![]() |
2 Eklenti(ler)
Tohum ekim çalışmalarına 02.03.2016 da biberleri suya koyarak başladık.
07.03.2016 da ise ekinezyalarla devam ettik. Evde ise çalışmalar devam ediyor. İki haftaya biter herhalde. Eklenti 599433 Yaylada aubrietaların keyfi yerinde, fazla güneşi sevmiyor keratalar. Bu sene yaz performansına göre seneye ballıcaların yerine de bu arkadaşlardan mı ekmeli ne. Eklenti 599434 |
Aubrieta
3 Eklenti(ler)
Üstteki puzzle geçen hafta bitti, çerçeveletildi ancak aşağıya yakışmadı, bizde haftasonu yaylaya çıkardık, salonda güzel duracak gibi.
Oğlanın odasında çekmeceler yerinden çıkmış, puzlle duvara asılacak, kamera sistemi monte edilecek ( bir baktık geçen sene minicik diktiğimiz çin karanfili bu sene heybetlenmiş tam açacakken kökleyip götürmüşler) hepsi için darbeli matkap lazım. 500 wattlık bir tane aldım bakalım başarabilecek miyim. Mevsimin güzeli aubrietalar. Yaz performansı yanıltmış bizi, sıcağı sevmediğini biliyordum ama... Eklenti 601790 Bu kadar da güzel olunmazki... Eklenti 601791 Aramızda kalsın, aubrietaların çiçeklenmesi yaz boyu böyle devam ederse ballıcaların yerine bunları ekicem... Eklenti 601792 |
4 Eklenti(ler)
Tohum çimlendirme işleri hakkında birkaç resim ekleyelim.
Biberlerle başlamıştık. Çoğunluk çıktı 5 - 7 gün içerisinde, çıkmayan 4-5 te birlik kısım tazelendi. İlk önce plastik bardaklarda cam altında topraktan çıkmalarını bekliyoruz. Eklenti 601799 İlk çıkanları bir gün cam üzerinde odada pencere kenarında misafir ediyoruz. Eklenti 601802 Ertesi gün dışarıdaki akvaryumun içerisine alıyoruz. Geceleri soğuk olursa üzerini ceketle örtüyoruz, önümüzdeki günler yine düşecekmiş hava sıcaklıkları. Eklenti 601800 Sağlam gözükenler ile gerçek yapraklarını çıkartmaya başlayanları ise akvaryumun içerisinden alıp plastik kenarları elek gibi açık selelerin içerisine koyuyoruz. Geçen domatesler aynı işleme alındı. Biberleri iki gün suda bekletmiştim, domatesleri ise bir gün beklettim, ancak ertesi gün toprakla buluşturmak üzere elime aldığımda oda sıcaklığında kimi domates türlerinin (kahve tabaklarının içerisindeydi) suyunun tükendiğini ve kurumaya başladığını gördüm. İnşallah çimlenmede sorun olmaz. Dün baktım maniye domatesler ile birlikte çimlenme başlamış, hafize-eva ve sarı domateslerde de çimlenmeler başlamış. |
obrezyalar, yaz sıcaklarında çiçeksiz kalıyorlar, bazen birkaç çiçek görebiliyorsunuz... bütün güzelliklerini baharda sergiliyorlar, birde sonbaharda açabiliyorlar. Bende çok sevdiğim için kırmızı tohumunuda aldım.
|
3 Eklenti(ler)
Sarımsaklarımız, bu sene aralarını biraz daha açtık (veya açtığımızı sandık :) ) hizalamayı ip çekerek yaptık, ama fazla dibe ekmemişiz veya toprak çok yumuşak olduğu için yağmurlarla üçte biri toprağın üzerine çıktı. Onlar çıktı ben aşağı ittirdim bakalım ne olacak sonuç.
