agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 08-05-2015 22:33

Dahlia ekim koşullarında; toprağa ekim yaptıktan sonra bolca sulayın ve topraktan çıkana kadar (ortam fazla kurak gitmezse tabi) sulamayın der. Yaylada havanın ayarı belli olmuyor, yağmurlar (her ne kadar önümüzdeki günlerde yağış pek gözükmese de) kuvvetli bastırabiliyor. Ayrıca gece gündüz arası sıcaklık farkı hala oldukça fazla olduğu için üzerini örtünce daha iyi gelişeceklerini düşündüm. Bir hafta 10 güne kadar aynı şekilde bakliyatları-karpuz-kavun-hıyarları ekmeyi düşünüyoruz. Topraktan çıktıkları anda naylonların rüzgar almayan taraflarını delerek hava almaları sağlanıyor. Torfa tohum ektiğimizde aynı ortamı sağlamıyor muyuz?

TCM 08-05-2015 23:25

@aleydi, içime kurt düşürdünüz, bir yerde gördüğümden değil mantıken düşünerek üzerini örttüm. üç hafta sonra hepsi sizin hesap yok olmasın şimdi :)

622ali 10-05-2015 20:11

Sayin tcm bugun hercai menekse basligini bastan sona kadar okurken sizin menekseleri gordum ve kafama birsey takildi.

Menekse tohumlarini viyole ektiginizi gordum ve hatta viyolde ciceklendiklerine sahit oldum. Ekmis oldugunuz viyolun bir gozunun tahminen olcusu nedir acaba? Sasirtma ile ugrasmadan direkt viyolden bahceye almak daha kolayima geldi.

TCM 11-05-2015 08:43

@622ali, viyolün çapı 6-7 cm. olmalıydı. Şaşırtma için ayrıca uğraşmanıza gerek yok, ben birden fazla menekşenin olduğu viyol gözlerini ayırmak zorunda kaldığımdan şaşırtmıştım. Yine tekrarlayacağım ama hercai menekşe her bahçede bulunması gereken bir çiçek bence. Geçen seneki menekşelerin son halini bir önceki sayfada görüyorsunuz. Üzerine kar-buz-dolu-don ne varsa yağdı ama onlar aynen tüm güzelliklerini sergilemeye devam ediyorlar. Yakından yeni fotolarını çekip eklemeye çalışayım önümüzdeki günlerde. Tohumunu alması kolay, bakımı kolay, kendi tohumlarından devam ediyor, hastalığına ben denk gelmedim...

TCM 11-05-2015 10:28

3 Eklenti(ler)
Bu yıl tek sıraya poşetin üzerine aktarayım demiştim olmadı. Baktım bu hafta çiçeklenmişler, altlarını hanımla temizledik, otlarını yolduk. Önümüzdeki hafta dağdan malç niyetine çam iğnesi toplayıp altlarına sermeyi düşünüyorum. Sularken zor olur herhalde ama çileklerin toprağa değerek çürümesini de engellemiş oluruz inşallah.

Ne demişler bakmazsan dağ olur...

Eklenti 552018

Bakarsan bağ olur, çilek olur, yabani lupin olur.

Eklenti 552019

Yukarıdaki kendiliğinden dört yerde çıkan lupini göremediyseniz sağ tarafa bakın.

Eklenti 552020

TCM 11-05-2015 10:55

2 Eklenti(ler)
Evde saksıdaki anormal boy giden cosmosları evin balkon duvarının dibine ve kırmızı sedumların yoldan tarafına eşim dikti. Eğri-büğrü-çarpık-kambur toprağa batırdık. Biraz dik dursunlar diye fizik-tedavi niyetine inşaat artıklarından dolayı milli halen gelen toprakla üzerlerini iyice örttük. Haftaya bakalım kim öle kim kala.

Eklenti 552021

Bu da aynı sıranın diğer taraftan çekimi. Sıra başında phlox var. Geçen seneden kaldığı için tecrübeli tabi. Rahmetli amcamız vermişti, yanılmıyorsam bize verdiği tonla çiçeğin sonuncusuydu. İlk geldiğinde bunu niye verdi ki diye söylenmiştim içimden. Sonradan kalıcı olduğunu buradan öğrendim. Kışın tamamen kuruduğunu sanmıştım. Geçen seneye ve bana nispet yaparcasına toprağın altından gelişerek merhaba dedi.

