![]() |
Sayın TMC,kuru biberleri nasıl ufaladınız,ben mutfak robotu ile yapıyorum ama devamlı arıza yapıyor.
|
Alıntı:
|
Çok teşekkür ederim iyi fikir deneyecegim :)
|
2 Eklenti(ler)
Sezon sonu kalan resimleri eklemeye devam.
Bu yıl domates kökenlerinin aksine patlıcan kökleri epey büyük çıktı. Eklenti 633629 Bu da patlıcandaki yabani, oldukça tehlikeli yayılıcı bir arkadaştı ama forumda görmüştüm bir ara adını hatırlamıyorum. Sadece bu patlıcanda var, nasıl geldiyse, sanki patlıcandan türemiş gibi. Eklenti 633630 |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ekim sonunda daha önce hiç meyvesini yiyemediğimiz üç yıllık armudun meyvelerini gördük. Tabi soğukları görünce yamuldu, hep böyle olacaksa değiştirelim biz bunu. Eklenti 633635 Bu da armutlarımızdaki durum. Sadece benim bahçede değil komşunun armutları da böyle. Ne ki bu? Eklenti 633638 Eklenti 633636 Eklenti 633637 |
Her şeye burnumu sokmuş oluyorum ama armutlarınıza musallat olan: Armut Memeli Pas Hastalığı (Gymnosporangium fuscum) :(
|
4 Eklenti(ler)
Biraz da güzelliklere geçelim.
Geçen sene giriş kapısının sadece bir tarafında iken, baharda kürekle ortadan ikiye kesip yarımşar bölüştürmüştük karşılıklı. Çekim pek göstermese de böyle güzel oldu, sorun da çıkmadı. Eklenti 633639 Bu sene ektiğimiz güllerden sarı olanı, Eklenti 633640 Bu da eflatun, Eklenti 633641 Bu da bizim apartmanın yan tarafı. Bu kasımpatıların hepsi yayladaydı. Bu dönemler açtığı için hem açamıyorlardı soğuktan dolayı hem de olduğu kadarıyla bile göremiyorduk. Biz de hepsini söküp aşağı getirdik. Kasımpatının güzel tarafı dalını kırıp diksen dahi söğüt gibi naz etmeden gelişiyor. Eklenti 633642 |
|
Sezonu patlıcan tohumlarını suya koyarak başladık. Bir kaç gün
sonra da biberleri sulandırırım. Pazar günü fazla ince dallara dokunmadan, yapabildiğim kadarıyla da büyük dalları ve boya giden uzayan dallarını keserek budamaya başladık. Budamadan sonra tüm agaçları ilaçladım. .:: Büyük Çiçek | Türkiye'de Bir İlk ::. da sezonu açmış, bu senenin siparişlerini de verdik. |
Sayın TCM, bahçenizde gerçekleştirdiklerinizi baştan sona büyük bir keyifle, feyz alarak okudum. Emeğinizin karşılığını bahçenizden elde ettiğiniz ürünlerle alıyor olmak büyük bir mutluluk olsa gerek.
Sayfanızı büyük bir ilgiyle okumamın özel bir de sebebi var. Eylül ayında sizin bahçenize çok da uzak olmayan Bozdağ'dan bir bahçe aldım. İklimi yazın, kışın nasıldır, toprağının özellikleri nelerdir çok yakından bilgi sahibi olmadığım için o yörelerde neyi nasıl yapmalı sorusuna pek çok yanıtı sizin sayfanızda buldum, detaylı paylaşımlarınızdan ötürü size teşekkür borçluyum. Umarım o bölgeye bundan sonra sıklaşacak ziyaretlerimizde sizinle tanışma fırsatı elime geçer. Bu arada yaşadığınız hırsızlık olayına çok üzüldüm, geçmiş olsun diyorum. |
Dün gece biberleri de suya koydum. Ne açgözlülük yapmışım arkadaş...30 a yakın çeşit 40 a yakın kişiden (geçen senekilerle birlikte) tohum gelmiş. Çeşit denemek için kendi tohumlarımın çoğunu ekmeyeceğim. Toplamda 140 kök, ikişerli ektiğimizi düşünürsek 70 ocak biber ekeyim diye hesapladım nasip olursa. Bunun için de fireleri hesap ederek yaklaşık 180 tohumu suya attım. İki gün suda bekletip ekerim.
