![]() |
3 Eklenti(ler)
Ön bahçe, batı tarafı;
Bostanın yanında bir sıra 'elimize ne geçtiyse sokuşturduk' sırası. Fasulye - barbunya - börülce herşey çıkabilir. Sonraki sekiz sıranın sırıklar çekilmiş dört sırası beyaz (şeker fasulye) barbunya ve kalan dört sıra da oturak tip kuru fasulye. Beyaz barbunya, domates gibi ağır, fasulye ve diğer barbunya gibi azman olmadığından küçük bambu kamışlarla kontrol altına alınabiliyor. Ancak domatesteki gibi dört tarafından demir sırıklarla ağırlık ve rüzgarla öne-arkaya ve sağa-sola devrilmelerini engellemek için iplerle sabitlemem lazım. Resimde yere 45 derece açıyla çakılmış iki demir görülüyor. Aynı şekilde yanlara da çakılacak. Geçen sene resimdeki gibi sadece ön ve arkaya sabitlemiştim. Rüzgarlı bir günde tüm sıraların birbirinin üzerine yan yattığını gördüm :) Kuru fasulyelerin yanına hazır börülce - bamya fideleri dikmiştik ancak olmadı. Biz de lahana-karnabahar-pancar-pırasa doldurduk. Bunların yanında iki buçuk sıra biber ve üç sıradan fazla domates geliyor. Yine bir sıra kış sebzelerinin yanında barbunya ve taze fasulyeler var. Bakliyatların demirleri domateslere göre uzun oldu. Kimisi 3,5 metre var. En tepeye uzanan fasulyeleri nasıl toplarız bilmiyorum artık. :D |
Anlatımlarınız çok güzel olmuş, çok faydalı oldu. Ben hastalanınca yapıyordum söylediğiniz ilaçları. Önceden önlem almak daha mantıklı.
Dahialar rengarenk açmaya başlamışlar. Sizin yöntem işe yaradı:).Gübre veyahut iklim farkı olabilir. ( ben bir yerde ekim anında gübre vermeyin diye okumuştum. Ne yazık ki nette bazen bilgi kirliliği olabiliyor). Siz gübre katılmış toprağa ektiniz diye hatırlıyorum.Henüz benimkilerde tomurcuk bile yok.Hepsi çok güzel görünüyor emeğinize sağlık.Size de iyi bayramlar, selamlar. |
@aleydi, dahliaları perlit-toprak-yanmış hayvan gübresi-talaş tan hazırladığım karışımın içine yerleştirmiştim. Topraktan çıkınca da elimde bahçeye attığım 20-20 gübresinden çapalama esnasında kenarlarına birer yemek kaşığı kadar dökmüştüm.
|
2 Eklenti(ler)
Leylandilerin önündeki sedum reflexumlar. Kimi öbekler çiçeklenmeye başladı. Ayrık otlarıyla mücadelemiz de devam ediyor.
Eklenti 566716 Bunlar da elma ağacının altındaki sedumlar; reflexumların bir boy büyüğü. Eklenti 566717 |
5 Eklenti(ler)
Elması - vişne veee ayvaydı galiba. :)
Geçen sene üç tek elma olmuştu, gelip gidip bakmıştık ne zaman olacak diye, erkenci sayılabilecek mayhoş güzel bir elma. Doktor elması dediler, bu sene oldukça fazla elma var, kışın fena budamamışım herhalde. Arada kurtlananlar yere düşüyor. Vişne de fena değil ancak ayvada üç yıldır tık yok. Eklenti 566718 Sedum reflexumun daha güzel resmini buldum araya sıkıştırayım... Eklenti 566719 Önde badem fidanı, tek-tük badem oluyor üzerinde. Tabi tüm fidanların yaşlarının iki-üç-dört yıl arasında değiştiğini de söylemeliyim. Eklenti 566721 Cevizin önünde de dört yaşında iki kiraz var. Şimdi ziyaretçilerime bir sorum olacak, dört yıldır bir tek kiraz yiyemedik biz. Normal midir dört yılda tek meyve vermemesi kiraz ın. Arka bahçe komşumuz komple kiraz yetiştiriyor ve ağaçlar gayet verimli. Eklenti 566722 Veeee koca ceviz...Kollarının uzunluğu bahçenin dar kenarını neredeyse baştan başa kaplıyor. Uç kısımlarında kuru dalları çok. Yıllardır herhangi bir bakım ilaçlama olmadı. Kayınpedere kalsa çoktan kesecek veya dipten budayacak. Meyvelerinin kabuğu kimi yıl çok zor kırılıyor, kimi yıl ise parmakla kırılacak şekilde oluyor. Yıllara göre farklı ürün vermesini "tam aşı ceviz değildir" diye yanıtlamıştı bir bilen dostumuz. Geçen sene mantar yüzünden bir kaç avuç harici ceviz yiyememiştik. Bu sene fena değil. Ziyaretçilere bir sorum daha olacak; cevizi gerçekten derin budama yapmalı mı, veya ne yapmalı? Eklenti 566723 |
5 Eklenti(ler)
Bir teyze getirmişti kasımpatını; önce aşağıya dikmiş sonra yaylaya getirmiştik saksıyla. Yere aktarınca yaprakları bozuldu önce, şimdi bir kucak oldu ve çiçeklerini açmaya başladı. Kasımpatı hakkında fazla bilgim yok, dona dayanıklı olduğu yazılıyor. Eğer öyleyse çoğaltmalı.
