![]() |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Eklenti 58905
Büyüme noktası kırılmasına rağmen, ona tanıdığım son şansı iyi değerlendirdi, kırılan yerden yeni bir filiz çıkarttı. Bu nedemek oluyor peki; Hayattan asla ümidimizi kesmemeliyiz:D:D Eklenti 58906 Bu da diğer domatesim, gidişatı şimdilik iyi :) Eklenti 58907 Bu borulardada akan su kültüründe domates yetiştirecektim, ama projeye bir türlü başlıyamıyorum. Bir başlasam bitireceğim ama, nedense başlayamıyorum.:D:p |
Sn. Envor,
Bana gönderdiğin fidenin ikizleri bunlar herhalde. Gördüğüm kadarıyla gövde kalınlıkları ve yaprak büyüklükleri kıyaslanmayacak kadar büyük. Hava sıcaklığının ve güneşin etkisi bu kadar farkediyor demek ki. Bence serada akan su kültüründe domates harika olur, hiç bir katı ortama gerek kalmadan, özellikle sistem bakımı çok kolay olur herhalde. Perlit veya başka bir katı ortamın temizliği ve bakımıyla uğraşmaktan kurtulursunuz. Heyecanla bekliyoruz. |
envor bey yardım
Saygıdeğer envor bey,çalışmalarınızdan ve forumdaki arkadaşlara yardımlarınızdan dolayı sizi canı gönülden kutlar başarılarınızın devamını temenni ederim.Forumu uzun süreden beri takip ediyorum,üye olmak yeni kısmet oldu.Bence siz türkiyenin gururu ve medarı iftarısınız.Çünkü çoğu arkadaşın bir sır gibi sakladığı bu değerli bilgileri siz paylaşıp herkese yardımcı olmaya çalışıyorsunuz,hemde bu işi meslek olarak yapıp para kazandığınız halde.Belki daha sonraları buradaki arkadaşlar size rakip olacak ama, siz bunu bile düşünmeden ardniyetsiz temiz duygularla yardımlaşmayı,paylaşmayı seviyorsunuz.Size hayran olmamak imkansız.Özellikle bu topraksız tarım işine profesyonelce yaklaşanlara dahada bir sempati duyuyor ve daha çok yardım ediyorsunuz.Ben elektronik olarak kendime ürettiğim,akıllı otomatik sera otomasyon sistemiyle bu işi yapmayı düşünüyorum.Yaptığım devreler.
1- Otomatik PH ve EC ölçer kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı. 2- Otomatik CO2(Karbondioksit)kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı. 3- Otomatik sıcaklık ve nem ölçer cihazı,PC data logger kayıtlı. 4- Otomatik sulama kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı. 5- Otomatik fan sirkülasyon cihazı. Yukarıda belirttiğim cihazlarımı tam olarak tamamladıktan sonra küçük bir serada topraksız tarım çalışmalarıma başlamak istiyorum. Tabii ki sizin izniniz olursa,çünkü değerli bilgilerinizi kullanmak istiyorum,izninizle. Lütfen konu hakkında ilerleyen zamanlarda yardım edebilirmisiniz. Siz seranızda hangi cihazları kullanıyorsunuz.İsterseniz elektronik üretim hakkında bilgi paylaşımında bulunabilirim. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Saygılarımla. |
Sayın bariselektronik, aramıza hoş geldiniz. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Yalnız biraz abartmışsınız. :o
Burada var olan bilgimi, yaşadığım tecrübelerimi elimden geldiğince paylaşıyorum, elinde imkanı kısıtlı olan üyelerimize varsa imkanım yardım etmeye çalışıyorum. Hepsi bu! ;) İnsanlara bir yardımımız dokunuyorsa, onun meneviyatı bana yetiyor. Alıntı:
Alıntı:
Sizinde bilginizden faydalanmak isteriz.;) Sayın bariselektronik, sizi daha iyi tanıyabilirsek, daha çok yardımcı olabiliriz. Ayrıca imla kurallarına ve güzel Türkçemizin doğru kullanılmasına çok hassasız, sizede hassasiyetiniz için teşekkürediyorum. Aramıza hoşgeldiniz :) Bilgi paylaştıkça büyür. |
Sayın barıselektronik öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Sevgili enver kardeşime atfen söylediklerinizde haklısınız.