Geçen sene çoğunluk acı biberdi. Bu sene de çoğunluk acı ama tatlı biber ekimini de arttırdık. Forumun ve beslenmede faydalı mikropların önemini keşfetmemizin sayesinde turşuya olan ilgimiz tavan yaptı bu sene. Daha önce aklımıza eserse hazır turşu alır, onun da yarısını beklemeden dolayı bozar ve atardık. Oysa bu sene çoğunluğu acı biberlerden oluşan turşularımızı hala zevkle yiyoruz. Forumda bahsi geçen ve pre/pro-biyotikleri kullanarak yaptığımız sirke vs. kullanmadığımız turşular + suyunu marketlerden hazır alıp malzemesini ekleyerek yaptığımız turşular ve suyunu da kendimizin hazırladığı turşuların tamamı sorunsuzca görevlerini tamamladılar ve hala sırasını bekleyenler var. Bir tane dahi bozulma olmadı. Yeri ve zamanı geldiği için bir dip not ekleyip turşu OSCAR larını açıklayayım, turşunun en güzeli kırmızı lahana eklenmiş olanı, turşunun en güzel tarafı ise kırmızı lahana eklenmiş olan turşunun kırmızı suyu, en faydalı yardımcı turşu ise bu suyun ev yapımı yoğurdun bekleyip ortaya çıkan suyuyla karışımından ortaya çıkan muhteşem lezzet ve mikroorganizma buluşması... @ Guernica, sayfamın size yardımı olmasına çok sevindim. Bahçeme beklerim, karşılıklı konuşup fikir alışverişinde bulunmaktan memnun olurum. Bozdağ Gölcük e az daha yüksek ve sertçedir. Çok olmasa da ekim - dikim zaman vs. nüans farkı olacaktır :) |
Şu sazanlığımı da ekleyeyim de biber tohumunda açgözlülüğümün nereye vardığını siz düşünün artık. Geçen sene balık biber tohumunu aldım sizlerden ve ektim. Orta acılıkta çatır çutur tazesi turşusu derken hanımla hoşumuza gitti. Epey tohumunu da aldım ve bu seneki etkinlikte dağıtıma da açmıştım. Ama merkezin hatası mı yoksa benim mi bilmiyorum @kerkenez den bir poşet daha balık biber tohumu gelmiş :o
|
Alıntı:
Ayrıca bu şekilde yetişen biberlerden tohum alacak mısınız ? Kolay gelsin |
Alıntı:
|
Sayın TCM benim arazinin rakımı 1400 metrelerde, yani sizin iklimden epey sert koşullar var bizim toprakta. Bahçeyi aldığım amca ile irtibatımız sürüyor, neyi nasıl yapacağım konusunda bana yol gösteriyor sağ olsun. Onun dediğine göre, ıhlamur sizin o tarafta çok güzel yetişirken bizim tarafta soğuktan zarar görürmüş çok. Yerel bilgi ve zamana yayılmış gözlem bana yol gösterecektir. Bahçeyi alalı daha 6 ay olduğu için gözleme ve tecrübe sahibi kişilerin yol göstermeleri önemli.
Kısaca durumdan bahsetmek gerekirse, daha çok bostan olarak ekim yapılan 7.5 dönümlük bir bahçe benimkisi. İçinde 15 elma ve 85 ceviz ağacı var. Ben ağaç sayısını arttırmayı planlıyorum bu yıl için. Bu yıl yaklaşık 30 adet kestane ve birkaç meyve ağacı daha ekmeyi planladım. Torbalı Fidan Müdürlüğüne uğrayıp görüş aldım geçenlerde. Bana fidanlarımı Yeniköy'deki fidanlıktan almamı, böylelikle irtifa farkını azaltarak dikilen fidanların yaşama şansını arttırabileceğimi söylediler. Nisan'ı bekliyorum. Paylaştığınız fotoğraflardan sizin bahçenizin yerini az çok çıkardım. Mevsim dönünce merhaba demek üzere size uğramayı çok isterim. |
Fidancılık Bademli Beldesi ile revaçta burada biliyorsunuzdur. Son yıllarda çalı işi de mantar gibi çoğaldı. Bu bölgede bitkinin gelişimi diğer yörelere göre oldukça fazla oluyormuş. Bu sebeple özellikle yol kenarlarında daha önce alınıp satılmayan yerler kıymete bindi. Parası olan, parayı bulan herkes bu işe döndü. Geçen hafta boş olan yere bir bakmışsın İstanbul dan bir firma gelmiş, parası neyse fazla fazla vermiş yeri almış, çok daha fazla yatırım yaparak dayayıp döşemiş.