Eklenti 566743 Hercai menekşeler...Çiçekli olanların neredeyse tamamı geçen seneden kalanlar ve dökülen tohumlardan bu sene çıkanlar. Böyle çoğalacağını bilemediğim için evde de yetiştirmiştim. Sol taraftaki verbenaların yanına ektiklerim evden gelenler ve yeni atağa geçtiler. Eklenti 566744 Tam ortadaki çin karanfili kirpi gibi çıkmış. Eklenti 566745 Menekşelerin aralarında çıkan cosmos - kına ve kadife çiçeklerini eşim söküp şeftali ağacının yanında dahliaların bitiminde birleştirmişti. Eklenti 566746 Bunlar da balkonun yanına evden yetiştirip diktiğimiz cosmoslar. Ön tarafında bir sıra kına çiçeği, sıranın başında ve sonunda ise phyloxlar. Ama cosmoslar için evde uğraşmaya gerek yokmuş. Tohumları baharda dikmek istediğimiz yere döküversek daha iyi olacakmış. Eklenti 566747 |
2 Eklenti(ler)
Son resimler...
Solda beyaz barbunya (şeker fasulye) ve sağında kuru fasulye dörder sıra. Sürekli yağan yağmurlarla çıkmayanları yenileyip durduğumuz için kimi çiçek açıyor, kimi ise gerçek yapraklarını yeni çıkarıyor. Yanlışlıkla birbirlerinin sırasına ekilenlerde olmuş. Geçen sene burada domatesler dikiliydi. Muhtemelen onlardan kalan çeri domates tohumları iki yerden domates çıkarmış... Eklenti 566748 Kapanışı balkondaki zarif, kibar kendi halinde bir güzelle yapalım...Maviş... Eklenti 566749 |
4 Eklenti(ler)
Hafta başı bahçeden enstantaneler;
Lahanalar, Eklenti 568968 Yaprakları su tutmuyor Eklenti 568969 Üçüz karpuzlar, yakından çekildiği için büyük gibi çıksalar da daha portakal kadarlar. Eklenti 568970 Bahçenin sınırında, komşu tarafında kendiliğinden çıkan ismini bilmediğim çiçek. Ancak arılar pek seviyor. Eklenti 568971 |
5 Eklenti(ler)
Bahçede sırığa alınması gereken birkaç kök domates harici acil yapılması gereken bir şey yok. Ekili yerlerde toprak neredeyse görünmüyor artık. Onların resimlerini sonra koyalım ve dahlialardan devam edelim.
Kocakafa. Eklenti 568972 Güzeller bir arada... Eklenti 568973 Pembemsi... Eklenti 568974 Düz sarı Eklenti 568975 Ebruli Eklenti 568976 |
5 Eklenti(ler)
El yordamıyla
Eklenti 568977 Kırmızı Eklenti 568978 Gül kurusu kocakafa Eklenti 568979 Kırmızı beyaz Eklenti 568980 Sarıların arasında bir tane sarı-beyaz, artık nasıl olduysa... Eklenti 568981 |
2 Eklenti(ler)
Bombus arılı dahlia, alacağı nektar olmadığına göre ya rengine kapılıp geldi ya da polen topluyor.
