agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 29-06-2015 15:10

4 Eklenti(ler)
Dahlialar tomurcuklanmaya başladı,

Eklenti 562909

Darı... Arka taraftaki büyük olanlar etkinlikten gelenler, genelde patlatmalık darılar...
Ön taraftakileri kayınpeder sonradan etmişti haşlamalık darı diye...

Eklenti 562910

Kendi çeliklerim olan 50 kadar ortancayı sonunda plastik bardaklardan toprağa geçirebildim. Küllemeyi atlatacak gibiler. Resimde çıkmamış, açık pembelerden biri koca kafalı, diğerlerinin en büyüğünün iki - üç katı büyüklüğünde. Çeliklerden 10 kadarı ilk yılına gelmeden çiçek açtı. Yeni çiçeklerin bir tanesinin ise çiçeğinin yaprakları diğerlerinin iki - üç katı büyüklüğünde ancak toplam çiçeğinin ebadı aynı. Birinde ise sadece tek bir çiçek yaprağı patlamış. Ön taraftaki büyüklerden birinden kotu da üzerine geldi sanıp asıldım hafiften ancak elime gelmeyince anladım.

Eklenti 562911

Eklenti 562912

TCM 29-06-2015 15:27

3 Eklenti(ler)
Ayçiçekleri; geçen sene ekimi geç olduğundan tohumlarını zar-zor alabilmiştim. Bu sene de erken oldu sayılmaz...

Darıların ön tarafına dahliaların hizasında elma ağacının yanına minyatür olanları birer karış arayla toplu halde ektim. Kalanları sedumların içine ve minik ortancaların aralarına da ektim. Toprak tavını kaybetmeye başladığı için hazırladığım cocopeat-perlit karışımının içerine ektim tohumları. Her gün az az suladım nemini kaybetmemesi için.

Eklenti 562919

Dün baktım koyu yeşil rengiyle birisi gülümsemiş minyatürlerin.

Eklenti 562920

Darıların hizasında eksik kalan yerlere ise büyük yemeklik ayçiçeğini ektim aynı yöntemle. Tohumlar etkinlikten @dagsa reklam dan gelmişti. Dört beş gün önce ektiğim tohumların bakabildiğim tamamı çıkmıştı. Dün eksik kalan yerlere geçen sene komşunun verdiği yine çerezlik ayçiçeklerini de ektik eşimle. Çerezlik olanlar demek daha çabuk çimleniyor.

Eklenti 562921

Bahçenin önceki gün yağan yağmurdan sonra tava gelen arka taraflarına ise @heyyamola dan gelen ve geçen seneden kendim alde ettiğim uzun süs ayçiçeklerini ektim görüntü yapması ve arıları cezbetmesi için.

TCM 29-06-2015 15:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1330500)
Bugün eşimle yaylada biraz işlendik.

Önceki sayfalarda yazmıştım sene başında sarımsak ektiğimizi. Ancak sık ve düzensiz ektiğimiz, başta gübre kullanmadığımız için sarımsaklar lezzetli olmalarına karşın iri değillerdi. Bu sene ekim zamanını daha uygun olduğu için erkene aldık. Geçen sene ektiğimiz yeri çiçeklendirmeyi düşündüğümüz için evden daha uzağa, kullanmadığımız kümesin yakınına yaklaşık 3 metrekarelik yere ektik. Su göllenmesini engellemek için ekim yerini biraz yüksek tuttuk. Ekilecek yerdeki yağmurlarla artan yeşillikleri gerek sökerek, gerekse orakla biçerek uzaklaştırdıktan sonra yumuşak olan toprağı kürekle alt üst ettik. Hazırdaki yanmış tavuk gübresini metrekareye 1 kg. gelecek şekilde toprağa serperek çapayla toprağa karıştırdık. Ekimin düzenli olması için resimde görülen tahta parçası ile sıra aralarını yaklaşık 15 cm. olacak şekilde aralayıp sarımsakların aralarında ise yaklaşık 12 cm. bırakarak 5 tl.ye aldığım yarım kilo sarımsağı ektik.

Eklenti 524896

Eklenti 524897

Dikim araları...

Eklenti 524898

02.11.2014 tarihinde ektiğimiz sarımsakları hafta içinde çıkardık. Önceki seneye göre dikim araları seyrek olduğu ve hayvan gübresi verdiğimiz için daha iyi verim aldık.

Jakin 29-06-2015 17:39

"İşlendik" kelimenizi çok sevdim.. :) Bir saksıya sarımsak ekmek hep aklımda, bir türlü yapmadım.
Ürünleriniz bereketli, çiçekleriniz bol olsun..