Gelmeden önce mesaj atın, zamanı ayarlarsak sizin tarafa da gideriz, fidan vs. konusunda tanıdıklarımdan da fikir alışverişinde bulunuruz. En olmadı gölün kenarında çaylarımızı içeriz. :) |
Gelmeden önce muhakkak sizi haberdar edeceğim sayın TCM. Eşimle bölgenin doğasını tanımak için her fırsatta o taraflara gezmeye geliyoruz, geldiğimizde de bir fırsat yaratıp Gölcük'te, özellikle de Karşıyaka mevkisinde dolaşıyoruz. Göl başı sohbeti şimdiden gözümde tüttü :)
|
Sayın TCM,
Turşu lar hakkında mesajlarınızı okurken, bahçeyi gezmeme fırsat kalmadı inanın. Hele biber maceralarınız. Kolay gelsin. Bir daha ki gelişde bahçeyi de dolaşacağım. |
İki gün suda beklettiğim patlıcan tohumlarını pamuk, tuvalet kağıdının içerisine koyup plastik kapaklı büyücek bir kabın içinde kalorifer peteğinin içine koymuştum. İçerisi maksimum 30 derece ve nem %95 lerdeydi. Bu sabah altıncı gününde topan patlıcanlar haliç tamamı çıtlayarak kök salmaya başlamışlar. Bunu görünce akşam üzeri hemen işe koyuldum, çünkü biran önce tohumları toprakla buluşturmam gerek.
Önceki senelerde şeffaf plastik bardaklara ekiyordum tohumları. @ Dongyul sayfasında bu tip bardakların köklere ışığı geçireceği için zararı olabileceğini söyleyince bende beyaz plastik bardak arayışına girdim ancak bulamayınca köpük bardaklarda karar kıldım. Geçen seneden kalan perlit, A101 ve BİM den aldığım torf, geçen hafta gittiğim köyden aldığım yanmış ve elenmiş keçi gübresi ve yine geçen seneden kalmış cocopeat i eşit oranlarda karıştırarak harcı hazırladım. Köpük bardakların altında 'havya' ile birer delik açtım. Alt kısmına keçi gübresini biraz daha fazla koydum ve eşit oranda hazırladığım karışımla da bardağın üçte ikisini doldurdum. Çıtlayan tohumları bu karışımların üzerine koydum ve üstünü sadece birer tutam cocopeat ile kapatıp güzelce spreyleyerek akvaryumun içine koydum, dereceyi de yerleştirerek kapağını kapattım. Gece iç sıcaklığın minimum 12 derecelerin altına inmeyeceğini gündüz ise 20 derece civarında olacağını tahmin ediyorum. İki gündür suda bekleyen biberleri de az önce tuvalet kağıtlarına sardım. Tek tük çıtlayanlar olmuş, muhtemelen iki gün içinde onlar da bardakların içerisindeki yerlerini alır. Bu sene evin içine malzeme sokmayacağım üstteki sistem tutarsa. Sorun olursa üç hafta kadar sonra başlayacağım domates ekimini evin içinde tamamlarım :) |
Sn. TCM küsküt (cuscuta) çözüm bulabildiniz mi?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Bu sene ekim-dikim çalışmalarını mümkün olduğunca evin içerisine sokmadan halletmeye çalışıyorum.