Eklenti 568982 Bu da komşudan, minyatür kıvrımlar ile oldukça ilginç geldi bize. Eklenti 568983 Birbirinin aynı dahliyamız çok, aslında eş dahliaları ayırıp tohum takas etkinliğinde birbirimiz ile değişmeli. |
Alıntı:
|
|
Alıntı:
Sıracagiller familyasından yüksek boylu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yurdumuzda 200 kadar türü var olduğu söylenmekte ve bazı kaynaklarda yazmaktadır.biz buna Konya hadim bölgesinde şalba türü diye biliriz.çok ince kısa ve sık tüylü bir bitkidir sarı çiçekli.Yaprakları bazılarının bitkinin taban kısmında özellikle gri yapraklı olanlar açık yeşil yapraklı olanlar bitkinin yarısına kadar çıkmaktadır . Çiçekleri çabuk dökülen bir bitkidir. kaynak: Hasan Sayın http://1.bp.blogspot.com/-fenhHMiCan...304217+(8).jpg http://3.bp.blogspot.com/-ZKFjb4s-wW...304217+(7).JPG |
Sayin tcm dahlia larinizin masaalahi var. Bu sene bana gormek nasip olmayacak artik seneye....
Dahlialariniz yanilmiyosam boylu olanlardan, ruzgardan etkilenmemeleri icin, yanibaslarina agac mi caktiniz yoksa file tarzi ip mi gerdiniz? |
@622ali, sık diktiğim için herhalde, desteğe ihtiyaç sadece birkaç dahliada oldu. Onların da yanlarına ufak boylu bambulardan dikip yeşil sera ipiyle bağladım.
Bahçedeki ürünleri fotoğraflarken kuşlar dikkatimi çekti. Barbunyaların aralarına dalıp çiçeklerin kenarlarındaki beyazlıkları yiyorlar. Veya bana öyle geldi, bitkiye zararları olmuyordur herhalde. |
4 Eklenti(ler)
Bahçede dolaşmaya devam edelim;
Karpuzlar, toplam üç sırada yaklaşık 90 tane ocakta ekmiştim. Çoğu ocakta birden fazla tohum gelişti ve koparmaya her zaman olduğu gibi kıyamadığımız için kollar, yapraklardan toprak görünmez oldu. Büyük karpuz yarışmasına girmeyecez ya sonuçta. Geçenlerde ilk suyumuzu vermiştik. Su yataklarına yanmış tavuk gübresi atcaktım, unuttum. İkinci suyu bir hafta sonra vermeyi düşünüyorum, gübreyi de o zaman atarım artık. Eklenti 569143 Çarliston karpuzlar... Eklenti 569142 Etkinlikten gelen kırkağaç kavunlar. Eklenti 569144 Karpuz üç sıra iken kavunlar tek sıra. Bilgiyi paylaşmak adına tekrarlıyayım; kavun gece-gündüz sıcaklık farkını pek sevmediği için yaylada yetiştirmek zor oluyor. Ayrıca salatalık-kabak gibi türdeşleri gibi mantara yatkın olduğu için fazla ekmedim. Bu olumsuzlukları azaltmak için de kavunların kimisinin altına kare şeklinde 50x50 cm. ebadında naylon sermiştim. Eklenti 569145 |
4 Eklenti(ler)
Beyaz barbunya veya şeker fasulye, ister taze ye, ister kuru, ister sırık yap, ister oturak, hastalıklardan fazla etkilenmeyen mükemmel lezzet. Etkinlikte epey dağıtmıştım ancak paylaşanlara rastlamadım.
Eklenti 569146 Taze fasulye ve diğer barbunyalara göre daha erken gelişti. Eklenti 569147 Kuru fasulye ile yanyanalar, Eklenti 569148 Kuru fasulyeler, oturak tipte, zahmetsiz, bana göre, bakliyatların içerisinde tat olarak en güzeli... Eklenti 569149 |
Alıntı:
Kavunlarınızda çok sağlıklı geç olur ama güzel olur siz ekmeye devam edin yayla yerinde hastalık daha az olmalı siz bizim uğraştığımız hastalıkları bir görseniz bir kova dolusu kimyasal ilaçla geziyoruz bahçenin içinde. :) |
@sinbas; kükürt ve bakır atmıştım şu ana kadar iki kez, onun kalıntılarıdır. Karpuzların iki karış kadar alanında birkaç yaprak ve bir sürgün ucunda kuruma gördüm bugün, resimdeki alanların dışında bir yerinde. Takipteyim, devamını görürsem mantar ilacı atarım. Yaylada (bizimkinde en azından) sabah çiyi mantara zemin hazırlıyor. Geçen sene özellikle kavunlar çok etkilenmişti mantardan, sonrasında da salatalık ve dahlialar. O yüzden koruma amaçlı bu sene kükürt ve bakır atıyorum.
