agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni3629Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-09-2013, 01:50   #1111
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Helot Mesajı Göster
http://www.agaclar.net/forum/newrepl...eply&p=1194140
Bu mesajda 5kg.yeşil kabuklu ceviz 1 kg.kuru kabuklu ceviz yapıyor diyor. Dolayısıyla ikinizin rakamları arasında tezatlık var. Bende denedim yeşil kabuklu olarak 5kg. gelen cevizden 1 kg. kuru kabuklu ceviz ancak çıkıyor. Dolayısıyla 44 kg yeşil kabuklu pedro cevizi 8kg. kuru kabuklu ceviz ancak yapar. Bu konuda ömür-uşak beyfendiye katılıyorum.
Beni yalancılıkla itham ediyorsunuz, bir şeyleri itham ederken daha dikkatli olmak gerekir, ayrıca böyle bir şeyi yapma gereğini neden duyayım, iyi niyetimizle yaptığım hasadın ölçülerini veriyorum buna mecbur da değilim, anlamadığım neden art niyet arıyorsunuz.

Sizlerin hasat zamanınızla benim hasat zamanım farklı olabilir, yeşil kabuk daha yeşilken toplandıysa oran daha farklı çıkar, kav çatlaması yapmış cevizin oranı farklı çıkar.

Bakınız yine bir ölçü vereyim inanıp inanmamakta serbestsiniz,

Bugün yeşil kabuklu olarak tarttım 60 kg, makinadan soyulduktan ve suyunun süzülmesini bekledikten sonra 27.90gm.

Bakınız buradaki rakam ( 27.90gm.) sizleri aldatmasın bu kurumuş kabuklu değildir bu daha fire verecek. uygun nem miktarındaki kurumuş hali Tahmini olarak 20-22 kg cıvarı.

Ayrıca böyle bir zorunluluk da hissetmiyorum ama
Hala buna da inanmıyorsanız buyrun noterle gelin, inanmıyorsanız ne diyeyim daha.

formullaone beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 02:33   #1112
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Dün ve bugünkü hasadımız

Name:  Resim 107.jpg
Views: 861
Size:  54.1 KB

Name:  Resim 106.jpg
Views: 940
Size:  56.9 KB

Koyu renk olan bölüm makinadan yeni çıkanlar daha yaş.

Eski 25-09-2013, 06:55   #1113
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-12-2009
Galeri: 4
Hasatın bol ve bereketli olsun Nail kardeşim. Bilinçli üreticinin hali başka. Umarım seneye iki misli hasadın olur. Görüntü çok güzel.

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 11:30   #1114
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Hakikaten görüntü çok hoş. Hani çocuk eğlence yerlerinde toplar olur da çocuklar içinde yuvarlanırlar ya birden gözümde o canlandı.

Lilium bunlar pedro mu chanler mi?
Bütün ağaçların silkelenmesi bitti mi? Silkelenme dedimse biliyorum sen elle tek tek kopartıyorsun, sürgünler bozulsun istemiyorsun. Benimki sözün gelişiydi.

gulcingiller beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 11:35   #1115
Ağaç Dostu

sonkez's Avatar

Giriş Tarihi: 28-12-2010
Hasılatınız bereketli olsun...Muhteşem...

Lilium beğendi.
sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 12:15   #1116
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Sayın Lilium,öncelikle berekeli olsun,bizim gibi işin başında olan üreticiler için umut verici görüntüler bunlar.

Cevizleri serdiğiniz zemin beton mu? Burası havadar olan,balkon şeklinde bir yer mi? Bu şekilde kaç gün bekletince tam kurumuş olucaklar? Ara sıra karıştırmanız gerekiyor mu?

