agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   münevver48 / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34363.htm)

münevver48 18-06-2014 09:13

3 Eklenti(ler)
kimler geldi. tanrı misafirim gelmiş. yorgun ve gözündede bir tehlikeli ot biz buna enilcen deriz hayvanların gözünü kör yapabiliyor tabi müdehale yapılmazsa.bu misafir önce biraz dinlendi sonra gözüne müdehale yapıldı. ve sonrasını ..........
Eklenti 502970

Eklenti 502971

Eklenti 502972

münevver48 18-06-2014 09:18

5 Eklenti(ler)
bizde ev sahibi olarak misafirimize erik ikram ettik.

önce biraz çekindi sonra dayanamadı. nasıl yedi anlatamam.

Eklenti 502973

Eklenti 502974

Eklenti 502975

Eklenti 502976

Eklenti 502977

münevver48 18-06-2014 09:24

5 Eklenti(ler)
yerkende ağzının sularını akıtarak, bir garip sesler çıkartıyor . maşallah pek iştahlıydı.

Eklenti 502978

Eklenti 502979

Eklenti 502980

Eklenti 502981

Eklenti 502982

münevver48 18-06-2014 09:37

5 Eklenti(ler)
son lokmasına kadar yedi bitirdi. biraz çekirdeğini kemirdi hani tabağı yaladı yuttu misali. bir tane daha ikramda bulundum. ama doymuş belli arkasına bakmadan ağırdan ağırdan uzaklaştı. benim için çok güzel bir gündü. misafirimin ağzı var. dilik yok dicem ama çok güzel pembe dili de var. nedense muhabbeti yok.olsun,o bana söylemek isdediklerini sanki gözlerini;) kırparak sanırım söylemeye çalıştı:p.

Eklenti 502983

Eklenti 502984

Eklenti 502985

Eklenti 502986

Eklenti 502987

münevver48 18-06-2014 09:48

5 Eklenti(ler)
meyvelerimle devam edelim mi ?

Eklenti 502988

Eklenti 502989

Eklenti 502990

Eklenti 502991

Eklenti 502992

trabzon hurması,nekrari,armut,kayısı malesef kayısılarım çok verimli değil galiba bölgeye uygun tür değil.yeterli soğuk olmuyor.üstelik bu sene içkeri hep kurtlu.

münevver48 18-06-2014 09:56

5 Eklenti(ler)
üzümlerim,portakallarım büyümekteler.limonlarım yediveren mi sizce?

Eklenti 502999

Eklenti 503000

Eklenti 503001

Eklenti 503002

Eklenti 503003

münevver48 18-06-2014 10:03

5 Eklenti(ler)
pasifloranın meyvelerine ne dersiniz. daha ilk yılı ve meyve tuttu. nasıl bilicem ben bunların olgunlaştığını,ne zaman olgulaşır bunların tadını bilen var mı ?cevaplarınızı bekliyorum bilen arkadaşlar.

Eklenti 503004

Eklenti 503005

Eklenti 503006

Eklenti 503007

Eklenti 503008

tarla kuşu 18-06-2014 10:20

Sevgili münevver48, Misafiriniz geleceği yeri bilmiş. Önce tedavi, sonra ikram... Daha nolsun ki.....Maşallah o ne iştah öyle. Passifloranın meyveleri ne kadar güzel olmuşlar. Burda Balıkesir'de hiç meyve tutmuş passifloraya denk gelmedim. Sanırım iklim farkı. Sevgiler...

münevver48 18-06-2014 17:13

5 Eklenti(ler)
papatyalarım ve üzerindeki minik misafirlerim.aslanağzım

Eklenti 503096

Eklenti 503097

Eklenti 503098

Eklenti 503099

Eklenti 503100

münevver48 18-06-2014 17:18

4 Eklenti(ler)
su sümbülümde sezonun ilk çiçeğini açanlardan.

Eklenti 503104

Eklenti 503105

Eklenti 503106

Eklenti 503107

münevver48 18-06-2014 17:23

5 Eklenti(ler)
iki renkli sardunyam, dahliya

münevver48 18-06-2014 17:29

5 Eklenti(ler)
sellukam ikinci kata çıktı. ancak böyle görüntüleyebildim. mor salkımım arada bir çiçekleriyle beni sevindiriyor.

