agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni10773Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-05-2019, 17:23   #1
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
abi o saksıdaki cevizi kesip kaliteli bir aşı ile aşıla süper güçlü cevizleri oluyor

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2019, 21:04   #2
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
abi o saksıdaki cevizi kesip kaliteli bir aşı ile aşıla süper güçlü cevizleri oluyor
Kayınpeder göz koydu ona ama bakalım artık. Geçen sene ağaca çıkıp toplamasından ve toplatmasından korktuğum için iki tane chandler dikmiştim. Biri gitti gider ve bizim rakımda çok sağlıklı olmayacağını söylediler. Takipteyiz şimdilik. Öneri için teşekkürler, kestaneye de aynısını söyleyerek iki tane deli kestane fidesi vermişti. Geçen hafta aşılattım onları da, kendim iki yıldır beceremeyince

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2019, 16:57   #3
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Önümüzden akıp giden, ölüp giden, eskiyip silinen, kaybolan güzelliklerin farkında olmamak, görmemek onların değerlerini bilmemek ne kadar kötü.

Name:  2019 Gölcük yolu.jpg
Views: 877
Size:  35.7 KB

Name:  2019 Gölcük yolunda kekik.jpg
Views: 870
Size:  70.4 KB

Name:  2019 Gölcük yolunda kekik 1.jpg
Views: 876
Size:  71.0 KB

Name:  2019 Gölcük yolunda kekik 2.jpg
Views: 890
Size:  72.0 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2019, 23:52   #4
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Yol boyu yaylanın zirvesine yakın yamaçlar farklı renklerde resimdeki gibi kekiklerle dolu. Kaç kişi bu güzelliklerin farkında bilmiyorum. Adına yaşam dediğimiz ve gittikçe zorlaştırdığımız süreç, zamanını bilemediğimiz sona doğru hızla çekiyor bizleri. Etrafımızdaki onca güzelliği göremeden, hissedemeden, bir garip nefret, şiddet ve öfkeyle ilerliyoruz biz de. Kalplere dokunabilecek fırsatları bulmak, yaratmak güzel şey..

Bize bağlı hastalardandı, sürekli kullandığı yıllardır değişmeyen ilaçlarını yazdırmaya gelirdi. Arkamdaki hediye edilen sepeti görmüş, geçen hafta kendi yaptığını getirdi, kargı ve hayıttan yapılmış pek güzel yayvanca bir sepet. Üç kişi vardı bu sepetlerden yapan, ikisi rahmetli oldu 10 yıl içinde, bu abimiz kaldı şu an. Küçük süs sepetlerinden büyük sırtta odun-sebze taşınan küfelere kadar boy boy.

Bir başka abimiz. Emekli, ayaklarından özürlü.. Sanayide küçük bir dükkanı vardı, geçenlerde yanına uğradım, baktım eciş-bücüş bir şeylerle uğraşıyor. Ortalık toz içinde, kabak kemane yapıyormuş meğer bizimki, ama kabaktan değil, kabak yerine ağaçları oyuyor, bu kadar mı güzel olur işçilik. Kabaktan yapılanların sesi bir tık daha güzel oluyormuş ve daha hesaplıymış. Bizimki yurt dışına satıyormuş tek tük, bu işi yapan beş - 10 kişiden biriymiş ülkemizde. Bu adamın böyle gariplikler yapacağını yıllar önce anlamalıydım. Belki 20 yıl önceydi, krem rengi serçesine doldurdu bizi, şehrin dışında ağaçların altına bir yere götürdü. Bagajından bir kutu çıkardı; küçük bir mangal, birkaç domates, biber, soğan, tereyağ, bir paket te soyulmuş karides. Bizim kartonla, saç kurutma makinesiyle zor yaktığımız mangalı tek kibritle yaktı, kısacık sürede öyle güzel bir şey hazırladıki, hala o tat damaklarımdadır..

