![]() |
Sevgili asmalıtepe Acerlerin çok güzeller, toprağa alacak mısınız bu sene? İnşallah büyürler kocaman ağaç olurlar. Şöyle büyümüş halleri geldi gözümün önüne çok da güzel olacaklar inşallah.
Sardunyalarını, hele şeker pembesi rengini çok sevdim. Bu sene ben daha çok sardunyalarla ilgileneyim diye düşünüyorum, bakalım hayrlısı inşallah. |
Alıntı:
Evet ben de hayranım bu ağaca ama bir yere sabitlemeye korkuyorum. Bizim bağın yumuşak toprağı 40 cm yi geçmiyor ondan sonrası taş kaya. Bir diğer konu bu ağaç rüzgarı ve aşırı güneşi istemiyormuş. Bahçede ve ya bağda yarı güneşli ve rüzgara tek korunaklı yer şu an bulundukları yer. Tabi böyle de ne kadar süre tutulur, büyümeleri engellenir bilmiyorum. Çok önemli bir konuya parmak bastınız. İnşallah uygun bir yer bulurum. Tekrar teşekkürler ve sevgiiler... |
Yağmurlar...
5 Eklenti(ler)
Asmalı'da asıl yerlerine bırakıp geldiğim çiçeklerimin saksıları sularla dolmuştur tabii..
Mübarek bir yağıyor bir yağıyor bardaktan boşanırcasına.. Son gördüğüm hallerinden bir kaç kare.. |
Yok böyle bir lezzet
1 Eklenti(ler)
On günden beri emeklerin karşılığından daha fazlası alınıyor:
Gerçekten yok böyle bir lezzet. Kahvaltılarda yeşiller keyfi ve sağlığını bu kadar güzel bilmezdim. Elinizle biçtiğiniz maydonoz, Roka Tere, Dereotlarını yıkamaya gerek duymadan tüketmek zevki ve tadı bir başka.. En başarılı olduğum ürün veya bitki oldular sanırım. Maaşallah ne sararma, ne leke ne de başka bir aksilik olmadı. Bunu çok istekle ve azimle yetiştirmeme bağlıyorum. Bu gün de Red Robin'leri saksılarına aldım. İnşallah onlar da iyi gelişirler. |
Alıntı:
Benim arka balkonumda bir masam var o masamın üzerinde her sene mutlaka bu yeşilliklerden olurdu (bu sene yok ayrı konu) Diyeceğim şu ki ilk baharda orada kahvaltı yapmayı çok severim, yeşilliklerim masamın üzerinde olur, sizin dediğiniz gibi yıkamaya gerek duymadan kahvaltıda o yeşilliklerden koparıp koparıp yemenin zevki gerçekten de bir harika, o yüzden size katılıyorum. Güle güle iyi günlerde ağız tadıyla tüketin emeklerinizin karşılıklarını. |
Alıntı:
Yüreklendiriyorsunuz. Ama soğanlarımda başarı düşük. Bir saksıda iki Lale, çiçeksiz nergisler, ve bir türlü gövdesini çıkaramayan İrisler.. hepsi bu kadar. Bende donma yok diye sevinirken meğer Çok istediğim Frezyalarım, Şakayıklarım, Çiğdemlerim hep donmuşlar demekki. Ya da farklı bir sebebten bilemedim. Soğanları çıkardım cılk olmuşlar. Belki de benim aşırı sulama hastalığım sebeb olmuştur. Bu gün onlara üzülünce Maydonoz- Rokalarla avuttum kendimi. |
Lalelerim
4 Eklenti(ler)
Çok şüküür..diktiğim soğanlardan nihayet bir çift mor Lale.