Eklenti 503115

Eklenti 503116

Eklenti 503117

Eklenti 503118

Eklenti 503119

tarla kuşu 18-06-2014 22:16

Sevgili münevver48, su sümbülleriniz çok güzel açmış. Ben de bu sene 2 tane almıştım. sanırım 5-6 kök oldular ama daha hiç çiçek belirtisi yok. Çok ta sağlıklı görünmüyor benimkiler. Bakalım bekleyip göreceğiz. Sağlıkla kalın...

münevver48 19-06-2014 07:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarla kuşu (Mesaj 1297122)
Sevgili münevver48, su sümbülleriniz çok güzel açmış. Ben de bu sene 2 tane almıştım. sanırım 5-6 kök oldular ama daha hiç çiçek belirtisi yok. Çok ta sağlıklı görünmüyor benimkiler. Bakalım bekleyip göreceğiz. Sağlıkla kalın...

sevgili tarla kuşu,güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum.su sümbüllerim geçen yıldan, kışın bıraz kayıp yaşasamda geriye kalanlar beni sevindirdi. çiçek açmalarında güneşin büyük rolü olduğunu düşünüyorum.inşallah sizinkilerde açarak sizi sevindirir.

münevver48 19-06-2014 21:19

5 Eklenti(ler)
bahçemden,petunyam,pervanem,yıldız yaseminlerim,aslanağzı çiçeğim.

münevver48 23-06-2014 14:18

4 Eklenti(ler)
bahçemden,hanımeliaçmaya devam ediyor.

Eklenti 504231

ful yaseminim çok kibar bir çiçeçek

Eklenti 504232

pasifloren meyvesi olgunlaştı.

Eklenti 504233

bende kopardım.tadına bakılmak üzere benimle eve geldi. ve tadına bakıldı. öyle çok leziz bir tat olduğunu söyleyemem.ama kötü de değil idare eder. biraz tatlı çekirdeklerini çiğnediğiniz zaman hafif bir buruk acısı var. şifa için yenilebilinir.

Eklenti 504234

münevver48 23-06-2014 14:30

5 Eklenti(ler)
bahçe kesmiyor beni. bu zakkumları bahçemin dışına avlu duvarlarının diplerine diktik.şimdi inanılmaz bir zakkum şöleni var. seneye inşallah biraz daha zakkum dikmek istiyoruz.bahçemizin önünde boş küçük bir hazine arazisi var biz oralara ağaç bile diktik. siyah dutu kuşlar nasıl sevdiler. afiyetle yerken bizede bolca şarkı söylediler. bir tane daha diktik.

Eklenti 504236

Eklenti 504237

Eklenti 504238

Eklenti 504239

Eklenti 504240

münevver48 23-06-2014 14:43

2 Eklenti(ler)
ben zakkumlara yaz gülü bazende zakkum gülü diyorum yeni bir çiçek türü gibi o nasıl bir çiçek der gibi cevap bekliyorlar.hani yalanı yok aynı bir gül gibi

asmalıtepe 23-06-2014 15:29

Merhaba Münevver hanım; Bu hastalık sınırların dışına da taşıyor değil mi. Negüzel birşey ama umumun yararlanacağı alanları bile güzelleştirmek, kuşlara dallar oluşturmak. Ellerinize sağlık. Ben de bir haftaya yakındır bağdaydım. Oralarda hiç yorulduğumu anlamıyorum da eve gelince yüzükoyun düşüyorum uykulara..Biraz önce girdim siteye sizin sayfaya..Ben de kendi makinamın pili eskimiş, şarzedemedim yeğenim tabletle çekti faceden attı ama bilgi s. a yükleyemedim sorun çözülürse atacağım. sevgiler..

