![]() |
Sevgili Limon,
Bahçen özledik, yeni gelişmeleri merakla bekleyenlerdenim. |
5 Eklenti(ler)
Öncelikle güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim. Sevgili Yılmaz, Yasemin aynen yazdığınız gibi, uzun süredir feci döküldükten sonra nihayet pisliği bitti, çok seyrek çiçek açmaya devam ediyor. Şimdi siz büyüsün diye gözünün içine bakıyorsunuz ama bendekiler kadar olunca da büyümesin diye gözünün içine bakıyorsunuz. :) Bu hafta çatının üstüne atıp sabitleyeceğiz. Eşinize, sevgilerimi, selamlarımı ve teşekkürlerimi iletin lütfen.
Bahçemde bir kaç değişik bitki var bu sene denediğim. Liatris, bir haftadır çiçekleniyor. Doğal bahçe sevenler için oldukça uygun bir bitki olduğunu düşünüyorum, ancak arıya alerjisi olanlar dikkat etsin, çiçekleri çok fazla arı çekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam 10 adet pembe, 5 adet beyaz soğanını bu bahar Bauhaus dan almıştım. Eklenti 159746 Eklenti 159747 Eklenti 159748 Bahçemde hastalanmayan sadece 2 kök Gül var, birisi sarmaşık olan Pponpon Gül, birisi de Güler Hanım'ın hediyesi olan bu Gül. Hem bitkinin yaprakları hem de çiçeklerinin yaprakları diğer güllerden çok farklı, kalın dokulu kütür kütür bir yapısı var. Eklenti 159749 Manolyam bir aydan fazladır her gün bir- iki çiçek açmaya ve güzel kokusunu yaymaya devam ediyor. Eklenti 159750 |
Özlemişiz bahçenizi:)Manolyanın kokusunu hissettim doya doya bakarken:)Gülünüz ise çok farklı bir tür sanırım hastalıklara karşı daha dirençli..Benim güllerde 2 haftadır kara leke hastalığı var hepsine de bulaştı:(Yaprakları döküldü ve çirkin bir görünüm oluştu.
|
5 Eklenti(ler)
Koskoca bahçede yer bulamayıp, saksıya yuvalanan Kurbağayı görünce önce yılan kafası sanıp ürktüm, sonra Kurbağa olduğunu anlayıp rahatladım. Büyük saksılarının birinde toprağa aynı yılan gibi delik açıp içine yerleşmiş. Aynı gün, Nilüfer akvaryumunun tarafında da hayatımda ilk kez bu kadar büyüyüğünü gördüğüm bir Kurbağaya rasladım. O kadar iriydi ki, ağırlığından zıplayamıyordu. Akvaryumdaki balığı kurbağa ve sivrisinek larvalarını yer diye koymuştuk ama o kurbağayı görünce balığı yer diye korumaya aldık. :)
Eklenti 159752 Bu sene bu Ortancalarımın rengini çok sevdim. Çok açtılar ama onlar da sonbahar havasında sanki, alt yaprakları sararıp dökülüyor. Eklenti 159753 Sevgili Romantik'ten denemelik 5 adet Dev Ayçiçek fidesi almıştım. Hepsini Salyangozlar yedi sadece bir tanesi sevgili Kiraz'ın salyangozsavarları sayesinde kurtuldu. :) Bu fotoğrafı 2 gün önce çekmiştim, bu sabah çiçeğini yarım açmıştı. Bitki yüksekliği 2 metreyi geçmiştir. Eklenti 159754 Sevgili Farezya'nın hediyesi Küpe fidelerinden birisi çiçek açtı. Hayatımda gördüğüm en zarif çiçekli Küpe. Fotoğraftaki rengi birebir aynı. Eklenti 159755 Gardenya mı Ful mü desem bilemedim. Geçen yıl Gardenya diye almıştım, aslında pek nazlı sandığım için almak istememiştim ama satıcının ısrarır üzerine kaya gibi bir toprakta dikili halde 5 TL'ye almıştım. Ben kışın içeriye almak gerekir, özel gübreler gerekir sanırken sevgili Jineop'un bahçesine diktiğini görünce hemen bahçeye geçirmiştim. Kar-kış-don gördü ama bana mısın demedi. 10 gündür çiçekleniyor. Çiçek ömrü çok kısa olsa da üzerinden eksik olmuyor, çok ta güzel kokuyor. Henüz boyu 1 metre bile yok, büyüme hızı nasıl olacak bilmiyorum. Eklenti 159756 Bugünlük benden haberler bu kadar. :) Bir kaç güne kadar açmış Ayçiçeğini ve Phloxları fotoğraflarım. Şimdiden seneye (bir değişiklik olmazsa) yapacaklarımı kafamda planlamaya başladım. En büyük aldığım karar, fazla çeşide girmemek, bölüm bölüm ayırdığım yerlere aynı tür bitkiden yoğun dikmek. |
