![]() |
|
![]() |
#1081 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
Besin kiti hazırlama konusunda derslerin yapıldığı bir başlık vardı. Her yeri aradım bulamadım. yerini bilen var mı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1082 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1083 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2009
|
bence topraksız tarım ayrı bi dünya her yönden geliştirilebilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1084 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2009
|
bence bu çabalar ileride Türkiyenin çok fazla işine yarayacak... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1085 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-12-2009
|
Sayın sarıcan öneriniz için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1086 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-10-2009
|
sayın malbman sayın akın selçuk marulların resmini ekledim benim sorunum köklerin üzerini şefaf bir balon tabakası kaplıyor .elimle çekince kökten sıyrılıp çıkıyor bu tabaka fakat ben bir anlam veremedim. Siz Bir tanı koyarmısınız lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1087 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
|
herkese sağlıklı, mutlu bol ürünlü nice yıllar dilerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1088 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
Alıntı:
Öncelik sırasına göre ; 1 - Suyun biraz daha hızlı akmasını sağlayın. 2- Marulların daha çok ışık almasını sağlayın. 3 - Forumda tavsiye edilen EC ve Ph değerlerine uyun. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1089 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2009
|
selam, arkadaşlar ben bu bahar balkonda saksıda domates ve salatalık yetiştirmeyi düşünüyorum. bana uygun bir toprak karışımı önerirseniz çok sevinirim. yüzde olarak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1090 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-03-2007
|
Alıntı:
topraksız tarım başlığı altında uygun toprak karışımına cevap aramanız biraz ilginç olmuş ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1091 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-11-2008
|
selam arkadaşlar benim merak ettiğim bir şey var: Topraksız tarım yaparken perlit,torf,vermekulit karışımı yapıp damlama veya tekil sulama yöntemiylemi fazla verim almak mümkün?yoksa akan su kültüründeki gibi sadece alttan kökleri besleyerek mi yüksek verim almak mümkün?Diğer bir ifadeyle;hangi yöntem daha kolay, daha ekonomik(maliyet açısından),daha verimli,daha lezzetli?bu sorularıma uzman arkadaşlarım cevap verirse sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1092 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
|
Sn Kudret bey sizden temin ettiğim kiti daha kullanmadım ancak Enver beyden temin ettiğim kit le 2 kök domates ve 4 kök çilekle çalışmalarım başladı ancak musluk sundaki ph ölçümlerim 8,7 gösteriyor dolayısıyla hazırladığım eriyik'in seyreltiğimde ph 7 den aşağı düşemiyorum. kısa vadede limon suyu veya sirke ile ph ayarlaması problem yaratırmı ? (eriği dün akşam hazırlamıştım şuanda ölçtüğüm ph 8 ec değerim 1,82 ) Forumda bununla ilgili net bilgiye ulaşamadım . Eğer ph ayarlamak için asit tedariği gerektiğinde nitrik asitmi yoksa sülfirik asitmi kullanmalıyım . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1093 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1094 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Edirne'de pH yüksek. pH'i sertliği düşürmeden 7'nin altina asit ekleyerek indirmeniz çok zor. İndirseniz bile çok fazla asit ekleyip iletkenliği yükseltirsiniz. Sertliği düşürüp tamponlamayi durdurmaniz lazim. Bunun için saf su ile kariştirabilir veya ters ozmoz cihazi kullanabilirsiniz. Bu da maliyetli. En iyisi sertliği düşük içme suyu kullanmanizdir.(ufak miktarda su kullanacaksaniz) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1095 |
Ağaçsever
|
Sn Kudret bey Adwa ph ve ec metresini kullanıyorum distile suda okuma yapıyorum ph:7 görüyorum. Birde hadi kalibrasyonla ilgili problem olduğunu düşünelim 1 - 1,5 ph lık bir oynama olabilirmi ? Dün akşam stok çözeltileri kullanarak satın aldığım damacadan seyreltmek üzere yaklaşık 1 litre 5 ml a+b çözeltisinden ekledim okuduğum ph 3,5 olarak ölçtüm bu hazırladığım çözeltini tamamını 15 litrelik çözeltiye ekledim ve ölçümde ph ancak 7 düştü ec değeri de 1,76 dan 1,82 çıktı 10 gün önceki 10 litrrelik çözeltide ph ayarlamak için limon ![]() Cevabınız için şimdiden teşekür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1096 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-03-2007
|
Limon tuzlu geldiği için limon tuzu kullanmaya başlamıştım. Hem etkili, hem doğal hem de daha hesaplı. Bulunması, hazırlaması ve stoklaması da diğer asitlere göre daha kolay. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1097 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
Ne oldu...
