![]() |
Çelikten yetştirdiklerim
5 Eklenti(ler)
Yaprak Güzelim, Yoncam, Hediye gelen Cam Güzelim ve diğerler..
|
Pasif loram, Mavişim ve diğerleri..
5 Eklenti(ler)
......
|
Tohumdan yetişdirdiklerim
5 Eklenti(ler)
Red Robinler, Totemler ve Cheriler saksılarda...
|
Devam..
5 Eklenti(ler)
Fesleğenler asıl yerlerine gitmeyi bekliyorlar.
Biberler ve kalan fideler yer kalmadığı için yeni yerleşkelerini bekliyorlar. |
Alıntı:
|
Sardunyalar kızarıyor çiçek açamadıkları için
5 Eklenti(ler)
Bu normal sardunyalar çiçeklenmeyi falan bıraktı ve kızıllaşan yapraklarıyla sadece boy atıyorlar.
Tohumdan fideye Ballıcam dayavaş sayılır.. Mavi bodur Peygamber çiçeklerim de tohumdan fide halindeler. |
Alıntı:
Boylanmasına gelince onu bilemedim işte, diyorum ki...çelik dikilirken biraz boylu muydu? acaba, siz şimdi ona kıyamazsınız ben olsam biraz aşağıdan kırardım dallansın diye :) Çiçeklenmesi için ben sardunya için sıvı gübre veriyordum, bir de bir kaç yerde okumuştum saçıkıbrıs (demir sülfat) veriyorlarmış. Ballıcaları yavaş yavaş irilerinden seçip şaşırtabilirsiniz, çabuk tutuyorlar ve çiçeklenmeye başlıyorlar. Peygamber çiçeklerini de şaşırtabilirsiniz. Kolay gelsin, sevgiler. |
Alıntı:
Sevgili Akçabardak, Sardunyalar yeni değil. Bir- iki yıllık oldular. Geçen yıllar çiçeklilerdi. Haklısınız budanması gerekti. Budamıştım ama boydan almamıştım. Hemen şaşırtayım o vakit. Teşekkür ederim. Sevgiler... |
Günaydın demek için
2 Eklenti(ler)
Bu kadifeler de ne güzel çimlenirmiş..
Ya bu ömrü bir kaç günlük Lalem'in elimde kalan son karesi ne güzel... |
:) sevgili asmalıtepe, yarım kalan mesajım için özür dileyerek başlamak istiyorum. ablacım belli ki bahçede işler yoğun. güllerin çok güzel atağa geçmiş.bu sene kesin çiçek açacaklardır. neredeyse çelik alınıp dikileli bir buçuk iki yıl oluyor.goncalar belki biraz küçük de olsa renkleriyle tanışmış olursunuz.sarmaşıkların ikisini bir yere koymuştum umarım karışmamışlardır. istediğinizden diğer fidanlar da çok sağlıklı, ben de yeni peygamber çiçeğinin tohumundan ekmiştim. çok çabuk filizlendi,biraz sonra bahçeye şaşırtmak için inmeyi düşünüyorum. pasifloron da gelişmiş yavaşça kalıcı yerine alabilirsin . mavişin de gelişmesi güzel ablası;) havalar ısındıkça suyunu her gün ver, suyu sever.birde abla sardunyaların toprağa sıfır olan yerinde, kökte kararma oluyor bu sardunyanın sonu demek. benim başıma çok geldi. dediğiniz gibi yapraklarda kızıllık ve toprağa yakın gövde de büzüşmeyle birlikte bastırınca yumuşama ve kararma oluyor. iyice bir kontrol etmeni tavsiye ederim. inşallah benim bahsettiğim hastalıktan (kök çürümesi) değildir aşırı sudan zarar görüyor.birde sıkı topraktan hoşlanmıyor bu sardunyalar. benim bahçe toprağım da biraz sıkı bu da su tutan bir toprak oluyor. bende susuz kaldılar diye her gün su veriyordum. sonrası kayıplar olunca canın sıkılıyor.öyle bir durum varsa tepe çeliklerin sağlıklı yerlerinden buda ve yeni çelik üretebilirsin. değilse de aynı işlemi yaparak sevgili akçabardak arkadaşımın dediği gibi boyuna uzamasını durdurup enine doğru büyümesini teşvik edebilirsin. sana kolay gelsin demekten başka bir şey gelmiyor ablam elimden keşke yakın olsaydık da sana bir yardımım dokunabilseydi. sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum.