Sevgili Limon,
Ben, sizlerin bahçelerini izlerken Bodrum' daki bahçemde ne kadar az çeşit var, biraz zenginleştirmeliyim telaşına kapılmıştım. Son günlerde izlediğim birçok bahçeden sadeleştirme mesajları okuyorum. Mesajının son parafrafı senin de bu karada oldugunu anlatıyor. Ben de, çeşit özlemini en az iki yıllık olma kaydıyla saksılarda giderme kararı aldım. Kararıma ışık tuttun,teşekkür ederim. |
Teşekkür ederiz gözümüz yine bayram etti:)Ben de Cumhur Tonba'nın hediyesi olan yüz adet ayçiçeği tohumundan sadece 7 tanesini çimlendirmeyi başarabildim:)Sağolsun sümüklü böcekler afiyetle yediler:)Şimdi sarı başını çıkarmaya başladılar küçük hali bile inanılmaz güzelikte..Açtığında seyrine doyum olmuyor bir de kafasını ışığa göre değişik yönlere çeviriyorlar:)Bende mevsimlik çiçeklerle fazla uğraşmayı düşünmüyorum hem yorucu oluyor hem de zararlılardan korumak zor oluyor.
|
Sevgili limon, gerçekten harika küpe çiçeyinin rengi ner de küpe görsem dayanamıyorum.
|
Resimleriniz ve paylaşımınız çok güzel. Sizin bahçenizi zevkle izliyorum.Güzel günler ,bol çiçekli ve renkli. Mutlu , sağlıkla geçsin .
|
Sevgili Limon, saksida gazanyalariniz vardi onlar hala canli mi? Eger öyle ise kisin saksida koruyabiliyormusunuz? Sevgiler.
|
Saksıda 10-15 kök kadar Gazanya var ama bu bahar hazır fidesini alıp dikmiştim. Çok ta seviyorum diyemeyeceğim. Ben ne zaman denk gelsem çiçekleri kapalı. Kuruyan çiçekleri de üzerinde pek hoş durmuyor. Komşu bahçelerde dikili olanlar kışı sorunsuz atlatıyorlar.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çok fazla çeşit olunca uğraşmak zor oluyor, görüntüsü de pek hoş değil. Bir de her birinin isteği farklı olunca işin içinden çıkmak zorlaşıyor. Yine tablo güzelliğinde fotoğraflar her biri masal gibi çiçek görüntüleri. Ortancanın bu şekilde renklenmesi gerçekten çok hoş olmuş, elleriniz dert görmesin sevgili Limon. |
Sanırım, her sezon çeşitli bitkileri görünce dayanamayıp alıyoruz, daha sonra bakımıydı uyumuydu derken stres yaşıyoruz.
En doğrusu sevgili limon un dediği gibi, mevsimlik çeşidi azaltmak sanırım. 3 ondan, 5 bundan derken, cılız ve göz yorucu bir ortam oluşuyor kanaatimce. Yoğun dikim daha şık görünüyor Seneye sözümü tutmazsam, bana bu yazımı hatırlatırmısınız:))) |
Alıntı:
|
Sevgili Limon bahçenizi hayranlıkla geziyorum, liatrisler çok zarif ve güzeller, ben de gardenyamı bahçeye dikmek istiyorum ,acaba gölgeli bir yere eksem bilemedim, ellerinize sağlık her şey çok güzel, sağlık, esenlikler diliyorum.
|
Alıntı:
|
Sevgili Fatoş, 1 yıllık gözlemime göre Gardenya pek seçici değil. Geçen sonbaharda yarı gölge bir yere dikmiştim sonra kışın o kısımda çok su toplantığını görünce bu bahar hemen hemen tam güneş olan şimdiki yerine geçirdim. Ne çok sudan zarar gördü ne de güneşten. Çok nazlı sanırdım ama yanılmışım. Yalnız burası çok nemli bir iklim, nemden bir çok bitki (Başta Gül, Oya Ağaçları, bir çok sebze çeşidi ve ben ;) vs..) zarar görürken Gardenya hoşlanıyor olabilir.