Merhaba, Sulama duzenekleri ile ilgili sordugum http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=8325&page=2 sorudan sonra 10 lt bir yogurt kovasina straforu pet bardaklar gececek sekilde delip kapadim. Iki delikten de hava tasi icin akvaryum borusunu gecirdim. Ustune pet bardaklarda tazecik red robinlermi koydum. Hava motoru sarj edilebilir pille calisiyor, 24 saatte pili bitti, dun aksam bir baktim fidecikler kollarini bukmus. Su seviyesi fazla yuksek olmus kokler suda kalmis. 7 fideden 3 tanesi yanmis. Bende kalan fideleri straforun ustune cikardim, suzulsun hava alsin kokler diye. Oyle birakip ise geldim bakalim. Piller sarjda. Viyollere tekrar tohum attim. Bu sefer perlit+torf karisimina. Red Robinlerim bitti ![]() Yani haberler pek de parlak degil... Mevcutlari kurtapip yenileri yetistirebildigimide gorecekmiyiz aceba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1098 |
Ağaçsever
|
Sn kudret bey bu akşamki yaptığım ölçümlerde yine ph:8 ec: 1,51 oldu 2 gün önceki değerlere döndüm. ph ve ec en azından ph 7 ve ec 1,8 seviyelerinde tutabilmek için stok çözeltiden yararlanıp ilave ile düzeltme mi yapmalıyım bu zaman içerisindeki bu değer değişimleri normal seyirde olduğumu mu gösterir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1099 |
Ağaçsever
|
tank kapasitem 20lt ben şuan 15lt çözelti kullanıyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1100 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1101 |
Ağaç Dostu
|
seviyorum ben bu agaclar.neti ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Sevgili fofurt, Besin eriyiğini hazırlarken yani işe ilk başlarken, tankımıza ilk dolumu yaparken, besin eriyiği kullanma talimatına riayet edeceğiz. yani örneğin 15 litre suya 150 ml A ,150 ml B koyacak isek tankımıza 14,7 litre su koyup A ve B stok eriyiklerimizden 150 şer ml koyarak 15 litreye tamamlıyacağız. Ancak bu hesap herzaman tutmaz, zira kullandığınız suyun EC değeri yüksek veya düşük olabilir . EC değerini istediğiniz değere düşüre bilmek için, azar azar temiz su, EC değeri istenilen değere yükselte bilmek için ise, damla dalma A ve B stoklarından eşit miktarlar ilave ederek EC değerini istediğimiz değere ayarlarız. Sıra PH ayarına gelmiştir. PH değeri istediğimiz değerden düşük ise , yani eriyik fazla asitli ise , örneğin seyreltilmiş NaOH ( sodyum hidroksit) eriyiği damlatarak Ph değerini istediğimiz değere yükseltiriz . Eğer Ph değeri yüksek ise , bu seferde seyreltilmiş asit ilavesi ile, örneğin nitrik asit, sülfirik asit damlatarak PH değerini ayarlarız. ve EC değeri , PH değeri ayarlanmış besin eriyiğimiz ile bitkimizi beslemeye başlarız. bir süre sonra, yani suyumuz sistemimizi doldurup tanka döndükten yani teknik tabiriyle reşim halini tamamladıktan sonra tankımızdaki su seviyesini dikkatli bir biçimde işaretleriz. ( burası çok önemli ) Bir süre sonra, bitkimizin büyüklüğüne göre , büyük ise hergün, küçük ise 2-3 günde bir ölçme yaparız. . Yapacağımız iş öncelikle tankımızı işeretine kadar temiz su ile doldurmaktır. havalar sıcak, bitkimiz büyük ise tabiiki su fazla kullanılacaktır. su seviyesini tamamladıktan sonra EC ölçümü yapacağız. EC bitkimizin kullandığı besin nisbetinde düşmüş olacaktır.damlalığımızla A ve B stoklarımızdan eşit miktarlarda damlatarak EC değerini istediğimiz değere getireceğiz.ve yine bir süre bekleyip yanı su iyice dolaşıp dağıldığından emin olduktan sonra, EC değerini yine kontrol edeceğiz. Durgun su kültüründe iş biraz daha basit olabilir, ama akan su sisteminde besin eriyiğinin iyice karıştığından emin olmadan yapılan ayarlamalar yanıltıcı olabilir. Besin eriyiğinin heryerde aynı olabileceğini sağlıyacak süre sonra , PH değerini ayarlıyacağız. Onun içindirki büyük sistemlerde EC ve PH değerini devamlı takip eden otomatik düzenler kurulmuştur. bu işlemi mükün olan sıklıkta yapmak tabiiki en iyisidir. Sevgili arkadaşlar Yapacağımız bilinçli ayarlamalar tabiiki başarımızı olumlu etkiliyecektir. herkese başarılar dilerim, kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1103 |
Ağaç Dostu
|
