![]() |
Browallia speciosa
4 Eklenti(ler)
Bu hafta sizlere tanıştırmak istediğim ikinci güzel Browallia speciosa.
Otsu bir yıllık bitki. Gölgeyi tercih ediyor. Yazın bahçe için Mart Nisan gibi çimlendirmek gerekiyor. Temmuz Ağustos gibi çimlendirilenler ise kışın ev içinde saksıda tüm kış açıyormuş. Ben kışın daha denemedim ama yazın bahçemden eksik etmemeye çalışıyorum. 25-35 cm boyunda, çok güzel yapraklı. Çiçeği hakkında varın siz karar verin. Eklenti 164887 Eklenti 164884 Eklenti 164885 Eklenti 164886 |
Alıntı:
Her seferinde tekrar etmeyi unutuyorum. Ben çok yıllık deyince hep "İstanbul ikliminde çok yıllık = Kışın toğrağın altında canlı baharda tekrar yaprak sürgün veren" olarak alın lütfen. Selamlar |
Zeki bey, Browallia speciosa çok güzel bir bitkiymiş, keşke çok yıllık olsaymış.
Tohumdan viyolden bıktık artık, çok yıllıklara teveccüh ediyoruz. Anemone japonica da çok hoşmuş, çok yıllık olması cezbedici :) |
Alıntı:
Sizin gibi tohumdan çimlendirmede bu kadar başarılı bir amatörün bıkkınlığı geçici ve seçici olur ancak. Bildiğiniz gibi bahçe ağaç, çalı, soğan, yıılık, çok yıllık, sarmaşıklaların bir dengesi. Çarşıda pazarda bulunanları, tabii bütçeye de uygunsa, tabii çimlendirmezsiniz. Çok yıllıkları severek çimlendirirsiniz çünkü çok yıllık bitki her zaman emeğinin karşılığını veren iyi bir yatırım. Ama pazarda bulamadığınız nadide yıllıkları da çimlendirmeye devam edeceksiniz. Ne yani ben size bu sene Browallia tohumu göndereceğim de siz hayır artık bıktım mı diyeceksiniz yani!?? Sizin ki, olsa olsa, geçici ve seçici bir bıkkınlık. Üstelik, ben size gizli bir misyon yükledim. Madem yeri geldi ifşa edeyim. Bendeki bu özel bitki koleksiyonunu herkese dağıtmaya yetişemem/yetiştiremem. Aklımca "destek üretici birilikleri" kurmuştum. Bunların başında da sizi peylemiştim. Yani işin özeti sizin çimlendirmekten bıkmanıza izin bıkmanıza izin vermeyeceğiz:) Selamlar, sevgiler |
Alıntı:
Bu sene ben tohum çimlendirme konusunda ipin ucunu fena kaçırdım, neler çektiğimi özetle bu başlıkta anlattım. Ama elbette sizin bu nazik teklifinizi geri çeviremem, üzerime düşen bir vazife varsa, elimden geldiğince gücümün yettiğince yerine getirmeye çalışırım, üstelik mavi tonlu çiçeklere de bayılırım :) |
Brovilla çok güzelmiş maviş maviş. Boyunun fazla yüksek olmaması daha da güzel saksıda yetiştirilebilir. Dahliyalarınızın anemonun renkleri de çok hoş. Ama boyları bir metreden fazla oluyormuş. Ben bodur dahlia almıştım. Yetiştirmek mümkün olmadı. Bu yıl yeniden deneyeceğim.
|
Helenium 'Rubinsweg'
5 Eklenti(ler)
Bugün size güzel bir çiçek çiçek daha tanıtmak istiyorum:
Helenium 'Rubinsweg' Helenium lar, 60-80 cm boyunda, yazın ikinci yarısında, çiçeklerin azaldığı dönemde açan otsu çok yıllık bir bitki. Helenium adı, efsaneye göre, Truvalı Helen'in gözyaşları ile sulandığı için verilmiş. Onun için görünümü biraz hüzünlü. Çapraz döllenme ile elde edilmiş çok çeşidi var. Bazılarının adı tescil edilmiş 'Rubinsweg' gibi. Bunlar aynı özellikleri elde etmek için bölünerek veya çelikle üretiliyorlar. İşte size Helenium 'Rubinsweg': Eklenti 164912 Eklenti 164913 Eklenti 164914 Eklenti 164915 Eklenti 164916 |
Zeki bey,çok güzel brovilla ellerinize sağlık.
|
Alıntı:
Anladığım kadarı ile sizinkisi bir tutku olmuş bile, çaresi olmayan bir dert:) Tek çaresi daha değişik bitkiler üretmek:)) Selamlar |
Sayın Zeki Yağlı, son eklediğiniz Browallia Speciosa ve Helenium Rubinsweg hem görsellikleri, hem çok yıllık oluşlarıyla tercih edilebilecek çiçeklerden. Bizlere, önceden adını bile bilmediğimiz bu güzel bitkileri tanıttığınız için çok teşekkür ederim.
