agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

hosseda 04-07-2016 10:08

Bende börülce ektim geçen yıl. Size katılmıyorum o hususta, aynı sistemle sulandılar ve her hafta son derece taze ve lezzetli börülceler topladım ve buzluğa koyduklarımızı da kışın pişirdik. Bu durumda börülcenin cinsini sorgulamak gerekiyor kanımca. Domatesleri susuz büyütebileceğimi sanmıyorum ama nasip olursa seneye 3 tanesinin damlamasını kapatırım. Ancak dikildiği tarihten itibaren sulanan domates ( cinsi iyiyse) lezzet yönünden bir sıkıntı yaratmıyor. Ancak eğer sizin usulde domates fidesi kurumuyor ve meyveye dönüyorsa takdir edilecek bir yöntem olur. Su tasarrufu az mühim bir konu değil ki lezzette yükselecek diyorsunuz.

İsmail Kuzucu 04-07-2016 11:38

Çiçeklenme öncesi fazla su verilmesi ayrıca bitkiyi haylaz duruma getirir. Bitki kökleri su ve besin bulabilmek için yayılabildiği kadar yayılır. Bazı bitkiler 1-2 metre arası kök atabilmektedir.

Siz erken dönemde sulama ve gübreleme yaparsanız bitki kökleri yayılmaya çalışmaz ve ileri dönemde ürün almakta sıkıntı yaşarsınız.

Amaç zaten hiç sulamamak değil, bitki meyve oluşturana kadar azar azar sulamak. Çoğu yeni başlayanlar çiçek ve meyve tutumu sorunundan bahseder, bu aşırı sulamadan kaynaklanmaktadır.

Birde şu var, ben bahçemi 3 günde suluyorsam bu benim bahçemin toprak yapısına, havanın sıcaklığına, su motorunun gücüne ve bitkinin cinsine göre değişir.

hosseda 04-07-2016 11:55

Sulamanın aşırı olmamasına bende dikkat ediyorum. Haziran ortalarına kadar ( fidelerin dikimini takip eden bir ay gibi bir sürede) sulama vakti yaklaşık yarım saate ayarlı oluyor ve damlalıklar tıp-tıp şeklinde. Sıcak dönemde zaman uzuyor ve damlalıklar tı-tıp-tıp oluyor... Çok sulama yok susuz bırakmama var. Fideyi dikeyim can suyu vereyim bırakayım kök yapsın diye kesin kururlar...
Yazılanlar yaşanmış tecrübeler. Mutlaka her yer için aynı hususlar söz konusu edilmemeli.
Yazlıkta güzel bir zeytinimiz var altında karpuz bitmiş geçen hafta. Suladım bir kaç gün sonra döndük işimize. Hafta sonu geldim iki yaprak kurumuş tek yaprakla kurtardım gibi. Bu hafta sonu gelmesek gittiydi zavallı. Bayram sonu dönerken mecbur yanına suyla dolu 10 litrelik bir peti oturtacağım. Dibini iğneyle delip, delik kısmı toprak içinde bırakırsam uzun süre idare ediliyor( şişenin kapağı sıkıca kapalı olmazsa su bir saatte bitiyor).

TCM 04-07-2016 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1471827)
Bende börülce ektim geçen yıl. Size katılmıyorum o hususta, aynı sistemle sulandılar ve her hafta son derece taze ve lezzetli börülceler topladım ve buzluğa koyduklarımızı da kışın pişirdik. Bu durumda börülcenin cinsini sorgulamak gerekiyor kanımca...

Börülce konusunda sayfamda geçen senede yazmıştım, yeri çok olmasa da yıllardır işin ticaretini yapanların görüşü bu. Ben iki yıldır ağız tadıyla börülce yetiştiremedim zaten :D İlk yıl az ekmişiz aynı anda da hasat denk gelmeyince bizim börülceler bir şeye benzemedi, geçen sene de salatalık ile beraber aynı bölgeye ektiğimizden bol sulandığı için muhtemel büyüdü gitti, hastalık oldu vs. Bu sene sizin, @uss ve @birnefestoprak ın gönderdiğiniz tohumların sayesinde kendi börülcemizi tadacağımıza inanıyorum. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1471827)
...Domatesleri susuz büyütebileceğimi sanmıyorum ...

