agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

Taşlıbahçe 24-08-2015 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1403739)
Bir üst mesajımdaki 'heybetli' olabilir dediğim domates muhtemelen doğru...

http://www.agaclar.net/forum/1399775-post36.htm

Resimli mesajdaki kıvırcık tipte olana benzer "heybetli" meyvesi bizde çok azdı. Belki yüz meyvede 5 adet gibi.

Kesitine de bir bakın. Oldukça etli bir çeşit. Onca meyveden aldığımız tohum miktarı diğer çeşitlerle orantılarsak oldukça az oluyor.

birnefestoprak 24-08-2015 23:22

Alıntı:

Tat olarak oldukça 'tatlı' diyebiliriz, üzerine şeker serpmişsiniz sanki.
Seker orani oldukca yuksek bir cesit. Brix degeri sistematik olarak 6'nin uzerinde cikiyor. Genel bir gozlem, Brix degeri arttikca, cesidin hastalik toleransinin arttigi yonunde (patates yaprakli cesitler icin de bu belirtilir) ama tabii bu durum, yetistirme sartlarina da bagli (ayni sartlardaki diger cesitlerle karsilastirma yapilabilir). Yuksek verimli, iri meyveli bir cesit icin de oldukca erkenci. Bu ozellikleri degerlendirerek bir ayirim yapabilirsiniz.

Bir de Taslibahce'nin dedigi gibi, kivircik meyve yok degil var ama genelde kabugunun duz olmasi lazim (daha once bahsettigimiz seleksiyonu bu ozellik ustunden yapip, ana tohum stogumuzu korurken, tamamen kivircik olandan arinmis bir kultivar daha elde etmek istiyoruz). Meyve buyuklugu itibariyle de orta-buyuk (cok sayida buyuk, 400 gr ve ustu meyveler agirlikta olmak uzere) meyveler sinifina giriyor.

TCM 01-09-2015 12:37

4 Eklenti(ler)
Ayçiçeği - miniş süs için olanlar. Resimdeki ana tablaların altında yeni gelişmeye başlayan pek çok çiçek tablasını göreceksiniz. Geçen saydım 20 nin üzerindeydi. Sadece üsttekiler açmasına rağmen şimdiden görüntü pek güzel. Birkaç hafta sonra umarım daha güzel olacaktır. Daha ilerideki çerezlik abileri ise çekirdeklerin içlerini doldurmaya çalışıyor. Ancak en büyük olanının üst tarafında daha içini doldurmamış beyaz taneleri yere dökülmüş buldum. İnşallah bir sorun değildir.

Eklenti 573472

Domatesler epey kızarmaya başladı. Artık dışarıdan almaya gerek kalmıyor.
Geçen senenin mor domateslerinden; bu sene kullandığımız fenni gübrelerin sayesinde böyle büyümüş olmalı, geçen sene hiç bu boyda domatesimiz olmamıştı.

Eklenti 573473

Keza alttaki pembe domates içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Boyutu oldukça iri. Ha derseniz bunun için gübre atmaya değer mi, herhalde bunun cevabını vermek için sezonun bitmesini beklemeliyim.

Eklenti 573474

Eklenti 573475

TCM 01-09-2015 12:45

2 Eklenti(ler)
Bir demet dahlia;

Eklenti 573481

Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...

Eklenti 573482

Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...

Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.

akçabardak 01-09-2015 15:42

Daha ne olsun, afiyet bal şeker olsun.

birnefestoprak 01-09-2015 17:49

Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1405438)
Bir demet dahlia;

Eklenti 573481

Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...

Eklenti 573482

Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...

Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.


TCM 01-09-2015 23:46

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1405517)
Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?

Black Vernissage -from @bahcedenn...

Bu da kıtalararası yoldan... Heybetli... Siz de onaylarsanız üstte belirttiğim tatlılığını denedikten sonra tohumluk olarak ayıracağım.

