![]() |
Sevgili arkadasım kolay gelsın.ürünün,ciceğin bol olsun inşallah..
|
[QUOTE=sonkez;1362842]Sevgili arkadasım kolay gelsın.ürünün,ciceğin bol olsun inşallah..[/QUOT
Çok çok teşekkür ederim canım arkadaşım. İnşallah.. |
İş çook zaman yok
Zaman yok değil zaman çok ta yağmursuz zaman yok gibi..
Hava tahminleri haftaların üç günü açıksa dört günü yağışlı olacağını gösteriyor. 25 günlük bir tahmin sitesinde; Nisan ayı'nın da aynı düzen gideceği yönünde.. Bu rahmet yağmurlarını geçen yıl bu zamanlar çamla çırayla aramıştık. Çok şükür bu günlere.. İşte o ki bizim işler biraz toprağın kurumasını bekliyor. Gözler açılmadan budamalar.. Hem bağda hem bahçede. Tiyek (asma) boğazları, ağaç dipleri açılıp havalandırılacak. Bağda bahçede Bordo bulamacı, sıvı kükürt uygulaması yapılacak. Bağ ve bahçenin toprağı sürülecek yani işlenecek. Yabani tiyeklere aşı yapılacak. Birkaç meyve fidanı dikilecek. Ağaçlara bazı organik ilaçlama yapılacak.. Bitkiler haricindeki işler de cabası. Şebeke suyumuzda bazı onarımlar, küçük inşaat işimiz.. Hava tahminleri doğru işlerse bu işler Mayıs hazirana falan sarkacak dermişim. Ne edelim Allah büyüktür. |
sevgili asmalıtepe, iş güç olunca, sadece onlara odaklanıyoruz.bak asmalı tepeye de kavuşunca maşallah sağlık şikayetleriniz de yok.inşallah bir daha olmaz. havalar burada da öyle dün öğleye doğru çiselemeye başladı. arada bir hızlanıyor.bugün sabah güneş doğdu hiç bulut yokken birden bulut ve fırtına şimdi yine sesiz ve sakin çiseliyor.biz ağaçların budamasını bitirdik.bordo bulamacını verdik.ama otlar duruyor. eşim makine ile biçecek. bende havalar düzelsin istiyorum. otlar da fazla suyu çekiyor. bizim toprak çok su tutuyor biraz sıkı her sene bir traktör çiftlik gübresi veriyoruz bana mısın demiyor.Allah dan parayla almıyoruz.köyden kendi hayvanlarımızdan.ben yinede her bahçeye inişimde bir çiçek dibinin otunu söküyorum. kendimi zorlamadan.duramıyorum ablacım sevgiler.
|
Alıntı:
Bu gün üç günden beri çıkmıyoruz, pazara niyetliyim iş çok ama çamurlu toprakta birşey yapabileceğimizi sanmam. Ancak yağmadığı üç günden sonra girebiliyoruz. Bu gün evdeki küçük saksılıların saksılarını büyüttüm. İyi ki onlar yanımda diye seviniyorum. Fakat balkon çok küçük adım atacak yer kalmadı. Evet kardeşim sizin oralara bugün şiddetli yağmur haberi var. Budama ve bordo bulamacını aradan çıkarmanız çok iyi olmuş. Öncelikli iş odur bu mevsimde. Çünki dallara su yürümek üzere.. Bizim de ilk yapmak istediğimiz o iş. Sevgiler... |
Çiçeklerim Asmalı'ya çıktı
3 Eklenti(ler)
Kışı burada geçirdiler. Balkonda çok sıkışıktılar. Bu gün onları asıl yerlerine taşıdım.