İki senedir sarımsakların boyutlarını büyütmeye çalışıyoruz. Gübresi yoktu, araları azdı, çapası olmamış derken bir türlü yumruk kadar sarımsaklara kavuşamadık. Ancak şimdi de keşke geçen seneki gibi fazla iri olmasalar diye geçiriyorum içimden. Neden derseniz geçen bir arkadaşla karşılaştım, laftan çıktı günde bir sarımsak yutuyorum dedi, koku da yapmıyormuş, bende bir aydır kullanıyorum, evdekilerde de sorun yok (koku açısından :D ) dişler iri olduğu zaman yutması zor oluyor kesmek lazım o da uğraştırıyor. Tansiyon da sınırdaydı faydası olur mu ki :confused: Eklenti 601804 Bu da üçüncü yılındaki deli kestanemiz. Üzerine aşı yapılacak ancak ne aşısını, ne zaman yapalım, ne tür aşı olacak bilgimiz yok. Fikri olan varda talibiz. Hanıma dedim elini koy da kalınlığı hakkında kıyas olsun, O da 'tektaş' istiyormuş gibi uzatmış elini sağolsun... Eklenti 601805 Fazla iş yapmasak ta yorulduk. Hava güzel, güneş arada bir yüzünü gösteriyor. Kuru fasulye bizden, sarımsak sapları üstteki resimden, roka ve maydanozlar sarımsakların yanında geçen seneden kalanlar, turşu da BİM den. Eklenti 601806 "Ayıp oluyor, böyle de resimler konur mu" demeyin, @Güler in ziyafet resimlerinin yanında bu ne ki? :p |
Kekik
3 Eklenti(ler)
Kekiklerimiz karın buzun altından dimdik çıktı bu sene de...
Eklenti 601809 Hatırlarsanız geçen sene kekiklerin bir kısmını çiçeklendirmiş, çiçeklendikten sonra da öylece bırakmıştık. Çoğunluğunu da kurutma amaçlı budamıştık. Budadıklarımız yeniden canlandı, ancak çiçekli kalanlar zamanla kurudu gitti. Resimde bir şey mi kıpırdıyor ne? Eklenti 601810 Karıncalar yuva yapmış be ya...Bizim ekmek kırıntısını da götürüyor keratalar, evin yolunu da bulamayız şimdi... Eklenti 601811 |
Alıntı:
Bunu hatırlatmanız iyi oldu, sonbahardan itibaren uygulamaya başlayalım. Bu arada tansiyona da faydası olur elbette... Sarımsaklar, küçük diş dikerseniz küçük-büyük diş dikerseniz büyük baş çevirirmiş. Aklınızda bulunsun :rolleyes: |
2 Eklenti(ler)
Resimleri karıştırırken biberlerin yeni resimlerini buldum...
Eklenti 601812 Bu da üstteki lalelerin açmış hali, yayladakiler ise daha yolun yarısında... Eklenti 601813 Epeydir bir şey yazmayınca birikmiş. Yayladaki ortancalar yeşillenmeye başladı. Önceki seneden yetiştirdiğim kendi minik fidelerimde de sorun yok gibi. Son olaylardan sonra ortancalar itici gelmeye başladı gerçi de, neyse. :mad: Ortancam var, gülüm var, Mars tan bir kaç dekar yer de aldım mı tamam bu iş... |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Az önce çektiğim iki resmi de ekleyeyim. Eklenti 601991 "Görmemişin lalesi olmuş" demeyin... Eklenti 601992 |
3 Eklenti(ler)
Bir kaç resim de buraya atalım.
Biber tohumlarının içerisinde en güzel çimlenip, gelişen emcelli biber oldu, Eklenti 602915 Siyah süs biberinin ilk yaprakları siyah ancak sonradan gelenler yeşil, Eklenti 602916 Balkonun hali, 250 kök domates ve biber var. Kimi biberleri nasılsa toprağa çift çift dikeceğiz diye plastik bardaklara da çift ekmiştim. Dolayısıyla hiç bölmeden bardaktan toprağa rahat olacak. Eklenti 602917 |
3 Eklenti(ler)
Hafta içi iki saatte taze soğan ektim sarımsakların yanına. Hafiften çapala, temizle hizala ek derken...