|
4 Eklenti(ler)
Bahçede dolaşmaya devam;
Biberler; dün ilk defa üç tane tatlı sarı biberi yiyebildik. İki kök muhtemel toprak kurdu yüzünden devrilmiş haldeydi. İnşallah devamı gelmez. Eklenti 569214 Marul - lahana - karnabahar - brokoli; Bahçede ilk yediğimiz ürünlerden oldu marullar. 20 kadar hazır fide ekmiştik, satıcı söylemişti marullar pek güzel diye, haklıymış. 10-15 er kök sırayla brokoli-lahana-karnabahar ve pırasa dikili yanyana. Marulların yanında ise patlıcanlar var, yan komşu da söylemişti; ne zamandır patlıcanlar çiçekte ancak meyvesini bir türlü göremedik diye, sanırım bendekilerde aynı olacak, sebebini bilmiyorum ancak söylerler hep; yaylada patlıcan olmaz diye. Eklenti 569216 Bodrum papatyaları atakta, çiçeklenme ve yayılım devam. Gazanyalarla güzel bir uyum oluşturdular. Eklenti 569215 Senin burada ne işin var? Menekşe - verbanaların -kına çiçeklerinin arasında; Eklenti 569217 |
4 Eklenti(ler)
Domatesler; sırığa alma işlemini inşaat demiri ile yapmıştım. Üç köke bir inşaat demiri, demire yakın olanları demire diğerlerini ise demirler arasına gerdiğim sera ipine sardırdım. Zamanında koltuk alıp tek veya iki dalda ilerlettiğim köklerde sorun olmadı ancak hala sırığa alamadığım köklerdeki sayıları altı-yediyi bulan dalları kontrol altına almak kolay olmuyor. Kendimce değişik yöntemler bulmaya çalışıyorum.
Eklenti 569230 Çeri domates Eklenti 569228 İş güvenliği önemli, eldiven... Eklenti 569229 ve koruma gözlüğü, sadece iki-üç tl fiyatı, ancak yaptıkları iş önemli... Eklenti 569231 |
4 Eklenti(ler)
Etkinlikte paylaştığım 'kısa barbunya', içerisinde üç, en fazla dört tek tane bulunuyor, rengi kırmızı, ancak tadı mükemmel. Burada çitfçiler genelde yemeklik olarak kendilerine kadar ekiyorlar. Nadiren pazara düşüp satılıyor, hastalığa diğer türlere göre daha dayanıksız olduklarını söylüyordu tanıdıklarım. Ben iki yıldır ekiyorum sorun olmadı.
Arka planda daha erken çıkan ve meyve vermeye başlayan taze fasulyeler görülüyor. Bunların da arasına sadece öne arkaya devrilmelerini engellemek için sıranın başına ortasına ve sonuna inşaat demirlerini diktim. Aradaki kargıları da iple birbirine ve bu demirlere bağladım. Hem devrilmeleri engellendi hem de sırığı kısa gelen dallar bu iplerde yolculuğuna devam etti. Eklenti 569232 Salatalıklar, oturak tip, karıkların derinliğini arttıramadığım için suya daha yakın ikamet ediyorlar. Eklenti 569233 Eklenti 569234 Cosmos, phloxlar... Eve yakın yere ekmiştik, inşaat atıkları, milli toprak oldğundan fazla kaliteli toprak içermiyor. Komşulardaki phyloxlar çoktan çiçeklenmişken bizimkinin daha boyunu uzatmaya çalışmasının sebebi sanırım bu. Dibine 10-20-20 atayım dedim (bunu diyeli neredeyse iki hafta oldu) ama kaldı gitti. Yanında ise bir amcanın verdiği üç saksı minik acı biberler... |
Her şey çok güzel taze ve baharın zindeliğini taşıyorlar.
