Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45
Nail kardeşim tamamen haklısın. Şöyleki:
Juglon ceviz ağacından (bu nedenle adını cevizgillerin latince ismi Juglanacea dan alan)izole edilen bir doğal kimyasal madde. Tekstil boyası olarak, eskiden mürekkep yapımında ve özellikle de (bizi ilgilendiren) SEÇİMLİ HERBİSİT olarak kullanılan bir madde.
Daha önceki yazımda da alıntı yaptığım bilimsel bir makaleye göre listesi verilen bitkiler dışındakiler için azot muhtevasından dolayı yararlı. Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var. Listede ceviz olmadığına göre kabuklarda juglon olsa dahi kendisine zarar vermediği hatta azotdan dolayı yararlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz.
Ben de bir tecrübemi paylaşayım. Cehalet dönemimde  sebze adalarımın ikisine ceviz ağacı dikmiştim. Ağaçlar iki senelik olunca da 10-12 adet ceviz almıştım. O iki adaya iki yıl ektiğim domates ve biberlerin neden büyümeyip hatta kuruduğunu agaçlar.net üyeliğimden sonra öğrendim. 2 yıl önce cevizleri oradan alıp adaların toprağını değiştirdim. Çünkü juglonun uzun seneler bozunmadan ve kaybolmadan toprakta kaldığını artık biliyorum.
Her şey gönlünce olsun.
|
Evet abi dediklerinize bende katılıyorum, benzer olayları yaşamaya başladım da, ağaçlar yedi yaşlarına geldiler, bahçeye gittikçe yemek için bir kaç karpuz kavun (vs) ekiyordum, iki senedir olmuyor artık hele bu yılkı karpuzlar 5-10 cm çapta kaldılar gelişmediler, bende nedenini araştırıyordum iyi ki, bu konu geçti de onuda öğrenmiş oldum.
Alıntı:
Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var.
|
Evet batı otlara bu yararı gösteriyor, ama ayrığı kudurtuğuna şahit oldum.