![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Neyse bakalım, kayısılar yerlerine yerleşti.Dün bahçeye sabahtan gidince sabah sefaları henüz açıkken onları da çektim. Bunlar kendiliğinden çimlenenler. Saksıdaki şaşırtılanlar yavaş gelişiyor. ![]() ![]() ![]() ![]() Taşların arasında çimlenmiş. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın s.serdar, sevgili nevsune, sayın TaşevliBahçe, madem yadırgamadınız, sizlere güveçte kuru fasulye. Bu sefer, sağlıklı sevgili nevsune. Pişmesine yakın acı biber attık, ama bizimki fazla oldu. Eşimden bir kaç biber rica etmiştim, topladıklarının hepsini yıkamasıyla güvece atması bir oldu. Toprak kapta ve odun ateşinde pişmesi lezzetini arttırdı. Tavsiye ederim.![]() |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toplamaktan eşim, dağıtmaktan ben yoruldum. Biraz da konserve yapalım dedik. ![]() Aşı kirazdan biraz daha büyük olan erik cinsi. Küçük bir cins yâni. Konservesi güzel oluyor. ![]() ![]() ![]() ![]() Acı biberlerden turşu yapımı da başladı. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Maalesef ektğim tohumlardan çimlenen bitkiler ve aldığım bazıları balkonda kırmızı örümcek zararlısından kötü etkilendiler. Sellukamın tüm yaprakları döküldü, şimdi yeni yapraklar çıkarıyor. İlaçlıyorum bakalım yararı olacak mı? Bahçedekiler ise, bazıları yeni açmaya başladı, bazıları tekrar açıyor. Görelim.![]() ![]() ![]() ![]() Havuza kurbağa gelmiş, kovma yolları arıyoruz. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 385
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Kesinlikle her bahçede olmalı, soğuktan sıcaktan etkilenmiyor. Zararlısı yok. Açtıkça açıyor. İyi ki almışım dediğim, coreopsis grandiflora. Türkçe adını bilmiyorum maalesef. ![]() Bahçede gördüğüm bir böcek. Adını bilmiyorum. ![]() Geçenlerde çektiğim kelebeğin aynısı, bu sefer kanadı sağlam. Yine aynı yere gelmiş. ![]() Kayısılar konserve edilmeden önce. Sincapların yediği kadar var. ![]() Hünnaplar meyve oluşturmuş. Meyve ve çiçek bir arada. ![]() |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Kendinizi toprağa çok kaptırdığınızı kuzucuk da anlamış ki, şişe konserve olmaktansa toprağa atılmayı yeğ tutmuş.. )). Kuzular toprağa/tarlaya salınır diye size söyleyecek çağa gelmeyi bekliyor...Acaba bir torun tatlı ve bereketli geldi de toprak anadan bir medet daha mı...? Her şey çok güzel. Beyefendiye selâm saygı lütfen. Sağlıkla cümleten inşallah. Saygılarımla lütfen. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprakla ilgili Aşık Veysel ne de güzel söylemiş, üzerine söylenecek söz kalmamış. Toprakla ilgili Aşık Veysel ne güzel söylemiş. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın SDurul, çiçekleriniz ve meyvelerinizde inşallah verdiğiniz emeğin karşılığını fazlasıyla alırsınız. Sabah sefası tohumlarını bizler için alırmısınız sizdekilerrin renkleri bizlerde yok bilginize. Muğladan selamlarımla. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Önce minik kuzucuktan başlayayım. Ben yerim onu, o tombalak elleri ayakları ısıra ısıra yerim Sevgili SDurul, dünyalar güzelini iyi günlerde büyütün. Toprağı ellemiş ya tamam artık iflah etmez. Büyükanneye yardımcı geliyor![]() Aaaa, yadırgamak ne kelime, tabii arada yemekleri görmek iyi oluyor. Biz bitki de severiz, güzel yemek görmeyi de, yemeyi de Kaç gün gözümün önünden geçti sizin o muhteşem kızartma görüntüleri. Kurufasulye toprak kapta yavaş yavaş pişip nasıl lezzetli olmuştur. Ellerinize sağlık, afiyetler olsun. En lezzetli yemekler ağır ateşte, hatta odun ateşinde