İki gün suda beklettiğim biberleri (1,5 gün yapsam iyiymiş, biraz fazla geldi gibi) ve bir gün suda beklettiğim patlıcan tohumlarını pamuk ve tuvalet kağıtlarının içine koydum ve spreyledim. Konu mankeni dolmalık kandil ve isot biberleri.. Eklenti 640375 Nemini ve ısısını kaybetmemesi için küçük kapaklı bir plastik kutu içerisinde kalorifer peteğinin üzerine koydum. İç ısısı 22-26 derece arasında nem ise % 95 lerdeydi. Eklenti 640376 Beşinci günden itibaren patlıcanlar çatlamaya başladı. Eklenti 640378 Geri plandakiler, Eklenti 640379 |
3 Eklenti(ler)
Patlıcan tohumlarını köpük bardaklara tek tek ekerken, biberleri ise nasılsa toprağa ikili yanyana ekeceğimiz için bardağa da çift ektim.
Eklenti 640383 Köpük bardak ıslak olursa yazı yarım kalıyor, Eklenti 640384 Bu tohumların üzerine birer çay kaşığı cocopeat döküp hafifçe bastırarak tekrar spreyliyorum. Eklenti 640385 |
4 Eklenti(ler)
Bunları çatının altındaki akvaryumun içerisine koyuyorum. Kapısı kapalı olduğu için ısı kaybı fazla olmuyor. Nasılsa topraktan çıkana kadar ışığa gereksinimleri yok.
Eklenti 640386 İç sıcaklık 16 derece ile 21 derece arasında nem ise % 95 lerde yine. Bugün yağışla birlikte minimum sıcaklık 13 derecelerde. Eklenti 640387 Çatıda karanlıkta topraktan başını çıkaranlar hemen kısmen güneş ışığını direk alan açık bölüme başka bir akvaryumun içine alınıyor. Eklenti 640388 Biraz daha büyüdüklerinde sürekli akvaryum gibi nispeten küçük alanda sürekli nemin içinde durmak hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Bu sebeple fideleri açığa alıp üzerini naylonla örterek sera oluşturmak istiyorum. Eklenti 640389 |
2 Eklenti(ler)
Bu arada sezonu geçen haftalarda açan .:: Büyük Çiçek | Türkiye'de Bir İlk ::. dan geçen hafta yaptığımız sekiz adet siparişimiz geldi.
Eklenti 640391 Geçen sene file içerisinde koymuşlardı soğanları, bu sene renkli kutulara koymuşlar. Açıp kapaması biraz zor ama siteden sorunsuz ikinci siparişimiz oldu. Eklenti 640392 |
3 Eklenti(ler)
Hazır vakit bulmuşken şu resimleri de ekliyeyim.
Turşularımızdan sondan bir önceki kavanozun sonları. Kırmızılığı veren lahana. Eklenti 640395 Biberler tamam da domatesler dahi hala taş gibi, Eklenti 640396 Ve bombaaaa, tam bir pre/pro/süpper-biyotik bombası...Üstteki turşunun suyu ve özel pre/probiyotik tozunu kullanarak mayaladığım yoğurdun suyunun karışımı. Mükemmel bir şey. Son iki yoğurdu bu şekilde yaptım, tat, kıvam ve dayanıklılık açısından çok güzel oldu. Eklenti 640397 |
Sn TCM . Afiyet olsun. Şu pre/pro biotik tariflerinizi bizimle paylaşırmısınız ? Erimeyen turşu istiyoruz :D
|
Alıntı:
Turşular için özel uygulamam olmadı. Linkteki tarifleri uyguladım. Verdiğim sayfadaki sirkesiz probiyotik turşu tarifini de yaptım. Turşunun suyunu kendim de hazırladım, marketlerdeki hazır suları da kullandım ve hiçbir bozulma olmadı. Geçen sene ilk denemelerimizdi, bu sene daha bilinçli yapmayı umuyoruz. Benim önerim yoğurdu mayalarken mutlaka pre/probiyotik tozlardan kullanın. Piyasada son dönemlerde çoğaldı. Bir arkadaşın diyeti için kullandığı paketlerden kullandım son iki mayalamada ve kıvam, tat ve dayanıklılık açısından belirgin derecede farkettiğini gördüm. En basitinden eczanelerde 'reflor saşe' edinebilirsiniz. İçerisinde 10 paket var ve 20 tl. civarı fiyatı. Barsaklarımızda bulunan sinir hücrelerinin omuriliğimizdekinden fazla olduğunu hatırlatırım. Yani yıllardır laf anlamayanlara söylediğimiz 'lafı nerenle dinliyorsun' cümlesi değişecek gibi. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025