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 23:40   #1117
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Hasatın bol ve bereketli olsun Nail kardeşim. Bilinçli üreticinin hali başka. Umarım seneye iki misli hasadın olur. Görüntü çok güzel.
Güzel dileklerine teşekkür ederim osman abi,

Bizimki biraz terzi söküğünü dikemez misali oldu, zamanında dozlayıcılarımı yetiştirebilseydim o güzel sözlerinizi hak eder olacaktım, Biraz uyudum anlayacağınız. Dozlayıcılarım olmadığından üründe az oldu,
Buna da çok şükür rızkımız bu yıl için buymuş bereketi de içindedir inşallah.

ism ve gulcingiller beğendi.
Eski 26-09-2013, 00:04   #1118
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Alıntı:
akikaten görüntü çok hoş. Hani çocuk eğlence yerlerinde toplar olur da çocuklar içinde yuvarlanırlar ya birden gözümde o canlandı.
Ah güler abla sen gelde o heyecanı bana sor, o kadar güzel keyif alıyorum ki, her bir aşaması ayrı bir tat ayrı bir güzellik,
Toplaması, çuvallaması, bugün ne kadar topladık acaba merakı, eve gelip yemek yemeyi bile beklemiyorum soyma makinasına atıp onlar soyulurken nagihan yemek masasını kuruyor bir yerden atıştırıyorum ama kafam oradaki gürültüde bir gözüm orada, inan bana çok güzel keyif veriyor o keyfi o heyecanı hiç bir şeye değişmem gibime geliyor.
Tabi oğuz abim de torun sevgisini bilsen ondan daha keyif alırsın dediğini duyar gibiyim.
Alıntı:
Lilium bunlar pedro mu chanler mi?
Pedro olarak bir ağacım var onlarda şunlar. Diğerleri chandler.

Name:  Resim 106.jpg
Views: 1049
Size:  63.3 KB

Alıntı:
Bütün ağaçların silkelenmesi bitti mi? Silkelenme dedimse biliyorum sen elle tek tek kopartıyorsun, sürgünler bozulsun istemiyorsun. Benimki sözün gelişiydi.
Yok bitmedi güler abla bunlar aşşa yukarı yarısı bir bu kadar daha çıkar.

Eski 26-09-2013, 00:23   #1119
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Alıntı:
Sayın Lilium,öncelikle berekeli olsun,bizim gibi işin başında olan üreticiler için umut verici görüntüler bunlar.
Teşekkür ederim sayın formullaone, umarım en kısa sürede sizlerde bu güzel heyecanı yaşarsınız, gerçekten çok güzel bir heyecan.
Yıllar çabucak geçiyor bir bakmışsınız kendinizi bu şakırtının içinde bulmuşsunuz, yalnız size tavsiyem hasada geldiğinizi hiç anlayamıyorsunuz bu yıl az olur derken bir bakıyorsunuz ummadığınız bir rekolte ile karşılaşabilirsiniz bunlar için hazırlıklı olun, bilhassa kurutma olayı çok önemli tabi diğer konularda önemli ama işin sonunu berbat etmemek için kurutma işini önceden düşünmelisiniz buna hazırlıklı olmalısınız, hele ki, yağışlı bir havalara denk gelmişsen baya bir zor.

Alıntı:
Cevizleri serdiğiniz zemin beton mu? Burası havadar olan,balkon şeklinde bir yer mi? Bu şekilde kaç gün bekletince tam kurumuş olucaklar? Ara sıra karıştırmanız gerekiyor mu?
Evet cevizleri serdiğim yer beton üstü kapalı etrafı açık, tahmini olarak (tabi bu hava şartlarıyla da ilgili) bir hafta on gün de kurur.
Ne kadar çok karıştırırsanız o kadar iyidir,ben zaman buldukça içlerine girip küçük tırmığımla karıştırıyorum.