İki ay kadar önce muayene esnasında nereden çıktıysa bahçedeki aşılayamadığım kestane ağacından bahsettim. Mayıs ortalarında aşılayalım abi beş dakikada dedi. Meğer Birgi – Bozdağ ın en becerikli aşıcılarındanmış. İş çıkışı aldım arabayla, Bozdağ dan aşı kalemlerini aldık, küçük çantasını aldı bizim bahçeye gittik. Ağacı altına oturdu, kalınlığı bacak kadar olan dallı budaklı ağacı zirvesinden saniyeler içinde testeresiyle kesti ve devrilmesine fırsat vermeden yere paralel omuzladığı gibi kaldırıp kenara koydu. Kalemleri çıkardı, boylarını ayarladı, ağacın kenarlarını gevşetti, yerleştirdi, aşı bandıyla sardı, macunladı, etrafını tekrar kalın kartonla sardı, içine toprak doldurdu ve tamam dedi. Yapılan iş ne kadar basit gibi görünse de ‘ustalık’ ayrı bir şey, hele yetenekle birleşirse seyretmeye doyamıyor insan..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2019, 16:43   #5
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Fasulyeleri ekmiştik bir kaç hafta önce. Üzerine torf-talaş-perlit karışımı koymuştum kaymak yapmasın diye. Aşırı yağmurlar karşısında kaymak tutmadı ama bu kez de eridi gitti tohumlar. Seneye tepe yapıp ortadaki boşluğa tohumları ektikten sonra üzerine ince naylon çekmeyi düşünüyorum. O kadar uğraşmaya gerek var mı derseniz, her ekim sonrası çıkmayan yerlere tekrar tohum koymaktan başka iş yapamaz oldum. Bu yağmurların da insanlar gibi artan dengesizliklerle sonraki senelerde de devam edeceği aşikar. Tek tük çıkanların yanına bir kaç tohum koymak için şeffaf bardaklar da etkili çözüm oluyor.

Name:  fasulye aşı 2.jpg
Views: 781
Size:  65.0 KB

Aradaki mesafe fazla olduğu için fide zarar görmüyor bir kaç gün geç gittiğinizde karşınıza böyle ilginç görüntüler çıkabiliyor. Azmin elinden bir şey kurtulamaz, bardağı topraktan çıkartıp kendine kalkan yapmış bizimki.

Name:  fasulye aşı.jpg
Views: 774
Size:  67.3 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2019, 16:43   #6
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Bahçeden haberler;

Domateslerin organikliğini bozduk; koltuk alırken baktım bir kaçının gövde dallarında siyahlaşmalar başlamış, mantara yakalanmışlar. Geçen sene de aynısı olmuştu ve kükürt atayım bakır atayım derken ilerletmiş üçte birini kaybetmiştim. Bu yıl sistemik etkili mancozeb beklemeden kullandım. Bir kısmında da yine geçen sene ki gibi meyve altlarında hafiften kararmalar var. Daha sulamaya başlamadığıma göre fazla sudan olamaz, muhtemel kalsiyum eksikliğine bağlı. Nasılsa organiklik gitti dün de kalsiyum nitrat aldım yarım kilo, sulandırıp yapraktan atayım, sıvı olmadığı için emilimi fazla olmazmış, biraz da damlamayı açıp su ile beraber gitmesi için damlamanın olduğu toprak kısımlarına dökeyim. 10 lt. suya 50 gr. katılacak.

Taze fasulye ekimi için yaylalarda son günler, haftaya kalırsanız yiyemeyebilirsiniz, çıkmamış ekilmemiş yeriniz varsa acele edin. (Çok soğuk yaylalar hariç, bizim tarafa yakın 1.000 rakım için söylenen böyle)

50 kere sormuştum sizlere nasıl olacak diye ya; sonunda damlama sistemine geçtik.. Büyük rahatlık ancak salma sulama gibi çok dayanmıyor, üç dört günde bir sulamak gerekecek gibi duruyor. Kimi yerlere de çok gidiyor gibi, mesela aşağıdaki biberler;

Name:  30.06.2019 biber.jpg
Views: 697
Size:  53.6 KB

Marullar;

Name:  30.06.2019 marul.jpg
Views: 664
Size:  57.3 KB

Taze fasulye;

Name:  30.06.2019 taze fasulye.jpg
Views: 707
Size:  49.9 KB

Bahçenin girişi; Kuru fasulyeleri bu kez girişe aldık, bu tarafa hiç azot birikmemişti. Çoğunluk ilk kez denediğimiz ve bu taraflarda çok sevilen küçük taneli sırık fasulye. Sırık başına üç tane tohum koy diyen oldu, dört diyen oldu, en son biri beş koy dedi Ben en fazla dört bıraktım. Sırıklar kışın aldığım 180 cm. lik ince bambular. Uçlarından yana yatmamaları ve fasulyelerin sarılması için ip çektim.

Name:  30.06.2019 bahçe.jpg
Views: 718
Size:  51.7 KB

Sağ tarafta ustası tarafından kalem aşı yapılan (yukarıda bahsetmiştim) kestanenin sünnet edilmiş hali var. Aşılar tutmadı maalesef, geçen görüştüm çoğunluk böyle olmuş bu sene. Kalemlerin olduğu yerlerden süğmüş yeşillikler çıkmıştı önceki haftalarda ama baktım hayat yok. Sadece resimde gözükmeyen daha küçük kestanenin yanından çıkan dalına göz aşısı gibi bir şey yapmıştı, o tutmuş.

