![]() |
3 Eklenti(ler)
Maniye - @birnefestoprak ın anatohum projesi paylaşımından.
Eklenti 574023 Nedense bu türün domateslerinde arka taraflarına az da olsa yanıklıklar oluştu. Eklenti 574024 Yine @bahcedenn - Moskovich Domates Orta boy düzgün şekilli, pürüzsüz domatesler. Eklenti 574025 Satılık kelepir uygun fiyata antika telefon... |
4 Eklenti(ler)
Tula domatesler geçen sene bu kadar büyümemişti.
Eklenti 574026 Eklenti 574027 Kışlıklar büyümeye devam ediyor, şimdilik sorun yok gibi pırasa - lahana- karnabahar - pancar hazır fide olarak diktiklerimiz. Eklenti 574028 Ancak karnabaharlar daha toplu-düzgün ve beyaz mı olsaydı acaba? Eklenti 574029 |
2 Eklenti(ler)
Kadifeler...Zahmetsiz, hastalıksız, faydalı, kokulu, güzel görünümlü...İsterseniz resimdeki gibi 'bordür' ümsü...
Eklenti 574030 Ayçiçeklerine bakarken parmaklarım yapış yapış oldu, biraz daha dikkat edince çiçeklerinin tam ortasındaki (resimde hafif solmuş gibi görünen hedefin tam 12 si) reçineyi fark ettim. Aynı çam ağaçlarındaki gibi kokusu - yapışkanlığı ve kıvamı ile ilgimi çekti, daha önce hiç duymamıştım. Eklenti 574031 |
Sayın TMC bahçenizin sayfasını bir günde büyük zevkle okudum. Kadife çiçekleriniz Fransız kadife çiçeğimi yoksa karışık mı ?
|
@saleri, bahçemi beğendiğinize sevindim. Fransız kadifeleri çok boylanmıyor. Bendekiler ise 75 cm. civarı. Başka bir bahçede daha uzunlarını gördüm. Benimkileri fide olarak bir ablamız vermişti geçen sene sağolsun. Bu sene onların tohumlarını ektim. Fransız kadifesine göre daha gösterişli, yoğun ve boylu. Tam bordür çiçeği :)
|
4 Eklenti(ler)
Ortada taneleri düzgün sıralanmış olanlar @Muda nın patlangaç mısırları. Diğer düzensiz sıralanmış mısırlar ise komşulardan geçen sene aldığımız yerli mısırlar.
Eklenti 574672 @ Muda nın verdiği bilgiye göre patlangaç mısırları iyice olgunlaşıncaya kadar koparmıyoruz, resimdeki gibi erken koparırsak ta haşlayarak veya közleyerek tüketebiliyoruz. Bunu öğrenince şömineye 'ağızlık' meşe odun kömürlerini yerleştirerek tutuşturduk. Eklenti 574673 Ve sonuç...Patlangaç mısırların diğer yerli mısırlara göre közlendiğinde az da olsa sertleştiğini ve tat olarak bir tık geride kaldığını söylemeliyim. Eklenti 574674 @ Muda nın patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı. Eklenti 574675 |
2 Eklenti(ler)
Tohumları toplamaya başladım. Tohumların olduğu yumuşak bölmeleri birkaç gün dışarıda bekletip süzgü ile suyun altında iyice yıkayarak fazlalıkların gitmesini sağladım. Daha sonra sirkeli suyun içerisinde bir kaç dakika beklettikten sonra bol su ile durulayarak dört - beş gölgede kurumasını sağladım. İyice kuruyan tohumların üzerine meşe külü serperek önce yağlı kağıdın sonrada alüminyum folyo ile sararak kaldırıyorum.
Eklenti 574680 Ukrainian tohumları biraz daha siyaha kaçıyor. Biraz fazla dışarıda beklettiğim için bozulduğundan korktum ancak sorun olacağını sanmıyorum. Bu arada tavsiyem aldığınız tohumları hemen isimlendirin. Her seferinde karıştırmam diyorum ancak yine de kafamda soru işaretleri oluyor 'acaba hangisi hangisiydi' diye. Misal bu iki tohumda kafamda soru işaretleri kaldı :confused: Her ihtimale karşı her iki cinstende birer tur daha tohum alsam iyi olacak. :o Eklenti 574681 |
2 Eklenti(ler)
Bugün bahçede dolaşırken 'heybetli' sırasındaki domateslerin epeyce kızarmaya başladığını gördüm. Bir avucu dolduran düzgün hatlı, pembemsi, oldukça tatlı ve ince kabuklu domatesler hanımın da hoşuna gitti. Sanırım önümüzdeki sezonun favori domatesi 'heybetli' olacak.
