![]() |
3 Eklenti(ler)
Geçen hafta yağan kar sonrası hasar tespit çalışmaları yapıldı;
Yağıştan önceki günlerde dikilen, kopmuş-köksüz olanları toprağa sokuşturuverdiğimiz sedum sediformeler (muhtemel tanı) en fazla hasar görenler. Toprak yumuşak olduğu için kimi kökler yamaçlara yuvarlanmış, köksüz olanlar ise soğuk-kar sebebiyle yamulmuşlar. Pek çoğunun önümüzdeki günlerde düzeleceğini umuyorum. Eklenti 547695 Sedum spuriumlar ise soğuğu görünce tamamen kızarmış. bir önceki sayfada yer alan son resimlerinde bahsetmiştim yeşil diktiğimiz spuriumların soğuk sonrası kızardığını. Bu tarafta hasar yoktu. Eklenti 547696 Sedum reflexumların durumu ortada; sonradan yağmur altında çamura dikilenler sediformeler gibi. Aşağıda baktığımız iki viyol reflexumu doldurduk kalan yere ve tam denk geldi. Birkaç gün sonra sıcaklıklar sıfırın altına inecekmiş yine, bakalım artık... Eklenti 547697 |
Tam bahçeyi ekeyim hava ısındı diyorum .Hop bir hafta sonra -1 ler . Nisanın sonu geldi korkudan ekemiyorum . Bakalım bir hafta daha bekliyeceğiz. Dilerim Mayısta soğuk olmaz . Hiç belli olmuyor havanın sağı solu :)
|
4 Eklenti(ler)
Üstteki yazıya ekleme yapmak isterim; kıştan üzerine ağaç kabuğu (çam) örttüğüm yer ile hemen yanındaki toprak arasında çok belirgin fark var. Ayrık otları olan yerlerde otların gelişimleri daha yavaş olmuş, toprağın çapası-dikimi daha kolay, ot sadece kabukların seyrek kaldığı yerlerde var.
Gelelim dün (19.04.2015) yapılanların devamına: Sarımsaklar çapalandı, otları yolunda yanlışlıkla bir-iki tanesi koparıldı. Nimetin ziraatini yapmalı sırf. Ekimi-bakımı kolay, hastalığı yok. :) Eklenti 547722 Tırnak çiçeğinden kalan yedi-sekiz kök (onlarda çok iştahlı değil) cevizin altına dikildi. Geçen sene bir arkadaştan aldığımız bir kök epey kol atmıştı. Bunlarda gelişirse mor çiçeklerini gösterirler. Geçen seneden kalan don-kar derken yaşam belirtisi göstermediği için yolundu. Bu sene duruma göre üzerini örterek koruma altına alınabilir. "Cevizin altında bir şey olmaz" derler, çok fazla da ışık alamayacağına göre aslında evdeki kendi üretimim aubrietaları mı dikseydim acaba? Eklenti 547723 Eklenti 547724 Malzemesi kucağıma düşünce kompost yapımına erken başladım. Cuma günü baktım çalıştığım yerin yan tarafındaki bahçenin çimlerini kesiyorlar. Arabamın bağajında sürekli taşıdığım çuvalı verdim çöpe atacaklarına benim çuvalı doldurdular. Traktörün başındaki sordu ne yapacaksınız diye, gübre yapacağım deyince tarla yakınsa hepsini boşaltayım bahçeye dedi. :) Marangoz arkadaşın yanına gidiyorum ayda iki kez 'iş güvenliği' ziyaretleri için. Gittiğimde sırf talaş (kimyasal madde karışmamış) bulursam atıyorum bagaja. Resimdeki geçen seneden kalma olduğu için işlenmiş talaşta mevcut. Bir kat çimen bir kat talaş az da toprak serpiyorum aralarına. Soldaki üstü örtülü olan iki hafta önce hazırlanmıştı. Eklenti 547725 |
bahçe hazırlık
4 Eklenti(ler)
Dün esas yaylaya çıkma nedenimiz 'diskaro' ile tarlayı sürmek ve gübreleri atmaktı. Kayınpeder traktörü ve ekipmanı ile işin çoğunluğunu tamamladı tek başına. Arada iki tane meyve fidanını da "sık dikmişsiniz sizin yüzünüzden oldu" diyerek halletti sağolsun :( Fidanların kenarlarını sürttürüp ot-çöp-çamurla merhem yapıp sarmış. Tavuk gübresinin içinden çıkan fareyi de küreğin tersiyle götürdü.