pişenler oluyor. Püf noktası yavaş pişme olayı sanırım. Herhalde lezzetler yavaş pişmeyle pekişip kaynaşıyor. Toprak güveci önce döküm tencereye benzettim. Özellikle mi böyle karartılmış? Şimdiye dek hiç böyle siyah renklisini görmemiştim. Kavanozlar dolmaya başlamış. Kolay gelsin. Biraz zahmetli oluyor gerçi ama tadı da bir başka oluyordur insanın kendi yaptığı şeylerin. Tertemiz, sağlıklı, lezzetli. Yazın bereketini kışın afiyetle kullanın. Sevgili SDurul, kırmızı örümcek konusunda ne ilaç yapıyorsunuz bilmiyorum ama biraz inatçı oluyorlar. Kimyasal kullanmazsanız önünü almak zor. Yalnız geçenlerde Feriha bana bir yapıştırıcı verdi. İlacın içine kattığınızda etkisini pekiştiriyor. Geçen yıl küpelilerimde beyaz sinekle hiç başedememiştim. Ne kullandıysam hiç bir şey fayda etmemişti. Sanki beslemişim gibi ürediler de ürediler. Bu yıl NeemAzalın içine yapıştırıcı karıştırıp kullandım, epeydir bir görünmüyorlar. Aklınızda olsun onun organiği de varmış. Belki kırmızı örümcekte de işe yarar. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Durul'cuğum, bir süredir fazla kalamıyorum sitede, neler kaçırıyormuşum meğer. İyi ki bu gün şöyle bir dolaşayım hızlıca demişim. Kuzularımızın kuzuları ile ne yapacağız bilmem. Bunların sevgileri ana kuzularınkini bastırdı, nasıl bastırmasın ki, sevgili Nevsune'nin yazdığı gibi, tam ısırmalık. Doğum günü kutlu olsun, Allah tüm sevenleri ile birlikte sağlıklı uzun ömürler versin. Şu senin konservelerine de bayılıyorum, bunca işle tek başına uğraşıyorsun sanırım. Ellerine sağlık, Allah ağız tadı ile yemek nasip etsin. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir sene çabucak geçti, büyüdük işte. Allah cümlemizin evlâtlarına sağlıklı uzun ömürler versin. Benim yardımcı büyüyene kadar tek başıma uğraşıyorum, bakalım yardım edecek mi? Son konserveler burada Adalet Hanım. Sevgiler... Geç ektiğimiz için ancak çiçekleniyorlar, olacakları şüpheli. Fasulye ve kavun çiçekleri. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, güzel sözleriniz ve iyi dilekleriniz için teşekkürler öncelikle. Babaanneye yardımcı geldi gelmesine de, yardımcı en çok dedeyi seviyor. Bu durumda, babaanneye de kıskanmak düşüyor. ![]() Bu sene bahçede daha çok vakit geçirir olduğumuz için bazen yemeği orada yapıyorum, hem de odun ateşinde daha lezzetli oluyor, dediğiniz gibi. Toprak tencere biraz eski, otuz otuz beş senelik, belki de daha fazla. Ateşin isinden kararmış, bir de köy fırınına et sürünce, en az beş altı saat fırında kalıyor. Dolayısıyla zaman içerisinde yüksek ısı ve isten böyle kararıyor. Yıkamakla da çıkmıyor. Kavanozlar ve şişeler dolmaya başladı, dağıtmakla ve yemekle tükenmeyince değerlendirmek gerekiyor. Bu konserve işi bizde yeni değil, geleneksel hale geldi neredeyse. Bizim sattığımız bir meyve bahçemiz daha vardı. Burada su yokken, oradan su getirmek amaçlı almıştık. O da ayrı bir hikâye, aradaki elalemin tarlalarına boru döşeterek bahçeye su getirmiştik. İşte içinde beş altı vişne ağacı olan, o yeri aldığımız yıl sabahlara kadar vişne suyu çıkarmakla uğraşmaktan, üst baş vişne boyası, bîtap düşmüştüm. Doğru dürüst kendimiz içsek gam yemem. Ziyan olmasın diye uğraşıyoruz işte. ![]() Dün yine konserve günüydü. Herkese tavsiye ederim, tazesini aratmıyor. Kırmızı örümcekler için çiçekçimin kendi hazırladığı bir karışımı kullanıyorum. Mavi renkli bir sıvı, içinde besin de varmış. Tamamen bilinçsizce bir savunma sistemi. Neemazali de araştırmak lâzım. Ben bir de size enzim konusunu danışacaktım. İlgili başlığı okudum, aklım sarmadı, telâşeli geldi bana. Bir yerde galiba siz yazmıştınız, basite indirgeyerek nasıl hazırlayabiliriz? Mesaj yazmışken, geçenlerde yapılan göz aşısı tutmuş, çok sevindik. ![]() Düzenleyen Sevgi Durul : 25-07-2012 saat 16:14 |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-05-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 389