münevver48 23-06-2014 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1298706)
Merhaba Münevver hanım; Bu hastalık sınırların dışına da taşıyor değil mi. Negüzel birşey ama umumun yararlanacağı alanları bile güzelleştirmek, kuşlara dallar oluşturmak. Ellerinize sağlık. Ben de bir haftaya yakındır bağdaydım. Oralarda hiç yorulduğumu anlamıyorum da eve gelince yüzükoyun düşüyorum uykulara..Biraz önce girdim siteye sizin sayfaya..Ben de kendi makinamın pili eskimiş, şarzedemedim yeğenim tabletle çekti faceden attı ama bilgi s. a yükleyemedim sorun çözülürse atacağım. sevgiler..

sevgili asmalıtepe,sesiniz soluğunuz çıkmayınca acaba dünyanın en güzel çiçeğinemi (torun görmeyemi)gitti dedim.asmalıtepede ikinci tahminimdi.insan bahçeyle uğraşırken yorulmuyor.negatif elektireğini topra bırakıyorsun.fiziken yorulsan bile ruhun dinleniyor.beyninde olumsuzluklara yer vermiyorsun.yeşilliğe bakarken insanın gözlerinin içi mutluluk doluyor.şimdi ben nasıl sınırları aşmıyayım.bıraksalar beni bakın bu bir hayal ama gerçel olmasını çok isdediğim bir hayal caddemi ve sokağımın (köşe başında oturuyorum)yolunun kenarlarına erguvan ağacı ve dut ağacı dikmek istiyorum.aralarınada zakkum eşimde bana destek olacağını söylüyor.ama başı boş hayvanlar arkalarında güya sahipleri çobanlık ediyor ama kim kimi güdüyor belirsiz. keçiboynuzumuz diktikten sonra kocaman olmuştu.5,6, yıl baktık artık kendisini kurtardı derken keçi boynuzumuz ineklerin gazabına uğradı.gölgesi ve yeşilliği güzeldir hani biz yaşlanınca gölgesinde torunlarımız oynar diye şimdi yerinde yeller esiyor.eşimde bende çok üzüldük. ay galiba içim fazlaca doluymuş.sizde tam damarıma basıncafazla yazdım.inşallah hayallerimizde bir gün gerçek olması dileğimle sevgili asmalıtepe saygılarımla .............

asmalıtepe 23-06-2014 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 (Mesaj 1298731)

sevgili asmalıtepe,sesiniz soluğunuz çıkmayınca acaba dünyanın en güzel çiçeğinemi (torun görmeyemi)gitti dedim.asmalıtepede ikinci tahminimdi.insan bahçeyle uğraşırken yorulmuyor.negatif elektireğini topra bırakıyorsun.fiziken yorulsan bile ruhun dinleniyor.beyninde olumsuzluklara yer vermiyorsun.yeşilliğe bakarken insanın gözlerinin içi mutluluk doluyor.şimdi ben nasıl sınırları aşmıyayım.bıraksalar beni bakın bu bir hayal ama gerçel olmasını çok isdediğim bir hayal caddemi ve sokağımın (köşe başında oturuyorum)yolunun kenarlarına erguvan ağacı ve dut ağacı dikmek istiyorum.aralarınada zakkum eşimde bana destek olacağını söylüyor.ama başı boş hayvanlar arkalarında güya sahipleri çobanlık ediyor ama kim kimi güdüyor belirsiz. keçiboynuzumuz diktikten sonra kocaman olmuştu.5,6, yıl baktık artık kendisini kurtardı derken keçi boynuzumuz ineklerin gazabına uğradı.gölgesi ve yeşilliği güzeldir hani biz yaşlanınca gölgesinde torunlarımız oynar diye şimdi yerinde yeller esiyor.eşimde bende çok üzüldük. ay galiba içim fazlaca doluymuş.sizde tam damarıma basıncafazla yazdım.inşallah hayallerimizde bir gün gerçek olması dileğimle sevgili asmalıtepe saygılarımla .............

