agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni35Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski Bugün, 10:44   #31
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-05-2026
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serdars1 Mesajı Göster
Birde benim uzun zamandır arayip bulamadigim bir cicek tohumu var
Zaluzianskya capensis midnight candy çok güzel kokulu bir tür oda
Türkiyede satan bulamadın bulsamda tohumlar çimlenmiyor
Adını duymuştum ama her zamanki gibi benim buranın soğuklarına dayanmaz. Benim de almak isteyip de bulamadığım iki tür var. Biri mavi sakal bitkisi caryopteris clandonensis diğeri de kore kartopu viburnum carlesii. İkisinin TR'de ne fidanı ne tohumu var. Yurt dışından da getirtmek imkansız. Özellikle kore kartopunun kokusu çok methediliyor.

KokuluÇalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski Bugün, 10:47   #32
Yeni Üye

Tohumu burada buldum ama zengarden tohumları çimlenmiyor diye duymuştum siz de biliyorsunuzdur zaten.
https://www.zengardentr.com/urun/zaluzianskya-tohumu

Eski Bugün, 12:15   #33
Ağaç Dostu

flaneuse's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serdars1 Mesajı Göster
Sayın Flaneuse,

Eğer yumrulu ve rizomlu türleri seviyorsanız size Dicentra spectabilis (Kanayan Kalpler) bitkisini de önerebilirim. Yarı gölgede güzel gelişiyor. Saksıda balkonda da yetişebilir ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Bir bakın isterseniz.
Ama kokusuz
Teşekkürler Sayın Serdars1, önerdiğiniz kanayan kalpler çiçeğinin formu güzelmiş. Köksaplı bitkileri, bakımları görece kolay oluyor düşüncesiyle ve elbette çiçeklerini sevdiğim için beğeniyorum. Gerçi bu yıl lale + sümbül + nergis çalışmalarım dilediğim gibi gitmedi ama neyse...

Aslına bakarsanız koku, benim için öncelikli değil. Hatta yıllar içinde bir hassasiyetimin geliştiğini bile söyleyebilirim. Tabii bu, daha çok sentetik kokular için geçerli. Yoksa bu yıl açabilen nergis ve sümbüllerimin kokusu harikaydı, kapalı balkona bile uğurböceği ve arı çekmeyi başardılar

Sayın KokuluÇalı, bahçe düzenlemenizde belki küçük bir bordür çalışması için nergis ve sümbülleri değerlendirmeyi düşünebilirsiniz, ne dersiniz? Yalnız sağlıklı ve kaliteli soğan bulma garantisi yıldan yıla düşüyor, onu da belirtmek gerek...

flaneuse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski Bugün, 14:39   #34
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi flaneuse Mesajı Göster
Teşekkürler Sayın Serdars1, önerdiğiniz kanayan kalpler çiçeğinin formu güzelmiş. Köksaplı bitkileri, bakımları görece kolay oluyor düşüncesiyle ve elbette çiçeklerini sevdiğim için beğeniyorum. Gerçi bu yıl lale + sümbül + nergis çalışmalarım dilediğim gibi gitmedi ama neyse...

Aslına bakarsanız koku, benim için öncelikli değil. Hatta yıllar içinde bir hassasiyetimin geliştiğini bile söyleyebilirim. Tabii bu, daha çok sentetik kokular için geçerli. Yoksa bu yıl açabilen nergis ve sümbüllerimin kokusu harikaydı, kapalı balkona bile uğurböceği ve arı çekmeyi başardılar

Sayın KokuluÇalı, bahçe düzenlemenizde belki küçük bir bordür çalışması için nergis ve sümbülleri değerlendirmeyi düşünebilirsiniz, ne dersiniz? Yalnız sağlıklı ve kaliteli soğan bulma garantisi yıldan yıla düşüyor, onu da belirtmek gerek...
Onların hep tek yıllık olduklarını sanardım ama çok yıllıklarmış. Olabilir aslıda ama ben daha önceki mesajlarda dediğim gibi oldukça unutkan ve ne yalan söyleyeyim, pek tembelim de. İleride çim döşendiğinde fıskiye taktırmak zorunda kalacak ailem, o zaman patika kenarına dikebilirim Deneme için bir tane almak iyi bir fikir ama, soğanı iyiydi dediğiniz siteler var mı?