Name:  30.06.2019 bahçe.jpg
Views: 718
Size:  51.7 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2019, 22:08   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Bahçeden haberler;

.................
50 kere sormuştum sizlere nasıl olacak diye ya; sonunda damlama sistemine geçtik.. Büyük rahatlık ancak salma sulama gibi çok dayanmıyor, üç dört günde bir sulamak gerekecek gibi duruyor. Kimi yerlere de çok gidiyor gibi, mesela aşağıdaki biberler;
Su çok giden hattın başında vana varsa biraz kısarsanız, yoksa oraya bir vana koyarsanız problem çözülür diye düşünüyorum.

Dutlubahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 08:47   #8
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
50 kere sormuştum sizlere nasıl olacak diye ya; sonunda damlama sistemine geçtik.. Büyük rahatlık ancak salma sulama gibi çok dayanmıyor, üç dört günde bir sulamak gerekecek gibi duruyor. Kimi yerlere de çok gidiyor gibi, mesela aşağıdaki biberler;

Salma sulamada her arık'a kaç ton su veriyordunuz ? Burada saatte 2 lt veriyoruz.
Bitkiler büyüdükçe sulama süresi uzamalı. Hem kök derinde olduğu için suyun aşağıya ulaşması gerekiyor hemde bitkinin su gereksinimi artıyor. Nem ölçer ile kontrol ettiğim için yazabiliyorum.
Akdeniz iklimindeyim. Havalar çok sıcak. Domatesler 3 günde, biber-patlıcan 2 günde, fasulye salatalık-börülce hergün su istiyor.
Fasulyeler umarım ölmezler. Çok güzel verimi varken, sıcak dalgası sonrası sarartıp sarartıp yaprak dökmeye başladı.
Sulamayı aynı zamanda kurduk ama benim bitkiler meyvede. Büyümede geciken fideler sorun oluyor. Sulamayı azaltsam büyümüyorlar ama meyveye zorlayamıyorum. Ona çözüm arıyorum.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2019, 16:50   #9
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Çiçeklerimiz; 10 gün kadar önce gübreci komşumun verdiği karışık sentetik gübreden attım sulandırarak.

Bu arada üstte yazmayı unuttum tüm sebzelere geçen sene elime geçen sıvı solucan gübresi attım bir kez. Öncesinden de sulandırılan kükürt atmıştım.

İlk sarışın açtı, kırpık sarışın..

Name:  30.06.2019 dahliya.jpg
Views: 693
Size:  40.4 KB

Bu yıl da ortancalar süper, budayamadık bir türlü (çiçeklenme bitince budayalım ki seneye de açsın, baharda budarsak o yıl çiçeklenmez unutmayın) üzeri küçük küçük çiçek dolu.

Name:  30.06.2019 ortanca.jpg
Views: 690
Size:  55.0 KB

Bahçemizin tatlı belası, bakım istemeyen, çok doğuk bir kaç ay harici mutlaka bir taraflarda çiçek açmışı bulunan hercai menekşelerimiz..

Name:  30.06.2019 hercai.jpg
Views: 706
Size:  57.8 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 11:28   #10
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
@ Portakal Rengi, sizin resmi görünce sincabın renginden korksam da, kulaklarından iki elimle tutup sallaya sallaya sevesim geliyor.

Baktım size ait bahçe sayfası göremedim. Düzenleyin de arada oturmaya gelelim.

Bahçemiz yaylada, tam barbunya, fasulye zamanı şimdi yaylalar için. Ama ovada olmaz, çiçek olur meyve dökmez, o da olsa verimli olmaz, hastalık vs.vs.

Benim 16 mm. damlamalardan delik başına muhtemelen 2 lt. ye yakın su geliyormuş. Üç günde bir 1,5 saat sulamak gerekecek diye düşünüyorum. Nem ölçer şöyle bir şey mi? Veya daha ideali nasılsa ve nasıl kullanılacaksa anlatın ben de alayım bakalım. Bilgiler için teşekkürler.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 17:20   #11
Ağaç Dostu
 
obabilgesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 428
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ Portakal Rengi, sizin resmi görünce sincabın renginden korksam da, kulaklarından iki elimle tutup sallaya sallaya sevesim geliyor.

Baktım size ait bahçe sayfası göremedim. Düzenleyin de arada oturmaya gelelim.

Bahçemiz yaylada, tam barbunya, fasulye zamanı şimdi yaylalar için. Ama ovada olmaz, çiçek olur meyve dökmez, o da olsa verimli olmaz, hastalık vs.vs.

Benim 16 mm. damlamalardan delik başına muhtemelen 2 lt. ye yakın su geliyormuş. Üç günde bir 1,5 saat sulamak gerekecek diye düşünüyorum. Nem ölçer şöyle bir şey mi? Veya daha ideali nasılsa ve nasıl kullanılacaksa anlatın ben de alayım bakalım. Bilgiler için teşekkürler.
Tabi toprak yapısı ve iklim önemli elbet, ama ben tüm sebzelere 4 lt damlatıcı memelerle gün aşırı iki saat sulama yapıyorum. Tabi memeler bu iki saat içinde tam kaç lt boşaltım yapıyor ölçmedim. Ama sebzelerin keyfi yerinde görünüyor. Domates, biber, patlıcan çiçekteler...

obabilgesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 11:47   #12
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Yaylada bamya olmazmış güya; gerçi kaç yıldır ekiyoruz az olduğu için randıman alamıyoruz. Bu yıl daha iyi olacak gibi.