Bir tane el arabası almak şart oldu bu sene... Eklenti 547785 Bahçemiz geçen sene hasattan çıktığı haliyle durduğu için diskaro ile her tarafı birkaç tur geçilerek nispeten düzeltildi. Daha sonra yine geçen seneden kalmış üzeri naylonla örtülü yarım traktör kadar tavuk gübresini el arabası ile bahçenin her tarafına öbekler halinde dağıttık. Bunları kayınpeder kürekle dağıttı. Gübrenin üzerine İsmail beyin önerdiği bir torba biocan pellet katı toprak düzenleyici leonarditi atıp tekrar güzelce traktörle karıştırdık. 15-20-20 kimyasal gübreyi ise ekim öncesi patoz ile sürmeden önce atalım dedi ustamız. Eklenti 547786 Sürüm işlemi bitince görüntü pek güzeldi. Eklenti 547787 Şeftali çiçekleri ise daha güzel. Resmin arka tarafında beli sarılmış şeftali belli belirsiz görünüyor. Birkaç gün soğuklardan sonra haftaya çiçekler ne olur bilinmez. Eklenti 547788 |
2 Eklenti(ler)
Bunu tanıması kolay da...
Eklenti 549272 Resimdeki kendiliğinden çimlenen hercai menekşeyi seçebildiniz mi? Eklenti 549271 Haftasonu (26.04.2015) geçen sene brachycome diktiğimiz yerlere 'verbena-yer minesi' dikelim dedik. De aralarda kendiliğinden çıkan hercai leri tanıyalım, koruyalım, taşıyalım derken tonla zaman geçti. Menekşelerin soğuğu bu kadar seveceğini tahmin etmezdim. Buradakiler çiçek açmış evde çimlendirdiklerimiz daha yeni yapraklanıyor. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 549330 |
Bereketli olsun sayın TCM. Sizin bahçede de işler çok gibi duruyor. Bu sene yazdan birden geldi bugün hava 25 dereceydi.
Leonardit ve hümik asiti herkesin kullanması gerekli. Domates serasında 3 kök, hıyar serasında ise hiç eksik çıkmadı. Toprak sıkıştırıp bitkiye zarar vermiyor artık. Var olan gübreyide bitkinin almasını sağlıyor, domatesler 4 günde 3 katı köke ulaşmıştı. (Sayfama fotoğraf eklemiştim.) Tekrardan bereketli olsun, kolay gelsin.. |
Yaz geldi gibi İsmail Bey, önümüzdeki iki hafta daha sıcaklar yüksek olacak. Aşağıda ortancalar çiçek açtı açacak. Yukarıya çıkarmaya korkuyordum ancak cuma günü götürsem iyi olacak gibi. Sebze ekim-dikimi için iki-üç hafta daha var. Maydanoz-tere-roka ve taze soğanları ekebiliriz. Haftaya birkaç gün izin alıp yukarı çıkmalı en iyisi :)
|
Sayin tcm alisyumlari ektikten kac gun sonra disariya aldiniz ve disariya dikerken aralarinda kac santim bosluk biraktiniz? Bunun disinda alisyumlar hakkinda tecrubeleriniz ne oldu?
Biraz fazla sordum galiba ama bende bu hafta ektigim icin tecrubelerinize ihtiyacim var... |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Üç ay önce viyollere 'sedum ussuriense' ekmiştik ya 100 ün üzerinde; http://www.agaclar.net/forum/1353409-post288.htm
Onlar ne oldu derseniz işte buradalar; Eklenti 550611 Eklenti 550613 Birkaç hafta öncesine kadar 15-16 tane idiler, ancak minik olanlar yavaş yavaş ortadan kalktı. Geriye yedi tek kaldı. Anlayacağınız tohumdan sedum yetiştirmek iş değil :) |
3 Eklenti(ler)
Şu ana kadar ekim yaptığımız tohumlar ne hale geldi göz gezdirelim kısaca...