Resulgur 29-06-2015 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1391935)
@Resulgur; sararanları kesseniz tabi ki daha iyi olacaktır ancak sizin domateslerin alt yapraklarında mantar var gibi, resmi domates hastalıkları sayfasına koyup yardım alsanız iyi olacak.

tamam hocam çok teşekkür ederim. Yarın ilk işim o sararan yaprakları kesmek olacak ..;)

TCM 30-06-2015 10:08

Dün bahçenin büyük bir bölümünü sulandırılabilen kükürt ile ilaçladım. 16 lt. lik tulumbaya yarım su bardağından biraz daha az (100 lt. ye 400 gr. önerilen) ilaç kattım. Domates-biber-bakliyatlar-kavun-karpuz-çiçekler (dahliya-ortanca-menekşe) kükürde bulandı.

Geçen senenin mesajlarına baktığımda ayçiçeği ekiminde 10 gün kadar öndeyiz bu sene.

622ali 30-06-2015 10:23

Sayin tcm kukurt ile ilaclamayi neden yapiyorsunuz ve hangi durumlara care oluyor?

TCM 30-06-2015 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 622ali (Mesaj 1392162)
Sayin tcm kukurt ile ilaclamayi neden yapiyorsunuz ve hangi durumlara care oluyor?

Organik olması iyi, mantar ve böceklenmeye karşı kullanılıyor.

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/17396.htm
http://www.organikoop.com/kukurt

TCM 01-07-2015 13:38

1 Eklenti(ler)
Üstte bahsettiğim kocakafa ortanca...

Eklenti 563325

Kocakafa deyince Almanların özellikle kafa golleriyle ünlü sarışın futbolcusu aklıma geldi. Yaşı 40 ın üzerinde olanlar hatırlayacaktır. Hrubesch...

https://www.google.com.tr/search?q=h...YQ_AUoAQ&dpr=1

622ali 01-07-2015 14:23

Sayin tcm bugun internetten 100 gr toz kukurt siparisi verdim. Yaklasik 2 gun icinde elimde olur diye dusunuyorum. Bahcemde suan 40 tane kadar dahliam icin kullanmayi dusunuyorum. Tahmini kac litre suya kac gr kukurt koyup ne sekilde ve ne sıklikta kullanmami tavsiye edersiniz?

Ilgi ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler...

TCM 01-07-2015 15:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 622ali (Mesaj 1392563)
Sayin tcm bugun internetten 100 gr toz kukurt siparisi verdim. Yaklasik 2 gun icinde elimde olur diye dusunuyorum. Bahcemde suan 40 tane kadar dahliam icin kullanmayi dusunuyorum. Tahmini kac litre suya kac gr kukurt koyup ne sekilde ve ne sıklikta kullanmami tavsiye edersiniz?

Ilgi ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler...

'Toz kükürt' deyince sulandırılmayan toz halinde atılması gereken kükürt anladım ben, eğer diğer türlü benim üstte yaptığım gibi sulandırılabilen kükürt ise 5 lt. suya katacağınız 20 gram kükürt (herhalde 3 tatlı kaşığını tepeleme şekilde doldurursak 20 gr yapacaktır) 40 dahliaya yetecektir. Ben bir kilo sulandırılabilen kükürtü 10 tl. ye almıştım, toz olarak atılanı ise 5 tl. idi. Temenni etmeyiz ama dahliayalar yatkın olduğu üzere kükürde rağmen külleme olursa "topas" mükemmel bir ilaç aklınızda olsun.

622ali 01-07-2015 16:05

Keske topasi bulundugum yerde bulabilsem. Internette bir arastirayim turkiyeden alip getirtebilirsem bir deneyeyim. Buarada aldigim kukurtun sulandirilan cinsten olup olmadigini nasil anlayabilirim acaba.

TCM 02-07-2015 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 622ali (Mesaj 1392574)
Keske topasi bulundugum yerde bulabilsem. Internette bir arastirayim turkiyeden alip getirtebilirsem bir deneyeyim. Buarada aldigim kukurtun sulandirilan cinsten olup olmadigini nasil anlayabilirim acaba.

Etken madde 'Penconazole', bulursunuz herhalde. Sonuçta etken madde de, üretici de dünya çapında. Topas

TCM 02-07-2015 09:49

Diğer konuyu atladım; sulandırılabilen kükürt suyla birleştiğinde hemen eriyecektir, diğeri ise erimez. İlginç, Fransa da 100 gr. kükürtü poşete koyup size göndermemişlerdir herhalde di mi? Kullanım şekli dozu vb. bilgiler yok mu?

