![]() |
Sayın @TCM patoz dediğiniz şey nedir acaba ?
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
TRKAY MN BAHE APA MAKNASI*TRKAY TARIM MAKNALARI |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Ekinezyanın resmi geçen haftadan, gözümden kaçmış...
Eklenti 614810 Doğal taşlarla yürüyüş yolu. Yağan yağmurlarla yerine oturacaktır. Altına üstüne yanına ilave bir şey yapmadım. Koyacağım toprağı yumuşatıp üzerine yerleştirdim sadece. Eklenti 614811 Sınır belirleme işini de kilit taşlarla yapıyorum. Aralarına bir şey koymuyorum, döşemesi zor değil, hesaplı... Eklenti 614812 |
Alıntı:
Taşların arasına bulabilirseniz limon kokulu kekik, bulamazsanız sizde olan yayılıcı kekikten, Biraz biraz dikerseniz zamanla taşların arası kekikle kaplanacaktır. Yürürken kokulu kekik kokusu çok hoş oluyor. Normal yayılıcı kekik de benim geçtiğim yerde var. O da hem başka otların çıkmasını engelliyor. Boyu da fazla uzamadığı için taşların arasında halı gibi oluyor. Kekiği suladığınız taktirde çok güzel gelişerek o bölgeyi kaplıyor. Mümkün olduğu kadar köklü olarak ayırararak olmasını istediğiniz yerlere dikerseniz daha kısa zamanda kaplar. |
@ Muda, benim açımdan mükemmel fikir, çok sağolun. Zengarden den aldığım ürünlere baktığımda bendeki kekiğin limon kokulu yayılıcı kekik olduğu yazıyor. Sanırım kökleyip kökleyip aktarabilirim :)
kekik tohumu, yayılıcı kekik tohumu, creeping thyme | Zengarden Ev ve Bahçe |
Dün sonunda elimizdeki fideleri (domates - biber - bal kabağı) hazır aldığımız patlıcan ve bahçıvan kabağı fidelerini, bakliyat tohumlarını (kuru-taze fasulye, kısa-beyaz(ispir) barbunya), @aleydinin salatalık tohumlarını, etkinlikten gelen ve viyol harici fazla olup elimde kalan mısır tohumlarının tamamını toprakla buluşturabildim.
Etkinlikten gelen 40 günlük fasulye, bolu fasulyesi, mısır çeşitlerinin tamamı, mor barbunya, beyaz barbunya tohumlarından bardak ve viyole ektiklerime ise sıra gelmedi, nasip olursa yarın sıra onlarda. |
5 Eklenti(ler)
Mor barbunya - 40 günlük fasulye - bolu fasulyesi - şen fasulye tohumlarının plastik bardaklarda çimlendikten sonra toprağa aktarma işlemi geç kaldı; dolayısıyla kiminin boyu uzadı, kiminin ucu kırıldı, kimi yaylada balkonda kaldığı süre içerisinde kurumalı oldu vs. Elimizde kalanları toprağa aktardık, pek keyifli değiller, olduğu kadar ne yapalım.
Eklenti 616721 Eklenti 616722 Yine plastik bardaklardan toprağa aktarılan, kendi yetiştirdiğimiz etkinlikten gelen mısır çeşitleri. 45 li viyollere her çeşitten beşer tane ekmiştim. Kimisi firesiz çıkarken kimisi birkaç fire vermiş. Artan tohumları ise geçen çarşamba direk toprağa ekmiştik. Eklenti 616723 Domateslerimiz. Etkinlikte iki yıldır en çok talep gelen yöremizin yerli oturak domatesi hariç diğerleri sırık tip. Sırık olanlar arasını 50 - 55 cm. arası, oturağın aralarını ise minimum 60 cm. civarı tuttum. Dikmeden hazırladığım ocakların içerisine birer avuç yanmış keçi gübresi de verdim toprağa attığımızdan ayrı. Eklenti 616724 Lastik verbenaları. Beyaz renkte olanlar kurudu. Eklenti 616725 |
3 Eklenti(ler)
Lahana, mor lahana, pancar, kereviz, pırasa, karnabahar, brokoli, topan patlıcan toplam sekiz çeşit sebzeyi ise hazır fide olarak aldık ve 05.06.2016 pazar günü bir saatte toprağa kavuşturduk. Süre darlığı sebebiyle fide dikeceğimiz ocaklara gübre koyamadım.
Eklenti 616731 Pırasa dikim aralıklarını 15 cm. bırakırken diğer tüm sebzelerde 35 cm. civarı aralık bıraktık. Lahana-brokoli ve karnabaharda sanırım arayı biraz daha açsak iyiydi. Eklenti 616732 Eklenti 616733 |
Alıntı:
|
Ayın 20 sinde yaylaya taşındık. Önceki pazar diktiğimiz 15 kadar viyolde sırık salatalıkların tamamı kurumuş, dolmalık biberler de kurudu kuruyacak.
