agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Zeki Yağlı / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21267.htm)

günebakan 23-07-2010 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 675755)
Sevim hanım size tamamen katılıyorum.
Ben 15 senedir bu işle uğraşıyorum. Çok fazla başarızılıklarım oldu. Fidelrime fazla su verdim çürüttüm, eksik su verdim kuruttum, çabuk büyüsünler diye gübre verdim yaktım, direkt güneşe bıraktım yaktım, ışıksız bıraktım solgun benizli uzayıp gittiler,.. liste çok uzun.

Şimdi başarı oranım bayağı arttı.

Bunun tek bir sırrı var. Hanımlar bunu çok daha iyi anlayacaklardır.

Tohumdan bitki yetiştirmek aynen çocuk doğurmak ve yetiştirmek gibi.

Doğurmak= Çimlendirmek,

Kırkını çıkarmak=Şaşırtmak,

Yürütmek=Fideyi toprağa dikmek.

Eğer hanımlar tohumlara ve fidelere, çocuklarına gösterdikleri gibi bilgi ile, sorarak, danışarak, öğrenerek, özenle, dikkatle yaklaşırlarsa, %100 başarı garanti.

Birini eksik yapanları bekleyen hüsran, üzüntü, bıkkınlık
.

15 yıllık sırrın ne derseniz işte yukarıda özetlediğimdir.

Bunu sizler herhalde bu ifade ile anlarsınız.

Nasıl? Sırrına vakıf oldunuz mu?

Selamlar sevgiler

Bu anlattıklarınıza katılıyorum tohumdan bitki yetiştirmek gerçekten de aynen çocuk yetiştirmek gibi ve onun kadar mutluluk ve heyecan verici:)

ciceksever70 23-07-2010 13:06

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 675699)
Sevgili ciceksever70,

Juniperus horizontalis'in çapı 1,5 metreyi bulur.
İki tane 1,5 çap zaten çok olur. İkisini ayrı ayrı dikin hem renk olarak hem alan olarak bölmüş olursunuz

Sizin bahçe eğimli, yukarıdan aşağı doğru pek güzel yayılabilir.

Selamlar

Zeki bey, zaman ayirip sorumu yanitladiginiz icin cok tesekkür ederim. Eger sayfaniza eklememde sakinca yoksa bir kac resim ekleyip fikrinizi almak isterdim. Ekmeyi düsündügüm ortanca alti ya da rhododendron alti acaba juniperus icin uygun mudur? Yoksa tamamen bagimsiz mi dikilmeli? Simdiden cok tesekkür ederim.

En son resim esimin motorlu tirpanina kurban giden zavalli juniperusum.

ciceksever70 23-07-2010 13:08

1 Eklenti(ler)
Bu da leylagin altinda keyifli büyüyen blue carpet. Ona hic dokunmuyorum kistan beri iki kati kadar büyüdü.

Zeki Yağlı 23-07-2010 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 675848)
Zeki bey, clematisleriniz başta olmak üzere, tüm bahçenize hayran kaldım.
Bu kadar özel bitkiyi bir araya getirmek, her biri ile ayrı ayrı ilgilenmek, ve isimlerini hatırlamak kolay değildir.

Bahçe işlerinin ne kadar yorucu, zaman zaman da bezdirici olduğunu iyi biliyorum, hele tek başınıza uğraşıyorsanız toparlamak çok zor.
Siz zor olanı başarmışsınız, ellerinize sağlık, verdiğiniz bilgiler ve temiz sunumlarınız için.

Çok teşekkür ederim Adalet hanım.

