammaaa diğeri dağlarda ovalarda kendiliğinden yetişen ve en makbulu olan Yabani Alıç İlk baharda yaprakları ve çiçekleri toplanır ve kalp hastalıkları ilaçlarında ilaç sanayiinde kullanılır.
Benim öğrencilik zamanım Bulgaristan'da geçti ve o dönemde öğretmenlerimiz zaman zaman okuldan bütün öğrencileri bu ağaçlardan çiçeklenme zamanında toplamaya götürürlerdi, gün boyunca toplanan yapraklı çiçekler doğrudan ilaç yapımında kullanılması için gönderilirdi, öğretmenlerimiz bizleri bu tür konularda hep bilgiledirirlerdi.

Bu meyveye biz de yemişen deriz, bir de bunun siyah olanı vardır o biraz daha ekşimsi ben en çok ta onu severdim.

aleydi 15-11-2015 21:06

1 Eklenti(ler)
Kırılan ateş dikeni dalını toprağa ekmiştim. Ateş dikeni çok kolay köklenen bir bitki galiba:). Meyveleri çok güzel. Bu mevsimde kırmızı meyveleriyle bahçeye renk katıyor. Üstelik farklı şekillerde budamaya çok yatkın. Büyüdüğünde güzel bir form vermeyi düşünüyorum.

Eklenti 585611

aleydi 15-11-2015 21:07

1 Eklenti(ler)
İğdeleri don vurmuş galiba. Bir tanesinin tadına bakmıştım, güzeldi. Dallar tellere kadar yükseldi. Budama yapılması lazım.

Eklenti 585612

aleydi 15-11-2015 21:09

2 Eklenti(ler)
Pembe pembe açtık:).

Eklenti 585613

Eklenti 585614

sinbas 15-11-2015 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1420670)
Kırılan ateş dikeni dalını toprağa ekmiştim. Ateş dikeni çok kolay köklenen bir bitki galiba:). Meyveleri çok güzel. Bu mevsimde kırmızı meyveleriyle bahçeye renk katıyor. Üstelik farklı şekillerde budamaya çok yatkın. Büyüdüğünde güzel bir form vermeyi düşünüyorum.

Eklenti 585611

Bizim fabrika sahasında var ve hep merak ederdim bu nedir ne işe yarar diye sizde görünce arıştırayım dedim ve aşağıda ki bilgiye ulaştım.

Sizin sayenizde öğrenmiş olduk.

"Ateş Dikeni (Pyracantha)

Ateş dikeni, her mevsim yeşil ve renkli kalabilen, bir çeşit dikenli çalı türüdür. Bu bitki, tavşan elması, köpek elması veya kuş alıcı olarak da bilinir. Halk arasında bilinen isimlerinden de anlaşılacağı üzere, meyveleri hayvanlar tarafından sevilip tüketilir.

Ateş dikeni bitkisi, çok ışıklı ve aydınlık ortamları sever. Az suyla, kireçli topraklar dahil, her türlü toprakta kolayca yetiştirilebilir. Fazla bakım istemeyen bu bitki, kış şartlarında bile yeşil renklerini koruyabilir, meyvelerini dökmezler. Tatlı olan meyveleri, koyu kırmızı, koyu turuncu ve sarı renkli üzüm salkımına benzer. Boncuk görünümlü meyveleri ancak yumuşadığında yenir. Çiçeklerini ise ilkbaharda açar. Meyvesi sarı renkli olan cinsi kışın yeşil kalmaz.

Estetik açıdan hoş görünümlü olan ateş dikeni, park ve bahçelerde, peyzaj çalışmalarında sıkça kullanılır. Gruplar halinde kullanıldığında bahçelere renk katar. Çit olarak kullanılmasına sıkça rastlanır. Özellikle İngiltere’de evlere çit yaparken tercih edilir. Ateş dikeni özellikleri bakımından en ilginç olanı ise, ince ve uzun yapraklarının ateşe dayanıklı olmasıdır. Bu özelliği sebebiyle, ormanlarda ağaç aralarına dikilse yangının büyümesini engeller.