hoşça kal:) |
Alıntı:
Evet güllerin yeri de kendileri de çok iyi oldu. Bir sarmaşık hala saksıda bekliyor, acaba orada bıraksam gelişir mi.. Saksı büyük. saksıyı koyacağım yerde istiyorum da bu sarmaşığı ama orada toprak zayıf ve taşlık olduğundan saksıyla bıraksam çok mu kısıtlanır gelişimi ki? Hasekilerim de hala saksıda ve yerlerini düşünüyorum. Güllere başka şey katmak istemiyorum ama yer sorunu da yaşıyorum. Hasekilerim tomurcukta ablacım. Aslında lohusa kediye verdğim önem gibi birşey bu bir an önce asıl toprağına geçirmem gerek. Pasifloren de öyle. Onları seven yetiştiren ve benimle de paylaşan anneleri gibi çok vefalı çıktılar, hiçbiri beni reddetmedi sen de onlar da sağolsunlar. Sardunyaların köklerine hiç dikkat etmedim hemen bakarım. Boyları da acaba cinslerinden midir.. Çok çok teşekkürler ve sevgiler. |
Tufan
5 Eklenti(ler)
Evet negatif bir başlık oldu.
An itibarıyla Kahramanmaraş' ta tuufani bir dolu yağıyor. Sisten ve yağıştan beş metre ötesi görünmüyor. Asmalı'dan indiğime iki saat oldu. Ortalık sütlimandı. Şimdi orada neler oldu acaba..Çiçekteki ağaçlar, açık yerdeki saksılar, yeni ektiğim maydonoz tohumları, bugün diktiğim salatalık fideleri ve daha aklıma gelmeyenler... Ama ben son gördüğüm hallerinden bir kaç kare kaçırmıştım. Bir haftalık Domates ve biberlerim ve onlar için kurduğum basit damlama sulama sistemi Sebze Adasına diktiklerim Basitce yığdığım kompostum Ve bugün satınalıp götürdüğüm Erkenci Kiraz ağacım. |
Vurgun
Hem de ne vurgun. Dolu vurgunu...
Vurmuş, kırmış geçmiş. Şok olmak denen bu sanırım. Asmalı' da eve bağın içinden geçerek iniyorum, ellerim dolu ve yorgun olmaktan sanırım asmalara hiç dikkat etmiyorum. Kapı önündeki çiçeklerimin ve Acerlerimin olduğu yere indiğimde bir de ne göreyim adeta bir keçi sürüsü girmiş hepsini kemirmiş, yaprakları saksıların dibine dökülmüş, boyunları kırılmış, tomurcuklar kopup düşmüş yerlere, Akçaağaçların hiç yaprağı kalmamacasına hatta o narin dal uçları kırılıp dökülmüş..Velhasıl burası haşat. Aklıma hiç dolu gelmiyor. Düşünüyorum acaba davar falan mı girmiş diye.. SN. İsmail kuzucu'ya kardeşinin koyduğu teşhisi ben kendime çoktan koymuştum da bugün iyice teşhisimi tesbit ettim. Kapıyı açtım eve girdiğim anda jeton düştü, eyvah sebzelerim diyerek balkona koştum. Balkondan tepeden baktığım Domates ve biber fidelerim yok! Yerlerinde yeller esiyor. Boyunlarından kırıp kırıp atmış. Sebze adası da ha keza.. Ah bir de ne göreyim asmaların üstünde ne filiz ne yaprak ne de salkım salkım çiçekler herşey toprağın yüzünde. İşte böyleee.. Sıfıra sıfır elde var sıfır diye buna denir herhalde ya yok yok evin içinde tuttuğum saksılardaki ve bardaklardaki fideler ve bir kaç bir şey iyi. Unuttuğum bir hasar mıntıkası da yeni diktiğim Güller. Hepsinin yaprakları ve ince dalları yerdeler... Her yaşananın bir ilki olurmuş ben de bugünü ilk kez yaşadım. Dolu afetini duyardık ama nebatata uzak olduğumdan bire bir görmemiştim. Allahım hektar hektar ürün sahiplerinin yardımcısı olsun. Zormuş. Bizlere de kimseye de beterini vermesin bunu da bir daha göstermesin. Emeğe üzülmemek mümkün değil ama o masum bitkileri öyle görmek kahretti bugün beni. Sanki gözlerime bakıyor ağlıyorlardı. Dolu yağarken yanlarında olsam ellerimi karşı koyardım herhalde.. Elimizden bir şey gelemezdi elbet...Kısmet böyleymiş demekten başka. |
:(sevgili asmalıtepe, çok geçmiş olsun. nasıl üzüldüm bilemezsin.onca emeğine mi yoksa heba olan bitkilerine mi? çok güzel anlatmışsın ablacım biz üç tane fidan için nasılda canımız yanıyor.oysa tarlalar dolusu ürününü kaybeden çiftçimiz ne yapsın birde bu onun geçim kaynağı ise, ama olan olmuş önüne geçemiyoruz.o tufan buralardan hışım gibi geçti demek sizlere gelene kadar şiddeti artı. bende fırtınalı yağmur yağarken koştum balkona baktım beni bile atacak korktum girdim eve, bir saat kadar sürdü.ne gök gürültüsü ne yağmur anlatamam. elimden dua etmekten başka bir şey gelmedi o an. büyüklerimiz,yaz yağmuru biraz tehlikeli olur derler. gerçekten öyle oldu. geride kalan sağlar bizimdir deyip yine işe koyulmaktan başka çaremiz yok. telafisi olmayan kayıplar vermesin yaradanım. sevgilerimle selamlar...
