agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 25-07-2014 13:13

@ h_dogan, çiğ tanelerini göstermek için yan taraftaki hıyarlara kaymışım haklısınız.

Bugün aşağı indim maalesef yarın öğleden sonra ancak ilaçlayabilirim.

TCM 25-07-2014 13:49

4 Eklenti(ler)
Bunlar birkaç sayfa önce çimlenmiş halini gösterdiğim Kaliforniya alev çiçeği, yonca çiçeği ve malcolmia lar toplu halde. Tabi soldaki cosmos ları da unutmayalım...

Eklenti 510828

İlk baştakiler ve en az gelişip en çok zayiat verenler malcolmia.
Eklenti 510829

Daha iyi olanlar alev çiçekleri,
Eklenti 510830

Ve en iyi sonuç yonca çiçeklerinde...

Eklenti 510831

TCM 25-07-2014 13:58

1 Eklenti(ler)
Kendi imalatımız menekşe lupin ve brachycomelarda yavaş yavaş son demlerini yaşıyor.

TCM 25-07-2014 14:11

4 Eklenti(ler)
Domateslerin yakından pozları
Zengarden in karışık yerlileri

Eklenti 510835

Amish

Eklenti 510836

Rio Grande

Eklenti 510837

Kiraz

Eklenti 510838...

TCM 31-07-2014 09:47

2 Eklenti(ler)
Bayram öncesinden kalan resimlerin devamı...

Bahçede iki tane vişne ağacı vardı. Resimdeki geçen sene reçinelenmeye başlayan. Bu sene sarardı, sanırım olay bitti. Ballanmanın sebebi için geçen sene araştırdığımda ağacın hoşuna gitmeyen herhangi bir olayın buna sebep olabileceğini okumuştum. Sanırım pek yapacak bir şey yok. Diğer vişnede ise bir kaç dalda hafifteeen bir sararma oldu. Bakalım zaman ne gösterecek. Yan komşunun vişnesi de kurudu bu arada. Benimkilerin bu üçüncü senesi, komşununki bir veya iki yaş daha büyüktür.

Eklenti 511340

Vişnenin hemen arkasındaki aynı zamanda dikilen kirazın faal olmayan dalında da reçinelenme başlamış...

Eklenti 511341

İşyeri hekimliğini yaptığım ziraat mühendisi bir arkadaşla konuşuyorduk. Elmalar kurtlanıyor, armutların biri yenilmiş gibi oldu, birinin yaprakları delik deşik, diğerinin üzerindeki ufak armutlar ise dökülüyor, cevizin yaprakları delik-deşik, vişne kurudu, kirazda meyve yok vs.vs. Ne yapalım bunları diye sorduğumda. "Hepsinin farklı ilaçlama dönemleri, farklı ilaçları, gübreleri var, buna ne zamanın yeter ne de paran (fiyat-kazanç olarak) "demişti. Herhalde mantıklı olan bir kaç farklı tür harici bir şey yetiştirmemek ve olanlara da iyi bakmak.

TCM 31-07-2014 09:56

4 Eklenti(ler)
Kızarmaya yüz tutmuş barbunya...

Eklenti 511342

Daha yüzü kızarmayan domates... Muhtemelen yerli siyah-siyahımsı domates...

Eklenti 511343

Eşimin dahliyacı akrabasının hediyesi uzun dahliyalar...

Eklenti 511344

Pek albenisi olmasa da uzuuun süre çiçekli kalan cüce lupin...

Eklenti 511345

TCM 31-07-2014 10:06

2 Eklenti(ler)
Kına ve kadife çiçekleri (yanılmıyorsam)... Yanlarındaki sürekli yayılan ve her taraftan çıkan teröristi tanıyan var mı?

Eklenti 511351

Bahçenin en köşesinde kalan çilekler... Tek tük meyve verip kollarını uzatarak köklenip çoğalmaya çalışıyorlar. Uzayan dalların toprağa değdiği yeri yumuşatarak kök atmasını kolaylaştırmaya çalışıyorum.