Yukarıda bahsettiğim bir önce diktiğimiz hazır fidelerde ise (karnabahar-brokoli-kereviz-pırasa vs.) tek tük zayiatlar haricinde sorun yok. İlk dikilen biber-domateslerimizde ise; domateslerin gelişimi güzel zayiatsız, biberler zaten minikti sıcaklarla fazla gelişemediler diye düşünüyorum. Lolaz ve diğer börülceler ise hallerinden pek hoşnut gibi durmuyorlar. Bakliyatlardan özellikle fasulyelerden çıkmayan olmuş, onları tekrar aşılamak gerekecek ancak toprak kuru, zaman bulursam perlit-torf-cocopeat karışımı hazırlayıp avuç içi kadar içerisine tohumları koymalı. Mısırlar, bal kabakları ve bahçıvan kabağı da halinden memnun. Bu arada ekip-dikilenlere hiç su vermiyoruz daha. Hava sıcaklığına binaen arıklara su versek doğru olmaz di mi? Domates-börülce için meyveler görünmeden su verilmez ama diğerleri bize kızmasın sonra 'bu havada da susuz bıraktın ya bizi' diyerek.. |
5 Eklenti(ler)
Bahçeden son fotoğraflar;
Domatesler en güzeli, Eklenti 619655 100 kök kadar domatesten bir kaç tanesi çiçeklenmiş, koltuk alma zamanı da gelmiş sanki. Eklenti 619656 Tatlı kabakları bu sene mantarlanmazsa şimdilik güzeller. Eklenti 619657 Altı çeşit kadar var, hepsinin yaprağı değişik. Eklenti 619658 Barbunya ile komşular, Eklenti 619659 |
5 Eklenti(ler)
Etkinlikten gelen altın çilekler fena değil,
Eklenti 619660 Tigernut (yer bademi) daha güzel ve iştahlı, Eklenti 619661 Hazır aldığımız kızlık sebzeler de öyle, Eklenti 619662 Ancak börülceler keyifsiz, Eklenti 619663 Etkinlikten gelen bakliyatların gelişmemesi büyük ihtimal benim suçum, fire vermeyeyim diye viyollere, bardağa ekeceğime, direk toprağa eksem daha iyi olacakmış. Eklenti 619664 |
3 Eklenti(ler)
Dahliyalar, ilk açan sarışın.
Eklenti 619668 Biberlerimiz, doğdu büyümezler, Eklenti 619669 Eklenti 619670 |
Merhabalar.Domateslerin meyveleri görünmeden sulanmayacağını bilmiyordum. Çok şaşırdım sebebini merak ettim.
|
Alıntı:
Bu arada dikimden sonra sıra aralarını çapalayarak bitkide kök doldurması yapılması gerekir. Dün kayınpeder traktörle yapıvermiş sağolsun :D |
Cevabınız için teşekkür ediyorum meyve tutumuna kadar sulamazsanız ölmüyor mu yoksa nemli mi bırakıyorsunuz
|
Şimdiye kadar hiç ölmediler :) Özellikle bu yıl bu sıcaklarla ölmezlerse bir daha ölmezler herhalde. Bu arada tabi toprağın yapısı, hava şartları da önemli. Şu an bahçenin bulunduğu yer yaklaşık 1.000 m. rakımlı yayla, dolayısıyla sıcaklık ova kadar değil ne kadar olsa da. Bu mevsimde ovada domates yetiştirmek zor. Geçen sene sezon sonu kökleri sökerken özellikle bakmıştım, domatesin kökleri 35 - 40 cm. kadar derine inebiliyor ve dün bir kaç tanesine çapa yaparken baktım yüzeyden 15 cm. kadar aşağısı nemli.
Sonuç; olağanüstü şartlar harici sulamıyoruz :) |
3 Eklenti(ler)
Domateslerin üzerindeki sabah çiği - 27.06.2016 - Zaman geçtikçe artan bu çiğ, sebep olduğu mantar hastalıkları yüzünden son iki yıldır salatalık, karpuz, kavun yedirmedi bize.
Eklenti 620508 Koltuk alma aparatlarımız hazır. Kavanozun içindeki sulandırılmış çamaşır suyu, keskin bir bıçak, eldiven ve domatesler... Eklenti 620509 Koltuk almak için ideal zaman sabah serinliği, özellikle bıçağa bile gerek kalmadan parmakla koltuklar kırılarak rahatlıkla alınabiliyor. (muş, benimkilerin çoğunu bıçakla almak zorunda kaldım) Aşağıda koltukları temizlenmiş domates :) Eklenti 620510 |
4 Eklenti(ler)
Gelelim bugüne (29.06.2016); önce bir kaç güzellik.