Domatesler... Eklenti 550615 Biber ve salatalıklar... Eklenti 550616 Hercai Menekşeler... Eklenti 550617 |
3 Eklenti(ler)
Çiçeklerden...
Kadifeler... Eklenti 550618 Ballıcalar...Son yağmur üstlerine gelmiş biraz yamuldular ama bellerini doğrultabilecekler mi bakalım. Eklenti 550619 Cosmos fideleri... Eklenti 550620 |
3 Eklenti(ler)
Dünden kalan fidelere devam.
Yukarıdaki cosmosların viyole alınmış olanları... Eklenti 550693 Çatıdaki çoğu kıştan gelen ortancalar. Eklenti 550694 Kimisi çiçek açacak kök yapmadan. Ortanca işiyle uğraşan biri "çelik alırken en üst filizi alırsan çiçek açabilir" demişti...Ancak çeliklerde fire oranı yarıya yakın. Sanırım bunda direk toprağa dikmenin zararı çok oldu. Elimdeki samralı toprağa dikivermiştim kışın, eğer milli-torf-cocopeat-perlit karışımına ekseydim fire daha az olurdu. Fazla iyi bakamadım, bazen suyu fazla bazen eksik geldi vs. vs... Eklenti 550695 |
2 Eklenti(ler)
Çatıdaki domates biber fideleri; çoğu ortancaların boşalttığı akvaryumun içinde, rüzgardan korunaklı ve tamamen gölgede.
Eklenti 550696 Domatesler yakından; birkaç tanesinde beyaz oluşumlar var, tırnağımla alayım dedim olmadı. Eklenti 550697 |
3 Eklenti(ler)
Gelelim yayladaki duruma;
Üstte bahsettiğim hercai menekşelerin bulunduğu yeri temizleme, ayıklama işi sonunda bitti. Kendiliğinden çimlenen tohumlar dikkatlice yeni yerlerine aktarıldı. Eklenti 550702 Üst taraftaki verbenaların uçta kalanları külleme gibi olmuş, biraz oksijenli su vereyim dedim ama lafta kaldı, zaman olursa haftaya artık. Eklenti 550703 Ortaya üç kök 'çin/m karanfili' diktik. Eklenti 550704 |
2 Eklenti(ler)
Menekşelerin sol tarafı;
Gazania, gazania ya benzer bir arkadaş daha (gazania diye satıyorlar, birşey gözü diyorlar ama...) ve bodrum papatyaları... Eklenti 550710 Eklenti 550711 |
3 Eklenti(ler)
Evin yola bakan tarafına Bayındır dan aldığımız ve aldığımıza göre epey gelişen ortancaları dikmiştik birkaç gün önce, şimdilik sorun yok...
Eklenti 550712 Bu da kök olarak hediye edilen ve evde geçici misafir ettiğimiz kasımpatları, artık kalıcı yerindeler... Eklenti 550713 Büyük olan muhtemelen yılda dört beş ay açan farklı bir kasımpatı türüymüş... Eklenti 550714 |
2 Eklenti(ler)
Yola yakın taraftaki leylandileri iyice öne almıştık. Elektrik direklerinin yanında kalan iki tane leylandi ise eski yerinde kalmıştı. Leylandilerin altını büyük taşlar döşedim ve önünü tepe şeklinde kum yığdım. Üzerine ise hafif set şekline getirerek aubrietaları diktim geçen hafta (26.04.2015). En alta ise büyük köklerden dökülen sedumları sıraladık. Sorun olmadan gelişirlerse birkaç aya güzel bir görünüm olacak gibi ama bakalım artık...
Eklenti 550722 Aubrieta ve ortancalar fazla güneş ışığı sevmediği için öğleye kadar güneş alan yerleri tercih ettim. Cevizin altına da tamamen gölgede kalacak birkaç kök aubrieta dikmiştik geçen hafta... Eklenti 550723 |
3 Eklenti(ler)
Geçen seneden kalan kekikler, ekildiği alanın iki katı hacme ulaştı...
