agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Ayazkentli / Bağ-Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/20881.htm)

ayazkentli 21-01-2011 12:56

1 Eklenti(ler)
Lale'lerin bir kaç tanesi ise, 3-4 gün önce ilk kez toprak yüzeyine çıkmaya başladılar.

Nergiz'ler ise henüz toprak yüzeyine çıkmadı ama, toprağı biraz eşelediğim'de, onların'da az bir zamanı kaldığını gördüm.

Burada 3 adet lale var. Ortada'ki henüz bu gün yeni çıkmaya başladı. 2 lale'nin tam ortasında, beyaz minik taş'ın hemen önünde duruyor.

ayazkentli 31-01-2011 12:04

1 Eklenti(ler)
Karanfil ve aynı-sefa kardeşçe yaşıyorlar. Karanfil'im geçen yıl nerede ise tüm Kış çiçekli idi. Bu Kış henüz çiçek açmadı. Üstelik geçen yıl'a göre, çok daha sağlıklı.

Vardır bir bildiği;)

ayazkentli 31-01-2011 12:10

1 Eklenti(ler)
Bunlar ise, birlik'te yaşayan lavanta ve aynı-sefa. Lavanta'yı geçen yıl hazır alıp dikmiştim.

Bu yıl çiçeklenmesini umuyorum. Ekim ayın'da, bu lavanta'dan küçük bir çelik alıp, onu'da saksı'ya diktim. Şu anda gayet iyi. Çelik'ten çoğaltmak oldukça kolaymış.

ayazkentli 31-01-2011 12:20

1 Eklenti(ler)
Güneş altında mahvettiğim pembe ortanca'nın saksısın'da, şu anda minyatür gül ve petunya kardeş kardeş yaşıyorlar.

Bu petunya'yı, kuruyan ve yerde olan petunya'dan aldığım tohumlar'dan çoğalttım. Aslında tohum değil'de, 5 adet kadar kuruyan çiçeği, bu saksı'ya ekmiştim.

Bir tanesi yani bu petunya, çimlenip büyüdü (kuruyan çiçeklerin içinde tohum var'sa, belki olur diyerek öylesine ekmiştim).

ayazkentli 31-01-2011 12:27

1 Eklenti(ler)
2 ay önce kadar saksı'ya (leğen) ektiğim maydanoz'lar, güzel bir şekilde büyümeye devam ediyorlar.

Maydanozları yere değil'de, bu orta boy leğenlere ekiyorum. Toprağını güzelce eleyip, yabancı ot köklerini eliyorum. Böylece 1-2 tane kadar ancak yabancı ot oluyor. Onları'da ayıkladığım zaman, tamamen maydanoz oluyor.

ayazkentli 09-02-2011 12:04

1 Eklenti(ler)
1 hafta önce, fotoğrafta görülen 1 lt'lik sıvı gübre'yi aldım (8 tl).

Bu gübre'yi, çiçeklerim için kullanacağım. Çiçeklerime şimdiye kadar her hangi bir gübre ve besin takviyesi yapmamıştım. Sadece geçen yıl, çok az miktarda çiftlik gübresi şerbeti kullanmıştım.

Bu gübre'yi aldığım gün, bazı çiçeklerime yaprak'tan püskürttüm.

ayazkentli 09-02-2011 12:15

1 Eklenti(ler)
Özellikle bu fotoğraf'ta görülen çiçeğim'de, son iki gün'den beri büyük değişimler olduğu farkediyorum.

Yaklaşık 2 aydır, hemen hemen aynı boy'da ve oldukça soluk olan rengi, gövde'si ve yaprak büyüklüğü, bir anda değişiverdi.