Eklenti 573573

TCM 03-09-2015 12:11

3 Eklenti(ler)
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Eklenti 573729

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Eklenti 573730

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Eklenti 573731

TCM 03-09-2015 12:17

4 Eklenti(ler)
Bahçe yavaş yavaş sezon sonuna hazırlanıyor...

Barbunyaları ikinci toplayışımız, resimde iki-üç taneli ve diğerlerine göre daha tatlı 'kısa barbunya' ile daha fazla taneli barbunya çeşidi bir arada.

Eklenti 573732

Özellikle bakliyatlar ürünlerini verdikçe yapraklarını sarartıp sahneden ayrılma sinyallerini veriyorlar.

Eklenti 573733

Daha işleri bitmeyen kuru fasulye, domates, biberler ise rollerine devam ediyorlar.

Eklenti 573734

Eklenti 573735

TCM 03-09-2015 12:22

3 Eklenti(ler)
Çiçeklerin çoğunluğu ise şova devam ediyor.
Sağ tarafta dahliyalar, solda kadife ve phloxlar...Ortada ise 'ot ilacı'ndan fırsat bulup çıkmaya çalışan yabaniler.
Eklenti 573736

Ayçiçekleri sahnedeki yerini yeni alıyor daha...

Eklenti 573737

Dikkat ederseniz aradaki yabanilerin ot ilacı falan taktığı yok, kısa bir mola sonrası istilaya devam ediyorlar.

Eklenti 573738

Resulgur 03-09-2015 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1405836)
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Eklenti 573729

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Eklenti 573730

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Eklenti 573731

Sn. TCM Salça tarifini tam olarak yazabilir misiniz. Bizimkiler kaynatıp yapıyorlar kilosunu 15 tl den 5 kg satın aldık [emoji4]

TCM 03-09-2015 13:56

Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.

Resulgur 03-09-2015 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1405852)
Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.

Sn. TCM bu tarifi ilk defa duyuyorum sayenizde öğrenmiş olduk , bizimkiler domatesleri çürükleri ayıklanıp olduğu gibi beyaz şeker çuvalına doldurup bir ucundan gideri olan tahta teknelere katarlar çuvalın üzerine çıkıp ezerek suyu oradan akıp kovada toplanır o domates suyu ateşte saatlerce kaynar ve salça olur. ;)

YeniGine 03-09-2015 23:48

Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
Salçanız harika görünüyor, Sayın Resulgur'un dediği gibi ben de salça denince aklıma hep kaynatmak ve o güzelim kokusu gelir. Afiyetle tüketesiniz inşallah...

TCM 05-09-2015 10:53

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1405924)
Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
...Afiyetle tüketesiniz inşallah...

Tüm ortaya çıkan ürünlerin 'agaclar.net' in hasadı olduğunu düşünüyor, tüm arkadaşlara bu vesile ile teşekkür ediyorum.

Geçen hafta toplanıp tarafımca kabuklarından çıkarılan ve dün akşam yemeğimizi oluşturan kısa barbunyalar.

Eklenti 573912

Muhtemelen kış için derin dondurucuya girecek olan diğer uzun kırmızı barbunyalar.

Eklenti 573913

Mısırlardan olgunlaşan dört tanesi. Üçü komşulardan aldığımız yerli tohum diğer düzgün sıralı olan ise etkinlikten gelen.

Eklenti 573914

Sarışın 'tobolsky' (bahcedenn) ve muhtemelen 'maniye' (birnefestoprak)

Eklenti 573915

Sağdakilerin genelde sırtlarında bozulmalar var. Sadece bu cinste gözüme çarptı.

Eklenti 573916

aleydi 05-09-2015 11:31

O kadar zeytinyağını yediniz mi Sn TCM :). Ben öyle bir şeyi yesem 105 kilo olurum herhalde:) Dahiaların renkleri çok güzel olmuş. Biz salçayı rondadan geçirip , sonra kevgirden geçirip , biraz kaynatıp , güneşte kuruturuz. Baya sulu oluyor, güneşte kuruması baya zor. Belki de siz biber kattığınız için yoğun olmuş, biz biber salçasını ayrı yapıyoruz. Kevgirden geçirme işleminden dolayı, bu yıl salça yapmaktan vazgeçtim. O kısmı çok eziyet oluyor. Afiyetle tüketin kışlıklarınızı , elinize sağlık.