Eklenti 552022

TCM 11-05-2015 14:49

1 Eklenti(ler)
Bahçenin son hali...

Kayınpeder bir kaç hafta önce diskaro ile iki tur geçti, geçen yazdan beri bıraktığımız gibi durduğu için otlanma çok olmuş. Ertesi hafta saban ile tekrar geçti, tekrar diskaro ve dün sürgü ile düzelterek haftaya yapılacak patoza (öncesinde 20-20 toprak altı gübreleme) hazır hale getirdi.

Solda dahliaların küçük bir kısmı da poz veriyor. Toplam 100 e yakın dahlia ocağı yapmışız. İçlerindeki yumrulara göre hesaplarsak 600-700 adet dahlia soğanı eder neredeyse. Bu ocakların son dört tanesi hariç tamamının üzerini gece-gündüz ısı farkından ve yağmurdan korumak için ince şeffaf naylonla örtmüştüm. Resimdeki sona yakın dört taneyi artık daral geldiği, hava karardığı için üstünü kapamadan bıraktım, bakalım fark olacak mı?

Bir de daha önce bahsetmiştim bizim dahlia soğanlarının çoğu mis gibi odun talaşının, meşe külünün içinde bodrumda sürgün çıkartmaya başlamışlar. Öyle ki kutunun dibinde kalan bir tanesinde dört tane sürgün birer karış uzamışlar gün ışığını görelim diye. Ona benzer bir tane daha vardı. Hiç sarsmadan büyücek bir çukur kazdım içine oturttum, diğerlerine yaptığım gibi toprak-perlit-gübre-talaş karışımıyla doldurdum ama üzerini sadece talaş ile örterek naylon altına almadım sürgünleri bozulmasın diye. Merak ediyorum bakalım nasıl olacaklar.

TCM 17-05-2015 11:57

4 Eklenti(ler)
Dün (16.05.2015) tarlayı sürmek, ufaktan ekim-dikim işine başlamak için yaylaya çıktık.
Kayınpeder her zamanki gibi önden çıkıp "nerede kaldınız" diye bizi fırçaladı :)
10-20-20 gübreyi klasik usül bahçeye serpti, 50 kg. lık çuvalın dibinde biraz kaldı. Kalanları dahlia-ortancaların dibine atarız.

Eklenti 553291

Daha sonra pulluk ile birkaç sıra açtı ancak toprak sert olduğu için "drenaj bulup toprağı kabarttıralım önce" deyip drenajı olan birini bulmaya gitti merkeze. Drenaj aratınca karşılığını bulamadım sanırım 'kültivatör' olmalı. Yarım saat sonra geldiğinde kahvedekilerin çoğu haftaya ekip-dikin havada ülker var demişler. Ayrıca ayın yenisi olmak üzereymiş, ekilenler kurtlanır, dikilenler olmazmış. İnternetten aratınca net birşeyler bulamadım. Eskiler demişse doğrudur, vardır bir bildikleri deyip olayı erteledik. Kayınpeder attığımız gübreler dışarıda kalıp etkisini kaybetmesin diye pulluk ile sürüp toprakla karıştırdı. Bu kez toprak kurumasın tavı gitmesin diye sürgü ile tekrar kapattı. Kayınpedere çok borçlandık, 'babalar günü' gelsin de helalleşelim...

Traktörü beklerken geçen sene yaptığımız kompost çukurunu açtım, tabi önce nerede olduğunu buldum. Sınırlarını işaretlemezseniz sonra benim gibi kürek saplayarak bulmaya çalışırsınız.

Eklenti 553292

Kompostun içi solucan dolu ve nemli.

Eklenti 553293

Üzerindeki solucanvari beyazlar marangoz arkadaştan aldığım tahta talaşındaki boya, kaplama gibi sanayi artıkları. İlk aldıklarıma dikkat etmediğim için böyle oldu. Sonraki aldığım talaşlar un gibi olmasa da sırf ahşap rendesinden oluştu.