İlk açan sarışın dahliya idi, bu da ikincisi sıradaki dahliyamız, geçen seneden kalan kökleri ayırmadan olduğu gibi tekrar toprağa gömdüğümüz için oluşan çiçekler çok olsa da boy ve ebat olarak küçük kalmakta. Eklenti 620511 Aynı renkteki bu dahliyayı bir arkadaşımız vermişti rengini bilmeden. Bunu tek soğan olarak saksıya önceden ekmemize rağmen neredeyse birlikte açtılar. Dikkat ederseniz bunun çiçeği daha büyük. Eklenti 620512 Şeker pembemiz üçüncü sıraya yerleşti. Eklenti 620513 En solda lastiğin içinde bodrum papatyası, en sağda henüz açmamış dahliyalar, ortada dallarını göğe kaldırmak yerine yanlara uzatmış ekinezya, yanında büyük boy süs ayçiçeği olmasına rağmen bodur kalmış ayçiçeği, ve yanında etkinlikten gelen ve sadece teki çimlenen ancak henüz büyüme aşamasındaki büyük beyaz papatya. Eklenti 620514 |
4 Eklenti(ler)
Bugün kayınpederim geldi öğleye doğru. Biberlerin kaymak tabakasından dolayı büyüyemediğiniz söyledi. Önce biber, domates ve kışlık sebzelerin kök diplerindeki kaymak tabakalarını kırdık. Sonra traktörle sürerek arıkları derinleştirdi ve buradan çıkan toprakla kökleri doldurdu. Biberler boy sorunu yaşadığı için hafiften toprağa gömüldüler. El yordamıyla arayıp bularak gün ışığına çıkardık kaybolanları.
Tigernutları (yer bademi) yabani ot sanıp bir tanesini yolmuş bizimki, bakmış yabani ota benzemiyor tekrar geri dikmiş :) Sürüldükten sonra biber, kışlık sebze, lolaz (börülce), altın çilek, tigernutların olduğu sol taraf... Eklenti 620516 Domates tarafı. Hazır ayakkabıları çıkarıp toprağa basmış, elektriğimi aktarmışken güneşin bulutların arkasına saklanmasını ve arada gözyaşlarını bize aktarmasını fırsat bilerek domateslerin demir direklerinin çoğunu dikiverdim. Direkleri bir dolu bir boş diktim. Aralarına kargı dikmeyi veya iki demir arasına gerdiğim ipten aşağı tekrar ip sarkıtmayı düşünüyorum. Toprağın kuraklığını ve kargıların batmadığını düşünürsek ip sarkıtmak daha kolay olacak gibi. Ancak geçen sene bunu denediğimde sağa sola ipte oynamalar olmuştu, dolayısıyla ip bağlama tekniklerini gözden geçirmem gerekecek sanırım. Ön sıradaki domateslerin arasında bir tane boşluk görüyorsunuz. İki gün önceye kadar bir şey yoktu. Asıldığımda kökün kesildiğini gördüm, kurtların oyunu; geçen sene biberlere dadanmışlardı bu sene domateslere mi geçtiler ki. Böyle devam ederse toprağı hafiften sulayıp kurtların toprak yüzeyine çıkmasını sağlayarak ilaçlı kepek atmalı. Domateslerden biri de traktör ile bahçe sürülürken mefta oldu. İkisinin de uç sürgünü teker altında kalıp kopmuş. Kopan ucu toprağa gömerek köklenmesini ve uçtaki iki tane koltuğun esas sürgün görevi görmesini amaçladım ama bakalım nasıl olacak. Koltuk alırken bu tip kaza ve olumsuzlukları düşünerek en güzel ve güçlü gelişen cinslerden olan @bahcedenn in Blue Beauty Domatesinin koltuklarından 10 adet ve kazada ölen Eva domatesinden de üç adet ayırıp iki gün suda beklettikten sonra bugün cocopeat-torf-perlit karışımına diktim. Muhtemelen çoğu köklenecektir. Eklenti 620517 Bahçenin bakliyat grubu. Eklenti 620518 Bakliyatlardan çıkmayanların (toprağın yağmurla sertleşmesi sonrası topraktan kafasını çıkaramayanların başında taze fasulyeler geliyor, barbunya grubu genelde kefeni yırtıyor) yerine yenilerini ektim bugün. Öncelikle gerektiği kadar bakliyatı plastik kabın içine yerleştirdiğim tuvalet kağıdının üzerine koyup üstünü de ıslak bez ile örttüm. Bugün taze fasulyelerin çoğu ile, kuru fasulyelerin de bir kısmının, mor barbunyanın ise çok azının süğdüğünü gördüm. Bunları toprağa ekmek için önce bir avuç kadar toprağı eşeleyip bir kaç avuç su döktüm, çamur olan yere fasulyeleri yerleştirerek üzerini cocopeat ile örtüp biraz daha ıslatarak kapattım. Eklenti 620519 |
4 Eklenti(ler)
Mısırların olduğu kısım sürülmedi, az daha büyüsünler traktörün yaptığı işi kürekle kendimiz yapacaz artık. Her boy mısır var şekilde görüldüğü gibi..