Bahçeniz çok kurak bölgedeyse yetişmez zaten, domateslerin yaprakları susuzluktan günün erken saatlerinde dahi kıvrılmaya başlamışsa sulamak gerek. Benim bir dekarlık bahçenin bile kimi bölgelerinde toprak susuz kaldığı için ektiğimiz tohumların bir kısmı hala çimlenmeyi bekliyor, buraya ekilen ürünleri az da olsa sulamak gerekiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1471827)
...Ancak dikildiği tarihten itibaren sulanan domates ( cinsi iyiyse) lezzet yönünden bir sıkıntı yaratmıyor...

Sanki bir kaç yıldır her iki şekilde de domates yetiştirerek olayı tecrübe etmiş gibi yazmışsınız.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1471827)
... Ancak eğer sizin usulde domates fidesi kurumuyor ve meyveye dönüyorsa takdir edilecek bir yöntem olur. Su tasarrufu az mühim bir konu değil ki lezzette yükselecek diyorsunuz.

Usül benim değil. Lezzet ile ilgili iddiam olmadı. Size ilk etapta buluğum üç resmi web sitesi adresini vereyim.

http://adana.tarim.gov.tr/Belgeler/S...si/Domates.pdf

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogr...tiriciligi.pdf

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_...%C3%BClce).pdf

@hosseda, bahçeniz resimden anladığım kadarıyla eğimli, dolayısıyla su tutma sorunu olabilir ve bu sebeple teknik açıdan haklı olabilirsiniz, ancak yine de yazıları okumanızı öneririm.

Bu arada İsmail Bey in yazısından sonra dikkat ettim fasulye zayıf kök yapısına sahip olmasına rağmen bir metreye ulaşabiliyormuş kökleri.

hosseda 04-07-2016 13:26

Geçen yıl diktiğimiz domatesler için dikiminden itibaren önceki yıllardan farklı bir uygulama yapılmadı. Fidelerde aynı yerden alındı. Bir garip durum daha yazayım. Geçen sene ilk toplanan üründe sonradan bizi ve komşuları şaşırtan lezzeti de hatırlamıyorum ama ağustos başından itibaren toplanan domatesler harika lezzetteydiler. Neden böyle oldu çözemedim. Fideleri aldığım köylüye sordum, tohumları başka bir dağ köyünden pazara getirilen domateslerin akşam tezgahta kalan satılamayacak durumda eriyik olanları toplamış onlardan tohum çıkarmış. Bence tesadüfen geleneksel bir tadı yakalamış olduk. Lezzeti susuz-sulu domates yetiştirme tecrübesinden anlamışım gibi ifade etmek istemedim önceki yılların kıyaslaması ve damak zevkimize güven sebebiyle yazdım. Daha lezzetli domatesi yakalasam şarkı bile söyleyebilirim. Lezzet için her zora katlanırım. Yaptığım kebaplar için sarfettiğim emeğe şaşarsınız. Ama sakın yanlış anlaşılmayayım, sosla terbiyelerle işim olmaz. Malzemeyi doğru seçmek ve doğru yerden almak ve en sade yolla en iyi lezzeti yakalamak tek çabamdır. Et-pide-soğan üçlüsüne birazda tereyağ eklendiğinde yanında da közlenmiş 2 domates-biber harikalar yaratmaya yetiyor.

Bahçemizde eğim haddinden fazla. 11 metre uzunluğa sahip evimizin ön kısmında su basman 30 cm. ise arkada 150 santim vardır. Bahçede de aynı durum söz konusu toprakta su durması mümkün değil.

TCM 04-07-2016 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1471839)
... Et-pide-soğan üçlüsüne birazda tereyağ eklendiğinde yanında da közlenmiş 2 domates-biber harikalar yaratmaya yetiyor...

Ramazanın son gününde iftara kalmış bir buçuk saat ettiğiniz muhabbete bakın şimdi. Et-pide-tereyağıymış, töbe töbe..