Eklenti 553294

Yeni kompost çukuru açmak için etrafı kazarken ince sanayi artıklarından geçen sene açtığım ikinci kompost çukurumu buldum tesadüfen :D Ancak ilkine göre bunda solucan çok daha az ve kuru. Minik beyazlıklar olmasa kompost çukuru olduğunu anlamak zor. Tabi kazması daha kolay.

Neyse amacım kompost çukurundan alacağım toprağı maydanoz ekeceğim alana dökmek ve tohumları bunun içine ekmek idi. Tabi bizim iş haftaya kalınca aldığım kompostları tekrar yerlerine döktü, biraz suladım ve kapadım.

TCM 17-05-2015 12:06

3 Eklenti(ler)
Büyük işler haftaya kalınca başladık bahçede dolaşmaya...

Menekşeler iyice çiçeklenmiş, tohum oluşturanlar dahi vardı içlerinde. Bunlar geçen seneden kalanlar, çiçek severler mutlaka hercai menekşe ekip-dikin...

Eklenti 553298

Çilekler de çiçek üzerinde...

Eklenti 553299

Çileklerin yanındaki yabani lupinler de çiçeklenmeye başlamış...

Eklenti 553300

Çileklerin altına sermek için deneme maksatlı bir çuval topladık, fena durmadı ancak beş-altı çuval daha ihtiyaç olacak.

TCM 21-05-2015 16:11

2 Eklenti(ler)
Kendi yerli domateslerim ve etkinlikten gelen domates-biber fideleri yaklaşık 50. gündeler...

Eklenti 554262

Üç sulamada bir litreye bir çay kaşığı gelecek şekilde 15-15-15 gübresi eritip veriyorum.

Eklenti 554263

Nasip olursa hafta sonu topraktaki yerlerini alacaklar.

TCM 21-05-2015 16:19

2 Eklenti(ler)
Ortanca fideleri. Kimi çiçek açmaya başladı. Bir yetiştiriciye söylediğimde "en üst daldan çelik yaptıysanız hemen çiçeklenir" demişti. Kökler bardağın dışından fark edilse de domates fidelerindeki gibi tamamen dip tarafı sardığı söylenemez. Yaylaya taşındığımızda köklenme daha da artarsa toprağa geçirmek lazım diye düşünüyorum. Yoksa sadece haftasonları sulama-bakım ile hayatta kalacaklarını sanmıyorum bu aşamada. Tek tük fidelerde külleme-mantar? başlamış. Ne zamandır oksijenli su-kükürt atayım diyorum fırsatım olmuyor.
Önerilerinizi beklerim. Domates-biberlere verdiğim gübreden ortancalara da veriyorum.

TCM 25-05-2015 13:17

Ayın yenisiydi ülkerdi derken dün (24.05.2015) bahçeyi fide ve tohumlarla donatabildik. Birkaç sıra boşluk kaldı. Geçen seneden akıllandığımız için bu sene bakliyatları ekmeden önce bir gün yerine sadece 5 dk. suda beklettik. İkişer büyük sıra fasulye-barbunya tohumları, dörder sıra kuru fasulye ve beyaz barbunya tohumları, 20 kök topan ve kırçıllı uzun patlıcan (hazır fide) 20 kök sarı ve yeşil tatlı biber (hazır fide), bir kök hazır bahçıvan kabağı (yayılmayan) yaklaşık 100 tane yetiştirdiğimiz domates fideleri ve yine kendi yetiştirdiğimiz tohum paylaşım etkinliğinden gelen 20 kök kadar acı biber fidesi. Bir büyük sıra geçen seneden evde kalan ve çimlenen patates yumruları. Yine etkinlikten gelen 6-7 çeşit onlarca kabak tohumu, patlatmalık iki çeşit etkinlikten gelen darı tohumları toprakla kavuşturuldu.
Bu sene biber fideleri birbirlerine destek olmaları açısından ikişerli diktik. Sabahtan akşam hava kararana kadar beş kişi anca bitirdiğimiz için resimlerini çekmeye fırsat olmadı.
Karpuz-kavunların üzerini ince şeffaf naylonla örttük. Bakliyatlara da niyetimiz vardı ama olmadı. Çarşamba - perşembe yağmur varmış, bakalım nasıl etkilenecekler. Yağmur sonrası toprakta oluşacak kaymak tabakayı kırmak gerekecek.