Onlar da rahatladı, mutfak balkonum da.. Sadece son alınanlar ve minik fideler kaldı. Onları bir süre daha yakından takibetmek için biraz daha tutmalıyım. Yeni ekilen Ballıca, Cam güzeli, Limonlu Fesleğenler çimlenmişler iki günde. Enginarda tık yok. Sedumlarda, Begonyalarda hareket yok. Onlar da çimlenirse çimlenmişlerin hepsini çıkarmalı bu defa balkona. Balkonun kalabalık hali böyleydi. Şimdi yerleri çok rahatladı Asmalıda.. |
sevgili asmalıtepe, gerçek yerlerinde daha güzel çiçek açmalarını diliyorum. yer şakayığı erengül nasıl kendini topladı mı? sevgiler...
|
Alıntı:
Bugün Asmalı'daki yeni çiçekleri(!) Kontrol ettim. Güllerin köklü olanları iyi gidiyorlar. Çelikleri tam anlayamadım ama erken onlar için sanırım.. Haseki fidelerim de canlıydılar.. ufak tefek sararmalar dışında. Pasiflora'yı budadım inşallah bundan sonra göreceğiz durumunu. Arap yasemen'i ayırdedemedim. Bir de sert yapraklı iki dal vardı. Ne olduğunu ve ya etiketini gözden kaçırmış olmalıyım. Şimdilik durumlar iyi sayılır hayırlısıyla güneşi tekrar yakalayabilirsek, daha da iyi olacağız.. çiçekler açacağız.. Sevgiler. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1275563-post43.htm |
Biraz da yakın çekim olsun..
4 Eklenti(ler)
Hep saksılarıyla birlikte çekiyorum da, makinam yakın çekimlerde netlik vermiyor nedense..
Çuhaların saksılarını büyütünce yeniden yeniden açıyorlar. Balıkağzı'nın en sevdiğim rengidir beyaz.. Şeker Tabağı dediğimiz güzelliklerin de saksısını büyüttüm bugün. |
Devam
5 Eklenti(ler)
....
|
Sakız sardunyam
3 Eklenti(ler)
Hiç yokken bir çok Sakızım oldu: Arkadaşım sağolsun 5-6 kök ondan gelmişti her kökü ayrı diktim.
Çiçekçiden de bir kaç saksı almıştım. Henüz renklerini bilmiyorum. Biri var ki onu alırken tomurcukları vardı, rengi belirsizdi. Çiçekçimin önerisi ve ısrarıyla aldım. Bakınız ne renk çıktı : Bayılıyordum bu rengine.. |
domates ve biber fidelerini de doğal ortama çıkardım
2 Eklenti(ler)
Asıl yapraklar birer ikişer çıktı. Çimlendikleri ortam artık; Isıdan yana sıcak, ışıktan yana yetersiz geleceğini düşünerek 14-15 derecedeki yarı kapalı balkona 2-3 gün misafir etmek için çıkardım sonra Asmalıdaki açık balkona gidecekler.
Gecikmeli bile olduğunu düşünsem de yinede bazı endişelerim var. Red Robinler, Cheriler, Totem ve yerli cinsler için iyi oldu da aynı sepete dikilen Zabotek cinsi tohumlar hiç çimlenmediler acaba onların daha vakti mi vardı diye endişeliyim. On tohumu iki sıra yapmıştım. Tam o sırayı torfuyla beraber başka kaba nakletsemmi diye düşünmüyor değilim. |
Enginarlar
3 Eklenti(ler)
İklime uygunluk sıfır olduğunu bile bile ektim.
Enginar sebzesini çok istediğim halde hiç tatmışlığım yok. Adana'da bulunduğumda görmeseydim görmüşlüğüm de yok. Çünki bizim ilimize hiç gelmiyor desem yeridir. Silifke'de konservesi satılırsa da konserveye sıcak bakmadığımdan orada da almadım. Ama bu sebzeye müthiş bir özlemim var. Artık bu sene int. den falan kargoyla getirtmeyi düşünüyorum. Elimdeki tohumları da ekeyim de hiç olsun fide iken bitkisini göreyim dedim. Fideleme evresine gelince de arkadaşlarıma gönderebilirim. İklim uygun bir yerlere.. |
Diğer çimlenenler
3 Eklenti(ler)
Ballıca, Mavi bodur Peygamber çiçeği..
Sedumlar da baş göstermişler de çok küçükler diye paylaşmadım. Katlı Begonyalar şimdilik görünmediler. Bir de Limon kokulu Fesleğenler çimlendiler. |
Domates fidelerimin çimlendiği 3-4 cm fide olduğu durumları konusunda bir tereddütüm vardır: Çimlendirme yaptığım Compa Sana toprak acaba fideleme evresinde, asıl yerlerine dikilene kadar yeterli midir arkadaşlar? Yoksa normal fide harcı yaparak şaşırtmalı mı yım?
