agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   akçabardak / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/27028.htm)

samur 16-05-2015 13:27

Clematis ne guzel acmis masaalah benimkiler daha acmadi, nisanda bauhauseden aldigim sizdeki pembe dort yaprakli clematisi ben de kaybettim sakai degisimi sonrasi yapraklari porsudu ve kurudu.😒

akçabardak 16-05-2015 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samur (Mesaj 1379173)
Clematis ne guzel acmis masaalah benimkiler daha acmadi, nisanda bauhauseden aldigim sizdeki pembe dort yaprakli clematisi ben de kaybettim sakai degisimi sonrasi yapraklari porsudu ve kurudu.😒

Sevgili samur clematislerimi beğendiniz için teşekkür ederim. Bauhaus'tan aldığınız clematisin saksısını değiştirirken köklerini kontrol edip aralamış mıydınız birazcık, yoksa öylece saksıdan kalıp gibi çıkartıp başka saksıya mı dikmiştiniz?
Merak ettim çünkü ben saksı değişimi yapmamıştım öldüler, siz saksı değişimi yapmışsınız ama yine de kurumuşlar, hiç bir anlam veremedim, bu satın aldıklarımıza belli bir ömür mü veriyorlar, sonra da kuruyup yenisini mi alsınlar diyorlar acabaaa...:D

Ben satın aldığım, özellikle de Bauhaustan aldığım hiç bir bitkiyi yaşatamıyorum, iki defa yine Bauhaus'tan erica ve sıklemen almıştım ki çok istiyorum yaşasın diye, ama :( onları da yaşatamadım.
Nerede hata yapıyorum birisi bana söylesin...

samur 16-05-2015 15:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1379197)
Sevgili samur clematislerimi beğendiniz için teşekkür ederim. Bauhaus'tan aldığınız clematisin saksısını değiştirirken köklerini kontrol edip aralamış mıydınız birazcık, yoksa öylece saksıdan kalıp gibi çıkartıp başka saksıya mı dikmiştiniz?
Merak ettim çünkü ben saksı değişimi yapmamıştım öldüler, siz saksı değişimi yapmışsınız ama yine de kurumuşlar, hiç bir anlam veremedim, bu satın aldıklarımıza belli bir ömür mü veriyorlar, sonra da kuruyup yenisini mi alsınlar diyorlar acabaaa...:D

Ben satın aldığım, özellikle de Bauhaustan aldığım hiç bir bitkiyi yaşatamıyorum, iki defa yine Bauhaus'tan erica ve sıklemen almıştım ki çok istiyorum yaşasın diye, ama :( onları da yaşatamadım.

Aslında bıraz koklerını araladım kokleri saglamdı, suyunu mu fazla verdım bılmıyorum dıktıgımın beşinci gunu porsumeye başladı. Ikı tane almıştım multıblue suan sağlıklı, suyu daha az verıyorum. Ama marketlerden alınan bıtkılerı yaşatmak gercekten zahmetli. Herhalde verılen ( artık adı ne ise bılmıyoruz ) maddelerle fazla sağlıklı oluyor bizim ortama adapte olamıyorlar. Sevgiler..

akçabardak 16-05-2015 20:36

2 Eklenti(ler)
Kohlrabi- Alabaş

Bu alabaş dev bir alabaş oldu çıktı, başka yerde görsem buna ne kadar
hormon yüklemişler derdim, tek bir kök 3m2 yeri kapladı :D
2-3 tanesi tohuma kalktı bunda ne tohum görünüyor ne de yumru
ne yapmaya niyeti var bunun anlayamadım ki, yaprakları kocaman oldu,

Eklenti 553190

Gövde desen bileğim kalınlığında :D
Eklenti 553186

akçabardak 16-05-2015 20:46

2 Eklenti(ler)
Sevgili YeniGine bu fotoğrafı hatılarsın sanırım,
Eklenti 553191

Şimdi bu kadar oldular bak, hem de 4-5 tane bir arada
onlar büyümüye başladı beni de telaş aldı şimdi ben bunları
nerede büyütürüm bilemiyorum.
Eklenti 553192

akçabardak 16-05-2015 20:53

1 Eklenti(ler)
Pazardan kırmızı pancar almıştım, bir müddet dolapta bekledikten sonra
buruşmaya başlamışlardı, atmaya da kıyamadım, bahçeye diktim
şimdi bu hale geldiler, yapraklarının yumurtalısını çok seviyoruz
iyi ki de atmayıp dikmişim, taze taze çok güzel olacak, bir tanesi de
sanırım tohuma gitmeyi hazırlanıyor, yaşasın tohumum da olacak inşallah.