Eski 26-09-2013, 00:29   #1120
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2013
kolay gelsin size hasadınız bol ve bereketli olsun,

Lilium beğendi.
helin-123 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 00:51   #1121
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Bugünkü hasadımızda bunlar,

Name:  Resim 110.jpg
Views: 1112
Size:  54.5 KB

Soyma makinasından çıkan kabukları taşımak için bir helezon yaptım ramorka aktarıyorum, oradan da doru bahçeye, yani bahçeden aldığımızı yine bahçeye veriyoruz.
Name:  Resim 104.jpg
Views: 1130
Size:  49.5 KB

Name:  Resim 100.jpg
Views: 1179
Size:  75.4 KB

Çok sevdiğim kış armudum kuşlardan birkaç tane kalmış yazışırken bir taraftan da habire götürüyorum, bana eşlik edermisiniz buyrun.
Name:  Resim.jpg
Views: 955
Size:  39.0 KB

Eski 26-09-2013, 01:27   #1122
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Posalar için çok azotlu demiştin değil mi? Bu posadan kendi yaptığımız composta karıştırsak veya kompost yaparken bundan da içine koysak nasıl olur?

Lilium beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 07:07   #1123
Ağaç Dostu

Dikkat, acaba bu kabuklarda da Juglon olabilir mi.

Many plants such as tomato, potato, blackberry, blueberry, azalea, mountain laurel, rhododendron, red pine and apple may be injured or killed within one to two months of growth within the root zone of these trees.

Horses may be affected by black walnut chips or sawdust when they are used for bedding material. Close association with walnut trees while pollen is being shed (typically in May) also produce allergic symptoms in both horses and humans. The juglone toxin occurs in the leaves, bark and wood of walnut, but these contain lower concentrations than in the roots. Juglone is poorly soluble in water and does not move very far in the soil.

Juglon un yukarıda sayılanlara ve bunlara benzeyen bitkilere kötü etkisi olduğu ve hatta atlarda ve insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olduğu belirlenmiş.

Lilium beğendi.
Eski 26-09-2013, 10:59   #1124
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-08-2013
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Devam

Deveci armutlarım.

Eklenti 297382
Armut yapraklarındaki turuncu lekeler normal mi, yoksa memeli pas mantarı mıdır? Bu arada baştan itibaren okuyup olabildiğince tecrübelerinizden faydalanmaya çalışıyorum. Emeğinizin sonucu karşısında saygıyla eğiliyorum, Allah uzun ömürler versin doyasıya keyfini çıkartınız.

Lilium beğendi.
tkorkunckaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 11:19   #1125
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
Alıntı:
Bugünkü hasadımızda bunlar,

Eklenti 444436

Soyma makinasından çıkan kabukları taşımak için bir helezon yaptım ramorka aktarıyorum, oradan da doru bahçeye, yani bahçeden aldığımızı yine bahçeye veriyoruz.
Eklenti 444437

Eklenti 444438

Çok sevdiğim kış armudum kuşlardan birkaç tane kalmış yazışırken bir taraftan da habire götürüyorum, bana eşlik edermisiniz buyrun.
Eklenti 444439
abıcım suan bu cevızlerın kılo fıyatı ne kadar kac lıraya verıyorsunuz toptan.saygılar

sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 12:45   #1126
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Posalar için çok azotlu demiştin değil mi? Bu posadan kendi yaptığımız composta karıştırsak veya kompost yaparken bundan da içine koysak nasıl olur?
Güler ablacığım bu konuyla ilgili olarak çok bir bilgim yok, ne nedir ne değildir gibi bilgiler sanırım analiz yapıldıktan sonra ortaya çıkar,

Benim bildiğimin biri, bir kaynakta okumuştum ceviz kabuğunda %12 azot olduğu, ikincisiyse yaşadığım bir tecrübe, geçen yıl soyduğum kabukları, ayrık ebegümecileri kurutsun diye ayrık ebegümeci olan bir yere döktüm (Tamda yine bu aydı) kışa girerken gördüğüme şaşırdım ayrıklar ebegümecilerin ölmesini beklerken bitkilerin en durgun olduğu aylarda sanırım 12ci aydı ayrıklar ebegümeciler kudurmuş yemyeşil olmuşlar, sonra bir kaynak da ceviz kabuğunda %12 azot olduğunu okudum ve ayrıkların ceviz kabuğundaki olan azottan etkilenip geliştiğini düşünmekteyim.