Sorumu sayfasında da sordum ama gören olmadı sanırım. Sizlerden rica ediyorum çünki zamanı geçiriyor olabilirim. Teşekkür ederim. |
Sevgili asmalıtepe domates fideleriniz sıkışık olmadığı için bana kalırsa asıl yerlerine dikene kadar yeterlidir, ama ille de şaşırtayım derseniz karar sizindir, şaşırtma durumuna gelmişler.
Ben olsam kendim için söylüyorum asıl yerlerine dikilene kadar bekletirdim. Kolay gelsin bol ürünler dileklerimle. |
Alıntı:
Bazan aciz kalabiliyor insan. Çok güzel çimlenmiş olsalar da bu torf kök tutmalarına yeterlimidir, yani besin değeri yeter mi diye kafayı yiyorum bir kaç günden beri. Özel bir torf bile olsa, iki hafta sonra sıvı gübre önermiş firma. Çelişkide kaldım. Çok sık olmasalar da gübre ihtiyaç sanırım. Yapay gübreyi de düşünmüyorum. Doğal gübre için de şaşırtmak zorundayım ama, üç ayrı yerde yetişirken sonuç ne olur ki bu noktada zorlandım. Doğru diyorsunuz aslında biraz daha bekleteyim bakalım. sevgiler.. |
Sevgili asmalıtepe fidelerinizin gelişimi iyi gidiyorsa, yapraklarda hafif sararmalar yani renkte açılmalar yoksa 10 cm. boyuna gelene kadar idare eder, yeter ki açık hava ve bol güneş alıyorsalar keyifleri yerindedir.
Evet insanız sonuçta bocalayabiliyoruz bu da doğal hakkımız acaba öyle mi yapsam şöyle mi olsa diye heyecanlanmalar, paniklemeler hepimizde oluyor, yaşadıkça öğreniyoruz. Daha çok küçükler ben şimdi size eliinizde var ise birazcık çiftlik gübresinden seyreltilmiş şerbet yapıp sulama suyu olarak verin desem ozaman da ben tereddüt ediyorum acaba yakar mı diye biraz bekleyin isterseniz. Havalar ısındıkça gelişmeleri de hızlanacaktır. |
Alıntı:
Aslında ekimi erken yapmanın ceremeleri bunlar. Balkon domatesleri için farketmiyordu zaman ama dışarıya dikilecek fideler için erken ekim yaptım sanırım. Bunlar besinsiz bir ay daha geçiremezler değil mi.. İlk mesajınızı okumadan Asmalıya çıkıp inmiştim. Toprak, gübre, mil karışımı yaptım getirdim şaşırtma yapmak için. Sonra sizin de önerinizle biraz daha bekletmeye karar almıştım. Şimdi de yerli cinsleri ve cherileri şaşırtayım, Red Robinleri ve Totemleri aynı yerde biraz daha tutayım diyorum. Onları gübreye dikmek için erken sanırım. Yakın ilginiz beni çok sevindirdi. Allah razı olsun sizden. Dediğiniz gibi bu nasıl bir heyecan, endişe kardeşim Allah başka endişe vermesin hiç birimize.. Sevgiler... |
Alıntı:
Ozaman şöyle yapalım eğer elinizde var ise keçi ya da koyun gübresi ben diyeyim bir tatlı kaşığı, siz deyin bir çay kaşığı kadar gübreyi yarım litre suda şerbet yapıp süzerek fısfısla yapraklarına gelmeyecek şekilde köklerine doğru fısfıslayın, yarım litrenin hepsini değil de biraz nemlenecek şekilde fısfıslayın. Daha sonra torfun üzeri kurudukça normal suyla fısfıslayın ki torf tamamen kurumasın kurursa su çekmiyor. Boya gidecekler diye endişe etmeyin, onların isteği açık hava bol ışık ve güneş, eğer ışık yetersiz kalırlarsa ozaman boya giderler sevgili arkadaşım. Sağlıcakla mutlu kalın. |
Alıntı:
