Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melisa16
Ben sezona önce toprak hazırlığıyla başlar, derinden belleyip çapaladıktan sonra drenajı iyi olsun su birikmesin diye yüksek bir yatak yapıp solucan gübresi sererim. Soğanları hazırladığım bu yatağa dikip üstünü toprakla kapattıktan sonra artık kış boyu yağmurlarla sulanmalarını beklerim. Baharda laleler açıp solmaya durduğunda ise tüm çiçek saplarını keserim ki bitki enerjisini tohuma değil soğana versin. Burada bazı yanlış anlaşılmalar olabiliyor çünkü kesilen kısım sadece çiçek sapı olmalı tüm bitki değil. Yeşil aksam yani yapraklar kesilmez çünkü sararıp solana kadar, soğanı gelecek sene için beslemeye devam ederler. Nihayet yaz başında yapraklar sararıp kuruduktan sonra bu alanı asla sulamam ta ki sonbahar yağmurları başlayıp soğanı uyandırana kadar...
|
Bahçe ekiminde ve çiçeklenme sonrası gelecek sezona hazırlık sürecindeki adımlar, saksı ekimindeki adımlarla prensiben aynıymış; sayenizde öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melisa16
Ben de yaklaşık 10 yıl önce henüz bahçemiz yokken saksıda belki onlarca soğanı açtıramıyor, açabilen çok az soğanla mutlu oluyordum. Bahçe sahibi olduktan sonra fark ettim ki soğanlı bitkiler için toprakla saksı ya da balkonla bahçe arasında dağlar kadar fark varmış. İnşallah siz de en kısa sürede bu keyfi kendi bahçenizde deneyimlersiniz.
|
Ne kadar zarifsiniz, bu yönde bir girişimim henüz yok ama kendi bahçesinde ekip dikmeyi kim istemez...
Soğanlı bitki ya da meyve-sebze, bahçe verimini balkon/ saksı verimiyle kıyaslayacak değilim elbette. Ancak bizim kültürümüzde lale bahçelerle ve bahçecilikle; nergis, sümbül, frezya gibi türler dağlarla kırlarla özdeşleşmiş,
doğal olarak. Yoksa bu çiçeklerle sonradan tanışmış coğrafyalarda topraklı/ topraksız iç mekan yetiştiriciliğinde çok güzel sonuç alınabiliyor. Hatta zahmetsiz olarak bilindikleri için balkon/ saksıda soğanlı bitki yetiştiriciliği çok popüler.
Hâl böyle olunca önceki 2 sezonda hiç fire vermemişken bu yıl karşılaştığım manzaranın, mevsim anormallikleri ve soğan sağlığı sorunlarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgiler de bu yönde.
Duruma canım sıkıldığı için notlarımı bulup kendime bir kıyaslama çıkardım:
2020 Kasım ayında ektiğim
65 soğanın
(45 lale + 10 sümbül + 10 nergis) tamamı sağlıklı gelişip boylanmış ve çiçeklenmiş.
Sıfır fire.
2021 Kasım ayında aşağı yukarı benzer bir dağılımla ektiğim
50 yeni soğanın tamamı sağlıklı gelişip boylanmış ve çiçeklenmiş.
Yine sıfır fire. Yanısıra, bir önceki yıldan sakladığım soğanlardan yaklaşık 10 laleyle birlikte eski nergis ve sümbüllerin yarıdan fazlası da yine sağlıklı gelişip çiçek vermiş.
2025 Kasım ayında ektiğim tamamı yeni
80 soğanın
(50 lale + 10 sümbül + 20 nergis) büyük bölümünde cücelik söz konusu (Örneğin sümbüller açmış ama bazısının çiçeği küçük bir top olarak kalmış, tam gövdelenmemiş).
Ortalama fire oranı, en çok lalelerde olmak üzere, %30.
Eski sezonlara ve 2025 ekimine ait fotoğraflarımın birkaçını hem burada hem de nergis ve sümbül başlıklarında paylaşmıştım; forumun bant genişliğini ve depolama alanını düşünerek tekrar/benzer fotoğraflar yüklemiyorum. Bu yılı özetleyen 2 yeni foto paylaşmakla yetineyim.
Soğanlarımı şimdiye değin hep Asya Lale'den aldım ancak bundan sonrası için kimseye tavsiye etmem (Örneğin Sayın Melisa16'nın yukarıda paylaştığı bir fotodaki soğanlarla bu yıl bana ulaştırılanlar arasında dikkat çekici boyut ve sağlık farkı mevcut). Diğer bir büyük üretici olan Atlas Lale'den haberdardım ancak perakende satış yapmıyorlar diye biliyorum; bir e-posta atıp sonraki sezon için netleştireceğim.