Benim düşüncem ceviz kabuğunda şayet zararlı etkili madde yoksa çok güzel kompost olur.

Osman abimin dediği gibi juglans varmıdır, ki, mutlaka vardır diye düşünüyorum.
Bu konuyla Google amcada araştırma yaparken yine güzel sitemiz karşıma çıktı, biraz okumaya çalıştım ama tam aradım gibi cevap ilk sayfada göremedim bu başlığı bir inceleyeyim.

Ceviz kabuğu bazı bitkilere etkili olduğu kaynaklarca söylenmektedir,Aradığım cevap ceviz kabuğu ceviz ağacına da etkilimidir, Ya da kompost yapıldıktan sonra da etki kalır mı?

ism beğendi.
Eski 26-09-2013, 12:51   #1127
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tkorkunckaya Mesajı Göster
Armut yapraklarındaki turuncu lekeler normal mi, yoksa memeli pas mantarı mıdır? Bu arada baştan itibaren okuyup olabildiğince tecrübelerinizden faydalanmaya çalışıyorum. Emeğinizin sonucu karşısında saygıyla eğiliyorum, Allah uzun ömürler versin doyasıya keyfini çıkartınız.
Sayın tkorkunckaya, hoş geldiniz, dikkatinizden kaçmayan bir konuya da parmak bastığınız için teşekkür ederim,
Lekeler memeli pas hastalığıdır, şükür ki, çok fazla değildi hafif zararlı bir şekilde atlattık.

Eski 26-09-2013, 12:57   #1128
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso Mesajı Göster
abıcım suan bu cevızlerın kılo fıyatı ne kadar kac lıraya verıyorsunuz toptan.saygılar
Sayın sedatkso,henüz hasat dönemindeyiz henüz sattığım yok, hele bir kurusunlar .
Toptan verecek miktarlar henüz elimize yok , eşe dosta üçer beşer ki
lo verdik mi biter zaten.

Fiat olarak aldığım duyumlar kuru chandler 20tl cıvarı olduğu.

sedatkso beğendi.
Eski 26-09-2013, 13:51   #1129
Ağaç Dostu

eko_'s Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2008
Nail abi cevizleri doğrudan güneş almayan havadar bir yerdemi kurutuyorsunuz? Bizim çocukluğumuzda yaşlılar kiremitli çatı ile tavan arasında kuruturlardı.Böylece iç beyazlığın daha iyi olduğu söylenirdi.Ayrıca ceviz hasadınız bereketli olmuş ve imrendirici güzellikte.

ism beğendi.
eko_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 15:25   #1130
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eko_ Mesajı Göster
Nail abi cevizleri doğrudan güneş almayan havadar bir yerdemi kurutuyorsunuz?
Aynen dediğiniz gibi üstü kapalı etrafı açık.

Eski 26-09-2013, 15:53   #1131
Ağaç Dostu

kimyager147's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2012
Hasadınız bereketli olsun.

Lilium beğendi.
kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 19:48   #1132
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-05-2013
İç ceviz itibariyle yalova1 %48 , Bilecik %54 , Şebin %65 geldi. Acaba chandler,pedro gibi yabancı çeşitlerin iç oranlarını yazabilirmisiniz.

ism beğendi.
Helot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 21:16   #1133
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Beni yalancılıkla itham ediyorsunuz, bir şeyleri itham ederken daha dikkatli olmak gerekir, ayrıca böyle bir şeyi yapma gereğini neden duyayım, iyi niyetimizle yaptığım hasadın ölçülerini veriyorum buna mecbur da değilim, anlamadığım neden art niyet arıyorsunuz.

Sizlerin hasat zamanınızla benim hasat zamanım farklı olabilir, yeşil kabuk daha yeşilken toplandıysa oran daha farklı çıkar, kav çatlaması yapmış cevizin oranı farklı çıkar.