İnternetten araştırdım da, sadece ilk ve sonbaharda su istiyorlarmış. O zamanlar da yağışlı oluyor zaten, tam ek unut bitkisi gibi aslında. Kesinlikle denemem lazım. Öneri için teşekkür ederim.

Eski Bugün, 18:03   #35
Ağaç Dostu

flaneuse's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KokuluÇalı Mesajı Göster
Onların hep tek yıllık olduklarını sanardım ama çok yıllıklarmış. Olabilir aslıda ama ben daha önceki mesajlarda dediğim gibi oldukça unutkan ve ne yalan söyleyeyim, pek tembelim de. İleride çim döşendiğinde fıskiye taktırmak zorunda kalacak ailem, o zaman patika kenarına dikebilirim Deneme için bir tane almak iyi bir fikir ama, soğanı iyiydi dediğiniz siteler var mı?

İnternetten araştırdım da, sadece ilk ve sonbaharda su istiyorlarmış. O zamanlar da yağışlı oluyor zaten, tam ek unut bitkisi gibi aslında. Kesinlikle denemem lazım. Öneri için teşekkür ederim.
Rica ederim. Bence bu kadar renkli bir bahçenin bir yerine nergisler sümbüller çok yakışır. Ayrıca bakımı kolay bitkilerdir.

Ben soğanlarımı 3 sezon Asya Lale'den temin etmiştim; ancak bu yıl tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşattıkları için artık kimseye tavsiye etmem. Yeni konuştuğum bir arkadaşım da bu yılki Asya Lale siparişlerinden hiç verim alamadığını paylaştı. Önümüzdeki sonbahar, yeni soğanlar için ikinci büyük üretici olan Atlas Lale denenebilir.

İlginizi çekerse, hazin hikayemi şurada okuyabilirsiniz
https://www.agaclar.net/forum/1629465-post1465.htm

Benim hikayem bir yana, bahçeniz için nergis ve sümbül düşünürseniz soğanlı ve yumrulu bitkiler altbaşlığına bir uğrayın derim. İşe yarar konu başlıkları mevcut.

KokuluÇalı beğendi.
Eski Bugün, 18:39   #36
Yeni Üye

Alıntı:
Rica ederim. Bence bu kadar renkli bir bahçenin bir yerine nergisler sümbüller çok yakışır. Ayrıca bakımı kolay bitkilerdir.

Ben soğanlarımı 3 sezon Asya Lale'den temin etmiştim; ancak bu yıl tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşattıkları için artık kimseye tavsiye etmem. Yeni konuştuğum bir arkadaşım da bu yılki Asya Lale siparişlerinden hiç verim alamadığını paylaştı. Önümüzdeki sonbahar, yeni soğanlar için ikinci büyük üretici olan Atlas Lale denenebilir.

İlginizi çekerse, hazin hikayemi şurada okuyabilirsiniz
https://www.agaclar.net/forum/1629465-post1465.htm

Benim hikayem bir yana, bahçeniz için nergis ve sümbül düşünürseniz soğanlı ve yumrulu bitkiler altbaşlığına bir uğrayın derim. İşe yarar konu başlıkları mevcut.
Aklımda evin patikasının yanlarına lavantalar dikmek vardı zaten. Hatta tohumlar soğuk katlamadan yeni çıktılar, dün çaydan aldığım kumu kullanarak viyollere ikişer diktim. Bazıları çatlamıştı. Güneşe koydum. Bununla birlikte bir sıra lavanta, önüne de sümbül nergis sırası dikmeyi düşünüyorum şimdi.

Satıcı olarak zengarden ve efidancımı gördüm ama ne kadar güvenilirler bilmiyorum. Sizin dediğiniz gibi Atlas Lale'yi denerim muhtemelen. Ama sümbül ile nergis arattığımda bir şey çıkmadı. Belki sezonu değil diye kaldırmışlardır bilmiyorum. Lale de kokusuz olduğu için ilgimi çekmiyor.