TCM 25-05-2015 14:02

1 Eklenti(ler)
Dahlia lar çıkmaya başlamış topraktan. Pekçoğu sürgün vermişti ve üzerlerini ince şeffaf naylonla örtmüştüm ( http://www.agaclar.net/forum/1377658-post398.htm )
Sürekli takip edemediğimiz için kimisi çıkmış, resimdeki gibi sanki sıcaktan haşlanmış, hafiften çürümüş gibi hal almışlar. Ortam çok sıcak olsa naylonun altında diğer yabani otlar-çiçekler de çıkamazdı herhalde, onlar maşallah coşmuş. Ben de tüm naylonları kaldırdım. Topraktan çıkanlara biraz gübre vererek suladım.

TCM 25-05-2015 14:22

1 Eklenti(ler)
Cumartesi (23.05.2015) deneme amaçlı metrekaresi 13 tl. ye (1 m.karede 35 adet ve 7 m. yi sıralayabiliyoruz) ön yüzü yeşil boyalı kilit taşlardan aldım ve toprağı hafif kazarak, birbirine yapıştırmadan bordür niyetine yerleştirdim. Fena durmadı, devamını getirsek iyi olacak gibi...

Eklenti 555029

Ancak ön taraftaki ortancaların yapraklarında siyahlıklar, beyazlıklar var. Bir bilen çıkarsa yardım almak için ilgili sayfaya sordum.

TCM 26-05-2015 21:45

1 Eklenti(ler)
Bu gece ve önümüzdeki iki gün sağanak yağışı duyunca yaylaya çıktım. Kavun-karpuzların üzerini naylonla örtmüştük ama bakliyatlar açıkta kalmıştı. Fazla vaktim olmadığı için sadece dört sıra kuru fasulye ile iki sıra beyaz barbunyanın üzerini örtebildim. Ancak karpuzlar gibi ön hazırlık yapılmadığı için direk tohumların içinde bulunduğu toprak, naylonla temas halinde. Yani tohumlar topraktan çıkmadan naylonları almak gerekecek. Cumartesi sabahtan itibaren yağış gözükmüyor ve en geç pazar günü naylonu kaldırmak lazım. Karpuz ve kavunların tohum ekilen kızım aşağıda kaldığı için tohumlar topraktan çıksa bile 10 cm. büyüyene kadar naylonu kaldırmaya gerek yok. Sadece rüzgar almayacak yönden naylonu yırtarak hava alması sağlanır.

En sağdakiler bir sıra ekilip bir sıra yayılmaları için boş bırakılan üç sıra karpuz- bir sıra kavun sıraları...

Eklenti 555322

TCM 26-05-2015 21:52

2 Eklenti(ler)
Kalan zamanda bir büyük çuval çam iğnesi toplayarak çileklerin altına serdim. Çok az bir yer örtülmeden kaldı.

Eklenti 555333

İki tek çilek kızarmaya başlamış...

Eklenti 555332

TCM 01-06-2015 10:02

Geçen pazar (24.05.2015) direk toprağa ekilen bakliyatlar, hıyarlar ve etkinlikten gelen kabaklardan ses yok. Bir kaç kuru fasulye ocağına baktık içeride faaliyet var, ancak yarından (02.06.2015) itibaren üç gün daha yağış gözüküyor.

Salı günü dört sırayı örttüğümüz naylonları kaldırdık, olur da birkaç gün içerisinde çıkarlarsa naylona yapışmasınlar.

Etkinlikten gelen Chocolate Habanero Biber leri (zaten dört kök vardı) toprağa aktardık. Elde kalan son kök Kara İsalı biber ile birkaç kök Arnavut ve Maraş acı biberleri de toprağa geçirdik. Evde plastik bardaklarda sadece iki kök Bhut Jolokia Biber kaldı.

Yerli oturak domateslerin de toprağa dikilmesi bitti. Bardaklarda 20 kadar daha domates var, haftaya kadar sorun olursa yedekte bekletip, zayiat olmazsa komşuya dağıtacağım.