TCM 07-07-2016 18:02

3 Eklenti(ler)
Domateslerin üzerinde hafta başından beri meyveler görünmeye başladı. Üç gün önce de tüm bahçeyi domates dahil güzelce suladım. Bu arada üstte bahsettiğim biberler deniz yosunu ve sulamadan sonra epey toparladı. En hızlı olanlar @bahcedenn in Blue Beauty leri. Mavi renk sanki şimdiden oturmaya başlamış. :)

Eklenti 621190

Bugün dolaşırken dikkat ettim, blue beauty lerin iki tanesinin uçları körelmiş. Acaba koltuk alırken yanlışlıkla ana dalı mı kestim diyorum da kolay kolay yapılacak bir hata da değil. Traktör sürerken götürdü desem.. Sanırım alttan gelen koltuğu ana dal olarak bırakmam gerek.

Eklenti 621191

Eklenti 621192

Az önce eksik kargıları fasulye ve barbunyaların diplerine çaktım. Toprak çok kuru olduğu için epey büyücek demir çivi ile önce yolunu açıp, hafiften açılan deliğe su dökerek kargının yolunu açtım ve kargıyı yerleştirdikten sonra da küçük taşlarla çukurun içindeki kargıyı destekledim.

TCM 09-07-2016 19:42

Bugün sabah domateslerde ikinci tur koltuk alma işlemleri yapıldı ve eğri büğrü duranlar direklere sera ipiyle bağlandı. İşleme devam etmek üzere akşam üzeri ikinci kez çıktığımda hanım yılan gördüğünü söyleyerek havaya sıçradı. Evin yanındaki kertenkeleleri avlamaya gelmiş olmalı ki birini yakalamaya çalıştı ancak başaramadı. Duvarın dibindeki üzeri örtülü demirlerin arasında gözden kayboldu. Korkarak uzun bir demirle bulunduğu yeri karıştırınca dışarı çıkıp üzerime doğru hamle yaptı ve yan tarafta çam fidanlarının bulunduğu bahçeye doğru hızlıca seyirtti. Kalınlığı üç parmak uzunluğu ise iki metreye yakın koyu bozumsu renkte bir yılandı. Google amcadan araştırıyoruz zehir durumu, yılan kaçırmak için ne yapmalı vs.

YeniGine 09-07-2016 23:45

Sayın TCM :( geçmiş olsun. Daha önce sayın Tolga Özmeral'in bahçe sayfasında okumuş idim ( :) Okumuşum valla) siz de bir ilgilenin isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...ri/27478-3.htm

TCM 10-07-2016 01:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1472262)
Sayın TCM :( geçmiş olsun. Daha önce sayın Tolga Özmeral'in bahçe sayfasında okumuş idim ( :) Okumuşum valla) siz de bir ilgilenin isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...ri/27478-3.htm

@ YeniGine; teşekkürler link için, sanırım gördüğümüz bozyörük (hazer) yılanı, Hazer Ylan, Bozyrk*/*Caspian Whipsnake*(Dolichophis*caspius) @ AdaMerOs Herptil Trkiye
Nereye baksam dediğiniz gibi toz kükürtten bahsediyor, deneyelim bakalım.

TCM 11-07-2016 14:26

3 Eklenti(ler)
Bahçemizin ekip-diktiklerimiz içerisindeki ilk hasadımız; hazır fide olarak diktiğimiz bahçıvan kabağı, iki farklı kökte birer tane. Önceki sene tek kök ile dünya kadar ürün almıştık ve pek bereketliydi. Geçen sene ise mantara yakalanmış ve ürün verememişti.

Eklenti 621548

Sedum reflexumların bu kadar arı çekeceğini tahmin etmezdim. Uzanan çiçek dallarının üzerlerinde yüzlerce arı.

Eklenti 621546

Geçen sene yeni dikildiği için tek tük olan çiçekli uzun dallar bu sene her tarafı kapladı. Minik sarı çiçeklerin tamamen açılma işlemi neredeyse tamamlandı. Sanırım bir aya yakın böyle çiçekli kalacaklar. Yakından bakınca yıldızvari minik çiçekler pek hoş gözükse de, uzaktan çok ta albenisi olduğu söylenemez bana göre. Yani hercai menekşe, alyysum ile kıyaslamak zor. 10 üzerinden 6 diyelim. Ancak bakıma ihtiyaç duymayan, zahmetsiz kolay bir çiçek olduğunu da belirtmeliyim.

