agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 06-09-2015 11:04

3 Eklenti(ler)
Maniye - @birnefestoprak ın anatohum projesi paylaşımından.

Eklenti 574023

Nedense bu türün domateslerinde arka taraflarına az da olsa yanıklıklar oluştu.

Eklenti 574024

Yine @bahcedenn - Moskovich Domates

Orta boy düzgün şekilli, pürüzsüz domatesler.

Eklenti 574025

Satılık kelepir uygun fiyata antika telefon...

TCM 06-09-2015 11:15

4 Eklenti(ler)
Tula domatesler geçen sene bu kadar büyümemişti.

Eklenti 574026

Eklenti 574027

Kışlıklar büyümeye devam ediyor, şimdilik sorun yok gibi pırasa - lahana- karnabahar - pancar hazır fide olarak diktiklerimiz.

Eklenti 574028

Ancak karnabaharlar daha toplu-düzgün ve beyaz mı olsaydı acaba?

Eklenti 574029

TCM 06-09-2015 11:24

2 Eklenti(ler)
Kadifeler...Zahmetsiz, hastalıksız, faydalı, kokulu, güzel görünümlü...İsterseniz resimdeki gibi 'bordür' ümsü...

Eklenti 574030

Ayçiçeklerine bakarken parmaklarım yapış yapış oldu, biraz daha dikkat edince çiçeklerinin tam ortasındaki (resimde hafif solmuş gibi görünen hedefin tam 12 si) reçineyi fark ettim. Aynı çam ağaçlarındaki gibi kokusu - yapışkanlığı ve kıvamı ile ilgimi çekti, daha önce hiç duymamıştım.

Eklenti 574031

saleri 10-09-2015 18:35

Sayın TMC bahçenizin sayfasını bir günde büyük zevkle okudum. Kadife çiçekleriniz Fransız kadife çiçeğimi yoksa karışık mı ?

TCM 11-09-2015 17:26

@saleri, bahçemi beğendiğinize sevindim. Fransız kadifeleri çok boylanmıyor. Bendekiler ise 75 cm. civarı. Başka bir bahçede daha uzunlarını gördüm. Benimkileri fide olarak bir ablamız vermişti geçen sene sağolsun. Bu sene onların tohumlarını ektim. Fransız kadifesine göre daha gösterişli, yoğun ve boylu. Tam bordür çiçeği :)

TCM 11-09-2015 17:56

4 Eklenti(ler)
Ortada taneleri düzgün sıralanmış olanlar @Muda nın patlangaç mısırları. Diğer düzensiz sıralanmış mısırlar ise komşulardan geçen sene aldığımız yerli mısırlar.

Eklenti 574672

@ Muda nın verdiği bilgiye göre patlangaç mısırları iyice olgunlaşıncaya kadar koparmıyoruz, resimdeki gibi erken koparırsak ta haşlayarak veya közleyerek tüketebiliyoruz. Bunu öğrenince şömineye 'ağızlık' meşe odun kömürlerini yerleştirerek tutuşturduk.

Eklenti 574673

Ve sonuç...Patlangaç mısırların diğer yerli mısırlara göre közlendiğinde az da olsa sertleştiğini ve tat olarak bir tık geride kaldığını söylemeliyim.

Eklenti 574674

@ Muda nın patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı.

Eklenti 574675

TCM 11-09-2015 20:31

2 Eklenti(ler)
Tohumları toplamaya başladım. Tohumların olduğu yumuşak bölmeleri birkaç gün dışarıda bekletip süzgü ile suyun altında iyice yıkayarak fazlalıkların gitmesini sağladım. Daha sonra sirkeli suyun içerisinde bir kaç dakika beklettikten sonra bol su ile durulayarak dört - beş gölgede kurumasını sağladım. İyice kuruyan tohumların üzerine meşe külü serperek önce yağlı kağıdın sonrada alüminyum folyo ile sararak kaldırıyorum.

Eklenti 574680

Ukrainian tohumları biraz daha siyaha kaçıyor. Biraz fazla dışarıda beklettiğim için bozulduğundan korktum ancak sorun olacağını sanmıyorum. Bu arada tavsiyem aldığınız tohumları hemen isimlendirin. Her seferinde karıştırmam diyorum ancak yine de kafamda soru işaretleri oluyor 'acaba hangisi hangisiydi' diye. Misal bu iki tohumda kafamda soru işaretleri kaldı :confused: Her ihtimale karşı her iki cinstende birer tur daha tohum alsam iyi olacak. :o

Eklenti 574681

TCM 11-09-2015 20:38

2 Eklenti(ler)
Bugün bahçede dolaşırken 'heybetli' sırasındaki domateslerin epeyce kızarmaya başladığını gördüm. Bir avucu dolduran düzgün hatlı, pembemsi, oldukça tatlı ve ince kabuklu domatesler hanımın da hoşuna gitti. Sanırım önümüzdeki sezonun favori domatesi 'heybetli' olacak.