Eklenti 620521 Salatalıkların çoğu kuraklık sebebiyle çıkmadı. Çıkanların keyfi şimdilik yerinde. Eksik yerlerin ekimlerini bugün yarın tamamlamayı düşünüyoruz. Bu sene salatalık, kavun, karpuz ve kabakları önceki senelerdeki gibi mantara yenik düşürmemek için bakır-kükürt ile haftada bir ilaçlamayı düşünüyorum. Eklenti 620520 Kabaklar da bir haftada iyi gelişti. Padişah kavuğu şeklinde olan (adı aklıma gelmedi) tatlı kabağı şimdiden çiçeklenmeye başlamış. Eklenti 620523 @birnefestoprağın kavunları ile çanakkale karpuzunu bahçenin daha önce ekim düşünmediğimiz ayrı bir bölümüne diktim. Sonunda viyoller boşaldı. Eklenti 620522 |
3 Eklenti(ler)
İki hafta önce hazır çıplak kök fide olarak diktiğimiz dolmalık biberler hala keyifsiz. Ne öldüler ne güldüler. Oysa aldığımızda oldukça güçlü görünüyolardı.
Eklenti 620524 Etkinlikten gelen bakliyatlar ise (bolu fasulyesi, şenberber fasulyesi, 40 günlük fasulye, mor barbunya) yavaştan toparlıyorlar ancak geç kaldılar ve çok da bir şey beklememek lazım artık. Eklenti 620525 Her şeye rağmen 40 günlük fasulyenin üzerinde bir tane fasulye gördüm bugün :) Eklenti 620526 Bildiğim şeyleri okuyan arkadaşlara katkııs olması amacıyla ayrıntılı yazmaya çalışıyorum. Dolayısıyla olumlu olumsuz yorumlarınızı esirgemeyin lütfen. |
Bereketlı olsun bu sene cesıtlerınız cok masallah :)
Bodurlasma ve gelısmeme olayı cogu bahcede mevcut. Asırı sıcaklar ve aksam olan anı sıcaklık dususu bıtkının gelısımını cok engellıyor. Seradakı fasulye ve hıyarlar verım olarak bırden urun verdı ama hafta olarak yarı yarıya fark var. Dısardakı marullar ıse 2 defa ekmeme ragmen hemen tohuma kalktılar. Bahceler bundan sonra anca yesıllenecek gıbı. |
1 Eklenti(ler)
Emeklerinizin boşa çıkmamasını diliyorum.
Domatesleri susuz bırakmanızı anlayamıyorum. Ben gün aşırı bir saat süreyle damlama usulü su veriyorum. Sizin irtifa daha yüksek ve sebzelerin maruz kaldığı güneş etkisi çok fazla. Sizin benden az su vermemeniz lazım diye düşünüyorum. Ben sulamanın cebe zararı dışında olumsuz etkisini hiç görmedim. Daha öncede yazdım sebzeler iyi güneş görüyor ve susuz kalmıyorsa onları tutmak mümkün olmuyor. Lezzetlerinde de en ufak gerileme söz konusu değil. Su kıt olan yerde susuz tarıma evet ama su olan yerde aşırıya kaçmamak şartıyla bitkiyi susuz bırakmamak lazım. Geçen hafta sonu çektiğim fotoğraf. Bayram içinde epey domates toplanacak hale gelir umudundayım. Üç haftadır bir kere o da bir kaç saatlik uğrayabildim bahçeye ama otomatik sulama sayesinde sorun yaşamadık şükür... |
Fasulye ve biberlere 1/1000 oranında sulandırılmış humik asitten kök başına bir litre kadar uygulayıp sonrasında adamakıllı bolca bir sulama yaparsanız, toparlanmalarına katkıda bulunabilirsiniz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ancak bu şekilde bilgi (yılların tecrübesine dayalı) börülceye dair var. Çiçeklenme görülmeden yapılan sulamalar börülcede aşırı büyümeye (vejetatif büyüme) sebep olacaktır. Domates ile ilgili ise bence seneye kendiniz deneyin. Bir kaç kök domatesi meyve görülene kadar sulamadan yetiştirin. Dikkat ederseniz susuz tarım yapalım demiyoruz, ilk meyvelerden sonra düzenli sulama yapılıyor zaten. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025