Ben çalışmaya devam ediyorum daha. Tek başıma bu bahçeyi çevirmem mümkün değil. Haftada iki gün gelen bir yardımcım var. Sağolsun becerikli ve epey şey öğrendi. Bana çok doğrudan el emği sarfettirmiyor.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı 01-08-2010 10:28

5 Eklenti(ler)
Epey bir aradan sonra bahçe günlüğüne devam edebiliriz.

Önce bu sabah çektiğim birkaç ön ve arka bahçe genel görüntüsü:

Eklenti 163638

Eklenti 163639

Eklenti 163640

Eklenti 163641

Eklenti 163642

Zeki Yağlı 01-08-2010 10:33

4 Eklenti(ler)
Sonra daha önce gördüğünüz birkaç bitkinin bu sabahki durumu:

Yaprağı güzel tarhlarından örnekler:

Eklenti 163653

Eklenti 163654

Eklenti 163655

Taş bahçesi:

Eklenti 163656

sevim.K 01-08-2010 10:51

Çok güzeller Zeki bey. Bu sıcağa dayanabildiklerine göre gölgelikleri fazla olmalı

Sevgi Durul 01-08-2010 10:52

Kelimeler yetersiz kalıyor, bu güzellikler karşısında. Yüreğinize sağlık.
Bir saksı rudbeckiayı bahçeye mi götürsem ne. Ama bu sıcakta yer değiştirmek çiçeği öldürür mü? Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar...

Zeki Yağlı 01-08-2010 10:56

3 Eklenti(ler)
Ve hala açmaya devam eden Clematis 'Jackmanii':

Eklenti 163667

ile kurumuş çiçekli Meşe yapraklı ortanca:

Eklenti 163669

Eklenti 163670

Zeki Yağlı 01-08-2010 11:07

5 Eklenti(ler)
Bu mevsim öne çıkan bitkiler Rudbeckia'lar, Dahlia'lar, Salvia'lar.

Önce Rudbeckia' lardan başlayalım.

Rudbeckia hirta 'Prairie Sun' yıllardır bahçemden eksik etmedeğim, yıllık bir cins. Diğerlerinden farkı da göbeğinin yeşil olması.
Kolay yetişir. Ama erken ve uzun açabimesi için içerde çimlendirmekte yarar var.

Eklenti 163676

Yıllık rudbeckia lara bu sene Rudbeckia 'Cherry Brandy' yı ekledim. Ben daha vişne tonalrında olmasını bekliyordum. Vişneye çalanları az, daha kahve tonlarında geldi. Ama yine de güzeller:

Eklenti 163674

Eklenti 163675

Rudbeckia fulgida sullivantii 'Golstrum' çok yıllık bir Rudbeckia. Bu mevsimde başlıyor, soğuklara kadar açıyor. Hem tohumdan hem bölünerek kolay üretilebiliyor. Her bahçede olmasını önerdiğim çok kolay ve güzel ir çeşit:

Eklenti 163677

Eklenti 163678

sevim4 01-08-2010 12:02

Çok güzel zeki bey.

ciceksever70 01-08-2010 12:37

Bahcede yesil ve cicegin bir arada kullanimi gercekten zengin bir görüntü veriyor. Ben o kadar cok cicekli bitki ektim ki simdi onlari nasil yesillerle kombine ederim diye kara kara düsünüyorum. Bir kac yere simdir ve juniperus ektim. Zamanla arttirmayi planliyorum. Sizin bahce resimlerinize devamli bakip örnek almaya calisiyorum. Ne iyi ettiniz bahcenizi bizlerle paylasmakla. Sevgiyle kalin...

Benol Hazaroğlu 01-08-2010 13:57

Sayın Zeki bey
Clematis sayfasından Clematislerinizi hayranlıkla takip ederken, esas Sayfanızı atlamışım.
Bahçe değil sizinki Botanik bahçesi. Gözümüze gönlümüze yaşattığınız bu güzellikler için teşekkür ederiz.
Bu güzellikler içinde sağlıklı yaşlanmalar dilerim.

Zeki Yağlı 01-08-2010 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 678705)
Çok güzeller Zeki bey. Bu sıcağa dayanabildiklerine göre gölgelikleri fazla olmalı

Gölgeleri epey var Sevim hanım. Bahçemde çok ağaç var, çok büyüdüler.

