agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   asmalıtepe / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34602.htm)

Taşlıbahçe 24-06-2014 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1298994)
Tesbitinize göre direk fıstık aşılayabilir miyim ve ya önce menengiç tozlaşmasını mı sağlamalıyız sn. Taşlıbahçe?
Yabancı oluşum da fazla görünmüyor evet bir-ikitane falan. Önerinizi uygulayacağım teşekkür ederim.
Bir diğer öğrenmemiz gereken Ceviz fidanlarının durumu. Meyve tutanları oluyordu geçen yıllarda, bazılarında ise hiç görmedim ceviz. Bunların durumu ne ola ki ?
vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler..

Merhaba Sayın Asmalıtepe

Aşılayabilirsiniz, konuyla ilgili daha önceki mesajımda da dediğim gibi bir de erkek lazım, o fidanı da temin edip yakına, tozlaşma zamanında belirli bir hakim rüzgar varsa onu da dikkat ederek dikersiniz.

Cevizler gibi pek çok meyve için geçerli nedenler varsa da (beslenmeden kaynaklı dinlenme, bir yıl az, bir yıl çok, belki yok vb, ısı, su, tozlaşma...) cevizlere özel belki daha başka bir nedeni vardır.

Ağaçlar net'in cevizlerle ilgili bölümüne bir göz atarsanız veya orada sorununuzu iletirseniz ceviz konusunda uzman arkadaşlar daha sağlıklı yanıtlayabilir...

YeniGine 24-06-2014 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1298869)
Dikilen sebze fidelerinden ilk hasadımız acı kıl biber oldu. Kaplumbağaların kızarmadan kaptığı çilekleri saymazsak.
Bu acı ama, tatlı biberleri dün gelirayak topladım. Makinama yeni pil takınca ancak evde fotoğraflayabildim.
Ha fotoğrafladıktan sonra ne mi yaptım: Bu biberlerden lezzetine doyulmaz bir salata yaptım ve yedik. Bu psikolojik bir etki biraz da. Kendi ürettiğin biberin acısı da bir güzelmiş.

Sevgili asmalıtepe maşallah maşallah, hasatınıza bayıldım. Ben hem mutlu oluyorum hem de çok seviyorum bu hasat fotoğraflarına.
Afiyet olsun. Bol olsun, daim olsun inşallah...

asmalıtepe 25-06-2014 06:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1299094)
Merhaba Sayın Asmalıtepe

Aşılayabilirsiniz, konuyla ilgili daha önceki mesajımda da dediğim gibi bir de erkek lazım, o fidanı da temin edip yakına, tozlaşma zamanında belirli bir hakim rüzgar varsa onu da dikkat ederek dikersiniz.

Cevizler gibi pek çok meyve için geçerli nedenler varsa da (beslenmeden kaynaklı dinlenme, bir yıl az, bir yıl çok, belki yok vb, ısı, su, tozlaşma...) cevizlere özel belki daha başka bir nedeni vardır.

Ağaçlar net'in cevizlerle ilgili bölümüne bir göz atarsanız veya orada sorununuzu iletirseniz ceviz konusunda uzman arkadaşlar daha sağlıklı yanıtlayabilir...

Sn. taşlıbahçe; Bu sıralar algı karmaşası yaşıyorum ben biraz ondandır özür dilerim.
Şimdi menengiç'e tozlaşma sağlamadan direk fıstık çeliği aşılayamaz mıyım? Bu noktada sıkıntım. Teşekkür ederim.

asmalıtepe 25-06-2014 06:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1299136)
Sevgili asmalıtepe maşallah maşallah, hasatınıza bayıldım. Ben hem mutlu oluyorum hem de çok seviyorum bu hasat fotoğraflarına.
Afiyet olsun. Bol olsun, daim olsun inşallah...

Sevgili yenigine evet hasatı da çok güzel,bakımı da.. çok keyifli ve ruhu doyurucu çalışmalar bunlar..Tabii ortaklar da var. Benim de patlıcanların yapraklarını delik deşik eden bir fail var. Bazan büyük bir kertenkele geziniyor sebzelerin içinde. Ondan şüpheleniyorsm da bilemiyorum. Sizin de sümüklüböceklerle başınız dertteymiş.hem de tek tek toplayacak kadar. Kolay gelsin inşallah çözersiniz.Sevgiler..