Bebeğin de diğer torunumun da derdinden ölüyorum da hemen gitmek görmek istemezmiyim yalnız bazı hesaplarımız var: Oğlum da gelinim de dört buçuk yıl oldu Van'da lar. Tayin bekliyorlardı bugünlerde..Yanlarında anneanneleri var nasılsa yalnız değiller , ben de taşınma zamanı gideyim de biraz yardımcı olayım niyetiyle sabrediyordum. Yani hem imaret, hem ziyaret veya bir taşla iki kuş falan mevzuu..
Çok şükür bugün tayin yazısını aldılar. Allah hayırlı etsin böylece torunları görebilme günlerim yaklaşıyor. Tayin Kayseri iline çıktı yolumuz da yakınlaşıyor onları en azından aydabir görürüm inşallah. Münevver hanım bebeği daha görmediğimdendir büyüğü daha çok özledim, babasından bile çok. Canları sağolsun.
İşte böyle. Asmalıtepede internetim yok. Ağaçlar net'e girmeden bir ay önce falandı mobil internetimi kapattırmıştım böyle olacağını bileydim kapattırırmıydım.
Orada aklıma tv ye de bakmak gelmiyor.Hep ağaçla böcekle çiçekle haşırneşir olmak istiyorum. Bir de havası okadar güzeldir ki sağlık adına hiçbir sorun yaşamıyorum.
Hele elimle dikip büyüdüğünü izlediğim herşey bana çok huzur veriyor...
Yeni biber fidelerini şaşırttım yerlerine, Gübreli toprakla torfu karıştırıp yine maydonoz ektim, iki üç adet yayılmacı ardıç alıp saksılarını değiştim, kuruduğundan korktuğum kımızı aşısız gülümün filiz verdiğini, diğer köklü dikip kuruduğunu sandığım sarmaşıkların papatyaların canlandığını, domates fidelerimin üstünde domateslerin oluştuğunu,biberlerin oluştuğunu görüp çok sevindim onlara biraz daha ilgi ve itimam göstererek sırıklara bağladım suya toprağa değmesinler diye, Gülün toprağını çoğalttım, aşılı asmanın kolları rüzgardan sallanmasınlar diye çıtalara bağladım.
Velhasılıkelam bu hafta baya gelişme kaydedip çalıştım. Çiçeklerim de iyiler resimleri yükleyeceğim. Size soracaklarım da var...şimdilik sevgiyle kalınız.

yağmur 23-06-2014 21:46

Münevver hanım,
Bahçeniz ne kadar güzel. Misafiriniz de pek tatlıymış hem de kanaatkar. Passiflora meyvesini ilk kez görmüş oldum. Acaba ilacı meyvesinden mi yapıyorlar?

münevver48 24-06-2014 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1298794)
Münevver hanım,
Bahçeniz ne kadar güzel. Misafiriniz de pek tatlıymış hem de kanaatkar. Passiflora meyvesini ilk kez görmüş oldum. Acaba ilacı meyvesinden mi yapıyorlar?

sevgili yağmur,beğeniniz için teşekkür ederim.misafirim gerçekten kanaatkar.sık sık uğruyorlar.pasifloran ilacı bu meyveden yapılıyormuş.adı bunun için pasiflora imiş. meyvesinin tadıda güzel saylır.bana göre tabi herkesin damak zevkini bilemem.sevgiler....