Eklenti 574683

Resmi ertesi günü bekleyemediğim için akşam karanlığında ev içinde flaşsız olarak çektim. Renk farkı ışık kaynağının suçu. Yoksa hepsinin rengi üstteki gibi pembemsi.

Eklenti 574682

TCM 11-09-2015 20:45

1 Eklenti(ler)
Ayçiçekleri sona kaldı. Bahçenin içinden dışından gelip geçenlerin dahi ilgisini çeken, göz dolduran, yer kaplayan, cıvıl cıvıl renkleriyle ekenleri fazlasıyla memnun edecek çiçekler. Resimdeki süs ayçiçeklerinden tek tük miadını dolduranlar var. Bu sene inşallah bol bol tohum alabileceğiz.

Eklenti 574684

telato 11-09-2015 23:01

Avatarınız güzel olmuş;) bugün eklediniz sanırım, avatarınızdaki çiçek dahlia olmalı..

Muda 11-09-2015 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1407159)
Ortada taneleri düzgün sıralanmış olanlar @Muda nın patlangaç mısırları. Diğer düzensiz sıralanmış mısırlar ise komşulardan geçen sene aldığımız yerli mısırlar.

Eklenti 574672

@ Muda nın verdiği bilgiye göre patlangaç mısırları iyice olgunlaşıncaya kadar koparmıyoruz, resimdeki gibi erken koparırsak ta haşlayarak veya közleyerek tüketebiliyoruz. Bunu öğrenince şömineye 'ağızlık' meşe odun kömürlerini yerleştirerek tutuşturduk.

Eklenti 574673

Ve sonuç...Patlangaç mısırların diğer yerli mısırlara göre közlendiğinde az da olsa sertleştiğini ve tat olarak bir tık geride kaldığını söylemeliyim.

Eklenti 574674

@ Muda nın patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı.

Eklenti 574675

Aslında közlemede bana göre biraz yanlış yaptığınız için sertleşme ve tat olarak farklı baktınız. Patlayan mısır diğer mısıra göre biraz daha küçük ama sık taneli oluyor. Küçük olması nedeni ile her iki türü aynı anda közlemeniz durumunda erken kuruma, yanma söz konusu olabilmekte. Normal olan mısırda ise taneler daha iri ve sulu oluyor. Közleme yapılınca daha güzel ve yumuşak oluyor muhtemelen.

Ben mısırı közlerken sizin yaptığınız gibi sap kısmını dip taraftan koparmayıp biraz bırakırım. Dış kabuklarını atmam. Geriye doğru sıyırırım. Püskülleri de ayıklandıktan sonra tek tek yavaş yavaş her tarafının dengeli bir şekilde pişirmeye çalışırım. İstediğim pişirme kıvamına geldikten sonra daha önce koparmayıp elimi yakmaması için uzun bırakarak geriye kıvırdığım mısırın dış kabuklarını tekrar eski haline getiririm. Biraz elimle kabuk ve mısırı ovalayıp çok az bekleyerek pişen mısır üzerindeki siyahımsı lekelerin kabuk üzerine geçmesine, mısırın kısmen soğumasına ve kısmi yumuşamasını sağlarım. Soğutmadan isteyen kim varsa vererek lezzetli bir mısır yemesini sağlarım. Tabi bu durum her mısır için geçerli.

Patlatmalık mısırı iyice olgunlaşıp cam gibi olduğunda yağ ve tuz ile patlatarak farklı bir lezzette yemek de var.

birnefestoprak 12-09-2015 02:43

Alttaki resimde ondeki iki meyveyi digerleriyle ayni bitkiden mi topladiniz yoksa farkli bitki(ler)den mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1407182)
Bugün bahçede dolaşırken 'heybetli' sırasındaki domateslerin epeyce kızarmaya başladığını gördüm. Bir avucu dolduran düzgün hatlı, pembemsi, oldukça tatlı ve ince kabuklu domatesler hanımın da hoşuna gitti. Sanırım önümüzdeki sezonun favori domatesi 'heybetli' olacak.