Ateş Dikeni Faydaları

Yüksek tansiyonu düşürür ve normale indirir.
Solunum yolunu rahatlatıp, nefesi açar.
Boğaz enfeksiyonu rahatsızlıklarında kullanılabilir.
En önemlisi; kalp ve damar sağlığı açısından olumlu katkı sağlar. Kalp çarpıntısına iyi gelir. Hatta son senelerde, kalp ilaçlarının içeriğinde kullanılmaktadır.
Meyveleri C vitamini içerir. Cildin nemlenmesini sağlar.
Sindirimi kolaylaştırıp, mideyi rahatlatır.
Mutfaklarda, portakal reçeli yapımında kullanılır.
Özellikle tatlı meyvelerine gelen kuşlar sayesinde, zararlı haşereler yok olarak doğal dengenin devamı sağlanır.
İnsanların da severek yediği bu bitkinin meyvesi, şifalı bitkiler içinde dikkatli tüketilmesi gerekenler içindedir. Çünkü meyvesinin çekirdeğinde bulunan oksijen siyanürü sayesinde, az ve kararında yendiğinde nefesi açar, çok yendiğinde ise zehirleyebilir.

Bu şifalı bitki, son zamanlarda bitkisel tedavi alanında kullanılmaya başlanmıştır. Unutulmaması gereken konu ise, bitkilerle hastalıkları önlemek tedaviden daha kolaydır. Eğer tedavi görülen bir hastalık söz konusu ise, hekimi kullanılan bitkiler konusunda bilgilendirmek şarttır."

aleydi 15-11-2015 22:16

Sn Sinbas ben yendiğini hiç bilmiyordum. Komşularda da var . Bizim burada kimsenin toplayıp yediğin görmedim. Pek çokta faydası varmış. Teşekkür ederim bilgiler için. Saygılar

çiçeksever 16-11-2015 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1419297)
Çok kirli görüntüler bunlar:(. Bahçeden saksıya aktarılan sardunyalar sararıp soldular. Demek ki Eskişehir de bahçeye sardunya ekilmiyecek.

Eklenti 584616

Eklenti 584617

Eklenti 584618

Eklenti 584619

Eklenti 584620

Niye öyle söylüyorsunuz. Eskişehir Belediyesi park ve bahçelere bolca ekim yapıyor.

çiçeksever 16-11-2015 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1420050)
Bunlarda yeni menekşeler:). Farklı türler gelse, çok daha mutlu olcam.

Eklenti 585133

Eklenti 585134

Eklenti 585135

Eklenti 585136

Mor olanda unlu bit var sanki. Çiçek alırken dikkat edin. Benim başıma da geldi. Özellikle menekşelerde çok oluyor ve hasar büyük olup bitki ölüyor.

aleydi 16-11-2015 13:13

Sn Çiçeksever belediye sardunya ekiyor, her sene yeniliyor.Sardunyalar 0,-5 dereceye dayanıklı. Biz geçen sene biliyorsunuz -15 leri gördük.

Menekşenin üzerindekilere baktım. Galiba toz. Unlu bit nasıl oluyor bilmiyorum. Googleda da net birşey bulamadım. Pek canlı organizmaya benzemiyorlar. Umarım değildir. Saygılar.

aleydi 17-11-2015 22:40

3 Eklenti(ler)
Bunlarıda yeni fark ettim. En son gelen tohumları kaldırıma saçmıştım. Kına çiçeklerinden pek çimlenen olmadı. Bu adaçayları havaların soğumasıyla kendilerine gelip pembeye büründüler. Umarım tohum yapar kışa dayanıklı bir tür:).
Eklenti 585875

Eklenti 585876

Eklenti 585877

aleydi 17-11-2015 22:44

1 Eklenti(ler)
İşte bir soğanlı havaların güzel gitmesinden erkenden yeşerdi. Biz de havalar çok soğur -15, -20 dayanamaz diye düşünüyorum.

Eklenti 585878

aleydi 17-11-2015 23:03

2 Eklenti(ler)
Sonbahar

Eklenti 585892

Eklenti 585893

aleydi 18-11-2015 10:51

2 Eklenti(ler)
Yaprak güzelim, yeni saksısında çok mutlu.Soğuğa dayanıklı bir tür olsa bahçeye ekmeyi çok isterdim. Çok güzel oldu:).