Eklenti 511352

Seneye çileklerin kenarlarını yükselterek etrafını malçlamak gerek. Bu sene pek uydur-kaydır oldu...

TCM 31-07-2014 10:19

3 Eklenti(ler)
Alyssum lara uzaktan bakış...
Çoğunluk sarı, çok az bordo var. Dikimden sonra kısa sürede çiçeklenir diye yazıyordu ya bakalım.

Eklenti 511354

Alyssum lar yakından...

Eklenti 511355

Ve aynı zamanda çimlendirileren kekik. Alyssumlar ve kekikleri ufacık plastik bardakların içinde çok beklettim. Bir ay önce dikilmeleri gerekiyordu. Son dönemde kekikler fazla sulama ve yer darlığından bozuldu, mantarlaştı. Kalanları da tek tek dikmem gerekirken tutam tutam dikiverdim. Amacım bu seneki verim, çiçeklenme, göz zevkine bakarak seneye çoğaltmak veya vazgeçmek.

Eklenti 511356

TCM 31-07-2014 10:28

2 Eklenti(ler)
Karpuzlar... İşaretlediğim karpuz ay yıldız karpuzu. moon and stars karpuz tohumu, ekime hazır karpuz tohumu, karpuz tohum satışı | Zengarden Ev ve Bahçe
Yapraklarındaki desenler meyvelerinin üzerinde de var. Resmin üst tarafında kalan da en tatlık karpuzlardanmış, Kongo karpuzu... kongo karpuz tohumu, tatlı karpuz tohumu, karpuz tohum satışı | Zengarden Ev ve Bahçe

Resimde gözükmeyen boyuna uzun 'çarliston' karpuzunun resimlerini sonra eklerim. çarliston karpuz tohumu, bahçe karpuzu tohumu, karpuz tohum satışı | Zengarden Ev ve Bahçe

Eklenti 511364

Karpuzların yan tarafında hediye gelen ve bahçeye ilk ekilen yerli domatesler var. Yağmur çamur soğuk darbe... çok badire atlattılar ama her türlü zorluğa göğüs gererek dimdik ayaktalar...

Eklenti 511365

TCM 31-07-2014 10:45

2 Eklenti(ler)
Kavunlar... Birkaç gün öncesi ilaçlama sonrası, yapraklarındaki lekelenmeler kaybolmadı ama daha iyiler...
Yine zengarden den aldığım kavun çeşitleri var. Altı çeşit almıştım, bir çeşitte çimlenme hiç olmayınca şirkete mail attım, çimlenme garantisi vermiyoruz, zaten kimse vermez sorun sizde olabilir diye geri mail attılar. Ben sadece sizi bilgilendirdim, benzer aynı tohumdan şikayet olursa ona göre davranırsınız diye cevap yazdım ancak daha geri dönüş olmadı... Kavunların ekim sırasını yazdığım listeyi bulamadığım için çeşitleri artık meyvelerine göre ayırt etmeye çalışacağız :)

Eklenti 511367

Bahçenin girişinde ise sağ tarafta (resmin solunda) darılar ve resimde seçilmese de arkasında kabaklar, kavunların yanında hıyarlar ve börülce. Tavsiye üzerine diğerlerini sularken börülceleri vejetatif büyümeyi engellemek için çiçeklenmeye kadar su vermemeye çalışıyorum. Ancak arıklardan taşan sular her zaman söz dinlemiyor. Resmin arka tarafındaki yığın, eskimiş tavuk gübresi. Üzerini naylonla örtüp seneye kadar saklamayı düşünüyoruz.

Eklenti 511368

TCM 31-07-2014 10:50

2 Eklenti(ler)
Bunlarda en son üstte resimdeki börülcelerin çıkmayacağını düşünerek çimlendirerek ektiğim börülce ve bamya lar...Ebatları bozulmasın diye resmi çevirmeden ekledim.

Eklenti 511370

Kayınpederin artan patates tohumlarından biz düşenler...