Eklenti 574683

Resmi ertesi günü bekleyemediğim için akşam karanlığında ev içinde flaşsız olarak çektim. Renk farkı ışık kaynağının suçu. Yoksa hepsinin rengi üstteki gibi pembemsi.

Eklenti 574682


TCM 12-09-2015 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1407202)
Alttaki resimde ondeki iki meyveyi digerleriyle ayni bitkiden mi topladiniz yoksa farkli bitki(ler)den mi?

Farklı olabilir ancak renkleri aynı hepsinin. Resimde alttakilerin daha kırmızıya kaçması ışık kaynağından kaynaklanıyor. Denk gelirse tekrar resimlerim gün ışığında.

aleydi 12-09-2015 11:32

Sn TCM meşe külü dediğiniz mangalda yaktığımız kömür mü? Yoksa meşe odununu yakıp, öyle elde edilmiş kül müdür?

Ben naylon poşetlere koyup buzdolabında sakladım hep tohumları. Bugüne kadar bir problem yaşamadım. Yine de bu şekilde daha mı verimli oluyor?Hep ürün aldım bu yöntemle tohumlardan. Verim konusunu ölçmedim. Kaç tohum ektim, kaç tanesi çimlendi onu takip etmedim.

TCM 12-09-2015 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi telato (Mesaj 1407192)
Avatarınız güzel olmuş;) bugün eklediniz sanırım, avatarınızdaki çiçek dahlia olmalı..

Eklemeyi sonunda başarabildim, bir kaç denemiş bulamamıştım. Baktığım resimler içinde en güzeli buydu, nasılsa öğrendik kendime uygun avatar bulduğumda dahliayı değiştiririm.

TCM 12-09-2015 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1407196)
Aslında közlemede bana göre biraz yanlış yaptığınız için sertleşme ve tat olarak farklı baktınız. Patlayan mısır diğer mısıra göre biraz daha küçük ama sık taneli oluyor. Küçük olması nedeni ile her iki türü aynı anda közlemeniz durumunda erken kuruma, yanma söz konusu olabilmekte. Normal olan mısırda ise taneler daha iri ve sulu oluyor. Közleme yapılınca daha güzel ve yumuşak oluyor muhtemelen.
...

@ Muda, kıyaslamayı örnek olması açısından yaptım, bana göre o kadar çatlak su kaçırmaz. Yoksa ailecek kişi başına üçer mısırı götürdük. :o

Sizin közleme sistemi güzel, az kişi ile mangal etrafında geçerli olur. Ama ben hazır şömineyi hafiften ısınma amaçlı yakmışken mısırları da halledelim diye ızgara telinin içine karga tulumba sığdırarak közlemeye çalıştım. Tam o sırada komşulara da misafir geldi, baktım artan mısırlar var, dursa iyice kuruyacak, bir tur da onlara yaptım. :D

Ben en iyisi kökenleri kurumaya başlayıncaya kadar sizin mısırlara dokunmayayım. Kuruduktan sonra toplar kağıda sarar kaldırırız. Topladıktan sonra hemen tanelemeye gerek yok di mi, patlatacağımız zaman tanelerini ayırırız.

TCM 12-09-2015 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1407250)
Sn TCM meşe külü dediğiniz mangalda yaktığımız kömür mü? Yoksa meşe odununu yakıp, öyle elde edilmiş kül müdür?

Ben naylon poşetlere koyup buzdolabında sakladım hep tohumları. Bugüne kadar bir problem yaşamadım. Yine de bu şekilde daha mı verimli oluyor?Hep ürün aldım bu yöntemle tohumlardan. Verim konusunu ölçmedim. Kaç tohum ektim, kaç tanesi çimlendi onu takip etmedim.

@aleydi; odun kömürünün iyisi zaten meşe odunundan olur diye biliyorum. O sırada şöminenin içinde her ikisinin külüde vardı. Yani hem meşe odunu yakmıştık onun külü, hem de meşe odun kömürünün külü. Ben elimin altında hazırda olduğu sürece üstte anlattığım gibi yapıyorum. Suyla yıka, elma sirkesinde beklet, tekrar güzelce durula, dört-beş gün iyice kuruyana kadar gölgede beklet ve kağıt-yağlı kağıt-alüminyum folyoya sar yer varsa buzdolabının rafına, yoksa kilere kaldır. Kendi ayırdığım tohumlardan çıkmayan hemen hemen yok gibi. Kül; nemi alır, mikropları kovar ;) her derde deva diye biliyorum. Dahliaları saklarken de içine mutlaka bir tutam kül eklerim.