İsmail Kuzucu 05-09-2015 12:47

Salca kaynatılırken yanında da hamur yapılır. Sıcak sıcak uzerıne yag ve salca.. Mis mis :)

TCM 05-09-2015 13:25

Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama. :D

@aleydi, doğal olan şeylerin insana zararı olacağına inanmıyorum. Canan Karatayın kitaplarını okumasamda duyduklarıma (meyvelerin zararları hariç) katılıyorum. Beyaz un, şeker, pirinç ve yapay insan yapımı ilaveli besinler hariç gıdaların insana zararı olacağına pek katılmıyorum. Yıllar önce sigarayla beraber üstteki dört besini arada kaçamaklar ve mecburiyetler hariç bırakıp, kalanları sınırsız tüketmekle 10 kilo vermiştim altı-yedi ayda.

aleydi 05-09-2015 15:23

Sn Karatay ekmek dışında her şeyi yiyebiliyorsunuz diyor:). Bana kalori hesabı daha mantıklı geliyor. Yaktığınız kaloriden daha az kalori de yiyecek tüketmek. Bu arada sayfayı kadınlar gününe döndürdük :D yemek tarifleri, diyet:).

Mücevher Çalısı 05-09-2015 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1406164)
Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama. :D
...

Salça kaynatma muhtemelen iklimi ılıman olmayan bölgeler için geçerlidir. Kızgın güneşte iyice kurutulmayan salça bir süre sonra küfleniyor. Ağustos-Eylül aylarında yapılan salçayı kurutmak için güneş yetersiz olan bölgelerdeki insanlar kaynatma yoluna gitmiştir. Doğru olmayabilir bu benimki sadece akıl yürütme...

A_NOMAD 05-09-2015 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1406191)
...Ağustos-Eylül aylarında yapılan salçayı kurutmak için güneş yetersiz olan bölgelerdeki insanlar kaynatma yoluna gitmiştir...

Bizde önce kaynatılıyor, ardından güneşte bekletiliyor. Yani 'biri ya da diğeri' gibi bir tercih durumu yok :)

Mücevher Çalısı 05-09-2015 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1406193)
Bizde önce kaynatılıyor, ardından güneşte bekletiliyor. Yani 'biri ya da diğeri' gibi bir tercih durumu yok :)

Sevgili A_NOMAD nerelisiniz? Yörenize göre de bir güzel akıl yürütebiliriz:)

A_NOMAD 05-09-2015 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1406200)
Sevgili A_NOMAD nerelisiniz?...

Balıkesir ;)

(Bu sohbetin devamını salça başlığında mı yapsak ki?)

TCM 05-09-2015 18:25

Tat olarak 'salça' yemeğin tadını baskılıyor gibi geliyor bana. O yüzden ilk çıkan tazecik taze fasulyeleri sadece (o da mümkün olduğunca az olmalı) domates ile zeytinyağında yaptı mı eşim bayılıyorum. Kışın da şişe domateslerini seviyorum salça yerine. Ancak tabi salçanın da yeri ayrı.

A_NOMAD 05-09-2015 18:30

...Ama sevgili TCM bu sizin yaptığınız 'ağır tahrik' oluyor :D Böyle şeyler anlatıp bizi coşturmayın rica ederim, yoksa cidden sayfanız sohbet konusunda kahvehaneden daha popüler olacak. Popülerlikte sıkıntı yok ama muhabbete sevgili malina da her an dahil olabilir :D :D

birnefestoprak 05-09-2015 19:00

Resimde kasik nerde acaba, goremedim :)

Brix, domatesteki seker oranindan ziyade meyve ozundeki cozunmus kati oranini veriyor. Bazen cok lezzetli ve Brix orani yuksek olan domatesler, agza tatli gelmeyebiliyor. Bence Heybetli daha cok tatli tarafta.