Eklenti 621547

TCM 13-07-2016 15:39

3 Eklenti(ler)
Sedum reflexumları bir de bu köşeden çekelim. Bal arılarının yanında bumble arıları da cazibesine dayanamıyor.

Eklenti 621784

Bir üstteki yazıda hakkını yemiş gibi hissettiğim için bir kaç farklı resmini daha ekledim.

Eklenti 621785

Bulunması, üretimi, bakımı kolay olduğu için bahçesine, çatısına ekip dikmek isteyen arkadaşlar için fikir verir.

Eklenti 621786

TCM 13-07-2016 15:56

5 Eklenti(ler)
Domateslere genel bir bakış atalım. Aralarına koyduğum demirleri birer atlayarak diktim. İki demir arasına da küçük bambuları (80-100 cm.) veya ufak kargıları yol göstermeleri ve ipleri domatesin köklerine zarar vermeden bambuya bağlayabilmek için yerleştirdim. Demirlerin üstlerinden sera iplerini geçirdim ve demir olmayan köklere yukarıdan ipleri indirerek bağladım. Yaklaşık 100 kök yedi sekiz çeşit domates var.

Eklenti 621787

Geçen sene koltuk alma olayında geç kaldığım için sonradan dallanıp budaklanan domateslere hakim olamamıştım. Bu sene baştan restimi çektim. Ancak yine de koltuk alırken kafama takılan kökenler olmuyor değil. Bu arkadaş gibi mesela; şimdi sağındaki dalı almalı mı almamalı mı? Soruyorum ama sonuçta aldım, buna benzer bir kaç kök daha vardı. Kendimce çiçeklenme olmayan dalları ve çiçeklenme olsa da domates meyvelerinin olduğu dal haricindekileri kesiyorum.

Eklenti 621788

Kimi kökenlerde yaprak kıvrıklığı var. Suyla alakası olmadığını düşünüyorum, çünkü çukur olduğu için daha kurumamış yerde olan kökende de var bu durum. Muhtemelen fizyolojiktir diyerek geçiştiriyorum ;)

Eklenti 621789

Eklenti 621790

Günü güzel dahliya topluluğu ile kapatalım, yılanımız bu dahliyaların dibindeydi :)

Eklenti 621791

dongyul 14-07-2016 21:55

Sayın TCM; sera ipini domateslerin gövdesine bağlamışsınız sanki ipe yük bindikçe domatesi kesti kesecek gibi...

ayrıca demirleriniz varsa neden bu tarz yapma gereği duydunuz keşke Amerikalıların yaptığı gibi yapsaydınız daha sağlıklı olurdu...

Amerikan tarzı; domateslere belli aralıklarla direk dikip yatay olarak ip çekiyorlar bu sayede domatesler yıkılmadan ayak da tutuyorlar... araştırırsanız daha güzel sağlıklı şeyler yapabilirsiniz...

TCM 15-07-2016 10:43

2 Eklenti(ler)
@dongyul; kökenlerin yarıdan fazlasında demirler var ve iple demirlere sadece yatmasını engellemek için halka şeklinde bağladım resimdeki kırmızı gibi. Plastik aparatlar var ancak çevresi dar, teller varmış iplerden pek farkı yok gibi, üstelik ip neyse de bahçede gözden kaçan olacaktır sağda solda tel bulmak pek hoş olmayacak.

Eklenti 621990

Resimde öndeki gibi köken en fazla beş tanedir. Köke zarar vermesin diye yukarıdan indirdiğim ipi en son bu dal parsına bağlıyorum ve domatesi sarark yukarı ilerliyor.

Demir olmayan yerlere baktım elimde fazlalık bambular var, küçük dal parçası yerine bambuları kullandım, boyları bir metrenin altında ancak ince olduklarından sert olsa da toprağa batması kargıdan daha güzel ve sağlam. Boylarının yettiği yere kadar hem ipe hem bambulara sardırıyorum domatesleri mavi çerçevedeki gibi.

