agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

Lonicera 30-08-2016 12:10

İnşallah dibine kadar tüm aşılarınız tutar:)), hiç bir sorun olmaz. Hiçbiri tutmaz ise de ağaç er ya da geç kendini toparlayacaktır merak etmeyin.

Vallahi hiç farketmez. Alt ya da üst, orta..Aşılar tutarsa daha formlu olur ağacınız dediğiniz gibi yaparsanız. Şuradaki çalışmayı bilmem gördünüz mü. Yaklaşık 35-40 cm lik anaç üzerinde 10 tane göz aşısı yaptım. Varın nereye yapacağınızı siz düşünün:))

TCM 30-08-2016 21:02

5 Eklenti(ler)
Sonunda kestane aşılarını bitirdim. Ayrı bir konu açayım dedim baktım açılan bir kaç konu var onlar da pek verimli olmamış kestane ile ilgili, ben de buradan devam edeyim.

Önce gerekli malzemeler.. Soldan itibaren göz çıkarılacak dalları kesmek için budama makası, benim gibi 40 yaş üstü için yakın gözlüğü, aşı yapılacak ağacta 'T' hazırlamak için keskin meyve bıçağı, göz çıkarmak için bistüri ucu ve takmak için sapı ve aşı bandı.

Eklenti 626641

Göz alınacak dallar, mümkünse ucunda meyve olmalı ki en sağlıklı gözü alma ihtimalimiz artsın.

Eklenti 626642

Önce aşılayacağımız kestane ağacında 'T' açalım

Eklenti 626643

T yi açtıktan sonra hangi gözü alacağımızı belirleyelim. Resimdeki gibi ucunda yaprak olan, odunlaşmamış taze gözlerden alabiliriz. Unutmayalım kesmeye dalın gövdeye yakın yerinden başlayacağız, düz kısım dalın ince kısmında kalacak şekilde keseceğiz.

Eklenti 626644

Göz almak için bistürimizi alıyoruz. Sapına gerek yok, sadece ucunu da alabilirsiniz. T yi açmak için çok keskin aparata gerek yok bence ama göz almak için mümkün olduğunca keskin, ince bir bıçak lazım ki mümkün olduğunca yüzeye yakın kesip odunsu dokuyu almayalım ve tekrar odunsu dokuyu almak için zedelemeyelim.

Eklenti 626645

TCM 30-08-2016 21:16

5 Eklenti(ler)
Bu ilk örneğimiz, neredeyse odunsu doku yok, bu sebeple çıkarır çıkarmaz hemen ağaca yapıştırdım.

Eklenti 626648

Bu örnekte ise odunsu doku az da olsa görülüyor.

Eklenti 626649

Farklı açıdan

Eklenti 626650

Daha farklı açıdan

Eklenti 626651

Ve odunsu doku alındıktan sonra. Dikkat ederseniz sağ taraftaki 'öz' yerinde duruyor. Oraları da odunsu dokuyla birlikte çıkartırsanız aşı tutmaz.

Eklenti 626652

TCM 30-08-2016 21:27

5 Eklenti(ler)
Oyalanmadan kestiğimiz gözü, ağacımızdaki 'T' ye yerleştiriyoruz. Gözün düz kısmı T nin üst kısmına tam oturması lazım. Bu arada parmaklardaki en az beş tane kesiye de dikkat edin. 'İş güvenliği' önemli. Aşkla koşuştururken kazalar olabiliyor, aslında eldiveni hiç elden çıkarmamak lazım.

Eklenti 626653

Sonrasında aşı bandı ile T nin altından, kuyruğundan başlayacak şekilde sıkıca sarıyoruz. Ben iki karış kadar (45-50 cm.) kesiyorum ve rahat rahat yetiyor.

Eklenti 626654

Bir diğer örnek.

Eklenti 626655

Diğeri, burada sağdakiler geçen hafta yapılan aşılardı.

Eklenti 626656

Ve sonuç, ağacı maymun ettik, adak ağacına benzedi.

Eklenti 626657

Lonicera 31-08-2016 13:57

Belgesel gibi olmuş vallahi. Şimdi sıra çaput bulup dilek tutmaya geldi:))

Bu kadar aşıdan tutan olur herhalde artık. Artık kestane kebaplar sizden.

1 hafta sonra ilk yaptıklarınızın saplarına çekiştirmeden hafifçe dokunun bakalım. Tuttuysa hemen düşecektir sap.Düşmezse o meftadır zaten.