Name:  04.07.2019 bamya.jpg
Views: 665
Size:  68.6 KB

Muhat acı dolmalık biber..

Name:  04.07.2019 muhat biber.jpg
Views: 703
Size:  78.0 KB

Bu nasıl bunea mulata, siyaha kaçmış iyice.

Name:  04.07.2019 buena mulata.jpg
Views: 658
Size:  79.4 KB

Börülceler kötü başlamıştı ama şu an fena değil. Üstte minik bir kuş ölmüş kalmış, resmi çekerken değil de şimdi bakarken gördüm.

Name:  04.07.2019 börülce.jpg
Views: 654
Size:  64.1 KB

Eklenen Resimler
 
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 11:53   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,331
Galeri: 3
Damla sulamayı gün aşırı 45 dakikaya ayarlıyorum. Bunu yıllardır uygulamaktayım. Sabah 05.30 gibi başlıyor sulamaya. Çok sıcaklara gelince süreye yarım saat ilave etmek iyi oluyor. Nem ölçmek için alete gerek yok gözle toprak ne durumda anlaşılıyor olmadı parmakla kontrol ediverin.

(sebzelerinizin hiçbir eksikliği yok maşallahları var....)

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 16:36   #14
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
@ hosseda nın maşallahından sonra pek yakışmayacak ama, 'maşallah dediğiniz üç gün yaşamıyor' deyip suçu ona atarak mantar olmuş domatesleri göstereyim, bahçeyi de boş boş gezmemiş oluruz, görmemiş arkadaşlara ders olur diyecem ama sonuçta hastalıklı domateslerin sahibi ben olduğum için 'ders vermek' benim neyime Domateslerin solundakiler tigernut bu arada.

Önce toplamda iki buçuk uzun sıra 115 kökten oluşan domateslerimiz. Soldaki çoğunluk iki tam sıraya yaklaşanlar sırık domatesler. Dört kökte bir demire gerdirilen önlü arkalı ipin arasında duruyorlar. Sağdakiler de oturak domatesler; onları nasıl ağırlayacağıma hala karar verebilmiş değilim yıllardır. Bu sene kimsinin altına mukavva koyup üzerine yatırdım, kimisinin altına naylon sele, selenin üzerine budadığım leylandi dallarını koydum, kimisinin altına çuval çuval üstüne naylon delikli kasa ve yine üzerine dal parçaları koydum ki toprağa değmesinler.

Name:  04.07.2019 domates.jpg
Views: 640
Size:  66.1 KB

Yakın çekim sırık domateste mantar; siyahlaşan dallar ve meyveler, kuruyan dallar, sararan yapraklar vs. Bunları söküp atmak lazım bahçeden ama üzerindeki meyveler şu an iyi, sistemik ilaç ta attığım için bir kaç gün bakayım diyorum, gerçi düzeleceğini sanmıyorum. Bana katılmayan arkadaş olur mu bilmiyorum ama bu saatten sonra kükürt-bakır gibi yüzeysel ilaçlarla düzelmez, mancozeb (bildiğim ve geçen seneden elimde olan bu) gibi sistemik ilaçlar kullanmalı. Kimi saçma sapan, at gözlüğüyle olaylara bakan, facebook gruplarındaki öneriler gibi; odun külü, oksijenli bu aşamada fayda etmez. Bu sene çok da geç kalmadık ama demek ki yağmurlarla birlikte düzenli kükürt uygulamasına başlamamız gerekiyormuş, yine geç kalmışız.

Name:  04.07.2019 mantar domates.jpg
Views: 641
Size:  80.8 KB

Çoğu hastalık oturak domateslerde daha sık görülüyor temas fazla olduğu için.

Name:  04.07.2019 mantar domates toplu2.jpg
Views: 627
Size:  65.0 KB

Sıranın hemen başındaki oturak domateste (Bayındır ın dağ köyünde önceki sene edindiğim mavi omuzlu domates) özellikle sol taraftaki kurumuş rengi koyulaşmış dallara dikkat edin.

Name:  04.07.2019 mantar domates 2.jpg
Views: 643
Size:  62.3 KB

Bu da son etkinlikte forumdan aldığım küçük, söbe pembe Ali nin domatesi miydi adı Dalları seyrek oldu, (sıra başındakilerin hafiften vişne ağacının gölgesinde kalmasının da etkisiyle sanırım) meyvelerini görünce sevinmiştim ancak kalsiyum eksikliğini andıran (mantara da benzeyen) meyve altlarındaki kararma (bir kaç sırık domateste daha var) canımı sıktı.