Eklenti 553196

akçabardak 16-05-2015 21:06

2 Eklenti(ler)
Sardunya

Dondurucu soğuklardan kalan bir tek kök katmerli kırmızı sardunyam,

Bu geçen seneden ki hali,
Eklenti 553207

Bu da şimdiki hali, buna da çok şükür
sardunyasız ev olur mu? olmaz tabi ki de
ilaç için bir tane kalmış.
Eklenti 553208

akçabardak 16-05-2015 21:10

1 Eklenti(ler)
Dondurucu soğuklardan sonra limon ağacımın son hali
çok şükür ki gün günde kendini toparladı, tek bir yaprak
kalmamıştı, bekli bu sene meyvesi olmayacak ama olsun,
tekarar yeşile büründü ya o yeter.

Eklenti 553211

akçabardak 16-05-2015 21:13

1 Eklenti(ler)
Fırça çalısı

Bu minikler de fırça çalısı olacak inşallah,
büyüyecekler de ben de göreceğim :D

Eklenti 553212

münevver48 16-05-2015 21:37

sevgili akçabardak,sardunyanın limon ağacın kurtulmasına sevindim. minik fırçaların hali bir başka güzel.inşallah büyüdüklerini ve çiçek açtıklarını görürsün. çok çabuk geliştiklerini tahmin ediyorum biz aldığımızda 30, 40 cm kadardı şimdi üç metre kadar boyu uzadı.geçen zaman ne deseniz. 5,6 yıl oldu.

akçabardak 16-05-2015 22:26

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 (Mesaj 1379263)
sevgili akçabardak,sardunyanın limon ağacın kurtulmasına sevindim. minik fırçaların hali bir başka güzel.inşallah büyüdüklerini ve çiçek açtıklarını görürsün. çok çabuk geliştiklerini tahmin ediyorum biz aldığımızda 30, 40 cm kadardı şimdi üç metre kadar boyu uzadı.geçen zaman ne deseniz. 5,6 yıl oldu.

Sevgili münevver 48 beğenmene ve güzel yorumların için teşekkür ederim.
Senin o kocaman ağaç şeklindeki fırça çalısını görünce hevesim kat kat arttı.
Aslında bu miniklerden geçen sene çimlendirdiklerime sahip çıkabilseydim
şimdi bir senelik olacaklardı ama olmadı, bakalım bunları büyütebilecekmiyim
şimdilik güzel gelişiyorlar.

Bunlar geçen sene çimlendirdiklerim, şimdi onlardan eser kalmadı :(
Eklenti 553227

YeniGine 16-05-2015 22:59

Sevgili akçabardak'ım çimlendiklerinde de aynı dert ve telaş içersindeydin 'Ben bunları nerede büyütürüm, nereye dikerim?' maşallah ne kadar da güzel büyümüşler. Boş bir yerlere dikiver bari.
Limon ağacına çok sevindim, ona da maşallah. Ben de minik minik çimlenenlere bakıyorum bunlar ne zaman büyüyecek de, çiçeklenecekler diye. :) İnşallah görürüz.

akçabardak 17-05-2015 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1379291)
Sevgili akçabardak'ım çimlendiklerinde de aynı dert ve telaş içersindeydin 'Ben bunları nerede büyütürüm, nereye dikerim?' maşallah ne kadar da güzel büyümüşler. Boş bir yerlere dikiver bari.
Limon ağacına çok sevindim, ona da maşallah. Ben de minik minik çimlenenlere bakıyorum bunlar ne zaman büyüyecek de, çiçeklenecekler diye. :) İnşallah görürüz.

Haklısın YeniGinem çimlendiklerinde de telaş içindeydim, ama şimdi iş ciddiye bindi onlar ağaç olma yolunda ilerliyorlar, yerleri çok dar bir yanında portakal diğer yanında mandalin var, ortada kayısı sanırım sadece bir tanesini bırakıp diğerlerini söküp atacağım :(

Minikler çok ağır büyüyorlar sabır işi, bundan sonra minik tohumlar ekmemeyi düşünüyorum çok yoruyorlar beni, hazır fidesini almak daha mantıklı sanırım.