Eklenti 511371

TCM 31-07-2014 10:52

1 Eklenti(ler)
Bahçeye genel bir bakış...

TCM 31-07-2014 14:16

1 Eklenti(ler)
Ve bugünün son resmi, kapımızın önü. Yol kenarlarından topladığım beyaz taşları toprağı kazarak içine yerleştirdim ve aralarını da çakıl taşıyla doldurdum. Çakıl taşları hem çamurlaşmayı nispeten engeller hem de aradaki büyük taşların oynamasını kısıtlamış olur. Görüntüye de katkısı oldu bu arada. Ön tarafa biraz daha ilerletmeyi düşünüyorum.
Aslında ince mil kullanmak lazımdı taşların altına, ancak tamamen düz görünmesine gerek yok, zaten taşların üzerleri düzgün değil. Böyle daha güzel ve doğal gözüküyor, üstelik masrafsız. Zamanla içeri çökmeler olacaktır ancak bence sorun yok şimdilik...

birnefestoprak 31-07-2014 14:54

Alıntı:

çimlenme garantisi vermiyoruz,
deme haklari yok. Ne kadar sacma, degil mi? "Cimlenme garantisi vermiyoruz ama tohumu yine de satiyoruz." "Bosuna ekmeyin, belki cimlenmez" de deselermis bari :) Yurtdisindaki sirketten toptan aldiklari tohumu bolerek tekli paketlerde size satiyorlar (kendi uretimleri degil). Eger stoklari eskidiyse, yenilemeleri gerek. Siz, kucuk uretici olarak zaten cok fazla ekmiyorsunuz. O yuzden, 1-2 tanesi cimlenmis olsa "hadi neyse, yeterli" derdim cunku bazen uretimden ya da saticinin/ureticinin tohum depolama sartlarindan kaynaklanan sorunlar olabiliyor ama hic cimlenmediyse, ya yerine yenisini gondermeliler ya da paranizi iade etmeliler.

Alıntı:

zaten kimse vermez sorun sizde olabilir
Bu da dogru bir ifade degil. Cimlenme garantisi vermeyen tohum sirketi mi olur? Ticari anlamda bile mantik disi...

TCM 31-07-2014 15:34

Paketteki tohum sayısı yanılmıyorsam beş-altı idi. Sayıları beş ile 10 arasında değişen 20 çeşit ürün aldım. (Mısır, ayçiçeği, kavun, karpuz) Ayrıca adet olarak fazla olan çiçek ve domates çeşitleri de almıştım. Domateslerin hiçbirinde sorun yok. Ancak bir çeşit çiçek tohumu ile mısırların hiçbiri çıkmadı. Ancak onlar için bir şey söyleyemem çünkü şartlar pek uygun değildi. Örneğin mısır için havalar ve dolayısıyla ekim yeri sıcaktı. (Gerçi benden sonra hanım kendi komşulardan bulduğu mısır tohumlarını ekip arada sulayınca hepsi çıktı :D) Ancak altı farklı kavun çeşidi ile üç farklı karpuz çeşidinin ekim koşulları aynı ve ideale yakın olmasına rağmen sadece bir çeşidi çimlenmedi. Benim beklentim para iadesinden ziyade 'sorun sizde de olabilir bizde de, benzer sorunlar olursa size dönüp memnuniyetinizi sağlarız' şeklinde bir cevaptı...

