agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Envor / Topraksız tarım, Domates yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7870.htm)

malbman 19-02-2009 09:25

Saksıları te lere nasıl monte ettiniz? Benim 11'li sistemi kurarken çektiğim en büyük zorluk pet şişeleri te lere sızdırmayacak şekilde monte etmekti. Bir çok malzeme denedikten sonra halledebilmiştim ve yine de pek güvenilir gibi gelmiyordu bana.

Eğer sizin yönteminiz daha kullanışlı ve güvenilir ise, sizin de izninizle onu da denemek isterim. Zira bu yıl ikinci bir 11 saksılı daha yapmayı düşünüyorum.

Sarıcan 19-02-2009 09:30

Sn. Meeteine,

Sisteminizi anladım. Sn. Malbmanın 11 saksılı sisteminin pet şişe ile yapılmış versiyonunun normal saksı ile yapılmış şekli. Saksıların içinde herhangi bir agregat kullanıyormusunuz, yoksa strafora tutturulmuş fidenin kökleri direkt su içerisinde mi?

Fidelerinizin maşallahı var, benim sistemdeki fideleri Sn. Envor gönderdiği zaman zaten 30 cm kadarlardı. 22 Aralıktan beri uğraşıyorum, bir sürü sıkıntılarda yaşadım (yanlış havalandırmadan ötürü), şu anda da fideler ancak 50 veya 60 cm gelirler.

Elinizdeki fidelerden aldığınız domateslerden kendinize tohum yaptınız mı? Domates fidenizin cinsinden herhalde çok hızlı büyümüşler. Cinsini öğrenip yazarsanız **** kendiniz için tohum yaparken bir miktarda bizim için tohum yaparsanız çok sevinirim.

Sn. Malbman, mevcut plastik fittinglerin içinde metal dişli olan modelleri ile sistemi monte etmek çok basit, sızdırmazlık işinide basit bir sıvı conta ile halledebilirsiniz.

mustapha0 19-02-2009 16:54

Sayın Mustafa0,
yeşil bit diye benim öldürdüğüm canlılar galiba macrolophus idi. Bundan sonra onlara gözüm gibi bakacam ve ellerimle lavra vererek besliyecem:rolleyes:
Anlayamadığım bir şey var: Evin içi gibi steril bir ortamda beyaz sinek, macrolophus ya da kırmızı örümcek nereden geliyorlar?[/QUOTE]

Sayın meeteine
Evet Macrophus spp. yeşil ama sizdeki beyaz sineğin başka predatörü-parazitoidi **** başka bir zararlı da olabilir. Fotograflarla görsel olarak çok kolay karşılaştırıp teşhis koyabilirsiniz. Macrolophus'un bir handigapı var ki, ortamda beyaz sinek bulamadığı zaman bitkiye zarar vermektedir:)
Artık modern seralar da benim veya sizin eviniz kadar steril ama yinede bu zararlılar insect-net yırtıklarından, yetiştirme ortamı giriş-çıkışlarından veya üzerimizde taşınarak bitkilerimize sirayet ediyor.
Saygılarımla..,

eczadolabi 19-02-2009 21:32

Ev hiçte steril bir ortam değil, emin olunuz...
Böcekten kaçılamaz.
Onlar sizi bulur :)

ZAFER01 21-02-2009 11:27

*** envor burada çeşit ne??

meeteine 21-02-2009 12:32

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 363347)
Saksıları te lere nasıl monte ettiniz? Benim 11'li sistemi kurarken çektiğim en büyük zorluk pet şişeleri te lere sızdırmayacak şekilde monte etmekti. Bir çok malzeme denedikten sonra halledebilmiştim ve yine de pek güvenilir gibi gelmiyordu bana.

Eğer sizin yönteminiz daha kullanışlı ve güvenilir ise, sizin de izninizle onu da denemek isterim. Zira bu yıl ikinci bir 11 saksılı daha yapmayı düşünüyorum.