Bakınız yine bir ölçü vereyim inanıp inanmamakta serbestsiniz,

Bugün yeşil kabuklu olarak tarttım 60 kg, makinadan soyulduktan ve suyunun süzülmesini bekledikten sonra 27.90gm.

Bakınız buradaki rakam ( 27.90gm.) sizleri aldatmasın bu kurumuş kabuklu değildir bu daha fire verecek. uygun nem miktarındaki kurumuş hali Tahmini olarak 20-22 kg cıvarı.

Ayrıca böyle bir zorunluluk da hissetmiyorum ama
Hala buna da inanmıyorsanız buyrun noterle gelin, inanmıyorsanız ne diyeyim daha.
Değerli kardeşlerim yanlış anlaşılma olmasın.Benim bahsettiğim yeşil kabuklu ceviz yavuz cinsi çok iri yeşil olarak albenisi olan ceviz.Bu cevizi kuru olarak bekletirsem içi büzüşüyor küçülüyor.Tazetüketim olarak verdim.Sn Liliumun verdiği bilgilerle aslında örtüşüyor.Yavuz cevizinin yeşil kabuğu çok kalın oluyor.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 21:32   #1134
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın sedatkso,henüz hasat dönemindeyiz henüz sattığım yok, hele bir kurusunlar .
Toptan verecek miktarlar henüz elimize yok , eşe dosta üçer beşer ki
lo verdik mi biter zaten.

Fiat olarak aldığım duyumlar kuru chandler 20tl cıvarı olduğu.
peki kac agacınız var ve tozlayıcı olmadan kac kg aldınız agac bası bırde 7 yasındaydı degılmı yanlıs hatırlamıyorsam.saygılar

Eski 28-09-2013, 00:22   #1135
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Değerli kardeşlerim yanlış anlaşılma olmasın.Benim bahsettiğim yeşil kabuklu ceviz yavuz cinsi çok iri yeşil olarak albenisi olan ceviz.Bu cevizi kuru olarak bekletirsem içi büzüşüyor küçülüyor.Tazetüketim olarak verdim.Sn Liliumun verdiği bilgilerle aslında örtüşüyor.Yavuz cevizinin yeşil kabuğu çok kalın oluyor.
Teşekkür ederim sayın ömür uşak,

Ben bazen bu gibi durumlarda doğmamış coçuğuna don biçiyor derim. yahu bi dur önce öğren ne nedir hangi kumaştan olur kalın kumaş mı olacak ince kumaş mı, bunun abası var ipeği var, sonra bunu tart bakalım hangisi ne gelecek,

Şaka bir yana, söyleminize ekleme olsun yeşil sütlü tüketilen kaplan 86 nında yeşil kabuk kalınlığı kalındır.

Eski 28-09-2013, 00:29   #1136
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso Mesajı Göster
peki kac agacınız var ve tozlayıcı olmadan kac kg aldınız agac bası bırde 7 yasındaydı degılmı yanlıs hatırlamıyorsam.saygılar
Evet yedi yaşında,
Tam olarak daha belli değil (Kurumadığı için)ama tahmini olarak 5 kg olanda var 10 olanda 15-20 kg verende var.

Bugün daha iyi verim var dediğim üç ağacımı topladım daha tartmadım, yarın tartar yazarım.

ism beğendi.
Eski 28-09-2013, 00:43   #1137
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Dikkat, acaba bu kabuklarda da Juglon olabilir mi.

Alıntı:

Ceviz kabuğu bazı bitkilere etkili olduğu kaynaklarca söylenmektedir,Aradığım cevap ceviz kabuğu ceviz ağacına da etkilimidir, Ya da kompost yapıldıktan sonra da etki kalır mı?
Şimdi kafama bir şey takıldı ya,düşünüp dururum, düşünüp dururken aklıma eski yıllar geldi, çocukluğumuzda ovada koca koca ceviz ağaçları vardı o zamanki hasat sırıklarla vurularak ağaç silkelenir kabukları da ağacın gölgesine temizlenip kabuklar ağacın altında kalır cevizleri manda arabasına yükleyim eve temiz cevizler gelirdi,
Düşünüyorum da zararı olsaydı onlara da olurdu diyorum bilmem katılırmısınız.