Taşlıbahçe 25-06-2014 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1299169)
Sn. taşlıbahçe; Bu sıralar algı karmaşası yaşıyorum ben biraz ondandır özür dilerim.
Şimdi menengiç'e tozlaşma sağlamadan direk fıstık çeliği aşılayamaz mıyım? Bu noktada sıkıntım. Teşekkür ederim.

Estağfurullah Sayın Asmalıtepe; karıştırmadan özet geçeyim:

Fıstık ta, menengiç de erkeği dişisi ayrı ağaçlar.

Menengicinize dişi bir fıstık ağacından kalem alıp aşı yapabilirsiniz ancak etrafınızda erkek bir fıstık ağacı yoksa ürün alamazsınız. Bu yüzden bir de erkek fidan temin edip yakınına dikmelisiniz ki tozlaşma olsun, ürün olsun.

Tam tersi de olabilir. Erkek ağaçtan kalem alıp aşılarsanız, yakınına dişi bir fidan diker, ürünü de ondan alırsınız.

Veya aynı ağaca hem erkek hem de dişi fıstıklardan alınmış kalemleri aşılarsınız, daha kısa zamanda ürün alırsınız ama pek tavsiye etmem.

Bu arada, bir erkek fidan uygun bir konumdaysa 10 küsur dişi ağacı rahatlıkla tozlayabilir. Bizim arazinin bir üzerinde bir de altında iki erkek, aralarında da 21 dişi fıstık var. Hepsi meyve tutuyor. Tozlaşmayı sağlayan rüzgar ise iki yönden de estiğinden problem olmuyor.

asmalıtepe 26-06-2014 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1299292)
Estağfurullah Sayın Asmalıtepe; karıştırmadan özet geçeyim:

Fıstık ta, menengiç de erkeği dişisi ayrı ağaçlar.

Menengicinize dişi bir fıstık ağacından kalem alıp aşı yapabilirsiniz ancak etrafınızda erkek bir fıstık ağacı yoksa ürün alamazsınız. Bu yüzden bir de erkek fidan temin edip yakınına dikmelisiniz ki tozlaşma olsun, ürün olsun.

Tam tersi de olabilir. Erkek ağaçtan kalem alıp aşılarsanız, yakınına dişi bir fidan diker, ürünü de ondan alırsınız.

Veya aynı ağaca hem erkek hem de dişi fıstıklardan alınmış kalemleri aşılarsınız, daha kısa zamanda ürün alırsınız ama pek tavsiye etmem.

Bu arada, bir erkek fidan uygun bir konumdaysa 10 küsur dişi ağacı rahatlıkla tozlayabilir. Bizim arazinin bir üzerinde bir de altında iki erkek, aralarında da 21 dişi fıstık var. Hepsi meyve tutuyor. Tozlaşmayı sağlayan rüzgar ise iki yönden de estiğinden problem olmuyor.

Çok teşekkürler sn.taşlıbahçe inanın şimdi daha iyi anladım Allah razı olsun. Bu doğrultuda menengiçi fıstığa dönüştürmeye çalışırız önümüzdeki baharda inşallah.
Buğday araştırmamı da yaparak sizi bilgilendireceğim hatta numune bile gönderebilirim.
Hayırla kalın..Selvi bebe'ye sevgiler..

Taşlıbahçe 26-06-2014 16:38

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1299618)
Çok teşekkürler sn.taşlıbahçe inanın şimdi daha iyi anladım Allah razı olsun. Bu doğrultuda menengiçi fıstığa dönüştürmeye çalışırız önümüzdeki baharda inşallah.
Buğday araştırmamı da yaparak sizi bilgilendireceğim hatta numune bile gönderebilirim.
Hayırla kalın..Selvi bebe'ye sevgiler..

