agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen KokuluÇalı

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski Bugün, 11:52   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-05-2026
KokuluÇalı / Bahçe

Burası ailemin hayalini kurup yıllardır çabalayarak yaptırdıkları evin bahçesi ve mevyelik ile kokulu ağaçlar dışında bir şey ekilmedi. Daha çim de döşenmedi, her yaz sürülüyor. Çim ekimini beklemek daha mantıklı olabilirdi ama ailemin yapacağı yok ben de çiçekli ve kokulu, bakımı da bir nebze daha kolay olan çalılardan ekmeye karar verdim. Gerçi kendimi tutamayıp o kadar çok şey aldım ki... Bu gidişle bahçede kokudan durulmayabilir Bahçenin resmini bütün fidanları diktikten sonra çekmeyi düşünüyorum o yüzden şimdilik resim yok

Bahçenin bulunduğu şehir : Ankara

Bahçenin büyüklüğü : 500m²

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Yazın kuru ve güneşli, kışları da ayazlı. Evin yakınında çay olduğu için normal Ankara ikliminden bir nebze daha nemli bir havası var.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7b ancak evim bir çaya yakın olduğu için daha yumuşak bir havaya sahip, 7b-8a arası bir kuşak demek daha doğru olur.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bildiğim kadarıyla pek ekim yapılmayan, boş bir tarla arsasıydı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Ev yapıldıktan kısa bir süre sonra ekilen meyve ve kokulu ağaçları saymazsak pek bahçeyle uğraşmadık. Gerçi annem 20-30 tane diktiği asmaları bol bol sulayıp onlarla ilgileniyor.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Garaj ve teras

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Ekeceğim çalıların yerleşip sağlıklı bir şekilde çiçek açıp bahçeyi güzelleştirmesi temennim

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : En az 20-30 tane meyvelik ve kokulu ağaç. Tam listesini hatırlamıyorum. Ağaçlarla aynı yerde yeni dikilen 2 büyük 3 küçük yabanmersini ve 4 büyük ahududu fidesi var. Bir de benim yeni diktiğim/dikeceğim çiçekli çalılar ve tırmanıcılar. İşte onların listesi:

Perovskia atriplicifolia(Rus adaçayı)

cytisus baaattandieri(Ananas süpürgesi)

viburum burkwoodii(beyaz ve kokulu bir kartopu türü)

viburnum bodnantense(pembe çiçekleri olan ve kışın açan bir kartopu türü, internette "pink dawn" yani pembe günbatımı olarak geçiyormuş)

sambucus nigra(mürver bitkisi ama ben özellikle siyah yapraklı olan "black lace" yani kara dantel türünü aldım)

gelsemium semprevires (Carolina yasemini olarak bilinen kokulu ama zehirli bir şarmaşık türü)

choisya ternata(Meksika Portakal çiçeği, ben Aztec Gold denilen sarı yapraklı türünü aldım)

Chimonanthus praecox(Kış tatlısı)

Calycanthus Floridus(Kızılçanak)

Wisteria Sinensis(Mor salkım sarmaşığı, garaj için)

Magnolia Soulangeana(saray manolyası)

Philadelphus(Filbahri, şimdiden dikildiği yerde açtı bile

Burkwood Osmanthus(Kokulu zeytin)

Daphne transatlantica(Kafkas gülü, hem de iki tane

Mahonia(Sarıboya çalısı ya da Oregon üzümü)

Nerium oleander(Zakkum)

Syringa(Leylak)

Abelia(Güzellik çalısı)

Bougainvillea(begonvil, soğuğa dayanıklı denilen ada begonvil türü ama onun yerine Carolina yaseminini kullanıp bunu saksıda yetiştirmeye karar verdim. İade etmeye üşendim.)

Chaenomeles(Japon ayvası ya da Bahar dalı)

Weigela(Vangelya ya da gelin tacı)

Trachelospermum jasmonoides(pervane yasemini, çok güzel tomurcuklu gelmişti ama iki dalından birini dikerken yanlışlıkla kırdım tam kopmamıştı, internete bakınca elektrik bandıyla sarıp iki dalı sabitlersem iyileşme şansının olduğu söylendi, umarım toparlar)

Camellia(Komşunun çamının yaptığı gölgeye diktim, bol bol su veriyorum umarım tutar)

Hydrangea(kırmızı olan evin duvarının dibine sabah güneşi alan yere, mavi olanı da kamleyanın yanına dikmeyi planlıyorum)

Ayrıca lavanta çimlendirmeye çalışıyorum, olursa yol kenarına dikeceğim.

Bir de annemin ektiği iki reçellik Isparta gülleri var, çok güzel kokuyorlar.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yeni diktiğim çalılara en az 3 yaz düzenli sulama yapmayı planlıyorum

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :Kafkas gülünden çok beklentiliyim

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :Hayır

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? :Şebeke suyundan hortumla sulama yapıyoruz. Ama ben 5 litrelik şişelerin dibine bir delik açıp deliğin içinden ip geçirerek yavaş akan bir damlama sistemi yaptım, onları hepsine kullanmayı planlıyorum.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :Damlama sistemi

Toprak özellikleri :Killi ve kireçli ancak toprağı suyla karıştırıp üstüne kabartma tozu eklediğimde orta düzey bir köpürme oldu yani toprağın hafif asidik olduğunu söyleyebilirim.

Kompost yapıyor musunuz? :Annem arada yapıyor

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :Tabii ki

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :Daha ilaç kullanma gereği duymadık

Bahçeniz organik mi? :Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :Daha gübre kullanmadık, kompost yetiyor

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :Hayır, etrafta gezen 5 6 tane kedi de var.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Sağı solu boş ancak arkasında 50-60 metre uzaklıkta bir çay var. Ayrıca ev çoğu evden alçakta.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Daha yok ancak bu bitkiler sağ salim yerleşirse umarım iyi ki dikmişim derim.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :Evet birkaç yıl önce

Ayrıca almak isteyip de bulamadığım iki çalı var, mavisakal Caryopteris Clandonensis ve Kore kartopu Viburnum Carlesii. Mavisakal hoş kokup kelebekleri çekiyormuş, Kore kartopu ise bütün kartopu türleri arasında en yoğun kokanmış. Elinde olan varsa sürgünden bana ulaştırabilir mi?

MeyveliTepe beğendi.
KokuluÇalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026