ism beğendi.
Eski 28-09-2013, 08:15   #1138
Ağaç Dostu

Nail kardeşim tamamen haklısın. Şöyleki:

Juglon ceviz ağacından (bu nedenle adını cevizgillerin latince ismi Juglanacea dan alan)izole edilen bir doğal kimyasal madde. Tekstil boyası olarak, eskiden mürekkep yapımında ve özellikle de (bizi ilgilendiren) SEÇİMLİ HERBİSİT olarak kullanılan bir madde.

Daha önceki yazımda da alıntı yaptığım bilimsel bir makaleye göre listesi verilen bitkiler dışındakiler için azot muhtevasından dolayı yararlı. Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var. Listede ceviz olmadığına göre kabuklarda juglon olsa dahi kendisine zarar vermediği hatta azotdan dolayı yararlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Ben de bir tecrübemi paylaşayım. Cehalet dönemimde sebze adalarımın ikisine ceviz ağacı dikmiştim. Ağaçlar iki senelik olunca da 10-12 adet ceviz almıştım. O iki adaya iki yıl ektiğim domates ve biberlerin neden büyümeyip hatta kuruduğunu agaçlar.net üyeliğimden sonra öğrendim. 2 yıl önce cevizleri oradan alıp adaların toprağını değiştirdim. Çünkü juglonun uzun seneler bozunmadan ve kaybolmadan toprakta kaldığını artık biliyorum.

Her şey gönlünce olsun.

ism beğendi.
Eski 28-09-2013, 11:29   #1139
Ağaç Dostu

Sayin lilium peki kac agaciniz var 7 yaşinda saygilar

Eski 28-09-2013, 11:46   #1140
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Nail kardeşim tamamen haklısın. Şöyleki:

Juglon ceviz ağacından (bu nedenle adını cevizgillerin latince ismi Juglanacea dan alan)izole edilen bir doğal kimyasal madde. Tekstil boyası olarak, eskiden mürekkep yapımında ve özellikle de (bizi ilgilendiren) SEÇİMLİ HERBİSİT olarak kullanılan bir madde.

Daha önceki yazımda da alıntı yaptığım bilimsel bir makaleye göre listesi verilen bitkiler dışındakiler için azot muhtevasından dolayı yararlı. Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var. Listede ceviz olmadığına göre kabuklarda juglon olsa dahi kendisine zarar vermediği hatta azotdan dolayı yararlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Ben de bir tecrübemi paylaşayım. Cehalet dönemimde sebze adalarımın ikisine ceviz ağacı dikmiştim. Ağaçlar iki senelik olunca da 10-12 adet ceviz almıştım. O iki adaya iki yıl ektiğim domates ve biberlerin neden büyümeyip hatta kuruduğunu agaçlar.net üyeliğimden sonra öğrendim. 2 yıl önce cevizleri oradan alıp adaların toprağını değiştirdim. Çünkü juglonun uzun seneler bozunmadan ve kaybolmadan toprakta kaldığını artık biliyorum.

Her şey gönlünce olsun.
Evet abi dediklerinize bende katılıyorum, benzer olayları yaşamaya başladım da, ağaçlar yedi yaşlarına geldiler, bahçeye gittikçe yemek için bir kaç karpuz kavun (vs) ekiyordum, iki senedir olmuyor artık hele bu yılkı karpuzlar 5-10 cm çapta kaldılar gelişmediler, bende nedenini araştırıyordum iyi ki, bu konu geçti de onuda öğrenmiş oldum.
Alıntı:
Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var.
Evet batı otlara bu yararı gösteriyor, ama ayrığı kudurtuğuna şahit oldum.

ykaya194 beğendi.

Etiketler
bahçe, ceviz, ceviz fidanı, ceviz yetiştiriciliği, lilium

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025