Çeşit konusunda bu kararı almamdaki en baştaki sebep, bir yıldır soğanlı bitkilere ilgimin artması. Onlar için ayırdığım bölüme 40 soğanın az geldiğini gördüm en az 3 katı daha sık olarak eksem ne kadar daha güzel görüneceklerini hayal ettim ki hayali bile güzeldi. Şimdi, yaz kış topraktan çıkarmaya gerek kalmayacak, o kısmın her mevsim yeşil ve çiçekli görünmesini sağlayacak dönüşümlü soğanlı türlerini bir araya getirmek kaldı. Bahçem yeşil ağırlıklı, ağaçlar çok gelişti, renklendirmek istiyorum. Kısaca Clematis cenneti yaratmak istiyorum. Manolyaya Clematis sardırmak aklıma geldi ama Leylandilere sardırmak, aradan çıkan Acem borularının güzelliklerini görene kadar hiç aklıma gelmemişti. İşim, bahardan yaz sonuna kadar çiçeklenecek Clematis türlerini bulup karışım yapıp dikmek... Gölge bir kısımdakilerin ön tarafına da Ortanca ve Orman Gülü doldurmak istiyorum. Orman Gülünün çiçekleri çok çok güzel ama ömürleri pek kısa, Ortancalarla aynı şeyleri sevdiklerinden yanyana çok uyumlular. Sebze bahçesine çıkan kapının yerini değiştirmek istiyorum ama onun için kocaman bir ağacı sökmek gerekiyor, bunun için kış gelmesini bekliyorum, ağaca zarar vermeden yeni yerine dikebilmek için. Sebze bahçesine çıkan kapının üzerine Gül ve Clematislerden taç oluşturmak istiyorum. Daha bunlar planlarımın çeyreği bile değil... Her gün yeni bir şey geliyor aklıma. :) Ha bu arada "bu kadar uğraşacağına sat, yenisini istediğin gibi düzenle" yi de düşünmüyor değilim. |
Bu sayfada aradığımı bulmak ne güzel sevgili limon.
Küpelerimin bir kısmını bahceye dikmiştim. Şimdi acelyaları bahceye gecirmek istiyorum, ama yeri hazır değil. Üstüne cok düştüğüm gardenyalar, adam olmamakta direnince, sabah güneşi alan odunluğun oraya atmıştım. Bugün baktımki açmış, demekki üstüne düşmemek gerekiyormuş. Korktuğumuz kadar değilmiş. Bahceye dikmek konusunda yazınızı okuyunca, kararım kesinleşti. Acelya, gardenya ve küpe saksıları bahceye:)) Soğanlılar konusunda da aynı fikirdeyim. Sürekli hangi soğan nerdeydi korkarak ot kazmak yorucu. Ortadan yardığım soğanların üzüntüsü de ayrı tabii:( Sebze bahcemi iptal edip, soğanlılar için bir bölüm yapmayı düşünüyordum ben de. Sebzeyi daha az dikme kararı aldım. Kalıcı ve beni daha az yoracak bir şekle sokmam gerekiyor bu bahceyi. Sizi takipteyim yani:)) |
Alıntı:
Çeşit konusunda ben de aynı şeyi düşünüyorum, uzun dönem açacak, yerini beğenecek, boyu yanıdakilere uygun,... İlk seneye göre ilerleme var ama çok zaman alacak gibi. Bir de deneyip görme var, meraktan alıp deniyorum, anlayana kadar bir yıl geçiyor. Limon, bahsettiğin düzenleme şimdiden çok hoş gözüküyor, eminim güzel fotoğraflar ekleyeceksin, soğanlılar ve clematisler bahçene çok yakışacak. Ben de soğanlıları seviyorum ama salyangozlardan %90'ı zarar gördüğü için önce tedbir almam gerekecek. Kendine gelemeyen gardenyamı bahçeye çıkarmıştım ama yazılardan sonra toprağa geçirmeyi düşünüyorum (Tarçın saldırayına rağmen). |
Alıntı:
Ancak, bu şekil daha da zor. Elimde bir bardak kahve içemedim keyifle. Çiçeklerin coğu bahceye dikilecek ve kahve içilecek inşallahhh:p Clematis konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Cokta hızlı gelişiyor. Yumrulu begonyalarım var saksılarda, onlar bahcede ölürmü diye düşünmelerdeyim. Kışa dayanırmı, bir saksıyı denemekte fayda var sanırım. |