Bitkilerimin çoğu yeterli güneş alamamaktan muzdarip.

Ben sürekli ağaçların ve çalıların fazla gördüğüm dallarını kesip daha fazla güneş gelmesini sağlamaya çalışıyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı 01-08-2010 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 678706)
Kelimeler yetersiz kalıyor, bu güzellikler karşısında. Yüreğinize sağlık.
Bir saksı rudbeckiayı bahçeye mi götürsem ne. Ama bu sıcakta yer değiştirmek çiçeği öldürür mü? Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar...

Teşekkürler sevgili SDurul.

Bu sıcakta köklerin etrafındaki toprağı hiç oynatmadan saksıdan toprağa aktarmak mümkün. Ama çok dikkatli olmak lazım. Eğer kılcal kökleri topraktan ayrılırsa bitki beslenmekte zorlanır.

Daha önce böyle bir şey denemediyseniz bence yapmasanız daha iyi olur.

Selamlar

Zeki Yağlı 01-08-2010 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim4 (Mesaj 678729)
Çok güzel zeki bey.

Teşekkürler Sevim hanım

Zeki Yağlı 01-08-2010 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 678740)
Bahcede yesil ve cicegin bir arada kullanimi gercekten zengin bir görüntü veriyor. Ben o kadar cok cicekli bitki ektim ki simdi onlari nasil yesillerle kombine ederim diye kara kara düsünüyorum. Bir kac yere simdir ve juniperus ektim. Zamanla arttirmayi planliyorum. Sizin bahce resimlerinize devamli bakip örnek almaya calisiyorum. Ne iyi ettiniz bahcenizi bizlerle paylasmakla. Sevgiyle kalin...

Teşekkür ederim ciceksever70.

Eğer bahçem size değişik fikirler veriyorsa çok sevinirim.

Selamlar

Zeki Yağlı 01-08-2010 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazarolu (Mesaj 678768)
Sayın Zeki bey
Clematis sayfasından Clematislerinizi hayranlıkla takip ederken, esas Sayfanızı atlamışım.
Bahçe değil sizinki Botanik bahçesi. Gözümüze gönlümüze yaşattığınız bu güzellikler için teşekkür ederiz.
Bu güzellikler içinde sağlıklı yaşlanmalar dilerim.

Teşekkür ederim Benol hanım.
Evet benimki minik bir botanik bahçesi oldu.
Şimdiki amacım da ziyaret edenlere farklı bitkiler gösterip onların bahçelerinin de zenginleşmesine ön ayak olmak, zor olmadığını, biraz uğraşanın yapabileceğini göstermek, fikir vermek, sorulara cevap vermek,...

Sağlıklı yaşlanma dileğinizin "sağlıklı" kısmını şimdi kabul ediyorum, "yaşlanma" kısmını ileride kabul edececeğim:))

Ama her ikisi için de çok teşekkür ederim.

Selamlar

Zeki Yağlı 01-08-2010 14:45

Dahlia lar

4 Eklenti(ler)
Dahlia lar biliyorsunuz çok zengin çeşitli.

Daha önce birkaç kez Dahlia 'Figaro':

Eklenti 163722

ve Dahlia 'Fireworks' den bahsetmiştim:

Eklenti 163723

Eklenti 163724

Eklenti 163725

Her ikisi de tohumdan kolayca yetiştirilebilen, Haziran başından itibaren açan, 35-40 cm bıyunda, yeşil yapraklı çeşitler.

fizban 01-08-2010 14:56

Zeki Bey,

Ben şimdi çantamı alıp çıksam, bildiğim birkaç yerde "Rudbeckia fulgida" tohumu arasam; bulduğumuzu farzedersek çimlendirmeye başlasam..

Şimdiden, sonbahara ve sonrasına bu güzellikleri evimde misafir etme şansım sizce var mıdır?