Çilekler kızarmaya devam ediyor. Şu ana kadar toprağa temas sonucu çürüyen denk gelmedik. Zaten kopardığımız çilek sayısı bir elin parmakları kadar. :D

Saksıya toplu ektiğimiz ve toprağa geçirdiğimizin haricinde 104 lü viyole tek tek ektiğimiz cosmoslar da vardı. Dün nihayet onları da diktik. Kimisinin boyu 30 cm. e yaklaşmış.

Yine saksıya toplu ektiğimiz kadifeleri de bordür niyetine diktik. Herhalde 200 kök kadar vardı. Eşim ikişerli-üçerli eline ne geldiyse sıraladı plakaların kenarına. Artanları birkaç köşeye daha diktik. Elimizde şu an sadece alyssumlar kaldı saksıda bekleyen.

Dahliaların çoğu topraktan çıkmış, şimdilik sorun yok.

Ortancaları ve litreye birer kaşık elma sirkesi ve oksijenli su karışımıyla ilaçladım.

Dün yapılanlar ile ilgili resimleri bugün tekrar yukarı gidebilirsem çekip paylaşırım...

TCM 01-06-2015 10:27

2 Eklenti(ler)
Verbena ve hercai menekşelerin araları yabani otlarla dolmuş. Otların bir bölümünü temizleyerek bardaklarda çimlendirdiğim menekşelerin dört tanesini diktim...

Eklenti 556480

Külleme gibi olan verbenalara da oksijenli su-elma sirkesi karışımından sıktım.

Geçen seneden kalan ve kar-buz-don şartlarından sağ salim çıkmayı başaran alyssumlar neredeyse eski alanlarını dolduracaklar. Sanırım evde saksıda beklettiğim fidelerin çoğunu başka yerlere dikmem gerekecek. Hemen yanındaki kekik ise büymeye devam ediyor. Yakında çiçeklenmeye başlarlar, çiçeklenmeden biraz üstlerinden nane gibi biçmeli.
Beğendiklerimi sık tekrarlıyorum ki faydalanan çok olsun.

Alyssumları (ballıca) ve hercai menekşeleri mutlaka bahçenizde bulundurun. Her ne kadar soğuğa çok da dayanıklı değiller diye bilgi olmasına rağmen alyssumlar bizim yayladan bu sene sağ kurtuldularsa çok soğuk yaylalar hariç her yerde olacaktır. Şimdiden her taraf mis gibi bal kokuyor, dahlialar gibi nazik değiller, hemen çiçeklenmeleri bitmiyor, iki yıldır hastalanan, bozulan tek kök hercai menekşe ve alyssum görmedim.

Eklenti 556481

TCM 01-06-2015 10:30

3 Eklenti(ler)
Elma sirkesi - oksijenli su ile ilaçlanan ortancalardan bir kaç tanesinin resmini ekliyeyim. Haftaya karşılaştıralım bakalım fark olacak mı?

TCM 01-06-2015 10:41

2 Eklenti(ler)
İş yerimin yanındaki bahçeden ortancalar. Geçen sene yanlışlıkla fazla budadıkları için çiçek açmamışlardı. bu sene acısını çıkarıyorlar sanki.
Benim bahçemdekiler de böyle olurlar mı acep bir gün. :)

aleydi 01-06-2015 10:48

Hepsi açtıklarında çok güzel bir görüntü olacak sayın TCM . Merakla bekliyoruz çiçekli hallerini :) .

Alyssumları (ballıca) eksi kaçlara dayandı? Yaylada en soğuk gün kaç derece oldu biliyor musunuz ? Bizde -20 , 25 derece olabiliyor .

Artık soğuga dayanıklı olmayan türleri çok fazla yetiştirmek istemiyorum . Kışın eve alıp , o ortamı sağlamak kolay olmuyor . O yüzden soruyorum .

Teşekkür ederim

TCM 01-06-2015 15:54

@ Aleydi, burada da -20 dereceleri görmüştür. Üzerini elyafla örtseymişim demek hiç birşey olmayacakmış. Siz de öyle yapın, kaya bahçesinin üzerini elyaf veya naylon ile örtüverin. Aslında önce elyaf üzerine naylon mükemmel koruyacaktır.

