agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   hk50 / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/25802.htm)

mrduran 13-09-2012 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1017941)
Merhaba Sayın Hk50,

15-20 sene evvel, çalıştığım bankaya gelen bir pazarcı ahbabım,

''Reçellik'' sarı domates getirmişdi bana. Fındık büyüklüğünde, çiğ yendiğinde lezzeti yoktu fakat reçeli güzeldi. Sonraları o cins domates pazarlardan kalktı, tutmadı sanırım.


Sayın mrduran
Sarı domatesler bunlardanmıydı.Ben yıllardır yetiştirip turşusunu ve recelini yapıyoruz.Doğrudur.Pazarı yoktur.
Bu yıl daha henüz olmadılar.Bu fotoğraflar 46 ve 206 mesajdaki fotoğrafların kopyasıdır.


Not Turşu tarifini hanımdan aldığım bilğiler dahilinde anlataçağım.
Saygılar

Evet sanırım bunlar.

Ama yediğimde lezzet bulmamıştım.

Sizinkiler çiğden nasıllar..?.

Saygılarımla lütfen.

s.serdar 14-09-2012 00:46

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 1017229)
Çok teşekkürler efendim,

Sanayii tipi imiş. Bana büyük gelir.

Sizin geniş aileniz için uygun.

Ben garip kuş, sadece 3 evlat sahibi olarak...))).


Sayın mrduran.

Bu sene domates mahsulümüz çok olduğu için bizde salça yapma eğilimine girdik. Acemiliğimizden bir adet adını pek bilemediğim elektrikli parçalama doğrama ağletini yalamula ettik. Yerine 75 TL ye benzer bir alet almak durumunda kaldık. Geçenlerde internette bakınırken salça yapma makina ve aparatlarına rastladım. Elle çalışan ve 19.90 TL satılanlarının bile olduğunu gördüm. Resmi aşağıda. Belki işinize yarar diye düşünüyorum.

Seneye böyle bir alette ben alacağım. Eğer doğru ise domatesin çekirdeğini ve kabuğunu da ayırıryormuş.

Saygılarımla.

nılgun_dogan 14-09-2012 01:25

Evet birde pratik yolunu paylaşayım sizinle kayınpederim sap kısmını çıkarıp matkap takıyor 150 200 kilo domatesi 15 20 dakkada çekiyor kayınvalidem dökmeye yetiştiremiyor domatezi önce azcık pişiriyor.

hk50 14-09-2012 13:33

2 Eklenti(ler)
hk50/Köydeki bahçenin 2013 yılı Gelir gider bütçesi ile kalkınma proğramını görüşmek için toplanılmamışdır.
2013 yılı Çilek fidesi sorunlarını ve yetiştirmek için toplanılmışdır.
Gündem.

hk50 14-09-2012 13:59

4 Eklenti(ler)
Bunların yanına birkaç dilim ekmek,birazda beyaz peynir olsa idi ne güzel yenirdi.

smnunal 14-09-2012 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1018577)
Bunların yanına birkaç dilim ekmek,birazda beyaz peynir olsa idi ne güzel yenirdi.



Sayın hk50,

Saydıklarınızın yanında birde Halil bey olursa daha güzel olur. Sizlere afiyet olsun.

limon_sever 14-09-2012 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1018577)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...623350-015.jpg

Bunların yanına birkaç dilim ekmek,birazda beyaz peynir olsa idi ne güzel yenirdi.



Bu sarı kavunlar tatlı asya kavunu mu? Bu sene kavunlar gölgede kalınca bahçedeki kavunlardan sararıp olgunlaşan olmadı. Tohumlarını tohum takas etkinliğine gönderecek misiniz? :)

hk50 14-09-2012 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1018585)
Bu sarı kavunlar tatlı asya kavunu mu? Bu sene kavunlar gölgede kalınca bahçedeki kavunlardan sararıp olgunlaşan olmadı. Tohumlarını tohum takas etkinliğine gönderecek misiniz? :)

Sn limon sever
Nasip olurda güvenilir tohumlarını alırsam kesin göndermeyi düşünüyorum.
Saygılar.

