![]() |
|
![]() |
#1021 |
Ağaçsever
|
sayın kudret bey domates ve salatalıkta maksimum ec bitki geliştikçe değişirmi değişirse örneğin boyu 1 m yüksekliğe ulaştığında kaç ec 1,5 metre olunca kaç ec olmalı. birde sistemdeki bitki sayısıyla alakası varmı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-07-2009
|
sayın kudret bey a ve b sıvılarının ne oldunu bilmiyorum bunları sizden temin edip bu kış kurduğum sistemde bişeyler yetiştirebilirmiyim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1023 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Sevgili ozturk. kerim, bitkiler büyüdükçe besin ihtiyaçları artar. Hele hele domates biber patlıcan gibi meyvesi yenen sebzelerse ihtiyaç dahada fazlalaşır. Bitki küçükken daha düşük EC değeri ile beslenebilir, büyüdükçe daha yüksek ec değerleri ister .Çünkü suyun içerdiği tuz, yani mineral miktarı arttıkça EC side yükselir. Ama bu artışı bir düzene sokmak gerekirse bitkinin boyuna göre değilde ( tabii oda bir faktördür mutlaka ) fideden çiçeğe , çiçekten meyve tutumuna ,meyvelerin olgunlaşmasına ve hasada kadar diye safhalara ayırmak daha mantıklı olur. Zaten bir çok fomül gelişme ve gelişmişdiye 2 aşamalı verilir. gelişmeyi 2 ye bazen 3 e vahatta 5 e ayıran formüller vardır. Mesela domatesin gelişmesini 3 safha olarak kabul eden formüller olduğu gibi , birinci salkım, ikinci salkım 3, 4, 5, salkım diye 5 döneme ayıran formüllerde vardır. Ama EC değerinin bitki sayısı ile alakalı olmasının bence bir mantığı yokfakat tank büyüklüğü ile alakalıdır . Bitki sayısı fazlalaştıkça besin eriyiği tanklarını büyütmek lazımdır ,yoksa EC regülasyonu zor olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1024 |
Ağaçsever
|
sayın kudret bey bilgilendirmeniz için size teşekkür ederim bitki büyüdükçe ve meyve vermeye başalayınca maksimum EC kaç olmalı birde sizden temin ettiğimiz besin eriğiyle bu ec miktarını ayarlıyoruz doğrumudur.(haricen içine tuz koymuyoruz) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1025 |
Ağaçsever
|
kudret bey formda bir arkadaşın yazısında ec formülünde 500 ml suya 1 gr tuz kondugunda 2000 ppm buda 4 ec eder yazıyordu. sizin yazınızda 1000 ml suya 700 mg tuz kondugunda ec 1 olur demişsiniz kafam karıştı bilgilendirirseniz sevinirim birde su sıcaklığıyla ec miktarının azalıp arttığını formda bir arkadaş yazmış bu konuda bilgi verirseniz sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1026 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Su sıcaklığı ve karşılaştırmalar önemli, Örneğin; bir test sonucunu ileteyim. 20C 'de 1.2 ölçülen EC, 25C 'de 1.4 olarak, 30C'de 1.5 EC olarak ölçülmüştür. Şimdi Değişimler 0.1-0.2 olarak görülebilir fakat Bu değerler Ec sınır değerlerindeyken önem kazanmakta ayrıca Ec değerini sadece suyun sıcaklığı etkilemediğinden suyun Ec'sini Sabah su daha düşük sıcaklıkta ölçüm yaparken, gün içerisindeki sıcaklık değişimlerinide dikkate almakta fayda var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1027 |
Ağaç Dostu
|
Kudret Amca afiyet olsun... Tebrik ediyorum... Benimkilerden bir tanesi mideye indi... Geri kalanların kızarmasını bekliyoruz... Bu hafta izinliyim.. Karadeniz'e Mavi ve yeşile gidiyoruz.. İnşallah sonraki hafta görüşmek dileğiyle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1028 |
Ağaçsever
|
arkadaşlar ben akar su kültüründe denemeler yapıyorum domates , salatalık ve çilek diktim benimde sistemimde domates çiçek açıyor fakat daha sonra çiçekleri kuruyor meyve ye dönmüyor neden olabilir acaba çileklerim de kurudu salatalıklarım fide olarak diktiklerim kurudu çekirdek olarak diktiğim 1 tanesi tuttu digerleri tutmadı çekirdeklerini çıkarıp sıktığımda yoğurt gibi birşey içinden çıktı.bu konuda bilgi verebilirmisin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1029 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2009