Saksıların altına açtığım deliğe "kör tıpa" diye tabir edilen sonlandırıcılardan koydum, tabi bu plastik tıplara delik açarak. Silikon ile izolasyonu sağladım. Saksıları borulara tutturmak için ekstra bi şeye gerek yok zaten tıplar dişli olduğu için.

Sistemde saksı koymadığım eklenti yerlerini bu tıplaraın deliksizi ile tıkayabiliyorum böylece sekiz saksılı bir sistemde istediğim sayıda saksı kullanma imkanım var.
Fideleri diktiğim ortam ise içi perlit dolu plastik bardak. Saksı altlığını kapak olarak kullanıp bardakları bu kapaklara yerleştirdim. Bardakların üzerini de strafor ile kapattım.
Ekli fotoğrafların da yardımcı olacağını düşünüyorum.

meeteine 21-02-2009 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 363349)
Sn. Meeteine,

Sisteminizi anladım. Sn. Malbmanın 11 saksılı sisteminin pet şişe ile yapılmış versiyonunun normal saksı ile yapılmış şekli. Saksıların içinde herhangi bir agregat kullanıyormusunuz, yoksa strafora tutturulmuş fidenin kökleri direkt su içerisinde mi?

Fidelerinizin maşallahı var, benim sistemdeki fideleri Sn. Envor gönderdiği zaman zaten 30 cm kadarlardı. 22 Aralıktan beri uğraşıyorum, bir sürü sıkıntılarda yaşadım (yanlış havalandırmadan ötürü), şu anda da fideler ancak 50 veya 60 cm gelirler.

Elinizdeki fidelerden aldığınız domateslerden kendinize tohum yaptınız mı? Domates fidenizin cinsinden herhalde çok hızlı büyümüşler. Cinsini öğrenip yazarsanız **** kendiniz için tohum yaparken bir miktarda bizim için tohum yaparsanız çok sevinirim.

Sn. Malbman, mevcut plastik fittinglerin içinde metal dişli olan modelleri ile sistemi monte etmek çok basit, sızdırmazlık işinide basit bir sıvı conta ile halledebilirsiniz.

Sayın Sarıcan,
Henüz hiç tohum alamadım hatta yiyemedim bile. Yeni yeni kızarmaya başlayan iki-üç tane var. Ancak tohumları aldığım çiftçi ile irtibat kurup bir miktar da sizin için edineceğim, çiftçi türü bilmiyor ne yazık ki. Kendi tohumlarından kendi tarlasında yetiştirdiği domatesler.

Sarıcan 21-02-2009 13:16

Sn. meetiene,

Starfor koyduktan sonra plastik bardağa ve perlite neden gerek duydunuz anlayamadım. Köklerin dışarı çıkması için plastik bardaklarda bir delikte görünmüyor.Birde perlit su içine dökülürse özellikle küçük deliklerde tıkanmaya neden olmuyor mu? Benim sistemde fideyi direk strafora tutturuyorum, kökler suyun içinde serbest duruyorlar.

meeteine 21-02-2009 13:29

2 Eklenti(ler)
Perlit özellikle fidanın ilk döneminde gerekli diye düşünüyorum. Saksılarda sürekli su bulunmadığından kökün kurumamasını sağlıyor. Ancak, sizin yönteminizi hiç denemedim, yani direk strafor kullansaydım ne olurdu, bilemiyorum.
Bardakların alt bölümünde bir kaçı iri (3-4 mm) çoğu da küçük olan (1-2) yaklaşık 30 adet delik var. Kök gelişimini tamamladıktan sonra bu deliklerden dışarı çıkıp saksının içerisinde gelişmeye devam ediyor. Fotoğraflardaki fide yalnızca bir aylık, büyük fidenin saksını, köklere zarar verebilirim düşüncesi le açmadım.