Eklenti 550728 Bunlar da bu sene evde yetiştirdiğim minik kekik fideleri, nasipse yaz sonu L şeklinde kekik alanımız olacak. Kekik te tüm sezon yeşil kalan, güzel kokulu, sıcaktan soğuktan etkilenmeyen, dona dayanıklı mükemmel bir tür. Önümüzdeki aylarda çiçeklenmesi gerek. Eklenti 550729 Kekiklerin hemen yanına park etmiş 60 tl. ye aldığımız yeni el arabamız... İki çekeri, üç konarı, yumuşak süspansiyonları, yağmur sensoru (ıslandığında paslandığı için yağmurun yağdığını anlıyorsunuz), komple sunroof u, çelik jantı ve abs si mevcut. Koltuk güneşte kalırsa otomatik ısıtmalı. Gerigörüş kamerası-hidrolik direksiyonu ve airbag yok... Eklenti 550730 |
2 Eklenti(ler)
Üsttekilere uzaktan bir bakalım;
Eklenti 550734 Çilekler bir haftada inanılmaz büyümüş. Artık kolaylıkla ayırt edilebilir hale geldiği için otlarını temizlemenin vakti gelmiş. Kökleri ayırıp düzenli yeni yerlerine geçireyim diye düşünmüştüm ancak zamanım olmayacak muhtemelen. Hepsini olduğu yerde bırakıp, otlarını temizledikten sonra toprağa değmeyecek şekilde altlarına çam iğnesi sermeyi düşünüyorum. Sularken zorluk çıkabilir ama olmazsa yağmurlama sularız artık. Eklenti 550735 |
2 Eklenti(ler)
Ve son fotolar.Sarımsaklar tam gaz...
Eklenti 550736 Sarımsakların yanına maydanoz-roka ekim yeri hazırladım. Toprağı güzelce temizledim, üzerine geçen sene hazırladığımız kompostu serip (hazırdır herhalde) maydanozları ekmeyi düşünüyorum. Üzerine yağmur yağması ihtimaline karşılık ince şeffaf naylon örtüp alt tarafını açıp bırakacağım pişmesinler diye. Naylonu düzgün tutabilmek ve toprağın yayılmasını engellemek için biraz uydur kaydır da olsa tahta ve tuğlaları yerleştirdim. Maydanozlar çıkmaya başlarsa kaldırırım... Eklenti 550737 |
Sayin tcm sayfanizin sıkı takipcilerindenim. Evinizin yola bakan tarafina diktiginiz ortancalar buyuyunce cok guzel duracaktir eminim. Ben sizin ortanca diktiginiz alana kendi evimde alisyum ya da buz cicegi dikmeyi dusunuyordum. Sanki ortancalar daha iyi fikir gibi geldi....
|
@622ali, ortancaların sıcak ve güneşle arası iyi değil. Misal bizim yaylada dahlia ve ortanca çok güzel olurken aşağıda aynı güzelliği yakalayamıyor. Yetişkin ortancalar boy-hacim olarak oldukça yer kaplar. İki-üç yıllık ortancanın boyu 1 m. yi rahat geçerken hacim olarak ta rahat karşılıklı iki kişiyi kucaklar. Alyssum (ballıca) sık dikildiğinde çok güzel görünüyor-kokuyor ve üç-dört ay çiçekli kalıyor. Ancak boyları birer karış. Dolayısıyla eğer şartlar uygunsa duvar tarafına ortanca, ortancaların önüne ise alyssumlar pek güzel olur.
|
Yarın nasipse yayladayız. Dahlialar için yer hazırlamayı düşünüyoruz. Ekeceğimiz yeri iki avuç kadar kazıp içerisine toprak-talaş-gübre-perlit karışımı hazırlayıp dahlia soğanlarını da içine koyalım ki serbestçe-ılık bir ortamda daha çabuk gelişsin. İçinden çıkan toprakla ekeceğimiz yerin etrafında bir tepecik oluşturup üzerine de ince naylon örtelim. Hem ortam ısısı artsın, hem fazla yağmurlardan korunsun, yeri de belli olsun.
Bu arada dahliaları bir gün önceden suda bekletelim ki şişsin. |
Sayın TCM, maşallah maşallah, bahçeniz temizleniyor, renkleniyor, güzelleşiyor. Ellerinize sağlık, rastgelsin...