Gerçi, etiketin'de 15 gün içinde besini almaya başlar, yazıyordu ama bu kadar çabuk etki etmesi normal'mi bilmiyorum. Geçen hafta'ki durumu ile şimdi'ki durumu arasın'da çok belirgin bir fark oluştu. Kullandığım diğer çiçekler'de ise, pek fark yok.

ayazkentli 09-02-2011 12:25

1 Eklenti(ler)
Nergiz'lerim den 2 tanesi çıkmaya başladı.

İlk çıkanlar, yerde ekili olanlar'dan biri, diğeri ise bu mandalin saksı'nın içinde'ki.

ayazkentli 09-02-2011 12:27

1 Eklenti(ler)
İlk çıkan lale'ler, hızla büyümeye devam ediyor.

ayazkentli 12-02-2011 14:06

2 Eklenti(ler)
Şebboy'lar hızla açmaya devam ediyor'lar ve çok harika kokuyor'lar.

Bir yanda papatya'lar (yılbaşın'dan beri açık durumda'lar), bir yanda şebboy'lar.

Bahçe kış ortasın'da, bahar ve yaz günü gibi oldu. Hava böyle ılık gitmeye devam ederse, petunya bile çiçek açacak nerdeyse.

ayazkentli 15-02-2011 16:31

2 Eklenti(ler)
Bu, yapma çiçek (plastik çiçek) sepetine toprak doldurup, petunya'yı ekmek ve sepeti beton asma direklerin birisine bağlayıp, sarkan tip çiçek yapmayı planlıyorum.

Ayrıca yine bu direklere, çilek'leri ekeceğim küçük saksıları'da bağlayıp, çilek'leri yukarı almayı düşünüyorum.

Uzaylı 15-02-2011 20:03

Sayın ayazkentli; sanki bu saksıda sarkan bir kaç çeşit arajman yapılsa, örneğin hedera ile çiçekli bir çeşit; yukarıya asmak yerine evin giriş kapısının yanında ya da çim alanda, olmadı bir şekilde yalnız kalacak şekilde, her açıdan bitkiler sarksa çok güzel olacak gibi.

Direklere çilekleri de saksılarda değil de yuvarlak delikler açılmış pimaş boruları mümkün olduğunca estetik görünecek şekilde bağlansa. Acaba estetik görüntü vermek için pimaş borularına kadın çorabı geçirilip içi talaş ve çim görüntüsü vermek için kuşyemi konsa ( tıpkı çim adam yapımı gibi tüm boruyu çim kaplı, çimli kısım pimaşın dışında düşünün.) Acaba çileklere zararı olur mu? onu bilmiyorum. Ama görüntü çok estetik olur.

Kolay gelsin...

Şimdi akllıma geldi. pimaşları çok uygun fiyata yapay keçe ile de kaplayabilirsiniz.

ayazkentli 16-02-2011 14:35

Sevgili uzaylı,

Beton direkler için uzun vade'de düşündüğüm başka planlarım var aslında. Direkleri alçı kaplama yapıp (yaptırıp), antik sütunlar gibi yapmayı planlıyorum (bu iş için para biriktiriyorum, biraz maliyetli olacak).

Plastik borulara gelince.

Forum'un dikey düzenek bölümün'de anlatılan tecrübelere göre, bazı arkadaşlarımız avantajların'dan, bazı arkadaşlarımız ise dezavantajların'dan bahsediyorlar'dı.
Plastik borular'da bahsettiğiniz estetik görüntüler, çiçek yetiştirmek için çok ideal ama, çilek yetiştirmek için biraz zahmetli olacak.

Şöyle: Plastik borulara diktiğimiz çilek'ler, belli bir süre sonra kol atmaya başlayınca, bu kollardan yeni çilek'ler üretmek için boruyu tekrar ya, aşağı indirmem gerekecek ya'da, yanına başka bir boru bağlayıp, kolları bu boruda'ki deliklere yönlendirmem gerekecek.

Oysa, seyyar olacak olan küçük saksıların hangisinde'ki kol attı ise, kolayca indirip köklendirebilirim. Ayrıca saksıları direklerin dört bir tarafına, zig zag şeklinde bağlayacağım. Boru kullandığım zaman, her direğe 4 tane boru kullanmam gerekecek.