622ali 02-07-2015 17:33

Kukurt yarin geldiginde resmini burada paylasirim. Bugun normal kukurt ve suda eriyebilen kukurdu magazada buldum:D

622ali 03-07-2015 14:37

[IMG]http://i.hizliresim.com/2gAAgv.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.hizliresim.com/mPBB71.jpg[/IMG]

Sayin tcm dun dayanamayip arap sabunlu ozel bir solusyon alip yildizlara uyguladim ve bugun sabah uzerinde ve kenarlarinda olen bir cok bocek ve sinek turu gordum.

Ayni zamanda almis oldugum ve suda cozulen olup olmadigini bilmedigim toz kukurt geldi.

Yildizlarimin gelisimi neredeyse durmustu. Her yeni filiz buyumeden acayip bir sekil alip neredeyse oluyordu. Umarim bu durum boceklerden kaynaklaniyordu ve cozulmustur. Yoksa yildiz cicegi goremeden sezon bitecek. :D

TCM 06-07-2015 09:24

@622ali, hafta sonu foruma girdim ama mesajınızı görmemişim herhalde kusura bakmayın. Alt resimdeki toz kükürt. Kullanımı için genel öneri; sabah yağan çiğin üzerine (veya yapraklara hafiften su spreyleyerek aynı etkiyi yaratabilirsiniz) toz kükürtü ince bir süzgeç, tülbent ile serpin. Dahliya uzmanı değilim ama bence dahliyanızın resmini çekip ilgili sayfaya koyun, arkadaşlarla birlikte değerlendirelim. Geçen sene benimkiler mantar olmuştu. Bir de ne zaman toprağa ektiğinizi söylerseniz gelişimini değerlendiririz.

TCM 06-07-2015 14:28

Domateste ilk meyvemizi gördük...Muhtemelen siyah chery domateste.

Dün akşam üzeri sıvı kükürt ve bakırı (hektaş 50 wp) karıştırarak tüm meyve ve sebzeleri ilaçladım.

Dalgıç pompa düzeneğini biraz daha pratik hale getirdim. İlave silikon hortum alarak istediğimiz (kısmen) yere suyu taşıyabiliyoruz. Başta dahliya ve ortancalar olmak üzere tüm çiçekler ile marul, patlıcan ve istemeden biraz darıları suladım.

TCM 09-07-2015 09:41

Domateslerde ürün tutulumu artmış, yarıya yakınının üzerinde nohuttan, eriğe kadar çeşitli büyüklüklerde domatesler mevcut. Bakliyat grubundakiler ise ekim zamanı farklılığına bağlı birkaç yapraktan 1 m. kargıyı sarabilecek kadar uzamış farklı büyüklüklere sahip. Hava sıcaklıkları arttı, sanırım kavun-karpuz hariç küçük bakliyatlar da dahil aşır olmayan sulama yapsa iyi olacak.

Dün ihtiyacı olanların yanına bambu-kargı-demir sırıklar dikeyim dedim ancak toprak çok sertleşmiş. Öyle ki domateslerin yanına demir sırıkları dahi büyük uğraşlarla dikebildim. Elimle toprağa istediğim kadar girmedi, balyozla ayaklarımın altına iki büyük tuğla koyarak tepeden çakmak suretiyle çakabildim. Parmaklarıma da çaktım birkaç tane.

Kargıları dikmek için demirciden hayvanları yere sabitlemek için kullandıkları ucu sivri kalın bir demir aldım boyu 40 cm. kadar. Önce onu yere çaktım, demiri çıkarıp kargıyı sokana kadar toprak deliğe doldu, bu kez deliği suladım birkaç kez daha demirle yol açarak kargıyı sokabildim. Dün sadece deneme amaçlı üç-beş kökeni sırığa alabildim. Bakliyat ve domateslerdeki sırığa alma işi bu sene beni yoracak herhalde. Uyguladığınız pratik yöntemler var ise severek alabilirim.

Kavun; gece-gündüz sıcaklık farkını fazla sevmiyor diye biliyorum. Ayrıca mantara da yatkınlıkları fazla. Bu iki sorunu nispeten bertaraf etmek için dün bir kök kavunun altına yaklaşık 40x40 cm. ebatlarında oldukça kalın koyu renkli plastik serip kenarlarını rüzgarda kalkmayacak şekilde toprakla örttüm. Vaktim oldukça sayıyı arttıracağım.

h_dogan 09-07-2015 09:45

Kargıları dikerken 45 derecelik açıyla kesiyorsunuzdur. Yoksa toprağa zor saplanıyorlar. Bir de çok sertse batıracağınız yerlere su dökün.