Teşekkürler Sayın Asmalıtepe, selvi yanımda, sevgilerinizi öperek ilettim şimdi :)

Taşlıbahçe'den iki gün önce çekilmiş buğday fotoğrafları geldi, aşağıdaki gibi, kara kılçık denmesinin nedeni de görünüyor, kılçıklar kapkara... Fotoğrafları izniniz olmadan sizin sayfaya ekliyorum; kusurabakmayın :)

Bu arada diğer fidelerin keyfi de yerinde. Ziyarete giden arkadaş sulamış, ben de koşturma içindeyim, hafta sonu gidiyoruz artık...

asmalıtepe 27-06-2014 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1299669)
Teşekkürler Sayın Asmalıtepe, selvi yanımda, sevgilerinizi öperek ilettim şimdi :)

Taşlıbahçe'den iki gün önce çekilmiş buğday fotoğrafları geldi, aşağıdaki gibi, kara kılçık denmesinin nedeni de görünüyor, kılçıklar kapkara... Fotoğrafları izniniz olmadan sizin sayfaya ekliyorum; kusurabakmayın :)

Bu arada diğer fidelerin keyfi de yerinde. Ziyarete giden arkadaş sulamış, ben de koşturma içindeyim, hafta sonu gidiyoruz artık...

Selam Sn.taşlıbahçe; Bu güzellikleri sayfamda görmek çok güzel. Harika olmuş buğdaylar ve işte şimdi beni taa 8-10 yaş çocukluğuma götürdünüz: Evet bu tamamı değil ara ara siyah kılçıklar..evet evet onları çok iyi hatırladım. İyi ki görmemi sağladınız. İşte onlar; Adının Karakılçık olduğunu bilmediğim ama çok iyi hatırladığım bizim buğday başaklarımız. Karakılçık adını sadece buğday alınınca duyardım. Ama başaklarla tanışıklığım çook eskidir.
Şimdi geriye kaldı türünün tükenip tükenmediğini araştırıp, öğrenmek..
Demek Cici Selvicik yanınızda..Ben de öperim onu ve annesini.

Fidelerden de çekimlerinizi yükleyebilrsiniz memnun olurum. Ben bloğunuzdan her ne kadar takibetsem de arkadaşlarımız da görsünler emeklerinizin verilerini.
Gidişiniz başladı demek artık. Gidiniz kardeşim oralar hayatın ta kendisi. Ben birkaç gündür bağdaydım gelmek canım istemedi. Yarın tekrar giderim..Çekiyor insanı doğa kendine..başka bir dünya sanki.
Şimdi de bloğunuza bakacağım hoşçakalın..Selam ve sevgiler..

birnefestoprak 27-06-2014 18:50

Sizin yorenizin bir de Yoksul Yemez bugdayi vardir. Cok guzel, tombul tombul bir bugday... "Yoksul yemez, misafire yedirir" gibi bir anlami mi var, biliyor musunuz? Bizde adettendir, insanlar normalde yemedikleri gorece daha pahali (sadece parasal anlamda degil) yiyecekleri misafire verirler memnun etmek icin. Isminin bununla bir ilgisi olabilir mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1300151)
Selam Sn.taşlıbahçe; Bu güzellikleri sayfamda görmek çok güzel. Harika olmuş buğdaylar ve işte şimdi beni taa 8-10 yaş çocukluğuma götürdünüz: Evet bu tamamı değil ara ara siyah kılçıklar..evet evet onları çok iyi hatırladım. İyi ki görmemi sağladınız. İşte onlar; Adının Karakılçık olduğunu bilmediğim ama çok iyi hatırladığım bizim buğday başaklarımız. Karakılçık adını sadece buğday alınınca duyardım. Ama başaklarla tanışıklığım çook eskidir.
Şimdi geriye kaldı türünün tükenip tükenmediğini araştırıp, öğrenmek..
Demek Cici Selvicik yanınızda..Ben de öperim onu ve annesini.