Zeki Yağlı 01-08-2010 14:59

Dahlia lar II

5 Eklenti(ler)
Şimdi bahseceğim dahlia lar biraz daha farklı.

Bunlar, kırmızı, kırmızıya çalan yeşil yapraklı, soylu duruşlu, çiçek renkleri özel.

Bu özelliklerini koruyarak üretmek ancak çelik ve yumru bölme yöntemi ile mümkün olur. Kısmet olursa gelecek baharda onları da yakından göstereceğim.

Boyu yaklaşık 1,80metre.

Yaprak renkleri ve duruşları ile İngiliz bahçelerinde farklı bir yere sahipler.

Bir tanesi:

Dahlia 'David Howard':

Eklenti 163729

Eklenti 163727

Eklenti 163728

Eklenti 163726

Eklenti 163730

Zeki Yağlı 01-08-2010 15:06

Dahlia lar III

4 Eklenti(ler)
Kırmızı yapraklı dahlia lar serisinden Dahlia 'Moonfire', boyu 70-80cm, Haziran ortasından soğulara kadar açan bir cins:

Eklenti 163733

[Eklenti 163732

Eklenti 163734

Eklenti 163731

Zeki Yağlı 01-08-2010 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fizban (Mesaj 678782)
Zeki Bey,

Ben şimdi çantamı alıp çıksam, bildiğim birkaç yerde "Rudbeckia fulgida" tohumu arasam; bulduğumuzu farzedersek çimlendirmeye başlasam..

Şimdiden, sonbahara ve sonrasına bu güzellikleri evimde misafir etme şansım sizce var mıdır?

Sevgili fizban,

Bitkilerin çimlendirme+şaşıtma+çiçeğe geçme süresi en erken 3 ay, ortalama 4-5 aydır. Bu sonbahara yetişmez.

Bu işlere içeride başlama imkanınız varsa Şubat Mart, yoksa dışarıda son dondan sonra başlamak uygun olur.

Selamlar

Zeki Yağlı 01-08-2010 15:21

Dahlia lar IV

3 Eklenti(ler)
Kırmızı yapraklı dahliaların en güzel örneklerinde bir tanesi Dahlia 'Bishop of Llandaff' dır. Kırmızı dantel gibi yaprakları, can alıcı kırmızı çiçeği ile yerini iyi bulurusa çok güzel görüntüler verir:

Eklenti 163736

Eklenti 163737

Eklenti 163735

Bu kategoriden bir dahlia çeşidim daha var. Kısmet olursa onu ileride ki haftalarda resimleyeceğim

Zeki Yağlı 01-08-2010 15:42

Salvia lar - Adaçayları IV

5 Eklenti(ler)
Salvia ailesi çok kalabalık, çoğu bütün yaz boyunca açan çok çeşidi var, özellikle yaz sonu ve sonbahara sarkanlar o mevsimde bahçeye çok katkıda bulunuyorlar.

İşte bunlardan iki tanesi daha.

Salvia farinacea x longispicata 'Indigo Fire' , otsu çok yıllık, yaklaşık 1,8metre, 1,2 metre çapında çivit mavisi muhteşem bir cinsi:

Eklenti 163738

Eklenti 163739

Mavi- Lacivert sonbahar salvia ları içinde Salvia guaranatica önemli bir yer işgal eder. Bahçemdeki cinsi 'Blue Enigma'. Otsu bir çok yıllık

Bu sene yeni geldi ilk defa çiçek açıyor. Seneye daha genişleyip gösterişli hale gelmesini bekliyorum.