TCM 31-08-2016 14:55

Sayenizde, de aşılar tutarsa ne zaman sargıları çıkaralım, aşının önünü ne zaman keselim vs. devam edeceğiz. (Tam bilmiyorum ben de, öğrenir belgeseli tamamlarız :) )

Solda ortadaki dalı aşılamadım, sezon sonu kesmeyi düşünüyorum.

Bir de şunu duydum, ayın yenisi - eskisinde tohum ekilmez, ağaç kesilmez vs.vs. pek duyduk ama biri de aşı yapılmaz dedi dün. Dün ayın sonlarına doğruydu ya bakalım ne olacak. :D

Lonicera 31-08-2016 15:27

Ay sonu geldiğinde benim bildiğim bel doğrulmazmış ama aşıyı yeni duyuyorum:))
Ben de nasipse cuma gününden sonra(yağış var gösteriyor) eldeki üç yapraklara kamkat aşılamak niyetindeyim. Bu arada bilerek mi yaptınız bilmiyorum ama tüm aşılarınız toprağa bakıyor( pek hayırlı sayılmazmış:))), böylece yağmurdan az etkilenecekler.

TCM 31-08-2016 15:55

İlk yaptıklarımda gözü asıl ağaca ters aşılamışım. Yani Benjamin Button daki saat gibi oldu durum (Tersine çalışan saat) Ne olur bilmiyorum tutarsa, son yaptıklarım dallar yukarı uzarken ilk yaptıklarım toprakta salatalık-kabaklarla yayılır artık.

Aşı yaparken gözleri ağacın dışına doğru yapmamın sebebi; - kolayıma gelmesi - dış tarafına yaparsam daha güzel taç yapar ve ortası boşalarak güneşi daha iyi alır mantığıydı ama tecrübem olmadığından evdeki hesap çarşıya uydu mu bilmiyorum.

Lonicera 31-08-2016 16:53

Uysada yaptınız uymasa da artık:)) Aslında ters aşı diye aşı çeşidi bile varmış. Bu aşıyı çok yağmur alan bölgeler için öneriyorlar. Çok da mantıklı hani.

TCM 01-09-2016 10:25

Hadi o kadar olsun...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 707913)
Turkiyede yaygin bir inanc var. Agaclara yapilan asilar, agac uzerine ters vurulursa, dallar asagiya sarkik buyuyecek diye inaniliyor ve bu yuzden de dallari asagiya dogru uzayan agaclar icin de "ters asi" deyimini kullaniliyor.
Oysa dallari asagiya sarkik buyuyen agaclarin ters asi ile bir iliskisi yoktur.

Cenetik olarak dallari asagiya sarkik buyuyen bir agactan alacaginiz bir asiyi, anac uzerinde nasil asilarsaniz asilayiniz dallari hep asagiya dogru uzayarak buyuyeycektir.

Yine cenetik olarak dallari yukariya uzayip buyuyen bir agactan alacaginiz asiyi, anac uzerine ister ters ister duz asilayin asi donup yukari dogru buyuyeycektir.

...

TCM 02-09-2016 09:27

çarliston karpuz

1 Eklenti(ler)
İki yıldır etkinlikte paylaştığım ancak bu yıl ekmediğim (bir türlü beceremediğim için bu yıl karpuz kavun eski tohumlardan hiç ekmedim, sadece @birnefestoprak ın tohumları vardı onları ektim) kırçıllı çarliston karpuz kendiliğinden çıkmış geçen seneki yerinde.

Baktım kulakçığı kurumuş kestim, biraz geç bile kalmışım. Tadı fena değildi. Üzerinde iki tane daha ufak vardı sanırım onlar olmayacak fazla.

Eklenti 626761

TCM 02-09-2016 10:12

Küçük notlarla gözlem, tecrübelerimi paylaşmak ve farkındalık yaratmak istedim birden :)

Ufak tefek kıpırtılar şeklinde de olsa hayatınıza ekleyeceğiniz egzersiz maddi (düşen kötü kan değerleriniz, eriyen yağlarınız, artan kalp direnci, açılan ciğerler vs) ve manevi (psikolojik rahatlama) açıdan sizleri mutlaka olumlu etkileyecektir. Önerilen doz haftada 150 dakikalık (5 gün x yarımşar saat) sizi zorlayacak derecede yürüyüşlerdir. Yürürken gülebilecek kadar hızlı, rahat konuşabilecek kadar da yavaş olmamanız gerekir.

Daha sonra devam edeyim, şimdi yanlış tuşa basacam tüm yazdıklarım gidecek.