Eklenti 574683 Resmi ertesi günü bekleyemediğim için akşam karanlığında ev içinde flaşsız olarak çektim. Renk farkı ışık kaynağının suçu. Yoksa hepsinin rengi üstteki gibi pembemsi. Eklenti 574682 |
1 Eklenti(ler)
Ayçiçekleri sona kaldı. Bahçenin içinden dışından gelip geçenlerin dahi ilgisini çeken, göz dolduran, yer kaplayan, cıvıl cıvıl renkleriyle ekenleri fazlasıyla memnun edecek çiçekler. Resimdeki süs ayçiçeklerinden tek tük miadını dolduranlar var. Bu sene inşallah bol bol tohum alabileceğiz.
Eklenti 574684 |
Avatarınız güzel olmuş;) bugün eklediniz sanırım, avatarınızdaki çiçek dahlia olmalı..
|
Alıntı:
Ben mısırı közlerken sizin yaptığınız gibi sap kısmını dip taraftan koparmayıp biraz bırakırım. Dış kabuklarını atmam. Geriye doğru sıyırırım. Püskülleri de ayıklandıktan sonra tek tek yavaş yavaş her tarafının dengeli bir şekilde pişirmeye çalışırım. İstediğim pişirme kıvamına geldikten sonra daha önce koparmayıp elimi yakmaması için uzun bırakarak geriye kıvırdığım mısırın dış kabuklarını tekrar eski haline getiririm. Biraz elimle kabuk ve mısırı ovalayıp çok az bekleyerek pişen mısır üzerindeki siyahımsı lekelerin kabuk üzerine geçmesine, mısırın kısmen soğumasına ve kısmi yumuşamasını sağlarım. Soğutmadan isteyen kim varsa vererek lezzetli bir mısır yemesini sağlarım. Tabi bu durum her mısır için geçerli. Patlatmalık mısırı iyice olgunlaşıp cam gibi olduğunda yağ ve tuz ile patlatarak farklı bir lezzette yemek de var. |
Alttaki resimde ondeki iki meyveyi digerleriyle ayni bitkiden mi topladiniz yoksa farkli bitki(ler)den mi?
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sn TCM meşe külü dediğiniz mangalda yaktığımız kömür mü? Yoksa meşe odununu yakıp, öyle elde edilmiş kül müdür?
Ben naylon poşetlere koyup buzdolabında sakladım hep tohumları. Bugüne kadar bir problem yaşamadım. Yine de bu şekilde daha mı verimli oluyor?Hep ürün aldım bu yöntemle tohumlardan. Verim konusunu ölçmedim. Kaç tohum ektim, kaç tanesi çimlendi onu takip etmedim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sizin közleme sistemi güzel, az kişi ile mangal etrafında geçerli olur. Ama ben hazır şömineyi hafiften ısınma amaçlı yakmışken mısırları da halledelim diye ızgara telinin içine karga tulumba sığdırarak közlemeye çalıştım. Tam o sırada komşulara da misafir geldi, baktım artan mısırlar var, dursa iyice kuruyacak, bir tur da onlara yaptım. :D Ben en iyisi kökenleri kurumaya başlayıncaya kadar sizin mısırlara dokunmayayım. Kuruduktan sonra toplar kağıda sarar kaldırırız. Topladıktan sonra hemen tanelemeye gerek yok di mi, patlatacağımız zaman tanelerini ayırırız. |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Bugünkü hasadımız...
Eklenti 574807 Eklenti 574808 Şeker fasulye, dün bir mesajda ( http://www.agaclar.net/forum/1407043-post92.htm ) 'ispir şeker fasulye' yi okuyunca dikkatimi çekti, meğer benim iki senedir resimlerini verip övdüğüm ve etkinlikte paylaştığım İspirin şeker fasulyesi imiş. Sırık, oturak (kayınpederi dinleyip önceki sene oturak ekmiştik ancak iki senedir sırığa alıyorum daha iyi verim aldığımı söyleyebilirim) taze, kuru her türlü lezzetli... Eklenti 574810 Kısa barbunya, mükemmel bir tat. Üstteki şeker fasulye gibi gerçek adını sanını öğrenebilirsem sevinirim. Şu ana kadar deneyip, yeyip, üretip memnun olmayan duymadım. Üç veya dört taneli. Tohum paylaşım etkinliğinde tekrar paylaşmak isterim. Eklenti 574809 |
3 Eklenti(ler)
Domateslerin toplanması son günlerde epey hızlandı.