Bu arada çok özellikli el arabanız hayrlı olsun, güle güle kullanın inşallah!.. |
4 Eklenti(ler)
Fidancılık (çalı türü) yapan bir abimizden bir çuval sıkıştırılıp kurutulmuş hayvan gübresi aldım. Perlit + bahçe toprağı ve saf odun talaşı ile karıştırarak büyüklüğüne göre açtığımız çukurların dibine hafiften hazırladığımız karışımı serdikten sonra dahlia yumrularını üzerine yerleştirdim. Toprak seviyesine kadar kenarlarını toprak ile destekleyerek karışımla doldurdum. Toprak ile etrafını yükselttikten sonra bol su ile dahlia çukurunu suladım. Üzerine budamadan artan taze ağaç dallarını yay şeklinde destekleyerek ince naylon ile örttüm. Son resimleri nasipse yarın gittiğimde eklerim.
Karışımı el arabasında hazırladım. Eklenti 551065 Dahlialar toplu halde... Eklenti 551066 Çoğunluk soğanlar öbek halinde ve sürgün çıkarmaya başlamıştı. Aslında ayırıp dikmek lazımdı ancak olayı tam bilmediğimiz, fazla vaktimiz de olmadığı için öylece diktik. Kendiliğinden kopanları ise üçer beşer gruplar yaparak çukurlara ektik eşimle. Biraz daha ertelesek sürgün verdikleri için sanırım komple ziyan olma ihtimalleri doğacaktı. Eklenti 551067 Sürgünleri dikkatlice toprağa yerleştirdik ancak arada kopan veya zedelenen oldu. Sanırım bu sürgünlerden dal vererek toprak yüzeyine çıkıp çiçek oluşturacak. İnşallah zarar gören sürgünlerin yerine yenileri gelecektir. Eklenti 551068 Geçen sene direk gazete kağıdı ve meşe külüne sararak muhafaza etmiştik. Bu seneki talaş ve meşe külü çok daha güzel muhafaza etmiş soğanları. Kesinlikle kuruma, çürüme yok. Ancak geçen sene ekmeden sürgün veren hiç olmamıştı. Bugün 20 ocaklık dahlia soğanı ektik. Sanırım bodrumda açılmayı bekleyen 50-60 kadar daha var. Yarın da izinliyim, bu yorgunluk sabaha kadar geçerse kalan dahliaları toprakla buluşturabilirim ;) |
3 Eklenti(ler)
Dün devam ettik dahlia ekimine ve iki günde 50 çukur tamamlayarak üzerini örttük. Sanırım yarısı kadar daha var. Dahlia güzel de, bir de bunların bahar sonu topraktan çıkarıp bakımı olacak. Bu sene çıkanlarda renklerine göre seçim yaparak kalanını dağıtmalı. Yoksa tüm bahçeyi dahlia ile doldurursak olacak :)
Sonlara doğru, tek olup sürgün veren soğanların beşini bir çukura ektim. Sadece soğan dikimi olsa iyi, bunların ekileceği yerlerin komple çapalanarak temizlendiğini de hatırlatayım. Eklenti 551419 Sıralı... Eklenti 551420 Bahçenin diğer tarafında elma ağacının altına çapraz çifterli olarak ektik. Eklenti 551421 |
2 Eklenti(ler)
Beyaz un zararlı, sucuk zararlı hele ki gazlı içecekler pek zararlı ama yorulmuşuz, acıkmışız, susamışız hanımla beraber ne yapalım...O kadar çatlak su kaçırmaz dedik ve üç-beş kuru dal parçası ile beş dakkada beşiktaş yaptık...
Eklenti 551429 Elma ağacının üzerine kayınbiraderin hediyesi çamdan yapılma kuş yuvasını dört gün önce koymuştuk. Şimdi yuvayı zor gördük çiçekten. Ağacın altında da arı vızıltısından durabilirsen dur...Akşamüzeri hava kararana kadar hasat yaptı arılar... Eklenti 551430 |
Ben bu yıl ilk defa dahlia soğanı alıp ektim . Geçen yıl çiçekli olarak aldıklarımı boş bir kutuya koymuştum . ( Şimdi sizden saklama koşullarını öğrenmiş oldum ) .Yok olmuşlar adeta .Üzerlerini neden naylonla örttüğünüzü öğrenebilirmiyim . Nemli mi kalmaları gerekiyor . Bu şekilde çürümeden nasıl duruyorlar .
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025