agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Envor / Topraksız tarım, Domates yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7870.htm)

Todor 23-11-2008 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 320408)
Envor naylon ip yerine (bitkiye zarar vermemesi açısından) pamuk ipi kullanılır mı? Yoksa dayanıksız mı olur?

Pamuk ipler, keten sicimler bir süre sonra kopuyor. En iyisi naylon ipler.

nariçi 23-11-2008 20:35

İpleri fidan gövdesine değilde başkabir tutacağa bağlansa daha iyi olmaz mı, ipin boğması sorunu olmaz mı ? Veya bitki daha olumlu cevap mı veriyor ?

envor 23-11-2008 20:38

İpi bitkiyi boğacak şekilde sıkmayacağız, biraz bolluk bırakacağız, başka nasıl bağlanılabilinir?

nariçi 23-11-2008 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 312611)
Sayın jıbutı, öncelikle 3 saatte 500 cc su vermeyin, saat başında 100cc su verecek bir sistemi oturtmaya çalışın, e bu nasıl olacak diye soruyorsanız işte size bir çözüm :)
http://www.netafim.com.tr/1412/
Yukarıdaki linkte bulunan damlatıcılardan temin edin, ve her köke bir adet gelecek şekilde sulama borusuna monte edin, ucunada 30-40 cm'lik bir ince plastik hortum takıp bu hortumuda domatesin kökünün yakınına saplayın, saatinizi tutarak bu sistemden bir dakika su geçirin, ve bir dakika içinde hortumdan akan suyu bir beher ölcek ile ölçüp, bir dakikada sistemin verdiği suyu bulup ona göre saatte 100 cc su verebileceğimiz dakikayı bulup, o bulduğumuz dakika kadar zamanda sulamaya devam edin.:D Çok karışık oldu, yazdıklarımdan benim bile kafam karıştı :D
Ondan sonra:D; Dijital bir zaman rölesi temin edin ve dinamonuza bağlayın, şimdilik 100 cc su ile devam edin, yalnız domatesiniz büyüdükce su miktarını arttıracağız, yalnız sabah ilk su miktarı 60 cc veya 80 cc olursa çok daha iyi olur, birde güneş batmadan 1-2 saat kala suyu kesmelisiniz.
Sayın jibuti topraksız tarımda başarının %50'si iklimlendirme, %30'u besleme, % 20 'si kültürel işlemdir, yani bunu neden yazdım, hemen sıcaklığı ve nemi ölcebilen iyi bir termometre alman lazım.
Perlitindeki toz oranı önemli değil, suyun 45 santimden akması iyi, yalnız dinamondaki su çıkışına bir T ile bir vana takıp, hortumunuda yüksekten su tankına dökülecek şekilde ayarlarsan çok daha iyi olacağını zannediyorum, sıcak havalarda seranın etrafını açman iyi, yalnız kuzey rüzgarlarını hafife alma, kuzeyden esen rüzgarlar domatese darbe vurabiliyor vede çok daha fazla suya ihtiyaç duyabiliyor. (izlenimlerim böyle)
Ayrıca beyaz sinek için file alabilirsin, hatta almalısın, hem beyaz sinekten korur, hem zararlı diğer böceklerden, şimdilik bu kadar, yalnız seranızın detaylı resimlerini yüklerseniz, konuya daha çok hakim olabiliriz.
:pBenim nerede yaşadığıma gelince; Antalya, Muğla il sınırındayım, malesef burası kerbela gibi bir yer:D ama seviyorum burayı;)

Bu uygulama (miktarlar) bir tek domates fidesi için mi olacak ?

akinselcuk 24-11-2008 19:46

Konuyu ilgiyle takip ediyorum. Haziranda bir fuara katılacağız. Meslek lisesi bahçecilik bölümü olarak. Çilek domates ve kıvırcık marul denemeleri hazırlamayı planladık. Sitede birçok bilgi olmasına rağmen toparlamakta ve anlayabilmekte güçlük çekiyorum.

Oysaki bu sitedeki yazıları okumadan evvel bu işi kolayca yapabileceğimi düşünüyordum. Artık denemelerden olumsuz sonuçlar alabileceğimizden korkmaya başladım.

jibuti 27-11-2008 22:39

sevgili envor domateslerimin yapraklarında sabah ve akşam su zerrecikleri oluşuyor bunun bir sakıncası var mı?

envor 28-11-2008 20:35

Serada nem'i ölçebiliyormusun?

jibuti 28-11-2008 22:28

Hayır,ölçebilecek aletim yok şimdilik.Buralarda hava sıcakdı (bugüne kadar) sanırım o yüzden seranın tavanında terleme oluşuyordu.Resmen su damlaları oluşuyordu.

jibuti 28-11-2008 22:32

domateslerin durumu

sevgili envor domateslerde yavaş yavaş çiçekler açmaya başladı.Resimleri açtığım foruma koydum lütfen bakar mısın.Resimlerde de gördüğün gibi koltuk alma işlemi yapmalımıyım artık.Birde boydan resimledimki alt dallarını almadım :p ama almam gerekir mi?

envor 29-11-2008 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jibuti (Mesaj 324044)
Hayır,ölçebilecek aletim yok şimdilik.Buralarda hava sıcakdı (bugüne kadar) sanırım o yüzden seranın tavanında terleme oluşuyordu.Resmen su damlaları oluşuyordu.