Türkan 14-09-2012 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1018298)
Hoş gelmişen Sn Türkan.
Epey bir zaman oldu.Merak etmiyede başlamışdım.
Sağlık sıhhatin iyidir inşallah.

benimki iyi abicim.ananemin sorunlari vardi ama sukurler olsun gecti.merak ettiginiz icin cok tesekkur ederim.gercekten burda cok iyi dostlar kazanmisim.hepinizi cok seviyorum.saygilar sevgiler.

hk50 14-09-2012 20:50

1 Eklenti(ler)
Beyaz açur

hk50 14-09-2012 20:56

2 Eklenti(ler)
Yeşil açur

mrduran 14-09-2012 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1018424)
Sayın mrduran.

Bu sene domates mahsulümüz çok olduğu için bizde salça yapma eğilimine girdik. Acemiliğimizden bir adet adını pek bilemediğim elektrikli parçalama doğrama ağletini yalamula ettik. Yerine 75 TL ye benzer bir alet almak durumunda kaldık. Geçenlerde internette bakınırken salça yapma makina ve aparatlarına rastladım. Elle çalışan ve 19.90 TL satılanlarının bile olduğunu gördüm. Resmi aşağıda. Belki işinize yarar diye düşünüyorum.

Seneye böyle bir alette ben alacağım. Eğer doğru ise domatesin çekirdeğini ve kabuğunu da ayırıryormuş.

Saygılarımla.


Sayın S.Serdar,

Teşekkürler önerinize efendim.

Resimdeki alet çekirdek ayıklama işini beceremez gibi geliyor bana, ya da 2 domateste çekirdek haznesi dolacak kadar minik:))).

Ucuz etin yahnisi misali....

Sizin 75 TL. lik aparat bence daha ömürlüktür. Bence seçimde iyi düşünün. Az öz, geç fakat kaliteli.

Bizde çekirdekler ayıklanmadı, yemekte kullanılacağı içinmiş(hafif tembellik kokuyor...). Küçükken hatırladığım; kevgirden geçirilir, kalan posa+çekirdekler elle sıkılıp sobada yakacak olarak kullanılmak üzere yumuklar halinde güneşte kurutulurdu.O kadar fazla salça yapılırdı, düşünün.

Zaman ve iklim(dilim domates kurutması olmuyor İzmir 'de mesela-belki terasta-veya biz beceremiyoruz eskisi gibi), ilaveten maddiyat salça yapımımızı etkiledi.

Hoş bunlar uysa, balkonumuz uymayacak. Dört tarafımız balkon, lâkin daimi güneş gören tek balkon ve de çok dar...). Beton hayatı, bilirsiniz.

Biz sizden daha acemiyiz yani...

Cümleten sağlıcakla kalın inşallah. Afiyetler olsun efendim.

Saygılarımla lütfen.

hk50 15-09-2012 13:03

1 Eklenti(ler)
Hangi meçhuledir yolculuk.
Kimi yerde Pekmez,kimi yerde sirke,kimi yerde şarap,kimi yerde turşu,kimi yerde sofrada.Üzüm.

hk50 15-09-2012 13:28

2 Eklenti(ler)
Güle sorma.

hk50 15-09-2012 13:36

2 Eklenti(ler)
Renklerin yarışı.

mrduran 15-09-2012 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1018930)
Hangi meçhuledir yolculuk.
Kimi yerde Pekmez,kimi yerde sirke,kimi yerde şarap,kimi yerde turşu,kimi yerde sofrada.Üzüm.