|
Kudret Bey, Domates fidelerinin büyümesi son 4-5 gündür durdu gibi. Kanımca tepeleri lambalara çok yaklaştığından sıcaklığa dayanamıyorlar. Tam pişmediler ama yarın bunları topraksız ortama şaşırtacağım. Bakalım çok şaşıracaklar mı ![]() Selamlar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1030 |
Ağaç Dostu
|
Haydi hayırlısı sevgili rencberdede, dediğiniz gibi tepeler çok sıcaksa olabilir. Ben domatesleri toplamakta biraz gecikince bazıları çürüyüp düşmüşlerdi. dün baktığımda sevgili envor'un çerileri,sevgili malbman ın red rubinleri yeniden çıkmışlar. Ama bu zamandan sonra nekadar büyütebilirim bilmiyorum. Sizin fideler baya sağlıklı görünüyor ve büyükler , benimkiler henüz çok küçük.Boyları anca 5-6 cm gibi.Bakalım ne olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1031 |
Yeni Üye
|
yaprak sararması
arkadaşlar salatalığımın yapak kenarları sarardı sebebini bilen varmı aranızda acaba ec 1.3 tds 699 ph 6.2 su sıcaklığı 20.6 dıs sıcaklık 19.5 ölçümlerin alındığı saat sabah 07:00 dır bir fikri olan varmı su miktarı da 50 litredir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1032 |
Yeni Üye
|
okadar emek verdim öleceklermi acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1033 |
Ağaçsever
|
sayın ermenozkan salatalık biraz narin bir bitki hemen su koyveriyor. benimde fide olarak diktiğim salatalıklarımın hepsi öldü bende çekirdek olarak sisteme diktim hepsi şimdilik gayet güzel gidiyorlar hatta meyvası yemelik oldu bile belkide sizin fidelere rüzgar **** güneş zarar vermiş olabilir bunu takip edin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1034 |
Yeni Üye
|
sayın kerim bey bende cekirdekten ektim belkide rüzgardan olabilir . belkide demir eksikliği bilemiyorumki |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1035 |
Yeni Üye
|
sudaki klordanda olabilirmi acaba en son suyu değiştirdim bide suya cok az bir yosun önleyiçi atmıştım büyük ihtimal bütün problemler birleşince sonuc bu oldu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1036 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-02-2009
|
Kudret hocam, cerileri 19 litrelik bidona göl yosununa diktim, bitkinin canlılık durumuna göre sizin okunmuş suyunuzdan 4 litre ilave ediyorum. Yaprakların boynu büküldükçe besin veriyorum. Rüzgarın ve havanın sıcaklığına göre beslenme zamanı değişiyor. Beyaz bitlere çözüm bulamadık, beraber yaşayıp gidiyoruz. Sizden aldığım RR leri ne zaman çimlendirmemi önerirsiniz? Bugün fırsat bulup bulup bitmemiş terasın resimlerini yükledim bakalım beyenecekmisiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17124 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1037 |
Ağaç Dostu
|
Teras harika görünüyorsevgili martı1, botanik bahçesi gibi maşallah yok yok.Gördüğüm kadarı ile epey yola girmiş, hatta bitmiş. Şimdi gelsin RR ler ampuller pembeler. Ellerinize sağlık. RR lerin çimlenmesini yeni sezonda diyorum.Hep beraber başlarız. Bu sene nasib olursa RR lerle yeni projelerim var. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1038 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-04-2009
|
Sayın Kudret TEZEL zamanınız olunca kağıdımı kontrol eder misiniz? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1039 |
Ağaç Dostu
|
dal - döl - havagazı :)