Limonik 17-05-2015 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1379197)

Bir süredir fark ettiğim acı bir durum var. Farklı yerlerden aldığım bazı bitkilerin kökleri cocopeat ile adeta preslenmişti. Bu durumu ilk orman gülünde fark ettim. Cocopeati zar zor parçalayınca (ciddi anlamda güç gerektirdi) orman gülünün boğulmuş köklerini gördüm. Bu sene de yapı marketlerden aldığım sukulentler aynı şekilde kaskatı bir cocopeate preslenmişlerdi. Su bile sızmıyordu toprağın içine. Cocopeati zar zor sökünce hiç kök geliştiremediklerini fark ettim. Bir de bazen kökleri bezle sarıyorlar ve bitkilerin kökü oynuyor. Bence bu iki sebepten dolayı bitkiler rahat gelişemiyor, köklerinden gerekli suyu besini alamıyorlar. Alır almaz köklerine özgürlük vermek lazım ama yine de bazen hayata tutunamıyorlar. Yazık günah bu canlara.

akçabardak 18-05-2015 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Limonik (Mesaj 1379482)
Bir süredir fark ettiğim acı bir durum var. Farklı yerlerden aldığım bazı bitkilerin kökleri cocopeat ile adeta preslenmişti. Bu durumu ilk orman gülünde fark ettim. Cocopeati zar zor parçalayınca (ciddi anlamda güç gerektirdi) orman gülünün boğulmuş köklerini gördüm. Bu sene de yapı marketlerden aldığım sukulentler aynı şekilde kaskatı bir cocopeate preslenmişlerdi. Su bile sızmıyordu toprağın içine. Cocopeati zar zor sökünce hiç kök geliştiremediklerini fark ettim. Bir de bazen kökleri bezle sarıyorlar ve bitkilerin kökü oynuyor. Bence bu iki sebepten dolayı bitkiler rahat gelişemiyor, köklerinden gerekli suyu besini alamıyorlar. Alır almaz köklerine özgürlük vermek lazım ama yine de bazen hayata tutunamıyorlar. Yazık günah bu canlara.

Hem de ne yazık ne yazık bu canlara sevgili Limonik size katılıyorum, işi tamamen ticarete dökmüşler, satılsın da nasıl satılırsa satılsın, öleceklermiş kalacaklarmış onu düşündükleri yok.
İki tane clematisimin kökleri gelişemediği gibi bir de o her ne ise kokopeati midir nedir keçeleşmiş zor araladım, iki defa erika aldım ikisi de aynı durumdaydı.
Yorumlarınız için teşekkür ediyorum, Sevgiler.

B e t ü l 18-05-2015 22:12

Benim de bugün aldığım menekşem cocopeatte. Üst yüzey tam takır. Su döktüm anında alttan çıktı. Şimdi kara kara düşünüyorum ne yapsam da incecik kökleri zedelemeden kurtarsam? Acaba su dolu kaba mı oturtsam? Var mı tavsiyeniz?

akçabardak 19-05-2015 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l (Mesaj 1379829)
Benim de bugün aldığım menekşem cocopeatte. Üst yüzey tam takır. Su döktüm anında alttan çıktı. Şimdi kara kara düşünüyorum ne yapsam da incecik kökleri zedelemeden kurtarsam? Acaba su dolu kaba mı oturtsam? Var mı tavsiyeniz?

Sevgili b e t ü l menekşe dediğiniz afrika menekşesi midir, bildiğimiz hercai midir? bana göre o kokopeatiden bir an evvel kurtulmakta fayda olacağını sanırım, belki dediğiniz gibi biraz suda bekletilirse yumuşar.