Name:  04.07.2019 Ali's hasta domates.jpg
Views: 658
Size:  76.7 KB

Dün 10 lt. suya 50 gr. kalsiyum nitrat atarak erittim ve 115 kök domatesin diplerine damlama deliklerinin üzerine döktüm..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 20:54   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,331
Galeri: 3
Çok sıklar ayrıca gölgelik alanda fazla gibi bahçenizde. Tam gün güneş görenlere dokunmadan bazı fidanları acımayın sökün atın. Bahçe rahatlasın güneş ve su var, yaylayı da bulmuşlar daha ne isteyeceklermiş...toparlamazlarsa bulun beni....

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2019, 21:10   #16
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Çok sıklar ayrıca gölgelik alanda fazla gibi bahçenizde. Tam gün güneş görenlere dokunmadan bazı fidanları acımayın sökün atın. Bahçe rahatlasın güneş ve su var, yaylayı da bulmuşlar daha ne isteyeceklermiş...toparlamazlarsa bulun beni....
Bu yıl geçen seneye göre sıra aralarını 90 ar cm. e çıkardık, aralarını çapa makinesiyle sürebilmek için. Domateslerin araları ise sırıklarda 40, oturaklarda 50 cm. Sırıklarda budama da olduğu için iyice ferahladılar. Bahçede pek ağaç ta kalmadı. Arka taraflardaki gölge alanlar sabah erken saatler olduğu için evin gölgesi, yoksa gayet güneşlik bahçe. Fotoğrafların daha net gözükmesi için özellikle gölgedekiler çekmeye çalıştığım için size öyle gelmiş. Akşam üzeri ön taraftaki hasta oturakların dört kökü ile iki kök sırık domatesi kökledim. İnşallah mancozeb içeren ilaç iyi gelir. İlginçtir geçen sene hastalık yüzü görmeyen blue beauty de bile iki kök hasta, bulgar domateslerinde de tek tük hasta olan var. Demek ki diker dikmez 10 güne bir kükürt atıp, çiçeklenme artıncaya kadar da bakır atıcaz seneye. Toparlamazlarsa ibibikler öter ötmez ordayım..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2019, 18:30   #17
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Yaz yağmuru...14.07.2019

Bahçenin doğudan başlayarak dikey panoramik görüntüleri.. Ön tarafta bir sıra dahliya, tek tük açmaya başladılar, sarışınlar bir hafta oldu kendilerini göstereli. Yürüme yolundan sonra iki sıra biber, yanında börülce ve yanında iki sıra bamya. Devamında arkadaya doğru üç sıra barbunya, iki buçuk sıra domates, iki yarım sıra yer bademi, üç sıra patates ve en arka bahçe sınırında şekil yapsın diye yemeklik ayçiçekleri.

Name:  14.07.2019 bahçe soldan panoramik 1.jpg
Views: 554
Size:  53.6 KB

Yan tarafa geçersek biberlerin devamında marul ve salatalıklar, hemen arkalarında 3 yarım sıra taze fasulye, arkasında barbunyaların devamı ve arkada sırayla patlıcan (domatesin devamı) domateslerin arkasında da kabak ve karpuzlar geliyor.

Name:  14.07.2019 bahçe soldan panoramik orta.jpg
Views: 582
Size:  49.4 KB

Bahçenin kuzey tarafında ise dalyalar, arkasında oturak ve sırık kuru fasulyeler, arkalarında ise mısırlar var.

Name:  14.07.2019 bahçe soldan panoramik yan.jpg
Views: 567
Size:  54.2 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2019, 18:48   #18
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Oturak kuru fasulyeler.

Name:  14.07.2019 oturak kuru fasulye.jpg
Views: 581
Size:  54.2 KB

İlk ekilenler epey büyüdü, daha büyüyecekler, sararacaklar ve toplanıp kurutulacaklar. Bu yıl ilk kez ektiğimiz sırık kuru fasulyelerde ise hala meyve görülmedi. Sanırım genel kural; oturak cinsler daha erken olur ama lezzet olarak bir kaç tık daha geriden gelirler.

Name:  2019 kuru fasulye.jpg
Views: 562
Size:  45.3 KB

Forumdan gelen boşnak biberi. İri ceviz büyüklüğünde hafif acı, düzgün hatlı, sert yapıda.

Name:  2019 boşnak biberi.jpg
Views: 549
Size:  43.0 KB

Barbunyalar, aralarında şu an ot yok ama az önce yağan yağmurlar sonrası bir haftaya ot dolar herhalde.

Name:  2019 barbunya.jpg
Views: 600
Size:  55.2 KB

Bu yıl beş çeşit patlıcan var.. İlk bayrak açan bu arkadaş.