Muda 31-07-2014 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1309855)
Altı çeşit almıştım, bir çeşitte çimlenme hiç olmayınca şirkete mail attım, çimlenme garantisi vermiyoruz, zaten kimse vermez sorun sizde olabilir diye geri mail attılar. Ben sadece sizi bilgilendirdim, benzer aynı tohumdan şikayet olursa ona göre davranırsınız diye cevap yazdım ancak daha geri dönüş olmadı...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1309897)
deme haklari yok. Ne kadar sacma, degil mi? "Cimlenme garantisi vermiyoruz ama tohumu yine de satiyoruz." "Bosuna ekmeyin, belki cimlenmez" de deselermis bari :) Yurtdisindaki sirketten toptan aldiklari tohumu bolerek tekli paketlerde size satiyorlar (kendi uretimleri degil). Eger stoklari eskidiyse, yenilemeleri gerek. Siz, kucuk uretici olarak zaten cok fazla ekmiyorsunuz. O yuzden, 1-2 tanesi cimlenmis olsa "hadi neyse, yeterli" derdim cunku bazen uretimden ya da saticinin/ureticinin tohum depolama sartlarindan kaynaklanan sorunlar olabiliyor ama hic cimlenmediyse, ya yerine yenisini gondermeliler ya da paranizi iade etmeliler.

Bu da dogru bir ifade degil. Cimlenme garantisi vermeyen tohum sirketi mi olur? Ticari anlamda bile mantik disi...

Aynı şirketten geçen yıl ben de oldukça fazla tohumu hem kendim için hem de arkadaşım için satın almıştım. Bir kısmı çimlenmesine rağmen oldukça fazla kısmında hiç çimlenme olmadı. Tohum sayısında da sıkıntı olunca bu yıl unutulan bir çeşit tohum olmasına rağmen yeniden sipariş vermek içimden gelmedi. Reklamlar resimler çok hoş. İnsanı nerede ise bütün tohumları almaya teşvik ediyor.
Geçtiğimiz sezon etkinlikten gelen ve bu yıl ektiğim tohumlardan ise nerede ise hepsi çimlendi.

TCM 01-08-2014 08:46

Kavun ve hıyarlardaki 'yalancı mildiyö' ilaçlamadan sonra durulmuştu ancak az önce kavunlara baktığımda ilerlediğini gördüm. Bakır ın dozunu az attım sanırım veya denk gelmedi.

Taze fasulyelerin iki kökünde ise böceklenme var. Simsiyah inci gibi dizilmişler. Zeytinyağ-arap sabunu ve biraz da toz acı biber suyu döktüm, bakalım olmazsa kayınpederin ilacına başvuracaz.

realramtha 01-08-2014 08:51

İnşallah ilaca başvurmadan çözebilirsin durumu :)

TCM 04-08-2014 15:32

4 Eklenti(ler)
Kavunlardan başlayalım solo çalışmalara... Mavilikler bakır ilaçlamasından kalanlar. Bu arada sadece bakır yetmedi, ayrı bir fungusit ile de ilaçladım cuma günü (01.08.2014). Demek ki bakırı özellikle sabah çiğini de düşünerek mantar başlamadan ilaçlamak gerekmiş. İnşallah durulur hastalık.

Ektiğim sıralama kağıdını kaybettiğim için resimlerinden türlerini bulmaya çalışayım...

fransız kavun tohumu, fransız gurme kavunu, kavun tohum satışı | Zengarden Ev ve Bahçe

charentais petit gris de rennes ...

Eklenti 512077

fransız kavun tohumu, fransız gurme kavunu, kavun tohum satışı | Zengarden Ev ve Bahçe

charentais ...

Eklenti 512078

top kantalup kavun tohumu, kavun tohum satışı, kavun fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe

cantaloupe melon top mark

Eklenti 512079

Burada kavunun türünü seçemedim. Az daha büyüsünler kalan iki çeşidin daha ismini çıkaralım. Üst paragraflarda bahsettiğim çıkmayan tohum ise 'yellow canary' kavun tohumu idi...

Eklenti 512080

TCM 04-08-2014 15:46

1 Eklenti(ler)
Bunu unuttuk, mantardan en fazla zarar gören hıyarların komşusu. Gülme komşuna gelir başına, komşularla çok fazla sıkı-fıkı olmak iyi değil işte...Yaprakların çoğunu temizledim. Diğer kavunlara göre az 'dekolte' kaldı ama yapacak bir şey yok. Resme bakınca 'honeydew' veya 'sakata' türüne benziyor, büyüyedursun, tabi iyileşirse...