Jibuti, ısı ve nem ölcen iyi bir makina almak zorundasın :( malesef bu şart.
Bitkiye besin vereceğin sistemi kurdun, bitkilerin büyüyor, ama iklim şartlarını ölcemiyorsun. Ama oluyor! diye bilirsin, olur, öylede olur. Yalnız amatörce olur. Yapmış olduğun serada ve sistemde biraz profosyönel olman gerekir.
Şimdi gündüz ve gece sıcaklıkları arasında çok aşırı fark var, ama ne kadar olduğunu ölçmemiz lazım, aradaki fark 8-10 dereceden fazla ise önlemini almamız lazım. Dikmiş olduğun domates çeşitide sıcağı seven bir çeşit, havalar iyice soğuduğunda serayı ısıtman lazım:eek:

jibuti 30-11-2008 12:15

Sevgili envor serama sobamı kuralı 10 gün oldu dijital termometre koydum ve ona göre ısıtacağım hatta ısıttımda.Belki çok ilkel ama işe yarıyor.Üstü su tanklı bir banyo sobası kurdum anında ısı yayabiliyor,borularıda bir uçtan diğer uca kadar seranın içinden geçirdim.Sera küçük olduğu için şuanda yetiyor.

Nem ölçer konusunda çok haklısın şartlarımı zorlamam gerekecek bakalım neler yapabilirim.Çok teşekkürler.

elektronik. 01-12-2008 20:31

Sayın Envor Bey, Bu küçük seralarda, evlerde kullandığımız buhar verici cihazlar kullanılabilir mi. Bunlar aynı zamanda hem sıcaklık hemde nem oranını ölçüyor.

jibuti 04-12-2008 00:54

Sayın elektronik şu nem ölçerin bir devresini yapsanız ne güzel olurdu :)

envor 04-12-2008 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elektronik. (Mesaj 325317)
Sayın Envor Bey, Bu küçük seralarda, evlerde kullandığımız buhar verici cihazlar kullanılabilir mi. Bunlar aynı zamanda hem sıcaklık hemde nem oranını ölçüyor.

Ölçüm yapabiliyorsa kullanılabilir.

kahyanur 09-01-2009 02:14

4 Eklenti(ler)
Cocopeat + perlit karışımına ektiğim domateslerim besin çözeltisini çok sevdiler. Dışarıda fırtına kıyamet, tipi kar yağıyor. Doğalgaz krizi mağduru olmazlarsa bu sefer domates yiyeceğiz:p

malbman 09-01-2009 07:41

Sayın Kahyanur, iki tane domatesin üzerindeki o lekeler çiçek ucu çürüğü müdür yoksa başka bir leke mi? Ustalar da bir göz atıp fikir verirlerse iyi olur sanırım.

nariçi 09-01-2009 09:04

Sadece bir saksıdamı ?

envor 09-01-2009 19:09

Sayın kahyanur, bu sefer bu iş olacak galiba :p

Alıntı:

domatesin üzerindeki o lekeler çiçek ucu çürüğü müdür yoksa başka bir leke mi?
Başka bir leke. Her halde meyveyi bir şey zedeledi. Çiçek burnu çürüğü, meyvenin tam altında olur. Benim gördüğüm kadarıyle, meyvenin yanında o leke.

kahyanur 09-01-2009 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 342580)

Başka bir leke. Her halde meyveyi bir şey zedeledi. Çiçek burnu çürüğü, meyvenin tam altında olur. Benim gördüğüm kadarıyle, meyvenin yanında o leke.

Leke meyvanın yanında. Ve sadece iki tanesinde var. Yeni oluşan meyvalarda yok. Günde en az 30 sefer büyümüşler mi diye inceliyorum:D.
Sevgili Envor; besin çözeltisi ve fideler için çok teşekkür ederim. Ortamlarını sevdiler. Geldiğinde küçücük olan domatesler büyüyor ve çiçeklerde de minicik domatesler oluştu.. Mucize bu:p:p

envor 09-01-2009 20:15

Ben yeterince güneş ışığı ile büyüttüm, ama bundan sonrada alıştıkları güneşi isteyeceklerdir. Işık durumunu siz biliyorsunuz, ama yol yakınken bir ışık sistemi hazırlayın derim.

malbman 10-01-2009 07:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 342580)

Başka bir leke. Her halde meyveyi bir şey zedeledi.