Sevgili asmalıtepe mesajınızı okurken kendimi satırlarınıza öyle bir odaklamışım ki merakla arkası ne olacak diye heyecanla hem okuyorum hem gülüyorum hemde ''ama nereden biliyormusunuz'' deyince kendi kendime nereden diye soruyorum :D Belediyenin çiçeklendirdiği diye okuyunca işte orada koptum, öyle bir kahkaha atmışım ki eşim birden ne oluyor ya deyince kendime geldim :D E eşiniz ne yapsın ama, siz kulağına su kaçırmışsınız bir kere :D ama lalelerin rengi de çok güzelmiş be arkadaşım ya vallahi değmiş bence, helali hoş olsun 40 yılda bir okadarcık ta oluversin. Benim eşim de 4 sene önce nasıl olduysa bir saksıda ceylan gözü sardunyası getirmişti, tam evliliğimizin 40. yılıydı. Sizin mesajınızı okudukça dört sene öncesini hatırladım o anda, acaba bizim kisi nereden getirdi diye düşünmeden edemedim. Acaba ikinci bir kırkıncı yılımızda eşlerimizden çiçek almak nasip olur mu ki... :D neyse bunlar güzel şeyler, hala gülüyorum... kalın sağlıcakla. |
Alıntı:
Adamın ne suçu var hem zaten 40 yıldan beri son on yıl oldu yollara çiçek dikildiğine.. ondan önce nerden söküp getireydi))) İnşallah alırız tekrar bu jestlerini.. de caddelerin çiçekleri de kel olur iyice.. yok anam yok ben bir daha istemem Allah razı olsun. |
Karar verildi uygulandı
5 Eklenti(ler)
Ne stresmiş fideler yaa..
Kimi kalk gidelim diyor kimi bırakın yatacağım, kimi susadım diyor kimi istemem..velhasılıkelam çabuk çimlendiler, güzel çimlendiler ama yavaş yavaş nazlanıp duruyorlar.. az kalmıştı bazı cinsler yan yatacaklardı inşallah kurtarmışımdır. Kurtarmak derken, şaşırtma yapmak ne kadar zevkli bir işlem, nakış işler gibi resim yapmak gibi..sanat adeta. Ama ne yordu beni o başka. Yanılmazsam 200 tohum varmış çimlenen. Çok şükür hiç fire vermedim, hiçbir tanesinin kök bütünlüğünü bozmadım hatta torfunu bile düşürmeden usulcacık yeni yerlerine bırakıp üstünü kapadım. Tam da şaşırtma evrsinde olduklarını gözlemledim. Çok güzel köklenmiş ama sağa sola yayılmamışken değişiverdim yerlerini Şaşırtma ile bir kaç konuda olumlu sonuca vardığımı düşünüyorum: 1. Toplu ekimle çimlendirilen tohum torfta sulama kontrolünden zayıf oluyordu. Torf çabuk kuruyordu torf kurumasın derken bazı fideler ya fazla sudan ya da sulama fizyolojisinden dolayı yan yatmaya meylediyorlardı. 2. Sık ekimden dolayı kökler birbirine karışabilecekti. Oysa pet bardaklara alınan fideleri daha derine gömerek gövdeden de köklenebimesini sağlayabileceğiz. Daha önemlisi yan yatmalarını engelledik diyebiliriz. Ayrıca sulamayı daha kontrollü yapabiliriz 50-60 Cheri fidesini yanmış gübreli, kumlu toprağa 2 Red ROBİN-2 Totem- 1 Zabotek (sanıyorum) yine gübreli kumlu toprağa Kalanları; 6 Red ROBİN - 7 Totem 1 Zabotek'i içinde bulundukları Torfa bardaklara şaşırttım. Gübreli topraktaki bardakları oda ısısına aydınlığa, Tekrar torfa şaşırttıklarımı kapalı balkona yarı açık alana bıraktım. Sayın Akçabardak'ın önerisini uygulayıp torfa şaşırttıklarımı gübre şerbeti ile sulamayı düşünüyorum. Bu akşam belli olur sanırım durumları. Hayırlısı olsun. Onlar emeğimi inkar etmeyecektirler..Allah'ın yardımıyla. |
ve diğerleri..
4 Eklenti(ler)
etiketleme falan yok yine..