Alıntı:
|
Yumrulu Begonyayı bilmiyorum ama komşum iri çiçekli Yıldız çiçeklerinin soğanlarını topraktan hiç çıkarmıyor, çok ta keyifliler.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar güzel haber, yumrulu begonya saksılarıda boşaldı demektir bu. Ben iişleri oturduğum yerden epey kolayladım mı ne:)))
Yıldızları bu yıl ben de cıkarmıyacağım. Gecen yıl cıkardım, diktim bazısı cıkmadı. Saklamakta ayrı sorun tabii. Frezyaları cıkartmıştım, onları uzun saksıya aldık. Yazlıklarda gecsin hepsini bir yere toplamak niyetindeyim. Sonbaharda cim ekimi yapılacak diye, galyöllerimi cıkartmış rastgele bir yere topluca gömmüştüm. Daha sonra ön bahceye alıp aralıklı dikim yaptım, hiç güzel olmadı. Oysa rastgele gömdüğüm yerde kalan mini yavrular topluca açtı, görüntü daha güzel oldu. Esas sorun, nergisler sümbüller nasıl cıkacak topraktan şimdi. Yerlerini bile unuttum kim nerde:( |
Tarçın'ı göndereyim Cemo, yerini unuttuğum nergis soğanlarını buldu bile:)
Limon, kulaklarını çınlatıyorum, dediğinden de beter çıktı, çok akıllı ama bir o kadar da inatçı ve kararlı. |
Bak tarçına sen, aferim ona. Bizim paşa, tüm gün serinlesin sedir altında:) Bende yana döne soğan ararım bir ara.
|
Sevgili Limon verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim,gardenyamı evin bahçesine yarın geçireceğim, dediğiniz gibi onu sök bunu ek, tohumdan üret o çiçek güzel onu da bulup ekeyim derken yüzlerce irili ufaklı saksı ,atölyenin, evin, yazlığın bahçesi , perişan oldum.En iyisi sadeleştirmek artık bahçeler de sevgili Cemo'nun dediği gibi ne çay keyfi nede kahve keyfi yapamıyoruz, önerdiğiniz gibi planlı, bilinçli ekim yapmalıyız artık her güzel çiçeğin peşinden koşmayacağım (siz bu sözüme inandınız mı ?İnşallah uygularım, yoksa bir piskolağa gideceğim.)Sevgiler.
|
Saksıları dağıtmakla işe başlıyorum ben, sevgili Fatoş.
Dün arkadaşım geldi. İki saksı olan bitkilerimiden ona verdim, sayıyı azaltıyorum artık. 12 saksı sarkan sardunya var. Onlarıda bahceye gecireceğim. Kışın donsalar bile, baharda yeniden sürgün yapıyor. Sevgili Limon, senin tecrübelerin bana ders oluyor sağolasın. |
Ben de şimdi bahçedeydim,evdeki sardunyalarımdan çelik aşıran ve onları tutturamayan komşuma atölyedeki eşlerinin saksılarını ona vermek için hazırladım, aynı şeyleri düşünmüşüz, buna en çok eşim şaşıracak ona göre ben bahçe de ki çiçeklerin yapraklarını sayıyormuşum, bilmiyorum belki o hale geldim. En ıyisi vazgeçmeden komşuma gideyim,bir an önce.
|
sevgili limon bahcen cok güzel adeta muhteşem manolyaları bu sene nerede görsem kokluyorum belediyelerin diktigi manolyalar muhteşem acıyor yetiştiremiyecek olan ben koklamakla yetiniyorum .
orman gülü dikecegini yazmışsın bu gün floraya gittim kegıthanede 2 yıldır ordaki orman güllerine bakarım aldıgım onca orman gülü ve gresuından getirttigim mor ve sarı ceşitleriyle denedigim orman gülünü ben yetiştiremiyorum ama filorada cok canlı saglıklılar ilginc olanı her boy ve ceşitte var boyutuna göre oldukca iyi fiyatları 2 karışlık orman gülünü bahaustan gecen yıl 40 ytl ye aldıgımı düşünürsek 2 metre olanları 60 küsür civarı . bende cok seviyorum orman güllerini sarılarının acmasını beklemekteyim . |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025