Eklenti 602919 Eklenti 602920 Sarımsaklar epey yeşillendi; aralarını biraz çapalayayım dedim, üç beş derken bugünün işini haftaya bıraktım... Eklenti 602921 |
4 Eklenti(ler)
Yaylalara bahar geldi;
Papatyalar olaya hakim, Eklenti 602926 Menekşeler geçen hatta bir önceki seneden kalma, Eklenti 602927 En çiçekli badem, bu kadar çiçeğin üzerinden iki soğuk gece geçirmişti, Eklenti 602928 Şeftali, Eklenti 602929 |
2 Eklenti(ler)
Sedumlar geçen sene bu dönemlerde birer avuçtu, bir senede aralarındaki boşlukları doldurdular. Sanırım bu sene tamamı çiçeklenerek güzel bir şov sunacaklar,
Eklenti 602930 Yayladaki ortancalar yeni tomurcuklanıyor, ovadakiler ise tamamen yapraklandı. Tomurcuklanan ortancalar üzerine soğuk bir hafta daha geçirdi, bakalım arıza olacak mı? Eklenti 602931 |
Sayın TCM imrendim valla, keşke yerim-yurdum olsa da ben de tazesinden sarımsak-soğan dikebilsem... Hercailere bayıldım ne kadar güzel doğal ortamda gibi olmuşlar, daha da çoğalsınlar inşallah!.. Sedumlarınızı hatırlıyorum minicik miniciktiler, çok güzel yayılmışlar. Maşallah!.. Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
|
5 Eklenti(ler)
@ YeniGine, Yaradan gönlünüze göre versin, tazesinden yemek için illa ekip biçmeye gerek yok. Bana kayıtlı yaşlıca karı-koca ilaç yazdırmaya geldiklerinde beni çağırdılar evlerine. Ota çöpe çiçeğe ilgimi bilenlerle yollarımız çakışıyor arada sağolsunlar. İş çıkışı uğradım, teyze çayı demledi hemen, amca ufaktan kalem aşı ve göz aşısını anlattı, "yapamazsan çağır" diye de ekledi. Hayvan gübresiyle evin önündeki 300 m.kare yerde ufak tefek ürün yetiştiriyorlar. Domates-biber-patlıcan dikeceklerdi önümüzdeki hafta. Üç ayrı yerde irili ufaklı kümeslerde tavuklar var. Bir köpek ve dışarıda dayak yiyip gelen patileri burnu kan içinde bir kedi. Bahçenin her tarafında rengarenk çiçekler. Yağ tenekesine, konserve kutusuna, plastikten-kilden yapılmış saksılara, öylece toprağa ekilip dikilmiş satın alınmış, çoğaltılmış, komşulardan edinilmiş rengarenk çiçekler yerleştirilmiş.
Eklenti 603482 Eklenti 603484 Amca verdi elime bıçağı "sök istediğin kadar taze soğan ver sarımsaklardan" dedi. Çekindiğimi görünce aldı eline küreği kendisi söktü. Eklenti 603485 Eklenti 603486 Teyzede ısırganların başına çöküverdi ağrılı dizleriyle ve çıplak ellerle bir torba toplayıverdi. Ellerin acımıyor mu dediğimde ise iyi geliyor ellerime dedi. ;) Eklenti 603483 Etrafınızda hep böyle güzel, eli açık, doğal, anlayışlı insanların olmasını dilerim. |
:) Sayın TCM, teşekkür ediyorum, sağolun. Ama işte benim niyetim tazesinden yiyebilmek değil benim derdim kendime ait bir yerim-yurdum olsa da ben de ekip-dikebilsem.
Teyze ile amcaya da Rabbim sağlık-sıhhat versin, emeklerine sağlık. Çok güzel bir bahçeleri varmış, sizin yerinizde ben olsam o bahçeye her gün uğrarım... Hayat var gerçekten bu bahçede... Maşallah!.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Şu şurunluklarına bakar mısınız yahu... Yine mi bunlar diyorsunuz ama çok güzeller, ne yapayım şimdi... Aubrietalar yazın da böyle olsa başka çiçeğe gerek olmayacak herhalde bahçede... Bu resimleri azcık değiştirip kendi sayfasına da (bulursam) koyacam çaktırmayın.