Kudret Bey, Yaklaşık 3 haftadır çiçek açan domateslerim henüz 1 tane bile meyva vermedi. Bitkiler gayet sağlıklı, bir hayli de çiçek var, fakat hepsi kuruyup dökülüyor. Neden meyva vermiyorlar? Ortam: Camekan kaplı balkon, camlar hep açık, günde 5-6 saat güneş alıyorlar, saksılarda perlit var. Sulama: Damlama, her saat başı 5 dakika, gece sulama yok (1 adet domates de durgun suda var, onda da dal-döl iyi, ama bal yok) EC= 2.4 Ph= 6.0-6.5 Selamlar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1040 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar sevgili rencberdede, bu sıkıntıyı kapalı balkonlarda domates yetiştiren bir çok arkadaşımız yaşadı. Kapalı balkonlarda çiçeklerin döllenip meyve tutması zor oluyor. seralarda döllenme işi ya bambus arılarıyla veya askı iplerine bağlanmış vibrayörlerle sağlanıyor. Yani cebri olarak yapılıyor. Ben beş senedir terasımda ki geldiniz gördünüz, topraksız tarım yapmaktayım. Hiç bir zaman çiçeklerin meyve tutmadığını çiçeklerin döküldüğünü görmedim, ve her sene toplamı 80 cm*40 cm ebatlı 6 adet tekneden yani yaklaşık 1,92 metrekare yerden30 -35 kg domates almaktayım. Terastaki toplam 16 adet tekneden 70 kg ürün aldığımda oldu. Domates, fasulye, patlıcan, sivri biber, dolmabiber ve salatalık ektiğim zaman 70 kg ürün aldım. Ekim yaptığım parkurları sizde gördünüz. Bu sene domatesleri topladıktan 15-20 gün sonra, olgunlaşıp dökülen domateslerden yeni fideler çıktı . Şu anda boyları 1 metre ve hem çiçek hem domates kaynıyor.İnanın hiç bir müdahalem yok. Sadece tabiiki besin eriyiğini ihmal etmiyorum. Buradan anlaşılıyorki balkonunuzda büyüme güzel, sağlıklı, çiçeklenme güzel, o halde geriye kalan döllenme işi gerçekleşmiyor. İşte terasımızdaki rüzgar hatta bazen fırtına bu işi sağlıyan en güzel etmen demekki.Sizin balkonunuzda gerçekleşmeyen bu olaya care bulmanız gerekiyor.Bunun da caresi çiçekleri sık sık sanki vibratör yapar gibi sallamak, titreştirmek. EC, PH , Besin eriyiği, sulama , agregat gibi faktörlerden kaynaklandığını sanmıyorum. Bu konuda gözlemi deneyimi olan arkadaşlarımızdan rica edelimde görüş ve bilgilerini paylaşsınlar. bende yarın ikinci kuşak domateslerin resimlerini paylaşacağım. Bu vesile ile bütün arkadaşlarımın bayramını kutlar, sağlık ,sıhhat ve mutluluk içinde nice tekrarlarını dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1041 |
Ağaç Dostu
|
Terastaki son durum.Yeniden çıkan domatesler, su kültüründe pepinolar ve biberler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1042 |
Ağaç Dostu
|
Ben foto çekemiyorum... Ama aynen dediğin gibi Kudret Amca bahçemdeki domateslerim tekrar büyüdü ve şu anda 8 - 10 adedi çiçekten meyveye döndü... Bütün yaz dökmeyen biberlerim ve patlıcanlarım çoştu... Tam bayram sonrası bahçeyi kışa hazırlayayım derken şimdi evdekiler beni durduruyor.. Bırak devam etsinler diye.... Şimdilik benden bu kadar.... Herkese selamlar ve hayırlı , sağlıklı bayramlar.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1043 |
Ağaç Dostu
|
Haklısın sevgili Acerextt03, bu saatten sonra domateslerin kızaracağını zannetmiyorum ama görüldüğü gibi bu güzelliği söküp atmayada kıyamam. Bekliyelim bakalım ne olacak görelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1044 |
Ağaç Dostu
|
Maşallah Kudret Bey, bence siz ikinci hasadı da kaldırırsınız o tarladan ![]() Ben domateslerin çiçeklerini sık sık salladım, döllenme olmuyorsa o domatesin kabahati ![]() Düzensiz ışıktan şüphelenmemin sebebi domateslerin sistemine eklediğim cin biberleri. Bu biberler daha önce düzenli ışık alıyorlardı ve oldukça verimliydiler. Bu sisteme alınca bol çiçek verdiler ama neredeyse hiç meyva vermediler. Alt dallarda eskiden oluşan biberler var, üst dallarda sadece kuruyup dökülen çiçekler (resimler aşağıda). Besin sıvısı hep aynı, döllemeyi hep ben tavuk tüyü ile yaptım. Cin biberlerini üç gün önce sistemden çıkarıp, pek güneş görmeyen arka balkona koydum. Cin biberlerin yerine de pembe domates fideleri ektim. Bakalım kışın bunlardan domates yiyebilecek miyim... Bu arada, siz RR'lerle ilgili yeni projelerim var demiştiniz, sır değilse ![]() Selamlar, Aynı bitki üzerinde, ilk iki resim alt daldaki biberler, üçüncü resim üst dalda kuruyup dökülen çiçekler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1046 |