Sepet için haklısınız. En az 2 çeşit sarkan tür ekeyim. Petunya ile beraber yaşayabilecek uygun partner araştırayım.

ayazkentli 21-02-2011 13:48

2 Eklenti(ler)
Her yıl bu zamanlar ektiğim çeri domatesler, nihayet marketlere geldi. Hemen bir paket alıp, içilerinde'ki en olgun bir kaç tanesinin tohumlarını alıp, kurumaya bıraktım.

Bu domates, sadece bu yıl ürün verecek. Verdiği ürünler'de, normalinden biraz küçük oluyor ama, çok lezzetli oluyorlar. Yemek'ten ziyade, görüntüleri çok hoşuma gidiyor. Minik minik onlarca kırmızı domates, yeşil yaprakları ile takımım Karşıyaka'nın renklerini oluşturuyor.

Tohumları, kısa bir süre güneş'te bırakıp, nemleri gidince gölgelik bir yerde kurumaya aldım. Boş paketi'de, çimlendirme kutusu olarak kullanacağım.

ayazkentli 24-02-2011 16:21

3 Eklenti(ler)
Dün akşamüstü beklediğim malzemeler geldi (perlit-koyun gübresi-humikasid gibi).

Bu sabah, bağ toprağı ile beraber gerekli karışımı hazırlayıp, sepete doldurdum (humikasid'i daha sonra sulandırıp kullanacağım). Petunya'yı bulunduğu saksı'dan söküp, yeni yerine diktim.

Yalnız, sepet biraz dar olduğu için, ancak petunya'nın kök'lerine yetti. 2. bir bitki'yi buraya ekmem çok zor olacak. Belki direk 1 adet tohum ekersem, kendisine yer bulabilir.

Kök'lü halde bir çiçek ekmem, nerede ise imkansız gibi.:(

Tabii, bir'de sepeti tutan ince ayakları, kalın bir ayak yaptırıp, güçlendirmem gerekecek. Sepet ağırlaştığı için, kaykılmaya başladılar, desket ile duruyor.

Fotoğrafı çeker'ken, bir kaç kez devrilme tehlikesi atlattı.

ayazkentli 24-02-2011 16:30

1 Eklenti(ler)
Burada'da, bir kaç günden beri yağan yağmur'da biriktirdiğim sular var.

Humikasid'i, bu kireçsiz su'da eritmeyi düşünüyorum.

serkanhoca 01-03-2011 22:04

Selamlar Saygılar
Siteyi tesadüfen bulup bir şeyler öğrenmeye çalışırken, Kaan Uğurlu - Ömer Tuncer ve Ayazkentli üyelerin yazdıkları dikkatimi çekti. Daha sonra yok artık dedim. Ben de bir nevi Bergamalıyım. (damat oluyorum) İlgimi çeken olay 2010 aralık ayında bir tarla aldım. Sindel köyünden Armağanlar'a giderken. Bahsettiklerinizi duyunca komşuymuşuz dedim. Karanfilli Bahçe diyorlarmış tarlaya. Yamaçta çeşmenin yanında kalıyor. Sizlerin yaptıkları gibi tarlayı adam etmekle geçireceğim bu yazı, sonra da zeytinlik diye düşünüyordum. Önerilerinizi bekliyorum. Umarım tanışma fırsatımız olur

ayazkentli 02-03-2011 16:20

Hem bu siteye, hem'de bölgemize hoş geldiniz serkan bey.

O bölgede 4 kişi olduk. Hafta sonları geleceğiniz zamanlar kararlaştırıp tanışabiliriz.

serkanhoca 02-03-2011 17:10

havalar ısınmaya başlayınca hafta sonları uğrarrım, o aralar haberleşiriz.

Baki Berk Kayalar 13-03-2011 22:56

Keyifle izledim. Bana da nasip olur inşallah. Bol bereketli günler.

ayazkentli 17-03-2011 15:40

Teşekkür ederim sevgili Baki.