münevver48 24-06-2014 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1298747)
Bebeğin de diğer torunumun da derdinden ölüyorum da hemen gitmek görmek istemezmiyim yalnız bazı hesaplarımız var: Oğlum da gelinim de dört buçuk yıl oldu Van'da lar. Tayin bekliyorlardı bugünlerde..Yanlarında anneanneleri var nasılsa yalnız değiller , ben de taşınma zamanı gideyim de biraz yardımcı olayım niyetiyle sabrediyordum. Yani hem imaret, hem ziyaret veya bir taşla iki kuş falan mevzuu..
Çok şükür bugün tayin yazısını aldılar. Allah hayırlı etsin böylece torunları görebilme günlerim yaklaşıyor. Tayin Kayseri iline çıktı yolumuz da yakınlaşıyor onları en azından aydabir görürüm inşallah. Münevver hanım bebeği daha görmediğimdendir büyüğü daha çok özledim, babasından bile çok. Canları sağolsun.
İşte böyle. Asmalıtepede internetim yok. Ağaçlar net'e girmeden bir ay önce falandı mobil internetimi kapattırmıştım böyle olacağını bileydim kapattırırmıydım.
Orada aklıma tv ye de bakmak gelmiyor.Hep ağaçla böcekle çiçekle haşırneşir olmak istiyorum. Bir de havası okadar güzeldir ki sağlık adına hiçbir sorun yaşamıyorum.
Hele elimle dikip büyüdüğünü izlediğim herşey bana çok huzur veriyor...
Yeni biber fidelerini şaşırttım yerlerine, Gübreli toprakla torfu karıştırıp yine maydonoz ektim, iki üç adet yayılmacı ardıç alıp saksılarını değiştim, kuruduğundan korktuğum kımızı aşısız gülümün filiz verdiğini, diğer köklü dikip kuruduğunu sandığım sarmaşıkların papatyaların canlandığını, domates fidelerimin üstünde domateslerin oluştuğunu,biberlerin oluştuğunu görüp çok sevindim onlara biraz daha ilgi ve itimam göstererek sırıklara bağladım suya toprağa değmesinler diye, Gülün toprağını çoğalttım, aşılı asmanın kolları rüzgardan sallanmasınlar diye çıtalara bağladım.
Velhasılıkelam bu hafta baya gelişme kaydedip çalıştım. Çiçeklerim de iyiler resimleri yükleyeceğim. Size soracaklarım da var...şimdilik sevgiyle kalınız.

sevgili asmalıtepe, bu hafta epeyce bir çalışmışsınız.ama eli boş dömemişsiniz.çiçekleriniz adına sevindim bizleri bir korkutup üzüyorlar bir sevindiriyorlarr canım. ne zaman isterseniz sorularınızı sorabilirsiniz.elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.sevgiler...

asmalıtepe 07-07-2014 10:40

Hoşgeldiniiiz. nerelerdesiniz demeyeceğim sıcaklardan çok mustarip olduğunuzu biliyorum. Allahım ülkemizi çölleşmekten korusun, durum endişe verici sevgili Münevverciğim . Özlettiniz kendinizi. Benim kompedanım sizsiniz kardeşim bir de yenigine. sağolsun.

Demek sıcak çok. Su durumları da belli. Allah yardımcınız olsun, bol yağışlar versin.
Hepimiz için var olan sorunlar bunlar ama sizin iklim daha farklı tabii. Denize ne kadar mesafedesiniz? Hiç olsun o türlü biraz ferahlayabiliyor musunuz?

Çiçek bebelerime övgüleriniz yüreklendiriyor bizi. Çiçeklerimi ve beni. Sizinkilerin yanından geçemeyiz de.

Demek o sarı çiçeklim Hindiba. Çiçek açacağını görünce güneşe dışarıya koymuştum.beş dak. açılıverdi. Sonra bir de ne göreyim iki tane kanatlı karınca gibi bir sineksi hayvan kapışa kapışa çiçek yapraklarını yiyorlar. Kapıp içeri kaçırdım ama üç beş dak sonra çiçek kapandı. Çiçeğine bayılmıştım o ne güzel çiçekti öyle.

Rozet dediğiniz de çiçekçinin Medine dediği galiba. beyazını ve kırmızısını aynı saksıya diktim. Ve bunları yeni diktim diyerek içerde bıraktım fazla içeri oldu sanırım Niş de.

gülümü ve yasemenlerimi, Hanımelimi görmüşsünüzdür.Sevincimi anlarsınız birlikte o hale getirdik. Size de teşekkür ediyoruz.

Sizin derya deniz çiçeklerin yanında okyanusta bir damla da olsa çok seviyorum bunları.

Böyle böyle büyürüz elbet...SEVGİLER CANIM.

münevver48 10-07-2014 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1303278)
Hoşgeldiniiiz. nerelerdesiniz demeyeceğim sıcaklardan çok mustarip olduğunuzu biliyorum. Allahım ülkemizi çölleşmekten korusun, durum endişe verici sevgili Münevverciğim . Özlettiniz kendinizi. Benim kompedanım sizsiniz kardeşim bir de yenigine. sağolsun.