Sarıcan 21-02-2009 13:35

Köklerde çok güzel görünüyor, bitkilerinde. Ben sadece daha farklı bilmediğimiz bir şey var mı diye sordum. Önemli oln bitkinin güzel gelişmesi.

Fideyi saksıya alana kadar nerede çimlendiriyorsunuz. Direk perlitin içindemi yetiştiriyorsunuz. Öyle ise gayet iyi bir çalışma olur.

meeteine 21-02-2009 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 364731)
Köklerde çok güzel görünüyor, bitkilerinde. Ben sadece daha farklı bilmediğimiz bir şey var mı diye sordum. Önemli oln bitkinin güzel gelişmesi.

Fideyi saksıya alana kadar nerede çimlendiriyorsunuz. Direk perlitin içindemi yetiştiriyorsunuz. Öyle ise gayet iyi bir çalışma olur.

Hayır. Tohumları torfa ekiyorum ve 3-4 yapraktan sonra sisteme taşıyorum.

envor 23-02-2009 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ZAFER01 (Mesaj 364645)
*** envor burada çeşit ne??

Hangi mesajda ki? Mesaj numarasını yazarsanız söylerim.

ozansalih 29-03-2009 23:58

Sn.Envor Bey;
Adım OZAN, Size özel mesaj'da atmıştım fakat sanırım ulaşmadı, burda tekrar yazmak istedim. Ben forma yeni katıldım, formdaki tüm mesajları çok büyük bir titizlikle okudum ve şunu söylemeliyim formda ki herkezin emeğine, sabrına ve öğrenme isteğine hayran kaldım.
Ben buzamana kadar hep tekstille hayatımı idame ettirdim, Allaha şükür parada kazandım fakat şu anki türkiye şartları beni insanlardan çok toprakla ilgilenmemin gerektiğini söylüyor işin açıkcası insanlardan yoruldum.
Uzatmadan ben herkeze sonsuz başarılar diliyorum ve Envor hocama bir şey sormak istiyorum. Sn. Envor bey; Muğlanın Fethiye ilçesinde oturuyorum ve tarıma uygun arazim var ve bukonuda sizinle bir yol izlemek istiyorum. Eğer sizde uygun görürseniz ziyaretinize gelmek bir çayınızı içmek isterim.
SAYGILARIMLA.

envor 30-03-2009 20:15

Ozan bey, ****** sizinle tanışmayı bende isterim. Size özelden telefonumu yazacağım. Konuşur ve müsait bir günümde, sizde müsaitseniz oturur konuşuruz.

saygılar bizden :)

ozansalih 31-03-2009 00:28

Envor bey, ilginize şimdiden teşekkürler. Uygun olduğunuz bir vakit görüşmek dileğiyle, bekliyorum.
Bu arada tüm yazışan arkadaşlara, bilgi depolamaya çalıştığım için katılamadığımı, ama heycanla emeklerini takip ettiğimi söylemek isterim. Herkeze kolay gelsin.
SAYGILARIMLA.

karşıyakaçarşı 25-04-2009 00:33

sayın envor bey yazılarınızı okudum formada yeni üye oldum ben izmirde oturmaktayım son zamanlarda topraksız tarım çok ilgimi çekmeye başladı özellikle domatez yetiştiriciliği ziirat mühendisi bir abimle beraber beraber yetiştiriciliğe başlamak istemekteyiz sizden ricam deneyimlerinizle bize katkı sağlarsanız çok sevinirim size bir iki soru sormak isterim bir sera enaz nekadar bir arazi üstüne kurulur kurulum yani yeri hariç dönüm başına nekadar mal olmaktadır ayriyeten seranın kurulacağı arazi ne özellikleri taşımalıdır ilginize şimdide teşekkür ederim size formdaki herkeze saygılarımı sunarım

bordrow 26-04-2009 03:05

herkeze selam, ziraat fakültesinde öğrenciyim. siteyi önceden tanıyordum lakin ilgi alanım olan hidroponik ortam ve diğer konularda, gerçekten faydalı ve pratik bilgiler bulacağımı ve uygulayabileceğimi tahmin edemiyordum. yazıları okuduktan sonra sizlere teşekkür etmekten kendimi alamıyorum. aklımda bir çok soru var, fakat eski mesajları sentezleyip, takıldığım konuları sizlerle paylaşmak istiyorum, teşekkürler

alone35 16-05-2009 23:12

Sn envor
Sadece akan su sisteminde marul yapabilirmiyiz?