Bende bu işi öğrenip profesyonelce yapmayı düşünüyorum tabi becerebilirsem sizden ricam kendinizin yaptığını söylediğiniz bütün otomatik sistemlerin maliyeti nedir **** hazırlarının fiyatı hakkında bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler.Başarılar dilerim. |
otomatik sistem
Sayın arkadaşlar otomatik sera sisteminde kullanılacak tüm elektronik cihazlar dışardan **** türkiyeden satın alınırsa 2 -3 bin dolar tutar.Ben kendi imkanlarımla yaptığımda 200-300 dolar olacak.Bu sistemleri yapmak için iyi derecede elektronik bilgisine ihtiyaç var.
Mikroişlemci yazılım bilgisine ihtiyaç var. Parça temininde ise yurtdışından şirketlerle bağlantılı olmak gerekiyor. **** türkiye temsilci firma vasıtasıyla parçaları getirtmek gerekiyor. En pahalı cihaz karbondioksit ölçer.Satın alındığında 1.000Dolar. Bu cihazda kullanılan japon malı sensör 100YTL. tutuyor. Karbondioksit ölçer seranın havalandırılmasında çok büyük önem sağlıyor. Herkese başarılar diliyorum.Saygılarımla. |
1- Otomatik PH ve EC ölçer kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
2- Otomatik CO2(Karbondioksit)kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı. 3- Otomatik sıcaklık ve nem ölçer cihazı,PC data logger kayıtlı. 4- Otomatik sulama kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı. 5- Otomatik fan sirkülasyon cihazı. Sayın barıselektronik bu sistemleri kendiniz yapıyosunuz elinize sağlık.Bu sistemleriniz ne kadar byüyüklükte bir serayı yönetebilir örneğin 1000m2 olan bir seraya uygulamak istesek yine dediğiniz rakamar mı geçerli yoksa üzerine ne kadar ilave fiyat gelir.Bu ürünleri istendiği taktirde yapabilir misiniz. Şimdiden teşekkürler bu arada bunları yapıyorsunuz helal olsun. |
cihaz fiyat
Sayın arkadaşlar yaptığım cihazları kendim için yaptım.
Biri hariç cihazlar bitmek üzere.Cihazlar 1000m2-2000m2 serada kullanılabilir.Sensörler kaliteli japon malı. Açık havadada kullanıldığı için kullanılacak alan olarak ölçüler büyük olabilir.Serada sıcaklık,nem,karbondioksit değerlerinin en iyi ölçülebilecek yerlere cihazların konulması gerekir. Ben üretim yapmıyorum,kusura bakmayın. İsteyene devre şeması gönderebilirim. Saygılarımla. |
Sayın Barışelektronik,
Şema gönderirseniz çok sevinirim. E-posta yoluyla oluyorsa akinselcuk@msn.com CO2 sensörü olarak ne kullandığınızı çok merak ettim doğrusu temin ettiğiniz kaynağı da söyleyebilirmisiniz ? Hatta yüzsüzlük olmazsa eğer devrelerde kullandığınız pic programına da hayır demem. : ) Başarılar dilerim... |
Merhaba arkadaşlar. Topraksız tarımda domates üretimi yapıyorum. Forma yeni katıldım ve aktif olarak formu takip etmek ve yazmak istiyorum. İlk olarak öğrenmek istediğim daha önceki yazılarda bahsedilmiş olan sodyum molibdat ile azot ilişkisi var mı ya da sodyum molibdat yerine amonyum molibdat kullanımı nasıl bir farklı sonuç verir?Teşekkürler..,
Saygılarımla.., |
Sayın mustapha0, aramıza hoş geldiniz. Burada herkes bilgisini paylaşıyor, sizinde bu paylaşım içinde olacağınızı umut ediyorum.