|
Cok gecmis olsun, herseyden once sağlığımız yerinde olsun. Uzulmeyin diyecegim ama insan tutamiyor kendini. Onlarin boynu kırılınca bizim de kalbimiz kırılıyor. Ama elden gelen yok. Gidenin yerine yenisi gelir. Hayatin kanunu iste. Dermansiz dertlerden Allah korusun hepimizi. Sevgiyle kalin...
|
:( Offf sevgili asmalıtepe geçmiş olsun, inanın ne kadar çok üzüldüğünüzü hepimiz çok iyi anlıyoruz. İnsan verdiği emeğe mi üzülsün, giden bitkilere o güzelliklere mi üzülsün? Neyse olan olmuş artık canınız sağolsun. :(
|
Sevgili asmalıtepe inanın sizin kadar ben de çok üzüldüm, arkadaşların dediklerine ben de katılıyorum, üzülmeyin diyeceğim ama elimizde değil, ağaçlar çalılar zamanla kendilerini toparlarlar ama sebzeler için verilen onca emeğe yazık oldu, aylardır uğraş bir kaç dakikada yok oldu, çok üzüldüm çok diyecek bir şeyler bulamıyorum...
|
Sevgili Münevver48, sevgili Samur, sevgili Yenigine ve sevgili Akçabardak; Üzüntümü paylaşarak, verdiğiniz tesellilere candan yürekten teşekkür ederim.
Haklısınız Allahım daha büyük sıkıntılardan korusun hepimizi... Artık yapabildiğimizce sil baştan yapacağız, yapmaya çalışacağız değil mi..sizlerin bir çoğu da donlardan aynı sonuca katlanmıştı. Tabi biz insanoğlu kırıldığımız yerden kopmaya hazırız, aciziz birazcık ta olsa. Dün o anda çok etkilendim. Hemen hemen ağır işleri bitirmiştim. Sadece bir Kiraz fidanını toprakla bulşturacaktım ve artık evin içine bakmalıydım, çünki misafirlerim gelecekti. Minik torunlarım oğlum gelinim... ve onlara ürettiklerimi, yaptıklarımı gösterip övünecektim. Hem de artık dinlenme vakti gelmişti az bi rahat edecek, arkadaşlarımı kabul edecektim falan... Neyse artık yapacak bir şey var: Onarmak, onarmaya çalışmak. Artık dışarıdan fideler alınır yeniden dikilir, çiçeklerin kalanları budanarak düzenlenir..Kalanlar da kendini onarır inşallah. Hatta daha dün Akçaağaçları güneşten koruma tentesi yapmak için jüt almıştım, keşke bir kaç gün önce davransam o tente ile onlar doludan korunurdu belki diyeceğim de yok olacağa çare yok keşkeler faydasız. Tekrar teşekkürler ve sevgiler... |
Doludan sonraki durum
5 Eklenti(ler)
Çiçekler, güller, Kırmızı yapraklı Akçaağaçlar...
|
Güller..
5 Eklenti(ler)
....
|
Domates Biberler..