Bana gore domatesin lezzet citasini yukselten etmen, once sekerin tadina varmak sonra da lokmanin bitiminde asidik vurgunun damakta patlamasi (cok nadir olarak bu ikisi birlikte ve gorece uzun sureyle damakta kalabiliyor). Bunu basaran cok sayida pembe domates yok (bence Heybetli onlardan biri degil).

Bir konu daha var ki o da lezzeti on plana cikarmak icin topraktaki mineral zenginliginin yeterli olmasinin gerekliligi. Benim genel olarak gozlemim, ana besin maddeleri (NPK) disindaki minerallerin yetersiz verilmesi/yetistirme ortaminda olmamasi durumunda, domatesin lezzet anlaminda yuksek potansiyeli de olsa, lezzetin zayif kalabilecegi yonunde. Bunun yaninda sulama miktari da cok onemli. Bence domates, bitkinin su ihtiyaci kritik bir esige ulasmadigi surece, susuz yetistirilmeli.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1405836)
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Eklenti 573729

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Eklenti 573730

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Eklenti 573731


TCM 05-09-2015 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1406211)
Resimde kasik nerde acaba, goremedim :)

...

http://www.agaclar.net/forum/1405588-post548.htm

Muhtemel heybetli dediğimde kaşık vardı, bir üst mesajdaydı.

birnefestoprak 05-09-2015 19:41

Genelde iri meyveli cesitlerde olmak uzere, iki cicek birlesip birlikte tek bir meyve olusturabiliyor; burda da oyle olmus sanirim. Ayri iki meyve olarak dusunecek olursak, her ikisi de biraz daha kivircik sekilde ama zaten ana tohum stogunda da bu tipte meyveler cikiyordu. Bence tohumun karisik olarak paylasilmasi, biyolojik cesitlilik acisindan saglikli. Eger etiketlemede bir sorun yoksa bence dagitin. Zaten kivircik ve duz yuzeyli olanlari (ayni zamanda renk bakimindan da bir degerlendirme yaparak) ayirip farkli kultivarlar elde etmek uzere bir calisma yapacagiz. Bu durumda;

Karisik tohum ana kultivar (Heybetli)
Kivircik yuzeyli (Heybetli'den farkli bir isim)
Duz yuzeyli (Heybetli'den farkli bir isim)

gibi (son ikisi stabil sonuclar veren) en az uc farkli tohum elde ederiz diye umuyorum.

Resimden renk secilmiyor pek. Kirmizi mi pembe mi? Kabugunu siyirdiginizda seffafsa meyve rengi pembe, kabuk sari-turuncu gibiyse meyve rengi kirmizi olmali.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1406216)
http://www.agaclar.net/forum/1405588-post548.htm

Muhtemel heybetli dediğimde kaşık vardı, bir üst mesajdaydı.


TCM 05-09-2015 23:33

Dış renk kırmızı, içi de kırmızıydı. Ancak bunları bahçede toplarken bir türlü tam yerine göre ayırıp toplayamadık. Ben topluyorum, hanım topluyor sonunda bakıyorum hepsi birleşmiş. Eşime göre domates domatestir, yüzeyi düz olsun dolayısıyla soyması kolay olsun yeter :), yoksa çiğ pek tüketmez. Bundan sonraki (kızaranların sayısı artacaktır nasıl olsa) hasadımızda özellikle dikkat edelim.

TCM 06-09-2015 10:53

1 Eklenti(ler)
Ukrainian Purple Domates - @bahcedenn in etkinlik tohumu. Hem salçalık hem taze tüketime uygun erik-orta boy büyüklükte düzgün hatlı, yanığı-çürüğü-hastalığını görmediğim erkenci domates. Resimde soldaki domates normalin iki katı büyüklüğünde, topladıklarımızın dörtte biri bu irilikteydi. Kıyas için nostaljik nokiayı bulabildim. :) Çiğ olarakta hoşuma gitti. Toplamaya geç kaldığımız bir-iki tane irice olanını tohumu almak için tabağa koydum hemen.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025