TCM 09-07-2015 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1394578)
Kargıları dikerken 45 derecelik açıyla kesiyorsunuzdur. Yoksa toprağa zor saplanıyorlar. Bir de çok sertse batıracağınız yerlere su dökün.

@h_dogan; teşekkürler, bugün yarın ürünleri suladıktan sonra denesem herhalde daha kolay olacak.

TCM 11-07-2015 09:40

3 Eklenti(ler)
İlk dahlialar...

TCM 17-07-2015 16:50

1 Eklenti(ler)
Mübarek Ramazan Bayramınızı kutlar, sağlık-sıhhat-huzur dolu sevdiklerinizle geçireceğiniz nice bayramlar dilerim.

Bahçede işler devam ediyor. Oraya buraya derken kimi şeyleri yetişemediğim için gözden kaçırıyorum. Domateslerin bazısı epey büyümüş, yeni koltuk alma zamanı gelmiş de geçmiş. Ne çabuk büyümüşler hayret. Altı yedi kol çıkaran dahi var. Bu şekilde örümcek gibi kollananların küçük dallarını kestim, kalan dalları toparlaması yine de zor oldu. Tek dal devam edenleri kontrol etmesi kolay.

Daha önce bahsetmiştim, bu yıl spiral inşaat demirlerini özellikle domatesleri sırığa almak için kullanmayı düşünüyorum diye. Resimde de görüldüğü üzere yaklaşık 2,5 m. lik demirleri üç domateste bir, balyozla en az yarım metresi toprağın altında kalacak şekilde yere çaktım. Demire denk gelen domatesleri direk sera ipiyle demire bağladım. Demirleri yine üstten sera ipiyle bağlayarak arada kalan domatesleri bu iplere sardırmaya çalıştım. Şimdilik sorun yok gibi. Geçen sene ne kadar sağlam olursa olsun kullandığım kargılar ya devrilmiş ya da kırılmıştı. Demirlerin kırılması imkansız. Ancak sulama esnasında yumuşayan topraktan yana yatma olasılığına karşı dama tahtası gibi demirleri tepe kısımlarından olmak üzere, baş-orta ve sondan üç farklı yere denk gelecek şekilde dengede tutmak amacıyla birbirlerine sabitlemeyi düşünüyorum.
Güneşle ısınacak demirler bitkiye zarar verecek mi göreceğiz.

Domateslerin yarıya yakınında nohuttan cevize kadar değişen irilikte meyveleri görünce sulamaya karar verdim. Çok yoğun şekilde olmayan sulamanın hava sıcaklığını da göz önüne alırsak (yayla da olsa öğle güneşi yakıcı) domateslere zararı olacağını sanmıyorum. Domatesler ile birlikte kavun-karpuz hariç bahçedeki tüm ürünleri de suladım.

TCM 17-07-2015 17:10

3 Eklenti(ler)
Bahçenin kuzey kısmına ikinci kattan bakış;

Daha önce de resimlerini koymuştum, gelişim sürecini takip etmek için faydası olacaktır.

Önde dahliyalar, arkasında sağ tarafta darı, solda salatalıklar. Arka bölümde ise darıların arkasında kabaklar, sol tarafta iki sıra barbunya ile üç sıra fasulye ve en arkada patates.

Kabakların neredeyse tamamı etkinlikten gelen tohumlardı. Ancak yağışlar yüzünden pek çoğu çıkmadı, tekrar ekildi derken hangisi sağlam hangisini çimlendiremedik ortaya çıkan meyvelerinden belli olacak. Ancak üzüldüğüm nokta bal kabakları büyük olasılık bu sene yok.

TCM 17-07-2015 17:11

1 Eklenti(ler)
Bu da yaşlı elma ağacımız, geçen sene pek meyvesi yoktu. Bir önceki sene de olduğu gibi bu yıl da üzerinde çok elma var. Diğer fidanlar ile birlikte bakır-kireç (bordo bulamacı) vermiştim iki kez, tabi benim ilaçlamda kullandığım tulumba 16 lt. lik ufakça bir şey. Boyunun yettiği kadar elmayı da ilaçladı işte. Önceki sene çok kurtlanmıştı, bu sene kurtlanma daha az gibi. Eser miktarda da olsa ilacın faydası oldu mu bilmiyorum :) Tadı çok güzel ancak cinsini bilen yok. Yan tarlalarda da aynı cins elmadan var. Muhtemelen aynı sene aynı yerden alınan fidanları pek çok tarla sahibi bahçesine dikmiş. Yan komşu bu sene yaşlı olduğu için ağacı kesti, ben kıyamadım, kurtlu-murtlu ağaçtan düşen elmaların sağlam taraflarını yeriz biz.