Maniye domates; tam bir avuç, tohumluk olarak ayırdım. Eklenti 574886 Sürüden ayrılanı kurt kapar işte böyle. Karpuzun biri kafasına göre gitmiş şeker fasulyenin içine, hasta olursun tabi tek başına oralarda. Eklenti 574887 Hep destek tam destek de nereye kadar. Küçücük ağacın minicik dallarında bu kadar armut olursa, geçen haftalarda dalın biri kırıldı, üzerindeki 20 kadar armudu içeride olgunlaştırdık. Acaba seneye ağacı iyice budamalı da dalları kalınlaşsa daha mı iyi olur. (şu an dejavu yaşıyor gibiyim, bu mesajı dün yazdım diye hatırlıyorum ama bulamayınca tekrar yazdım ;) ) Eklenti 574888 |
Alıntı:
|
:) Çok güldüm ( dejavu) Allah' ta sizi güldürsün:). Benim gibi önizlemeye basıp, sonra geriye mi bastınız acaba:) . Ben çok yapıyorum, sonra tekrar yazmak kabus gibi:) Domates çok güzel görünüyor.
|
Alıntı:
|
@Resulgur, budamayı dediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum. Bu sene sanırım dördüncü yılı armudun.
|
Alıntı:
|
Dejavu bende çok yaşarım:). Uygun bir zamanda seyredicem filmi. Sn Telato'nun dediği gibi espirileriniz çok güzel:).
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 577481 Bhut Jolokia ... Eklenti 577482 Taze fasulyeler, artık son ikramları, resimde iki çeşit gözüküyor, sağdaki 'ayşe kadın' soldaki komşulardan gelen sırık çeşidi. Eklenti 577483 Uzun kırmızı sırık barbunya, köyden biri vermişti geçen sene, hastalıklara daha dayanıklı, daha verimli ancak üstte bahsettiğim 'kısa barbunya' kadar tatlı değil. Eklenti 577484 |
Alıntı:
Vaktini geçirmiş olabilirsiniz bu renk ancak hasat edilmediğinde bu hale gelebiliyor. Karnabahar serin iklim (15°C-20°C ) sebzesi olduğundan sizin bölgeniz bu değerlerin üstünde veya sıcaklık çok değişkense şekil bozukluğu ve de erken hasada gelebilir. |
Alıntı:
Tokat'ta sırık fasulyenin üzerine kar yağdığını biliyorum, kırağıdan önce kısa süreli kar serpintisi oldu kovalar dolusu fasulye topluyordum. :) Düşecek ilk kırağıdan koruyabilirseniz daha çok fasulye toplarsınız, üstelik (biraz şekil bozukluğu olabilir) daha çıtır ve daha lezzetli olacaklardır. |
@sinbas; dediğiniz ve benim de sorduğum gibi karnabaharlarımız biraz garip duruyor. Sıcaklardan olabilir önceki sene daha geç ekmiştik ve daha güzel olmuştu. Bu sene 'boşlukları dolduralım' prensibi ile son zaman elimize geçeni diktik. :)
Taze fasulyelerde barbunya ve kuru fasulyenin aksine dediğiniz gibi tekrar kısa bir çiçeklenme ve ürün dönemi oluyor. Ancak bu sene gece kaldı sanki, dolayısıyla yenilenme olur mu emin değilim. Fasulyeden ziyade domatesleri koruruz gibime geliyor. (taze fasulyeler duymasın da seneye aramız bozulmasın) |
3 Eklenti(ler)
@birnefestoprak uğrarsanız ve yeri geldiğinde http://www.agaclar.net/forum/1410193-post2.htm @Atilgan daki gibi benim domatesleri de değerlendirirseniz ona göre etkinlikte gönül rahatlığı ile paylaşmak isterim.
Bu arada size bizim yörede herkesin ağzında olan 'bizim eski yerli domates' i göstereyim. Tatlı, irice, ince kabuklu, arkası mühürlü, fazla dilimli olmayan, oturak ve verimli bir cins. Eklenti 577657 Eklenti 577658 Bu da dünkü domates hasadımız, apartmana dağıttık biraz. Eklenti 577659 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025