Geçen sene baştan bakamadığımız için sırık domateslerin çoğu dallandı, budaklandı ve almadığımız küçücük koltuklar bize büyük kanepeler çekyatlar olarak geri döndü. Onları bile aynı sera ipiyle yukarılara sardırdığım halde zedelenen domates olmadı diye hatırlıyorum. Bu sene dal-budak olmayacağı için (inşallah bakabilirsek olmayacak) ipe binen yük ve domatesin zarar görme ihtimali daha da az olacaktır diye düşünüyorum. Aksi bir durum olursa haber ederim.

Amerikan tarzı dediğiniz sanırım resimdeki gibi olacak. Aslında bana gayet uygun ancak böyle devrilir gibime geliyor. Neyse sıranın bir tarafına vaktim yetmemişti, orayı böyle yapayım bakayım nasıl olacak. Beni de deneme tahtası yaptınız ya hayırlı olsun artık :D

Eklenti 621989

Demirlerin çoğunu domateslere harcadım. Bir kısmını bakliyat grubunda sıraların başına ve sonuna yerleştirdim. Aralarında kargılar var, bu kargıları da iple birbirine bağlayıp daha sonra da sıranın başındaki ve sonundaki demirlere bağlayacağım ki sağlam olsun. Ancak sıranın başından sonundan bağlamak yetmiyor bu kez yanlara devriliyorlar. Bunu da önlemek için dama tahtası gibi enine de bir kaç yerden bağladım mı tamam :p Yani demirlerin hepsi domateslere yetmiyor, tamamına demir alsam demirci ustası gibi sezon başı-sonu taşı bakalım, yerleştir bakalım..

dongyul 15-07-2016 14:10

Sayın TCM; ipler yatay ve içli dışlı olduğu için domateslerde devrilme olmuyor bu tarzı bir yıl yaptım memnun kaldım ama küçük bahçeler için kullanışlı değil ^^

TCM 15-07-2016 15:54

5 Eklenti(ler)
"Bahçeniz küçücük" demek istiyorsunuz sanırım, mesaj anlaşılmıştır. ;)
Küçücük ama dün komple sulayayım dedim, su mu azalmış yoksa suyun önüne setler yapmıştım onlar mı yüksek geldi ne dört saat sürdü.. Resimlere bakınca su fazla mı gelmiş ne :)

Biberler atakta ama yükseklerdeki forumdaşların çoğu yemeğe başladı bile bizimkilerde üzerinde çiçeği görünce sevindik.

Eklenti 622071

Yörenin oturak yerli domatesinin üzerinde de sonunda meyvesini görebildik.

Eklenti 622073

"Çiy" resimleri güzel de, bir de hastalıkları (mantar) arttırmasa.

Eklenti 622072

Yine dahliyalarla kapatalım. Bahçemizin renk ve duruş olarak ağır abisi, geçen sene tekti, bu sene en güzel yere denk gelmiş şans eseri.

Eklenti 622074

Bu da geçen sene yoktu, soğanlı çiçekler değişir mi ki öyle kafasına göre.

Eklenti 622075

nuaymu 15-07-2016 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1472914)
@dongyul; kökenlerin yarıdan fazlasında demirler var ve iple demirlere sadece yatmasını engellemek için halka şeklinde bağladım resimdeki kırmızı gibi. Plastik aparatlar var ancak çevresi dar, teller varmış iplerden pek farkı yok gibi, üstelik ip neyse de bahçede gözden kaçan olacaktır sağda solda tel bulmak pek hoş olmayacak.

Eklenti 621990

Resimde öndeki gibi köken en fazla beş tanedir. Köke zarar vermesin diye yukarıdan indirdiğim ipi en son bu dal parsına bağlıyorum ve domatesi sarark yukarı ilerliyor.

Demir olmayan yerlere baktım elimde fazlalık bambular var, küçük dal parçası yerine bambuları kullandım, boyları bir metrenin altında ancak ince olduklarından sert olsa da toprağa batması kargıdan daha güzel ve sağlam. Boylarının yettiği yere kadar hem ipe hem bambulara sardırıyorum domatesleri mavi çerçevedeki gibi.