Yapraklara bakar tesbit ederiz artık. |
başarılar dilerim size çok güzel gözüküyorlar :) birde sorum olacak size benim çiçek tohumlarımda çimlenmeye başladı ama serçe parmagı kadar oldular ama solmaya başladılar neden acaba :( bide sanki boya gittiler biraz solanlardan bir kaç tane koparttım köklerinde sıkıntı var beyaz gibi duruyor ne yapmam lazım :( oda içinde duruyorlardı dışarı aldım
|
Sevgili asmalıtepe ellerinize sağlık, yana yattı yere baktı, susuz kaldı derken kocaman bir yükü indirdiniz sırtınızdan, inanınırmısınız ben de sizin kadar rahatladım, siz elinizden geleni yaptınız, gerisi Allaha kalmış elbette ki emeğinizi inkar etmeyecekler, bu kadar ilgiye, strese tabi ki duyarlı olacaklar... göreceksiniz bir hafta içinde ışıl ışıl dim dik sizi nasıl sevindirecekler. Tekrar emeklerinize sağlık mutlu kalın.
|
Alıntı:
İnanın ben de en az sizin kadar amatörüm bu işlerde. Görüyorsunuz ne kadar stres yapmışım, kaygılanmışım ama harıl harıl ilgili sayfalarda bilenlerin tavsiyelerini, bilmeyenlerin deneyimlerini su gibi içtim okuyarak. Yine de bilmiyorum sonuç önemli bundan sonra. Size de ilgili sayfaları iyi incelemenizi öneririm. Bir kaç yerde ben de sordum sorunlarımı ama gören olmadı sanırım. Onlara ne demeli herbirimizin sorunlarına aynı gün ayn hafta çözüm yazmaları mümkün değil tabi. Size link vermeyi bilsem verirdim ama Domates sayfasına girmenizi öneririm. Fidelerinizi serçe parmak kadar diye tanımlarken boylarını kastediyorsanız, işte benim fidelerin bir kısmı da öyleydi devrilmeden şaşırtma kurnazlığı gösterdim güya ama dur bakalım ne ola. Yani toprak değişmeseniz bile biraz daha derine gömme avantajı ile kurtarabilirsiniz belki... selamlar.. |
Alıntı:
İnşallah sonları da iyi gelir. SEVGİLER... |
Çelikle üretmek
4 Eklenti(ler)
Dün Asmalıtepe'de yapılan dikim ve çelikleme çalışmalarının gidişatı kontrol edildi:
Arkadaşımın gönderdiği köklü ve köksüz bitkileri toprakla buluşturmuştuk. Dün yaptığım son gözlemde hemen hemen hepsinin durumlarının iyi olduğunu ; Bir tek Arap Yasemin' de bir canlılık emaresi bulamadım sa da yine de son durumu zaman gösterecek. Gül çeliklerim hepsi de iyi görünüyordu. Haseki küpelisi toprağa tutunduğu gibi büyümüştü, Köklü Güller de ha keza..Yani uzağımdakiler de iyi gidiyor şimdilik. Altı yıldan beri çok istediğim bir meyve ağacı vardı, bir türlü dikmek kısmet olmamıştı. Dün çıkarken, iki beyaz dut biri aşılı diğeri aşısız, bir tane de urum dutu siyah alıp diktik. Dur bakalım bizim bağın sığ toprağında ne kadar gelişebilecekler diye meraktayım. Bağ hala çok soğuk, acil işlerimizi yapıp kaçıyoruz. Asma boğaz açma ve budamalarını zaten işçi yaptı. Sürüm de yağmurların sonunu bekliyor.. Aslında fotoğraflanacak çok şey vardı da hem telaştan, hem soğuktan çekemedim. Artık birdaha çıktığımda... Çiçekçiden aldığım iki saksı kollu dallı bir sakız Sardunyalarının üst sürgünlerini budadım ki çiçeğe versin gücünü diye.. Kesilen sürgünlerini de çelikledim böyle.. Gittiğim misafirlikten aldığım Yaprak güzeli dikimim. Bizim apartman girişinde yeni gördüğüm Üçgül fidem.. Onlar da toperlayacaktırlar.. Aynen sebze fidelerim gibi... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025