Name:  2019 patlıcan.jpg
Views: 553
Size:  37.5 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2019, 18:57   #19
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Kabak - karpuz - (diğer taraftaki salatalıklar da) bu yıl mantarsız gidiyor. Sorunsuz bir şekilde dört beş ayrı kök salatalığın meyvesini dahi yedik. Salatalıklara bir kez sistemik mantar ilacı attım, sonrasında da iki kez kükürt ve en son oksijenli su uyguladım koruma amaçlı. Karpuz kabaklara ise kükürt ve oksijenli su.

Name:  2019 kabak karpuz.jpg
Views: 588
Size:  49.4 KB

Patatesleri kayınpeder ekti. Aralarında arıklar bıraktığı için sadece o bölüme vahşi sulama uyguluyoruz.

Name:  2019 patates.jpg
Views: 607
Size:  53.1 KB

Ayçiçeklerimiz, bir kısmı @ Zekoş tan, çok büyük kafa yapacakmış, bakalım.. Ortadaki örtülü 'şey' yerin altındaki küçük 'tandır'ım

Name:  2019 ayçiçeği.jpg
Views: 545
Size:  46.0 KB

Çiçeklendiklerinde oldukça güzel duracaklarını düşünüyorum. Bahçenin arka tarafını 70 cm sıra arası ve 20-25 cm. aralıklarla komple doldurdum.

Name:  2019 ayçiçeği 2.jpg
Views: 562
Size:  57.1 KB

Bahçenin arka taraftan çekilmiş son resmi.

Name:  2019 bahçe arkadan.jpg
Views: 560
Size:  56.5 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2019, 22:31   #20
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 498
Harika bir bahçeniz olmuş. Benim salatalıkları mantar mahvetti hala da kurtaramadım. Yeni sürgünleri çok parlak ancak günler geçtikçe mantar öldürüyor. meyveler 5 6 cm den sonra sararıp kuruyor. Fasulyelerim zaten doğuştan yaprakları kurudu. haziran başı 10 gün yağan yağmur mantar yaptı. Bal kabaklarım bir kısmı çok iyi oldu. şu an 10- 15 kilo olanllar var. Domateslerim cılız kaldı. EN iyi biberler ile patlıcanlarım. Seneye sadece patlıcan ekeceğim. Hastalık falan hiç bir şey etkilemiyor. Karpuzlarım fena değil.
Çok fazla ot ve ayrık var bahçede. Bu sene hiç bir şey yapamadım.
1. si evle uğraşmaktan bahçeye zaman ayıramadık, 2. si hava o kadar sıcak oluyorki saat 7 buçıktan sonra iş yapamıyorsunuz. taaki saat akşam 6 buçuğa kadar. Ev etrafında hiç ağaç vs olmadığı için ev bile çok sıcak ve oturulamaz durumda. Seneye yeni tedbirler düşünüyorum. Bu sene tecrübe oldu.

Eklenen Resimler
     
chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2019, 00:17   #21
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
@ chelik26, bulunduğunuz yerin bu kadar sıcak olması ilginç. Netten hızlıca bilgi arandım rakım bilgisi bulamadım. Resimlerinize bakınca yukarılarda gibi duruyor ama. Neyse, daha yolun başındasınız, evin içine oturabilmeniz bile büyük başarı. Her sene daha iyi olacaktır bahçe emin olun. Eksikler bitmiyor, zaten içimizdeki aşkı yaşatan, taze tutan da o değil mi. Bahçenin çoğuna buğday (sulama, fazla bakım istemiyor bildiğim kadarıyla, yine etrafınıza bir sorun) ekip kendinize seneye için 500 m.kare yer bırakın, duruma göre her sene çoğaltırsınız. Mantara yakalanan bitkilere sistemik ilaçlar atmayınca düzelmiyorlar. Biraz ilerlemiş olursa onlar da fayda etmiyor kendi tecrübelerim. Özellikle kabakgiller kötü etkileniyor. Daha önce de yazdım (geçen sene de yazmıştım ama uygulamaya erken başlayamadık) nasip olursa seneye sebzeleri diktikten sonra (özellikle domateslere) beş günde bir kükürt - oksijenli su - arada da bakır dönüşümlü atmayı düşünüyorum. Netten lt. si 6 liraya üç lt. oksijenli su aldım, 1/100 oranında sulandırıp kullanıcam sezon bitene kadar.