TCM 12-09-2015 23:59

4 Eklenti(ler)
Bugünkü hasadımız...

Eklenti 574807

Eklenti 574808

Şeker fasulye, dün bir mesajda ( http://www.agaclar.net/forum/1407043-post92.htm ) 'ispir şeker fasulye' yi okuyunca dikkatimi çekti, meğer benim iki senedir resimlerini verip övdüğüm ve etkinlikte paylaştığım İspirin şeker fasulyesi imiş. Sırık, oturak (kayınpederi dinleyip önceki sene oturak ekmiştik ancak iki senedir sırığa alıyorum daha iyi verim aldığımı söyleyebilirim) taze, kuru her türlü lezzetli...

Eklenti 574810

Kısa barbunya, mükemmel bir tat. Üstteki şeker fasulye gibi gerçek adını sanını öğrenebilirsem sevinirim. Şu ana kadar deneyip, yeyip, üretip memnun olmayan duymadım. Üç veya dört taneli. Tohum paylaşım etkinliğinde tekrar paylaşmak isterim.

Eklenti 574809

TCM 13-09-2015 21:16

3 Eklenti(ler)
Domateslerin toplanması son günlerde epey hızlandı.

Maniye domates; tam bir avuç, tohumluk olarak ayırdım.

Eklenti 574886

Sürüden ayrılanı kurt kapar işte böyle. Karpuzun biri kafasına göre gitmiş şeker fasulyenin içine, hasta olursun tabi tek başına oralarda.

Eklenti 574887

Hep destek tam destek de nereye kadar. Küçücük ağacın minicik dallarında bu kadar armut olursa, geçen haftalarda dalın biri kırıldı, üzerindeki 20 kadar armudu içeride olgunlaştırdık. Acaba seneye ağacı iyice budamalı da dalları kalınlaşsa daha mı iyi olur. (şu an dejavu yaşıyor gibiyim, bu mesajı dün yazdım diye hatırlıyorum ama bulamayınca tekrar yazdım ;) )

Eklenti 574888

Resulgur 13-09-2015 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1407474)
Domateslerin toplanması son günlerde epey hızlandı.

Maniye domates; tam bir avuç, tohumluk olarak ayırdım.

Eklenti 574886

Sürüden ayrılanı kurt kapar işte böyle. Karpuzun biri kafasına göre gitmiş şeker fasulyenin içine, hasta olursun tabi tek başına oralarda.

Eklenti 574887

Hep destek tam destek de nereye kadar. Küçücük ağacın minicik dallarında bu kadar armut olursa, geçen haftalarda dalın biri kırıldı, üzerindeki 20 kadar armudu içeride olgunlaştırdık. Acaba seneye ağacı iyice budamalı da dalları kalınlaşsa daha mı iyi olur. (şu an dejavu yaşıyor gibiyim, bu mesajı dün yazdım diye hatırlıyorum ama bulamayınca tekrar yazdım ;) )

Eklenti 574888

Hocam fidanin yaşı küçükken meyve verdirmeyin. Bırakın sürgün versin dalları kökleri gelişsin. Budama döneminde içe doğru gelen sürgünleri ve paralel üst üste gelecek olan dalları kesin güneş açısı tepeden eşit gelsin. Ağaç çabuk büyüsün ilerde daha çok ve kaliteli uzun ömürlü olur. Ben olsam böyle yapardım. [emoji4]

aleydi 13-09-2015 21:48

:) Çok güldüm ( dejavu) Allah' ta sizi güldürsün:). Benim gibi önizlemeye basıp, sonra geriye mi bastınız acaba:) . Ben çok yapıyorum, sonra tekrar yazmak kabus gibi:) Domates çok güzel görünüyor.

telato 13-09-2015 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1407159)
..... patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı.

Eklenti 574675

Bende Sayın TCM'nin bu mesajına çok gülmüştüm:)) Bu sayfalarda çok güzel espiriler bulmak mümkün:D

TCM 13-09-2015 22:11

@Resulgur, budamayı dediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum. Bu sene sanırım dördüncü yılı armudun.

TCM 13-09-2015 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1407488)
:) Çok güldüm ( dejavu) Allah' ta sizi güldürsün:). Benim gibi önizlemeye basıp, sonra geriye mi bastınız acaba:) . Ben çok yapıyorum, sonra tekrar yazmak kabus gibi:) Domates çok güzel görünüyor.