Forumumuzu diğer forumlardan ayıran en önemli özelliği, Türkçe yazım kurallarına gösterdiğimiz önemdir. Buradan neleri yazmamanız gerektiğini, nelere dikkat etmeniz gerektiğini okuyabilirsiniz. Forumumuzun diğer forumlardan farklı kılan bir diğer unsurda, buradaki üyelerin belli bir eğitim düzeyindeki insanların oluşturması. (Eğitim derken, sadece okul bazında değilde, kendi kendini eğitebilmiş insanlardan da bahsediyorum) Sizden ilk olarak burada kendinizi tanıtarak başlamanızı ve bilgilerinizi burada bizimle paylaşmanızı kendim adına rica ediyorum. Aramıza hoş geldiniz, sevgili meslektaşım :) |
Sayın envor Türkçemizi korumak üzere yaptığınız uyarı ve tavsiyeler için teşekkür ederim. Mesleki açıdan kendimden bahsetmek gerekirse Ziraat Mühendisiyim.Aktif mesleki yetiştiricilik açısından 3 yıl kadar turunçgil ve zeytin tarımıyla uğraştım ve son 2 yıldır da İzmir'de topraksız tarım(cocopeat) da domates(Bandita) üretimiyle uğraşmaktayım.Topraksız tarım ülkemizde yeni olduğundan dolayı müthiş bir bilgi muhtaçlığı ve bir o kadar da bilgi kirliliği var. Ben bu formda siz değerli meslektaşlarım gibi bilgim dahilinde görüş ve fikirlerimi paylaşacağım.
Saygılar |
Alıntı:
Sayın mustapha0, cocopeat'ta gün içerisinde sulama sıklığınız ve verdiğiniz su miktarı nedir? Bu yıl Antalya bölgesinde Bandita domates çeşitinde sarı kıvırcık virüsü yüzünden üreticiler çok büyük zayiyat verdi. Sizde durum nedir? |
4 Eklenti(ler)
Merhaba Dostlar.
Yaklaşık bir yıldır forumun üyesiyim ancak sadece pasif kaldım bu süre içerisinde. Sizlerden aldığım bilgiler ile sessiz sedasız bir şeyler yapmaya çalıştım. Bu süre içerisinde sevgili Envor ve Kudret Hocamdan zaman zaman ek bilgiler ve destek aldım. Bugüne kadar yazmama nedenini sakın bencillik olarak düşünmeyin. Bir çok arkadaşımızın yaptığı gibi yeni bir şeyler katmadım, sizlerden öğrendiğimi uyguladım sadece, bu yüzden mesaj kirliliği yaratıp sizi rahatsız etmek istememektir yazmama nedenim. Ama şimdi yardım isteme zamanı. Yazın balkonda kurduğum sistemimi, kış gelince içeri taşıdım. Yazın biber yetiştirmiştim, kasım ayı başında ise tohumdan yetiştirdiğim bir domates fidesini sisteme taşıdım. Önce sağlıklı fotoğraflar: |
4 Eklenti(ler)
iki sorunum var:
1- Çiçeklerin tümü meyveye dönüşmüyor. Bazı çiçeklerden oldukça sağlıklı meyveler oluşmasına karşın bazı çiçekler ya tümüyle ya da bir grubun içerisinde 3-4 tanesi kuruyor ve hiç meyveye dönüşmüyor. Sorun EC ayarsızlığı mı, döllenememe mi? 2-Beyaz sinek lanetinden kurtulamadım. Hergün 100-200 lavrayı elimle tek tek temizliyorum ama benim temizlediğimden daha fazlası yeniden oluşuyor. Her gece sinek avına çıkıp (geceleri daha iyi görünüyorlar) beş altı tanesini haklıyorum. Ama ben onları bitiremiyorum, fotoğrafta da gördüğünüz gibi onlar yaprakları bitiriyorlar. Ne yapmam lazım? Yardımlarınız için peşinen teşekkür ederim. |
Alıntı:
1. Çiçek dökülmesi EC yüzünden değilde, düşük nem yüzünden olabilir büyük bir ihtimalle. Resimden gördüğüm kadarıyle, kalorifer peteklerinin tam üzerinde büyütmeye çalışıyorsunuz domatesi. O ortamda sanırım % 30 nem anca vardır, belkide daha azdır. Bu da çiçeklerin polen canlılığını yitirmesine, haliyle de çiçeklerin dökülmesine sebep verir. Petek ve domates fidesinin arasına, bir set çekebilirseniz, vede içerideki nem'i ayarlıyabilecek bir (buhar makinesi) nemmatik çalıştırabilirseniz, bitkiniz düzelecektir. 2. İlaç atarak beyaz sinekten kurtulabilirsiniz, ama sanırım ilaç atmakta istemiyorsunuz. Ya sarı tuzak asıp sineklerin yapışmasını bakleyeceksiniz, **** elle mücadeleye devam edeceksiniz, C- **** hepsi:D:D Sanırım kırmızı örümceklede başınız belada gibi gözüküyor :) |