İstedikten sonra, sen kesinlikle böyle bahçeli bir ev'e sahip olursun. Bundan zerre kadar kuşkum yok. Çünki, henüz bu yaşında bir çok kişinin cesaret edemeyeceği aktiviteler yapıyorsun.

Tek başına, bisiklet ile Batı Anadolu'da ve İtalya gibi yabancı bir ülke'de yaptığın 2800 km'lik gezi'yi, çok kişi cesaret edip yapamaz. İstek, cesaret ve azim gerekli. Bunlar sen'de fazlası ile var.

Askerden geldikten sonra (22 yaşımda iken) haziran ayın'da, 3 arkadaşım ile Bergama'dan İzmir'e bisiklet'ler ile gitmiştik (sabah 8.00 başlayış- 16.30'da eski otogar'a varış). Tabii, otobüs ile geri döndük.:p

Canımız çıkmıştı. Uzun mesafe'de yaptığımız, ilk ve son bisiklet tur'u olmuştu.:dilli:
(Topu topu 110 km. Sen ise, bu mesafenin neredeyse 26 katını katetmişsin).

Bisiklet ya'da motorsiklet ile gezmenin en güzel yanı, gittiğin yerleri ayrıntılı olarak, nerede ise cm cm görebiliyorsun (bu konu'da çok haklısın).

ayazkentli 19-03-2011 16:39

1 Eklenti(ler)
Çiçekler peşi sıra açmaya başladı.

Sarı nergiz, turuncu aynı-sefa ve mor sümbül'den oluşan üç'lü kombinasyon, nergiz'in açmaya başlaması ile tamamlandı sayılır.

Dün gece ince ince yağan bir yağmur ve ılıcık bir hava vardı ve bahçemin yazlık bölümü kapıaltın'da, bahar-yaz gecelerimin vazgeçilmezi olan müzik ile -arınma ritüelimi- uyguladım. (FB-GS maçından sonra. Galip gelince daha keyifli oldu).

Bu ritüeli hafta'da en az iki gece uygularım. Koltuğuma oturur ve kulaklığım'da defalarca çalan, Geoerge Zamfir'in -The Lonely Shepherd- ve Ennio Morricone'nin -Cockeye's Song-
isimli pan-flüt eserleri eşliğin'de, 1-2 kadeh kırmızı şarap içerim. En son ise, Louis Armstrong'tan -What a wonderful world- isimli şarkıyı dinleyip uyumaya giderim.

Yaz gecelerimin bu bahçe ritüel'i ile kendimi inanılmaz dinlenmiş hissederim. Özellikle'de pan-flüt'ün sesi, beni bambaşka boyutlara götürüyor.

Facebook'ta ki profilim'den dinleyebilirsiniz bu iki müthiş eseri.

http://www.facebook.com/home.php#!/v...50097348829557

http://www.facebook.com/home.php#!/v...50121496514557

kalambaklı 19-03-2011 19:03

Sevgili arkadaşım müzikleri dinlerken seni unuttum.;)

ayazkentli 21-03-2011 15:29

5 Eklenti(ler)
Mustafa ağbiciğim,
eğer beni unutacaksan, linkleri hemen sileyim.:o:eek::p
-----------------------------------------------------

Dün güzel bir pazar günü idi ve saksı topraklarımı harmanlamak amacı ile dere kenarına gidip, dere kum'u ve çakıl taşı alıp geldim.

Saksılar için yapacağım harman şöyle bir karışım olacak;
Bahçe toprağı + torf + koyun gübresi + dere kumu + çakıl taşı (ya'da) perlit + humik asid.

2 değişik karışım hazırlayacağım. Birin'de çakıl taşlarını, diğerini ise perlit'i harmanlayacağım. Özellikle domates ekeceğim saksılar, perlit karışımlı olacak.

Ayrıca yine dere kenarından, iri taşlar topladım. Bunları'da, değişik ve düz renkler'de olacak şekilde plastik boya ile boyayıp, dekor amaçlı kullanmayı düşünüyorum.