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçtiğimiz haftalarda annemlere gittiğimde hayatımda ilk defa göz aşısı denedim. Beyaz duta, ekşi karadut aşıladım 3-4 farklı dala. Eşimde ben çabalarken dalga geçti, uzman olmuşum da aşı da yaparmışım da diye. Sdurul Ablacığım, sizin aşınızın tutup tutmadığı ne kadar sürede belli oldu. Öyle çok istiyorum ki aşılarımın tutmasını. Şöyle ağacımızın yarısının ekşikara yarısının beyaz dut olmasını. ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili sakdag, bu mesajımda yazmışım aşıların yapıldığını. Ayın 11 ya da 12 sinde yapılmış, on dört on beş günde tutmuş oluyor. Yalnız yapılan pek çok aşıdan ilk tutan bu. Menengece Antep fıstığı. Diğerleri de tuttukça paylaşırım. Yarısı ekşikara yarısı beyaz dutunuzu seneye yersiniz büyük ihtimâl. Göz aşılarında başarı yüzdesi daha yüksek oluyormuş. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili SDurul yazınızı şimdi gördüm. Geceleri uykuya yenik düştüğüm için enzim konusunda size yardımcı olabilecek özet bilgileri yarın yazacağım. Hiç zor değil inanın. Hele sizin gibi ufacık meyve suları hazırlayıp şişe kapatmalarla bile uğraşan birine çocuk oyuncağı gelecek Bütün zorluk, atıkları yıkayıp ufaltarak şişeye doldurmak ve iş bittikten sonra süzmek. Gerisi kendiliğinden halloluyor zaten. Sonuçta harika bir besin elde edeceksiniz![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Eveet; geldim Sayfa 74 e; çook güzel bir gezinti oldu benim için. Geç oldu çıkmam gerek onun için inşallah yarın gece 73 ten tekrar izlemem gerekecek. Zira incelemem gereken yazılar var benim için... Teşekkür ediyorum. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili SDurul gece yatmadan önce son düşüncem bu olmuş ki, rüyama bile girdiniz Şimdi gelelim enzim yapımına:Bize gerekli olan malzemeler: 5 lt.lik su bidonu, 3 lt. içme suyu (hani dışkısız olması tavsiye edilir ), 900 gr. evsel atık (sebze meyve kabukları vs.), 300 gr. pekmez/ kahverengi şeker/melas seçeneğinden biri . Ben kahverengi şekerden tam randıman alamamıştım, melas bulma imkanım da yoktu. Bu durumda pekmez benim için en doğru seçenek.Kullanabileceğimiz malzemeler konusunda, buradaki listede NPK oranları ile ilgili çok güzel bilgiler var. Yapacağımız enzimde aşağı yukarı bir NPK dengesi tutturmamız için bu listenin el atında olması iyi olur. Örneğin Mayıs ayı sonlarına doğru hazırladığım enzim için ben; yeşil yonca, bezelye kabuğu, muz kabuğu, patates kabuğu, elma kabuğu, portakal kabuğu, salatalık kabuğu (kavun piyasada yok gibiydi çok istediğim halde kullanamadım, bu aralar en iyi malzemelerden biri), karnabahar kökü, kivi kabuğu, yumurta kabuğu, toz deniz yosunu, ceviz kabuğu, kemik unu kullandım. Biraz daha zenginleştirmek adına evdeki hümik asitten 2 kaşık kadar ilave ettim. Siz çok şanslısınız, bu dönemde elinizin altında bir yığın malzeme vardır. Şimdi gelelim yapılışına: 900 gr. Meyve, sebze atıkları ve diğer malzemeleri yıkayıp mümkün olduğunca ufaltarak (ben sebze meyveleri doğrayıcıdan geçiriyorum, ceviz kabuklarını mümkün olduğu kadar kırıyorum, yumurta kabukları zaten ufalanıveriyor) 5 lt.lik bidonun içine dolduruyoruz. Üstüne 3 lt. temiz içme suyu ve 300 gr. Pekmez ilave edip, bir-iki tatlı kaşığı