Bir video da izlemiştim kanal yoluyla yapmışlar bu başa koyu marulu öbür başa gidene kadar büyüyor o kadar uzun yani::)

Acarextt03 18-05-2009 10:40

Burası sn. Envor'un köşesi mi ?

Sn. Alone35 evet yapabilirsiniz ama marul ve yeşillikler için geç kaldınız.
Bu tür bitkiler 10 - 15 derecede iyi sonuç veriyorlar. Yaz sıcaklarında tohuma kaçmadan verim almak neredeyse imkansız.. Kış şartlarında domates gibi... Ama sizin klimalı havadar serin bir odanız varsa onu bilemem...
Bu arada ben de yavaş yavaş marulları kaldırıp yerlerine domat ekiyorum. Bilginize..

k0900 18-05-2009 22:41

Bu başlığı bugün farkettim, ilk sayfadan itibaren okudum.

Sn.Envor'a bilgisini paylaştığı, işini severek, bilerek ve iyi yaptığı için kutluyorum.

Konuyla ilgilenen Sn. Jibuti, ve diğer arkadaşlarada başarılar diliyorum.

alone35 20-05-2009 23:36

Sn. acarextt03 teşekkür ederim önerileriniz için bende kış mevsimi dönemine düşünüyorum 1 dönüm sera yapmayı borulu sistemde Sn.envor ve diyer arkadaslardan bilgi toplayabilirsem yapıcam inşallah saygılarımla

fatihes 21-05-2009 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 312611)
Sayın jıbutı, öncelikle 3 saatte 500 cc su vermeyin, saat başında 100cc su verecek bir sistemi oturtmaya çalışın, e bu nasıl olacak diye soruyorsanız işte size bir çözüm :)
http://www.netafim.com.tr/1412/
Yukarıdaki linkte bulunan damlatıcılardan temin edin, ve her köke bir adet gelecek şekilde sulama borusuna monte edin, ucunada 30-40 cm'lik bir ince plastik hortum takıp bu hortumuda domatesin kökünün yakınına saplayın, saatinizi tutarak bu sistemden bir dakika su geçirin, ve bir dakika içinde hortumdan akan suyu bir beher ölcek ile ölçüp, bir dakikada sistemin verdiği suyu bulup ona göre saatte 100 cc su verebileceğimiz dakikayı bulup, o bulduğumuz dakika kadar zamanda sulamaya devam edin.:D Çok karışık oldu, yazdıklarımdan benim bile kafam karıştı :D
Ondan sonra:D; Dijital bir zaman rölesi temin edin ve dinamonuza bağlayın, şimdilik 100 cc su ile devam edin, yalnız domatesiniz büyüdükce su miktarını arttıracağız, yalnız sabah ilk su miktarı 60 cc veya 80 cc olursa çok daha iyi olur, birde güneş batmadan 1-2 saat kala suyu kesmelisiniz.
Sayın jibuti topraksız tarımda başarının %50'si iklimlendirme, %30'u besleme, % 20 'si kültürel işlemdir, yani bunu neden yazdım, hemen sıcaklığı ve nemi ölcebilen iyi bir termometre alman lazım.
Perlitindeki toz oranı önemli değil, suyun 45 santimden akması iyi, yalnız dinamondaki su çıkışına bir T ile bir vana takıp, hortumunuda yüksekten su tankına dökülecek şekilde ayarlarsan çok daha iyi olacağını zannediyorum, sıcak havalarda seranın etrafını açman iyi, yalnız kuzey rüzgarlarını hafife alma, kuzeyden esen rüzgarlar domatese darbe vurabiliyor vede çok daha fazla suya ihtiyaç duyabiliyor. (izlenimlerim böyle)
Ayrıca beyaz sinek için file alabilirsin, hatta almalısın, hem beyaz sinekten korur, hem zararlı diğer böceklerden, şimdilik bu kadar, yalnız seranızın detaylı resimlerini yüklerseniz, konuya daha çok hakim olabiliriz.
:pBenim nerede yaşadığıma gelince; Antalya, Muğla il sınırındayım, malesef burası kerbela gibi bir yer:D ama seviyorum burayı;)