Ne diyeceğimi tam olarak şimdi bilemedim ama şöyle fikir yürütüyorum Afrika menekşesi ise bana göre kökleri zedelense de yapraklarından çoğaltılabilir, ben olsam kökü kurtarabildiğim kadar kurtarırım, hazırladığım yeni toprağa dikerim bir kaç tane yaprağından yedeklerim. Sevgiler

B e t ü l 19-05-2015 07:52

Evet Sevgili Akçabardak afrika menekşesi. Ben de aynı yöntemi düşünmüştüm. Denemek lazım.

aleydi 20-05-2015 20:40

Sevgili Akçabardak fırça çalısının çiçeklendiğini görürsünüz umarım . Minik tohumların çimlenmesi gerçekten zor oluyor . Bende hazeran vb gibileri çimlendiremedim . Veyahut çok fazla tohum olduğunda (yüzlerce ) bahçede kendiliğinden çimlenebiliyorlar .Bazı bitkileri köklenmiş olarak almak daha mantıklı tohumdan yetiştirmek baya zor oluyor .

Bende ericayı Bursa 'da yapı marketten almıştım . Evde saksıya ekmiştim, gelişmedi . Bahçeye ektim gelişmedi , kuruyor . Bu konuya değindiğiniz, iyi olmuş . Ben sadece bana özgü bir durum diye üstünde durmamıştım .Almaya devam edip köklerine bakmayacaktım .Bundan sonra daha dikkat etmek gerek demek ki .Sevgiler

akçabardak 21-05-2015 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1380500)
Sevgili Akçabardak fırça çalısının çiçeklendiğini görürsünüz umarım . Minik tohumların çimlenmesi gerçekten zor oluyor . Bende hazeran vb gibileri çimlendiremedim . Veyahut çok fazla tohum olduğunda (yüzlerce ) bahçede kendiliğinden çimlenebiliyorlar .Bazı bitkileri köklenmiş olarak almak daha mantıklı tohumdan yetiştirmek baya zor oluyor .

Bende ericayı Bursa 'da yapı marketten almıştım . Evde saksıya ekmiştim, gelişmedi . Bahçeye ektim gelişmedi , kuruyor . Bu konuya değindiğiniz, iyi olmuş . Ben sadece bana özgü bir durum diye üstünde durmamıştım .Almaya devam edip köklerine bakmayacaktım .Bundan sonra daha dikkat etmek gerek demek ki .Sevgiler

Sevgli aleydi teşekkür ederim inşallah çiçeklendiğini görmek nasip olur, dediğin gibi minik tohumların çimlenmesi sabır işi, bu sene son denemelerim olsun artık diyorum inşallah çünkü çok uğraştırıyorlar sıkıldım artık ben de.

Ericayı aldığında kendi kendime hep dedim bakalım aleydinin ericası yaşayacak mı, yoksa sorun bende mi ama gördüm ki bende değilmiş, ben artık pes ettim ve erica almak istemiyorum yaşatamıyorum çünkü. Sevgiler

Limonik 21-05-2015 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1379708)
Hem de ne yazık ne yazık bu canlara sevgili Limonik size katılıyorum, işi tamamen ticarete dökmüşler, satılsın da nasıl satılırsa satılsın, öleceklermiş kalacaklarmış onu düşündükleri yok.
İki tane clematisimin kökleri gelişemediği gibi bir de o her ne ise kokopeati midir nedir keçeleşmiş zor araladım, iki defa erika aldım ikisi de aynı durumdaydı.
Yorumlarınız için teşekkür ediyorum, Sevgiler.

Son iki senedir buna başladılar. Kökleri o keçeleşmiş, su bile geçirmeyen cocopeate sıkıştır, bitki kök veremesin o enerjiyi çiçeğe harcasın çiçekli bitki satılsın ve bitki sezon sonu çöp olsun. O canlara çok yazık. Alana, gözü gibi bakana ve alanın parasına da yazık.
Dediğim gibi ilk geçen sene bu durumu fark ettim. Bol çiçekli ve sağlıklı görünen bir orman gülü almıştım. Gün geçtikçe bitki zayıflamaya ve yaprak dökmeye başladı. Farkettim ki bitki yavaş yavaş ölüyor. Son bir umut saksıçdan çıkarınca gördüm ki kalıp gibi yapı kurumuş ve keçeli hali ortaya çıkmış. O halde suladım su hiç içeri geçmedi. O keçeyi resmen parçaladım. Köke ulaştığımda sıkışmış azıcık bir kökü vardı. Hemen güzel bir toprağa geçirdim. Çok şükür ki kurtuldu. Bu durumla bu sene daha da çok karşılaştım. Kayıplarım oldu, çok üzüldüm. Artık sadece belirli sera ve çiçekçilerden bitki alıyorum. Maalesef...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1380500)