TCM 02-09-2016 10:51

3 Eklenti(ler)
Son zamanların modası 'insülin direnci'. Kabaca vücutta üretilen insüline başkaldırı sonucu giderek şeker metabolizmasının bozulması diyelim olaya. Zamanla artan kilo, karaciğere yüklenme sonun yağlanması, bozulan şeker metabolizması yüzünden çabuk acıkma, çok yeme ve sürekli kedinin kuyruğunu yakalamaya çalışması gibi devam eden ve çapı gittikçe artan kısır döngü.

Biraz tansiyon, biraz şeker, ailesel yakınlık öyküsü, alkol-sigara, kötü beslenme, rahatlayan yaşama rağmen gittikçe kötüleşen insan psikolojisi, hareketsiz yaşam, artan yaş bunların hepsi insanoğlu için birer risk ve maalesef artan riskler kimimiz için ölümcül olaylara neden olabiliyor.

Kendi bir kaç gözlemimi aktarayım. Sadece unlu gıdalar+şekerler+pirinç üçlüsünü yaşamınızdan çıkararak bir ay gibi kısa bir sürede insülin diren sevyenizi normal seviyeye getirebilir veya yaklaşabilirsiniz. Geçen bir kişide sadece bu üçlüyü çıkarıp her öğünde birer dilim esmer undan yapılma ekmek kullanarak bu oranı yarı yarıya düşürdük. Çoğu insan bu tür kısıtlamaları yapamazken verdiğim örnekteki gibi kimisi rahatlıkla uygulayıp sonuca ulaşabiliyor. Adam oranlardaki ve kendi üzerindeki değişimi görünce kasılarak ne olacak ki ekmeği tamamen kaldırabilirim dedi. Ancak evde hanımla sorun başlamış bu kez, 'sana özel evde yamak mi yapacam ben' diye :) Bakalım ne olacak.

Nereden girdik bu konuya :p

Geçen hanımla akşamüzeri yürüyüşe çıktık sonrada kızdık kendimize, niye daha çok çıkmıyoruz diye. Küçücük beldede hiç görmediğimiz yolları, evleri gördük, epeydir karşılaşmadığımız insanları görüp konuştuk, birine yarım saatliğine misafir olduk, karşı bahçe komşumuzun evini öğrendik. Sözün özü nerede hareket orada bereket.

Eve yaklaştığımızda uzaktan yolda dal parçası gibi duran bir şey fark ettim. Biraz daha yaklaşınca tanıdım keratayı, hanım çıkaramadı önce ama kıpırtı olunca sincabı o da fark etti. Hemen yanındaki ceviz ağacından inmişti aşağı, cevizin önünde de yıllardır orada duran heybetli, hava kararınca ürkütücü duran kurumuş bir ağaç var.

Sırf bu ağacın resimlerini ekleme niyetim vardı aslında, ağaçtan yürüyüşe, yürüyüşten insüline nerelere gitti konu.

Eklenti 626762

Eklenti 626763

Eklenti 626764

A_NOMAD 02-09-2016 13:27

Bu önemli bilgileri bir de 'Spor yaparken, bahçede çalışırken dikkat edilecekler' başlığında paylaşsanız keşke... :rolleyes:

TCM 02-09-2016 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1478219)
Bu önemli bilgileri bir de 'Spor yaparken, bahçede çalışırken dikkat edilecekler' başlığında paylaşsanız keşke... :rolleyes:

Ayaküstü oldu bu. Amacım o değildi. Daha ayrıntılı başka bir yerde tekrarlanabilir. Bir ay üç beyaz tamamen yasak, kalanlarda kısıtlama yok, deneyip gözlemlerini paylaşabilir arkadaşlar. Tabi kronik rahatsızlığı olanlarda ayarlamalar gerekebilir ufak tefek. Göreceksiniz yemekten sonra yatıp uyumalar, acıktım veya çok yedim elim ayağım titrediler kaybolacak büyük ihtimal.

A_NOMAD 02-09-2016 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1478232)
Ayaküstü oldu bu...

Pek güzel olmuş da onun için dedimdi ;)

nuaymu 02-09-2016 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1478204)

Sırf bu ağacın resimlerini ekleme niyetim vardı aslında, ağaçtan yürüyüşe, yürüyüşten insüline nerelere gitti konu.