Bunlar açabildiğine göre, dilerim başgösterip çıkamayan Süsenler de Nergisler de açar zamanla. Bu gün ve üç günden beri iş çoktu tabii. Bir adet sebze adası hazırladık. Keresteyi kestirip montajını kendim yaptım. Bir bayanın marangozluğu ne kadar olursa o kadar başarabildim. Ama iç harcını karmak, harmanlamak ve yerine doldurmak eşimin çalışmasıdır. Sonra çok hoşumuza gitti hiç yoktan, bir sebzelik daha kazanmak. Bir adet daha hazırladım, yerine yerleştirecekken elimizde ne toprak ne coco pet olmadığını düşününce onu seneye bırakmaya karar verdik. Başka yerde sabit bir çiçeklik veya sebzelik olabilecek bir yer hazırladık. Şimdi sebze adamıza ne ekip dikeceğimizi düşünmekteyiz. |
Sevgili asmalıtepe, lalelerinizin rengi çok güzelmiş, inşallah diğerleri de açarlar. Sebze adanız çok güzel olmuş, gayette güzel yapmışsınız ellerinize sağlık, içine de bol bol sebzeler ekersiniz artık.
Sevgili asmalıtepe hep asmalıya gittim geldim derdiniz ya, asmalıtepe burası mıdır? çok güzel bir yermiş. Güle güle keyifle dadını çıkartmanız dileğimle. Sevgiler |
2 Eklenti(ler)
sevgili asmatepe maşallah marangozlara taş çıkartırsınız. kadınların eline her iş yakışıyor.:cool: laleler şükür açmış.rengini tahmin edebiliyorum. iki tanede bende çıktı. kardeşlerinin neredeyse soğanlarını sökme zamanı geldi. hasekiler de açınca asmalı tepe pek güzel olacak.şimdilik bu misafirleri sizin bahçenizde açmış sayalım ne dersiniz.;) sevgiler.
Eklenti 549195 Eklenti 549196 |
Sevgili Akçabardak, Sevgili Münevver48 beğeni ve desteklerinize çok teşekkür ederim.
Asmalı dediğim yer benim bağım ve bahçemdir. Ağaçlar.net'teki kullanıcı adım esin kaynağımdır. Evet Lalelerim güzelmiş teşekkürler. Ne edelim aza kanaat etmeyen çoğu bulamazmış. Buna da şükür. Bu yıl iki açtırabildimse seneye dört açar herhalde. Lale ustalarıyla farkımız olmalı. İlk deneyim. Marangozluğum fena deyildir malzeme ve araç gereç zayıf olunca ancak bu kadar oldu. Matkabım, şarzlı tornavidam falan vardır ama vidalama yapamadım, tahtalar sert geldi güç istediği için. Ben de 6 lık çivi uyguladım. Dört beş sene dayanırsa, yenileriz. Maaliyeti çok yüksek değil. Sevgili Münevver48 kızlarımın anneleri harikalar. Sayfama şeref vermişler. Müthiş bir Haseki şöleni olmuş. Sana da onlara da çok teşekkürler. Bizler hangi renk olacağız tiyo verseniz ya. İki minik saksıdalar onların geniş bahçe toprağını sevdiklerini de biliyorum en kısa zamanda bahçeye alacağım. Haseki'nin çiçeklerini organze ve tül gelinlik nişanlık tuvaletlere benzetirim onun için hep pastel renkleri daha bir cezbediyor beni. O nedenle şimdiden söyleyeyim eğer pastel çıkmazlarsa yeniden dileneceğim, Sende olmazsa kimde varsa ondan. Ah ablam ya hergün her dakika çiçeklerimin yanında olamadığım için onlara daha çok zaman veremiyorum. Bağa gidince herşey bir tarafta asmalar, ağaçlar yer düzenlemeleri, daha yerdeki otlara hiç müdahele edemedim..yetmiyor zaman ve güç.. Fotoğraf çekmeye bile vakit bulamıyorum. Her giderken bugün sakin çalışacağım diyerek gidiyorum ama olmuyor. Yine de yetişemiyoruz. Yardımcı çalıştırdığımız da olsa da. Neyse sağlık olsun, bugünün sağlığına da şükrolsun. Kalın sağlıcakla ve sevgilerimle canlar.. |
Verimli geçen bir gün
3 Eklenti(ler)
Sebze bahçemin arıklaması yapıldı. Bu sene dikim mesafesini daha uzun tuttuk, hem de sıra aralarını daha geniş..