Fotoğraflar'da dün'kü ganimetlerimi görüyorsunuz. Ayrıca son fotoğraf'ta ise, pazar sabahı tamamen açmış olan nergiz'im var.

Aslında bu nergiz hem küçük, hem'de sapsarı renk'li olmalıydı (paketin üzerinde'ki fotoğrafı öyle idi ama, bu cins çıkmasına, çok daha fazla sevindim).

ayazkentli 21-03-2011 15:44

2 Eklenti(ler)
Bu saksılığı ise, c.tesi günü hurdacı'da buldum
(Uzun zamandır, böyle bir saksılık denk getirmeye çalışıyordum).

Hurdacı'ya 3 tl. verip-aldıktan sonra, hemen yıkama dükkanımıza getirip, tazyikli su ile güzelce yıkadım ve her tarafı yamulmuş olan bu saksılığı, demirci arkadaşımın ellerine teslim ettim. O'da sağını-solunu düzeltip, 1-2 yerini kaynakladı. Pazar günü sabah sprey boya ile boyayınca, güzel ve kullanışlı bir saksılığım oldu.

kalambaklı 21-03-2011 15:55

Çok ta güzel olmuş, ayrıca seni unutmak ne mümkün, o işin şaka yanıydı.
Mayıs ayı gibi gelmeyi planlıyoruz ne dersin.

acemifüsun 21-03-2011 23:54

Sevgili ayazkentli saksılığınızı güle güle kullanın, çok güzel olmuş:) Yıllardır bu tip bir saksılık arıyorum. Çocukluğumda anneciğimin vardı, çok kullanışlı oluyor. Geçen yıl bizim semtte manavda gördüm, bir köşeye atmış. Kullanmıyorsan bana satarmısın dedim, garip garip baktı, yazın bana lazım diye cevapladı. Benim gözüm gelip geçerken hep saksılıkta:) Bir de baktım karpuz çıkınca karpuzları, daha sonra da kavunları saksılıkda sergiliyor:)

ayazkentli 23-03-2011 17:34

2 Eklenti(ler)
Mustafa ağbiciğim, siz planı yapıp kesinleştirin. Biz, çok büyük bir aksilik olmaz ise hazırız. Güzel bir mayıs gezisi daha yaparız.

Füsun hanım, çok haklısınız.
Eskiden evler'de çok kullanılıyordu ama şimdi, özellikle balkon'lu evler için üretilen ve asma aparatları ile satılan plastik saksılar, bunların devrini bitirdi. Yaptırmaya kalktığınız'da ise 30-35 tl. gibi bir fiyat söylüyorlar.
Ben'de bu gibi, işime yarayabilecek şeyleri hurdacılar'dan bazen denk getiriyorum (bu tür saksılık'lar artık pek kalmadığı için, 2 yıl'dan beri ancak denk geldi).

Not: Dün yine hurdacı'ya uğradım ve bu kez güzel bir testi ile bir soba altlığı buldum. Güzelce yıkadık'tan sonra, testi'ye aynı-sefa fidesini diktim. Soba altlığına ise, iri dahlia yumruların'dan 2 tanesini ektim. Testi'yi ve soba altlığını boyayınca, 2 tane hoş saksım olacak.

Orhan Özbilgiç 23-03-2011 18:52

Saksılığına hayran olanlardan biride benim. Çok hoş olmuş. Güle güle kullan.
Bu arada dere kenarlarına gidilip saksı toprağı hazırlığı artık yaz hazırlıklarının başladığına işaret.;) Bu da bizleri sevindiriyor. Yazın yaklaştığına iyiden iyiye inanmaya başlıyoruz.
Selam ve sevgilerimle.:)

Minarislim 23-03-2011 22:31

Bu tip saksılıklar artık kullanılmıyor ne yazık. Halbuki çok da şık görünümü olacak saksılar yerleşince.Güle güle kullanın.Hayırlı olsun.Bulabilirsem birde ben alayım.Selamlar sevgiler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025