Kestane kabağı sanırım pek güzel büyümüş. Ayrık otlarına çare düşünmek gerek herhalde öncelikli olarak. Kullanmasını sevmiyorum ama çim ekmeyi düşündüğüm yerdeki (20-25 m.kare kadar) ot ilacı attım, beş günde epey sarardılar, bugün yağan yağmur sonrası yarın makineyle çapalıyayım diyorum, bakalım nasıl olacak.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2019, 09:09   #22
Ağaç Dostu
 
g.c.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
Hocam bahçenizde panaromik olarak tura çıkarmışsınız ben ancak katılabildim. Küçük tandırınız dikkatimi çekti. Ekmek mi yoksa kebap yapımı için mi kullanılıyor? İçine giren lezzetlerin yapım aşamaları ve sonrasında gömme aşamalarından detay isteriz

g.c. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2019, 22:22   #23
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi g.c. Mesajı Göster
Hocam bahçenizde panaromik olarak tura çıkarmışsınız ben ancak katılabildim. Küçük tandırınız dikkatimi çekti. Ekmek mi yoksa kebap yapımı için mi kullanılıyor? İçine giren lezzetlerin yapım aşamaları ve sonrasında gömme aşamalarından detay isteriz
İki gündür resimleriyle bir yere yazdım nasıl olduğunu diyordum ki sonunda buldum. Linkteki düzen, iki kat yapınca olmadı; hava almadı için, eti koyduk bir saat sonra baktım içi soğumuş Sonra tek kat yaptım, bu kez oldu; içerisinde ateşi yakıp köz olunca içerisine tavuk koydum ve saatini hatırlamıyorum herhalde 1,5 saat sonra gayet güzel aldık. Bu yıl daha denemedik. Pek severim yemek yapmayı, özellikle et ürünleri.. Ancak ev halkının dördü de ayrı tellerden çaldığı için zevkle mangalın, fırının, ocağın başına geçilmiyor. Gömecek güzel bir şeyler bulursak zevkle paylaşırız. Dondurma nasıl yapılır başlığına geçen sene bir yazı yazmıştım, bir yıldır dört beş kez denememe rağmen hala buzlu yapıyorum. İlk yaptığım kazara güzel olmuştu ancak onu da nasıl öyle yaptığımı anlayamadığımdan hala yazının devamı gelmedi, ona benzerse gömme işi seneye kalabilir.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2019, 15:28   #24
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Resimleri atayım da 'bıdı bıdısı' nı sonra yapalım, kalıp gidiyor sonra..

Salatalıklar tüm resimler birkaç gün önceden..

Name:  17.07.2019 salatalık.jpg
Views: 493
Size:  55.2 KB

Buena mulata,

Name:  17.07.2019 buena mulata.jpg
Views: 500
Size:  70.6 KB

Adını unuttum,

Name:  17.07.2019 çiçek.jpg
Views: 514
Size:  66.7 KB

Cosmos, kekik ve sarı ıtırlı bitki karışımı

Name:  17.07.2019 cosmos kekik sarı aromatik.jpg
Views: 511
Size:  70.9 KB

Itırlı kalıcı aromatik otomatik

Name:  17.07.2019 sarı ıtırlı.jpg
Views: 493
Size:  70.3 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2019, 15:53   #25
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Tırnak çiçeği,

Name:  17.07.2019 tırnak çiçeği.jpg
Views: 499
Size:  83.0 KB

Mısırlarımız,

Name:  17.07.2019 mısır.jpg
Views: 523
Size:  65.6 KB

Kimisi (forumdan almıştım) daha boyunu uzatmadan püsküllenmeye başladı.

Name:  17.07.2019 mısır çiçekli.jpg
Views: 489
Size:  60.9 KB

Mısırı oluşturmaya çalışan bile var, ancak püsküle, boya ve meyvesine baktığımızda pek başaracak gibi durmuyor, cinsi mi öyle acep

Name:  17.07.2019 mısır çiçekli küçük.jpg
Views: 491
Size:  64.3 KB

Eklenen Resimler
 
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2019, 16:59   #26
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
...Kendimden kaçak
Yarim keskin bıçak
Nerde bende o yürek
Yardan cayacak
Hep köşe bucak ...

Tamamı olmasa da bazen bir tını, bir kaç kelime yakışıveriyor o zamana...

Yağmur damlalarının dalyaya yakıştığı gibi..

Name:  17.07.2019 bordo dalya.jpg
Views: 504
Size:  36.2 KB

Çim ekeceğimiz alanı (şimdilik 40-50 m. kare) hazırladık üç dört gün önce.