TCM 04-08-2014 15:50

4 Eklenti(ler)
Sırada karpuzlar var...

Ay-yıldız karpuzu...Yaprağındaki desenler meyvesinde de var.

Eklenti 512083

Kongo karpuz, çok tatlıymış, inşallah görürüz.

Eklenti 512084

Çarliston. Dendiği gibi 20-25 kg. olur mu acep...

Eklenti 512085

Bunlarda eski iri çekirdekli küçük karpuzlar olmalı veya az daha iricesi karpuz :)

Eklenti 512086

tarla kuşu 04-08-2014 16:38

Sn TCM , kavun, karpuzlarınız harika görünüyor, afiyetle yiyiniz....

TCM 05-08-2014 10:51

4 Eklenti(ler)
Bahçıvan kabağı, diğerinden iyi tarafı yayılmıyor, yaklaşık bir metre çaplı alanda döküyor sebzelerini, hıyar gibi akşam 15 cm. ise ertesi gün bakmışsın 25 cm.

Eklenti 512196

Darılar...Dünkü rüzgardan sonra birkaçı yere yıkılmış. Bunlar ilk ekilenlerden. Son dönem zengardenden aldığım birkaç çeşit darının hiçbiri çıkmadı. Sadece havaların ısınmasını sebep göstersem eşimin benden sonra sağa sola saçtığı bir arkadaşın köyden verdiği patlatmalık darıların hepsi çıktı. Bu sene olayı çözemedik, seneye nasip olursa haşlamalık darı da bulup daha erken ekelim.

Eklenti 512197

Biberler... Açık kök ile alıp ilk dikilenlerden. Bu sene unutup tek kök olarak diktiğimiz için verim çok olmadı, üstelik birkaçı rüzgarla yıkıldı. Seneye mutlaka çifter dikelim. Cinsi ne olursa olsun yaylada yetişen biberlerin tadı daha güzel oluyor.

Eklenti 512198

Bir teyzenin hediyesi kadife ve kına çiçekleri, tam zamanları...

Eklenti 512199

TCM 05-08-2014 11:03

3 Eklenti(ler)
Sırada taze fasulyeler...

İlk olarak Erzurum da görev yapmış yarı Erzurumlu bir arkadaşımın verdiği yaklaşık 15 kök kadar 'eşek fasulyesi'. Bizimkilere göre daha iri çiçeklenip, alt dallara yerleşiyorlar.

Eklenti 512200

Bizimkiler...Ön tarafta 'alman' ve arkasında 'sürmeli' ler... Bahçeye ilk ektiklerimizden bunlar. Allahtan bunları kayınpederler ekmişti. Bana kalsa yine suda beklettikten sonra ekip pişirecektim diğer barbunya ve kuru fasulyeleri yaptığım gibi. Zamanında geliştikleri için yağmurlardan çok etkilenmeden tabaklarımızı iki öğündür ziyaret ediyorlar... Aklınızda olsun bakliyatları ekerken direk toprağa, toprak tavındayken ve tohumları ıslatmadan ekin :)

Eklenti 512201

Buralarda 'basıra' denen taze fasulyenin zararlıları. Simsiyah inci gibi diziliyorlar. Sadece en gelişmiş iki kökte vardı. Gördüğüm günün akşamında zeytinyağı+acı biber tozu+arap sabunu karıştırıp attım. bir kök tamamen temizlendi diğeri epey azaldı. Yine hareketlenme görürsem bu kez ilaçlamayı düşünüyorum. Bu arada diğer sağlamları da yağladım tabi...

Eklenti 512202

TCM 08-08-2014 10:46

3 Eklenti(ler)
Geçen haftanın fotoğraflarına devam. Bu arada soru, katkı, önerilerinizi beklerim...

Beyaz barbunya - şeker barbunya (fasulye) neyse artık. İçi dışı beyaz, yaşı kurusu güzel, sırığa bağlamasanız da oluyor ancak bu sene sardırınca daha güzel durdu.