Sevgili Envor,
Nem için peteklerin üzerine su kabı koymuştum. Ayrıca günde dört beş kez doğrudan fidanın üzerine püskürtme su uyguluyordum ama anlaşılan yeterli değilmiş, en kısa sürede bir buhar makinası edinecem. Sinekler için ilaç kullanmak istemiyorum, haklısınız. Ne yazık ki savaşımız devam edecek. Sarı tuzağa gerek var mı sizce? Günde 4-5 sinek avlayabiliyorum yani sayısı pek çok değil gibi görünüyor ama lavra bol miktarda üretiyorlar. Kırmızı örümcekle hiç karşılaşmamıştık, bir iki yeşil bit avlamıştım demek örümcek de var? Savaş için ikinci cephe açılacak yani desenize :) Yardımınız için teşekkürler. |
Sayın envor bu sezon bu virüs ülkemiz genelinde yaygın ve bizler için de sıkıntılı oluyor. Biliyorsunuz virüse karşı vektör mücadelesi yapmaktan başka bir şansımız olmuyor ve bunun yanında doğa da doğal olarak bulunan beyaz sinek predatörü(macrolophus sp.) populasyonu çok düşük veya beyaz sineği baskı altına alamıyor.Bundan dolayı vektörün yumurta ve ergini için ayrı olarak dönüşümlü farklı etkili maddeler kullanarak şimdilik vektörü ve dolayısıylada virüsü baskı altında tutabiliyoruz.
Cocopeat için sulama sıklığı bu günlerde(ort:600-1000 joule) 45 dak. ara oluyor. Su miktarıda 600cc-800 cc civarında oluyor. Sizin yetiştirme ortamınız nedir? (Rockbull ise sulama sıklığı-miktarınız nedir?) Sodyum molibdat ile azot ilişkisi var mı ya da sodyum molibdat yerine amonyum molibdat kullanımı nasıl bir farklı sonuç verir? Saygılarımla.., |
Alıntı:
Sodyum molibdat, topraksız tarımda yetiştirilen bitkilerin meyvelerindeki aromayı tam olarak yakalamasını sağlıyor. Üniversitelerin eski yayınlanan kitaplarında çok sık görüyoruz, hep amonyum molibdat kullanılmış. 2003 yılında 5 ay hollandada bir serada çalışmıştım. Orada amonyum molibdat kullanılmıyordu, sorduğumda banada aynen bu cevabı vermişlerdi. İşin bazı püf noktaları vardır ya, bu da işte öyle birşey. Yani görsel olarak pek farkı olmasada, yetiştirilen bitkinin meyvesinde fark görülüyor. (muş):eek: |
Alıntı:
Sayın meeteine, Elinize sağlık... Daha önceleri neredeydiniz? Bir yıldır kurduğunuz sistemin altyapısını bizimle paylaşmamakla biraz bencillik etmişsiniz:(, gördüğüm en güzel gelişme göstermiş domates fidelerinden biri. Sanırım altında çok sağlam bir alt yapı var. Ben sizden yeniyim, sizin sisteminizi de görmüş olsaydık, bu işe yeni başlayanlar olarak belki sizden de feyz alırdık. Bize sisteminizi anlatırsanız çok memnun olurum, bundan sonraki çalışmalarımız da bize ışık tutar. Besin deponuzun konumu, pompa cinsiniz, besini havalandırma sisteminiz, bitkinin saksıya yerleştirilme detayı, sulama sıklığınız ve şekli vb. Tabii ki paylaşmak isterseniz. Domates tohumunuzun cinsi ne idi, topraksız tarıma çok uygun bir tohum seçmişsiniz. Benim domates fidelerimi de sağolsun Sn. Envor göndermişti. Bir salkımda beş adet çiçek oluyorsa ancak iki adedi meyveye dönüştü. Bazı salkımlarda hiç meyve olmadı. Hatta hiç meyve tutmayan fide bile var:( Bir arada bitki köklerini yanlış havalandırmaktan kaynaklanan problemler yaşadım. Hep beraber öğreneceğiz herhalde bu işi. Siz bir sınıf atlamışsınız, biz daha okul öncesi sınıfındayız. Ben daha haşeratla tanışmadım, daha birde o dertler var değil mi? Kolaylıklar diliyorum. |
Sayın envor yurtdışı onaylı molibdat bilginiz için teşekkür ederim. Sulama suyunda O3 kullanımı B5A uygulamalarını olumsuz etkiler mi?