Eklenti 604858 Eklenti 604859 Eklenti 604860 |
3 Eklenti(ler)
Bir çiçek gördüm sanki...
Eklenti 604893 Gördüm, gördüm bi çiçek gördüm, hem de duvarın içinden mi çıkmış ne? (Kedinin adını unuttum iyi mi) Eklenti 604894 Yuh artık, ben seni iki yıldır viyollerde torfun cocopeatin perlitin içinde standart 24 derecede yetiştirmeye çalışıyorum sen inat ediyorsun, duvarda mı bittin utanmadan, gidinin menekşesi seni... Eklenti 604895 |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Kayınpeder tarlayı düzleyivermiş sağolsun. İki senedir tarlanın yönünü değiştiremiyorduk. Sanırım bu sene istediğimiz şekilde (kuzey-güney) arıkları açabileceğiz. Amaç güneş ışığından arıklardaki sebze-meyvelerin daha iyi faydalanmasını sağlamak.
Bu sene çapa makinası alma niyetim var. Çok gerek olmasa da (sonuçta işleyeceğimiz yer 750 m. kare civarı) daha hesaplı olan ancak kolay arıza yapabilen kayışlılar yerine şanzımanlı ve benzinli bir model almaya karar verdim. Loncin LC 900 netteki yorumlar olumlu, arık açma aparatı ile utube da gayet güzel sonuçlar var. Fotoğraflar hava kararmaya yakın çekildiği için çok net değil maalesef. Eklenti 606538 Önceki hafta tekrar Bayındır daydık hanımla. Gazania, bodrum papatyası, verbena aldık geçen sene olduğu gibi. Üçü de kışın öldü, verbenalar dökülen tohumlardan tek tük yeşerse de diğer ikisinden tık yok. Bodrum papatyaları yayılıp sarkınca pek güzel oluyor da kışı atlatamadıkları için her sene işlem yeniden başlıyor, bu kez da gelişmeleri geç kalıyor. Biz de hem görüntü güzel olsun, hem de kışın üst taraftaki lastiği alır ovaya indiririz diye düşünerek iki lastiğin içerisine diktik papatyaları. Eklenti 606539 Alttaki lastiğin içerisi tuğla ve kum dolu, İkinci lastik ile arada fayans var, mevsim sonu üst katı alıp götürebilelim ve kökler zarar görmesin diye. Bir de görüntü güzelliği açısından üst lastiğin iç tarafını kenar alanını azaltmak için keserek çıkarttık. Eklenti 606540 Gazaniaları geçen seneki yerlerine diktik ancak biraz daha lazım. Eklenti 606541 Geçen seneden kala menekşeler ve yeni üç-beş fide. Menekşeleri bu sene dışarıdan aldık, tembellik yaptım yani, alttan kendi yetişen epey de menekşemiz var. Eklenti 606542 |
3 Eklenti(ler)
Kokarcalarla devam...
Eklenti 606553 Taze soğanlar... Eklenti 606554 Ve sarımsaklar... Bu senekiler sanki daha irice. Bu arada her sabah birer diş sarımsak yutmaya devam. Eklenti 606555 |
2 Eklenti(ler)
Dört tane lalemiz, sonunda açmışlar. Taaaa Paris ten geldiler kolay değil tabi. Hediye gelmişti.