Eklenti 512477

Kuru Fasulye - aralarındaki otları temizleyecektik, bugün yarın derken şimdi girebilirsen gir. Tamamen arıkları kapattığı için diğer arıklar gibi değil ama yine de temizlesek iyiydi.

Eklenti 512478

Bu da geçen sene üç elmasını yediğimiz 'doktor elması'. Bu sene döküm daha fazla ancak yine bakım olmadığı için hastalıklı. Yavaştan tadına baksak olacak sanki...

Eklenti 512479

TCM 08-08-2014 10:59

4 Eklenti(ler)
Devam...

Kışın ektiğimiz sarımsakların biraz geç kalan hasadı. Sık ektiğimiz için yumruları küçük oldu, nasip olursa seneye daha aralı ve düzenli ekerek, çapasına ve gelişmesine izin vermek gerek.

Eklenti 512480

Arsız kabakların utangaç çiçekleri. Sabah erken yakalayıp arılardan fırsat bulur da toplarsanız dolmasını yersiniz.

Eklenti 512481

Yakalayamazsanız böyle sıcacık yayla havası ve suyuyla daha da bir güzelleşmiş nohut mayasından yapılmış 'taban gevreğine' talim edersiniz...

Eklenti 512482

Çoğu geçen brachycome ların erini biraz olsun doldursun diye buralarda 'bornova' diye bilinen çiçekleri aldık. Bana kalsa bir iki hafta daha beklerdi ama hanım sağolsun dün dikmiş artık. Yedi kök Bornova, üç kök te ne olduğunu bilmediğim top çiçekler...

Eklenti 512483

akçabardak 08-08-2014 11:13

Sayın TCM yeni aldığınız rozetlerin renkleri çok güzelmiş, ne olduğunu bilmediğiniz 3 kök Medine çiçeği (Globe amaranthus) çiçekler de çok güzeller, çiçeklerini kesip baş aşağı olarak gölgede kurutursanız süs olarak vazoda kullanabilirsiniz, güle güle büyütün yeni çiçeklerinizi.

TCM 08-08-2014 13:53

3 Eklenti(ler)
Bunlar sabahın getirdikleri ...

Sabah güneşi eşliğinde bahçeye genel bir bakış.

Eklenti 512511

İlk ekilen börülceler, daha çiçeklenen yok.

Eklenti 512509

Duvar niyetine geçen yıl dikilen leylandiler. Arada kuruyanın yerine açıklık fazla olduğu için iki minik köknar dikmiştim. Seneye bahar başı leylandilerin tamamını başarabilirsem bir metre evden öteye taşımam gerek ama köknarlar kalacak. Sabah sabah örümceğin inşaati gözüme takıldı ikisinin arasında.

Eklenti 512510

TCM 08-08-2014 14:35

4 Eklenti(ler)
Bizim kavunlar düzelmeyecek herhalde, birer hafta arayla üçüncü kez ilaçlandı.

Eklenti 512516

Rio grande domatesler... Oldukça irileştiler de hala tüm domatesler içinde bir tane kızarayım diyen yok.
Bu arada üçgen çadır yapıp domatesleri buraya bağlamak sağlamlık açısından iyi de çok uğraştırıyor. Sürekli ip ve bıçak elimde üç-beş günde bir aralarında dolaşıp uzayıp sarkan veya gevşeyenleri tekrar bağlamak gerekiyor. Kimisinin altına kargı üzerine kullanılmış viyol koydum. Ancak onlarda yayıldığı için görüntüyü bozuyor.

Eklenti 512517

Sabah resmini koyduğum yeni çiçeklerin (@akçabardak a katkısından dolayı teşekkürler) yerlerini almış hali...

Eklenti 512518

Hediye uzun dahlialar açtı. Soldaki pek güzel...

Eklenti 512519

sonkez 08-08-2014 14:46

Sebxeleri afiyetle tüketin,çicekleride sıhhatle seyredin inşallah..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025