Eklenti 585916

Eklenti 585917

Mücevher Çalısı 18-11-2015 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1421111)
Bunlarıda yeni fark ettim. En son gelen tohumları kaldırıma saçmıştım. Kına çiçeklerinden pek çimlenen olmadı. Bu adaçayları havaların soğumasıyla kendilerine gelip pembeye büründüler. Umarım tohum yapar kışa dayanıklı bir tür:).
Eklenti 585875

Eklenti 585876

Eklenti 585877

Sn Aleydi merhaba...
Boyalı Adaçayı tek yıllık bir tür Adaçayı. Sizinki çiçek açma dönemine yeni girmiş tohum verir tahminen. Aralık ayında bile tohumunu alsanız kapalı ortamda çimlendirebilisiniz (mutfakta peçete ve bir poşet ile kolayca çimlenir). Sonra Minik fidelerinizden içerde ve dışarda deneme amaçlı yetiştirme yaparsanız -20 derecelerde kışı atlatır mı hep beraber öğrenebiliriz;) (Hoş kaldırıma saçtıklarınız da kışı atlatırlarsa hiç uğraşmanıza gerek kalmadan sonuca ulaşmış oluruz:))

Boyalı Adaçayı için internette bazı yerlerde (USDA Zone): 3-10 olarak geçiyor fakat denemeden emin olamayız:)

Sevgilerimle...

aleydi 18-11-2015 13:03

1 Eklenti(ler)
Sn Mücevher çalısı..Gönlüm kaldırımda olmasına razı olmayıp ( donar endişesiyle) saksıya almıştım. Ne yazık ki verandada bozulmuş görünüyor.Şimdi içeriye aldım. Toparlar mı bilemiyorum. Hatta sizden tohum talep etmiştim adaçayı için:).Umarım yaşar.Dün eve alsam böyle olmuycaktı:(. Budasam mı acaba? Siz nasıl kullanıyorsunuz? Ben görüntü , renk olsun diye almıştım bahçeye. Belki geç ektiğim için geç çiçeklendi, belki iklimden. Kolay çimlenen bir bitki sanırım. Kaldırımda çorak toprakta bile yetişti. Dona dayanıklı diye erken bir karara varmışım bu arada. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

Eklenti 585920

Mücevher Çalısı 18-11-2015 15:39

1 Eklenti(ler)
Sevgili Aleydi olan olmuş bir kere düzelirler mi bilmiyorum. Benimkiler Haziranda sıcağa dayanamıyorlar bozuluyorlar. Ben de onları kökleyip onların yerine Zinya ekiyorum:) Budayın kendilerine gelirlerse yaşarlar.

Ben de renklerini beğendiğim için ve değişik birşeyler yetiştirmek istediğim için almıştım tohumları. Mevsimlik çıktılar (internette tüm yaz çiçekli yazıyor). Ben sonbaharda ekiyorum, kışın yaprak büyütüyor. Yaprakları ilkbaharda 2-3 ay kadar renkli kalıyor ve kurutulunca da renklerini kaybetmiyorlar. Minik çiçekleri de hoş bir görüntü veriyor;)

Bu sene yetiştirirseniz, bahçede (veya kaldırımda:p) güzel olacağını düşündüğüm bir bitki. İnternetten bulduğum aşağıdaki fotoğrafta özellikle çok hoş görünüyor:)

Eklenti 585931

Sevgiler...

aleydi 18-11-2015 16:45

Hoş görüntü gerçekten sevgili Mücevher çalısı. Bende böyle hayal ederek almıştım. Bakalım yaza havuz yapabilirsek, etrafında güzel olabilir. Teşekkür ederim.

aleydi 19-11-2015 14:53

4 Eklenti(ler)
Yer elması zamanı. Eşim yer elmalarını sökerken. Kap ağzına kadar doldu. Ne bereketliymiş. Üç beş tane ekmiştim. Asıl çiçekleri sonbaharda bahçeye renk kattı. Zaten çiçeği için ekmiştim. Yer elmaları bonus oldu:).

Eklenti 586049

Eklenti 586050

Eklenti 586051

Eklenti 586052

aleydi 19-11-2015 15:00

5 Eklenti(ler)
Dün menekşelerin saksılarını değiştirdim. Temizlensinler diye de bahçeye koyup, sulamayı açtım. İşte güneşle birleşen o güzel görüntülen .

Eklenti 586053

Eklenti 586054

Eklenti 586055

Eklenti 586056

Altta gülleri budadık. Her zaman ki gibi kıyamadık:). Çok kısaltamadım. İnanılmaz dal çıktı. Onların bir kısmını ayılayıp bahçeye diktim. Umarım tutarlar.