Eklenti 163740

Eklenti 163741

Eklenti 163742

Zeki Yağlı 01-08-2010 15:50

Salvia lar - Adaçayları VI

3 Eklenti(ler)
Tabii Salvia microphylla 'hot Lips':

Eklenti 163746

Eklenti 163747

ve bu sene Nisan toplantısnda dağıttığım Salvia coccinea 'Coral Nymph' de açmaya devam ediyor:

Eklenti 163748

nkoksal 01-08-2010 21:26

Zeki bey Rudbeckia'larınız çok güzel. Benim de çok sevdiğim ve yetiştirdiğim çiçeklerden biri. Terasda saksıda yetiştikleri için dayanıklı ve uzun süre çiçekli kalan bitkiler favorilerim, rudbeckialarda da bu özellikler fazlasıyla var. Cherry brandy çok sevdiğim (resimlerinden ) ve yetiştirmek istediğim türü rudbeckiaların, geçen sene karışık paket tohum almıştım hemen her türü çıktı birtek cherry brandy çimlenmedi, bu sene tek paket olarak cherry brandy alacağım sizde gördüğüm iyi oldu daha çok heveslendim.

Zeki Yağlı 08-08-2010 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkoksal (Mesaj 678948)
Zeki bey Rudbeckia'larınız çok güzel. Benim de çok sevdiğim ve yetiştirdiğim çiçeklerden biri. Terasda saksıda yetiştikleri için dayanıklı ve uzun süre çiçekli kalan bitkiler favorilerim, rudbeckialarda da bu özellikler fazlasıyla var. Cherry brandy çok sevdiğim (resimlerinden ) ve yetiştirmek istediğim türü rudbeckiaların, geçen sene karışık paket tohum almıştım hemen her türü çıktı birtek cherry brandy çimlenmedi, bu sene tek paket olarak cherry brandy alacağım sizde gördüğüm iyi oldu daha çok heveslendim.

Sayın nkoksal,

Cevap vermekte geç kaldım, kusuruma bakmayın.
Rudbeckialar hem çok çeşitli, hem kolay, hem de mevsimi bayağı uzun.
Ben de seviyorum.
İnşallah sizin 'Cherry Brandy' ler tamamen vişne rengi olur paketin üzerindekiler gibi.

Selamlar

Zeki Yağlı 08-08-2010 11:10

Anemone Japonica

4 Eklenti(ler)
Bu haftaya sizlere haftanın güzelini tanıtmakla başlayayım:

Anemone japonica.

Anemone japonica, otsu bir çok yıllık. Çiçekleri ile beraber boyu 1-1,2m.

Güneşi ve yarı gölgeyi seviyor.

İlk baharda yaprakları çıkmaya başlıyor ve çiçeklerin başladığı Ağustos başına kadar yalnız yaprakları bile görsel bir tablo oluşturuyor.

Köklerinden kolayca bölünüyor. Toprak çimlendirmeye uygun ise kendi tohumlarından çimlendiği bile oluyor.

Ağustos başı başlayan çiçekler sonbaharda geç vakitlere kadar devam ediyor.

İşte bu güzelin birkaç fotoğrafı:

Eklenti 164870

Eklenti 164871

Eklenti 164872

Eklenti 164873

Yılmaz Yalçın 08-08-2010 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 681228)
Bu haftaya sizlere haftanın güzelini tanıtmakla başlayayım:

Anemone japonica.

Anemone japonica, otsu bir çok yıllık. Çiçekleri ile beraber boyu 1-1,2m.

Güneşi ve yarı gölgeyi seviyor.

İlk baharda yaprakları çıkmaya başlıyor ve çiçeklerin başladığı Ağustos başına kadar yalnız yaprakları bile görsel bir tablo oluşturuyor.

Köklerinden kolayca bölünüyor. Toprak çimlendirmeye uygun ise kendi tohumlarından çimlendiği bile oluyor.

Ağustos başı başlayan çiçekler sonbaharda geç vakitlere kadar devam ediyor.

İşte bu güzelin birkaç fotoğrafı:

Eklenti 164870

Eklenti 164871

Eklenti 164872

Eklenti 164873

Sevgili Zeki Bey,
Gerçekten görsel olarak mükemmel bir bitki,paylaşım için teşekkür ederim.Çiçeğinin rengi de güzelmiş..Kışa dayanıklı mıdır?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025