Sabah sabah daha gözlerim açılmamıştı anlaşılan fotoğraflara bakarken. Domatesin yanını altı gibi görmüşüm:p

kahyanur 10-01-2009 08:56

Domates ellenince leke olur mu acaba?

derin 10-01-2009 12:41

sn kahyanur tebrik ederim çok güzel gözüküyorlar.

katsu 10-01-2009 17:57

Arkadaşlar öncelikle hepinize selamlar. Forumu yaklaşık 1 aydır izliyorum. Epeyce de bilgi aldım. Öncelikle seviyeli yazılar ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ben aslında sağlıkçıyım ve şu anda Ankara'dayım. Fakat Adana da bahçeli bir evim inşallah mayısta bitmiş olacak ve ben Adana'ya taşınacağım. Orada kızım ve oğlumla amatör olarak 100 metrekare civarında topraksız tarım için sera kurmak istiyorum. Ben domatesi, çocuklarım da çilek seviyor. Kendimiz ve eş dost için üreteceğiz ama yatiştirme süreci profesyonel olsun istiyorum. Bunun için de Adana'da doğrudan iletişim kurabileceğim biri varsa tanışmak isterim. Hepinize iyi akşamlar dilerim.

kahyanur 11-01-2009 07:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin (Mesaj 343027)
sn kahyanur tebrik ederim çok güzel gözüküyorlar.

Teşekkür ederim. Ama fideler sayın Envor'dan, çiçeğiyle, meyvasıyla hazır geldi. Bahar gelsin de inşallah bende böyle güzel fideler yetiştirmeyi başarırım.
Bu arada imla kurallarına dikkat edin derim. Eğer uyarı alıp üzülmek istemiyorsanız:(;):p

Sarıcan 11-01-2009 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kahyanur (Mesaj 343336)
Teşekkür ederim. Ama fideler sayın Envor'dan, çiçeğiyle, meyvasıyla hazır geldi. Bahar gelsin de inşallah bende böyle güzel fideler yetiştirmeyi başarırım.
:(;):p

Hayrola Sayın Kahyanur,

"Nazar etme ne olur, çalış seninde olur." demedim mi ben size. Çok çalışmışsınız, meyvelerde üzerinde gelmiş Sayın Envor dan. Hani tohumdan yetiştirmenin zevki başka idi. Çok kıskandım vallahi. Şu Envor hepimizi tembel yapacak:D:D:D

Güle güle büyüt, meyvesi bol olsun;)

kahyanur 12-01-2009 12:01

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SARICAN (Mesaj 343420)
Hayrola Sayın Kahyanur,

"Nazar etme ne olur, çalış seninde olur." demedim mi ben size. Çok çalışmışsınız, meyvelerde üzerinde gelmiş Sayın Envor dan. Hani tohumdan yetiştirmenin zevki başka idi. Çok kıskandım vallahi. Şu Envor hepimizi tembel yapacak:D:D:D

Güle güle büyüt, meyvesi bol olsun;)

Sağolun Sayın Sarıcan;
Şimdilik keyifleri yerinde. İnşallah güneş açmaya devam eder de yeni meyva vermeye devam ederler. Darısı sizin başınıza. Sahi epeydir resimlerini göremedik domateslerinizin. Ne durumdalar acaba?:p:p

nariçi 12-01-2009 12:33

Kahyanur, saksı şefaf gibi duruyor, öyle yosunlama yapıyor o da iyi değil, bir yandan kökler karanlıkta dahi iyi gelşiyormuş o bakımdan dışına kamuflaj yapın. Bardak viyollerdeki de sizin ektikleriniz mi? Haydi hayırlı olsun.

envor 12-01-2009 16:56

Ooo! Sayın kahyanur, domatesin meyveleri baya büyümüş :) Nazar boncuğada gözümden kaçmadı hani:p

Şöyle uzaktan bir resim çeksenizde, saksı tam olarak gözükse.

kahyanur 12-01-2009 18:14

1 Eklenti(ler)
Saksı olarak 18 lt lik su bidonunun üstünü kesip kullandım. Bidonun üzerini kaplamadım çünkü daha önce 5 lt lik su bidonlarına ektiğim domateslerin hiç birinde yosunlanma olmadı. 4 kök fide için 18 lt hacim yetmeyecek. İki tanesini başka bir 18 lt lik bidona aktaracağım. Gündüz balkonda , gece içerde tutmaya dikkat ediyorum sevgili fideciklerimi. İnşallah mart ayına kadar terslik olmaz, başlarına bir şey gelmez..Kocaman domates ağaçlarım olur:p

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025