Name:  17.07.2019 çim ekilecek yer.jpg
Views: 494
Size:  59.3 KB

Papatyalar,

Name:  17.07.2019 papatya.jpg
Views: 498
Size:  54.1 KB

Her tondan ortanca, yok asit olunca şöyle olurmuş, yok bazik olunca böyle olurmuş... Peaahhh, hepsi yan yana

Name:  17.07.2019 ortanca.jpg
Views: 502
Size:  58.9 KB

Name:  17.07.2019 ortanca 2.jpg
Views: 503
Size:  58.6 KB

Arka tarafta BMW X6 cipim arada çıkıyor, kusura bakmayın artık, yeni aldım biraz pahalıca, nereye sokacağımı bilemiyorum bazen..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 09:25   #27
Ağaç Dostu
 
g.c.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster

Arka tarafta BMW X6 cipim arada çıkıyor, kusura bakmayın artık, yeni aldım biraz pahalıca, nereye sokacağımı bilemiyorum bazen..
BMW X6 2018 Ağustos ayındaki fiyatı 2 milyon TL


g.c. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 21:46   #28
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi g.c. Mesajı Göster
BMW X6 2018 Ağustos ayındaki fiyatı 2 milyon TL

İnandığınıza inanmak istemiyorum. Eğer benim dahi inanamayacağım ifademe inandıysanız yarın da hanıma Mercedes-Maybach S 650 almayı düşünüyorum.

Bu arada çimlerin ekimine sonunda başladık. Az önce deneme amaçlı (malzemelerin yetip yetmeyeceğini anlamak için) 5 m.kare yeri ekip suladık, kaldı 45 m.kare.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2019, 08:11   #29
Ağaç Dostu
 
g.c.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
İnandığınıza inanmak istemiyorum. Eğer benim dahi inanamayacağım ifademe inandıysanız yarın da hanıma Mercedes-Maybach S 650 almayı düşünüyorum.
Hocam başta sizin nüktelerinizden biri olduğunu düşündüm ama "bu devletin doktorlarından biri bu araçlara binmeyecekse kim binecek sonradan görme müteahhitler mi" diye düşündüm. Biniyorsa da kazasız belasız binsin, gözü olanında gözü çıksın dedim kendi kendime.

g.c. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2019, 15:10   #30
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi g.c. Mesajı Göster
Hocam başta sizin nüktelerinizden biri olduğunu düşündüm ama "bu devletin doktorlarından biri bu araçlara binmeyecekse kim binecek sonradan görme müteahhitler mi" diye düşündüm. Biniyorsa da kazasız belasız binsin, gözü olanında gözü çıksın dedim kendi kendime.
Ömürler görün, sizin gibi insanları devletimizin başında görmek isteriz, bu yazdıklarınızı meslektaşlarıma gösterdiğimde emin olun ki onlar da arkanızda lüzum halinde yanınızda olacaklardır.

Devletimizin hiç bir memuru (HİÇ BİR) yüksek düzeyde bürokratlar da dahil normal şartlar altında trilyonluk arabalara binemez. Özelde çalışan doktorlar 10-15 yıl önce kazanabilirdi, ama şimdi o da çok zor, tabi istisnalar kaideyi bozmaz. Konu hakkında saatlerce karşılıklı oturup konuşabiliriz, eski sistem, yeni sistem, doktor-hasta açısından neydi ne oldu, hangisi iyiydi vs. ama yeri benim bahçem değil, bahçemi siyasete alet etmeyelim

Bizim BMW - Mercedes olayı nereden çıktı peki;

Son resimlerimde benim 2014 model honda civic sedan ın minik parçalarının çıktığını gördüm. Karga yavrusunu 'pamuğum' diye severmiş misali aynı BMW namıssız Sonra da önceki gün bizim arkadaşın X6 sında 'trafikte çile' konulu 'selfi'si aklıma geldi. Ama kendinden çok arabanın armasını, ekranını falan çekmiş cavur. Ben de matah bir arabamız yok ama millet yanlış anlar belki, 'çiçeği sebzeyi çekeceğine arabanı mı çektin' düşünmesin diye ilk yazıyı yazdım. Ne bileyim inanacağınızı Bunun üzerine 'artık buna da kimse inanmaz' diye mercedes maybach aldım ben de.

@ Dutlubahçe de, aşırı zenginliğime inananlardan olacak ki, vergi memuru gibi nereden çıktı maybach diye soruyor haklı olarak Mercedesi bilirdik te o modelini bilmezdik biz de. Meclisimizde kim bindi çok merak ediliyordu bir kaç yıl önce, hangi cemaat şeyhleri saf müridlerinin arasından bu arabalarla geçti duymadınız mı. O kadarını da siz araştırın artık, bir ton param varken sizle mi uğraşacam..

'Gada' sını aldığım, ömürler göresice sevgili @g.c. 3 trilyonluk araba binen adam 20 liralık cocopeat, 5 liralık kumla çim ekecem diye uğraşır mı, verir parasını yaptırır geçer. Forumda ne işi olur, domatesin mantarı, kamyon tekerinden tandırı ile mi uğraşır. Güzel dileklerin için tekrar teşekkür ederim, nasipse kiralık ev için önümüzdeki ay oradayız, malum oğlum Manisa da okuyor, buralardan istediğin bir şey olursa emret, yoksa ekşi mayalı ekmek yapıp getirecem sadece ona göre. Bu arada evin tepesinde helikopter pisti de olsun, bizim oğlan çok istedi kıramadık.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025