Geçen sene baştan bakamadığımız için sırık domateslerin çoğu dallandı, budaklandı ve almadığımız küçücük koltuklar bize büyük kanepeler çekyatlar olarak geri döndü. Onları bile aynı sera ipiyle yukarılara sardırdığım halde zedelenen domates olmadı diye hatırlıyorum. Bu sene dal-budak olmayacağı için (inşallah bakabilirsek olmayacak) ipe binen yük ve domatesin zarar görme ihtimali daha da az olacaktır diye düşünüyorum. Aksi bir durum olursa haber ederim.

Amerikan tarzı dediğiniz sanırım resimdeki gibi olacak. Aslında bana gayet uygun ancak böyle devrilir gibime geliyor. Neyse sıranın bir tarafına vaktim yetmemişti, orayı böyle yapayım bakayım nasıl olacak. Beni de deneme tahtası yaptınız ya hayırlı olsun artık :D

Eklenti 621989

Demirlerin çoğunu domateslere harcadım. Bir kısmını bakliyat grubunda sıraların başına ve sonuna yerleştirdim. Aralarında kargılar var, bu kargıları da iple birbirine bağlayıp daha sonra da sıranın başındaki ve sonundaki demirlere bağlayacağım ki sağlam olsun. Ancak sıranın başından sonundan bağlamak yetmiyor bu kez yanlara devriliyorlar. Bunu da önlemek için dama tahtası gibi enine de bir kaç yerden bağladım mı tamam :p Yani demirlerin hepsi domateslere yetmiyor, tamamına demir alsam demirci ustası gibi sezon başı-sonu taşı bakalım, yerleştir bakalım..


Ben de tam bizim bahçedeki demir meselesini yazacaktım:)
C. 'The President' sarılabilsin diye bir sarmaşık merdiveni yaptım sazlardan. Sazlar çok esnek olduğu için de... ne olur ne olmaz diyerek gözüme kestirdiğim bir demir çubuğu, merdiveni sağlamlayacak ve pek görünmeyecek şekilde sapladım.
Lakin neymiş efendim? Demir lazımmış, niye almışmışım? (Eşim söylüyor tabii bunları.) Bir tanecik demir filizi üstelik.
O demir çubuk sökülemedi tabii oradan, duruyor şimdilik. Durması da şart, bütün bayram o sarmaşık merdivenini yapmakla uğraştım. :cool:

TCM 15-07-2016 20:51

Akşam akşam 'The President' aradım sizin bahçede :)

Malımız kıymetli olur bizim cinsin, ne yapalım. :D

TCM 19-07-2016 10:46

5 Eklenti(ler)
Güllerimizin ilk senesi, bu yıl bu kadar olur;

Bu arkadaş önce sarı açıyor, sonra pembeleşiyor, beyazlaşıyor karışık bir renk alıyor.

Eklenti 622294

Sarı gülümüz, pek kibarcık;

Eklenti 622295

Kendiliğinden çıkan fatmagül (bizde böyle derler);

Eklenti 622297

Kırmızı beyaz dahliyamız, her çiçeğindeki kırmızı ve beyaz yaprak sayıları farklı farklı,

Eklenti 622296

Yazın açan kasımpatı,

Eklenti 622298

TCM 19-07-2016 11:05

5 Eklenti(ler)
Kışlık sebzelerimiz; hangisi hangisi çıkaramıyoruz daha :) Hazır fide olarak alıp dikmiştik. Gelişimleri nasıldır, (kiminin yaprağı delik delik [karınca mı yapıyor acep] mesela) iyi midir, değil midir bu sene ilk tecrübemiz sayılır. Geçen sene karnabaharlar erken tohuma kaçtı eciş-bücüş bir şeyler olmuştu. Brokoliler iyiydi ama. Bu sene dikimler kontrol altında..

Brokoli-karnabahar-lahana üçlüsünden hangisiyse artık, üç resim ekliyorum.