Ağaç da nefis, insülin direnci yazısı da. Yürüyüş yazısı mı demeli?
Çocukken böyle kurumuş bir ağaçta evcilik oynayalım derken, ağaçtaki bütün kurtçukları, çürük kısımları vs. temizlemiştik. Ertesi yaz gittiğimizde yine o ağaçta ev kuralım dedik ama ne görelim? Yemyeşil bir ağaç olmuş. Çocukluk işte, evimizi kaybetmiş gibi üzülmüştük:)

TCM 02-09-2016 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1478235)
Pek güzel olmuş da onun için dedimdi ;)

Bundan sonra ayakta yazacam yazıları, biraz zor olacak ama, çiğ tavuk misali artık egzersizden sayarız.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1478236)
Ağaç da nefis, insülin direnci yazısı da. Yürüyüş yazısı mı demeli?
Çocukken böyle kurumuş bir ağaçta evcilik oynayalım derken, ağaçtaki bütün kurtçukları, çürük kısımları vs. temizlemiştik. Ertesi yaz gittiğimizde yine o ağaçta ev kuralım dedik ama ne görelim? Yemyeşil bir ağaç olmuş. Çocukluk işte, evimizi kaybetmiş gibi üzülmüştük:)

'Bir de ne görelim komşu çocuklar bizden önce apartman yapmışlar ağacı' diyceniz sandım bir an :D

622ali 03-09-2016 00:27

Sayın tcm öğretici kestane aşısından sonra birde gül aşı si veya çelik alma olayını paylaşsanız tadından yenmez olurdu..... Benim gibi acemiler için.

Daha önce de söylediğim gibi siz anlatınca öğrenmemem **** anlamam imkansıza yakın oluyor.

Öğretici ve aydınlatıcı anlatımınız için teşekkür ederim.

nuaymu 03-09-2016 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1478245)

'Bir de ne görelim komşu çocuklar bizden önce apartman yapmışlar ağacı' diyceniz sandım bir an :D

Laf oraya gidiyordu neredeyse ama gerçeklere sadık kaldım:)))

TCM 03-09-2016 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 622ali (Mesaj 1478285)
Sayın tcm öğretici kestane aşısından sonra birde gül aşı si veya çelik alma olayını paylaşsanız tadından yenmez olurdu..... Benim gibi acemiler için.

Daha önce de söylediğim gibi siz anlatınca öğrenmemem **** anlamam imkansıza yakın oluyor.

Öğretici ve aydınlatıcı anlatımınız için teşekkür ederim.

@ 622ali, uğraşlarımın bir işe yaraması beni sevindirdi. Gül aşısını hızlıca baktım aynı yukarıda anlattığım T aşı gibi de oluyormuş.

TCM 04-09-2016 10:58

4 Eklenti(ler)
Bahçemizden,

Bu sene ekim-dikimleri hafiften azaltmıştık ve faydası oldu. Seneye daha da azaltmayı düşünüyoruz. Misal bu sene 100 kökten fazla domates ektik, hep gözümüze az gelse de birden olgunlaşan domatesleri ne yapacağımızı bilemiyoruz. Salça yapsan zamanı denk gelmiyor, şişe domatesi yapsak geçen seneden 10 kavanoz arttırmışız zaten :o . Bu sene domateslerin kabuğunu soyup küçük küçük doğrayarak kimisinin içine biber de ekleyerek buzdolabı poşeti içerisinde birer pişirim olacak şekilde direk buzluğa koyduk. Buzluğun da kapasitesi belli. Domateslerden eşe-dosta akrabaya götürüyorsun millet alışmış kalın kabuklu şekilli bozulmayan çarşı domateslerine bizimkileri beğenmiyor. Üstelik uğraştığınla kalıyorsun.

Seneye domates kökenini italian heirloom - dester - heybetli - bizim yerli oturak domates çeşitleri ağırlıklı olmak üzere 40 civarıyla sınırlandırmalı.

Taze fasulyeyi yarıya indirip barbunyayı arttırmalı. Biber çeşitlerini domates gibi sınırlandırarak sayıyı az da olsa düşürmeli.

Dalından meyveleri koparmaya kıyamıyoruz biz, yere düşerlerse alıyoruz :D
Üç meyvenin de tatları mükemmel; nektarinle başlayalım..

Eklenti 626857

Şeftali,

Eklenti 626858

Armut,

Eklenti 626859

Bu sene son sarımsak ekişimdi, üç yıldır ekiyorum ama seyrek te eksem, gübre de versem, kafalarına göre de takılsalar minik minik sarımsaklarım oluyor hep.