3 Eklenti(ler)
Bir varmış bir yoklar.
|
Çok geçmiş olsun sayın asmalıtepe.
|
sevgili asmalıtepe, olan oldu. budan sonra üzülmenin ne kadar faydası olur bilemem. sardunyalar güler için hiç üzülme, kökleri nasıl olsa sağlam bu kırılan dallar dökülen yaprakların yerine daha gür ve güzelleri gelecektir. sadece biraz geç çiçek açarlar. ama sebze fideleri için küçük olduklarından dolayı bir şey diyemiyorum. ama siz yinede bir şansınızı deneyin derim.fidelerin yağmurdan filiz verecek uçları toprakla kapanmış gibi görünüyor.fidelerin üzerine gelen toprakları küçük bir sopa yardımıyla açtırın ve birazda su verin. belki tekrar gözlerinin filizlenme şansı olabilir. olmazsa da bu yıl böyle kış dan nasibimizi aldık inşallah yazı güzel geçiririz. benim biraz sıcaklardan da korkum var. inşallah kayıpsız bir sezon geçiririz. hepimiz için dileğim. kendine iyi bak ,fazla yorulma bak torun geliyormuş. birazda onunla ilgilenirsin babaannesi sevgilerimle selamlar....
|
Geçmiş olsun. Umarım bitkileriniz çabuk toparlar.
|
Alıntı:
Çiçekleri derince budamayı düşünüyorum, güller de sanırım kendini tazeler, Fideleri de bir hafta bekleyip sürgün vermezlerse yenilemeyi düşünüyorum. Ne diyelim hayırlısı olsun artık. Evet canlarım yanımdalar. İki torunum ve oğlum, gelinim. Darısı sana olsun bunlar insanı çok mutlu ediyorlar çok şükür. Yarın da uğurluyorum tabi ayrılık hüznü düşse de kalbe yeter ki canları sağolsun.. Yarından sonra Asmalı'da onarımları başlatırım inşallah. Sevgiler.. |
Sevgili asmalıtepe :( tekrar geçmiş olsun. Hemen sardunyalar dikkatimi çekti kırılan dalları ve uzun boylu dallar var onları kısaltıp elde kalanları toprağa dikiverirseniz hem daha gürleşecek, hem de sardunyalarınız çoğalacaktır.
Rastgelsin. |
Dolu hezimetini çiçeklenerek aşıyoruz
5 Eklenti(ler)
Zor zar tekrar filizlenen domateste bile erken çiçek olmuş.
Yaprakları kalmamış olsa da dört koldan çiçeklenmeyi biz de çözdük artık :) Ama sır gibi tutmayalım da çiçek açtıramıyorum, beni sevmiyorlar falan diye hayıflananlara bir yardımımız dokunsun değil mi.. 20 gün önce bir besin takviyesi yani çiçek açtıran vermiştim çiçeklilere. Doludan hemen önce tomurcuk yoğunluğu vardı çiçeklerimde.. Sevinmiştim benim çiçeklerim de açacak diye ama dolu öyle bir vurdu ki boynunu, yapraklarını ve dahi tomurcuklarını.. işte geriye kalanlar.... |
Sevgili Asmalıtepe umarım en kısa zamanda bitkiler kendini toparlar . Önce can sağılığı . Dediğiniz gibi bizde de bu yıl donlardan çok kayıplar yaşandı . Keşke yakın olsakta elimizdekileri paylaşsak . Bende sebzeleri erken ekince etrafımdaki büyükler uyardılar . ( Dolu fırtına olabilir erken ) diye . Sürekli hava durumunu takip ediyorum . Yine de tehlike geçmiş değil . Bizim buralarda da her yıl bir iki kere dolu vurur . Geçmiş olsun ,yeni sürgünlerle yüzünüz gülsün .
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Çok incesiniz paylaşımcı duygularınıza teşekkür ederim. Sizin de iklim konusunda sıkıntılarınız oluyor e sert iklim..Sizdeki doğa sevgisi, bitki sevgisi yumuşatacaktır şartlarınızı. Sebzeleri çevremde benden önce ekenler oldu da dolu aksattı. Neyse ki saksılardaki domateslerimiz var ya belki onları yeriz :) |
Tohumdan
2 Eklenti(ler)
Üstatların tohumdan üretimi yanında komik te olsa bizim de başta sebzeler olmak üzere; Mydonoz, tere roka, fesleğenler, Mavi bodur peygamber çiçeğim, üç aydan beri kotiledon durumundaki karışık sedumlarım ve son olarak Ballıcam...
Çiçek açmaya başlamış. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025