Geçen yıl altı sıralıydı, bu sene 5 sıraya düşürdük. Daha güzel gelişir sebzeler diye umuyorum. Bir de sebze adamız ve salatalık mı gül mü diksem diye düşündüğüm 4 metre uzunluk, 80 cm genişlikte yeni oluşturulan, kuzeyi duvar güneyi ve batısı açık yeni yerimiz oldu. Bunlara da dikilirse fazlasıyla yetecek sebzemiz olacak. Günün en önemli oluşumu da gelen Goji Berileri yerlerine diktik. Çekimler bilahere... |
Alıntı:
:)sevgili asmalıtepe, daha çok mürdüm bordo çıkma ihtimali var. ama şansınıza istediğiniz renk de çıkabilir. bahçeden kendiliğinden çıktıları için renk ayırt edemiyorum. ekmek bir türlü nasip olmadı. her rengi ayrı bir güzel. bende sevgili akçabardağın haseki küpelerine bayıldım iki renkli oluşuna. belki bizimkilerde arılar böcekler sayesinde renk değiştirir:rolleyes: sevgiler.:) |
Yağmurlar ve sonrası
5 Eklenti(ler)
Bu gün Asmalı' da şöyle sakin, koşuşturmasız bir gün yaşarken yağmurların yarattığı güzellikeri sabitlemek ve sizlerle paylaşmak iştedim.
Fotoğraf aralarında yazmayı bilmiyorum. Ben de hepsini tek makalede anlatıyorum. Hoşgörünüz. Önce ağaçlarımın bu gün itibarıyla durumları.. Yağmurun coşturduğu herşey gibi otların arasında kalan Badem ağaçlarım çok geliştiler maaşallah.Bir tane bile badem çağlası olmasa da çok güzel yeşiller.. Sonra bolca çiçeklenmiş Elma ağaçlarım, Kirazlarım, Cevizlerim... Kayısılar çiçeği geçtiler, tepelerde tek tük çeğlalar var. Bu sene de soğuklara yenildiler sanırım onlar. Yeni dikilen Dutlarım ve on fidan Goji Beri'lerim. Ve geçen hafta ekilen Soğan ve Sarımsaklarım. |
Devam edelim
5 Eklenti(ler)
...
|
Tekrar devam..
5 Eklenti(ler)
Çektiğim her kareyi paylaşmak istiyorum.
|
sevgili asmalıtepe,maşallah elmaların çiçeklerine bakılırsa hasat bol olacak. goji berilerini güle gül büyüt.çok çalışılmış. üzerine bereket yağmış. inşallah hepsi tutar.sevgiler.
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Evet can Elmalar çok iyi tuttu maaşallah. Dökmezse.. Gojileri deneme amaçlı yani daha az sayıda dikmeliydim aslında.. Soğanlılarda yaptığım gibi oldu dilerim sonları onlara benzemez. En çok Frezyaları isterdim ama olmadı. Ama sözün burasında senin için bazı kareler paylaşıyorum... Asıl yerlerine geçmeyi bekliyorlar... Çelikleri dün güneşe aldım, sanırım hergün su isteyecektir bizim bağın rüzgarında ve güneşinde..ne dersiniz? |
Diğerleri
3 Eklenti(ler)
...
|
Sevgili Münevver48, Hani Pasifloren tutmadı gibi demiştim ya yanılmışım minicik filizini gördüm. Biraz daha büyüsün senin için çekeceğim.