Bizimkiler neredeyse geriye sayım sürecine girdiler. Domates, Salatalık, Biber, Patlıcan ve fasulye ful verime başladılar Güller ikinci turu tamamladılar. Salatalıklarda Kırmızı örümcek, yaprak biti, tırtıl, yeşil kurt, yaprak galeri sineği vs vs ve külleme ne ararsan var kimyasal ilaçlama yapmadan sebzelerin çiçeğini bile göremeyiz. Toprak (pancar toprağı) toplama; tüm çevre ilçelerden gelen toprağın paçallaması dolayısıyla da her tarlada bulunan her türlü haşaratı bünyesinde barındırıyor. Bu konuda siz şanslısınız kendi toprağından oluşan bir bahçeye sahipsiniz. Belki de biz şanslıyız her türlü haylazı bire bir canlı görme fırsatımız oluyor. :p Sizin bulunduğunuz bölge bir hayli yüksek olsa gerek. Toprağınız bereketli, ürününüz bol olsun, kolay gelsin. |
Alıntı:
Komşunuzda olan dahlianın farklı renklisi bende mevcut. Benim de çok hoşuma gidiyor. Fazla polen olmadığından mıdır bu dahliayı bakla zınıları pek tercih etmiyor. Sadece bir defa görebildim. http://www.agaclar.net/forum/1396074-post858.htm Farklı dahliaları değişmek hepimiz için iyi olur. |
@sinbas, rakım 1.000 metre.
@muda, ayarlamak lazım dahlia takasını. Aynı renktense farklı güzellikleri seyretmek iyi olur. |
Alıntı:
|
Sabah artan çiy, birkaç gündür az da olsa yağan yağmurlar sonrasında birkaç kök kavun ve karpuzda, salatalıkların dörtte birinde mantar başladığını görüp 'topas' ile ilaçladım. Geçen sene olduğu gibi biberler de teker teker devrilmeye başladı. Bugün ise aynı anda çıkan rüzgarla birlikte önceden hasar aldıkları anlaşılan dört- beş tanesi daha gitti. Dün akşam biber sıralarını suladıktan sonra kurt ilacı ile toprak yüzeyini ilaçladım. Suyu gören kurtlar gece toprak yüzeyine çıkarmış. Bugün de kayınpeder farklı bir ilaçla ilaçlamış. Bahçeyi çapalarken aslında iri siyah kurtlardan fazla denk gelmemişti. Terbiyesizin önde gidenleri biber köklerinin kenarlarını dolaşıp ortada incecik sap bırakıyorlar. Tabi sonuçta hafif rüzgarı veya darbeyi gören gövde devriliyor. Şu ana kadar dörtte bir biber gitti. Diğer sebze meyvelerde sorun yok gibi. Çevrede bir sürü ot var, gidin onları yiyin, ne işiniz var biberlerle.
İki gün daha yaz yağmurları sürecekmiş. Bakır-kükürt karışımı ile tüm bahçeyi ilaçlasam iyi olacak. |
5 Eklenti(ler)
Hafta sonu bahçe resimlerine devam edelim en iyisi hastalıkları bir kenara bırakıp...
Önce günebakanlar; Darılarla birlikte, arka taraftaki uzun arkadaşlar yemeklik, ön taraftakiler ise bodur süs ayçiçekleri... Eklenti 569999 Ortancaların çiçekleri geçiyor artık, tek tük yeni çiçeklenenler var. Aralarına ektiğim bodur ayçiçekleri geçen çiçeklerin yerini alarak bordür görüntüsünün güzelliğini devam ettirecek gibi. Eklenti 569997 Bu da ortancaların karşısındaki sedumların aralarına serpiştirdiğim bodru süs ayçiçekleri... Eklenti 569998 Sedumların yeni çiçeklenenleri, Eklenti 570000 Bunlarda bordür niyetine kadifeler, ilk çiçekleri göründü, önümüzdeki günlerde iyice büyüyüp gelişerek çit vazifesi görecekler. Eklenti 570001 |
3 Eklenti(ler)
Kekiklerin geçen seneden kalanları iyice çiçeklendi ve çiçekleri de geçmek üzere, ancak formları, görüntüleri çirkinleşti, sanırım çiçeklenmelerine izin vermeden budamak gerekiyordu. Çiçekli halleriyle bir kısmını budadım ve kurumaya aldım. Böylece kuruduktan sonra tüketilebilir herhalde ama yeniden alt taraftan yeşerirler mi, seneye ne olurlar çözemedim.
Kabaklar; |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025