Eklenti 586057

sinbas 19-11-2015 15:15

Ne güzel bol bol gül çeliği yaparsınız, sevdiğiniz türlerden çoğaltırsınız. Derin budama (2-3 göz)her zaman iyidir ancak bırakacağınız gözler dışarı bakarsa daha da iyi olur. gözler dışa bakınca oluşacak filizler de yanlara doğru açılacaktır.

"Gülün Budanması
Yediveren gülleri yılda 1 defa ilkbaharda kuvvetli bir şekilde budanma gerektirir. Budama için 5 altın tavsiye
1. İlk öncedonmuş, ölmüş veya hastalıklı fidanlar sağlam olan ana gövdeye kadar kesilir.
2. Bir gül fidanı ne kadar çok kesilirse, o kadar kuvvetli ve daha uzun süre ile dışarıya fışkırır.
3. Kalınlaşmış olan fidanları daha az budamam gerekir. Çünkü bunlar ince olanlardan daha fazla ve daha kuvvetli fidanlar yaratırlar.
4. Yediveren gülleri gibi uzun yaşam süresi olan güller elde etmek istiyorsanız, bir parça daha fazla budamanız gerekecektir."
DEVAMI BURADA

aleydi 19-11-2015 18:25

Eyvah eyvah Sn Sinbas, biz kalın dalları kökten budadık. İnce dalları bıraktık. 40_50 cm gibi budama yaptık. Bir yerde okumuştum. İlk zamanlar derin budama yapmamak lazımmış. Güller seneler geçtikçe yaşlanır o zaman derin budama yapın yazıyordu.

Ablamlarında yediveren gülleri var. Eniştem her sene kökten budar. Hiç büyümüyorlar, doğru dürüst çiçekte açmadılar bu yıl. Ben geçen yılda az budamıştım. Hem çok uzadılar. Hemde öyle çoşkulu açtılar. Bazı güller tek dal üzerinde kalın dalda açmaya başlamıştı. O kalın dalları kesmek zorunda kaldım. Yoksa tek dal uzayıp gideceklerdi.Daha çok araştırma yapamadığım için üzüldüm şimdi:(. Öyle ki bazı kalın dalları kökten kesip büyük bir hata yapmışız. En azından 50 cm bıraksak olacakmış. İyi bir ders olsun bu. Teşekkür ederim saygılarımla.

aleydi 20-11-2015 18:36

1 Eklenti(ler)
Eşe dosta, komşuya giderken menekşe götürebilirsiniz:). Reklam sloganı gibi. Bu hediye gidenlerden:).

Eklenti 586194

aleydi 20-11-2015 18:38

1 Eklenti(ler)
Bu da yapraktan yetişen menekşem.

Eklenti 586195

aleydi 20-11-2015 18:42

1 Eklenti(ler)
Simli güzel, pırıl pırıl parlıyor çiçekleri.

Eklenti 586196

sevgihoca 20-11-2015 19:10

Sevgili Aleydi eşe,dosta uğrarken bize de bekleriz yani.Ne güzel misafirsiniz böyle.:p

aleydi 20-11-2015 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1421744)
Sevgili Aleydi eşe,dosta uğrarken bize de bekleriz yani.Ne güzel misafirsiniz böyle.:p

İnsanların yüzünde o mutluluğu görmek şahane bir şey:).Minicik bir çiçek kocaman gülümsemeler:).Sevgihocam mutlaka size de yolumuz düşer;).Teşekkür ederim, sevgiler.

cengizildas 20-11-2015 20:31

Sn. Aleydi, benim de gül budama konusunda edindiğim tecrübe; eski (kalın) dalları uzun budamak. Çünkü, kısa budanan dal baharda önce yeni dal yapmaya çalışıyor. Ama uzun budadığınız zaman hemen çiçeğe çalışabiliyor. Bir de budama için Şubat sonu öngörülüyor. Yine de ne zaman ve ne kadar budarsanız budayın, güllere bir şey olmuyor. Sağlıcakla kalın.

eneskrky 20-11-2015 20:37

Orda gülümseyen menekşeler mi görüyorum ? :D
Bahçen yine güzellikleri sergilemiş aleydi ablacım ,yer elmaların da güzel gözüküyor afiyet olsun :))

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025