Saygılarımla.., |
Sulama suyunda ozon kullanımı hakkında bir tecrübem yok açıkcası, B5A nın topraksız tarımda kullanılmasının ne kadar faydalı olacağınada şüpheyle yaklaşıyorum. Siz kullandıysanız, gözlemlerinizden faydalanmak isteriz :)
|
B5A uygulanması açısından çok nazlı ve hassas bir arkadaşımız olduğundan dolayı anlatılan olağanüstü etkisini göremememizi ''acaba Ozon'dan dolayı mı?'' diye tereddütle değerlendirmek durumundayız.:)
|
Sayın barıselektronik sizden rica etsem şemaları mail adresime gönderirmisiniz.Emeğinize sağlık şimdiden teşekkürler.
orhanozbay@hotmail.com |
Bazı kaynaklarda ozon kullanımı,metil alkol,humik asit vb. gibi uygulamalar gördüm sizde böyle bir çalışma varmı teşekkürler.
|
Sodyum Molibdatın içerisinde %39.7 Molibdat, Amonyum Molibdatın içerisinde %48.9 Molibdat bulunmaktadır. Sodyum Molibdatın fiyatı Amonyum Molibdatdan daha ucuzdur
|
Alıntı:
Bencillik etme gibi düşüncem hiç olmadı, var olanın tekrarı olmasın, gereksiz yere kirlilik yaratmıyayım düşüncesi ile yazmamıştım ama şimdi görüyorum ki tekrar bile olsa her türlü deneyimden öğreneceğimiz şeyler var. O zaman başlıyayım hikayeme: Geçen sene ağaçlar net ile ilk tanıştığımda geç kalmıştım aslında. siteyi araştırdım ve (şu anda adını hatırlıyamadığım) bir arkadaşın durgun su kültürü için gerçekleştirdiği sekiz saksılı sistemi pvc borular ile oluşturdum. Pet şişeler yerine 32'lik saksıları kullandım. Saksıların altlarını delerek boruya monte ettim. 100lt.lik bir su deposu edindim. Kudret hocamızdan besin eriyiği aldım. Deponun içine bir de akvaryum su pompası atınca sistem tamamlandı. Zaman geç olduğu için domates fidesi yetiştiremedim ben de biber ile denemeye karar verdim. Dört biber fidesinden üç ay içerisinde 3-4 kg biber ürettim. Kış gelince sistemi küçülttüm ve evin salonuna, pencere önüne taşıdım. 15 litrelik bir su kovasını depo olarak kullanıyorum. Domates tohumu için Ankara-Yenikent'te köylü üreticilerden aldığım tohumu kullandım. tohumu torfta çimlendirdim ve benim "sistem"e taşıdım. Fotoğraflar yaklaşık üç aylık fideyi gösteriyor. Sistem ile ilgili ayrıntılı fotoğrafları yarın çekip yüklerim. Zaman ayarlı role ile pompayı çalıştırıyorum. gün doğumundan gün batımına kadar sulama yapıyorum. Öğle saatlerine kadar (fidenin direk güneşe maruz kaldığı zaman aralığı) her saat 30 dk boyunca besin veriyorum. Öğle-akşam aralığında ise bu süreyi 15 dk/saat olarak ayarladım. Sistemin ayrıntısını ve yazın balkonda denediğim ikinci sitemin açıklamasını fotoğraflar ile birlikte yarın yazmayı planlıyorum. Sayın Mustafa0, yeşil bit diye benim öldürdüğüm canlılar galiba macrolophus idi. Bundan sonra onlara gözüm gibi bakacam ve ellerimle lavra vererek besliyecem:rolleyes: Anlayamadığım bir şey var: Evin içi gibi steril bir ortamda beyaz sinek, macrolophus ya da kırmızı örümcek nereden geliyorlar? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025