Eklenti 566694

TCM 17-07-2015 17:30

3 Eklenti(ler)
Sabah çiyi yok şimdilik. Dolayısıyla mantar da. İki kez bakır bir kez de kükürt ile ilaçlamıştım tüm bahçeyi. Dahliya ve ortancaları ise 'topas' ile. Sorun olmadığı için yakında ilaçlamadım. Dahliyalar kavun ve salatalık ile birlikte mantar açısından bahçenin erken uyarı sistemi demiştim. Tetikteyim.

Dahliyalar pek güzel, daha önce resimlediklerim çoğaldı, bunlara yenileri katıldı ancak pek çoğu tomurcukta. Bekliyoruz...

TCM 17-07-2015 17:41

2 Eklenti(ler)
Üst kattan bahçeye devam.

Giriş tarafı, çit niyetine dikilen leylandiler. Önünde sedumlar ve aralarında tek-tük birer karış boya ulaşan şimdilik dikkat çekmeyen süs ayçiçekleri...

Leylandileri içiçe geçmesi, sıklaşması için ön-arkaya giden dallarını budayacaktım ama şu ana kadar yapamadım.

Eklenti 566699

Ortancaların çiçekleri yavaş yavaş geçiyor artık.

Eklenti 566700

Bordürler ve yürüme yolu yapım çalışmalarım devam ediyor. Vakit ve taş bulabilirsem yaz sonuna kadar tamamlarım herhalde. :rolleyes:

TCM 17-07-2015 17:53

2 Eklenti(ler)
Güney tarafı;

En soldaki alanı kaplayan ballıcalar geçen seneden kalanlar. İkinci yılına girenlerin çiçekleri yavaştan geçmeye başladı. Ancak altlarından bu yıl dökülen tohumlardan çimlenenler geliyor. Yine ballıcalara kaynaşmış yine geçen seneden kalan kekik mevcut. Her ikisi de yayılıcı olduğu için birbirleriyle kaynaştılar. Fayansların sağ tarafındaki kekikler de geçen seneden kalanlar. Her iki kekiğin arasına bu sene evde yetiştirdiğim kekikleri dikmiştim, ön taraflarına da yine bu sene yetiştirdiğim ballıcaları diktim. Bahçenin batısındaki menekşelere kadar bir arada devam ediyorlar.

Kekikler çiçeklenmeye başladı. Taze olanlardan biraz keserek kurutmaya aldım. Yenen tür mü değil mi bilmiyorum. Ben yiyeyim de birşey olursa söylerim. Geçen bir arkadaş soruyordu hangi kekik yenir diye :D

Bu arada kekiklerin üzeri bal arısı dolu. Vızıl vızıl işleniyorlar...

TCM 17-07-2015 18:03

1 Eklenti(ler)
Bahçenin güney tarafındayız;

Ballıca-kekiklerin önü; komşu bahçeyle aramızda iki sıra dahliya var toplamda 70 ocak kadar. İkisinin arasında, mayısın başında yağan kar nedeniyle hiç meyve veremeyen birer adet erik ve elma fidanları.

Kırmızı açan dahliyalar bodur olanlar...

Komşunun bahçesindeki iri papatyalar pek güzeller. Bir kaçını bizim taraf aktarmalı. Her sene kendiliğinden çıkıyorlar...

TCM 17-07-2015 18:15

2 Eklenti(ler)
Gelelim bostan tarafına,

Üç sıra karpuz ve bir sıra kavun. Diğer sebze sıralarının aksine bunların arasına kollarını rahat uzatabilmeleri için ikişer sıra boşluk koyduk. Kavunlar çiçekte, karpuzlarda ise fındık kadar meyveler var tek tük.

Eklenti 566704

Geçen bahsettiğim olayı resimledim. Kavunlar gece-gündüz sıcaklık farkını sevmezlermiş, ayrıca biliyorsunuz (ben geçen seneki tecrübemden çok iyi biliyorum :D ) mantara yatkınlıkları var. Her ikisini nispeten önlemek için; bir tarafı siyah bir tarafı yeşil malç naylonuna göre oldukça kalın başka bir amaçla aldığım naylonu parçalara bölerek kavunların altına koydum.

Bu arada şu ana kadar sulamadık kavun-karpuzu. Meyveler elma kadar olsun da sulayalım. Aralarındaki karıklar her iki tarafın suyunu alabilmesi için geniş tutuldu.

Eklenti 566705

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025