Sn. Envor balkonumda ayrı ayrı saksılarda (torf+kum) 4 kök domates 4 kokte biber fidelerim var. sözünü ettiğiniz 60cc , 80cc,100cc sulama uygulamayı tek kök içinmi yapıyoruz?

envor 22-05-2009 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatihes (Mesaj 426674)
Sn. Envor balkonumda ayrı ayrı saksılarda (torf+kum) 4 kök domates 4 kokte biber fidelerim var. sözünü ettiğiniz 60cc , 80cc,100cc sulama uygulamayı tek kök içinmi yapıyoruz?

Evet, bir kök içindi bu sulama değerleri. Yalnız sn. jibuti serada vede perlitte yetiştiriyor fidelerini, torf+kum ortamında vede açık balkondaki durumu göz önüne alıp öyle değerlendirmeli bu durumu. Birde her kök için 7 litrelik bir ortam ayırmalısınız.

envor 22-05-2009 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 424098)
Burası sn. Envor'un köşesi mi ?

Sn. Alone35 evet yapabilirsiniz ama marul ve yeşillikler için geç kaldınız.
Bu tür bitkiler 10 - 15 derecede iyi sonuç veriyorlar. Yaz sıcaklarında tohuma kaçmadan verim almak neredeyse imkansız.. Kış şartlarında domates gibi... Ama sizin klimalı havadar serin bir odanız varsa onu bilemem...
Bu arada ben de yavaş yavaş marulları kaldırıp yerlerine domat ekiyorum. Bilginize..

Yaz aylarında da yetiştirilebilen marul çeşitleri var.

envor 22-05-2009 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karşıyakaçarşı (Mesaj 406843)
sayın envor bey yazılarınızı okudum formada yeni üye oldum ben izmirde oturmaktayım son zamanlarda topraksız tarım çok ilgimi çekmeye başladı özellikle domatez yetiştiriciliği ziirat mühendisi bir abimle beraber beraber yetiştiriciliğe başlamak istemekteyiz sizden ricam deneyimlerinizle bize katkı sağlarsanız çok sevinirim size bir iki soru sormak isterim bir sera enaz nekadar bir arazi üstüne kurulur kurulum yani yeri hariç dönüm başına nekadar mal olmaktadır ayriyeten seranın kurulacağı arazi ne özellikleri taşımalıdır ilginize şimdide teşekkür ederim size formdaki herkeze saygılarımı sunarım

Geç cevap için özürdilerim, nasıl olduysa gözden kaçırmışım :(

Sayın karşıyakaçarşı; Seracılığı istediğiniz kadar alanda yapabilirsiniz, bu size bağlı. Yalnız, piyasada sürekliliği yakalamanız için, özellikle topraksız tarımda 20 dönüm üzeri tavsiye edilir. Karlılık için. İzmirde her yerde sera kurulabilir. İklim bazında konuşuyorum. Topraksız tarım yapacaksanız, serayı kuracağınız yerin toprak yapısınında önemi kalmaz zaten. Yapacağınız seranın bazı tekniz özelliklere sahip olması gereklidir. Mesela; Oluk altı 4.5 metreden az olmamalı, havalandırmalar %50'den az olmamalı vede çatının üzerinde kelebek denilen, çift havalandırma olmalı. Olukları mümkün oldukça derin vede contalı olmalı ki, yağmur suyunu kesinlikle içeriye almamalı, vs. vs.