Ağaç Dostu
|
Haklısın sevgili acarextt03. ama bir şey daha öğrendik bu ara. yeşil domatesin çok güzel yemeği olurmuş, bizzt yapanlardan öğrendik. denemek için fırsat olacak herhalde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1047 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-08-2009
|
merhaba kudret bey, sizden aldığım gübrelerle durgun su kültüründe domates yetiştirmeye başladım.ancak domatesin yaprakları kıvrılıyor, neden kıvrıldığı hakkında bilgi alabilirmiyim.EC 2.2 ile 2.4 arası ph 5.0 ile 6.5 arası. kudret bey bir de sizden bir isteyim daha olacak.kimyasal gübreleri alıp besin eriğini kendim hazırlamak istiyorum.yazıları defalarca okudum ama bir türlü domates için gerekli olan gerçek değerleri bulamadım.daha doğrusu farklı farklı değerlerle karşılaştım.rica etsem bu değerleri burda yazarmısınız.yani kaç ppm azot kaç ppm fosfor......gerekli. saygılar. N 160 N 118 P 46 P 55 K 212 K300 Ca 137 Ca 140 ppm yazıları okuduğumda yukarıda yazdığım farklı değerler verilmiş.azor birinde 160 ppm diğerinde 118 ppm verilmiş.yani başta belirtilen 1,0 0,33 1,48 1,0 0,3 0,4 formülüne bile aykırı oranlar verilmiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1048 |
Ağaç Dostu
|
Sayın musberkay,değerler sizi yanıltmasın. Birbirine eşit iki kaynak bulamassınız. Ancak EC ve PH değerleri bütün kaynaklarda hemen hemen eşittir. Çeşitli üniversitelerde yapılan araştırmalarda hazırlanan besin eriyikleri bile birbirini tutmamaktadır. Güvenilir bir kaynaktan bulduğunuz formülü hazırlıyabilirsiniz. ve sizin şartlarınıza göre ,gözlemlerinize göre modifiye edebilirsiniz.1,0-0,3-1,48-1,0-0,3-04 ile1,0-0,5-2,0-1,2-0,4-0,5 değerleri arasında ki değerler uygundur. Durgun su kültüründeki domatesinizin yapraklarının kıvrılması, PH değerinin biraz düşük olmasından kaynaklanabilir. PH 6-6,5 EC 2-3,5 gibi normaldir. Tabii yapraklarda bitkinin öz suyunu emen parazitler yoksa . Bir mercek ile kontrol etmekte fayda var derim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1049 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2009
|
İYİ GÜNLER biz mersinde bir öğrenci evinin yaşayanları larak hobbyden çok bir gereksinim olarak gördüğümüz tarım işine girmeye çalışıyoruz. fakat bu konuda fotoğraflardan ve forumlardaki profesyonel sohbetlerden almaya çalıştığımız bilgiler bize biraz ilerde göründü. kısacası hiç birşey bilmiyoruz bu konuda bize yardımcı olabileceğiniz düşünüyoruz. sıfırdan bu iş nasıl yapılabilir? muhtemelen hazırlanmış bir dökümanınız vardır ayrıca yordamla bize nasıl yardımcı olabilirsiniz? domates yahut marul için bu bahsettiğiniz eriyikleri nerden temin edebiliriz ve bu işin sıfırdan maliyeti ne kadar gelebilir nasıl bir yöntem önerirsiniz? teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1050 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-10-2009
|
Bir sorum da bu kısma olacak. Okuduğum kadarıyla taş yünü bloklar, tohum çimlendirme ve ilk gelişim evresi için uygun tabir ediliyor. Fakat ben koskoca Ankara'da, bunları satan bir yer bulamadım. Elimde ise oasis (ismin yanlış biliyor olabilirim. yeşil ve yumuşak, bol su emen bir süngerimsi) var. Bir kaç internet sitesinde, oasisin de bu iş için kullanılabileceğini okudum. Sizce de kullanılabilir mi? Çimlendirme sonrasında fide, hidroton (perlit ya da) ortamına alındığında da, aynı oasisi kullanabilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
#bursa topraksız tarım |
|
|