Yalnız çeliklerde ortada iki çelik kararmış sanırım onlar fire.. Diğerlerini kaybetmezsem inşallah. Mavişleri de çekeceğim onlar da iyiler ama yavaşlar.. Fakat benim bir hatta iki hatam var sanıyorum suyu ve gübreyi abartıyorum, topraklarımın asiditesi yüksek olduğundan bitkilerim gelişemiyor... Bu da özeleştirilerimin sonuncusu olsun..Kendi kusurlarımı görmek ve eleştirmek te üstüme yoktur...:) |
Alıntı:
:)sevgili asmalıtepe, haseki küpelerini kalıcı yerlerine dikebilirsin. pasifloranın yeşermesine sevindim.benimki açmaya başladı sizinki de bu yıl açar diye umut ediyorum.genelde ilk yıl çiçek açıyorlar. güllerine gelince çok güzel yeşillenmiş. abla bunlar köklü olanlar mı? çeliklerde fire veren olacaktır. çelik olanları bütün gün güneş alacakları yer yerine yarı gölgeli yerde tutmanız daha iyi olur. birde biraz daha rüzgardan korunaklı yer olursa, yeni sürgünleri zarar görmez.sularını şimdilik iki günde bir sula desem ama sizin oranın hava şartlarını bilmiyorum çok rüzgarlı diyorsun sudan çok rüzgar da zarar verir.havalar ısınınca her gün verebilirsin. çok rüzgarlı olduğu için diyorum yinede dipleri çamur gibi olmasın kurumasına izin ver.çeliklerin sürgünlerini görüp de tuttu diye sevinme emim olmak için yaz sonuna kadar beklemelisiniz. ekim kasım gibi kalıcı yerlerine dikebilirsiniz.bu arada tomurcuk yapan bile olur. renklerini gözlemler işaret koyarsan dikerken size kolaylık olur. diğer çiçekleri de merak ediyorum.sakız sardunyaları, pittosporum hani köklü küçük çalı ve yasemin hollanda zambağın amarillis çoban zambağın umarım sizi üzmüyorlardır.aslında hepsi bakımı kolay çiçekler bir kere yerlerine alışsınlar. bence siz sevginizle nerede olduklarının farkına bile vardırmıyorsunuzdur. mavişler bence sizin orada daha güzel olacaklarına inanıyorum soğuklardan hiç etkilenmiyor. çok az güneş yeterli oluyor sıcağı sevmeyen bir çiçek, dilerim çiçeklerinin hiç firesiz yetiştirirsin. sevgi ve selamlar:)... |
Alıntı:
Hasekileri de oraya. Çelikleri daha yeni çıkardım tam güneşe.Ovakit tekrar yarı güneşli bir yere alayım. Pasifloren'in filizi daha çok minik ona hiç dokunmayayım. Pittospurum hala saksıda, canlı. Sakız fideleri o kadar çok ki hangisi nerden gelen bilemiyorum. Siz dediniz hatırladım Çalı Yasemin. İşte onu bir aramam bakmam lazım, sanki bir tek o olmadı sanırım. İşte sürekli orada kalamayışımızdan dolayı, anlık kontrol etme şansım yok. Şehirdeki evdelerken uykudan uyanınca doğru çiçeklerin başucunda hasıl oluyordum. Havalar ısınıyor orada kalırsak daha iyi gözlemleyeceğim inşallah. Hatıralara çok hassasımdır. O güzel hediyeleri yaşatırım inşallah.Sevgiler... |
Karadeniz bölgesi olduk
5 Eklenti(ler)
Dün biraz dikim yapmaya çalıştım:
Sebzelik hazırlanıp bırakılmıştı. Bir buçuk sırasının domates ve biber fidelerini aynı gün dkmiştim. Çünki dışarıdan alınan Maraş oturak domates fidelerini hemen yerleştirmek gerekliydi. Maydonoz tohumu için gittiğim Koçtaş'ta çok yoğun kokulu domates fidelerini görünce dayanamadım 9 adet aldım, onu da dün dikeyim derken bir yağmur bir yağmur iliklerime kadar ıslandım. Geriye kalan yerleri de kendi fidelerimle işleyeceğim ama fidelerim dikime gelecek hale gelirse ve yağmurlar dinerse. Yağmurlar yeşil aksamına yaradı bitkilerin. Çiçekler açmakta zorlansalar da yeşiller gelişiyorlar... Geçen yıl dikilen Hanımellerim, Asil gülüm( ben aşısız güllere bu ismi taktım) Kaya Sarmaşığım, Aşılı Güllerim, Cezayir Menekşem, Reyhanlarım...Gelişiyorlar.. Yağmuru da alınca çok güzeller. |
Devam ediyoruz
4 Eklenti(ler)
...