Bir ay önce, bir firmadan oluk altı 5 merte olan bir teklif almıştım. Galvanizli, çift havlandırmalı vs. vs. Verdikleri fiyat 32.000 liraydı. Bu rakamı telefonda almıştım, yüz yüze görüşmede bu fiyat biraz daha iner, hatta daha ucuza yapan firmada bulunur.

antalyakas 22-05-2009 13:21

herkese selam..

öncelikle herkese merhaba...

gördüğüme göre burada en tecrübeli arkadaşımızenvor heralde benimde bi kaç sorum olacak.

fethiye kumluova beldesinde 4.5 dönüm camım var ve bende böyle bi işe girişmek istiyorum.

sera özellikleri:
kuzey-güney
1. cam 2 blok ve oluk altı 2 -2.5 arası olması lazım kenarlarda 2.7 metre heralde

2. sera tek blok kenar yüksekligi 2.5 metre civarı orta yüksekliği bir yarısı 5.5 metre diğer yarısı direksizoldugu için 7.5 metre

Bana bu sistemi kurdurmak ne kadara maliyet olur.?

sfide olarakta neyi tercih edersiniz?

normalda ikram f1 dikiyorum ve devamlı salkım olarak kesiyorum bu yıl dönüm başı gelir 23 bin tl

şayet topraksıztarım yaptıgımda ne kadar kazanabilirim?
bu sistemde ikram f1 i dikebilirmisyim?

klavyede sorun oldugu için bazı yerlerde yazım hatası olabilir..capslok ta çalışmıyor.....

lokmanbahçe 26-05-2009 20:09

sayın envor resmen bağırtmışsınız hünerlerinizi. zevk alarak ve heycanla yaptığınız belli. tebrik ediyorum. keşke benim de bu heyecanı yaşayacak imkanlarım olsaydı. öğretmenlik de kutsal bir meslek ancak bu işlerdeki açlığımı doyuramadıkça içimde patlamaya devam ediyor. neyse uzatmiyim fazla ben hibrit tohum konusundaki soru işaretlerini ileticektim. özellikle avrupada bir çok ülkede yasaklandı son olarak da almanyada bunla ilgili bir yasayla yasaklandı(yanlış hatırlamıyorsam). şimdi genetik işlem görmüş bu organizmaların insan sağlığına etkisi nedir acaba, son günlerde ülkemizde de çeşitli vasıtalarla bilgilendirmeler yapılmaya ve insanlar uyarılmaya çalışılıyor özellikle kısır üretimler konusunda. nedir bu işin hikmeti? bu konuda en doyurucu ve doğru bilgiyi alabileceğimiz yetkili sizsiniz, çalışmalarınızda başarılar.

İstan_bull 26-05-2009 20:42

Sayın Envor, filiz kırmaktan bahsediyorsunuz? Bunu tam olarak açıklayabilir misiniz?

alone35 27-05-2009 15:39

Sn. envor elimde çilekler için aldığım pimaşlardan kaldı 9 adet 125/2000 bunlardan sizin yaptığınız sistem marul yapabilirmiyim?
NE önerirsiniz teşekkürler.

envor 27-05-2009 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alone35 (Mesaj 431729)
Sn. envor elimde çilekler için aldığım pimaşlardan kaldı 9 adet 125/2000 bunlardan sizin yaptığınız sistem marul yapabilirmiyim?
NE önerirsiniz teşekkürler.

Evet, yapabilirsiniz. Marul için biraz büyük ama, olmaz diye birşey yok ******.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025