kadar da toz maya ekliyoruz. Tamam bitti işte Şimdi ağzını kapattığımız bidonu bir kenara koyup enzimin oluşmasını bekleyeceğiz. Fermantasyon sırasında gazın çıkabilmesi için birçok yöntem var. Ben balon yöntemini kullanıyorum (aslında çok güzel bir musluk sistemi var, onu almak iyi olacak da nerede satıldığını unuttum). Yalnız balona dikkat edip arada gözlemek iyi olacak. Birkaç günde bir balonlar yırtılabiliyor. Zaten bir süre sonra anlıyorsunuz balonun kaç gün dayanabileceğini. Bu yüzden ben birkaç balonu hep el altında tutuyorum. Balonu birkaç yerinden delip bidonun ağzına kapattınız, tamam bırakın artık fermantasyon başlasın. Duruma göre 20 gün ile 3 ay arasında bir sürede fermantasyon bitecektir. Bunu balonun sönmesinden anlayacaksınız. Benim bu son yaptığım enzimin fermantasyonu hava sıcak olmasına karşın 2 ay sürdü ama valla harika bir şey çıktı ortaya diyebilirim. Berrak tertemiz bir sıvı besin yapmışım ![]() Yazının uzunluğundan atom bombasını parçalıyormuşuz duygusuna kapılmayın. Hani vardır ya, yeni bir şey alırız da kullanma kılavuzunda 8 sayfa okuyup bir şey anlamayız ama alt tarafı 2 düğmeye basılacaktır. İşte aynen böyle. Enzimi yapmak, bu yazıyı okumaktan çok daha kolay Kolay gelsin diyorum, sevgiler ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Siz enzimi çifte kavrulmuş yapmışsınız tebrik ederim |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Cansınız sevgili nevsune, bu kadar çabuk ve anlayabileceğim şekilde yazdığınız için teşekkürler. Size zahmet oldu ama hemen uygulamaya geçebilirim. Çift kaplar, hortumlar bana karışık gelmişti açıkçası. Kullanma kılavuzu ve iki düğme örneği çok hoşuma gitti. Aslında ne kadar kolaydır da, birinin bize anlayacağımız gibi anlatması gerekir. Biliyor musunuz, rüyalar bende de agaclar.net ile ilgili olabiliyor zaman zaman. Burada çok vakit geçirmekten, etkilenmekten sanırım. Sizin de belirttiğiniz gibi, malzeme bol ve çeşitli, pekmez var yiyen içen yok. Bari işe yarasın. Cevizin yeşil kabuğu değil de odunsu kabuğu kullanılacak yanlış anlamadımsa.Sonuçları buradan paylaşırım ve kullanılışı ile ilgili anlamadığım kısımlarda yine sizin kapınızı çalarım. Umarım başarırım. ![]() Görmediniz sanırım, size yazdığım önceki mesajlarınıza cevaplarım var. 2133 no'lu mesaj En yürekten sevgilerimle... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sudenur, can boğazdan gelirmiş ama boğazdan da gidermiş. Zaten eşim de çok fazla yiyen biri değil, o yetiştirsin dağıtsın, beni uğraştırsın o yeter O'na. Çiçek adasını ona tepki plarak yaptım derken, koca bahçede nereye ne dikmeye kalksam, oraya olmaz, burası tamir olacak, şurası ayak altı, hep bir bahane bulur. Sevmiyor ya, çiçekler ona fazlalık geliyor. Ama geçenlerde bir kök akşam sefasına baktı baktı, seneye bundan çok ek, çocukluğumun çiçeği dedi. Kalp kırmadan, tatlı atışmalar da olmasa o kadar işin altından kalkılmaz zaten. Baharda çiçek adasında görüşmek üzere... Sevgiler... Sevgili nevsune, bugün elimde olan malzemelerle enzimi hazırladım. Az bir şey deneyeyim derken yine de fazla oldu. İçindekiler, kavun, karpuz kabuğu, maydanoz sapı, katı meyve sıkacağından geçmiş armut posası, pekmez, maya. Hepsi göz kararı, hiç ölçmedim. Gelişmeleri olumlu ya da olumsuz paylaşırım. Bu deneme ama. Yumurta kabuğu gibi diğer bazı malzemeleri sonradan ilave etsem olur mu? Çeşit pek az olmuş da. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Elinize ne geçerse ilave ediniz |
|
|
|
|
|