Kalan soğan ve lavantaları da dedemin mezarına dikmeyi düşünüyorum. Sulanmadan hayatta kalabilirler bu çiçekler muhtemelen.

Ekim için sonbaharı bekleyecek olmak biraz can sıkıcı. Soğanlar başka zaman ekilemiyor gibi, ayrıca stoklarda da hiç yok. Bekleyeceğiz başka çare yok.

Eski Bugün, 18:48   #37
Ağaç Dostu

flaneuse's Avatar

Alıntı:
Satıcı olarak zengarden ve efidancımı gördüm ama ne kadar güvenilirler bilmiyorum.

[...]

Ekim için sonbaharı bekleyecek olmak biraz can sıkıcı. Soğanlar başka zaman ekilemiyor gibi, ayrıca stoklarda da hiç yok. Bekleyeceğiz başka çare yok.
Efidancım satıcısını hiç denemedim, bilemiyorum; ancak zengarden'dan tohum, soğan, fide almanızı tavsiye etmem. O konudaki hazin hikayeler de Sayın Serdars1'de.

Lale, sümbül, nergis soğan satışları başladığında katalog yenilemesine gidiyor satıcılar. Hangi mevsim ne ekilebilirse, güncel kataloglarını ona göre oluşturuyorlar. Sonbaharla birlikte bakar olmaya başlarız artık sitelere.

Serdars1 beğendi.
Eski Bugün, 18:58   #38
Yeni Üye

Alıntı:
Efidancım satıcısını hiç denemedim, bilemiyorum; ancak zengarden'dan tohum, soğan, fide almanızı tavsiye etmem. O konudaki hazin hikayeler de Sayın Serdars1'de.

Lale, sümbül, nergis soğan satışları başladığında katalog yenilemesine gidiyor satıcılar. Hangi mevsim ne ekilebilirse, güncel kataloglarını ona göre oluşturuyorlar. Sonbaharla birlikte bakar olmaya başlarız artık sitelere.
Anladım, o zamana kadar takipteyim.

Serdars1 beğendi.
Eski Bugün, 20:52   #39
Ağaç Dostu

Serdars1's Avatar

Giriş Tarihi: 07-10-2020
Alıntı:

Maalesef bende durum öyle oldu. Zengarden’dan çok fazla tohum aldım ama çimlenme oranı çok düşük, hatta bazıları hiç çimlenmedi. Buna Zaluzianskya capensis de dahil. Buradaki amacım markayı kötülemek değil, sadece yaşadığım deneyimi paylaşıyorum.

Fidelere gelirsek; sabun kokulu sardunya, portakal kokulu ve çilek kokulu nane almıştım. Onlarda herhangi bir sıkıntı yaşamadım.

Dediğim gibi, sorun biraz tohumlarda gibi duruyor. Zaluzianskya capensis’i Türkiye’ye ilk getirdikleri zaman almıştım ve o dönem sorunsuz çimlenmişti. Fakat sonrasında hastalık geldiği için kurudu. Daha sonra 3-4 sezondur tekrar tekrar aldım ama hiç çimlenmedi.

Benim düşüncem şu: Siteye ilk kez gelen yeni tohumlar az da olsa çimleniyor ama uzun süredir stokta olan eski tohumlarda aynı başarı olmuyor.

Zaluzianskya capensis in son hali böyleydi 2022 filan olması lazım ondan sonrasını biliyorsunuz

Eklenen Resimler

Serdars1 Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski Bugün, 21:04   #40
Ağaç Dostu

Serdars1's Avatar

Giriş Tarihi: 07-10-2020
Alıntı:
Adını duymuştum ama her zamanki gibi benim buranın soğuklarına dayanmaz. Benim de almak isteyip de bulamadığım iki tür var. Biri mavi sakal bitkisi caryopteris clandonensis diğeri de kore kartopu viburnum carlesii. İkisinin TR'de ne fidanı ne tohumu var. Yurt dışından da getirtmek imkansız. Özellikle kore kartopunun kokusu çok methediliyor.
Mavi sakal bitkisi yutubede bahcemden haberler diye bir kanal var orada görüştüm
Kore kartopu bitkisini hiç görmedim ama satan birileri denk gelirse forumlarda filan size haber veririm

Serdars1 Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026