Fidelerden de çekimlerinizi yükleyebilrsiniz memnun olurum. Ben bloğunuzdan her ne kadar takibetsem de arkadaşlarımız da görsünler emeklerinizin verilerini.
Gidişiniz başladı demek artık. Gidiniz kardeşim oralar hayatın ta kendisi. Ben birkaç gündür bağdaydım gelmek canım istemedi. Yarın tekrar giderim..Çekiyor insanı doğa kendine..başka bir dünya sanki.
Şimdi de bloğunuza bakacağım hoşçakalın..Selam ve sevgiler..

asmalıtepe 27-06-2014 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1300163)
Sizin yorenizin bir de Yoksul Yemez bugdayi vardir. Cok guzel, tombul tombul bir bugday... "Yoksul yemez, misafire yedirir" gibi bir anlami mi var, biliyor musunuz? Bizde adettendir, insanlar normalde yemedikleri gorece daha pahali (sadece parasal anlamda degil) yiyecekleri misafire verirler memnun etmek icin. Isminin bununla bir ilgisi olabilir mi?

Hoşgeldiniz sn.birnefestoprak ; sorduğunuz ismi hiç duymadım. Büyüklerden de hiç duymamıştım. Belki bir başka ismi de vardır. Arasaya gittiğimde onu da sizin için sorayım. İsmin iması düşündüğünüz gibidir doğrudur sanırım... Hayırla kalınız.

asmalıtepe 28-06-2014 10:01

Gaziantep acı biberi

2 Eklenti(ler)
İkinci defa şaşırtarak asıl yerlerine naklettim.

asmalıtepe 28-06-2014 10:14

Hayat hikayesi uzun aşısız kırmızı gül ağacım

3 Eklenti(ler)
Köküyle sökülüp getirilerek şimdiki yerine dikilen ama kuruyor sanılarak kesip kesip kuşa döndürülen Gül ağacımı tekrar filizlenmiş görünce çocuklar gibi sevindim. Aynı kaderi paylaşan diğerleri de hep canlandılar çok şükür.

asmalıtepe 28-06-2014 10:25

asmalar..

3 Eklenti(ler)
Geçen yıl aşılım üzüm verdi. Bu yıl aşıladığım boya erdi..yanındaki yaban olan da önümüzdeki yıl aşılanacak.

asmalıtepe 28-06-2014 10:38

Domatesler

3 Eklenti(ler)
Kimi çiçekte kimi meyvede kimi de rüzgara mağlubolmuş yerlerde...

asmalıtepe 28-06-2014 10:47

Yayılmacı Ardıç diyorlar

3 Eklenti(ler)
Formu çok ilgimi çekti adına Yayılmacı Ardıç dediler üç adet birden aldım. Tepe kısımlarında bir tatlı açık yeşillik var, bir de Bonsai havası var sanki...

h_dogan 28-06-2014 10:55

O kütükleri bilerek mi ince ince kestiniz?

asmalıtepe 28-06-2014 11:16

Elmalar

3 Eklenti(ler)
Yaz Elması bir iki ağaç dondan kurtulmuş dediğim. Kurtulmuş ta ne olmuş hepsi yerdeler. Organik takıntısı böyle birşey sanırım. Bir damla ilaçlama yapmadan kaderine terketmek midir gerçekten bu konuda da bilgisizim. Bilen birileri vardır elbet..

asmalıtepe 28-06-2014 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1300355)

Evet güya peyzaj projelerim var...

Milla 28-06-2014 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1300355)

:))
Aynı şeyi ben de merak etmiştim.

asmalıtepe 30-06-2014 18:39

Sayın Milla hoşgeldiniz. Sizi beğenilerinizle sayfamda görüyor mutlu oluyorum. Teşekkür ederim.

Bu kesilmiş kütüklerle biliyorsunuzdur çok güzel yürüme yolları, bahçe içinde mini oturum alanları falan düzenlenebiliyor. Aralarına çimleme yapılarak. Aynı Kayrak Taşı gibi..Bu da ahşap formatı..Geçenlerde sebzelere sırık çektirmek için gittiğimiz hızarda ilgimi çekti zaten aklımdaydı kestiriverdik. Ama dur bakalım ona sıra ne vakit gelebilir se.

Hayırla kalınız.

Milla 30-06-2014 19:18

Çok teşekkürler sayın asmalıtepe, beni onure ettiniz :))
Kütükler çok estetik duruyor.Ağaç işlerini her zaman sevdim zaten.Tasarımlarınızı görmeyi çok isterim.İnşallah yakında yapar ve resimlerini eklersiniz.Kolay gelsin.

asmalıtepe 30-06-2014 20:19

Çamlar..