Eklenti 626860

TCM 07-09-2016 12:23

kestane aşısı kontrol

4 Eklenti(ler)
Önce en son yaptığımız ve üzerinden bir hafta geçmiş aşılara bakalım.

Gayet güzel gözüküyor, tecrübe zamanla öğrenilenler demek. Bir kaç kere olayı yaşamakla olmuyor tam. Son yaptıklarımıza bakarsak 'göz' mümkün olduğunca örtülmüş ve sıkıca sarılmış.

Eklenti 627041

Bu da kontrol zamanı gelmiş aşılar. Soldaki kurumuş hissi veren yaprak sapını parmağımın ucuyla dokunduğumda hemen düşüyor sağdaki gibi.

Eklenti 627042

Bunlar da tutmamış ilk yaptığım aşılardan iki tanesi, dikkat ederseniz gözleri de yanlış seçmişim herhalde. Göz oldukça açıkta kalmış ve sıkı sarılmamış. Yani bütün uyumsuzluklar var. Bu parçacığı parmağımla zorladığım halde yerinden oynamıyor.

Eklenti 627043

Eklenti 627044

TCM 07-09-2016 12:34

3 Eklenti(ler)
Tutmuş aşı-aşıların farklı görüntüleri, düşen yerdeki yeşilliğe dikkat edin, sanırım esas gösterge bu. Bu arada yaptığımız belki 15 aşıdan şimdilik sadece resimdeki iki tanesi tutmamış gözüküyor.

Eklenti 627045

Eklenti 627046

Eklenti 627047

Bu yazdıklarım teyide muhtaç bilgiler, tekrarlamakta fayda var. Yani bunları yılların ve yaptığım binlerce aşının tecrübesiyle değil google amcanın ve buraya yorum yapan arkadaşların bilgileriyle ve mantığımla yazıyorum.

TCM 07-09-2016 12:39

Biri geçen hafta kapımıza bir torba acı biber koymuş sağolsun. Bu minik bombaları evimizin önüne kimin yerleştirdiğini bulamadık, ancak turşu yapmamız lazım arkadaşları. Forumda onu araştırmaya gidiyorum şimdi.

TCM 07-09-2016 22:37

Yukarıda tutan aşıların bantlarını ne zaman sökeyim, kimi yerde bandı söküp daha gevşekçe hava aldırmayacak şekilde tekrar bağlanması gerektiği yazıyor. Aşı sonrası uçta kalan dalları tamamen kesmem veya uç kısımları kısaltmam aşı gözünün daha iyi beslenmesi için gerekmez mi?

Lonicera 08-09-2016 13:04

Sizin aşı bağlarınız zaten sıkı görünmüyor, aşı gözlerini boğacağını zannetmem. Ama illa da gevşeteyim diyorsanız çözüp daha gevşek sarın, yerleri belli olsun. Yeniden sarmaya lüzum yok aslında. Zaten kaynama olmuşsa tekrardan hava alıp bozulmaz. Fakat özellikle 40 yaş üstü aşıcıların , yaptıkları bir çok göz aşısını bir sonraki sezonda nereye yaptıklarını arayıp bulmak için debelenirken helak oldukları da dilden dile söylenegelmektedir.:))

Aşılardan sonraki üst aksamı şimdiden kesmenin pek bir yararı olacağını sanmıyorum, zaten kısa bir süre sonra dinlenmeye geçecekler. En azından şimdi kesip hastalık riski almayalım. Ama sezon başlamadan önce mutlaka kesip macun çekelim. Aşılar hele bir tutup gelişmeye başlasınlar nasıl koruyacağımıza da o zaman karar veririz artık.

İsmail Kuzucu 08-09-2016 13:29

Durgun aşı olduğu için kesmemek gereklidir. Yoksa aşı tuttuğu zaman uyanır ve erken sonlarda soğuğa yakalanır.

A_NOMAD 08-09-2016 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1478750)
...Fakat özellikle 40 yaş üstü aşıcıların , yaptıkları bir çok göz aşısını bir sonraki sezonda nereye yaptıklarını arayıp bulmak için debelenirken helak oldukları da dilden dile söylenegelmektedir.:))...

Allah iyiliğinizi versin, 20 dakikadır buna gülüyorum :D :D :D

Gülnur Yetkin 08-09-2016 14:31

TCM ve Lonicera o kadar yalın ve anlaşılır bir aşılama kılavuzu olmuşki, ilk gördüğüm ağaca aşı yapmak istedim, hem de 40 yaş üstü olduğuma bakmadan... Tüm aşılarınızın tutması dileği ile.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025