:D Olabilir gerçekten, gönderdim sanıp çıktım herhalde. Domatesler bu sene daha güzel sağolun. Rabbim hepimizi güldürsün. Yazarken Denzel Washington un Deja Vu (2006) filmi aklıma geldi. Deja Vu (2006) - Sinemalar.com

aleydi 13-09-2015 22:28

Dejavu bende çok yaşarım:). Uygun bir zamanda seyredicem filmi. Sn Telato'nun dediği gibi espirileriniz çok güzel:).

TCM 15-09-2015 09:54

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1407226)
Farklı olabilir ancak renkleri aynı hepsinin. Resimde alttakilerin daha kırmızıya kaçması ışık kaynağından kaynaklanıyor. Denk gelirse tekrar resimlerim gün ışığında.

Denk geldi; yeni kıyafetleriyle, gün ışığı altında heybetliler.

Eklenti 577481

Bhut Jolokia ...

Eklenti 577482

Taze fasulyeler, artık son ikramları, resimde iki çeşit gözüküyor, sağdaki 'ayşe kadın' soldaki komşulardan gelen sırık çeşidi.

Eklenti 577483

Uzun kırmızı sırık barbunya, köyden biri vermişti geçen sene, hastalıklara daha dayanıklı, daha verimli ancak üstte bahsettiğim 'kısa barbunya' kadar tatlı değil.

Eklenti 577484

sinbas 15-09-2015 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1406309)
Tula domatesler geçen sene bu kadar büyümemişti.

Eklenti 574026

Eklenti 574027

Kışlıklar büyümeye devam ediyor, şimdilik sorun yok gibi pırasa - lahana- karnabahar - pancar hazır fide olarak diktiklerimiz.

Eklenti 574028

Ancak karnabaharlar daha toplu-düzgün ve beyaz mı olsaydı acaba?

Eklenti 574029

karnabaharların renginde bir tuhaflık var normalde kartopu gibi beyaz olması lazım.
Vaktini geçirmiş olabilirsiniz bu renk ancak hasat edilmediğinde bu hale gelebiliyor.
Karnabahar serin iklim (15°C-20°C ) sebzesi olduğundan sizin bölgeniz bu değerlerin üstünde veya sıcaklık çok değişkense şekil bozukluğu ve de erken hasada gelebilir.

sinbas 15-09-2015 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1410254)

Taze fasulyeler, artık son ikramları, resimde iki çeşit gözüküyor, sağdaki 'ayşe kadın' soldaki komşulardan gelen sırık çeşidi.

Fasülyeleri canlı tutabilirseniz bundan sonra verim artışı olacaktır zira fasulyenin ısı isteği yaklaşık 20-25°C dir, 30 °C'nin üzerinde çiçekleri dökülür.

Tokat'ta sırık fasulyenin üzerine kar yağdığını biliyorum, kırağıdan önce kısa süreli kar serpintisi oldu kovalar dolusu fasulye topluyordum. :)

Düşecek ilk kırağıdan koruyabilirseniz daha çok fasulye toplarsınız, üstelik (biraz şekil bozukluğu olabilir) daha çıtır ve daha lezzetli olacaklardır.

TCM 15-09-2015 11:09

@sinbas; dediğiniz ve benim de sorduğum gibi karnabaharlarımız biraz garip duruyor. Sıcaklardan olabilir önceki sene daha geç ekmiştik ve daha güzel olmuştu. Bu sene 'boşlukları dolduralım' prensibi ile son zaman elimize geçeni diktik. :)

Taze fasulyelerde barbunya ve kuru fasulyenin aksine dediğiniz gibi tekrar kısa bir çiçeklenme ve ürün dönemi oluyor. Ancak bu sene gece kaldı sanki, dolayısıyla yenilenme olur mu emin değilim. Fasulyeden ziyade domatesleri koruruz gibime geliyor. (taze fasulyeler duymasın da seneye aramız bozulmasın)

TCM 16-09-2015 15:44

3 Eklenti(ler)
@birnefestoprak uğrarsanız ve yeri geldiğinde http://www.agaclar.net/forum/1410193-post2.htm @Atilgan daki gibi benim domatesleri de değerlendirirseniz ona göre etkinlikte gönül rahatlığı ile paylaşmak isterim.

Bu arada size bizim yörede herkesin ağzında olan 'bizim eski yerli domates' i göstereyim. Tatlı, irice, ince kabuklu, arkası mühürlü, fazla dilimli olmayan, oturak ve verimli bir cins.

Eklenti 577657

Eklenti 577658

Bu da dünkü domates hasadımız, apartmana dağıttık biraz.

Eklenti 577659


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025