|
Yoğun günler
5 Eklenti(ler)
Yoğun geçen günler ve katedilen yollar..
Çok şükür Rabbim'e proğramlayıp hedeflediğim işleri oldukça bitirdim: Sebzelik dikimi yapıldı, sebze adası dikimi yapıldı.. Sebzelikte sulama işi hortumla yaparken çok zorlandığımdan ve çamurlara battığımdan dolayı, dün ani bir kararla damlama sistemi kurmalıyım diyerek bu sabah malzemeleri alıp çıktım bağa ve bir saat gibi kısa bir sürede bağladım hortumları ve çalıştırdığımda buna da geç kalmışlığımı farkettim. Meğer ne rahatlıkmış. Kaldı ki benim yaptığım en basit bir sistem. Deposuz falan direk musluğa bağladım. Çok ta güzel oldu. Maşon denen aksamdan azıcık kaçak var onu da yarın düzeltebileceğimi umuyorum. Gül adası hazırlandı bir kısım güller yerine dikildi, devam edecek. Red ROBİN ve Totem ve Çeriler saksılara dikildi. Yeni alınan Papatyalar büyük saksıya alındı. Salatalık için hazırlanan yer gübrelendi, ıslatıldı yarın sabah dikim yapılacak. Dkilen Goji Beriler toprağa tutunmuş görünüyorlar..iki güne bir sulanıyorlar. Kompost devam ediyor, mutfak artıkları ayrılıyor geri dönüşümsüzler sadece çöpe gidiyor. Bu da çok sevindirici. Atık piller bir şişede biriktiriliyor. Çiçekler için bir rüzgardan ve direk güneşten koruyucu bir çözüm de bulursam işleri epeyce bertaraf etmiş olacağım. Şimdilik bugün kapıp kaçabildiğim kareleri paylaşayım devamı yarına gelsin.. Bu işlerin içinde en zoruma giden fotoğraf çekmek desem bana ne dersiniz bilmiyorum. Önce kendigüzeller, sonra emek verilenler. |
Sevgili asmalıtepe dediğiniz gibi yağmurdan sonra bitkiler daha bir canlanmış, yeşiller ne kadar canlı maşallah!..
Güllerinize de maşallah, gayet sağlıklı görünüyorlar. Papatyanız harika olmuş. Ellerinize, emeklerinize sağlık. |
Sevgili Asmalıtepe papatyalar harika görünüyor . Kır çiçekleri çok güzeller .