Ankara'da sebeke suyunun EC ve Ph degerlerini biliyormuyuz? Zannedersem sebeke suyu farkli degerlerde cikmaz... Benim Red Robinler olup olmemekde kararsizlar... 3 tanesi oldu gibi yapraklari karardi falan ama oburlerinde de bir gelisme yok. Isin kotusu hava pompasi pilli oldugu icin 24 saat omru yok neredeyse... Mekanikten anlayan arkadaslara bir soru, benim pilli hava motorunu adaptore baglasam elektrikli hale cevirebilir miyim? Az da olsa kablo sokup takmisligim vardir, ona guveniyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1104 |
Ağaçsever
|
Herkese günaydın , yurdumuzdaki soğuk hava koşullarına bağlı olarak kapalı balkonumda bulunan 3 adet çeri domates fidelerimi kaybettim gece ölçülen ensoğuk değer termometrede -4C gösteriyordu. çileklerde herhangi problem gözükmüyor. ph ve ec ölçümlerim yine enteresan değerleri göstermeyi başladı. ph=8,4 ec= 1,9 enson yaptığım ayarlamada ph=7 ec=1,73 ölçmüştüm budurumda bile çilekler yeni yaprak çıkarıyor çiçek açıyor meyve oluşumu vargibi ama 10 günönce açan çiçek hala belirgin bir meyva formuna sahip değil Sistemi dağıtıp tekrar gözden geçirip toplayacağım kaçırdığım **** atladığım birşey varmı diye elimde ph:7,4 ec 0,62 olan kaynak suyu var besin çözeltisini bu suyla tekrar hazırlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1105 |
Ağaç Dostu
|
Ankara'da fideciler -10 derecede cilek fidelerini disarida kasalarda tutuyorlar. Cilek mubarek bi bitki halen yesiller zira ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1106 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-01-2010
|
iyi akşamlar yaklaşık beş-altı senedir, balkonda saksılarda domates, biber ve salatalık yetiştiriyorum. Bu sene çeri domatesi (kiraz) yetiştirmeyi düşünüyordum.İnternette araştırma yaparken sizlerle tanışma fırsatı buldum. Artık topraksız tarım yapmak istiyorum.bana sistem kurulması ve eriyiklerin hazırlanması, veya nerelerden alabileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarım sunarım.Şimdiden teşekürler Düzenleyen alk20 : 06-02-2010 saat 16:37 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1107 |
Ağaç Dostu
|
Sayın alk20, aramıza hoş geldiniz. Topraksız tarım yapmayı düşünmekle kendinize güzel bir hedef koymuşsunuz. Ancak yukarıdaki yardım isteyen satırlarınızı tüm forumlara yapıştırırsanız, tüm forumlarda da aynı sorunun sorulduğunu bilmeyen arkadaşlarımız yardımcı olmak için tüm forum başlıklarında cevaplar yazacak. Eh bu da büyük bir bilgi kirliliği yaratacak ki, bunun en büyük zararı da size olacak. Çünkü birbirinden farklı onlarca başlığa yazılanları takip etmeniz mümkün olmayacak. Bunun önüne geçmek için yardım alabileceğinizi düşündüğünüz her başlığa bu mesajınızı yapıştırmaktansa, o başlığı ve devamında toprkasız tarımla ilgili tüm başlıkları sindire sindire okuyun. Göreceksiniz ki, öğrenmek adına burada oluşabilecek kargaşadan çok daha yararlı bir ortam sağlamış olacaksınız kendinize. Ha, tüm başlıkları okudunuz, fikir sahibi oldunuz ama hala daha aklıma takılan şeyler var derseniz, size elimizden geldiğince, bilgimiz dahilinde yardım etmek için hepimiz buradayız. Ama lütfen öncelikle gayreti bizden beklemeyin, kendiniz gösterin. Ondan sonra bu forumda bilgisini paylaşmayı neredeyse görev edinmiş ne kadar çok üye olduğunu görecek ve kendiniz de inanamayacaksınız. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1108 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-01-2010
|
sayın malbman yazdıklarınızda haklısınız.Bilgi kirliliği için özür dilerim.Diğer mesajı silmek istedim ama yapamadım.Af ola. İlginiz için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1109 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-01-2010
|
Kudret bey, topraksiz tarim denemeleri yapabilmek amaci ile hazir gubre kitlerinizden almak istiyorum. ( forumda bu konu ile ilgili eski tarihli yazismalari okudum, umarim hala bu kiti tedarik etme konusunda yardimci oluyorsunuzdur. ) Simdiden tesekkur ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1110 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-01-2010
|
topraksiz tarim ile ilgili aklima takilan bir konu var; fideler. topraksiz tarimda kullanilacak fideleri ne sekilde uretmemiz gerekiyor? yani torf'da cimlendirsek, sonra akan su **** duran su yonetimini tercih edeceksek, fideleri yikayarak mi koklerindeki torfu temizleyecegiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
#bursa topraksız tarım |
|
|