Bu sanırım brokoli;

Eklenti 622299

Diğer ikisi;

Eklenti 622300

Bunların üçü de aynı mı yoksa :D

Eklenti 622301

Lolaz (@birnefestoprak tan)

Eklenti 622302

Kereviz;

Eklenti 622303

Mücevher Çalısı 19-07-2016 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1473229)
... (kiminin yaprağı delik delik [karınca mı yapıyor acep] mesela) ...

Brokoli-karnabahar-lahana üçlüsünden hangisiyse artık, üç resim ekliyorum.

Bu sanırım brokoli;

Eklenti 622299

Diğer ikisi;

Eklenti 622300

Bunların üçü de aynı mı yoksa :D

...


Bence hepsi "Karalahana" (iyice kafanız karışsın:D)
Karalahananın yapraklarına salyangoz ve tırtıllar nakış işler bildiğim:)

birgecelikgelin 19-07-2016 15:40

Sayın TCM bizimde buralarda fatmagül deriz .

bahcedenn 19-07-2016 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1473227)

Kendiliğinden çıkan fatmagül (bizde böyle derler);

Eklenti 622297

Bizim buralarda ise Fatmagül'ün yanında Fatmaşıl da derler. :)

Dutlubahçe 20-07-2016 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1473298)
Bizim buralarda ise Fatmagül'ün yanında Fatmaşıl da derler. :)

Annem (kendisi Tekirdağlıdır) gülfatme diyordu.

TCM 20-07-2016 14:03

Demek adı çoğu yerde adı aynı ancak soyadı farklı ablamızın..

TCM 21-07-2016 10:50

4 Eklenti(ler)
Bu hafta rüzgar fazlaydı. Yemeklik ayçiçeklerinin kimisi yatış pozisyonuna geçmiş. Kimisini tek olarak iple demire sabitledim.

Eklenti 622530

Kimisini de çoklu olarak önüne ip ile set çektim.

Eklenti 622531

Bunlar işyerimizin bahçesindeki kuruma verdiğim süs ayçiçeği çekirdeklerinin son hali. Seyrek ekip, damlama suyu da verince gelişmeleri gayet güzel oldu. Kimilerinin boyları neredeyse benim üstteki yemeklik ayçiçeklerinden daha uzun.

Eklenti 622532

Ayçiçeklerinin hemen önündeki salatalıklar. Şimdilik mantar yok, geçen biraz sararma görünce sulandırılan kükürt, mantar ilacı topas atmıştım deniz yosunuyla birlikte.

Eklenti 622533

TCM 21-07-2016 10:58

4 Eklenti(ler)
Kuru fasulyeler,

Eklenti 622534

Taze fasulye (sağ taraf) ve mor-kısa-beyaz barbunyalar,

Eklenti 622535

Üstteki resmin arka taraftan çekilmiş hali, barbunya grubu,

Eklenti 622536

Barbunya-kuru fasulye ve balkabakları. Balkabakları bahçenin son sırasında, dolayısıyla kolları cevizin gölgesine doğru uzanıyor.

Eklenti 622537

TCM 21-07-2016 11:00

2 Eklenti(ler)
Balkabaklarına yakından bakalım. Bu sene onlarda da sorun yok şimdilik ya inşallah böyle devam eder.

Eklenti 622541

O da ne? Kız sen meyve mi tuttun bakiim, yirim seni şimdi..

Eklenti 622542

TCM 21-07-2016 13:13

5 Eklenti(ler)
Hazır çıplak kök olarak diktiğimiz sebzelerde son durum;

İlk kez diktiğimiz kırmızı lahanalarda zayıf olan dört-beş kökün üzerindeki böcekler gitmek bilmedi. Daha önce farklı bir ilaç kullanmıştım ancak ziraat mühendisi arkadaşım ACETAMIPRID içeren Silver 20 SP önerdi, bu kez onu attım bakalım.

Eklenti 622560

Pırasalar,

Eklenti 622561

Pancar (ilk kez ektik),

Eklenti 622562

Patlıcan (çiçekleri gözüktü sonunda),

Eklenti 622564

Ve karnabahar-lahana-brokoli üçlüsünden biri, tek-tük böcekler bunlara da geçmiş,

Eklenti 622563


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025