TCM 02-06-2015 11:01

3 Eklenti(ler)
Dün öğle arası yukarı çıkıp indim ve resim çekmeye fırsatım oldu.

Sonradan getirdiğim biber fidelerini seyrek gördüğüm önceden dikilenlerin aralarına marka-model gözetmeden serpiştirdim. Mesela hazır çarliston tatlı biberin arasında kara isalı oldu resimdeki gibi. Tabi tohum alınacakları diğerlerinden biraz ayırdık.

Eklenti 556710

Dahlia ların çoğu çıktı, bir kısmının diplerine 10-20-20 gübresi atabilmiştim ancak çoğu yarım kaldı.

Eklenti 556711

Eklenti 556712

aleydi 02-06-2015 12:23

Dahialarla ilgili sorumdan sonra, içinize kurt düşmüştü :). İnanın bende tedirgin olmuştum. Nihayet sağ salim yeşermişler. Diğer bir kısmı için vakit var belki de,hepsi aynı anda yeşermiyorlar. Ben kendiminkiler için öyle umut ediyorum en azından:).

Hepsinin çiçeklendiği zamanı ben bile heyecanla bekliyorum. İzmir de yaşasam sizinle beraber yaylaya gelirdim :) O görsel şöleni görmek için. Bir yandan da o kadar çiçekle nasıl baş ediyorsunuz. Uç alma yaptınız mı? ben yeni öğrendim de:). Kolay gelsin

TCM 03-06-2015 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1384354)
...Nihayet sağ salim yeşermişler. Diğer bir kısmı için vakit var belki de,hepsi aynı anda yeşermiyorlar. Ben kendiminkiler için öyle umut ediyorum en azından:)...

Şimdiki şüphe; üzerlerini açtık, zaten ektiğimiz yeri perlit-gübre-toprak-talaş ile yumuşak hale getirmiştik. Yağmurlarla içindeki soğanlar çürümesin sakın :(

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1384354)
...Bir yandan da o kadar çiçekle nasıl baş ediyorsunuz. ...

Bahçe ev ile birlikte 1000 m. kare, evi, işlenmeyen yerleri çıkarırsak yine uğraşmamız gereken 750 m.kare yer var. Toprakla uğraşmayı seviyorum, sağolsun eşim de öyle, o da benim gibi sevmese, çabalamasa böyle olmazdı. Bazı pazarlar yayladan aşağı indiğimizde kıpırdayacak halimiz olmuyor, 7-8 saat sürekli çalışmışız, hadi diyorum şakayla karışık hadi ben de gariplik var, sana ne oluyor, yat mis gibi evinde... :)

Profesyonel destek almıyoruz, sadece kayınpeder traktörle sürüyor, kabartıyor o kadar. Olaya yabancı olduğumuz için o çapa makinasını alalım, bu ot kesme makinasını alalım da diyemiyoruz. Kimisi neyi alacağını bilir, nasıl kullanacağını, neler ilave edeceğini vs. vs. bizde o yatkınlık, bilgi ve tecrübe de yok şimdilik. Amacımız; ilk aklıma geliverenlerden @heyyamola, @SDurul, sn. Doğan nın şimdiki hali veya @telato nun birkaç sene sonraki hali gibi olabilmek. Emekli olunca da (tabi nasip olur da o günleri görebilirsek) sn. İsmail Kuzucu gibi olabilmek.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1384354)
...Uç alma yaptınız mı? ben yeni öğrendim de:)...

Öğretirseniz yaparız :o

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1384354)
...İzmir de yaşasam sizinle beraber yaylaya gelirdim :) O görsel şöleni görmek için...

Sanal olarak bahçeme yaptığınız ziyaretler dahi şevk veriyor eksik olmayın. Gerçek anlamda ziyaretleriniz için bu taraflara yolunuz düşerse zevkle ağırlamaya çalışırız, artık mesafeler pek uzun sayılmaz... :)

TCM 03-06-2015 10:18

2 Eklenti(ler)
Yayla yolunun kenarındaki yabani kekikleri takip ediyorum ne zaman çiçeklenecekler diye. Pazartesi baktım çiçeklenmişler. Arabadan inip baktığım 15-20 metrekarelik alanda dahi üç-dört farklı renkte çiçeklenmiş kekik gördüm. Kokuları mis gibi.