Eklenti 606863 Bunlar da büyümeye çalışan BİM papatyaları...Hepsi de büyürse bahçenin bir kenarını komple kaplayacaklar herhalde... Eklenti 606864 |
5 Eklenti(ler)
Bahçede epey çalışma yaptık görüşmeyeli;
En çiçekli badem ağacıydı, Eklenti 609552 Şimdi meyveleri üzerinde, geçen seneye göre oldukça fazla. Eklenti 609553 Bir kaç hafta önce şeftalimiz, Eklenti 609554 Her yıl olduğu gibi bu yıl da şeftalilerimiz mantar hastalığına (yaprak kıvrıklığı) yakalandı. Kimisinde epey fazla var. İki hafta önce ilaçlamıştım ancak bu ağaca fazla etki etmemiş. Bu hafta tekrar ilaçladım. Üzerindeki şeftaliler epey var. Geçen sene yanılmıyorsam iki veya üç tek şeftali vardı sadece. Ön taraftaki kıvrık yaprakların üzerinden sarkan kahverengimsi su hektaş ın toz bakır ilacı. Eklenti 609555 Kimi şeftalilerde ise hastalık daha az. Bunun cinsi farklı, meyvelerinde de belli oluyor ki daha az etkilenmiş mantardan. Eklenti 609556 |
3 Eklenti(ler)
Armudun geçen sene bir ana dalı kırılmıştı. Bu sene diğer dalda da meyve tutulumu epey oldu. Bu kez akıllı davranıp meyveleri küçükken seyreltme yapacağız, tabi yüreğimiz elverirse :)
Eklenti 609559 Geçen hafta içi kırağı yağmış yaylaya. Bahçedeki büyük cevizin yaprakları tam çıkmadığı için fazla etkilenmese de yayladaki çoğu ceviz ve kestanenin yaprak uçları kararıvermiş. Eklenti 609560 Bizim ufak kestane ve cevizlerimiz de nasibini almış bu durumdan. Eklenti 609561 |
3 Eklenti(ler)
Geçen sene 93 ocak dahlia ekmiştik. Bu sene 106 ya çıkardık sayıyı. Geçen seneki taktiği uyguladık yine, kürekle büyüklüklerine göre toprağı kazdık, içerisine el arabasında hazırladığımız bahçe toprağı+tahta talaşı+perlit+inek gübresi+bir yemek kaşığı 15-15-15 gübresi karışımını doldurup soğanları da içerisine yerleştirerek üzerini örttük. Soğan kenarlarını çıkan toprakla örtüp ortasına sadece karışımı uyguladık, yoksa epey bir karışım hazırlamamız gerekecekti. Malzeme aşağıda;
Eklenti 609562 Çoğu dahliayı topraktan çıkardığımız gibi bütün olarak ektik. Resimdeki gibi çok büyük olanları ise ikiye ayırarak. Yoksa parçalayarak ekseydik 300 ocak yetmezdi herhalde. Artanları arkadaşlara dağıttık hafiften. Eklenti 609563 Menekşeler pek güzel, tam havası. Her sene yenilenen ve birbiriyle melezlenen tohumlar menekşelere değişik renkler katıyor resimdeki gibi. Birbiriyle karışmış çipirli renkler moda bu sene. Eklenti 609564 |
4 Eklenti(ler)
Bahçemizin giriş tarafı; dikkat ederseniz tüm yabani otlar eşim tarafından bertaraf edildi. Otları ağaçların altına malç niyetine koyalım dediysem de dinletemedim, görüntüyü bozuyormuş onlar...
Girişte geçen seneden pek fark yok. Resmin sol tarafında büyük ortancalar, hemen önünde geçen sene kendi yetiştirdiğim küçük ortancalar (kırmızı yıldızlar) ve geçen seneden farklı en önde minik ayçiçekleri (yeşil oklar). Karşı taraflarında sedumların aralarında ve ön taraflarında yol boyu büyüyecek olan boylu süs ayçiçekleri (sarı oklar). Çiçek hattını belirlemesi için kilit taşlardan geçen sene yapmaya başladığım yolun kalan kısmını geçen hafta tamamladım. (mavi ok) Eklenti 609702 Bahçenin komşuya bakan yan tarafında yine sağlı sollu yürüme yolunun etrafında dahlialar (kırmızı daireler) Bu tarafta dahliaları belirlemesi için plastik çit aldım, hoşumuza giderse komple onunlar çevirmeyi düşünüyorum. Eklenti 609704 Bahçenin diğer yan tarafı, geçen seneki gibi dahlialar ve tam karşılarında evin yanında kadifeler olacak... Eklenti 609701 Bahçenin arka tarafına ise dahlia doldurduk iki sıra, buralarda geçen sene bodrum papatyaları ve gazanialar vardı. Menekşeler yine ileri tarafta bahçenin zahmetsiz vazgeçilmezleri... Eklenti 609703 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ayrık otu o... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025