Soğanlılar konusunda bende , onlarca paket soğanlı aldım . Çok azında hayat belirtisi var . Sonra baktım sayın Telato soğanlı bitkileri çok güzel yetiştiriyor . Kendileri toprağı eledi , kemik tozu , lenordit , vs vs . Onların yetişmesi için çok güzel bir zemin hazırladı . Benim bahçe toprağımda çok fazla taş var ve sadece gübre ( az miktarda) .Yeterli olmadı diye düşünüyorum . Toprak sertti ve sıktı soğanları . Umarım gelecek yıl daha başarılı oluruz .Deneye yanıla öğreniyoruz . Ben gül fidelerinizi nasıl bir toprağa ektiniz onu sormak istiyorum . Dikenlerini temizleyip mi ektiniz ? Ben kum , toprak ve gübre karışımına ekmiştim . Uzunca bir süre sulamadım .Renkleri kahverengi oldu . Sanırım öldüler .Siz suladınız mı . Sususzluktan mı kaybettim acaba ? . Sevgiler |
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ama demiyorum ki suç çiçekçinin. Belki de etkilenmediklerini sandığım soğanlar bir çok arkadaşımızın bitkilerinin zarar gördüğü donlardan nasibini almışlar olabilir. Çok ilginç bir şey daha; Başgöstermiş olan süsenler de sonradan ıslak ıslak sarardılar kaldılar. İki siyahımsı mor laleler nasıl oldu da açtılar bilmiyorum. Onlar da açmasalardı bir daha soğanlı dikmeye yemin edecektim. Evet toprağı taşından arındıramıyoruz okadar çok taşlı ki. Gübre konusunda rahatım çünki gübremiz çok iyi ve ben çok bol kullanırım belki budur handikap diye de düşünüyorum. Gül fidelerini diktiğim toprak güneşlenmiş,açık alan toprağıdır. Toprağı doldurduğum zemin sert bir zemindi, çok fazla derine inemedik üstten50-60 cm kadar dolgu toprakla çalıştık. Nereye dikersen dik bizim buraların zemini 40 cm den sonra zaten kayadır. Toprak ve gübre. Başka birşey katmadım. Hatta gübreyi de sadece çukurlara uyguladım bir de çanak üstlerine. Bolca suladım hatta ikinci gün de suladım. İnşallah iyi giderler. Sevgili Aleydi Sebze adasına koyduğum karışım çok iyi oldu: Taşlarından arıttığım toprağa, oldukça fazla koyun gübresi ve iki kalıp kokopet kattım. Ustaların verdiği ölçüsünden az da olsa kokopetin maarifeti olsa gerek o kadar güzel bir karışım oldu ki yumuşacık ve akar bir toprak. Tam ölçülere uyabilsek kimbilir ne kadar güzel olacak. Mümkün olsa da bütün dikimlere o toprağı hazırlsak. Hatta hep yükseltilmiş sebze yatakları yapsak. Ben ikinci adanın ahşap aksamımnı da hazırlamıştım ama kaliteli bir toprak ve bolca kokopet iyi bir gübre imkanı oluşmasını beklemek adına şimdilik kenarda tutuyorum. Gül fidelerini ilk geldiğinde toprak kum gübre karışımı saksılara dikmiştim. yarı güneşli bir yerde haftalık bazan üçgünlük aralıklarla sulamıştım. Çelikleri de kum ve az bir gübre karışımına dikmiştim. Güllerin dikenini falan almadım. Rüzgardan ve soğuklardan, direk yoğun güneşten korunaklı bir yerleri vardı. Ama şimdi çıktılar meydane)) dur bakalım ne olacak sonları. Umudedelim ki iyi olsunlar. Sevgiler ve selamlar. |
Çok güzel görünüyorlar maşallah .Umarım çiçeklendiklerini de görürsünüz .
|
Pervane Yasemen mi yoksa..
1 Eklenti(ler)
Yetiştirmek için ne çileler çektiğim ordan oraya taşıdığım ve yemeye dahi kıyamadığım Rokalarım çiçek açtı.
Hem de ne çiçek..Pervane Yasemen'e benzemiyor mu? |
Çiçeklerim açmaya niyetli
5 Eklenti(ler)
Tomurcuk çoğaldı. Az sabırda çok keramet varmış. Beyaz Sardunyam coştu, diğerleri de start aldı sanırım. Oldukça tomurcuk var.
Itırım iki çiçek verdi. Ceylan Gözüm açtı ama yaprakları biraz rahatsız mı acaba.. Sakızlar açıyor ama normal Sarduyalarım boyuna doğru uzayıp gidiyor bir de yapraklarda kızarma var anlayamadım nedenini.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025