TCM 03-06-2015 10:35

4 Eklenti(ler)
Kekiklere bakarken çiçeklerinden dolayı dikkatimi çeken kendiliğinden çıkmış sedumları gördüm.

Eklenti 556798

Eklenti 556799

Eklenti 556800

Ben 100 den fazla tohumu tek tek viyollere ekeyim sadece altı taneniz yaşasın, dağın başında burada fink atın siz...

Eklenti 556801

Söyleyin içinizden kimi bahçeme götüreyim ben.

aleydi 03-06-2015 22:13

Pozitif düşünelim iyi olsun:). Doğa bir şekilde kendini koruyor. Umarım çürümede olmaz.

Uç alındığını yeni öğrendim:). Nasıl alındığına henüz bakamadım sn TCM:). Sadece daha çok çiçek açtırdığını , goncaların daha büyük açtığını öğrendim:).

Üç kişiyle bu kadar güzellikler yapabilmeniz takdire şayan . Umarım her şey gelecekte de istediğiniz gibi olur.

Neden olmasın yolu bitki sevgisinden geçen herkesle bir gün bir yerlerde karşılaşırız diye düşünüyorum. Eskişehir'i görmek isterseniz, yolunuz buralara düşerse. Bizde sizi ağırlamatan mutluluk duyarız. Eşinize selamlar.

TCM 04-06-2015 08:42

İşimize yarayacak şeyleri çalalım komşulardan...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1384267)
Oturak tiplerde çiçek salkımları sürgün uçlarında, sırık tiplerde ise çiçek salkımları genel olarak iki yaprak arasında kalan bölümde oluşuyor. Bu sene domatesler telef olmasaydı fotoğraflardım. :)

@aleydi, uç almayı kim öğrenirse anlatsın. Sanırım benim biraz daha vaktim var uç almak için.

TCM 08-06-2015 10:12

Bir tabak çilek ile bahçemizin ilk mahsulünü yemiş olduk. Çürüyen yok, çam iğneleri çileklerin toprağa değmesini engelleyerek görevini yapmış gözüküyor.

Üzeri naylonla muntazam örtülen karpuz- kavunlar çıkmaya başlamış. Öylesine örttüğümüz dört sıra beyaz barbunya-kuru fasulye ise fire vererek topraktan çıkıyor. Açıkta bırakılan hıyar, bakliyat ve etkinlikten gelen kabaklar sanırım topraktan çıkamayacak. Taze fasulye, börülceler tek-tük çıkabilmiş. Etkinlikten gelen darılarda ise neredeyse çıkmayan yok.

Çarşambadan itibaren yağmurlar bitiyor. (deniyor ama bakalım artık hayırlısı :) ) Aynı gün yayla evinin temizliği olacak. Duruma göre bahçede eksik kalan yerlerin ekim-dikimini zaman yettiğince tamamlamalı.

Ortancalara oksijenli su - elma sirkesi işe yaramamış gibi duruyordu. Baharda ağaçları ilaçladığımız bordo bulamacını görünce bir lt. suya çay kaşığının ucuyla karıştırarak ortancaları ilaçladım. Bir saat sonra yağmur yağdı :D

Dahliaları üşenmedim saydım, 90 tane ocak var, sadece üçünde toprağın üzerine çıkan bir şey yok. Daha önceden gübreleyemediğim çoğu dalyanın kenarlarını hafif çapalayıp gübrelerini verdim. (Şimdi aklıma geldi ön taraftaki 10 lu grup kaldı yine :mad: )

Yağmur birden bardaktan boşanırcasına yağmaya başladı. Granül gübre çuvalını kapının önüne koymuştum, üzerindeki balkon çıkıntısı sanki yokmuş gibi ıslanmış çuval, sanırım etkinliği azalacaktır. Yağmurla birlikte ufak tefek dolu da yağınca yüreğimiz ağzımıza geldi yan komşularla birlikte ama şükür ki devamı gelmedi.

Evdeki menekşe fidelerini de toprağa aktarabildik sonunda, birkaç bardak arada kalmıştır muhtemelen. Alyssumların kalanlarını aktaramadan saksısıyla geri getirdik.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025