Demek sıcak çok. Su durumları da belli. Allah yardımcınız olsun, bol yağışlar versin.
Hepimiz için var olan sorunlar bunlar ama sizin iklim daha farklı tabii. Denize ne kadar mesafedesiniz? Hiç olsun o türlü biraz ferahlayabiliyor musunuz?

Çiçek bebelerime övgüleriniz yüreklendiriyor bizi. Çiçeklerimi ve beni. Sizinkilerin yanından geçemeyiz de.

Demek o sarı çiçeklim Hindiba. Çiçek açacağını görünce güneşe dışarıya koymuştum.beş dak. açılıverdi. Sonra bir de ne göreyim iki tane kanatlı karınca gibi bir sineksi hayvan kapışa kapışa çiçek yapraklarını yiyorlar. Kapıp içeri kaçırdım ama üç beş dak sonra çiçek kapandı. Çiçeğine bayılmıştım o ne güzel çiçekti öyle.

Rozet dediğiniz de çiçekçinin Medine dediği galiba. beyazını ve kırmızısını aynı saksıya diktim. Ve bunları yeni diktim diyerek içerde bıraktım fazla içeri oldu sanırım Niş de.

gülümü ve yasemenlerimi, Hanımelimi görmüşsünüzdür.Sevincimi anlarsınız birlikte o hale getirdik. Size de teşekkür ediyoruz.

Sizin derya deniz çiçeklerin yanında okyanusta bir damla da olsa çok seviyorum bunları.

Böyle böyle büyürüz elbet...SEVGİLER CANIM.

sevgili asmalıtepe, aslında sıcaklık mevsimine göre olması gerektiği gibi ama bizler öyle demiyoruz. ne yaparsın nasrettin hacnın fıkrası aklıma geldi .''bahara hiç sözüm yok''demiş yazın sıcağından kışın soğundan şikayet edenlere. hani çiçeklerimiz olmasa belki bizlerde çok takmayız mevsimlerin derecelerine.

evet canım benim rozet sizin medine dediğiniz oluyor. sizin sevincinizi anlamazmıyım.kimbilir bir günde kaç defa bakıp kokladınız.eve gelen kaç kişiye bu güzeli taktim ettiniz. bunları ben o kadar çok yaşamaktayımki anlatamam.bazen eşimi zorluyorum birde koklasana diye daha burnu çiçeği koklamadan çok güzel diyor.bende kokusu nasıl tarif edermisin diye onu test ediyorum. bana gülüyor.işte bir çiçeğin sevinci beni böyle eşime karşı emribaki davrandırıyor.allahdan oda çiçekleri en az benim kadar çok seviyor. birgün sizinde asmalıtepeden çılgın şelaleler gibi akan coşkulu çiçeklerinizin açmasını diliyorum. yeterki siz sevginizi esigemeyin. çiçeklerinizi dikerken gözünüzün önünde nasıl olmasını hayal ediyosanız bunu düşünerek dikiniz. pozitif enerjiniz çiçeğinizi mutlaka olumlu etkileyecektir.sevgilerimle:):):)

münevver48 10-07-2014 13:40

4 Eklenti(ler)
kınalarım biraz nazlı açmaktalar.

Eklenti 507938

Eklenti 507939
ölmez çiçeğim onuda şaşırtmakta biraz zorlandım.fidanları büyük olduğu için fire verdik. çok güzel bir çiçek özellikle güneşten etkilenmiyor. dokusu kuru çiçek gibi.

Eklenti 507940
sardunyam bodrum papatyam

Eklenti 507941

münevver48 10-07-2014 13:42

2 Eklenti(ler)
ful yeseminim kokusu çok güzel.

Eklenti 507946

Eklenti 507947

münevver48 10-07-2014 13:48

3 Eklenti(ler)
su sümbüllerimde güneşi seviyor.birazda balkonum için düzenleme yapmak istiyorum .onları daha sık görmüş olurum;)....

Eklenti 507948

Eklenti 507949

Eklenti 507950

münevver48 10-07-2014 13:53

2 Eklenti(ler)
mor salkımım çiçeklerini açarak beni mutlu ediyor.malasef çiçeklerinin ömrü sıcaklardan mı bahardaki kadar uzun değil.

Eklenti 507951

Eklenti 507952

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025