5 Eklenti(ler)
Bu Çam Ağaçlarının her türünü oldum olası çok sevmişimdir..Kendi diktiğimiz son çam Selvi'dir.

asmalıtepe 30-06-2014 20:31

Zeytin fidanlarım

4 Eklenti(ler)
İki-üç yaşındaki zeytinlerim ve bu yıl diktiklerimiz..

asmalıtepe 30-06-2014 20:52

Çit Ağacı

3 Eklenti(ler)
Badem ağaçlarına benzeyen ama rengi ile ayrılan bir bitki. Çalı formunda canının istediği her yerde boy gösterebiliyor, her bitkinin yerini daraltabiliyorsa da ben bunları da çok seviyorum kesmeye kıyamıyorum..

asmalıtepe 30-06-2014 21:09

istilacı

3 Eklenti(ler)
Ama bakın ne kadar şirin. Sumak ekşi ağacı her yerden kol atabiliyor bunlar..
Taş duvarların içinden fırlamış.

Sumaklar da büyüyüp olgunlaşıyor. Biz de onların yıkama suyunu güneşte çektirip nar ekşisi gibi sıvı ekşisini alıyoruz, dolmalarda, çorba ve köftelerde kullanıyoruz.

asmalıtepe 30-06-2014 21:18

Fotoğrafların üstündeki tarih için herkesten özür dilerim ama elimden birşey gelmiyor, tarihi güncelliyoruz tekrar bu tarihe giriyor. Tarih simgesini iptal de edemedik bir türlü. belki teknik servise falan götürmek gerek. Ne yapalım hoşgörünüz. Saygılar...

h_dogan 01-07-2014 08:29

Elma iç kurdu- Cydia pomonella var elmalarınızda. Organik ilaçlar var halbuki onlarla ilaçlasaydınız elmalarınız yerde olacağına sofrada olabilirdi. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1300359)
Yaz Elması bir iki ağaç dondan kurtulmuş dediğim. Kurtulmuş ta ne olmuş hepsi yerdeler. Organik takıntısı böyle birşey sanırım. Bir damla ilaçlama yapmadan kaderine terketmek midir gerçekten bu konuda da bilgisizim. Bilen birileri vardır elbet..

asmalıtepe 01-07-2014 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1301135)
Elma iç kurdu- Cydia pomonella var elmalarınızda. Organik ilaçlar var halbuki onlarla ilaçlasaydınız elmalarınız yerde olacağına sofrada olabilirdi. ;)

Sn.H dogan önereceğiniz bir organik ilaç ismi varmı?

Bir diğer konu organik olduğundan ne kadar emin olabiliriz?

Bu arada elmaların bir süngerimsi hali de var buna ne diyorsunuz?

Şimdiden teşekkür ederim.

h_dogan 01-07-2014 13:27

Laser veya Delfin isimli ilaçlar kurtlarla mücadelede kullanılabilir. Organik tarımda da kullanılıyorlar. Delfin'i kullanmadım ama Laser kurtlar için oldukça etkili. Sadece elma iç kurdu değil salkım güvesi, yeşil kurt, prodenya, çizgili yaprak kurdu, tuta absoluta dahil tüm kurtlara ve tripslere karşı da etkili.

Yazlık elmaların et yapısı kışlık elmalara göre daha gevrek olduğundan dolayı hasat zamanı geçince samanlanma meydana gelebilir.

asmalıtepe 01-07-2014 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1301213)
Laser veya Delfin isimli ilaçlar kurtlarla mücadelede kullanılabilir. Organik tarımda da kullanılıyorlar. Delfin'i kullanmadım ama Laser kurtlar için oldukça etkili. Sadece elma iç kurdu değil salkım güvesi, yeşil kurt, prodenya, çizgili yaprak kurdu, tuta absoluta dahil tüm kurtlara ve tripslere karşı da etkili.

Yazlık elmaların et yapısı kışlık elmalara göre daha gevrek olduğundan dolayı hasat zamanı geçince samanlanma meydana gelebilir.

Yani dökülmelerin nedeni hasadı geçtiğinden midir? İlaçlar için teşekkürler hemşehrim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025