Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi flaneuse
Ekim dikim işine balşadınız ıi? Bahçeden fotoğraflar ne zaman gelir?
Bir sorum var: Sayın KokuluÇalı ve Serdars1, siz burada çalı isimleri paylaştıkça araştırıp bakıyorum, çoğu da ilk kez karşılaştığım bitkiler oldukları için aklımda kalmıyorlar. Neyi nereye ekip dikeceğinize karar verirkenki güneş ışığı, rüzgar vb ölçütler dışında, çalıların ve çiçeklerinin formlarını da gözetiyor musunuz? Söz gelimi, çiçeklerinin biçimi birbirine çok benzeyen çalıları yakın ya da uzak konumlandırmak, bodur çalı- uzun çalı ayrımına göre yerleştirmek gibi? Peyzaj tercihlerinizi merak ediyorum.
|
Henüz ekim-dikim işlerine tam anlamıyla başlamadım, hazırlık ve planlama aşaması devam ediyor. Fotoğraflar da işler biraz netleşince gelir inşallah. 😊
Sorunuza gelince; ben en başta bitkinin mutlu olacağı yeri bulmaya çalışıyorum. Toprak isteği, güneş mi gölge mi sevdiği, rüzgâra dayanıklılığı gibi konular ilk baktığım şeyler. Dona hassas olan türleri de mümkün olduğunca saksıya dikiyorum ki kışın koruyabileyim.
Bitkilerin istekleri birbirinden farklı oluyor. Genelde araştırıp ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum ama bazen bulunduğumuz bölgenin şartları nedeniyle deneme-yanılma da gerekiyor. Zamanla hangi bitkinin hangi köşede daha mutlu olduğunu öğreniyorsunuz.
Görsel uyuma da dikkat ediyorum. Uzun çalıları arkaya, bodur olanları öne yerleştirmeyi seviyorum. Çiçek şekilleri ve renklerinin birbirini tamamlamasına özen gösteriyorum. Bir de mümkün olduğunca farklı dönemlerde çiçeklenen türleri seçmeye çalışıyorum. Böylece bahçe yılın belli bir döneminde değil, daha uzun süre hareketli kalıyor.
Tabii bu iş biraz da zamanla gelişiyor; bazı kararlar kâğıt üzerinde güzel görünse de bitkiler büyüyüp yerlerine alışınca farklı düzenlemeler yapmak gerekebiliyor. Ama benim için öncelik her zaman bitkinin sağlıklı gelişebileceği doğru yeri bulmak oluyor.