Eğer bu yıl da tohum dağıtımı yapacak olursanız, listenizde yer almak isterim. Saygilar... |
Zeki bey sizin sayfanız artık üyelerin bahçesi kategorisinden çıkmalı bence. Sizin sayfanız artık botanik ve bitkiler hakkında bir okula dönüştü. Sayfanızda daha önce hiç görmediğim ve adını dahi bilmediğim bitkileri görüyor, aynı zamanda onlar hakkında bilgi sahibi oluyorum; bakımları, yetiştirilmeleri, üretilmeleri. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
|
Sayın Zeki Yağlı Bahçenizi tekrar tekrar gezdim.Bazılarının isimlerini öğrendim.Bazılarının
ise benimkilerle ne kadar farklı olduğunu gördüm.Bu bahçedeki büyük emeğin ne kadar fazla olduğu fotoğraflardan belli olmakta ellerinize ve emeğinize sağlik diyerek,bahçenizde mutluluklar dilerim.Selamlar. |
Sayın Zeki Yağlı, Helenium Rubinsweg, hüzünlüde olsa harika bir bitki ellerinize sağlık.
|
Alıntı:
Anemone japonicanız ve salvialarınız çok güzeller, zaten sahip olmayı hayal ettiğim **** sahip olupta çok sevdiğim bitkilerin hepsini sizde görüyorum.Aslında bu benim için bir şans zira dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sizden yardım alabileceğimi düşünüyorum.Ben de birçok tohumla birlikte uzun zamandır sahip olmak istediğim anemone japonicanın tohumuundan da getirttim ama kışa girerken ekmeyi düşünüyorum sizin anemone japonica çimlendirme konusunda tecrübeniz olduğuna göre özellikle dikkat edilmesi gereken bir husus olup olmadığını zormak istiyorum.Sanırım benim aldığım tohumlar geçen senenin hasadından o nedenle belki çıkmayabilir diye sizin anemone japonica tohumlarından da edinmek isterim.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum. |
Zeki Bey,
Bahçenize hasret kaldık:)En kısa zamanda yeni görüntüler bekliyoruz. Saygılar... |
Biraz işlerim bir de on günlük tatil arasından sonra tekrar merhaba.
Tatil dönüşü, sıcak, mevsimin dönmüş olması ve biraz da bakımın gecikmesi dolayısyla bahçemi biraz keyifsiz buldum. Havaların biraz serinlemesi ile bahçem de mevsim normallerine dönecek ben de sizlere mevsimin güzel fotoğraflarını sunmaya devam edeceğim. Bugünlük sıra gecikmiş cevapları yazmakta:) Selamlar |
Alıntı:
Helenium çok yıllık ama Browallia yıllık. Tohum konusunu yakında açacağım. Bu sene nasıl yapacağımıza beraber karar vereceğiz. Selamlar |
Alıntı:
İltifatınız için teşekkür ederim. Benim hedefim tam da bu işte! Bahçe/bitkiseverlerin biraz ufkunu açmak, meraklıların alışılagelmiş birkaç çeşidin dışına bakmasını sağlamak ve ilerleyip daha çok keyif almalarına yardımcı olmak,.. Eğer bu yönde yararlı olduğum insanlar olursa mutlu ulaşmış olacağım. Bahçemde yer verdiğim bitkiler batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde amatörlerin bahçelerini süsleyen bitkiler. Oralardaki amatörler bunları yetiştirip veya satın alıp süslüyorlar bahçelerini. Bizim gibi forumlarda benzer bitkilerin özelliklerini tartışıyorlar. Bugün imkanları ile bu bitkilerin hepsini Türkiyede bulmak mümkün değil ama çoğunun tohumunu getirtmek ve onlara öylece sahip omak mümkün. Bunun için biraz merak, biraz gayret yetiyor. Bu yönde cesaretlendirmeye çalışıyorum kendimce. Olacak, olacak, eminim:) Selamlar |
Alıntı:
Selamlar |
Alıntı:
Helenium'un çok çeşidi var ama Rubinsweg tohumdan aynısı gelmiyor. Yine de tohumdan denemeye değer. Selamlar |
Alıntı:
Benzer bitkilere meraklı olduğumuzu ben de farkettim. Gel bu mikrobu başkalarına da bulaştıralım:) Bazı konularda yardımcı olabilirsem sevinirim. Anemone japonica yı ben bir seyahatten minik saksıda getirmiştim. Kolay yetişip bölünebiliyorlar. Hiç çimlendirmedim. Ama çimlendirme torfuna üstünü örtmeden yüzeysel ekip yeterli nem ve ışık ile kolay çimleneceğini düşünüyorum. Bu seneki tohumlardan memnuniyetle tabii ki veririm. Selam ve sevgiler |
Alıntı:
Selamlar sevgiler. |
Çok doğal bir duruşu var bahçenizin. Her şey kendiliğinden oluşmuş sanki. Çok çeşitliliğin muhteşem uyumu. Yoldaki ahşap kısımlar bahçenin dokusunu perçinlemiş. Bir ruhu var bahçenizin, herşey uyum içinde. Dingin esintilerin yansıdığı bir orkestra gibi. Bir gün işte böyle bir bahçem olsun isterim. Yurekten kutluyorum emeğinizi ve tabi zevkinizi.