Bitki aldığınızda eğer sert ve kuru gözüken bir hindistan cevizi torfundaysa mutlaka ayırıp kökleri kontrol edin. Rahat bir toprağa geçirin. Kurumakta olnların bile şansı var kurtulmak için... Ericayı söküp, o keçeden kurtarmanızı öneririm...

akçabardak 23-05-2015 22:06

2 Eklenti(ler)
Sıklemenlerim yavaş yavaş istirahata çekilmeye başladılar
umarım kışa tekrar uyanırlar

Bir de tohumlarımızı olgunlaştırabilseydik... rahatlayacaktık
Eklenti 554825

yaklaşık 10-12 tohum sapı oluşturdu ama bitkiyi yormasın diye
sadece 3 tane bıraktım, diğerlerini kesip attım :(
Eklenti 554826

akçabardak 23-05-2015 22:09

1 Eklenti(ler)
Bu gülümü de çok seviyorum, hem çok kokulu hem de dolu dolu ve iri açıyor.

Eklenti 554828

akçabardak 23-05-2015 22:13

1 Eklenti(ler)
Şebboy

Beton çatlağında yaşamını sürdüren bu minik şebboy çiçeğini
açmaya başardı ve bu demek oluyor ki... tohum yapacak
soyunu sürdürecektir.
Oysa ne kadar üzülmüştüm kışın dondular ve tohum alamadım diye.

Eklenti 554831

akçabardak 23-05-2015 22:23

2 Eklenti(ler)
Kurdele çiçeğim kışın donmuştu ama baharla birlikte köklerinden yeni
sürgünler verdi, sürgünlerinden bir tane daha yedekledim, ne olur ne olmaz diye.

Anne kurdelem
Eklenti 554838

Yavru kurdelem
Eklenti 554839

akçabardak 23-05-2015 22:26

1 Eklenti(ler)
Telgraf çiçeğim
Dondurucu soğuklardan nasibini alanlardan
Eklenti 554841

akçabardak 23-05-2015 22:32

2 Eklenti(ler)
Çuhalarım

Artık çiçeklenmeyi durdurduk ve tohumlarını büyütüyorlar
sonra da yaz uykusuna geçecekler.
Hepsinde de tohum var :cool:

Eklenti 554847

Eklenti 554848

akçabardak 23-05-2015 23:37

1 Eklenti(ler)
Kardelen sonlarımı söktüm ve yeniden toprağını zenginleştirip
soğanları seyrek şekilde geri diktim, oldukça yavrulamışlar,
inşallah bu defa onları çoğaltarak başarılı olurum,
şimdiye kadar diktiklerimi hep kaybetmiştim,
arada sırada nemlendirmek gerekiyor, kurumalarına izin vermemek
gerekiyor.

Eklenti 554861

YeniGine 23-05-2015 23:38

Sevgili akçabardak'ım o gülünden reçel ya da şurup yapıver. :) 2 gün önce kapı çaldı baktım bir komşum Sema ben senin o güllerinden reçel yapmak için az biraz kopartsam olur mu, dedim hepsini kopart yap zira sen kopartmazsan çoluk çocuk zaten koparacak. :) Yapmış reçeli, küçük bir kavanoz da bana verdi emeğinin reçeli diye çok da güzel olmuş. Valla hem duygulandım, hem de çok mutlu oldum emeğimin reçelini yiyorum diye. :) :) Güzel bir duygu gerçekten.

Yorumumu yazdıktan sonra gördüm soğanlarını, maşallah maşallah :) dede, anne, çocuk, torun. Tekrar çiçeklerini göresin inşallah...

akçabardak 24-05-2015 00:04

Sevgili YeniGinem benim de aklıma geldi reçel yapmak ama sanırım reçel için Isparta gülü olması gerekmez mi... benim gülüm Isparta gülü değil o yüzden tereddütte kaldım ama yine de denemekte fayda olur gibime geliyor.

Evet soğanlarım oldukça aile boyu olmuşlar, bakalım kışa kadar dayanabilecekler mi... hepsini de diktim, soğanları açıkta saklasam buruşup kuruyorlar, o yüzden toprağa geri dikmek zorunda kaldım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025