#27 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kuzucuğun bahçe maceralarına da bayıldım. Kelebeğe o kadar nasıl yakınlaşabildiniz, ürkütmeden görüntüleyebilmişsiniz bravo size. Herkes bir çiçek adası deyip duruyor anlamıyordum, şimdi anladım ![]() Yağmur altındaki görüntülere hayran kaldım. Hele damlaların son hızla düştüğü ve gerçekten bir buzlanma efekti yaratan son fotoğrafınız tek kelimeyle 1 numara. Ne hoş değil mi, o kadar iş güç arasında bile güzelliği gören gözleriniz ve paylaşan bir yüreğiniz var. İşte bundan seviyorum sizi Aman hep bizimle kalın siz.Alıntı:
Bir ara balkondaki sarmaşıklardan biriyle uğraşıyorum, ağın üst kısımlarına sardıracağım ki alttaki bitkilerin ışığını kesmesin. Tabureye çıkmışım, benim balkon zaten 2 m2 bile değil, bi de tıkış tıkış malum olduğu üzere. Taburenin bir ayağı havada kalmış neredeyse 5. kattan aşağıya uçuyordum ve bu benim ilk kazam da değil. Eh bunu oğluma anLatma gafletinde bulundum. Aldığım cevap şuydu: " e sana o çiçekler yüzünden bişey olsun hepsini aşağı fırlatmazsam, bi de inip üstlerinde tepinmezsem ne olayım". Şimdi ölmeye korkuyorum benim oğlan üstlerinde tepinecek diye. Hal ve ahvalimiz böyle, kendimiz edip kendimiz buluyoruz![]() |
||
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de Halil beye katılıyorum, birkaç gün içinde elinize geçen sebze meyve artıklarını da ilave edersiniz, sonra bırakırsınız fermantasyona. Haa, yalnız ölçü konusu biraz önemli. 1-3-10 oranına uymakta yarar var. Herkesin tartısı yok ya, nasıl ölçeceğiz derseniz: su ile pekmez kolay şişelerden ölçülebilir de, atıklar için 900 ml. lik bir suyu bir ele alıp, diğer ele de atıkları alıp şöyle bir terazi durumları yapılabilir. Hey allahım, bu bitkiler yüzünden daha neler yapacağız bakalım. Arkadaşımın biri bu enzim yüzünden bana çöpçü diyor ama benim çiçeklerim fışkırırken, onunkilerde tık yok. |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, beğenileriniz ve güzel sözlerinize teşekkür ediyorum önce. Enzimle ilgili mesajınızı okuyunca, hatırlatayım istedim. Sizin için eklediğim fotoğraflar ve küçücüğümüzün bahçe macerası da vardı çünkü. Yakınınızın o girişimi başarılı olmamıştır inşallah. ![]() Kelebek fotoğrafı çekmek aslında hem zor hem kolay. Daha çok çok güzel kelebekler var ve çekemiyorum. Akşam üzerleri biraz sakinleşip kondukları yerde daha bir uzun kalıyorlar. İşte o anlarında görmüşsem çekiveriyorum. Fotoğraf çekmeyi seviyorum, makine hep cebimde, gördüğüm ilginçlikleri kaçırmayayım diye. Beğendiğinize gerçekten çok sevindim. Evdekiler zaman zaman isyan bayrağı açsalar da birazcık alıştılar artık. Oğlunuzun söylediğini eşim defalarca söylemiştir. Yâni çiçekleri balkondan aşağı atacakmış. Aman siz de dikkat edin, balkon kenarlarına çiçek sardırırken,....... düşünmek bile istemiyorum. Allah korusun. Çiçeklere ot ilacı, traktör tutup çiçekleri attırmaya götürme, bunları da duydum hep. Ama yine de kıyamazlar bize. Birazcık abartmış olsak bile.![]() Enzim işine gelince, yine hazırladım, burada. Bu sefer çeşit biraz daha fazla. İçine sevgimi de kattım, güzellerime mama hazırlıyorum diye söylene söylene yaptım. Bu arada gülmek tuttu, mutfak, mahfı-perişan halde. Öncesinde küçük acı biberlerden turşu yapmışım, acı biber sapları da enzimde. Bundan böyle, çıkan çöplere de kıyamam ben. Biriktirip buz dolabında saklarmışım. İyi ki mum çiçeği ile ilgili başlıkta bundan bahsetmişsiniz de öğrenmişim. Çok çok teşekkürler... Sevgiler... |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| antep fıstığı, ceviz silkme makinası, ceviz soyma makinası, chandler ceviz, zeytin |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|