|
Ellerinize sağlık harika bir bahçe yapmışsınız. Adalet hanımın dediği gibi bahçem arap saçına döndükten sonra bıkkınlık geldi ve bu yıl bahçeyle hiç ilgilenmedim. Fotoğraflarınızı görünce içim açıldı ve sil baştan tekrar başlayacağım. Deneyimleriniz paylaştığınız için teşekkür ederim.
|
Çok haklısınız, bir kaç yılda bir bahçeye yeni ciciler gerek.
Hep aynı şeyler görmekten usandım, bir de üstüne kargaşa olunca işin içinden çıkılmıyor. Eylül ayı sonunda yeni düzenleme başlıyor. |
Zeki bey, bahçenize hoşgeldiniz inşallah sıcaktan bahçeniz zarar görmemiştir bizimkiler resmen kavruldu sayılır.
|
Bahçenizle ilgili düşüncemi daha bahçenize ve size ilk merhaba dediğimde yazmıştım. Çiçekleriniz, bitki seçimleriniz, ilginiz, bakımınız ve sunumlarınız çok güzel. Kuşkusuz göz okşayıcı ama aynı zamanda hem merak uyandıran, özendiren hem de öğretici bir sunumunuz var.
Sesiniz çıkmayınca sizi ve bahçenizi merak ediyoruz.:) |
Alıntı:
Çok bahçe gezdim, çok kitap edinip karıştırdım. Oralardan edindiğim bilgileri ve esintileri kendi bahçemde kendimce yorumluyorum. Tavsiye ederim çok yurt dışı kaynaklı bahçe gezin internette çok kitap karıştırın. O zaman başka hedefler edineceksiniz eminim. Selamlar, sevgiler |
Alıntı:
Yorulmak, moral bozmak geçici olarak olabiliyor. Her olaydan bir ders çıkararak devam etmek ve ilerlemek çok daha insani ve keyif verici. O zaman bugün dünden daha ileri noktada olduğunuzu hissediyor, mutlu oluyor, yarına daha bir inançla bakabiliyorsunuz. Ama önemli şart bilgiyi, tecrübeyi biriktirmek yani taşı taş üzerine koymak. Yoksa her olayda dayak yenirse moral bozulup gerilem başlıyor. Ağaçlar.net bu konuda çok büyük bilgi kaynağı, faydalanmak lazım. Selamlar, sevgiler |
Alıntı:
Sizi daha önceki bir mailinizde bıkkın, yorgun, gelecek sene tekrar etmek istemez görmüştüm de bu grubun en başarılı bitki yetiştiricisinin bu şekilde düşünmesine üzülmüştüm. Ben de epey ilerledim, özellikle tohumdan bitki yetiştirme konusunda. Düşüncem bu sene sizinle el ele verip bu işe daha bulaş(a)mamış olanları teşvik edip onların birçoğunun da tohumdan bitki yetiştirme konusunda başarılı olup kendi bitkileri yetiştirmelerine yardımcı olmaktı. Yoksa bu insanlara bitki vermeye yetişmek mümkün değil:) Neyseki kural bozulmadı, bu işe bulaşan, eğer önemli bir gerekçesi yoksa bu işten kurtulamıyor. İşte siz de yeni bir heyecanla planlamaya başladınız yeni yılı. O zaman var mısınız bu milleti seferber edip sizin gibi bitki yetiştirme konusunda başarı sağlayıp mutlu olma yolunda önlerini açmaya? Selamlar, sevgiler |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025