Bizde reçel efendim, bazen.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

hk50 16-09-2012 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 1019037)
Bizde reçel efendim, bazen.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Sizdeki reçeli biz bilmediğimiz için üretimizde yok.Tarifi ve imalat şekli bildirilirse hem çok memnun oluruz,hemde çok teşekkür ederiz.
Sayın mrduran
Saygılar.

hk50 16-09-2012 12:46

2 Eklenti(ler)
Bahçenin son erik çeşidi.

hk50 16-09-2012 12:54

1 Eklenti(ler)
Taş merdivenlerin önü.

hk50 16-09-2012 12:59

1 Eklenti(ler)
Bahçenin elmalarıda olgunlaşıp dökülmüye başladı.
Bu elmalar kimyasal güpre ve ilaç kullanılmadığı için küçük olur.Ama lezzeti harika.

mrduran 16-09-2012 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1019200)
Sizdeki reçeli biz bilmediğimiz için üretimizde yok.Tarifi ve imalat şekli bildirilirse hem çok memnun oluruz,hemde çok teşekkür ederiz.
Sayın mrduran
Saygılar.

Üzüm Reçeli;

Üzümün 3/4 civarında şeker(üzümün tadı da önemli) 1 su bardağı su ile 3-5 adet karanfil+2 adet kabuk tarçın eklenerek kaynatılır, hanım bazen havlıcan atıyor(fakat havlıcanda dikkat lazım-bazen ayarlıyamazsanız acılık verir...miş). Üstüne üzümler atılır(1 kg. üzüm). Bir taşım kaynatılır, üzümün salacağı su miktarına göre üzümler kevgirle şerbetten dışarı alınır ve şerbet kaynatılmaya devam ettirilir, şerbet fazla suyu çektirilir. Üzümler tekrar içine atılır ve bir taşım kaynatılır. Üzümlerin ezilmesine izin verilmez(ezilmiş gibi görünse de şerbetle buluşunca dirilir- ayar işi efendim)

Çekirdeksiz minik taze/yaş ayıklanmış üzüm olmalı(leblebi kadar).

Vakumlama sistemi ile sıcak sıcak kavanozlara konur, gölge ve serin yerde saklanır.

Kullanılacağı zaman kapağı açıldığında, suyu fazla gelirse, reçelinizi yedikten sonra kalanı kapağı açık vaziyette buzdolabında saklarsanız daha kıvamlı olur....muş.

Kolay gelsin sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

EK; Söndürmeye yakın 1-2 damla limon suyu, özür unutulmuş:))).

hk50 16-09-2012 19:52

Sayenizde üzümden reçel yapmayıda öğrendik.Sn mrduran
Çok teşekkür ederiz.

hk50 16-09-2012 20:01

1 Eklenti(ler)
Kışlık (sarı pateteeeees diye pazarlamaçıların bağırarak duyurdukları)pateteslerin söküm sezonu başladı.

hk50 16-09-2012 20:08

1 Eklenti(ler)
Son turfanda konservelik yeşil fasulyelerimiz.

hk50 16-09-2012 20:15

1 Eklenti(ler)
2012 Senesinin ikinci ürünü Ahududu.

hk50 16-09-2012 20:26

2 Eklenti(ler)
Bahçemizin en büyük domatesi ile sofralık domatesleri.

denizakvaryumu 17-09-2012 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1018585)
Bu sarı kavunlar tatlı asya kavunu mu? Bu sene kavunlar gölgede kalınca bahçedeki kavunlardan sararıp olgunlaşan olmadı. Tohumlarını tohum takas etkinliğine gönderecek misiniz? :)

Tiger melon

hk50 17-09-2012 14:35

2 Eklenti(ler)
Mısır pişirmek için yanıyor.

hk50 17-09-2012 14:43

1 Eklenti(ler)
Su damlaçıklarının bahçeye kavuşma sefası

hk50 17-09-2012 14:51

1 Eklenti(ler)
Et süt ve güpre ihtiyaçlarımızıda bunlar karşılıyor.
Komşuda pişiyor,bizede düşüyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025